Unit:- I Chapter-4. Animal Kingdom

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Unit:- I Chapter-4. Animal Kingdom"

Transcription

1 Unit:- I Chapter-4. Animal Kingdom IMPORTANT POINTS The basic fundamental features such as level of organisation, symmetry, cell organisation, coelom, segmentation, notochord, etc., have enabled us to broadly classify the animal kingdom. Besides the fundamental features, there are many other distinctive characters which are specific for each phyla or class. Porifera includes multicellular animals which exhibit cellular level of organisation and have characteristic flagellated choanocytes. The coelenterates have tentacles and bear cnidoblasts. They are mostly aquatic, sessile or free-floating. The ctenophores are marine animals with comb plates. The platyhelminths have flat body and exhibit bilateral symmetry. The parasitic forms show distinct suckers and hooks. Aschelrninthes are pseudocoelomates and include parasitic as well as non-parasitic round worms. Annelids are metamerically segmented animals with a true coelom. The arthropods are the most abundant group of animals characterised by the presence of jointed appendages. The molluscs have a soft body surrounded by an external calcareous shell. The body is covered with external skeleton made of chitin. The echinoderms possess a spiny skin. Their most distinctive feature is the presence of water vascular system. The hemichordates are a small group of worm-like marine animals. They have a cylindrical body with proboscis, collar and trunk. Phylum Chordata includes animals which possess a notochord either throughout or during early embryonic life, Other common features observed in the chordates are the dorsal, hollow nerve cord and paired pharyngeal gill slits. Some of the vertebrates do not possess jaws (Agnatha) whereas most of them possess jaws (Gnathostomata) Agnatha is represented by the class, Cyclostomata. They are the most primitive chordates and are ectoparasites on fishes. Gnathostomata has two super classes, Pisces and Tetrapoda. Classes Chondrichthyes and Osteichthyes bear fins for locomotion and are grouped under Pisces. The Chondrichthyes are fishes with cartilaginous endoskeleton and are marine. Classes, Amphibia, Reptilia, Aves and Mammalia have two pairs of limbs and are thus grouped under Tetrapoda. The amphibians have adapted to live both on land and water. Reptiles are characterised by the presence of dry and cornified skin. Limbs are absent in snakes. Fishes, amphibians and reptiles are pofkilothermous (cold blooded), Aves are warm blooded animals with feathers on their bodies and forelimbs modified into wings for flying. Hind limbs are adapted for walking, swimming, perching or clasping. The unique features of mammals are the presence of mammary glands and hairs on the skin. They commonly exhibit viviparity. For the given options select the correct options (A, B, C, D) each carries one mark. 1. Which of the following is a characteristic feature of sponges? (A) Tissue level of organization (B) Presence of ostia (C) Extra ccllular digetion (D) Indirect deveplopment 2. Collar cells are found in (A) Sponges (B) roundworms (C) earthworm (D) spider 22

2 3. The canal system is characteristic feature of (A) Arthropods (B) Mollusca (C) sponges (D) echinoderms 4. Which of the following phylum animals are mostly found in marine water but few are in freshwater. (A) Annelida (B) Porifera (C) Mollusca (D) Chordata 5. Skeleton is made up of... in porifera. (A) Spicules (B) Spongin (C) Both a and b (C) Chitin 6. Cavity of coelenteratcs is called (A) cavity (B) coelom (C) coelenteron (D) all above 7. Find the odd (A) Sea fan (B) sea horse (C) sea cucumber (D) sea lily 8. Which animal has a cylindrical form (A) Physalia (B) Admsia (C) Hydra (D) b & c 9. Which animal is umbrella-shaped and free swiming... (A) Aurelia (B) Jelly-fish (C) Hydra (D) a & b 10. Which of the following is rightly matched? (A) Physalia - portuguese man of war (B) pennatula - sea fan (C) Adamsia - sea-pen (D) aorgonia - sea anemone 11. Corals have a skeleton composed of... (A) CaCO 3 (B) CaPO 4 (C) CaCl 2 (D) CaSiO Match the item in column I with column II and choose the option showing correctly matched pairs. I II (p) porifera (i) spongila (q) Cnidaria (ii) liver fluke (r) platyhelminthes (iii) Neris (s) Annelida (iv) Adamsia (A) p - (iv), q - (ii), r - (i), s - (iii) (B) p - (i), q - (iv), r - (ii), s - (iii) (C) p - (i), q - (iv), r - (iii), s - (ii) (D) p - (iv), q - (ii), r - (iii), s - (i) 13. Cnidoblasts are used for... (A) Anchorage (B) Defense (C) Capture (D) All of the given 14. Gastro-vascular cavity is located in... (A) Earth worm (B) Hydra (C) Liver fluke (D) Ascaris 15. Identify the animal shown in diagram (A) Tape worm (B) pleurobrachia (C) Neris (D) Octopus 23

3 16. The body bears external rods of ciliated comb plates in pleurobrachia (A) Eight (B) Four (C) Ten (D) Sixteen 17. Ctenophores commonly known as (A) Flat worms (B) Sea walnuts (C) round worms (D) sponges 18. In the given diagram what does A represent? (A) Hooks (B) suckers (C) Flame cell (D) Ostia i19. The excretory cells, that are found in platyhelminthes are (A) Nephridia (B) Coller cells (C) Flame cells (D) all above 20. Function of suckers cell in liverflulke (A) Defense (B) Roproduction (C) Locomotion (D) Absorb nutrients 21. Ascaris is found in (A) body cavity (B) tissue (C) alimentary canal (D) lymph nodes 22. What does A, B and C indicates in the given diagram? (A) A = head B = tail C = female (B) A = head B = tail C = male (C) A = tail B = head C = female A B (D) A = tail B = head C = male 23. The pseudocoelomate among these is C (A) porifera (B) Annelida (C) Mollusca (D) Aschelminthes 24. Match the fllowing columns and select the option shows correctly matched pairs Column - I Column - II (p) Ascaris (i) Hookworm (q) Wuchereria (ii) Round worm (r) Ancylostoma (iii) Flatworms (s) Tapeworm (iv) Filaria worm (A) p - (ii), q - (iv), r - (iii), s - (i) (B) p - (ii), q - (i), r - (iii), s - (iv) (C) p - (ii), q - (iv), r - (i), s - (iii) (D) p - (i), q - (ii), r - (iv), s - (iii) 25. Which is correct for earth worm (A) Segments (B) parapodia (C) Nephridia (D) all of given 26. Neural system consists of paired ganglia connected by lateral nerves to double in annelida. (A) ventral nerve cord (B) dorsal nerve cord (C) Anterior nerve cord (D) posterior nerve cord 27. Blood sucking animal is. (A) Neris (B) Earthworm (C) a & b (D) Leech 28. which help in swimming in Annelida. (A) parapodia (B) Nephridia (C) sucker (D) seaments 24

4 29. This is the largest phylum of Animal on the earth. (A) Mollusca (B) Amphibia (C) Arthropoda (D) Aves 30. The body of arthropods is covered by exoskoleton. (A) calcium carbonate (B) calcium sulphate (C) chitiarous (D) conchin 31. The respiratory organ in arthrpoda. (A) gill (B) book gill (C) tracheal system (D) all of given 32. The exeretory organ in cockroach is (A) green gland (B) malpighian tubules (C) ne phridia (D) kidney 33. The mouth contains a file-like rasping organ for fooding, called in Mollusco. (A) radulla (B) medulla (C) Gizzard (D) teeth 34. Match the following columns and select the correct option. Column - I Column - II (p) pila (i) Devil fish (q) Dentalium (ii) ctsiton (r) chaetopleura (iii) Applo smail (s) octopus (iv) Tusk shell (A) p - (ii), q - (iii), r - (iii), s - (iv) (B) p - (iii), q - (iv), r - (ii), s - (i) (C) p - (ii), q - (iv), r - (i), s - (iii) (D) p - (i), q - (ii), r - (iii), s - (iv) 35. In which of the following phyla, while the adult shows radial symmetry, the larva shows bilateral symmetry? (A) Mollusca (B) Echinodermata (C) Arthropoda (D) Annelida 36. An excretory system is absent in (A) Sepia (B) Crab (C) Starfish (D) Earthworm 37. Water vascular system which help in (A) Cocomotion (B) capture and transport of food (C) respiration (D) all above 38. The body is cylindrical and composed of in Hemichordata (A) Proboscis (B) collar (C) trunk (D) all the above 39. Choose correct option for in Hemichordat-a (A) I = circulatory system - open II = Respiration - gills III = Excretory system - proboscis gland (B) I = circulatory system - close II = Pespiration - gills III = Excretory system - green gland (C) I = circulatory system - open II = Respiration - gills III = Excretory system - kideny (D) I = circulatory system - open II = Respiration - lungs III = Excretory system - proboscis gland 25

