Jones-Smith Theories of Counseling and Psychotherapy Instructor Resource Chapter 2 Test

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Jones-Smith Theories of Counseling and Psychotherapy Instructor Resource Chapter 2 Test"

Transcription

1 Multiple Choice 1. What was Freud s reason for practicing primarily psychiatry? a. There was a significant need for better psychiatric care in his community. b. There were limited opportunities for medical practice and research for Jewish physicians therefore he made the change to support his family. c. He preferred the practice of psychiatry over medicine. d. He wanted to develop a new way of understanding psychiatry. 2. Freud believed that neurosis was caused by. a. Sexual conflict b. Unexpressed thoughts and feelings c. Fear d. Anger 3. Who among the following did NOT break ties with Freud because of disagreement over psychological theory? a. Alfred Adler b. Joseph Breuer c. Carl Jung d. Otto Rank 4. Which of the following is NOT true about Freud s life? a. He was accused of having an affair with his wife s sister. b. He smoked sometimes 20 cigars a day resulting in mouth and jaw cancer c. He prescribed cocaine to his clients believing it was a panacea for many illnesses d. Freud committed suicide by purposefully overdosing on cocaine 5. A strict follower of Freud s theory would support which of the following ideas? a. Personalities generally become fully formed in adolescence b. That people have a strong desire to live and constantly work toward that c. As an infant, the only part of the personality that is developed is the id. d. The conscious is the largest and most dominant aspect of one s personality 6. During which psychosexual stage do children experience the Oedipal or Electra complex? a. Phallic phase b. Genital phase c. Anal phase d. Latency phase

2 7. Which psychosexual phase is considered to have the least conflict? a. Phallic phase b. Genital phase c. Oral phase d. Latency phase 8. Freud believed was at the core of all maladaptive behavior. a. Anger b. Repression c. Anxiety d. Sadness 9. Psychoanalysis typically takes. a. 10 years b. 5 years c. 1 year d. 6 months 10. Which of the following is NOT an assessment to a psychoanalyst would typically use? a. The Thematic Apperception Test b. The Draw a Person Test c. The Unconscious Urges Test d. The Rorschach 11. What is the basic task of psychodynamic therapy? a. To uncover unconscious desires b. To reduce anxiety c. To help clients see how their past influences their current lives d. To discover and resolve unresolved childhood conflict 12. On which point do Freud and ego psychologists agree? a. Therapy should be long-term and intensive b. The ego derives in energies from the id c. Personality develops from navigating sexual conflicts d. The importance of defense mechanisms 13. Who among the following was an ego psychologist? a. Carl Jung b. Heinz Kohut c. Anna Freud d. Donald Winnecott

3 14. Which of the following is NOT true of Carl Jung? a. He was accused of being a Nazi sympathizer b. He was distraught for six years after being estranged from Freud c. He spent most of his youth without friends, playing alone d. He attended seminary 15. According to Jung, why do people develop neurosis? a. Because they have denied their spiritual self b. Because they have failed to accomplish an important developmental task c. Because they are accessing the wrong archetype d. Because they have not discovered their unconscious wishes 16. A man who denies his homosexuality engages in hate crimes against homosexuals. He is using which defense mechanism? a. Reaction formation b. Intellectualization c. Projections d. Rationalization 17. Which of the following is NOT true of Erik Erikson? a. Erikson s last name had been Salomonsen and Homburger before he changed it. b. He received a medical degree from Harvard c. He was conceived as a result of an extramarital affair d. He left the University of California because he refused to sign a loyalty oath 18. During which of Erikson s stages of personality development does the need to start asserting control and power over the environment begin? a. Early childhood b. Preschool c. School age d. Adolescence 19. Which concept was not developed by Winnecott? a. The good enough mother b. Holding environment c. Transitional experience d. Self-esteem 20. According to Kohut, some children who do not get what they want engage in. a. Regression b. Depression c. Narcissistic rage d. Neurotic anxiety

4 21. What is the major contribution of the psychoanalytic school of thought? a. The unconscious b. Psychosexual stages c. Archetypes d. Defense mechanisms 22. In which culture is insight not highly valued? a. African American b. European American c. Asian American d. Latino 23. Which is NOT a criticism of psychodynamic approaches? a. It is sexist b. It takes too long c. The needed training and supervision of analysts is too extensive d. It does not offer enough insight to clients 24. How does brief psychodynamic therapy differ from other types of psychodynamic therapy? a. There is less focus on insight b. The therapist is more active and directive c. The client is only permitted to talk about the problem area d. Parents join the treatment to offer insight 25. True/ False: Freud reported having sexual feelings for his mother. 26. True/ False: Freud took cocaine to treat depression. 27. True/ False: Freud believed that with effort, individuals could recall their unconscious desires. 28. True/ False: Freud believed that no one could be a mature genital character without going through successful psychoanalysis. 29. True/ False: Freud believed despite one s intelligence or age, anyone could benefit from psychoanalysis. 30. True/ False: The latent content of the dream is what is actually happening within the dream the storyline. 31. True/ False: When speaking of Freud s theory and orientation, it is called psychoanalytic versus psychodynamic which grew from his theory.

