NAVODILO ZA UPORABO. Liskantin 250 mg tablete primidon

Size: px
Start display at page:

Download "NAVODILO ZA UPORABO. Liskantin 250 mg tablete primidon"

Transcription

1 NAVODILO ZA UPORABO Liskantin 250 mg tablete primidon Pred začetkom jemanja natančno preberite navodilo! Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati. Če imate dodatna vprašanja, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Zdravilo je bilo predpisano vam osebno in ga ne smete dajati drugim. Njim bi lahko celo škodovalo, čeprav imajo znake bolezni, podobne vašim. Če katerikoli neželeni učinek postane resen ali če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta. Navodilo vsebuje: 1. Kaj je zdravilo Liskantin in za kaj ga uporabljamo 2. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Liskantin 3. Kako jemati zdravilo Liskantin 4. Možni neželeni učinki 5. Shranjevanje zdravila Liskantin 6. Dodatne informacije 1. KAJ JE ZDRAVILO LISKANTIN IN ZA KAJ GA UPORABLJAMO Liskantin je zdravilo, ki sodi v skupino antiepileptikov. Liskantin uporabljamo za zdravljenje: - epileptičnih napadov, predvsem velikih napadov (grand mal), fokalnih napadov (Jacksonskih napadov, adverzivnih in psihomotoričnih napadov ipd.) ter miokloničnih napadov pri mladostnikih (impulzivni napadi petit mal). Pri absencah in drugih otroških epileptičnih malih napadih (petit mal) se Liskantin ob ustreznem izvidu EEG uporablja za preventivo velikih napadov (grand mal). 2. KAJ MORATE VEDETI, PREDEN BOSTE VZELI ZDRAVILO LISKANTIN Ne jemljite zdravila Liskantin, - če ste alergični (preobčutljivi) na primidon, barbiturate ali katerokoli sestavino zdravila Liskantin, - pri akutni zastrupitvi z zdravili, ki delujejo depresivno na osrednje živčevje (npr. uspavalna sredstva, protibolečinska zdravila, psihofarmaki), ali alkoholom, - pri akutni jetrni porfiriji, - pri hudih boleznih jeter in ledvic, - pri hudi okvari srčne mišice. Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Liskantin V nadaljevanju so opisani primeri, v katerih smete jemati Liskantin le pod določenimi pogoji in posebej previdno. Pri tem se posvetujte z zdravnikom. To velja tudi v primeru, da je vaše stanje že kdaj prej ustrezalo opisanemu stanju. - pri slabem splošnem zdravstvenem stanju - pri zmanjšanem delovanju ledvic, - pri boleznih jeter ali dihal (glejte tudi 3. odstavek "Kako jemati zdravilo Liskantin"), - če ste noseči ali če načrtujete nosečnost (glejte podpoglavje Nosečnost in dojenje), - če med jemanjem zdravila uživate alkohol (glejte podpoglavje Jemanje zdravila Liskantin skupaj s hrano in pijačo).

2 V takšnih primerih se posvetujte s svojim zdravnikom. Zdravljenje s primidonom morate zaključiti s postopnim zmanjševanjem odmerka. Potrebne so redne krvne preiskave za določanje števila krvnih celic in preiskave aktivnosti jetrnih encimov, še posebej v začetni fazi in med dolgotrajnim zdravljenjem. Opozorilo: Predvsem v začetnem obdobju jemanja zdravila in pri dolgotrajnem zdravljenju mora bolnik opraviti kontrolne preiskave krvi in določanje aktivnosti jetrnih encimov. Primidon, učinkovina zdravila Liskantin, močno deluje na osrednje živčevje in se deloma presnavlja v fenobarbital. Zdravljenje z zdravilom Liskantin, ki traja dlje časa, lahko privede do navajenosti ali odvisnosti od zdravila, pri naglo prekinjenem zdravljenju pa se lahko pojavijo odtegnitveni simptomi. Manjše število bolnikov, ki so bili zdravljeni z antiepileptiki, kakršen je primidon, je pomislilo na samopoškodovanje ali samomor. Če vas bodo v kateremkoli trenutku obšle takšne misli, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom. Otroci Pri otrocih in mladostnikih morate zagotoviti, da bo odmerjanje zdravila ustrezno (glejte navodila za odmerjanje). Starostniki Pri starostnikih je včasih potrebno zmanjšati odmerke. Jemanje drugih zdravil Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Primidon in njegov presnovek fenobarbital imata zelo močan učinek na encime, ki pospešujejo presnovo (jetrni mikrosomski encimi). Zaradi tega pride lahko do pospešene presnove različnih snovi, ki nastajajo v telesu, in snovi, ki so v telo vnesene od zunaj. Poleg tega so znani zaviralni učinki primidona na presnovo različnih zdravil ter tudi vplivi drugih zdravil na presnovo primidona. Posebno bodite pozorni na medsebojna delovanja - z antiepileptiki: Pri sočasnem jemanju zdravila Liskantin in fenitoina, karbamazepina ali fenobarbitala se lahko zaradi pospešene presnove primidona v fenobarbital zviša nivo fenobarbitala v plazmi. Ob sočasnem jemanju valprojske kisline pride lahko zaradi zvišanega nivoja fenobarbitala v plazmi do velike utrujenosti ali celo do nezavesti; v tem primeru moramo zmanjšati odmerek zdravila Liskantin. Primidon lahko pri dolgotrajnem jemanju pospeši presnovo naslednjih antiepileptikov in zmanjša njihovo koncentracijo: fenobarbital, karbamazepin, fenitoin, klonazepam, diazepam, valprojska kislina. V posameznih primerih je bilo opisano tudi zaviranje presnove. Če med zdravljenjem z lamotriginom jemljete dodatno še primidon, lahko ta zmanjša učinek lamotrigina. Odmerke lamotrigina je treba potem prilagoditi. Farmakokinetične preiskave so pokazale, da se pri sočasnem jemanju primidona tiagabin presnovi do 60 % hitreje.

3 - s psihofarmaki (zdravila s psihotropnim učinkom), hipnotiki, alkoholom: Depresivni vpliv na osrednje živčevje, ki ga imajo psihofarmaki, uspavalna sredstva (hipnotiki) in alkohol, se lahko okrepi ob jemanju zdravila Liskantin; po drugi strani pa je lahko učinek nekaterih psihofarmakov zmanjšan zaradi pospešene presnove. - z zdravili proti strjevanju krvi (antikoagulanti), digitoksinom (v nekaterih zdravilih za bolezni srca): Če ta zdravila jemljemo hkrati z zdravilom Liskantin, se lahko zmanjša njihov učinek. Zato je treba pazljivo prilagoditi odmerke zdravila Liskantin, predvsem ko gre za zmanjšanje njegovih odmerkov, in po potrebi tudi ustrezno spremeniti odmerke zgoraj navedenih zdravil. - z grizeofulvinom, doksiciklinom, kloramfenikolom, citostatiki, paracetamolom, ciklosporinom, dizopiramidom, maksiletinom, levotiramidom, metronidazalom, ksantini (teofilin, aminofilin), granisetronom, metadonom, beta antagonisti, losartanom, nimodipinom, kinidinom, tricikličnimi antidepresivi, kloazepinom, mianserinom, vekuronijem, rokuronijem, montelukastom, etosukcimidom, okskarbazepinom, topiramatom, zonisamidom: Učinek teh zdravil je lahko zmanjšan zaradi pospešene presnove. Pri zdravljenju s kombinacijo primidona in paracetamola je poleg tega prisotno povečano tveganje za hepatotoksične reakcije. - s steroidnimi hormoni, hormonskimi kontracepcijskimi sredstvi: Steroidni hormoni se lahko hitreje izločajo. Zanesljivost kontracepcijske "tabletke" je lahko omejena. Predvsem ko se pojavijo vmesne krvavitve, priporočamo, da uporabite dodatno zaščito za preprečevanje nosečnosti. Po potrebi lahko izberete tudi kontracepcijsko sredstvo z večjo vsebnostjo hormona. - z izoniazidom: Izoniazid zavira presnovo primidona, kar lahko pripelje do zvišanja nivoja primidona v plazmi. Pojavijo se lahko tudi simptomi zastrupitve s primidonom. - z metilfenidatom, kloramfenikolom: Zaradi teh snovi se lahko zviša nivo fenobarbitala v plazmi, kar pripelje do simptomov zastrupitve s fenobarbitalom. - z zaviralci karboanhidraze (npr. acetazolamidom) Zaviralci karboanhidraze lahko povečajo osteopenijo (izguba kostne mase), na katero vpliva primidon. - z zaviralci monoaminoksidaze (MAO): Zaviralci MAO zavirajo presnovo barbituratov in lahko okrepijo učinek primidona. Tudi vzorec epileptičnih napadov se lahko spremeni, zato je treba prilagoditi odmerke primidona. - s fenilbutazonom: Fenilbutazon pospešuje presnovo primidona, kar lahko povzroči zmanjšanje učinka primidona.