5 40. Choose the correct combination of labeling from the option given (A) A = collar (B) A = proboscis B = trunk B = collar C = proboscis C = trunk (C) A = proboscis (D) A = collar B = collar B = trunk C = tail C = tail 41. Select the correct option for the region labelled as A, B and C in the given diagram? (A) A = Never cord (B) A = Nerve cord B = Notochord B = Noto chord C = Gill slits C = post and part D = Post anal part D = Gill slits (C) A = Notochord (D) A = post anal part B = Gill slits B = Gill slits C = Neeve chord C = Nerve cord D = Postanal part D = Notochord 42. Into how many sub-phylum chordata is divided? (A) two (B) four (C) six (D) three 43. Identify the animal (A) Ascidia (B) Salpa (C) Amphioxus (D) Doliolum 44. The notochord is replaced by a vertebral column in chordal-g. (A) cartilaginous (B) bony (C) both of a & b (D) none of those 45. Notochord is present only in larval tail (A) urochordata (B) cephalochordata (C) vertebrata (D) protochordates 46. Vertebrates have ventral muscular heart with chambers. (A) two (B) three (C) four (D) all above have a sucking and circular mouth without jawas. (A) lamprey (B) scoliodon (C) catla (D) rohu 48. Larve of... after metamorphosis return to the ocean. (A) scoliodon (B) shark (C) lamprcy (D) catla 49. Chondrichthyes is characterized by... (A) ventral mouth (B) placoid scale (C) ctenoid scale and ventral mouth (D) placoid scale and ventral mouth 50. Air bladder is absent in (A) Dog fish (B) catla (C) Pohu (D) flying fish 51. Choose the correct combination of the given option. (A) A = Torpedo - poison sting (B) A = Torpedo - electric organs B = Sting rat - electric organs B = string rat - posion sting C = Rohu - air bladder C = air bladder 26

6 (C) A = Torpedo - electric organs (D) A = Torpedo - poison sting B = Sting rat - electric organs B = sting rat - air bladder C = Rohu - poison sting C = Rohu - electric organs 52. Sea horse is (A) a bird (B) a mammul (C) an amphibian (D) a fish 53. Terminal mouth occur in (A) catla (B) Electric ray (C) shark (D) sting ray 54. Which of the following is oviparous fish? (A) shark (B) sea horse (C) catla (D) all the above 55. The scaleless vertebrate is (A) snake (B) Rohu (C) shark (D) rat 56. They are cold-blooded animal (A) horse (B) sea-horse (C) bat (D) crane 57. Amphibia means... (A) A = amphi = dual (B) A = amphi = water (C) A = Amphi = single (D) A = amphi = land B = bios = life B = bios = life B = bios = life B = bios = life 58. The limbless amphibians is (A) Tree fog (B) Toad (C) Pana (D) Ichthyophis open into a common chamber called cloaca (A) Alimentary canal (B) reproductive tract (C) urinary (D) all the above 60. Choose the correct combination of the given option (A) Rana - Frog (B) Ichthyophis - Toad (C) Hyla - Salamander (D) salamander - toad 61. Which type of Respiratory is/are found in amphibians (A) gills (B) lungs (C) skin (D) all of the obove 62. Dry skin with scales or scutes without gland is a characteristic of (A) Aves (B) pisces (C) Reptilia (D) mammals 63. A four chambered heart is not found in (A) mammals (B) crocodile (C) birds (D) snake 64. They do not have external opening in reptilla (A) Nose (B) Jaws (C) Ear (D) scale 65. Which animals of the following reptile is poisonous? (A) Turtle (B) Tree lizard (C) Crocodile (D) krait 66. Choose the correct combination of the given option? (A) calotes - garden lizard (B) chameleon - krait (C) Naja - viper (D) crocodilus - tortoise 67. Which of the following is a fightless bird? (A) pigeon (B) vulture (C) parrot (D) ostrich 68. The hind limb generally have... in Aves (A) nail (B) scales (C) wing (D) joint skin 27

7 69. The hind limbs are modified for in Aves. (A) walking (B) swimming (C) clasping (D) all of the obove 70. Which of the following is present on the skin of bird (A) wax gland (B) oilgland (C) Hormonal gland (D) green gland 71. Endoskeleton is full A and the long bones are hollow with B in birds. (A) A = cartilage (B) A = Bony B = air cavities B = air cavities (C) A = Bony (B) A = cartilage B = air bladder B = air balloons 72. Gizzard is associated with in birds (A) Reproductive system (B) Digestive system (C) circulatory system (D) skeletol system 73. The blood of Aves is (A) warm (B) cold (C) warm and cold (D) semi worm 74. Which is correct for birds? (A) Air sacs (B) Mammary gland (C) tail (D) viviparous 75. Air sacs is connected to in birds (A) wings (B) Bone (C) lungs (D) limbs 76. Mammary gland are found in (A) Aves (B) Mammalia (C) Amphibian (D) Reptilc 77. Which one of the following mammalia live in water (A) Bat (B) platypus (C) pat (D) Blue whole 78. Which mammalian have adapted to Fly? (A) Fox (B) penguin (C) ostrich (D) all of the above 79. Different types of teeth are present in the jaw in (A) crocodile (B) snake (C) Frog (D) Human 80. Which is correct for mammalia. (A) A = macropus = kangaroo (B) A = canis = dog B = camelus = cameleon B = fells = cat (C) A = equus = rat (D) A = camelus = cameleon B = leo = lion B = canis = cat 81. When any plane passing through the central axis of the body divides the organism in to two identical halves, it is called (A) asymmetrical (B) radial symmetry (C) bilateral symmetry (D) all of the above 82. Choose the correct combination for the labelling in the diagram from the given option. (A) A = Endoderm (B) A = Mesoderm B = Mesoderm B = Endoderm C = Ectoderm C = Ectoderm (C) A = Mesoderm (D) A = Endoderm B = Ectoderm B = Ectoderm C = Endoderm C = Mesoderm 28

8 83. Symmetry observed in diagram is (A) Bilateral (B) Radial (C) Asymmetrical (D) all of the abovr 84. In the given diagram, what does A represent (A) cavity (B) gut (C) coelom (D) pseud coelom 85. In the given diagram, what does A, B, C represent? (A) A = Coelomate B = Pseudocoelomate C = Acoelomate (B) A = Coelomate B = Acoelomate C = Pseudocoelomate (C) A = Pseudocoelomate B = Pseudocoelomate C = Acoelomate (D) A = Acoelomate B = Coelomate C = Pseudocoelomate 86. The radial symmetry is obscerved in I. Platyhelminthes II. Coelenterates III. Aschelminthes IV. Annelids V. Echinoderms (A) II, III, and V (B) I, II, III, V (C) II, III, I (D) II and V (e) II & V A And R type MCQ :(Question No. 87 to 105 are assertion and reason type) Options for que no. 87 to 105 (A) Both Assertion and Reason are true and Reson is the correct explanation of Assertion. (B) Both Assertion and Reason are true but Reason is not the correct explanation of Assertion. (C) Assertion is true but reason is false (D) Both Assertion and Reason are false. (e) Assertion is false but reason is true. 87. A = Sponges have a water transport or canal system. R = The body is supported by skeleton made up of CaCO 3 in porifora. 29