5 32. True/ False: Object relation theory was developed from examining extended family relationships. 33. True/ False: Jung felt that people were bisexual in nature. 34. True/ False: Anna Freud was Erik Erikson s analyst. Short answer/essay 35. Short answer/essay: Describe Breuer s cathartic method and how it related to Freud s development of psychoanalysis. 36. Short answer/essay: Describe the characteristics that Freud believed a psychoanalyst should have. 37. Short answer/essay: What is the role of transference in psychoanalysis? 38. Short answer/essay: Explain Jung s concept of collective unconscious. Answer Key Multiple Choice 1. b 2. a 3. b 4. d 5. c 6. a 7. d 8. c 9. b 10. c 11. c 12. a 13. c 14. d 15. b 16. a 17. b 18. b 19. d

6 20. c 21. a 22. c 23. d 24. b 25. True 26. True 27. False 28. True 29. False 30. False 31. True 32. False 33. True 34. True Short Answer 35. In Breuer s method, the client expresses emotions through free association and talking. By discharging these negative emotions, the client feels a sense of relief. Freud used free association as one of his primary techniques in psychoanalysis and utilized talking methods of treatment instead of the conventional ones of the day such as massage and electrotherapy which were medical treatments. 36. Freud believed that the psychoanalyst should display compassionate neutrality. They should not give advice or sympathy. Typically they are viewed as detached and passive. 37. Transference helps the client distinguish fantasy from reality and the past from the present. Clients are able to see the power of their unconscious, childhood fantasies. When the therapist analyses transference, this helps the client to see how they misinterpret and relate to people in the present according to their interactions with people in the past. This helps clients to perceive reality and make choices based upon reality. 38. The collective unconscious is our prehuman evolutionary experience that is found in all people. Jung stated that it is our psychic inheritance and holds information about our experiences as human beings. Despite the fact that we are born with it, it lies in our unconscious.

Collective Unconscious What is inherited and common to all members of a species o Human mind developed thought forms over the years Archetypes

Collective Unconscious What is inherited and common to all members of a species o Human mind developed thought forms over the years Archetypes Part II Personality http://www.humanmetrics.com/cgi-win/jungtype.htm Personality A fairly consistent pattern of thoughts and behavior that exists over a period of time and across various situations Psychodynamic

More information

What is Personality? How do you define personality? CLASS OBJECTIVES 12/4/2009. Chapter 12 Personality and its assessment. What is personality?

What is Personality? How do you define personality? CLASS OBJECTIVES 12/4/2009. Chapter 12 Personality and its assessment. What is personality? What is Personality? Chapter 12 Personality and its assessment CLASS OBJECTIVES What is personality? How does our personality develop? What would Freud say? Other theories of personality How do you define

More information

6. Athletes often attribute their losses to bad officiating. This best illustrates A) an Electra complex. B) learned helplessness. C) the spotlight ef

6. Athletes often attribute their losses to bad officiating. This best illustrates A) an Electra complex. B) learned helplessness. C) the spotlight ef Name: Date: 1. One-year-old Melissa derives great pleasure from putting everything she touches in her mouth toys, balls, Mom's keys, for example. Freud would have suggested that Melissa is going through

More information

Freud Quiz. 5) Freud became famous for his early book on A) dreams B) sexual perversion C) cocaine D) bile

Freud Quiz. 5) Freud became famous for his early book on A) dreams B) sexual perversion C) cocaine D) bile 1) How would you characterize the way Freud viewed the disciples and followers who surrounded him? A) with unqualified trust B) with great familiarity C) with suspicion D) with a great sense of humility

More information

HISTORY OF PSYCHOANALYSIS

HISTORY OF PSYCHOANALYSIS HISTORY OF PSYCHOANALYSIS HISTORY OF PSYCHOANALYSIS PSYCHOANALYSIS DEFINED: Psychoanalysis is a body of ideas developed by Austrian physician Sigmund Freud and continued by others. It is primarily devoted

More information

Goal: To identify the extent to which inner psychological factors might be important in the development of different forms of psychopathology

Goal: To identify the extent to which inner psychological factors might be important in the development of different forms of psychopathology Goal: To identify the extent to which inner psychological factors might be important in the development of different forms of psychopathology Intrapsychic = unobservable mental events, such as ideas, wishes,

More information

Personality and The Psychoanalytic Perspective

Personality and The Psychoanalytic Perspective Personality and The Psychoanalytic Perspective Personality and the Four Perspectives Personality refers to your characteristic pattern of thinking, feeling, and acting. Theories of Personality you Must

More information

Myers Psychology for AP*

Myers Psychology for AP* Myers Psychology for AP* David G. Myers PowerPoint Presentation Slides by Kent Korek Germantown High School Worth Publishers, 2010 *AP is a trademark registered and/or owned by the College Board, which

More information

PSYCHODYNAMIC THEORY PART I: HISTORICAL UNDERPINNINGS 571-NCSSS

PSYCHODYNAMIC THEORY PART I: HISTORICAL UNDERPINNINGS 571-NCSSS PSYCHODYNAMIC THEORY PART I: HISTORICAL UNDERPINNINGS 571-NCSSS HISTORICAL CONTEXT What is psychodynamic theory? How did it evolve? 2 Psychodynamic theory is both an EXPLANATORY & CHANGE theory Provides

More information

Chapter 13 Psychoanalysis: In the Beginning

Chapter 13 Psychoanalysis: In the Beginning Chapter 13 Psychoanalysis: In the Beginning Dr. Rick Grieve PSY 495 Western Kentucky University 1 The Development of Psychoanalysis Background The term psychoanalysis and the name Sigmund Freud are recognized