4 - z vitaminom D: Ob sočasnem jemanju primidona je učinek vitamina D lahko zmanjšan zaradi pospešene presnove. Čeprav v takšnih primerih le redko nastopi rahitis, je treba nujno predpisati jemanje vitamina D kot preventivo proti osteomalaciji, kadar gre za dolgotrajno zdravljenje s primidonom. - s folno kislino, kalcijevim folinatom: Med antikonvulzivnim zdravljenjem se lahko poveča potreba po folni kislini. Veliki odmerki folne kisline lahko zmanjšajo učinek primidona, kar pripelje do večje pogostnosti napadov, predvsem pri otrocih. - z rifampicinom: Zaradi sočasnega jemanja rifampicina je oslabljen učinek primidona in treba je povečati njegov odmerek. - z zeliščnimi pripravki, ki vsebujejo šentjanževko: Ob sočasnem jemanju primidona z zeliščnimi pripravki, ki vsebujejo šentjanževko, se lahko pospeši presnova primidona in zniža nivo primidona in njegovega presnovka fenobarbitala. Jemanje zdravila Liskantin skupaj s hrano in pijačo Med zdravljenjem z zdravilom Liskantin se morate izogibati alkoholu, kajti zaradi zaužitega alkohola se lahko učinek zdravila spremeni in okrepi na nepredvidljiv način. Nosečnost in dojenje Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo. Nosečnost Liskantin vam sme med nosečnostjo predpisati vaš lečeči zdravnik šele po skrbni presoji koristi in tveganj. Doslej namreč skoraj ni podatkov o izkušnjah z zdravljenjem nosečih žensk. Če želite zanositi, se morate nujno posvetovati s svojim zdravnikom in si zagotoviti redne zdravniške preglede med nosečnostjo. Kot pri drugih antiepileptikih moramo je treba jemanju zdravila Liskantin med nosečnostjo, predvsem pri sočasnem zdravljenju z različnimi antiepileptiki, upoštevati povečano tveganje za nepravilen razvoj še nerojenega otroka. Zato morate nujno izrabiti možnosti predporodnih preiskav. Če načrtujete nosečnost ali ste zanosili med zdravljenjem z zdravilom Liskantin in je potrebno zdravljenje z zdravilom Liskantin nadaljevati ves čas nosečnosti, mora vaš zdravnik skrbno pretehtati nujnost nadzorovanja napadov in možno tveganje za otroka. Med nosečnostjo vam mora biti Liskantin predpisan v obliki monoterapije, če je to le mogoče. Med celotnim potekom nosečnosti, predvsem pa med 20. in 40. dnem, morate jemati najnižje odmerke, ki še omogočajo nadzor napadov. V nobenem primeru pa ne smete nenadoma prekiniti z jemanjem zdravila Liskantin brez zdravniškega nasveta, kajti nenadzorovani napadi imajo lahko hude posledice tako za mater kot za nerojenega otroka. Ker pride med zdravljenjem z zdravilom Liskantin lahko do pomanjkanja folne kisline, morate le-to jemati že pred in med nosečnostjo. Za preprečevanje motenj strjevanja krvi je v zadnjem mesecu nosečnosti priporočljivo preventivno oralno jemanje vitamina K1. Novorojenčki morajo dodatno k običajnim odmerkom ob preventivnih pregledih prejeti v prvih dveh tednih življenja tudi 1 mg vitamina K1 peroralno na vsake tri dni.

5 Dojenje Učinkovina primidon prehaja v materino mleko. Pri večji občutljivosti otroškega telesa lahko količina primidona, ki ga dojenček zaužije z materinim mlekom, povzroči zaspanost (somnolenco). Kronična uporaba tega zdravila lahko vodi v odvisnost dojenčka. V primeru nenadnega prenehanja dojenja potrebuje otrok torej poseben nadzor. Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev Na začetku zdravljenja z zdravilom Liskantin, pri jemanju velikih odmerkov in/ali ob sočasnem jemanju drugih zdravil, ki prav tako učinkujejo na osrednje živčevje, ter ob uživanju alkohola je lahko sposobnost odzivanja tako spremenjena, da se zmanjša bolnikova sposobnost za udeležbo v cestnem prometu ali za upravljanje strojev, neodvisno od vplivov, ki jih pripisujemo osnovni bolezni, ki jo je treba zdraviti. Zato se tu lahko srečamo z velikimi tveganji za nastanek delovnih ali prometnih nesreč. Bolniki morajo torej popolnoma ali pa vsaj v prvih dneh zdravljenja opustiti vožnjo motornih vozil, upravljanje strojev in podobne nevarne dejavnosti. Med delom imejte vedno zavarovano stojišče. O tem bo v vsakem primeru presodil vaš lečeči zdravnik, ob upoštevanju vašega individualnega odzivanja in trenutnih odmerkov zdravila. 3. KAKO JEMATI ZDRAVILO LISKANTIN Pri jemanju zdravila Liskantin natančno upoštevajte zdravnikova navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Če zdravnik ne predpiše drugače, je običajen odmerek: Zdravljenje je predpisano glede na individualne potrebe posameznega bolnika. Vaš zdravnik bo odločil, ali se boste zdravili samo z zdravilom Liskantin ali pa v kombinaciji s kakšnim drugim antiepileptikom. Povprečen odmerek pri otrocih znaša 20 mg/kg telesne mase/dan, pri odraslih pa 15 mg/kg telesne mase/dan. To ustreza skupnemu dnevnemu odmerku mg za otroke do 2 let starosti, mg za otroke 2-5 let starosti, mg za otroke 6-9 let starosti in mg primidona za otroke po 9. letu starosti ter za odrasle. Ukinitev in spremljanje zdravljenja morata potekati ob sočasnem nadzorovanju plazemske koncentracije zdravila. Splošno sprejeti razpon terapevtskih koncentracij za primidon je med 3 in 12 μg/ml, za fenobarbital med 10 in 30 μg/ml, za PEMA (feniletilmalonamid, t.j. nadaljnji presnovek primidona) pa ni podanega razpona terapevtskih koncentracij. Prehod od zdravljenja z drugimi zdravili na zdravljenje s tabletami Liskantin mora potekati postopoma; ukinitev zdravljenja z zdravilom Liskantin mora potekati počasi. Zdravljenje z zdravilom Liskantin je v medicini uveljavljeno in izdelano: od počasnega uvajanja do optimalno učinkovitih dnevnih odmerkov. Pri odraslih je priporočljivo začeti z dnevnim odmerkom pol tablete (125 mg primidona) in potem odmerek individualno zviševati po korakih po pol tablete zdravila Liskantin. Za bolnike, ki se prvič zdravijo, je priporočljiva naslednja shema odmerjanja: - skupni dnevni odmerek (tablete)

6 otroci 2-5 let* otroci 6-9 let otroci nad 9 let in odrasli Čas jemanja zjutraj zvečer zjutraj zvečer zjutraj zvečer dan - ** ** ** - ½ dan - ½* ** ½ ½ ½ ** 2. teden ** ½** ½ ** 1** teden ½ ½ 1½ od 4. tedna ½ 1½ povprečni odmerek 2-3 tablete ( mg) 3-4 tablete ( mg) 3-6 tablet ( mg) * - dojenčki in majhni otroci morajo prejemati zdravilo Liskantin sirup ** - otroci do 9. leta starosti morajo v prvih tednih prejemati zdravilo Liskantin sirup Glede na pogostnost napadov ali sposobnost prenašanja zdravila lahko od te sheme tudi odstopamo in bolniku zvišamo začetni odmerek oz. skrajšamo ali podaljšamo čas zdravljenja. Posebne skupine bolnikov Pri nekaterih bolnikih svetujemo, da se skupni dnevni odmerek ne razdeli na enake posamezne odmerke, ki jih jemljejo skozi ves dan, ampak da bolnik vzame višji odmerek takrat, ko je največja pogostnost napadov. Npr. v primeru večinoma nočnih napadov naj bolnik zvečer vzame višji odmerek ali celo skupni dnevni odmerek. Če ob napadih prihaja do določenih pojavov, npr. rednih krvavitev, je priporočljivo, da za ta čas zvišamo skupni dnevni odmerek. Če zdravljenje z drugim antiepileptikom ne zadošča ali je namesto drugega antiepileptika uporabljeno zdravilo Liskantin, npr. zaradi motečih neželenih učinkov, naj prejmejo bolniki dodatno k odmerkom iz že uvedenega zdravljenja v prvih 3 dneh zvečer pol do 1 tableto zdravila Liskantin (kar ustreza mg primidona). V presledkih po 3 dni jim povečujemo odmerke za enako količino, dokler ne dosežemo približno polovice skupnega dnevnega odmerka, predpisanega za nujni dnevni odmerek. Potem jim lahko v času dveh tednov po korakih odtegujemo dosedanje zdravilo in nadaljujemo z višanjem odmerka zdravila Liskantin. Če bi prehitro prenehali z jemanjem predhodnega zdravila, bi namreč lahko sprožili vrsto epileptičnih napadov (status epilepticus). Če je bolnik pri predhodnem zdravljenju jemal barbiturat, lahko odtegovanje barbiturata in uvajanje nadomestnega zdravila Liskantin izvajamo hitreje. Primidon se namreč deloma razgradi v barbiturat, zato je zaradi posledične čezmerne omotičnosti bolnika težje določiti odmerek zdravila Liskantin, ki bi imel najboljši učinek. Pri slabem splošnem zdravstvenem stanju, boleznih jeter in dihal ter pri starostnikih je treba odmerek zmanjšati. Pri bolnikih z omejenim delovanjem ledvic zmanjšamo odmerek ob sočasnem nadzorovanju plazemske koncentracije in pri tem pazimo, da odmerek ustreza koncentraciji serumskega kreatinina. Pri vrednostih nad 8,0 mg/dl pa odmerek ne sme presegati vsebnosti 1 tablete zdravila Liskantin (kar ustreza 250 mg primidona). Jemanje zdravila