9 88. A = Coclenterata have central gastro - vascular cavity with a single opening mouth on hypostome. R = Cnidarians exhibit two basic body forms called polyp and Medusa 89. A = Sucker is present in the parasitic forms in liver fluke. R = They absorb nutrients from the nest. 90. A = The body of the Aschelminthes is circular in cross-section. R = The also known as round worms 91. A = Fertilisation is internal and development may be direct or indirect in round worm. R = Females are longer than males 92. A = Aquatic annelids like Nereis possess lateral appendages, parapodia. R = Which help in swiming 93. A = Arthropods have Respiratory organs like gills, book gills, book lungs or tracheal system. R = Excretion takes place through malpighion tubule is in Arthropods. 94. A = Arthropoda is the largest phylum of Animalia which includes insects. R = Over two-thirds of all named species on earth are arthropods. 95. A = Body is covered by a calcerous shell in mollusca. R = Molluscan have hard skeleton 96. A = The space between the hump and the mantle is called the mantle cavity in which feather like gills are present. R = They have respiration and excretory functions. 97. A = Water vascular system is found in Aves R = They help in blood circulation 98. A = Exdcretory organs is gills in balansoglossus R = Respiration takes place through proboscis 99. A = Phylum chordata is divided in to three subphylum. R = They have urochordata, cephalochordata and vertebrata 100. A = Cyclostomata have an elongated body bearing 6-15 pairs of gill slits. R = They help in digetion 101. A = Heart is three chambered in cartilaginous fishes. R = One auricle and two ventricle 102. A = As the name indicates (Amphi = single, bios = life) in Amphibians R = Amphibians can live in aquatic as well as terrestrial habitats A = Heart is usually three chambered in reptillia. R = Heart is two chambered in crocodiles 104. A = The hind limbs generally have scales and are modifided for walking, swimming or clasping. R = The short bones are hollow with posseses air cavities A = The most uniques mammalian characteristic is the presence of milk producing glands. R = They have two pairs of limbs, adapted for walking, running, climbing, burrowing swimming and flying. 30

10 Competitive Exam MCQ : 106. Classification of sponges is primarily based on the (JCECE-2003) (A) body organization (B) body plan (C) skeleton (D) canal system 107. Symmetry is cnidaria is (AMW-2009) (A) radial (B) bilateral (C) pentamerous (D) spherical 108. Cavity of coolenterates is called (BHU-2008) (A) coelenteron (B) coelom (C) cavity (D) none of these 109. Sea anemone bolongs to phylum (BCECE-2005) (A) protozoa (B) porifera (C) coelenterata (D) echinodermata 110. Medusa is the Reproductive organs of (BHU-2008) (A) Hydra (B) Aurelia (C) obelia (D) sea anemone 111. The excretory cells, that are found in platyhelminthes. (J & K CET- 2007) (A) Protonephridia (B) flame cells (C) Solenocytes (D) All of these 112. In which of the following organisms, self fertilization is seen. (CCET-2007) (A) fish (B) Round worm (C) Earthworm (D) Liver fluke 113. Nephridia of Earthworms are performing same functions as (J & K CET-2003) (A) gills of prawn (B) flame cells of planaria (C) trachea of insects (D) nematoblasts of Hydra 114. Phylum of Taenia Solium is (BCECE-2004) (A) Aschelminthes (B) Annelids (C) platylyelminthes (D) mollusca 115. Ascaris is found in (RPMT-2004) (A) body cavity (B) lymph nodes (C) tissue (D) alimentary canal 116. Which of the following animals has a true coelom? (J & K CET-2007) (A) Ascaris (B) pheretima (C) sycon (D) Taenia solium 117. Metameric segmentation is the main feature of (Punjab PMET) (A) Annelida (B) Echinodermata (C) Arthropoda (D) Coelenterata 118. In pheretima locomotion occurs with help of (A) circular muscles (B) longitudinal muscles and setae (B) circular, longitudinal muscles and setae (C) parapodia 119. Body cavity lined by mesoderm is called (J & T CET-2005) (A) coelenteron (B) pseudocoel (C) coelom (D) blastocoel 120. Which of the following have the highest number of species in nature? (CBSE AIPMT-2011) (A) Insects (B) Birds (C) Angiosperms (D) Fungi 121. Which of the following is a crustacean? (Guj-CET-2011) (A) prawn (B) snail (C) sea anemone (D) Hydra 122. The respiratory pigment present in cockroach is (OJEE-2010) (A) Haemoglobin (B) Haemocyanin (C) oxyhaemoglobin (D) None of these 123. Book lungs are respiratory organs in (AMU-2008) (A) Insects (B) Aarachnids (C) Molluscans (D) Echinoderms 124. The exerctory organ in cockroach is (Kerala-CEE-2007) (A) malplghian corpuscle (B) Malpighian tubules (C) green gland (D) Metanephridia 31

11 125. Exoskeleton of which phylum consists of chitinous cuticle? (J & K CET-2007) (A) Annelida (B) porifera (C) Arthropoda (D) Echinodermata 126. In cockroach, vision is due to (Punjab PMET-2005) (A) one compound eye (B) two compound eyes (C) two simple eyes (D) two compund and two simple eyes Which of the following is an insect? (GUJ-CET) (A) Moth (B) mites (C) prawn (D) scorpion 128. Which of the following respires through gill? (J & K CET-2005) (A) whale (B) Turtle (C) frog (D) Prawns 129. Animals which active at night are called. (J & K CET-2004) (A) diurnal (B) nocturnal (C) parasites (D) nocto-diurnal 130. Salient feature of Arthropoda is (RPMT-2003) (A) aquatic and free living (B) chitinous exoskeleton and jointed appendages (C) Radulla (D) None of those 131. The second largest number of species containing phylum in the animal kingdom is (J & K CET-2008) (A) Annelida (B) Arthropoda (C) Mollusca (D) Chordata 132. Mollusca is (JCECE-2006) (A) Triploblastic, acoelomate (B) Triploblastic, coelomate (C) Diploblastic, acoelomate (D) Diploblastic, coelomate 133. Tube feet are the locomotory organs of (OJEE-2010) (A) platyhelminthes (B) Echinodermata (C) Mollusca (D) Arthropoda 134. Arms are absent in (Haryana PMJ-2007) (A) Seaurchin (B) Sea cucumber (C) Both a & b (D) None of these 135. Scientific name of starfish is (Amu-2004) (A) Echinus (B) Limulus (C) Echidna (D) Asterias 136. The echinoderms are (BHU-2005) (A) Arborial insects (B) Marine animals (C) terrestrial insects (D) freshwater worms 137. In Echinoderms, tube fect are related with (AMU-2004) (A) locomotion (B) excretory system (C) respiratory system (D) reproductive system 138. Lateral line scnse organs occur in (MHT CET-2004) (A) salamander (B) frog (C) water snake (D) scoliodon 139. The jawless vertebrate is (Kerala CEE-2004) (A) crocodile (B) zoris (C) Hyla (D) fox (e) Petromyzon 140. Air bladder occurs in (Haryana PMT-2006) (A) Torpedo (B) Anabus (C) Scoliodon (D) Elasmobranch 141. The limbless amphibian is (Kerala - CEE-2011) (A) Ict thyophis (B) Hyla (C) Rana (D) Salamander (e) Bufo 142. Salamander can regenerate (AMU-2003) (A) tail (B) limbs (C) external gills (D) all of those 32