More information

Core Course of BSc Counselling Psychology VI Semester-CUCBCSS 2014 admn onwards

Core Course of BSc Counselling Psychology VI Semester-CUCBCSS 2014 admn onwards PERSONALITY PSYCHOLOGY Core Course of BSc Counselling Psychology VI Semester-CUCBCSS 2014 admn onwards MULTIPLE CHOICE QUESTIONS 1. Sigmund Freud developed psychoanalysis which is. Freud's theory rested

More information

Personality. Personality 12/13/2010. Personality

Personality. Personality 12/13/2010. Personality Personality Personality Enduring patterns of thought, feeling, motivation and behavior that are expressed in different circumstances Includes Internal processes Thoughts and emotions that guide behavior

More information

Psychoanalytic Theory

Psychoanalytic Theory Psychodynamic theory: Freud 1856-1939 Psychoanalytic Theory Psychoanalytic theory, as devised by Freud, attempts to explain personality on the basis of unconscious mental forces Key points 1. Levels of

More information

Psychoanalysis. Sigmund Freud ( )

Psychoanalysis.  Sigmund Freud ( ) Psychoanalysis http://www.vixbon.com/search.php?q=sigmund+freud Sigmund Freud (1856-1939) The mind is like an iceberg. Most of it is beneath the surface. Parts of the mind According to Freud Conscious

More information

Psychoanalysis Sigmund Freud

Psychoanalysis Sigmund Freud CHAPTER 2 Psychoanalysis Sigmund Freud CLASSROOM EXERCISE: DO STUDENTS SUBSCRIBE TO FREUD S THEORY? Purpose: To help students identify the extent to which they agree with Freudian presumptions, and to

More information

Abraham Maslow. Albert Bandura. Alfred Adler. 2nd stage. Child's development during which bowel control is the primary conflict ages 1-2.

Abraham Maslow. Albert Bandura. Alfred Adler. 2nd stage. Child's development during which bowel control is the primary conflict ages 1-2. Abraham Maslow 1908-1970 was a humanist, believed in hierarchy of needsneeds at a lower level dominate an individual's motivations Abraham Maslow 1908-1970 was a humanist, believed in hierarchy of needs-needs

More information

Myers EXPLORING PSYCHOLOGY (7th Ed) Chapter 12. Modified from: James A. McCubbin, PhD Clemson University. Worth Publishers

Myers EXPLORING PSYCHOLOGY (7th Ed) Chapter 12. Modified from: James A. McCubbin, PhD Clemson University. Worth Publishers Myers EXPLORING PSYCHOLOGY (7th Ed) Chapter 12 Personality Modified from: James A. McCubbin, PhD Clemson University Worth Publishers What is Personality? Personality Individual s characteristic pattern

More information

Piaget A Cognitive Approach

Piaget A Cognitive Approach Piaget A Cognitive Approach 0 A COGNITIVE APPROACH: PIAGET Cognitive Theorists Are concerned with how we obtain, process, and use information. (Intellectual development) 1 A COGNITIVE APPROACH: PIAGET

More information

Genital Stage. Puberty to death. ADOLESCENCE ADULTHOOD SEXUAL INSTINCTS AND SEXUAL CONFLICTS REAPPEAR. FIRST MANIFESTATION

Genital Stage. Puberty to death. ADOLESCENCE ADULTHOOD SEXUAL INSTINCTS AND SEXUAL CONFLICTS REAPPEAR. FIRST MANIFESTATION Latency Stage 6- puberty Time between resolution of Oedipus complex and puberty Usually not possible for sexual urges to be directly expressed Sexual energies are channeled into school and friends Cooties

More information

Psychological Approaches to Counseling. Mr. Lema, Isaac Clinical Psychologist (MSc.) 25 th November 2015

Psychological Approaches to Counseling. Mr. Lema, Isaac Clinical Psychologist (MSc.) 25 th November 2015 Psychological Approaches to Counseling Mr. Lema, Isaac Clinical Psychologist (MSc.) 25 th November 2015 Learning Objectives Explore different psychological approaches to counseling Adopt psychological

More information

Personality. Personality Theories Personality Assessment

Personality. Personality Theories Personality Assessment Personality Personality Theories Personality Assessment Personality Psychoanalytic Theory Psychodynamic Theory Humanistic Theory Trait Theory Social-Cognitive Theory Other Theories Nature vs. Nurture Personality

More information

Revised: August Beacon Street Brookline, Massachusetts PHONE: (617) FAX: (617)

Revised: August Beacon Street Brookline, Massachusetts PHONE: (617) FAX: (617) Revised: August 2017 PROGRAM CATALOG Master of Arts in Psychoanalysis 1581 Beacon Street Brookline, Massachusetts 02446 www.bgsp.edu PHONE: (617) 277-3915 FAX: (617) 277-0312 EMAIL: INFO@BGSP.EDU TABLE

More information

The Psychodynamic Approach

The Psychodynamic Approach WJEC Psychology A-level The Psychodynamic Approach Notes Part 1: An Introduction to The Psychodynamic Approach A01 Introduction and Assumptions: Freud adopted the use of psychic determinism = This is the

More information

Psychopathology Scientific Study of Psychological Disorders What you should know how to do when you finish studying Chapter 1: 1.