7 Tablet ne jemljite v ležečem položaju. Tablete so lomljive in jih zaužijte med obrokom ali po njem z malo tekočine (npr. s kozarcem vode). Skupni dnevni odmerek je običajno razdeljen na 2-3 posamezne odmerke. Kako dolgo lahko jemljete zdravilo Liskantin Čas zdravljenja in višina odmerka sta pri posameznih bolnikih lahko različna in ju določi lečeči zdravnik. Zdravljenje z antiepileptiki je v osnovi dolgotrajno zdravljenje. Zdravnik specialist (nevrolog, nevropediater) določi trajanje zdravljenja in prenehanje jemanja tablet Liskantin pri vsakem posameznem primeru. Na splošno lahko prvič razmišljamo o zmanjšanju odmerka in o prenehanju jemanja zdravila šele po 2-3 letih brez napadov. Prenehanje jemanja zdravila je treba izvajati po korakih, z zmanjševanjem odmerka skozi 1-2 leti. Otroci lahko prerastejo odmerek, ki je določen na kg telesne mase, zato jim namesto tega odmerimo zdravilo po starosti, pri tem pa se ne sme poslabševati njihov izvid EEG. Če menite, da je učinek zdravila Liskantin premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Če ste vzeli večji odmerek zdravila Liskantin, kot bi smeli: V tem primeru lahko nastopijo okrepljeni neželeni učinki, ki so navedeni med dodatnimi učinki. Če sumite na zastrupitev, nemudoma pokličite zdravnika (čimprej je potrebno začeti z intenzivno medicinsko oskrbo). Imejte pripravljeno škatlo tega zdravila, da bo zdravnik lahko ugotovil, katero snov ste zaužili. Preveliko odmerjanje primidona povzroči povečano pojavnost zaspanosti čez dan, omotico, ataksijo (moteno usklajenost mišičnih gibov) in letargijo (počasnost in apatičnost). V seču se pojavijo kristali primidona. Odvisno od odmerka lahko v primeru zastrupitve s primidonom ti simptomi zastrupitve napredujejo do izgube zavesti, kar povzroči hipoksemijo (znižanje koncentracije kisika v arterijski krvi), hipotermijo (znižanje telesne temperature pod normalno) in zmanjšanje delovanja ledvic, ter do nevarnega kolapsa kot znaka paralize centrov v hrbtenjači, ki nadzorujejo dihanje in delovanje srca. Na začetku je potrebno izpiranje želodca in dajanje aktivnega oglja. Potem je potrebna nadaljnja intenzivna medicinska oskrba bolnika (preprečevanje vdihanja tujka ali tekočin v dihalne poti, umetno predihavanje, podpora delovanju srca, krvnega obtoka in ledvic ter preprečevanje pljučnice). Učinkoviti ukrepi za pospešeno odstranjevanje primidona in njegovih presnovkov so forsirana diureza (prisilno povečanje izločanja urina), hemodializa in peritonealna dializa. Če ste pozabili vzeti zdravilo Liskantin: V nobenem primeru ne smete vzeti dvojnega odmerka. Ob naslednji predvideni uri za jemanje zdravila vzemite odmerek, ki vam ga je predpisal zdravnik. Če ste prenehali jemati zdravilo Liskantin: Če želite začasno prekiniti zdravljenje z zdravilom Liskantin ali ga zaključiti, se morate o tem najprej pogovoriti s svojim zdravnikom. Z jemanjem zdravila ne prenehajte samovoljno brez posvetovanja z zdravnikom. Trajanje zdravljenja in višina odmerka sta različna pri posameznikih in ju določi lečeči zdravnik. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. 4. MOŽNI NEŽELENI UČINKI Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Liskantin neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

8 Neželeni učinki so razvrščeni v naslednje kategorije pogostnosti: - Zelo pogosti: pojavijo se pri več kot 1 od 10 bolnikov, - Pogosti: pojavijo se pri 1 do 10 bolnikih od 100 bolnikov, - Občasni: pojavijo se pri 1 do 10 bolnikih od bolnikov, - Redki: pojavijo se pri 1 do 10 bolnikih od bolnikov, - Zelo redki: pojavijo se manj kot pri 1 bolniku od bolnikov. - Neznana pogostnost: pogostnosti iz razpoložljivih podatkov ni mogoče oceniti. Bolezni krvi in limfatičnega sistema Pogosto pride do megaloblastne anemije, ki pa se zmanjša ob jemanju folne kisline ali vitamina B12. Redko nastopijo druge krvne bolezni, kot je zmanjšano število belih krvničk (levkopenija) ali krvnih ploščic (trombocitopenija). Poročali so tudi o enem primeru močnega zmanjšanja števila belih krvničk (agranulocitozi). Bolezni imunskega sistema Poročali so o nastopu sistemskega lupusa (lupus eritematozus). Bolezni endokrinega sistema Pogosto nastopijo spremembe v delovanju ščitnice z znižanjem koncentracije vseh tiroksinov in koncentracije prostih tiroksinov (T4 in FT4). Sama ščitnica pri tem ostane nespremenjena. Presnovne in prehranske motnje Pogosto pride do sprememb v presnovi kalcija in vitamina D: lahko nastopi znižanje koncentracije kalcija v krvi (hipokalcemija) ali pa zvišanje alkalne fosfataze (jetrni encimi). Občasno se ob jemanju zdravil za zdravljenje epileptičnih napadov lahko pojavijo tudi hujše spremembe, kot so motnje v rasti kosti (osteodistrofija na področju metafize), izguba kostne mase (generalizirana osteoporoza) ali tako imenovan rachitis antiepileptica (bolezen pomanjkanja vitamina D). V takšnih primerih in pri določenih rizičnih bolnikih torej priporočamo jemanje vitamina D. Zelo redko lahko pirimidon sproži porfirijo. Psihiatrične motnje Zelo pogosto se na začetku zdravljenja pokaže pri bolniku odsotnost. Predvsem pri otrocih se lahko pojavijo motnje čustvovanja, ki se kažejo v večji razdražljivosti in nerazpoloženju. Otroci in starejši ljudje kažejo včasih po jemanju zdravila Liskantin paradoksne reakcije ter so v stanju vznemirjenja in razburjenosti. Vsi ti pojavi so največkrat lažje oblike in ob nadaljevanju zdravljenja praviloma popolnoma izginejo v nekaj dneh. Če zvišujemo odmerke postopoma in po priporočilih, se lahko tem pojavom izognemo. Po jemanju primidona so nastopile in bile opisane motnje spomina in koncentracije, osebnostne spremembe in psihične reakcije. Bolezni živčevja Na začetku zdravljenja(največkrat pri previsokih začetnih odmerkih) pogosto nastopita zaspanost (somnolenca) in neusklajenost gibov (ataksija). Tem neželenim učinkom se lahko izognemo s postopnim uvajanjem zdravila. Pri zdravljenju s primidonom so nastopili in bili opisani posamezni primeri ohromelosti očesnih mišic (eksterna oftalmoplegija) in vnetja hrbtenjače (poliradikulitis vnetje živčnih korenin). Očesne bolezni

9 Zelo pogosto se na začetku zdravljenja pojavijo motnje vida (motnje akomodacije), ki so večinoma slabo izražene in z nadaljevanjem zdravljenja popolnoma izginejo, lahko pa se jim izognemo s postopnim uvajanjem zdravila. Poročali so tudi o naslednjih pojavih, ki so nastopili pri zdravljenju s primidonom: nehotni trzajoči gibi očesnih zrkel (nistagmus) in dvojni vid. Bolezni prebavil Zelo pogosto lahko pride do slabosti in bruhanja, večinoma pri visokem odmerku na začetku zdravljenja. Neželenim učinkom se lahko izognemo s postopnim uvajanjem zdravila. Bolezni jeter, žolčnika in žolčevodov Pogosto se kot posledica jemanja primidona, ki inducira encime, zviša serumska koncentracija γ-glutamiltransferaze (γ-gt) in alkalne fosfataze (AP). Te spremembe ne štejemo za znak okvare jeter, dokler niso zvišane tudi transaminaze (GOT in GPT) in zaradi tega ni treba spreminjati zdravljenja. Bolezni kože in podkožja Pogosto se na koži pojavi izpuščaj v obliki lis, skoraj brez izjeme pa je to brez splošnih znakov alergije. V posameznih primerih so po jemanju primidona nastopile tudi hujše spremembe na koži, npr. dermatitis bullosa, Stevens-Johnsonov sindrom, Lyellov sindrom in eksfoliativni dermatitis. Bolezni mišično-skeletnega sistema in vezivnega tkiva Občasno povzroči primidon težave z rameni, ki se ponavljajo v presledkih. V redkih primerih lahko nastopi artralgija (bolečine v sklepih), osteomalacija (mehke kosti pri odraslih), kot pri fenobarbitonu so poročali o Dupuytrenovi kontrakturi (običajno se pojavi obojestransko, pogosto pa jo spremlja odebelitev sklepov na prstih in povečana tvorba vezivnega tkiva na podplatih). Motnje reprodukcije in dojk Poročali so o impotenci in o zmanjšani spolni sli. Splošne težave Med zdravljenjem pogosto nastopi utrujenost, 20 % zdravljenih bolnikov pa ima motnje ravnotežja, navadno pri plazemski koncentraciji primidona nad 8 μg/ml. Opisani so bili primeri prehranskih motenj, od izgube teka do bolezenskega hujšanja (anoreksije). Če katerikoli neželeni učinek postane resen ali če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta. 5. SHRANJEVANJE ZDRAVILA LISKANTIN Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Zdravila Liskantin ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini ali na pretisnem omotu. Zdravila Liskantin ne smete uporabiti, če opazite sledeče spremembe: Po obarvanju, nabrekanju ali izgubi trdnosti tablet zdravila več ne smete uporabljati niti pred datumom izteka uporabnosti.