12 143. In which of the following reptiles, four chambered heart is present? (JCECE-2003) (A) Lizard (B) Snake (C) Scorpion (D) Crocodile 144. Which of the following snake is non-poisonous? (RMPT-2011) (A) cobra (B) krait (C) viper (D) python 145. Which of the following is a flightless bird? (UPCPMT-2011) (A) ostrich (B) Emu (C) kivi (D) All of those 146. Right aoritc arch is present in (Manipal-2005) (A) reptiles only (B) Mammals only (C) birds only (D) both b and c 147. Mammal s heart is (RMPT-2011) (A) Myogenic (B) neurogenic (C) voluntary (D) sympathetic 148. The second largest aquatic vertebrate is (J & K CET-2008) (A) blue whale (B) whale shark (C) sea elephant (D) dugoress 149. Which one is not correct? (Haryana-PMT-2005) (A) Humans-Ureotelic (B) Birds-Uricotelic (C) Lizards - Uricotelic (D) Whale - Ammonotelic 150. An egg laying mammals is (J & K CET-2008) (A) Delphinus (B) Macacg (C) ornithorhynehus (D) macrolus 151. The long bones are hollow and conected by air passage these are characteristic of (AMU-2006) (A) Mammalia (B) Aves (C) Poptilia (D) Sponges 33

13 ANSWER KEY 1. (B) 2. (A) 3. (C) 4. (B) 5. (C) 6. (B) 7. (B) 8. (D) 9. (D) 10. (A) 11. (A) 12. (B) 13. (D) 14. (B) 15. (B) 16. (A) 17. (B) 18. (B) 19. (C) 20. (D) 21. (C) 22. (B) 23. (D) 24. (C) 25. (D) 26. (A) 27. (D) 28. (A) 29. (C) 30. (C) 31. (D) 32. (B) 33. (A) 34. (B) 35. (B) 36. (C) 37. (D) 38. (D) 39. (A) 40. (B) 41. (C) 42. (D) 43. (A) 44. (C) 45. (A) 46. (D) 47. (A) 48. (C) 49. (D) 50. (A) 51. (B) 52. (D) 53. (A) 54. (D) 55. (D) 56. (B) 57. (A) 58. (D) 59. (D) 60. (A) 61. (D) 62. (C) 63. (D) 64. (C) 65. (D) 66. (A) 67. (D) 68. (B) 69. (D) 70. (B) 71. (B) 72. (B) 73. (A) 74. (A) 75. (C) 76. (B) 77. (D) 78. (A) 79. (D) 80. (B) 81. (B) 82. (B) 83. (B) 84. (C) 85. (A) 86. (C) 87. (C) 88. (B) 89. (A) 90. (A) 91. (B) 92. (A) 93. (B) 94. (A) 95. (A) 96. (A) 97. (D) 98. (D) 99. (A) 100. (C) 101. (D) 102. (C) 103. (C) 104. (C) 105. (B) 106. (C) 107. (A) 108. (A) 109. (C) 110. (B) 111. (B) 112. (D) 113. (B) 114. (C) 115. (D) 116. (B) 117. (A) 118. (C) 119. (C) 120. (A) 121. (A) 122. (D) 123. (B) 124. (B) 125. (C) 126. (B) 127. (A) 128. (D) 129. (B) 130. (B) 131. (C) 132. (B) 133. (B) 134. (C) 135. (D) 136. (B) 137. (A) 138. (D) 139. (C) 140. (B) 141. (A) 142. (C) 143. (D) 144. (D) 145. (D) 146. (C) 147. (A) 148. (B) 149. (D) 150. (C) 151. (B) 34

Worksheet for Morgan/Carter Laboratory #19 Animals II Nematoda, Arthropoda, Echinodermata and Chordata

Worksheet for Morgan/Carter Laboratory #19 Animals II Nematoda, Arthropoda, Echinodermata and Chordata Worksheet for Morgan/Carter Laboratory #19 Animals II Nematoda, Arthropoda, Echinodermata and Chordata BE SURE TO CAREFULLY READ THE INTRODUCTION PRIOR TO ANSWERING THE QUESTIONS!!! You will need to refer

More information

Downloaded from

Downloaded from A.I.P.M.T. Foundation - XI Biology MCQs Time: 30 min MCQ#10 Full Marks: 40 Choose the most appropriate answer. 1. Which of the following is the asexual method of reproduction in Protozoa? 1. Isogamy 2.

More information

Contribution of Animals. Many provide food for us and other animals. Clothing and shoes are sometimes made from animal products

Contribution of Animals. Many provide food for us and other animals. Clothing and shoes are sometimes made from animal products 1 2 Contribution of Animals Many provide food for us and other animals Clothing and shoes are sometimes made from animal products Research shows that holding or petting a cat or dog slows the heartbeat

More information

Academic Script. Symmetry. 1 st Year Undergraduate Model 1 UGC Syllabus. Animal Diversity - I. Topic No. & Title: Topic : A-3 Symmetry

Academic Script. Symmetry. 1 st Year Undergraduate Model 1 UGC Syllabus. Animal Diversity - I. Topic No. & Title: Topic : A-3 Symmetry Academic Script Symmetry Course Name: Paper No. & Title: Zoology 1 st Year Undergraduate Model 1 UGC Syllabus Z 101 B Animal Diversity - I Topic No. & Title: Topic : A-3 Symmetry Academic Script: 1.Introduction

More information

Chapter Guided Notes

Chapter Guided Notes Chapter 34-35 Guided Notes 34.1 Phylum Platyhelminthes Flatworms Invertebrates w/ soft, symmetry 3 tissue layers organized into organs & systems Exhibit Planaria Freshwater -shaped anterior and a posterior

More information

COMMON FORMATIVE ASSESSMENT PLANNING TEMPLATE --FIRST DRAFT--

COMMON FORMATIVE ASSESSMENT PLANNING TEMPLATE --FIRST DRAFT-- COMMON FORMATIVE ASSESSMENT PLANNING TEMPLATE --FIRST DRAFT-- Grade Level or Course: Biology Grade 10 Authors: NHS/BMHS Assessment Topic: Taxonomy & Comparative Anatomy Selected Power Standards: List standards

More information

Sponges, Cnidarians, and Worms

Sponges, Cnidarians, and Worms Sponges, Cnidarians, and Worms Section 1: What is an animal? Multicellular that feed on other organisms STRUCTURE- levels of organization of cells 1. Cells- basic unit of animal structure 2. Tissues- many

More information

Note: Exercise 1 should be completed before your assigned lab time.

Note: Exercise 1 should be completed before your assigned lab time. Keying and Animal Taxonomy Lab Learning Objectives: 1 - Become familiar with the construction of an identification key 2 - Accurately use a key to identify unknowns 3 - Accurately apply common name, phylum

More information

Sponges, Cnidarians, and Worms

Sponges, Cnidarians, and Worms Sponges, Cnidarians, and Worms Section 1: What is an animal? that feed on other organisms STRUCTURE- levels of organization of cells 1. Cells- basic unit of animal structure 2. Tissues- many cells make

More information

Introduction to Parasitic Helminths

Introduction to Parasitic Helminths Introduction to Parasitic Helminths Lecture 4 Medical Parasitology Course (MLAB 362) Dr. Mohamed A. El-Sakhawy 1 Parasitic Helminths Eukaryotic, multicellular animals that usually have digestive, circulatory,

More information

Key underlined answers are the correct answers

Key underlined answers are the correct answers Key underlined answers are the correct answers 1) In the diagram above: a) fetal hemoglobin has a higher oxygen affinity than adult hemoglobin b) oxygen saturation is 0% when oxygen levels are high (above

More information

16/12/2012. The Flatworms. Characteristics

16/12/2012. The Flatworms. Characteristics Learning Outcome G3 Learning Outcome G3 Analyze the increasing complexity of the Phylum Platyhelminthes, the Phylum Nematoda and the Phylum Annelida Phylum Platyhelminthes, Nematoda and Annelida Student

More information

Introductory Biology I, Exam I Spring, 2014

Introductory Biology I, Exam I Spring, 2014 Introductory Biology I, Exam I Spring, 2014 Name: Instructions: There are 65 questions; each is worth 2 pts. Write down the best answer for each one. Please make sure that you fill out your scantron correctly.