Psychopathology Scientific Study of Psychological Disorders What you should know how to do when you finish studying Chapter 1: 1. Psychopathology Scientific Study of Psychological Disorders What you should know how to do when you finish studying Chapter 1: 1. Define Abnormal Behavior (AKA, psychological disorders) 2. Define psychological

More information

1. Describe how Freud's three levels of mental life relate to his concept of the provinces of the mind.

1. Describe how Freud's three levels of mental life relate to his concept of the provinces of the mind. 02 Student: 1. Describe how Freud's three levels of mental life relate to his concept of the provinces of the mind. 2. Trace the development of both the male and the female phallic stages and explain why

More information

Kathleen Stassen Berger. Part I. Chapter Two. Theories of Development. Grand Theories Emergent Theories Useful Application of Theories

Kathleen Stassen Berger. Part I. Chapter Two. Theories of Development. Grand Theories Emergent Theories Useful Application of Theories Kathleen Stassen Berger Part I Chapter Two Theories of Development Grand Theories Emergent Theories Useful Application of Theories 1 Grand Theories In the first half of the 20th century, two opposing theories

More information

Freud & Personality Development

Freud & Personality Development Freud & Personality Development personality forms during the first few years of life, rooted in unresolved conflicts of early childhood Psychosexual Stages Oral (0-18 mos) - centered on the mouth Anal

More information

Unit 13: Treatment of Psychological Disorders

Unit 13: Treatment of Psychological Disorders Section 1: Elements of the Treatment Process Section 2: Insight Therapies Section 3: Behaviour Therapies Section 4: Biomedical Therapies Section 5: Trends and Issues in Treatment Unit 13: Treatment of

More information

Founder. of MODERN PSYCHOANALYSIS

Founder. of MODERN PSYCHOANALYSIS Founder of MODERN PSYCHOANALYSIS Freud s Theory of the Dual Drives provides the theoretical basis for Spotnitz's understanding of the psychodynamics implicated in schizophrenia and the narcissistic neuroses.

More information

Groups and Group Dynamics. Steve Buller

Groups and Group Dynamics. Steve Buller Groups and Group Dynamics Steve Buller In the early part of this century there was a nascent interest in what happens in groups, mostly generated by political and social scientists such as Marx. In 1921

More information

2 - Erik Erikson (Social) 1 - Jean Piaget (Cognitive) 3- Lawrence Kohlberg (Moral) Sigmund Freud (Psychosexual)

2 - Erik Erikson (Social) 1 - Jean Piaget (Cognitive) 3- Lawrence Kohlberg (Moral) Sigmund Freud (Psychosexual) Sigmund Freud (Psychosexual) 2 - Erik Erikson (Social) 1 - Jean Piaget (Cognitive) 3- Lawrence Kohlberg (Moral) 1. 1. 1. 1. 2. 2. 2. 2. 3. 3. 3. 3. 4. 4. 4. 5. 5. 6. 7. 8. For discussion with partner 1.

More information

Today - Tomorrow Parenting Styles 1/12/2015

Today - Tomorrow Parenting Styles 1/12/2015 Today - Complete Erikson s stages (pp. 196-198) Kohlberg s moral stage theory (p. 201) Freud s psychosexual stage theory Wrap-up stage theories Tomorrow Parenting Styles 1 What does Erikson s theory mean

More information

Neo-Freudians. Alfred Adler

Neo-Freudians. Alfred Adler Neo-Freudians Dissention in the Ranks While Sigmund Freud is considered the father of psychoanalysis, and by many, the father of modern personality theory, he was also very strict and stubborn about his

More information

SAMPLE DON T MAKE A FREUDIAN SLIP

SAMPLE DON T MAKE A FREUDIAN SLIP Activity Overview Outlining Freud s Theory of Gender Development is a difficult task. Firstly, there are a lot of specialist terms that students often fail to include (e.g. unconscious processes, identification

More information

Sample Psy 300 Test. You will need a Scantron form for each test (#882).

Sample Psy 300 Test. You will need a Scantron form for each test (#882). Sample Psy 300 Test This sample test is presented to show you the types of questions that you can expect on the tests you take in my Psychology 300 classes. I will not post other sample tests that cover

More information

Neo-Freudians. Alfred Adler

Neo-Freudians. Alfred Adler Neo-Freudians Dissention in the Ranks While Sigmund Freud is considered the father of psychoanalysis, and by many, the father of modern personality theory, he was also very strict and stubborn about his

More information

History of Psychopathology. How our understanding and treatment of disorders has changed, mostly for the better

History of Psychopathology. How our understanding and treatment of disorders has changed, mostly for the better History of Psychopathology How our understanding and treatment of disorders has changed, mostly for the better Before we knew any better For thousands of years we explained mds through supernatural causes

More information

Psychology in Your Life

Psychology in Your Life Sarah Grison Todd Heatherton Michael Gazzaniga Psychology in Your Life SECOND EDITION Chapter 13 Self and Personality 1 2016 W. W. Norton & Company, Inc. 13.1 How Do We Know Ourselves? Personality The

More information

Psychodynamic Psychotherapy Reading List

Psychodynamic Psychotherapy Reading List Psychodynamic Psychotherapy Reading List Essential List Prepared by: Elizabeth L. Auchincloss, MD, Richard F. Summers, MD and the members of the Committee on University and Medical Education of the American