10 Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne potrebujete več, se posvetujte s farmacevtom. Takšni ukrepi pomagajo varovati okolje. 6. DODATNE INFORMACIJE Kaj vsebuje zdravilo Liskantin: Zdravilna učinkovina: primidon. 1 tableta vsebuje 250 mg primidona. Druge sestavine so: želatina, hidrolizat želatine, rastlinski magnezijev stearat (Eur.Ph.), koruzni škrob, natrijev karboksimetilškrob (tip A) (Eur.Ph.), obarjen silicijev dioksid, metiliran visoko dispergiran silicijev dioksid. Izgled zdravila Liskantin in vsebina pakiranja: Bela, okrogla, rahlo izbočena tableta. Na eni strani je vtisnjen znak L, na drugi pa je križna zareza. Tableto lahko zlomite na enake dele. Liskantin je na voljo v pakiranjih po 50 (N1), 100 (N2) in 200 tablet (N3). Izdelovalec Desitin Arzneimittel GmbH Weg beim Jäger Hamburg Nemčija Telefon: (040) Telefaks: (040) Predstavnik izdelovalca SALUS, Ljubljana, d.d. Litostrojska cesta 46 A SI-1000 Ljubljana Navodilo je bilo odobreno 11/2008.

NAVODILO ZA UPORABO SEROQUEL kvetiapin (quetiapinum)

NAVODILO ZA UPORABO SEROQUEL kvetiapin (quetiapinum) NAVODILO ZA UPORABO SEROQUEL kvetiapin (quetiapinum) SEROQUEL 25 mg SEROQUEL 100 mg SEROQUEL 200 mg SEROQUEL 300 mg Pred uporabo natanno preberite to navodilo! Navodilo shranite. Morda ga boste želeli

More information

Navodilo za uporabo Nitrofurantoin 25 mg/5 ml peroralna suspenzija Nitrofurantoin

Navodilo za uporabo Nitrofurantoin 25 mg/5 ml peroralna suspenzija Nitrofurantoin Navodilo za uporabo Nitrofurantoin 25 mg/5 ml peroralna suspenzija Nitrofurantoin Pred začetkom jemanja natančno preberite navodilo! - Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati. - Če imate

More information

Navodilo za uporabo. Mofenstra 4 mg zrnca montelukast. za otroke, stare 6 mesecev do 5 let

Navodilo za uporabo. Mofenstra 4 mg zrnca montelukast. za otroke, stare 6 mesecev do 5 let Navodilo za uporabo Mofenstra 4 mg zrnca montelukast za otroke, stare 6 mesecev do 5 let Pred uporabo natančno preberite navodilo, preden vaš otrok začne jemati zdravilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke!

More information

Imetnik dovoljenja za promet. Izdelovalec

Imetnik dovoljenja za promet. Izdelovalec NAVODILO ZA UPORABO ZA BOLNIKA Pred uporabo natančno preberite to navodilo! Shranite navodilo. Morda ga boste želeli ponovno prebrati. Če imate dodatna vprašanja, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

More information

Profilaktično zdravljenje hemofilije. Simpozij Bayer Maj 2011

Profilaktično zdravljenje hemofilije. Simpozij Bayer Maj 2011 Profilaktično zdravljenje hemofilije Simpozij Bayer Maj 2011 Treatment schedules for adult hemophilia patients Prophylaxis Regular On demand Temporarily Načini zdravljenja krvavitev pri hemofiliji Poznamo

More information

1.3.1 Nifedipine SPC, Labeling and Package Leaflet SI

1.3.1 Nifedipine SPC, Labeling and Package Leaflet SI 1. IME ZDRAVILA Cordipin retard 20 mg tablete s podaljšanim sproščanjem 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA Ena tableta s podaljšanim sproščanjem vsebuje 20 mg nifedipina. Pomožna snov z znanim učinkom:

More information

1.3.1 Alprazolam SPC, Labeling and Package Leaflet SI

1.3.1 Alprazolam SPC, Labeling and Package Leaflet SI 1. IME ZDRAVILA Helex 0,25 mg tablete Helex 0,5 mg tablete Helex 1 mg tablete 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA 1 tableta vsebuje 0,25 mg, 0,5 mg ali 1 mg alprazolama. Pomožne snovi: 0,25 mg tablete

More information

Antikoagulantno zdravljenje

Antikoagulantno zdravljenje Antikoagulantno zdravljenje (novosti s kongresa ASH 2010) Irena Umek Bricman Oddelek za interno medicino SB Slovenj Gradec Podčetrtek, 15.04.2010 Trajanje antikoagulantne terapije Priporočila: 8th ACCP

More information

ALI JE DOLGOTRAJNA UPORABA ZAVIRALCEV PROTONSKE ČRPALKE VARNA?

ALI JE DOLGOTRAJNA UPORABA ZAVIRALCEV PROTONSKE ČRPALKE VARNA? ALI JE DOLGOTRAJNA UPORABA ZAVIRALCEV PROTONSKE ČRPALKE VARNA? Darja Logar, dr. med. Barbara Mazej Poredoš, dr. med. Ljubljana, 18. 10. 2012 Dandanes se izjemno povečuje poraba ZPČ, čemur smo priča tudi

More information

1.3.1 Atorvastatin calcium SPC, Labeling and Package Leaflet SI

1.3.1 Atorvastatin calcium SPC, Labeling and Package Leaflet SI 1. IME ZDRAVILA Atoris 10 mg filmsko obložene tablete Atoris 20 mg filmsko obložene tablete Atoris 30 mg filmsko obložene tablete Atoris 40 mg filmsko obložene tablete Atoris 60 mg filmsko obložene tablete

More information

Priporočila za zdravljenje primarne imunske trombocitopenije. Barbara Skopec

Priporočila za zdravljenje primarne imunske trombocitopenije. Barbara Skopec Priporočila za zdravljenje primarne imunske trombocitopenije Barbara Skopec ITP = Idiopatična trombocitopenična purpura ITP = primarna imunska trombocitopenija Rodeghiero F, et al. Blood 2009;113:2386

More information

Zdravljenje pridobljene hemofilije. Irena Preložnik Zupan

Zdravljenje pridobljene hemofilije. Irena Preložnik Zupan Zdravljenje pridobljene hemofilije Irena Preložnik Zupan CILJI 1. Definicija, klinična slika, diagnoza 2. Zdravljenje zdravljenje akutnih krvavitev odstranjevanje inhibitorjev Pridobljeni inhibitorji koagulacije

More information

Valproat : nove omejitve uporabe in vzpostavitev programa za preprečevanje nosečnosti

Valproat : nove omejitve uporabe in vzpostavitev programa za preprečevanje nosečnosti 10. 12. 2018 Neposredno obvestilo za zdravstvene delavce Valproat : nove omejitve uporabe in vzpostavitev programa za preprečevanje nosečnosti Spoštovani! V dogovoru z Evropsko agencijo za zdravila (EMA)

More information

GINKGO BILOBA IN MISELNE SPOSOBNOSTI. Avtorji: Jelena Raković, Božica Ljušanin Grbavac 18. modularna skupina April 2015

GINKGO BILOBA IN MISELNE SPOSOBNOSTI. Avtorji: Jelena Raković, Božica Ljušanin Grbavac 18. modularna skupina April 2015 GINKGO BILOBA IN MISELNE SPOSOBNOSTI Avtorji: Jelena Raković, Božica Ljušanin Grbavac 18. modularna skupina April 2015 KLINIČNO VPRAŠANJE Ali uporaba standardiziranih pripravkov Ginkgo bilobe izboljšuje

More information

SPC (SI) Metoject 10 mg/ml; Date of latest revision:

SPC (SI) Metoject 10 mg/ml; Date of latest revision: POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA 1. IME ZDRAVILA Metoject 7,5 mg/0,75 ml raztopina za injiciranje v napolnjeni injekcijski brizgi Metoject 10 mg/1 ml raztopina za injiciranje v napolnjeni injekcijski

More information

HIV/AIDS UPDATE Janez Tomažič Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Katedra za infekcijske bolezni in epidemiologijo

HIV/AIDS UPDATE Janez Tomažič Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Katedra za infekcijske bolezni in epidemiologijo HIV/AIDS UPDATE 2017 Janez Tomažič Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Katedra za infekcijske bolezni in epidemiologijo Patogeneza okužbe s HIV 1. Sesutje imunskega sistema KLINIČNE OPREDELITVE

More information

DODATEK I POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA

DODATEK I POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA DODATEK I POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA 1 1. IME ZDRAVILA Viread 245 mg filmsko obložene tablete 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA Ena filmsko obložena tableta vsebuje 245 mg tenofovirdizoproksilata

More information

1.3.1 Rosuvastatin + Amlodipine SPC, Labeling and Package Leaflet SI

1.3.1 Rosuvastatin + Amlodipine SPC, Labeling and Package Leaflet SI 1. IME ZDRAVILA Rosmela 10 mg/5 mg filmsko obložene tablete Rosmela 10 mg/10 mg filmsko obložene tablete Rosmela 15 mg/5 mg filmsko obložene tablete Rosmela 15 mg/10 mg filmsko obložene tablete Rosmela

More information

POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA

POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA 1. IME ZDRAVILA Sorel combo 50 mikrogramov/500 mikrogramov v 1 g mazilo 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA En gram mazila vsebuje 50 mikrogramov kalcipotriola (v

More information

POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA. 5 ml peroralne suspenzije (1 ţlička) vsebuje 40 mg trimetoprima in 200 mg sulfametoksazola.

POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA. 5 ml peroralne suspenzije (1 ţlička) vsebuje 40 mg trimetoprima in 200 mg sulfametoksazola. POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA 1. IME ZDRAVILA Primotren 40 mg/200 mg v 5 ml peroralna suspenzija 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA 5 ml peroralne suspenzije (1 ţlička) vsebuje 40 mg trimetoprima

More information

1.3.1 Rosuvastatin SPC, Labeling and Package Leaflet SI

1.3.1 Rosuvastatin SPC, Labeling and Package Leaflet SI 1. IME ZDRAVILA Sorvasta 5 mg filmsko obložene tablete Sorvasta 10 mg filmsko obložene tablete Sorvasta 15 mg filmsko obložene tablete Sorvasta 20 mg filmsko obložene tablete Sorvasta 30 mg filmsko obložene

More information

DODATEK I POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA

DODATEK I POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA DODATEK I POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA 1 1. IME ZDRAVILA BYDUREON 2 mg prašek in topilo za suspenzijo s podaljšanim sproščanjem za injiciranje 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA Ena viala vsebuje

More information

PRILOGA I POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA

PRILOGA I POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA PRILOGA I POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA 1 1. IME ZDRAVILA Tolura 20 mg tablete 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA Ena tableta vsebuje 20 mg telmisartana. Pomožne snovi z znanim učinkom: Ena tableta

More information

1.3.1 Valsartan SPC, Labeling and Package Leaflet SI

1.3.1 Valsartan SPC, Labeling and Package Leaflet SI 1. IME ZDRAVILA Valsacor 80 mg filmsko obložene tablete Valsacor 160 mg filmsko obložene tablete 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA Ena filmsko obložena tableta vsebuje 80 mg ali 160 mg valsartana. Pomožne

More information

POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA

POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA 1. IME ZDRAVILA HYZAAR 100 mg/12,5 mg losartanum et hydrochlorothiazidum (kalii losartanas et hydrochlorothiazidum) 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA HYZAAR 100

More information

PRILOGA I POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA

PRILOGA I POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA PRILOGA I POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA 1 1. IME ZDRAVILA Sutent 12,5 mg trde kapsule Sutent 25 mg trde kapsule Sutent 37,5 mg trde kapsule Sutent 50 mg trde kapsule 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA

More information

1.3.1 Valsartan SPC, Labeling and Package Leaflet SI

1.3.1 Valsartan SPC, Labeling and Package Leaflet SI 1. IME ZDRAVILA Valsacor 320 mg filmsko obložene tablete 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA Ena filmsko obložena tableta vsebuje 320 mg valsartana. Pomožne snovi z znanim učinkom: - laktoza: 114 mg/tableto

More information

Analiza preživetja. Izbrana poglavja iz biomedicinske informatike 2011/2012, LBM2. Asist. dr. Igor Locatelli, mag. farm.

Analiza preživetja. Izbrana poglavja iz biomedicinske informatike 2011/2012, LBM2. Asist. dr. Igor Locatelli, mag. farm. Analiza preživetja Izbrana poglavja iz biomedicinske informatike 2011/2012, LBM2 Asist. dr. Igor Locatelli, mag. farm. Ljubljana, 16. 12. 2011 Analiza preživetja Survival analysis Proučevanje (modeliranje)

More information

HEMATURIJA PRI OTROCIH HAEMATURIA IN CHILDREN

HEMATURIJA PRI OTROCIH HAEMATURIA IN CHILDREN HEMATURIJA PRI OTROCIH HAEMATURIA IN CHILDREN - ABSTRACT - - UVOD IN OPREDELITEV POJMOV Hematurija je prisotnost krvi v urinu. - - - mesecev. Lahko je - - Hematurija je sicer lahko pomemben znak bolezni

More information

Smernice za zdravljenje s kanabinoidi in klinična pot zdravljenja s kanabinoidi

Smernice za zdravljenje s kanabinoidi in klinična pot zdravljenja s kanabinoidi Smernice za zdravljenje s kanabinoidi in klinična pot zdravljenja s kanabinoidi Avtor: prim. Josipina Ana Červek, dr. med. Ljubljana, december 2016 Onkološki inštitut Ljubljana 1 POVZETEK V onkologiji

More information

PESTICIDE INTAKE FROM VEGETABLES AND GRAIN IN FINLAND. Pirjo-Liisa PENTTILÄ 1

PESTICIDE INTAKE FROM VEGETABLES AND GRAIN IN FINLAND. Pirjo-Liisa PENTTILÄ 1 Zbornik predavanj in referatov 6. slovenskega posvetovanja o varstvu rastlin, str. 28-33 Zreče, 4. 6. marec 2003 PESTICIDE INTAKE FROM VEGETABLES AND GRAIN IN FINLAND Pirjo-Liisa PENTTILÄ 1 Ministry of

More information

1UVOD INTERAKCIJE ANTIEPILEPTIČNIH ZDRAVIL KLINIČNI PRIMER ANTI-EPILEPTIC DRUGS INTERACTIONS - CLINICAL CASE

1UVOD INTERAKCIJE ANTIEPILEPTIČNIH ZDRAVIL KLINIČNI PRIMER ANTI-EPILEPTIC DRUGS INTERACTIONS - CLINICAL CASE INTERAKCIJE ANTIEPILEPTIČNIH ZDRAVIL KLINIČNI PRIMER ANTI-EPILEPTIC DRUGS INTERACTIONS - CLINICAL CASE AVTOR / AUTHOR: Valerija Zabavnik, mag. farm., spec. Splošna bolnišnica Murska Sobota NASLOV ZA DOPISOVANJE

More information

Pripravki levkocitov. Dr. Dragoslav Domanovič, dr.med. Zavod RS za transfuzijsko medicino Ljubljana

Pripravki levkocitov. Dr. Dragoslav Domanovič, dr.med. Zavod RS za transfuzijsko medicino Ljubljana Pripravki levkocitov Dr. Dragoslav Domanovič, dr.med. Zavod RS za transfuzijsko medicino Ljubljana Razdelitev levkocitov Granulociti polimorfonuklearni levkociti Nevtrofilci Bazofilci Eozinofilci Agranulociti

More information

ALI SO PRIPRAVKI GLUKOZAMINA UČINKOVITI V TERAPIJI GONARTROZE?

ALI SO PRIPRAVKI GLUKOZAMINA UČINKOVITI V TERAPIJI GONARTROZE? ALI SO PRIPRAVKI GLUKOZAMINA UČINKOVITI V TERAPIJI GONARTROZE? SPECIALIZACIJA IZ DRUŽINSKE MEDICINE MODUL: NA DOKAZIH TEMELJEČA MEDICINA 16. SKUPINA AVTORJI: MIRJANA NINKOV MILA MRŠIĆ OLIVER ILIĆ OPIS

More information

Principi PET-CT preiskave. Marko Grmek

Principi PET-CT preiskave. Marko Grmek Principi PET-CT preiskave Marko Grmek PET-CT PET pozitronska emisijska tomografija CT računalniška tomografija Fuzijska slika Detektor sevanja - PET skener - CT naprava PET-CT preiskava Radiofarmak - 18

More information

Zdravila in samozdravljenje

Zdravila in samozdravljenje 9. simpozij Sekcije farmacevtov javnih lekarn Lekarna, Od zdravila k človeku Zdravila in samozdravljenje klinični primeri - sklop II 1 Boštjan Martinc, mag. farm., 2 Maja Dobravc, mag. farm. 1 JZ Lekarna

More information

1.3.1 Pikovit SPC, Labeling and Package Leaflet SI

1.3.1 Pikovit SPC, Labeling and Package Leaflet SI 1. IME ZDRAVILA Pikovit sirup 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA 5 ml sirupa (1 merilna žlička) vsebuje: - 900 i.e. vitamina A (vitaminum A) v obliki retinilpalmitata, - 100 i.e. holekalciferola (cholecalciferolum,

More information

SMERNICE ZDRAVLJENJA Z ZDRAVILI ZA ALZHEIMERJEVO BOLEZEN

SMERNICE ZDRAVLJENJA Z ZDRAVILI ZA ALZHEIMERJEVO BOLEZEN SMERNICE ZDRAVLJENJA Z ZDRAVILI ZA ALZHEIMERJEVO BOLEZEN GUIDELINES FOR DRUG TREATMENTS OF ALZHEIMER'S DISEASE AVTOR / AUTHOR: Maja Klarendić 1, Gorazd B. Stokin 2, 3 1 Medicinska fakulteta, Univerza v

More information

Osnove antikoagulacijskega zdravljenja. Maja Jošt, Erika Oblak

Osnove antikoagulacijskega zdravljenja. Maja Jošt, Erika Oblak Osnove antikoagulacijskega zdravljenja Maja Jošt, Erika Oblak Golnik, september 2011 Naša slikca SMERNICE: KDO? KDAJ? ZAKAJ? KOLIKO ČASA? KATERO ZDRAVILO? Mavri A, Vene N. Smernice za vodenje antikoagulacijskega

More information

1OPIS KLINIČNEGA ZAMENJAVA / UKINJANJE TERAPIJE S PSIHOFARMAKI PRIMERA

1OPIS KLINIČNEGA ZAMENJAVA / UKINJANJE TERAPIJE S PSIHOFARMAKI PRIMERA ZAMENJAVA / UKINJANJE TERAPIJE S PSIHOFARMAKI ZAMENJAVA / UKINJANJE TERAPIJE S PSIHOFARMAKI AVTOR / AUTHOR: Ana Banović, mag. farm. 1 Vanja Božič, dr. med., spec. psihiatrije 2 Cvetka Bačar Bole, mag.

More information

Slika 1: Vzorci zemlje

Slika 1: Vzorci zemlje DELOVNI LIST INŠTITUT HAIDEGG Inštitut Haidegg je inštitut za raziskavo zemlje oz. tal. Bili so prvi, ki so leta 1987 pričeli z raziskavami. Od leta 2006 jemljejo vzorce na 1000 različnih mestih po Avstriji.