More information

29-2 Form and Function in Invertebrates Slide 1 of 52

29-2 Form and Function in Invertebrates Slide 1 of 52 29-2 Form and Function in 1 of 52 How do different invertebrate phyla carry out life functions? 2 of 52 Feeding and Digestion Feeding and Digestion The simplest animals break down food primarily through

More information

Notes - Platyhelminthes and Nematodes

Notes - Platyhelminthes and Nematodes Notes - Platyhelminthes and Nematodes - These two phylum are composed of. However, the worms we are going to look at are not common. Both of these phyla are composed of unsegmented worms. That is, these

More information

UNIT I ZOOLOGY. Chapter 1 The Living World : 1. A living organism is differentiated from non-living structure based on a. Reproduction b. Growth c. Metabolism d. Movement 2. A group of organisms having

More information

Flatworms. Phylum Platyhelminthes

Flatworms. Phylum Platyhelminthes Flatworms Phylum Platyhelminthes Characteristics of Flatworms Flatworms are acoelomates, which means they have no coelom. A coelom is a fluid-filled body cavity The digestive cavity is the only body cavity

More information

Biology 5-1: Animal Systems I

Biology 5-1: Animal Systems I Name: Period: Biology 5-1: Animal Systems I Assignments: Description Page(s) Due Date 1 Biology 4 th & 5 th Six Weeks MONDAY TUESDAY WEDNESDAY THURSDAY FRIDAY Feb 9 10 11 12 13 Review for Test Test - Classification

More information

Week Phylum/Dissection Page Overview of Animals Porifera (Sponges) Cnidaria (Jellyfish and Anemones) Platyhelminthes (Flatworms)

Week Phylum/Dissection Page Overview of Animals Porifera (Sponges) Cnidaria (Jellyfish and Anemones) Platyhelminthes (Flatworms) 1 Table of Contents Week Phylum/Dissection 1 Overview of Animals Phyla Preview Rotation Lab 2a 2b 3a 3b Porifera (Sponges) Sponge Dissection Cnidaria (Jellyfish and Anemones) Hydra Observation Platyhelminthes

More information

1 The bony framework along with car lage which gives shape to the body is called a: 2 A group of cells performing a similar ac on is a:

1 The bony framework along with car lage which gives shape to the body is called a: 2 A group of cells performing a similar ac on is a: CBSE Practice papers BODY MOVEMENTS class-6th-science Number of Questions: 65 For Answers and Solutions, Go to www.micromerits.com -> Select your grade -> Select Learn ->Select Subject Page link - http://www.micromerits.com

More information

Namma Kalvi NEW CHALLENGE TUITION CENTRE 11 TH BIO-ZOOLOGY

Namma Kalvi NEW CHALLENGE TUITION CENTRE 11 TH BIO-ZOOLOGY Definition: Namma Kalvi NEW CHALLENGE TUITION CENTRE 11 TH BIO-ZOOLOGY 2018-19 UNIT- 3 EXCRETION Excretion is a process by which the unwanted nitrogenous waste materials are collected and eliminated from

More information

Interactive Notebooks

Interactive Notebooks Grade 4 Interactive Notebooks CD-104908 Interactive Notebooks: Science Interactive notebooks are a fun new way to teach and reinforce effective note taking for students of all ages. Students are able to

More information

Animal Phylogeny. Phylum Arthropoda

Animal Phylogeny. Phylum Arthropoda Animal Phylogeny sponges Cnidaria Echinodermata & Chordata Platyhelminthes Molluska & Annelida Nematoda & Arthropoda tissues Deuterostomes Protostomes molting Phylum Arthropoda Insects, crustaceans, spiders,

More information

Phylum Platyhelminthes

Phylum Platyhelminthes Phylum Platyhelminthes Class? Dugesia (planaria, non-parasitic flatworm) Class? Liver fluke Class? Tapeworm Phylum Platyhelminthes Class Turbellaria Dugesia (planaria, non-parasitic flatworm) Class Trematoda

More information

REVISION: STRUCTURE & SUPPORT IN ANIMALS 25 JUNE 2014

REVISION: STRUCTURE & SUPPORT IN ANIMALS 25 JUNE 2014 REVISION: STRUCTURE & SUPPORT IN ANIMALS 25 JUNE 2014 Lesson Description In this lesson we revise: Different types of skeletons in vertebrates The human skeleton Bones and Joints Summary A skeleton is

More information

General Body Plan. Diploblastic. Tissue. Radially symmetrical Cnidocytes. epidermis gastrodermis

General Body Plan. Diploblastic. Tissue. Radially symmetrical Cnidocytes. epidermis gastrodermis General Body Plan Diploblastic Tissue epidermis gastrodermis Radially symmetrical Cnidocytes General Body Plan Dimorphism: 2 different body forms are usually present in the life cycle: oral aboral aboral

More information

Circulation and Gas Exchange

Circulation and Gas Exchange Circulation and Gas Exchange Sponges (porifera) Flat worms (platyhelminthes) Round worms (nematoda) Segmented worms (annelida) Stinging celled (cnidaria) Squishy (mollusca) Hard shelled (arthropods) Spiny

More information

Fertilization. Bởi: OpenStaxCollege

Fertilization. Bởi: OpenStaxCollege Fertilization Bởi: OpenStaxCollege Sexual reproduction starts with the combination of a sperm and an egg in a process called fertilization. This can occur either inside (internal fertilization) or outside

More information

Pop Quiz 2. Give the dominant body form for each. List 2 causes of coral reef damage. What is the function of a colloblast? Scyphozoa anthozoa

Pop Quiz 2. Give the dominant body form for each. List 2 causes of coral reef damage. What is the function of a colloblast? Scyphozoa anthozoa Pop Quiz 2 Give the dominant body form for each Scyphozoa anthozoa List 2 causes of coral reef damage. What is the function of a colloblast? Phylum Platyhelminthes Flatworms - the Simplest Bilateral Animals

More information

Arthropods & Echinoderms

Arthropods & Echinoderms Arthropods & Echinoderms Introduction to the Arthropods Phylum Arthropoda : arthron means joint: poda means foot (jointed foot) Insects, crabs, centipedes & spiders Have a segmented body, a tough exoskeleton

More information

CHAPTER 26. Circulation and Gas Exchange

CHAPTER 26. Circulation and Gas Exchange CHAPTER 26 Circulation and Gas Exchange CO INTRODUCTION Every organism must exchange materials with its environment Exchanges ultimately occur at the cellular level In unicellular organisms, these exchanges

More information

4 Grouping of living things

4 Grouping of living things 4 Grouping of living things 4.1 Characteristics of living things 1 Choose the group which consists of all living things living in garden soil. A Earthworms, millipedes, ants B Cockroaches, snails, centipedes

More information

Zoology Exercise #10: Phylum Nematoda Lab Guide

Zoology Exercise #10: Phylum Nematoda Lab Guide Zoology Exercise #10: Phylum Nematoda Lab Guide All animals with bilateral symmetry, except the acoelomates, have a body cavity. They are either true coelomates (where peritoneum covers both the inner

More information

General Body Plan. Diploblastic. Tissue. Radially symmetrical Cnidocytes. epidermis gastrodermis

General Body Plan. Diploblastic. Tissue. Radially symmetrical Cnidocytes. epidermis gastrodermis General Body Plan Diploblastic Tissue epidermis gastrodermis Radially symmetrical Cnidocytes General Body Plan Dimorphism: 2 different body forms are usually present in the life cycle: oral aboral aboral

More information

Introduction to the Animal Kingdom

Introduction to the Animal Kingdom Warm-up Introduction to the Animal Kingdom What characteristics are common to all animals? Eukaryotic cells NO cell wall Multicellular Cell specialization Heterotrophic Reproduction/Development Categories

More information

Section. Clam Worm. 1. What are the two ways that starfish reproduce? a) Testes and Ovaries b) Fission and Autotomy c) Sexual and asexual

Section. Clam Worm. 1. What are the two ways that starfish reproduce? a) Testes and Ovaries b) Fission and Autotomy c) Sexual and asexual Name Section Date Clam Worm 1. What are two examples of reproductive glands in the Clam Worm? a) Ovaries and Testes b) Ovaries and hormones c) Testes and hormones 2. Where does fertilization take place

More information

6) An animal with the cross section shown above has a: a) Gastrovascular cavity b) Pseudocoelom c) Coelom

6) An animal with the cross section shown above has a: a) Gastrovascular cavity b) Pseudocoelom c) Coelom 1) A 12 foot tall human: a) Would need a disproportionally larger and stronger skeleton than a 6 foot tall human b) Would need a disproportionally smaller and weaker skeleton than a 2 foot tall human c)

More information

1. Traditionally, the annelids have been considered closely related to A) echinoderms. B) hemichordates. C) arthropods. D) chordates. E) poriferans.