More information

Anxiety disorders (Obsessions & Compulsions)

Anxiety disorders (Obsessions & Compulsions) Anxiety disorders (Obsessions & Compulsions) Defining OCD o Obsessive-Compulsive disorder is one in which a person has recurrent and unwanted thoughts, a need to perform repetitive and rigid actions, or

More information

2.01. An assumption underlying the Hill three-stage model of helping is that

2.01. An assumption underlying the Hill three-stage model of helping is that CHAPTER 2: AN OVERVIEW OF HELPING Multiple-Choice Questions 2.01. An assumption underlying the Hill three-stage model of helping is that a. emotions, cognitions, and behaviors are all key components of

More information

Understanding the Self: Similarities and differences between Freudian, Object-Relations and Social Constructionism theories

Understanding the Self: Similarities and differences between Freudian, Object-Relations and Social Constructionism theories Understanding the Self: Similarities and differences between Freudian, Object-Relations and Social Constructionism theories Nicola Caramia BSc. (Hons) MBA Essay Paper, Birkbeck College University of London

More information

Module 6 Therapeutic Approaches in Social Case Work Intervention Psychoanalytic Approach Quadrant 1

Module 6 Therapeutic Approaches in Social Case Work Intervention Psychoanalytic Approach Quadrant 1 1 Module 6 Therapeutic Approaches in Social Case Work Intervention Psychoanalytic Approach Quadrant 1 Introduction Sigmund Freud is the founder of psychoanalytic theory. As per this theory, events that

More information

Stages of personality development (according to Freud. And a few others!

Stages of personality development (according to Freud. And a few others! Stages of personality development (according to Freud ) And a few others! A contemporary interpretation of Freud s psychosexual stages: Each stage is a shift in the range of possible control: Control of

More information

CHAPTER OUTLINE CHAPTER SUMMARY

CHAPTER OUTLINE CHAPTER SUMMARY CHAPTER 14 PERSONALITY IN PERSPECTIVE: OVERLAP AND INTEGRATION CHAPTER OUTLINE Similarities Among Perspectives Psychoanalysis and Evolutionary Psychology: The Structural Model Psychoanalysis and Evolutionary

More information

Methods of research:

Methods of research: Introspection: Wilhelm Wundt set up first psychology lab where he trained people in introspection. This included having people record their cognitive reactions to certain stimuli. Though this Wundt wanted

More information

Introduction to Health Care & Careers. Chapter 30. Answers to Checkpoint and Review Questions

Introduction to Health Care & Careers. Chapter 30. Answers to Checkpoint and Review Questions Introduction to Health Care & Careers Chapter 30 Answers to Checkpoint and Review Questions Checkpoints 1. What are the three functions of testosterone? The three functions of testosterone are to develop

More information

Child Welfare and Substance Abuse. Erica Tarasovitch, MSW Central Florida Behavioral Health Network

Child Welfare and Substance Abuse. Erica Tarasovitch, MSW Central Florida Behavioral Health Network Child Welfare and Substance Abuse Erica Tarasovitch, MSW Central Florida Behavioral Health Network Parental Substance Use Marijuana was the most commonly used illicit drug in 2006, accounting for 72.8

More information

Treatment of Psychological Disorders

Treatment of Psychological Disorders Chapter 11 Treatment of Psychological Disorders McGraw-Hill 2010 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Psychotherapy: Psychodynamic, Behavioral, and Cognitive Approaches Learning Outcomes

More information

Name Chapter 1--Abnormal Behavior in Historical Context Description Instructions

Name Chapter 1--Abnormal Behavior in Historical Context Description Instructions Name Chapter 1--Abnormal Behavior in Historical Context Description Instructions Modify Question 1 Multiple Choice 0 points Modify Remove Question According to the authors of your textbook, the definition

More information

SELF-ESTEEM AND HUMAN RELATIONSHIPS 7. EMOTIONAL DEPENDENTY

SELF-ESTEEM AND HUMAN RELATIONSHIPS 7. EMOTIONAL DEPENDENTY SELF-ESTEEM AND HUMAN RELATIONSHIPS 7. EMOTIONAL DEPENDENTY 7.1. Unresolved Feelings: Causes & Symptoms Most of the time, the body processes the chemical changes associated with emotions satisfactorily,

More information

Ch. 1 The Science of Psychology

Ch. 1 The Science of Psychology Ch. 1 The Science of Psychology Psychology Scientific study of behavior and mental processes. Behavior outward or overt actions and reactions. Mental processes internal, covert activity of our minds. Psychology

More information

Jung. Word Association Test - standard list of 100 words - person responds to each with first word that comes to mind

Jung. Word Association Test - standard list of 100 words - person responds to each with first word that comes to mind Jung - born in 1875, son of a pastor - introverted child, often alone - had visionary dreams and experiences - studied medicine, was drawn to psychiatry - met Freud in 1907 - Freud did not brook disagreement

More information

Substance Abuse Group Therapy

Substance Abuse Group Therapy Substance Abuse Group Therapy Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Chapter 1 This natural propensity in humans makes group therapy a powerful