More information

UPORABA KANABINOIDOV V ONKOLOGIJI

UPORABA KANABINOIDOV V ONKOLOGIJI UPORABA KANABINOIDOV V ONKOLOGIJI THE ROLE Of CANNABINOIDS IN ONCOLOGY AVTOR / AUTHOR: josipina Ana červek, dr. med., spec. Onkološki inštitut Ljubljana, Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana KORESPONDENČNI

More information

Vesna Vasić, dr.med Tanja Mišmaš, dr.med

Vesna Vasić, dr.med Tanja Mišmaš, dr.med Vesna Vasić, dr.med Tanja Mišmaš, dr.med 1.. Roger Bouillon,*, Heike Bischoff- Ferrari, Walter Wille: - Vitamin D and Health: PerspecBves From Mice and Man, Journal of Bone and Mineral ResearchVolume

More information

1UVOD ZDRAVLJENJE MULTIPLE SKLEROZE TREATMENT OF MULTIPLE SCLEROSIS

1UVOD ZDRAVLJENJE MULTIPLE SKLEROZE TREATMENT OF MULTIPLE SCLEROSIS ZDRAVLJENJE MULTIPLE SKLEROZE TREATMENT OF MULTIPLE SCLEROSIS AVTOR / AUTHOR: Prof. dr. Tanja Hojs Fabjan, dr. med. Oddelek za nevrološke bolezni, UKC Maribor, Ljubljanska 5, 2000 Maribor NASLOV ZA DOPISOVANJE

More information

NAJVAŽNEJŠE HORMONSKE ŽLEZE

NAJVAŽNEJŠE HORMONSKE ŽLEZE KAJ SO HORMONI? So naravne telesne snovi, ki jih izločajo endokrine žleze in se prenašajo po krvi ter nadzorujejo mnoge procese, kot so rast, izraba energije, ravnotežje tekočin v telesu in tvorba urina.

More information

Sporočilo za javnost Evropska agencija za zdravila objavlja tedenska poročila glede pandemskih cepiv A (H1N1)

Sporočilo za javnost Evropska agencija za zdravila objavlja tedenska poročila glede pandemskih cepiv A (H1N1) Številka: 47-00/009 Datum:..009 Sporočilo za javnost Evropska agencija za zdravila objavlja tedenska poročila glede pandemskih cepiv A (HN) Evropska agencija za zdravila (EMEA) bo tedensko objavljala poročila

More information

kinaze prikaz primerov in pregled literature

kinaze prikaz primerov in pregled literature Resni neželeni učinki zdravljenja kronične mieločne levkemije z zaviralci tirozinske kinaze Resni neželeni učinki zdravljenja kronične mieločne levkemije z zaviralci tirozinske kinaze prikaz primerov in

More information

IZZIVI IN NOVE PRILOžNOSTI PRI OBRAVNAVI DEMENTNEGA BOLNIKA V LEKARNI

IZZIVI IN NOVE PRILOžNOSTI PRI OBRAVNAVI DEMENTNEGA BOLNIKA V LEKARNI IZZIVI IN NOVE PRILOžNOSTI PRI OBRAVNAVI DEMENTNEGA BOLNIKA V LEKARNI CHALLANGES AND NEW OPPORTUNITIES IN MANAGMENT OF A DEMENTIVE PATIENT IN A COMMUNITY PHARMACY AVTOR / AUTHOR: Teja Glavnik, mag.farm.

More information

POLONA PRISLAN MAGISTRSKA NALOGA ENOVIT MAGISTRSKI ŠTUDIJ FARMACIJE

POLONA PRISLAN MAGISTRSKA NALOGA ENOVIT MAGISTRSKI ŠTUDIJ FARMACIJE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO POLONA PRISLAN MAGISTRSKA NALOGA ENOVIT MAGISTRSKI ŠTUDIJ FARMACIJE Ljubljana, 2014 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO POLONA PRISLAN SISTEMATIČNI PREGLED

More information

POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA

POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA 1. IME ZDRAVILA Setronon 2 mg/ml raztopina za injiciranje/infundiranje 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA 2 ml raztopine za injiciranje/infundiranje (ena ampula)

More information

Priporočila. za zdravljenje bolečine pri odraslem bolniku z rakom

Priporočila. za zdravljenje bolečine pri odraslem bolniku z rakom Priporočila za zdravljenje bolečine pri odraslem bolniku z rakom Kolofon Avtorji prim. mag. Slavica Lahajnar Čavlovič, dr. med., Onkološki inštitut, Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana prim. doc. dr. Nevenka

More information

Prikaz dveh primerov zastrupitve z ogljikovim monoksidom Carbon monoxide intoxication: A report of two cases

Prikaz dveh primerov zastrupitve z ogljikovim monoksidom Carbon monoxide intoxication: A report of two cases Prikaz dveh primerov zastrupitve z ogljikovim monoksidom Carbon monoxide intoxication: A report of two cases Avtor / Author Emina Hajdinjak 1, Andrej Markota 2, Alenka Strdin Košir 2, Simona Kirbiš 2,3

More information

Special section 8 th Alpe Adria Medical Physics Meeting. Guest Editors: Božidar Casar and Dietmar Georg

Special section 8 th Alpe Adria Medical Physics Meeting. Guest Editors: Božidar Casar and Dietmar Georg Special section 8 th Alpe Adria Medical Physics Meeting Guest Editors: Božidar Casar and Dietmar Georg vol.52 no.3 september 2018 NOVO CABOMETYX pomembno izboljša PFS, OS in ORR v drugi liniji zdravljenja

More information

Predstavitev smernic za osteoporozo

Predstavitev smernic za osteoporozo Predstavitev smernic za osteoporozo mag. Suzana Kert, dr. med., spec. spl. med. Zdravstveni dom Maribor Katedra za DM MF Lj in Mb 16. modularna skupina (02.04.2014) 1 Viri http://www. endodiab.si/ priporocila/

More information

Diagnostika in zdravljenje SLE. Matija Tomšič KO za revmatologijo UKC Ljubljana

Diagnostika in zdravljenje SLE. Matija Tomšič KO za revmatologijo UKC Ljubljana Diagnostika in zdravljenje SLE Matija Tomšič KO za revmatologijo UKC Ljubljana M.H., rojena 1977 1993 zbolela v starosti 16 let: metuljast eritem obraza, levkopenija, proteinurija, patološki sediment seča

More information

MODERN RHEUMATOID ARTHRITIS MANAGEMENT

MODERN RHEUMATOID ARTHRITIS MANAGEMENT SODOBNO ZDRAVLJENJE REVMATOIDNEGA ARTRITISA MODERN RHEUMATOID ARTHRITIS MANAGEMENT Jaka Ostrovršnik, dr. med., prof. dr. Matija Tomšič, dr. med. Klinični oddelek za revmatologijo, Univerzitetni klinični

More information

Ključne besede: motnja pozornosti s hiperaktivnostjo, farmakoterapija, epidemiologija, farmakoepidemiologija, metaanalize.

Ključne besede: motnja pozornosti s hiperaktivnostjo, farmakoterapija, epidemiologija, farmakoepidemiologija, metaanalize. Epidemiologija, farmakoepidemiologija ter primerjalna učinkovitost in sprejemljivost zdravil za zdravljenje hiperkinetične motnje otrok in mladostnikov Epidemiology, pharmacoepidemiology, comparative efficacy

More information

DODATEK I SEZNAM IMEN, FARMACEVTSKIH OBLIK, JAKOSTI ZDRAVILA, NAČINOV UPORABE ZDRAVILA, IMETNIKOV DOVOLJENJA ZA PROMET Z ZDRAVILOM V DRŽAVAH ČLANICAH

DODATEK I SEZNAM IMEN, FARMACEVTSKIH OBLIK, JAKOSTI ZDRAVILA, NAČINOV UPORABE ZDRAVILA, IMETNIKOV DOVOLJENJA ZA PROMET Z ZDRAVILOM V DRŽAVAH ČLANICAH DODATEK I SEZNAM IMEN, FARMACEVTSKIH OBLIK, JAKOSTI ZDRAVILA, NAČINOV UPORABE ZDRAVILA, IMETNIKOV DOVOLJENJA ZA PROMET Z ZDRAVILOM V DRŽAVAH ČLANICAH 1 Država članica Avstrija Avstrija Belgija Belgija

More information

Zdrav življenjski slog Zdrav krvni tlak. Svetovna liga za hipertenzijo

Zdrav življenjski slog Zdrav krvni tlak. Svetovna liga za hipertenzijo Zdravživljenjskislog Zdravkrvnitlak Svetovnaligazahipertenzijo Svetovnidan hipertenzije17.maj2012 Kajjehipertenzija? Hipertenzijajekroninostanje,kjerjekrvni tlakzvišan.mnogiljudjeimajozvišantlak mnogaleta,nedabisetegazavedali.

More information

Sladkorna bolezen je posledica pomanjkanja hormona inzulina ali pa njegovega zmanjšanega učinka (inzulinska rezistenca).

Sladkorna bolezen je posledica pomanjkanja hormona inzulina ali pa njegovega zmanjšanega učinka (inzulinska rezistenca). Sladkorna bolezen pri otrocih in mladostnikih - tip 1 Nataša Bratina*, Mojca Žerjav Tanšek, Nina Bratanič, Ciril Kržišnik, Magdalena Avbelj, Tadej Battelino Pediatrična klinika, Klinični oddelek za endokrinologijo,

More information

Od dostavnih sistemov učinkovin do klinične učinkovitosti zdravil Vloga in pomen (molekularne) biofarmacije in farmakokinetike.