1. Traditionally, the annelids have been considered closely related to A) echinoderms. B) hemichordates. C) arthropods. D) chordates. E) poriferans. Chapter 12 1. Traditionally, the annelids have been considered closely related to A) echinoderms. B) hemichordates. C) arthropods. D) chordates. E) poriferans. 2. Recent evidence suggests that annelids

More information

Arthropods have segmented bodies and tough exoskeletons with jointed appendages.

Arthropods have segmented bodies and tough exoskeletons with jointed appendages. Section 1: Arthropods have segmented bodies and tough exoskeletons with jointed appendages. K What I Know W What I Want to Find Out L What I Learned Essential Questions What is the importance of exoskeletons,

More information

Review sheet for taxonomy through biological molecules

Review sheet for taxonomy through biological molecules Review sheet for taxonomy through biological molecules WARNING: I have tried to be complete, but I may have missed something. You are responsible for all the material discussed in class. This is only a

More information

STD.6 (2015) MOVEMENT IN THE BODY. When an organism moves from one place to another, it is termed as locomotion. locomotion.

STD.6 (2015) MOVEMENT IN THE BODY. When an organism moves from one place to another, it is termed as locomotion. locomotion. STD.6 (2015) MOVEMENT IN THE BODY Q.1 Define Locomotion. When an organism moves from one place to another, it is termed as locomotion. Ex.A jump, hop, walk and swim. Q.2 Differentiate between movement

More information

Kingdom Animalia Subkingdom Eumetazoa Bilateria Phylum Platyhelminthes

Kingdom Animalia Subkingdom Eumetazoa Bilateria Phylum Platyhelminthes Kingdom Animalia Subkingdom Eumetazoa Bilateria Phylum Platyhelminthes Professor Andrea Garrison Biology 3A Illustrations 2014 Cengage Learning unless otherwise noted Phylum Platyhelminthes Flat worms

More information

An Introduction to the Invertebrates, Part Two Platyhelminthes & Rotifers. Reference: Chapter 33.3, 33.4

An Introduction to the Invertebrates, Part Two Platyhelminthes & Rotifers. Reference: Chapter 33.3, 33.4 An Introduction to the Invertebrates, Part Two Platyhelminthes & Rotifers Reference: Chapter 33.3, 33.4 Quick Protist Review v Are protists monophyletic, paraphyletic, or polyphyletic? v What are protozoa?

More information

Diversity. Echinodermata means spiny skin Echinoderms usually inhabit shallow coastal waters and ocean trenches organisms in this class include:

Diversity. Echinodermata means spiny skin Echinoderms usually inhabit shallow coastal waters and ocean trenches organisms in this class include: Echinoderms Diversity Echinodermata means spiny skin Echinoderms usually inhabit shallow coastal waters and ocean trenches organisms in this class include: Sea stars Brittle stars Sand dollars Sea cucumbers

More information

3 Types: I. Phylum Platyhelminthes Flatworms. II. Phylum Nematoda Roundworms

3 Types: I. Phylum Platyhelminthes Flatworms. II. Phylum Nematoda Roundworms Unsegmented Worms 3 Types: I. Phylum Platyhelminthes Flatworms II. Phylum Nematoda Roundworms Flatworms Flatworms Belong to Phylum Platyhelminthes. (Plat = flat) There are three classes: Turbellaria Trematoda

More information

ZOOLOGY HIGHER SECONDARY - FIRST YEAR. Revised based on the recommendation of the Textbook Development Committee

ZOOLOGY HIGHER SECONDARY - FIRST YEAR. Revised based on the recommendation of the Textbook Development Committee ZOOLOGY HIGHER SECONDARY - FIRST YEAR Revised based on the recommendation of the Textbook Development Committee A Publication under Government of Tamilnadu Distribution of Free Textbook Programme (NOT

More information

Blastocoelomates, Continued

Blastocoelomates, Continued Blastocoelomates, Continued General Characteristics 1. Triploblastic, bilaterally symmetrial, unsegmented animals. 2. Microscopic a. 400-500 spp b. marine, freshwater, primarily interstitial. a. Elongate,

More information

Chapter 3 Notes Parts th Grade Science Mrs. Tracy Tomm

Chapter 3 Notes Parts th Grade Science Mrs. Tracy Tomm Chapter 3 Notes Parts 1-2 8 th Grade Science Mrs. Tracy Tomm Section 3.1 Notes - Animal Classification 1. VERTEBRATES have a backbone made of bone or cartilage, while INVERTEBRATES have no backbone. 2.

More information

CHAPTER - 1 THE LIVING WORLD

CHAPTER - 1 THE LIVING WORLD 11 th Bio-Zoology The Living World www.waytosuccess.org LEVEL I (1-50 Questions) BIO-ZOOLOGY UNIT I CHAPTER - 1 THE LIVING WORLD TRY AND TEST YOURSELF 1. A living organism is differentiated from non-living

More information

Platyhelminthes. BIO2135 Animal Form and Function. Page 1. Extant Animalia ~1,300,000 species. Platyhelminthes An acoelomate triploblast.

Platyhelminthes. BIO2135 Animal Form and Function. Page 1. Extant Animalia ~1,300,000 species. Platyhelminthes An acoelomate triploblast. An acoelomate triploblast Extant Animalia ~1,300,000 species Parazoa (1.2%) Radiata (0.9%) Protostomia (3.9%) Platyzoa (2.2%) (1.9%) Others (0.3%) Lophotrochozoa (9.8%) (8.5%) (0.9%) Others (0.5%) Ecdysozoa

More information

Position and Biological Contributions Phylum Platyhelminthes Simplest animals with primary bilateral symmetry Solid body without a coelom Organ-system

Position and Biological Contributions Phylum Platyhelminthes Simplest animals with primary bilateral symmetry Solid body without a coelom Organ-system Acoelomate Chapter 14 Bilateral Acoelomates No internal body space other than digestive tube. Spaces between organs filled with a loose connective tissue with more cells than mesoglea = parenchyma. Solid

More information

Platyhelminthes. Presentation by Brendan, John, and Kunio Period 6 3/12/10. Slide by Brendan

Platyhelminthes. Presentation by Brendan, John, and Kunio Period 6 3/12/10. Slide by Brendan Platyhelminthes Presentation by Brendan, John, and Kunio Period 6 3/12/10 http://www-tc.pbs.org/kcet/shapeoflife/imganim/platyhelminthes5.jpg Slide by Brendan Intro Phyla: Platyhelminthes (Flatworms) marine,

More information

Asexual & Sexual Reproduction

Asexual & Sexual Reproduction Reproduction is the creation of a new individual or individuals from previously existing individuals. In animals, reproduction can occur in two primary ways: Asexual & Sexual Reproduction i. Asexual means

More information

Unit 11 Mollusks and Echinoderms Guided Notes

Unit 11 Mollusks and Echinoderms Guided Notes Unit 11 Mollusks and Echinoderms Guided Notes Molluks General Characteristics of Mollusks are a very diverse group of animals that. They contain members that are. However, all have. These body parts are