More information

The Techniques of Counseling

The Techniques of Counseling MINISTERIAL DEVELOPMENT TRAINING SEMINAR Theme: The Pentecostal Minister as a Counselor/Caregiver The Techniques of Counseling By: Larry G. Hess INTRODUCTION In this session, we will do more than just

More information

Somatoform Disorders & Dissociative Disorders

Somatoform Disorders & Dissociative Disorders Somatoform Disorders & Dissociative Disorders Kimberley Clow kclow2@uwo.ca http://instruct.uwo.ca/psychology/155b/ Outline Somatoform Disorders Somatization Disorder Pain Disorder Hypochondriasis Conversion

More information

Course Texts. Course Description. Course Objectives. Course Prerequisites. StraighterLine PSY101: Introduction to Psychology

Course Texts. Course Description. Course Objectives. Course Prerequisites. StraighterLine PSY101: Introduction to Psychology Intro to Course Texts Lahey, Benjamin B. : An Introduction, 10th edition. McGraw-Hill, 2009. ISBN 9780073531984 [This text is available as an etextbook at purchase or students may find used, new, or rental

More information

The Things They Carried

The Things They Carried Teaching Tim O' Brien's The Things They Carried from by Elizabeth Osborne The Things They Carried General Introduction to the Work Introduction to The Things They Carried The Things They Carried is a novel

More information

Analyst International. A Postgraduate Training Program of the C. G. Jung-Institute Zurich

Analyst International. A Postgraduate Training Program of the C. G. Jung-Institute Zurich Analyst International A Postgraduate Training Program of the C. G. Jung-Institute Zurich General Information In 1948, the C.G. Jung Institute Zürich, Küsnacht was founded with the cooperation of the Swiss

More information

Do therapists practicing psychoanalysis, psychodynamic therapy and short-term dynamic therapy address patient defences differently?

Do therapists practicing psychoanalysis, psychodynamic therapy and short-term dynamic therapy address patient defences differently? DOI: 10.12740/APP/69642 Do therapists practicing psychoanalysis, psychodynamic therapy and short-term dynamic therapy address patient defences differently? Maneet Bhatia, Jonathan Petraglia, Yves de Roten,

More information

Human Behavior Topic Outline Course Description and Philosophy

Human Behavior Topic Outline Course Description and Philosophy Human Behavior Topic Outline Course Description and Philosophy Human Behavior is a one-semester Social Studies elective that provides an introduction to psychology and which is open to students in grades

More information

Curriculum Psychodynamic Psychotherapy for Beginners ( )

Curriculum Psychodynamic Psychotherapy for Beginners ( ) Curriculum Psychodynamic Psychotherapy for Beginners (2011-2013) Xiao Zeping, Qiu Jianyin, Xu Yong, Zhang Hai Yin (Shanghai, China) Wolfgang Merkle, Alf Gerlach (Germany) An Academic Cooperation with:

More information

THEORIES OF THE SELF Third Trimester, 2015

THEORIES OF THE SELF Third Trimester, 2015 1 This activity has been planned and implemented in accordance with the Essential Areas and policies of the Accreditation Council for Continuing Medical Education through the joint sponsorship of the American

More information

12 The biology of love

12 The biology of love The biology of love Motivation Neurological origins of passionate love begin in infancy when infants attach to mother. Certain neurotransmitters and hormones involved in pleasure and reward are activated

More information

Object Relations Theory

Object Relations Theory Object Relations Theory Freud proposed Instincts have four basic characteristics: (1) a source in some bodily deficit [sexual deprivation] (2) an aim gratification of the need [i.e., release of sexual

More information

Personality. Chapter 12. Personality traits. Factor analysis approach. Trait Theories. What Is Personality?

Personality. Chapter 12. Personality traits. Factor analysis approach. Trait Theories. What Is Personality? Chapter 12 Personality 1 What Is Personality? An individual s unique patterns of thoughts, feelings, and behaviors that persists over time and across situations. Classes of Personality Theories Psychodynamic

More information

A Journey to emotional Healing

A Journey to emotional Healing MODULE #7 ANXIETY AND FEAR ANXIETY 1. ORIGIN A. Anxiety was experienced In the Garden of Eden (Genesis 3) Where I Am Supposed To Be (My own or other s expectations) Real or Perceived B - HIGH ANXIETY My

More information

Wiley Psychology Book Collection

Wiley Psychology Book Collection A cost-effective, convenient collection of more than 200 premium books from one of the world's leading sources of scientific and healthcare information. Having trouble selecting ebooks for your institution?

More information

Chapter 17 Therapy and Change

Chapter 17 Therapy and Change Chapter 17 Therapy and Change Section 1 What is Psychotherapy? Psychotherapy is a general term for the several approaches used by mental health professionals to treat psychological disorders. Objectives

More information

a person s unique and relatively stable Consistency of who you are, have been, and will become.

a person s unique and relatively stable Consistency of who you are, have been, and will become. PERSONALITY CH 14 Vocabulary Term Definition Term Example Personality a person s unique and relatively stable Consistency of who you are, have behavior patterns been, and will become. Character Personal

More information

My Creativity 1. Do I tend to do things in the accepted way or am I more creative? HDIFAT? 2. HDIF when my creative juices are flowing?