Od dostavnih sistemov učinkovin do klinične učinkovitosti zdravil Vloga in pomen (molekularne) biofarmacije in farmakokinetike. Od dostavnih sistemov učinkovin do klinične učinkovitosti zdravil Vloga in pomen (molekularne) biofarmacije in farmakokinetike Mrhar Aleš Odnos med učinkovino/dostavnim sistemom, farmakokinetiko, farmakodinamiko

More information

Prioritetni dejavniki tveganja v živilih. Urška Blaznik, dr. Stanislava Kirinčič, mag. Viviana Golja, Irena Veninšek Perpar

Prioritetni dejavniki tveganja v živilih. Urška Blaznik, dr. Stanislava Kirinčič, mag. Viviana Golja, Irena Veninšek Perpar Prioritetni dejavniki tveganja v živilih Urška Blaznik, dr. Stanislava Kirinčič, mag. Viviana Golja, Irena Veninšek Perpar Svetovni dan zdravja 2015, nacionalni posvet o varnosti živil, 7. april 2015 Zakaj

More information

Uporaba mikofenolat mofe0la v zdravljenju SLE. Rok Ješe Klinični oddelek za revmatologijo UKC Ljubljana

Uporaba mikofenolat mofe0la v zdravljenju SLE. Rok Ješe Klinični oddelek za revmatologijo UKC Ljubljana Uporaba mikofenolat mofe0la v zdravljenju SLE Rok Ješe Klinični oddelek za revmatologijo UKC Ljubljana Mikofenolat mofe=l (MMF) 2- morfolinoe=lni ester mikofenolne kisline produkt plesni Penicillium brevicompactum

More information

Glukokortikoidi v nefrologiji II: indikacije in odmerjanje

Glukokortikoidi v nefrologiji II: indikacije in odmerjanje Glukokortikoidi v nefrologiji II: indikacije in odmerjanje Glucocorticoids in nephrology II: indications and dosage Jernej Pajek Klinični oddelek za nefrologijo, Univerzitetni klinični center Ljubljana,

More information

MULTIPLA SKLEROZA MULTIPLE SCLEROSIS

MULTIPLA SKLEROZA MULTIPLE SCLEROSIS MULTIPLA SKLEROZA MULTIPLE SCLEROSIS AVTOR / AUTHOR: doc. dr. saša Šega jazbec, dr. med., UKC Ljubljana, Nevrološka klinika Klinični oddelek za bolezni živčevja Zaloška 2, 1525 Ljubljana NASLOV ZA DOPISOVANJE

More information

1UVOD ULCEROZNI KOLITIS- KLINIČNI PRIMER ULCERATIVE COLITIS- CLINICAL CASE

1UVOD ULCEROZNI KOLITIS- KLINIČNI PRIMER ULCERATIVE COLITIS- CLINICAL CASE ULCEROZNI KOLITIS- KLINIČNI PRIMER ULCERATIVE COLITIS- CLINICAL CASE AVTOR / AUTHOR: Luka Vilč, mag.farm. JZ celjske lekar, Lekarna Gregorčičeva Gregorčičeva 5 3000 Celje NASLOV ZA DOPISOVANJE / CORRESPONDENCE:

More information

KAKOVOST IN VARNOST/QUALITY AND SAFETY

KAKOVOST IN VARNOST/QUALITY AND SAFETY Usmeritve za vodenje protitrombotičnega zdravljenja ob področni anesteziji Management of antithrombotic therapy in patients undergoing regional anesthesia Maja Šoštarič,¹ Alenka Mavri,² Nina Vene,² Peter

More information

1Uvod ZDRAVILA ZA ZDRAVLJENJE NEVROPATSKE BOLEČINE THE PHARMACOLOGICAL TREATMENT OF NEUROPATHIC PAIN

1Uvod ZDRAVILA ZA ZDRAVLJENJE NEVROPATSKE BOLEČINE THE PHARMACOLOGICAL TREATMENT OF NEUROPATHIC PAIN ZDRAVILA ZA ZDRAVLJENJE NEVROPATSKE BOLEČINE THE PHARMACOLOGICAL TREATMENT OF NEUROPATHIC PAIN AVTORJA / AUTHOR: Marina Urbanc, mag. farm., spec. 1 Doc. dr. Igor Locatelli, mag. farm. 2 1 Celjske lekarne,

More information

Sladkorna bolezen in kirurški poseg

Sladkorna bolezen in kirurški poseg Sladkorna bolezen in kirurški poseg Doc.dr.Vilma Urbančič, dr.med. UKC Ljubljana KO EDBP, Diabetološki oddelek 1.12.2010 10. Podiplomski tečaj iz hospitalne diabetologije Ljubljana, 24.11. -2.12.2010 Noordzij

More information

Self-reported chronic conditions in student population in Slovenia

Self-reported chronic conditions in student population in Slovenia Chronic conditions in student population Self-reported chronic conditions in student population in Slovenia Prisotnost kroničnih bolezni pri slovenskih študentih Zalika Klemenc-Ketiš,¹ Žiga Hladnik,² Danica

More information

PREGLED IN VREDNOTENJE ZASTRUPITEV Z ZDRAVILI V LETU 2011 V UNIVERZITETNEM KLINIČNEM CENTRU LJUBLJANA

PREGLED IN VREDNOTENJE ZASTRUPITEV Z ZDRAVILI V LETU 2011 V UNIVERZITETNEM KLINIČNEM CENTRU LJUBLJANA UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO BLAŽKA SLATINŠEK (OREŠNIK) PREGLED IN VREDNOTENJE ZASTRUPITEV Z ZDRAVILI V LETU 2011 V UNIVERZITETNEM KLINIČNEM CENTRU LJUBLJANA DIPLOMSKA NALOGA UNIVERZITETNI

More information

Obravnava bolnika z akutno okužbo sečil v ambulanti zdravnika družinske medicine

Obravnava bolnika z akutno okužbo sečil v ambulanti zdravnika družinske medicine 1 Obravnava bolnika z akutno okužbo sečil v ambulanti zdravnika družinske medicine mag. Suzana Kert, dr. med., spec. spl. med. Katedra za družinsko medicino Medicinska fakulteta Ljubljana in Maribor Zdravstveni

More information

Titracija pravega dnevnega odmerka morfina in zdravljenje prebijajoèe boleèine

Titracija pravega dnevnega odmerka morfina in zdravljenje prebijajoèe boleèine Titracija pravega dnevnega odmerka morfina in zdravljenje prebijajoèe boleèine Slavica Lahajnar, Urška Salobir Izbor analgetikov za zdravljenje kroni~ne bole~ine zaradi raka je odvisen od jakosti in vrste

More information

1PODhRANJENOST PRI KLINIČNA PREHRANA IN KRONIČNA VNETNA ČREVESNA BOLEZEN CLINICAL NUTRITION AND INFLAMMATORY BOWEL DISEASE

1PODhRANJENOST PRI KLINIČNA PREHRANA IN KRONIČNA VNETNA ČREVESNA BOLEZEN CLINICAL NUTRITION AND INFLAMMATORY BOWEL DISEASE KLINIČNA PREHRANA IN KRONIČNA VNETNA ČREVESNA BOLEZEN CLINICAL NUTRITION AND INFLAMMATORY BOWEL DISEASE AVTOR / AUTHOR: Asis. Eva Pekaj uni.dipl.ing.živ.tehnol., klinični dietetik Enota za klinično prehrano,

More information

FARMACEVTSKI VESTNIK št. 1

FARMACEVTSKI VESTNIK št. 1 Farm Vestn 2015; 66: 1 124; UDK 615 CODEN FMVTA, SLO ISSN 0014-8229 februar 2015, letnik 66 FARMACEVTSKI VESTNIK št. 1 OSREDNJA TEMA: ZDRAVILA V NEVROLOGIJI STROKOVNO GLASILO SLOVENSKE FARMACIJE I PHARMACEUTICAL

More information

DOKTORSKA DISERTACIJA

DOKTORSKA DISERTACIJA DOKTORSKA DISERTACIJA MOLEKULARNE SPREMEMBE IN FARMAKOGENOMSKI OZNAČEVALCI ZA ZDRAVLJENJE CROHNOVE BOLEZNI Z MONOKLONSKIMI PROTITELESI ZA INHIBICIJO TNF-α Maj, 2015 Silvo Koder DOKTORSKA DISERTACIJA MOLEKULARNE

More information

KAKOVOST IN VARNOST/QUALITY AND SAFETY

KAKOVOST IN VARNOST/QUALITY AND SAFETY KAKOVOST IN VARNOST/QUALITY AND SAFETY Smernice za zdravljenje zastrupitev s paracetamolom Guidelines for paracetamol poisoning treatment Lucija Šarc, Marija Jamšek, Damjan Grenc, Miran Brvar Center za

More information

1UVOD DUŠEVNE MOTNJE V NOSEČNOSTI, PO PORODU IN PSIHOFARMAKOTERAPIJA PSYCHIATRIC DISORDERS IN PREGNANCY, POSTPARTUM AND PSYCHOPHARMACOTHERAPY POVZETEK

1UVOD DUŠEVNE MOTNJE V NOSEČNOSTI, PO PORODU IN PSIHOFARMAKOTERAPIJA PSYCHIATRIC DISORDERS IN PREGNANCY, POSTPARTUM AND PSYCHOPHARMACOTHERAPY POVZETEK DUŠEVNE MOTNJE V NOSEČNOSTI, PO PORODU IN PSIHOFARMAKOTERAPIJA PSYCHIATRIC DISORDERS IN PREGNANCY, POSTPARTUM AND PSYCHOPHARMACOTHERAPY AVTOR / AUTHOR: Danila Hriberšek, mag. farm. Psihiatrična bolnišnica

More information

ZASTRUPITVE Z ZDRAVILI

ZASTRUPITVE Z ZDRAVILI ZASTRUPITVE Z ZDRAVILI doc. dr. Miran Brvar, dr. med. Center za zastrupitve, Interna klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Zaloška cesta 7, 1000 Ljubljana Povzetek Zastrupitve z zdravili v