More information

24.1 Arthropod Diversity. KEY CONCEPT Arthropods are the most diverse of all animals.

24.1 Arthropod Diversity. KEY CONCEPT Arthropods are the most diverse of all animals. KEY CONCEPT Arthropods are the most diverse of all animals. Arthropod features are highly adapted. Arthropods are invertebrates that share several features. exoskeleton (cuticle) made of chitin jointed

More information

Most important keywords: scaling. Understanding of relationship between organism function and physical principles

Most important keywords: scaling. Understanding of relationship between organism function and physical principles Exam 3 study guide Lecture 1 Animal Structure and Function Most important keywords: scaling What are the objectives of the second half of the course? Learn how animals, plants, and bacteria work. Understanding

More information

Downloaded from

Downloaded from Body Movements 1.The joint between head and upper jaw is an example of: (A) Hinge joint (B) Pelvic joint (C) Fixed joint (D) Ball and socket joint 2.Name the joint where our neck joins the head. 3.In

More information

518 PART V The Origin and Classification of Life 23.9 Annelida Segmented Worms The annelid worms are bilaterally symmetrical and have a body structure consisting of repeating segments ( figure 23.19 ).

More information

NATIONAL SENIOR CERTIFICATE (NSC) GRADE 11 MID-YEAR EXAMINATION LIFE SCIENCES (NSC11-10) D DURATION: 2½ HOURS DATE: 14 JUNE 2013

NATIONAL SENIOR CERTIFICATE (NSC) GRADE 11 MID-YEAR EXAMINATION LIFE SCIENCES (NSC11-10) D DURATION: 2½ HOURS DATE: 14 JUNE 2013 LIFHIG211 NATIONAL SENIOR CERTIFICATE (NSC) GRADE 11 MID-YEAR EXAMINATION LIFE SCIENCES (NSC11-10) D10055614-5 TIME: 09H00 11H30 TOTAL: 150 MARKS DURATION: 2½ HOURS DATE: 14 JUNE 2013 This question paper

More information

Practice Exam (3) Why would a deer mouse have a greater energy expenditure per unit mass than an adult human?

Practice Exam (3) Why would a deer mouse have a greater energy expenditure per unit mass than an adult human? 1. (10) Match the statements in column B with the phyla in column A. D. Porifera A. Segmented body with a true coelom, earthworms and leeches H. Cnidaria B. Highly successful, chewing mouth parts, some

More information

Biology 5-1: Animal Systems II

Biology 5-1: Animal Systems II Key Points to Highlight from the Animal Systems II (Blue) Packet **This is not to serve as a one-stop study guide. It is simply another study tool you can use to help prepare for the test. Memorizing just

More information

Phylum Echinodermata. by: Muhammad Arif Asadi

Phylum Echinodermata. by: Muhammad Arif Asadi Phylum Echinodermata by: Muhammad Arif Asadi Pentaradial symmetry no freshwater or terrestrial representatives Water vascular system: A complex series of fluid filled canals with numerous flexible feeding

More information

BIOLOGY. CONCEPTS & CONNECTIONS Fourth Edition. Neil A. Campbell Jane B. Reece Lawrence G. Mitchell Martha R. Taylor

BIOLOGY. CONCEPTS & CONNECTIONS Fourth Edition. Neil A. Campbell Jane B. Reece Lawrence G. Mitchell Martha R. Taylor BIOLOGY CONCEPTS & CONNECTIONS Fourth Edition Neil A. Campbell Jane B. Reece Lawrence G. Mitchell Martha R. Taylor CHAPTER 25 Control of the Internal Environment Modules 25.1 25.4 From PowerPoint Lectures

More information

Zoology. Lab Guide. Exercise 16A Class Asteroidea Sea Stars

Zoology. Lab Guide. Exercise 16A Class Asteroidea Sea Stars Zoology Exercise #16: Echinoderms Lab Guide STARFISH ONLY!!! Echinoderms contain the sea stars, brittle stars, sea urchins, sand dollars, and sea cucumbers. The name echinoderm is derived from this group

More information

Zoology Exercise #13: Chelicerata Lab Guide

Zoology Exercise #13: Chelicerata Lab Guide Zoology Exercise #13: Chelicerata Lab Guide Arthropods are diverse phylum that includes chelicerates (spiders, scorpions, mites, ticks), crustaceans, myriapods (millipedes & centipedes), and hexapods (insects).

More information

ANIMAL UNIT *All Weebly Materials are located in the following tabs.

ANIMAL UNIT *All Weebly Materials are located in the following tabs. ANIMAL UNIT *All Weebly Materials are located in the following tabs. 6-3.1 Vertebrates and Invertebrates/6-1.3 Dichotomous Keys 6-3.3 Endothermic and Ectothermic List as many animals as you can in the

More information

Chapter 09 Marine Reptiles, Birds, and Mammals

Chapter 09 Marine Reptiles, Birds, and Mammals Chapter 09 Marine Reptiles, Birds, and Mammals Multiple Choice Questions 1. Marine amphibians: A. Do not exist at all B. Are gill-breathers C. Are fish-like D. Include only tropical species E. Are oviparous

More information

Starfish Dissection. Sea Stars

Starfish Dissection. Sea Stars Starfish Dissection Echinoderms are radially symmetrical animals that are only found in the sea (there are none on land or in fresh water). Echinoderms mean "spiny skin" in Greek. Many, but not all, echinoderms

More information

IONIC & OSMOTIC REGULATION

IONIC & OSMOTIC REGULATION IONIC & OSMOTIC REGULATION The life originated in sea, so most of the animals have body salt concentration similar to seawater. In due course the life diversified to different environments to avoid competition.

More information

SENIOR ONE Biology Exam 9

SENIOR ONE Biology Exam 9 Our country, our future NAME:. STREAM SENIOR ONE Biology Exam 9 TIME: 1: 30 minutes Answer ALL questions. Answer should be put in the spaces provided. 2 SECTION A: A B C D A B C D 1 16 2 17 3 18 4 19 5

More information

Osmoregulation regulates solute concentrations and balances the gain and loss of water

Osmoregulation regulates solute concentrations and balances the gain and loss of water Ch 44 Osmoregulation & Excretion Osmoregulation regulates solute concentrations and balances the gain and loss of water Freshwater animals show adaptations that reduce water uptake and conserve solutes

More information

Starfish Dissection. Echinoderms are radially symmetrical animals that are only found in the sea (there. Introduction: Sea Stars

Starfish Dissection. Echinoderms are radially symmetrical animals that are only found in the sea (there. Introduction: Sea Stars Starfish Dissection Introduction: Echinoderms are radially symmetrical animals that are only found in the sea (there are none on land or in fresh water). Echinoderms mean "spiny skin" in Greek. Many, but

More information

Study Exercise #2: Osmoregulation & Kidney Function

Study Exercise #2: Osmoregulation & Kidney Function Bio 6A/ Bruce Heyer NAME: Study Exercise #2: Osmoregulation & Kidney Function Some questions may have more than one correct answer. Mark all correct answers. You may use books or notes and discuss answers

More information

Tenth Biology Transportation - The Circulatory System I. Conceptual understanding

Tenth Biology Transportation - The Circulatory System I. Conceptual understanding Tenth Biology Transportation - The Circulatory System I. Conceptual understanding 1. Write the differences between arteries, veins and capillaries. (4 Marks) A: (Prepare such tables wherever necessary

More information

LIFE CYCLES. The Plant Life Cycle

LIFE CYCLES. The Plant Life Cycle LIFE CYCLES A life cycle is the sequence of changes or development that an animal or plant goes through in its life. A life cycle describes the stages and processes that take place as a plant or animal

More information

Class XI - Biology Excretory Products and their Elimination

Class XI - Biology Excretory Products and their Elimination Class XI - Biology Excretory Products and their Elimination MULTIPLE CHOICE QUESTIONS 1. The following substances are the excretory products in animals. Choose the least toxic form among them? a. Urea

More information

Nutrition in Heterotrophs

Nutrition in Heterotrophs Nutrition in Heterotrophs Required Nutrients Water Carbohydrates Lipids Proteins Minerals Vitamins Water Makes up ~90% of some animals Makes up a major portion of many body parts Humans require at least

More information

THE UNITED REPUBLIC OF TANZANIA NATIONAL EXAMINATIONS COUNCIL CERTIFICATE OF SECONDARY EDUCATION EXAMINATION INSTRUCTIONS

THE UNITED REPUBLIC OF TANZANIA NATIONAL EXAMINATIONS COUNCIL CERTIFICATE OF SECONDARY EDUCATION EXAMINATION INSTRUCTIONS THE UNITED REPUBLIC OF TANZANIA NATIONAL EXAMINATIONS COUNCIL CERTIFICATE OF SECONDARY EDUCATION EXAMINATION 033/1 BIOLOGY 1 (For School Candidates Only) TIME: 3 HOURS Thursday, 07 th November 2013 a.m.