My Creativity 1. Do I tend to do things in the accepted way or am I more creative? HDIFAT? 2. HDIF when my creative juices are flowing? Dialogue Questions Choose the questions that most appropriately fit for your situation or relationship. Some questions can be adapted or modified depending on whether you are journaling as an individual

More information

THE GUILD OF ANALYTICAL PSYCHOLOGISTS

THE GUILD OF ANALYTICAL PSYCHOLOGISTS THE GUILD OF ANALYTICAL PSYCHOLOGISTS CERTIFICATE in JUNGIAN STUDIES Diploma Stage One: Outline Syllabus This Certificate in Jungian Studies (Stage 1 of the Diploma course) has been preceded by the one

More information

Master s Program in Clinical Counseling and Psychotherapy The Institute for Clinical Social Work. CCP 555: Fundamentals of Psychodynamic Theory

Master s Program in Clinical Counseling and Psychotherapy The Institute for Clinical Social Work. CCP 555: Fundamentals of Psychodynamic Theory Master s Program in Clinical Counseling and Psychotherapy The Institute for Clinical Social Work CCP 555: Fundamentals of Psychodynamic Theory Spring 2017 Instructor: Gregory S. Rizzolo, MA LCPC 122 S.

More information

Personality Theories. Chapter 8 PLAN AHEAD. We all agree that your. theory is crazy, but is it crazy. enough? Niels Bohr

Personality Theories. Chapter 8 PLAN AHEAD. We all agree that your. theory is crazy, but is it crazy. enough? Niels Bohr 278-316_CH08_61939 8/11/04 12:14 PM Page 278 Chapter 8 Personality Theories We all agree that your theory is crazy, but is it crazy PLAN AHEAD How did Sigmund Freud explain personality development? Did

More information

Trigger Worksheet. Behaviors: unable to control impulsive response leads to poor choices, later regrets and relational difficulties

Trigger Worksheet. Behaviors: unable to control impulsive response leads to poor choices, later regrets and relational difficulties Trigger Worksheet A GUIDE FOR WORKING THROUGH DESTRUCTIVE BEHAVIOR PATTERNS Trigger an unresolved wound that ignites an inappropriate (and often childlike) response due to overwhelming feelings of anger,

More information

Name: Period: Reading Guide Chapter 13: Personality

Name: Period: Reading Guide Chapter 13: Personality Name: Period: Reading Guide Chapter 13: Personality 1 The Psychoanalytic Perspective (pp. 553-564) Before reading SURVEY pp. 553-564. Look at the pictures, tables, cartoons, read any quotations and anything

More information

Hearing Voices: A structured questionnaire VOICE HEARING: A QUESTIONNAIRE. Developed by Sandra Escher, Patsy Hage and Marius Romme.

Hearing Voices: A structured questionnaire VOICE HEARING: A QUESTIONNAIRE. Developed by Sandra Escher, Patsy Hage and Marius Romme. VOICE HEARING: A QUESTIONNAIRE Developed by Sandra Escher, Patsy Hage and Marius Romme. Further revisions by Monique Pennings. Copyright held by Prof. M.A.J. Romme & Mrs. A. Escher This questionnaire was

More information

Robert Levin LCSW 39W 32nd street Suite 1700 NY, NY

Robert Levin LCSW 39W 32nd street Suite 1700 NY, NY Robert Levin LCSW 39W 32nd street Suite 1700 NY, NY 10001 roblevin724@gmail.com Comparative Issues in Psychoanalytic Psychotherapy Course Description The overall goal of this course is to introduce students

More information

A Guide to Borderline Reflective Group Therapy Regional Department of Psychotherapy

A Guide to Borderline Reflective Group Therapy Regional Department of Psychotherapy A Guide to Borderline Reflective Group Therapy Regional Department of Psychotherapy Patient Information Leaflet Shining a light on the future Introduction This aim of this leaflet is to provide information

More information

Theories of Human Development. Psychology 117

Theories of Human Development. Psychology 117 Theories of Human Development Psychology 117 Theories Parsimonious Internally Consistent Falsifiable Heuristic Supported Key Themes in Developmental Psychology Nature/Nurture Organismic (active)/mechanistic

More information

Chapter 8 Personality

Chapter 8 Personality Chapter 8 Personality Topics to Explore 2 of 55 1. Trait Theories 2. Psychoanalytic Theory 3. Social-Cognitive Theories 4. Humanistic Theories 3 of 55 Personality: Some Terms Personality: a person s internally

More information

Introduction State University of New York Press, Albany

Introduction State University of New York Press, Albany Introduction A child s intercourse with anyone responsible for his care affords him an unending source of sexual excitation and satisfaction from his erotogenic zones. This is especially so since the person

More information

Self Psychology Course Fall 2012, Weeks 1-10 Institute of Contemporary Psychoanalysis

Self Psychology Course Fall 2012, Weeks 1-10 Institute of Contemporary Psychoanalysis Self Psychology Course Fall 2012, Weeks 1-10 Institute of Contemporary Psychoanalysis Instructors: Carol Mayhew, Ph.D., Howard Bacal, M.D., Estelle Shane, Ph.D. * Available on PEP ** Required Reading from

More information

PERSON-CENTERED THERAPY

PERSON-CENTERED THERAPY PERSON-CENTERED THERAPY Psychology 460 Counseling and Interviewing Sheila K. Grant, Ph.D. Rogers: Father of Humanistic Movement Carl Rogers is the father of the humanistic movement in psychotherapy His