More information

Prevalenca erektilnih motenj pri bolnikih s sladkorno boleznijo

Prevalenca erektilnih motenj pri bolnikih s sladkorno boleznijo Erektilne motnje Prim.doc.dr. Maja Ravnik-Oblak, dr.med., svetnica Univerzitetni klinični center Ljubljana, Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Uvod Erektilne motnje imajo

More information

STEROIDI KOT ZDRAVILA

STEROIDI KOT ZDRAVILA STEROIDI KOT ZDRAVILA Holesterol (ni zdravilo, običajno z zdravili znižujemo njegovo koncentracijo; najbilj znana zdravila so statini) Vitamin D kot zdravilo Žolčne kisline Steroidni hormoni Selektivni

More information

Klinični pomen mutacije JAK2 pri KMPB, analiza bolnikov iz dveh slovenskih regij. Joško Vučković

Klinični pomen mutacije JAK2 pri KMPB, analiza bolnikov iz dveh slovenskih regij. Joško Vučković Klinični pomen mutacije JAK2 pri KMPB, analiza bolnikov iz dveh slovenskih regij Joško Vučković Prebivalstvo Slovenije po statističnih regijah, 2002 * SLOVENIJA 1.994.084 Pomurska 130.798 Podravska 327.666

More information

Zastrupitev z guarano: prikaz dveh primerov

Zastrupitev z guarano: prikaz dveh primerov Zastrupitev z guarano: prikaz dveh primerov Acute guarana poisoning: report of two cases Lara Leben, Miran Brvar Center za klinično toksikologijo in farmakologijo, Interna klinika, Univerzitetni klinični

More information

1UVOD FARMAKOTERAPIJA SHIZOFRENIJE PHARMACOTHERAPY OF SCHIZOPHRENIA POVZETEK ABSTRACT. 152 farm vestn 2015; 66

1UVOD FARMAKOTERAPIJA SHIZOFRENIJE PHARMACOTHERAPY OF SCHIZOPHRENIA POVZETEK ABSTRACT. 152 farm vestn 2015; 66 FARMAKOTERAPIJA SHIZOFRENIJE FARMAKOTERAPIJA SHIZOFRENIJE PHARMACOTHERAPY OF SCHIZOPHRENIA AVTOR / AUTHOR: Cvetka Bačar Bole, mag. farm., spec. klin. farm. Psihiatrična bolnišnica Idrija, Pot sv. Antona

More information

1UVOD ZASTRUPITVE Z ZDRAVILI DRUG POISONING

1UVOD ZASTRUPITVE Z ZDRAVILI DRUG POISONING ZASTRUPITVE Z ZDRAVILI DRUG POISONING AVTOR / AUTHOR: Vid Leban, dr. med. doc. dr. Miran Brvar, dr. med. Center za zastrupitve, Interna klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Zaloška cesta 7,

More information

TREATMENT OF CHRONIC PAIN in INFLAMMATORY RHEUMATIC DISEASE

TREATMENT OF CHRONIC PAIN in INFLAMMATORY RHEUMATIC DISEASE ZDRAVLJENJE BOLEČINE PRI KRONIČNI VNETNI REVMATIČNI BOLEZNI TREATMENT OF CHRONIC PAIN in INFLAMMATORY RHEUMATIC DISEASE prim. dr. Dušan Logar, dr. med. Klinični oddelek za revmatologijo, Univerzitetni

More information

Osnove farmakokinetike

Osnove farmakokinetike Osnove farmakokinetike Aleš Mrhar Univerza v Ljubljani Fakulteta za farmacijo Katedra za biofarmacijo in farmakokinetiko Prirejeno po A First Course in Pharmacokinetics and Biopharmaceutics by David Bourne,

More information

Osnove farmakokinetike

Osnove farmakokinetike Osnove farmakokinetike Aleš Mrhar Univerza v Ljubljani Fakulteta za farmacijo Katedra za biofarmacijo in farmakokinetiko Prirejeno po A First Course in Pharmacokinetics and Biopharmaceutics by David Bourne,

More information

Farmakoterapija sladkorne bolezni 3pa 2

Farmakoterapija sladkorne bolezni 3pa 2 Farmakoterapija sladkorne bolezni 3pa 2 Andrej Janež Katedra družinske medicine, Ljubljana 23.10.2014 Izločanje insulina ß-celična funkcija Glukagon Inkretinov Produkcija glukoze v jetrih Jetra GIT Pankreas

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO MAJA CVIKL

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO MAJA CVIKL UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO MAJA CVIKL OPTIMIZACIJA REŽIMA ODMERJANJA VANKOMICINA S POMOČJO RAČUNALNIŠKEGA FARMAKOKINETIČNEGA PROGRAMA V UNIVERZITETNEM KLINIČNEM CENTRU MARIBOR OPTIMIZING

More information

PSIHIATRIČNA BOLNIŠNICA IDRIJA Ekstrapiramidalne motnje gibanja po zdravljenju z antipsihotiki KLINIČNA POT. Datum:

PSIHIATRIČNA BOLNIŠNICA IDRIJA Ekstrapiramidalne motnje gibanja po zdravljenju z antipsihotiki KLINIČNA POT. Datum: Datum: Leta šolanja: Podatki o svojcih ali drugih pomembnih bližnjih:, Stanujoč/a:, tel:. Pričetek zdravljenja z antipsihotikom (leto): Trajanje zdravljenja z antipsihotikom Vrsta uporabljenega antipsihotika:

More information

Zdravila s farmakološkim učinkom na srcu

Zdravila s farmakološkim učinkom na srcu Zdravila s farmakološkim učinkom na srcu Prof. dr. Mojca Kržan Inštitut za farmakologijo in eksperimentalno toksikologijo, Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani Zdravila s farmakološkim učinkom na

More information

Mesto bisfosfonatov pri zdravljenju bolnikov z rakom

Mesto bisfosfonatov pri zdravljenju bolnikov z rakom Mesto bisfosfonatov pri zdravljenju bolnikov z rakom Simona Borštnar Izvleček Pri bolnikih z rakom in zasevki v kosteh je veliko tveganje za razvoj zapletov v kosteh, kar vodi v razvoj bolečin, patoloških

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO KATARINA MEHLE DIPLOMSKA NALOGA UNIVERZITETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM KOZMETOLOGIJA

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO KATARINA MEHLE DIPLOMSKA NALOGA UNIVERZITETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM KOZMETOLOGIJA UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO KATARINA MEHLE DIPLOMSKA NALOGA UNIVERZITETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM KOZMETOLOGIJA Ljubljana, 2015 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO KATARINA MEHLE OCENA

More information

Izzivi polifarmacije pri starejših. Mateja Bulc Henry Finnegan

Izzivi polifarmacije pri starejših. Mateja Bulc Henry Finnegan Izzivi polifarmacije pri starejših Mateja Bulc Henry Finnegan H.Finnegan Bled 2015 Pomen Bolnik s kronično boleznijo (koronarna bolezen, visok krvni tlak, sladkorna bolezen...) razmišlja o svoji bolezni

More information

Sašo Duh, Mojca Prica, Manja Vivod NA DOKAZIH TEMELJEČA MEDICINA MODULARNA NALOGA

Sašo Duh, Mojca Prica, Manja Vivod NA DOKAZIH TEMELJEČA MEDICINA MODULARNA NALOGA Sašo Duh, Mojca Prica, Manja Vivod NA DOKAZIH TEMELJEČA MEDICINA MODULARNA NALOGA OPIS PROBLEMA OZ. VPRAŠANJA VKLJUČNO Z OPISOM POPULACIJE, NA KATERO SE PROBLEM NANAŠA Povezava med pomanjkanjem vitamina

More information

Aneks k navodilom za uporabo medicinskega pripomočka Wellneo ELMAG Pain relief

Aneks k navodilom za uporabo medicinskega pripomočka Wellneo ELMAG Pain relief Aneks k navodilom za uporabo medicinskega pripomočka Wellneo ELMAG Pain relief Aneks, priložen k navodilom za uporabo, predstavlja povzetek sprememb na medicinskem pripomočku Wellneo ELMAG Pain relief.

More information

Depresija stres, maligna bolezen in zdravljenje

Depresija stres, maligna bolezen in zdravljenje 42 ONKOLOGIJA ISSN 1408-1741 PREGLEDNI STROKOVNI ČLANEK LETO XXII ŠT. 1 JUNIJ 2018 Depresija stres, maligna bolezen in zdravljenje Depression stress, cancer, and therapy Terzič Dragan Korespondenca: prim.

More information

GLASILO ZDRUŽENJA PSIHIATROV PRI SLOVENSKEM ZDRAVNIŠKEM DRUŠTVU. številka 61 februar 2017

GLASILO ZDRUŽENJA PSIHIATROV PRI SLOVENSKEM ZDRAVNIŠKEM DRUŠTVU. številka 61 februar 2017 GLASILO ZDRUŽENJA PSIHIATROV PRI SLOVENSKEM ZDRAVNIŠKEM DRUŠTVU številka 61 februar 2017 2 VICEVERSA - glasilo Združenja psihiatrov pri Slovenskem zdravniškem društvu št. 61 Glavni urednik doc.dr. Brigita

More information

Sporočilo za javnost Prevod četrtega tedenskega poročila Evropske agencije za zdravila glede pandemskih cepiv A(H1N1)

Sporočilo za javnost Prevod četrtega tedenskega poročila Evropske agencije za zdravila glede pandemskih cepiv A(H1N1) Številka: 1472-004/2010 Datum: 7.1.2010 Sporočilo za javnost Prevod četrtega tedenskega poročila Evropske agencije za zdravila glede pandemskih cepiv A(H1N1) Evropska agencija za zdravila objavlja tedenska

More information