More information

27 1 (continued) Form and Function in Flatworms. Build Science Skills. Address Misconceptions UNIVERSAL ACCESS. 684 Chapter 27

27 1 (continued) Form and Function in Flatworms. Build Science Skills. Address Misconceptions UNIVERSAL ACCESS. 684 Chapter 27 27 1 Flatworms When most people think of worms, they think of long, squiggly earthworms. But there are many other kinds of worms. Some are the length of your body or as thick as your arm. Others look like

More information

KIDSPIRATION by Riedell

KIDSPIRATION by Riedell WORM DISSECTION KIDSPIRATION by Riedell CLASSIFICATION Kingdom: Phylum: ANIMALIA Annelida little rings Class: OLIGOCHAETA few bristles SETA (plural: setae) BRISTLES on VENTRAL surface http://www.pgjr.alpine.k12.ut.us/science/whitaker/animal_kingdom/earthworm/earthworm.html

More information

Bio 10 Lecture Notes 8: Animal Diversity and Physiology SRJC

Bio 10 Lecture Notes 8: Animal Diversity and Physiology SRJC 1.) Animal Kingdom: Evolution and Diversity Characteristics of Animals Multicelled Aerobic heterotrophs Sexual reproduction Some also reproduce asexually Embryos produce primary tissues Motile at some

More information

Your Goal. Animal s Urinary and Osmoregulatory systems. Paragraph 1: Introduction Goal introduce the paper. Paragraph 1: Introduction

Your Goal. Animal s Urinary and Osmoregulatory systems. Paragraph 1: Introduction Goal introduce the paper. Paragraph 1: Introduction Your Goal Animal s Urinary and Osmoregulatory systems l Be able to tell the story of kidney evolution as an essay. Maintenance Introduction Goal introduce the paper l Homeostasis is the of Maintenance

More information

STRUCTURAL ORGANSTAION

STRUCTURAL ORGANSTAION STRUCTURAL ORGANSTAION IN ANIMALS ANIMAL TISSUES :- Are Classified in to four types 1.Epithelal Tissues 2.Connective Tissues 3.Muscular Tissues 4.Neural Tissues Vikasana - CET 2012 1.Epithelial Tissues

More information

Sponges, Cnidarians, Worms, and Mollusks. Preteach

Sponges, Cnidarians, Worms, and Mollusks. Preteach 3 Sponges, Cnidarians, Worms, and Section 3 Sponges, Cnidarians, Worms, and Reading Preview Key Concepts of sponges? of cnidarians? of each phylum of worms? of the major groups of mollusks? Key Terms larva

More information

Chapter 5 PHYLUM PLATYHELMINTHES

Chapter 5 PHYLUM PLATYHELMINTHES Chapter 5 PHYLUM PLATYHELMINTHES Phylum Platyhelminthes (Flat worms) One class is free living (Turbellaria) and most are parasitic, some commensals Tribloblastic bilaterally symmetrical dorsoventrally

More information

Chapter 8: BODY MOVEMENTS

Chapter 8: BODY MOVEMENTS Chapter 8: BODY MOVEMENTS P112 A. Very Short Answer Questions 1. What is a ball and socket joint?[ncert] Ans: A ball and socket joint allows movement of bone in all directions. The end of one bone rotates

More information

CRAYFISH DISSECTION. Image from:

CRAYFISH DISSECTION. Image from: CRAYFISH DISSECTION Image from: http://www.mackers.com/crayfish/ Animal Groups Image from: http://ology.amnh.org/biodiversity/treeoflife/pages/graph.html ARTHROPODA jointed foot Arthro = joint pod = foot

More information

ZOOLOGY 2017 Time: 15 minutes Max marks: 08 SECTION A MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

ZOOLOGY 2017 Time: 15 minutes Max marks: 08 SECTION A MULTIPLE CHOICE QUESTIONS ZOOLOGY 2017 Time: 15 minutes Max marks: 08 SECTION A MULTIPLE CHOICE QUESTIONS 1. Choose the correct answer for each from the given options: i. The largest invertebrate in the world is: *Whale (*) elephant

More information

CRAYFISH DISSECTION. Image from:

CRAYFISH DISSECTION. Image from: CRAYFISH DISSECTION Image from: http://www.mackers.com/crayfish/ ARTHROPODA jointed foot Arthro = joint pod = foot Animal Groups Image from: http://ology.amnh.org/biodiversity/treeoflife/pages/graph.html

More information

The Anatomy of the Earthworm

The Anatomy of the Earthworm Carolina Biological Supply Company presents The Anatomy of the Earthworm 2700 York Road Box 187 Burlington, North Carolina 27215 Gladstone, Oregon 97027 Abstract. This program facilitates a study of the

More information

Arthropods (pp )

Arthropods (pp ) Arthropods (pp. 434 441) This section describes the characteristics of arthropods and the distinguishing structures of insects, crustaceans, arachnids, centipedes, and millipedes. Use Target Reading Skills

More information

Explain what is meant by the term cephalization

Explain what is meant by the term cephalization Learning Outcomes and for Biology 104 Chapter 29 Introduction to Invertebrates Learning Outcome 29.a. Knowledge of the evolution of animals List the criteria for the classification of animals Explain what

More information

BIO - ZOOLOGY. Higher Secondary - First year PRACTICAL

BIO - ZOOLOGY. Higher Secondary - First year PRACTICAL BIO - ZOOLOGY Higher Secondary - First year PRACTICAL Bio-Zoology Practical - General Instruction In order to get maximum benefit and good training it is necessary for the students to follow the following

More information

Chapter 9 The body and its movement

Chapter 9 The body and its movement Chapter 9 The body and its movement 1) All living things are made up of cells. 2) Cells make up tissues, tissues make up organs, organs make up organ system and organ systems make up the human body. 3)

More information

GCE AS/A level 1072/01 BIOLOGY BY2

GCE AS/A level 1072/01 BIOLOGY BY2 Surname Other Names Centre Number 2 Candidate Number GCE AS/A level 1072/01 BIOLOGY BY2 A.M. MONDAY, 3 June 2013 1 1 2 hours Question For s use Maximum Mark 1. 8 Mark Awarded 2. 13 3. 13 4. 12 5. 5 1072

More information

Salt and Water Balance and Nitrogen Excretion

Salt and Water Balance and Nitrogen Excretion Announcements Exam is in class on WEDNESDAY. Bring a #2 pencil and your UFID. You must come to your registered class section (except those with DRC accommodations). Office hours Mon 1-3 pm. Teaching evals:

More information

BIO Lab 18: Dissection of the Earthworm

BIO Lab 18: Dissection of the Earthworm The Earthworm Harken to me, you that know what is just, my people who have My law in their heart: Fear not the reproach of men and be not afraid of their blasphemies. For the worm shall eat them up as

More information