More information

Religion 255 Depth Psychologies and Religious Ethics. Professor Ernest Wallwork Fall, 2014

Religion 255 Depth Psychologies and Religious Ethics. Professor Ernest Wallwork Fall, 2014 1 Religion 255 Depth Psychologies and Religious Ethics Professor Ernest Wallwork Fall, 2014 Office: 510 HL; ext. 5720 TA: Ms. Duygu Yeni eewallwo@syr.edu or ewallwork@verizon.net Office Hrs: Weds., 1:00-3:00

More information

Studied medicine became a psychiatrist in 1903 Long time admirer of Freud Famous Meeting Met in Vienna in 1907 Freud cancelled his appointment and

Studied medicine became a psychiatrist in 1903 Long time admirer of Freud Famous Meeting Met in Vienna in 1907 Freud cancelled his appointment and Carl Jung Carl Gustav Jung 1875-1961 Jung s childhood was marred by physical illness and emotional uncertainties, his relations with his pastor father and mother were problematic (Jung 1961) Jung background

More information

Attachment Theory as a Bridge to Virtues and Creativity.

Attachment Theory as a Bridge to Virtues and Creativity. Attachment Theory as a Bridge to Virtues and Creativity. An end of year reflection 2016 derek dey Last year was up and down, though we were put on a useful learning curve by it all. What surprised me at

More information

PYSC 333: Psychology of Personality

PYSC 333: Psychology of Personality PYSC 333: Psychology of Personality Session 2 Freud s Psychoanalytic Theory of Personality- Part 1 Lecturer:, Dept. of Psychology Contact Information: mamankwah-poku@ug.edu.gh College of Education School

More information

The Six Modes of Decision- Making

The Six Modes of Decision- Making The Six Modes of Decision- Making By Richard Barrett The process of decision-making There are four stages involved in decision-making data gathering, information processing, meaning-making, and decision-making,

More information

Critically Consider the Clinical Applications of Psychoanalysis to the Clinical Structure of Neurosis.

Critically Consider the Clinical Applications of Psychoanalysis to the Clinical Structure of Neurosis. Critically Consider the Clinical Applications of Psychoanalysis to the Clinical Structure of Neurosis. Neurosis was most influentially investigated and treated by the Austrian neurologist turned psychoanalyst

More information

Bipolar Disorder. TeensHealth.org A safe, private place to get doctor-approved information on health, emotions, and life. What Is Bipolar Disorder?

Bipolar Disorder. TeensHealth.org A safe, private place to get doctor-approved information on health, emotions, and life. What Is Bipolar Disorder? Page 1 of 5 TeensHealth.org A safe, private place to get doctor-approved information on health, emotions, and life. Bipolar Disorder What Is Bipolar Disorder? Bipolar disorders are one of several medical

More information

Paradigms for abnormality

Paradigms for abnormality Paradigms in Abnormal Psychology Paradigms for abnormality A paradigm is a conceptual framework model for looking at something each paradigm has specific assumptions about people's behavior and where it

More information

Introduction to Psychology: Gateways to Mind and Behavior 13 th ed. Introduction: The Psychology of Studying Reflective Learning.

Introduction to Psychology: Gateways to Mind and Behavior 13 th ed. Introduction: The Psychology of Studying Reflective Learning. Introduction to Psychology: Gateways to Mind and Behavior 13 th ed. Introduction: The Psychology of Studying Reflective Learning I.1 What is the best way to read a textbook? I.2 How can learning in class

More information

Talking About Psychology James Hillman. handout to accompany video clip shown in class

Talking About Psychology James Hillman. handout to accompany video clip shown in class Talking About Psychology James Hillman handout to accompany video clip shown in class In the video clip, there is a reference to Hillman s book, Re-Visioning Psychology (New York: Harper Colophon Books,

More information

Early History of Clinical Psychology

Early History of Clinical Psychology Early History of Clinical Psychology Early man widely believed that mental illness was the result of supernatural phenomena such as spiritual or demonic possession, sorcery, the evil eye, or an angry deity

More information

Existential Counselling Unit 7 Irvin Yalom Part 2. Prepared by M. H. Watson March 23, 2011 Revised and Narrated by Lillith Williams March 17, 2014.

Existential Counselling Unit 7 Irvin Yalom Part 2. Prepared by M. H. Watson March 23, 2011 Revised and Narrated by Lillith Williams March 17, 2014. Existential Counselling Unit 7 Irvin Yalom Part 2 Prepared by M. H. Watson March 23, 2011 Revised and Narrated by Lillith Williams March 17, 2014. Existential Therapy Requires good knowledge of existential

More information

Working With Teens Who Have Experienced Trauma. Gloria Castro Larrazabal, Psy.D. Infant-Parent Program UCSF/SFGH

Working With Teens Who Have Experienced Trauma. Gloria Castro Larrazabal, Psy.D. Infant-Parent Program UCSF/SFGH Working With Teens Who Have Experienced Trauma Gloria Castro Larrazabal, Psy.D. Infant-Parent Program UCSF/SFGH Trauma Principles It is the child s experience of the event, not the event itself, that is

More information

AP Psychology. Name: Date:

AP Psychology. Name: Date: Name: Date: 1. Dr. Judd is convinced that psychological disorders result largely from stressful social situations rather than from disturbances within the individual personality. Dr. Judd's belief is most

More information