Anxietatea în spectrul autist D R. MĂDĂLINA POTOROACĂ

Size: px
Start display at page:

Download "Anxietatea în spectrul autist D R. MĂDĂLINA POTOROACĂ"

Transcription

1 Anxietatea în spectrul autist D R. MĂDĂLINA POTOROACĂ M E D I C P R I M A R P S I H I A T R I E P E D I A T R I C Ă C L I N I C A M E D I C A L Ă D R. P O T O R O A C Ă S I D R. S T Î N G E S C U

2 Anxietatea in spectrul autist Dificil de diagnosticat Nu ne gandim la ea ca explicatie a unor comportamente anormale/dificile Simptomatologia este nespecifica, se suprapune cu simptomele autismului si ale altor tulburari comorbide, cu greu poate fi incadrata intr-un sindrom ca in cazul copiilor cu dezvoltare tipica. Din cauza tulburărilor cognitive și ale limbajului, a raportării compromise a emoțiilor și a expresiilor comportamentale unice ale anxietății la copiii cu ASD Dificultatea de exprimare verbala a trairilor anxioase, inclusiv a obsesiilor/compulsiilor, dificultatea de a-si identifica, discrimina si intelege sentimentele, precum si nivelul scazut de constientizare a vietii emotionale

3 Anxietatea in spectrul autist E nevoie de intuitie clinica, creativitate si o cunoastere rafinata a copilului, o anamneza detaliata si rafinata obtinuta de la parinti sau familie, terapeuti, invatatori/profesori. Multe comportamente, dificil de manageriat, au in spate tulburari anxioase nediagosticate, nu beneficiaza de interventie adecvata, pare ca nu exista nici o solutie, parintii dispera si, uneori, terapeutii se simt neputinciosi. De foarte multe ori folosim termenul de anxietate greșit, intrucat noi nu am descoperit obiectul/persoana/situatia care provoaca frica si consideram ca e o frica fara obiect!

4 Tablou clinic Anxietatea are aspecte diferite incadrabile in sindroame cunoscute, clasificate in DSMV sau ICD 10 sau sunt doar simptome solitare care amintesc de simptomele unor sdr. anxioase Mai putin important este daca aceste tulburari sunt comorbide sau daca sunt parte a tabloului clinic al autismului.

5 Tulburari de anxietate diagnosticate conform DSM V si ICD 10 tulburarea de anxietate socială, tulburarea de anxietate generalizată și fobia specifică( cea mai frecventa la tineri cu autism inalt functional, ex.fobie de catei foarte mici aparuta brusc la un copil mare) tulburare obsesiv-compulsiva-poate fi diagnosticata ca atare doar la adolescenti cu sdr. Asperger sau autism inalt functional. ticuri balbism Expert Rev Neurother. 2015; 15 (11): Anxiety in youth with autism spectrum disorders: implications for treatment.carly Johnco, Ph.D. and Eric A. Storch, Ph.D.

6 Simptome de anxietate atipice Anxietatea legata de stimuli senzoriali (hipersensibilitate senzorială, copilul devine deosebit de anxios ca răspuns la nivelele normale de intrare senzorială, tinerii cu ASD ingrijorari legate de textura alimentelor si temeri ca ar putea vomita din aceasta cauza,temeri de zgomote puternice (aspiratoare, uscatoare de mâini) sau de îmbrăcăminte specială (haine "prea strânse", ciorapii să fie trași, sensibilitatea la etichete sau care impun ca îmbrăcămintea să fie făcută din anumite materiale sau culori), tranzitii sau situatii sociale, fara a fi insotite de teama de evaluare negativa a celorlalti, schimbări în rutină sau în mediul lor, când există bariere sau obstacole care ii împiedică să se angajeze într-un comportament stereotip sau compulsiv. Se poate manifesta ca fobii sau se poate manifesta atipic, ca parte a tabloului autist. Tulburari de anxietate la pubertate sub forma tulburarilor de conduita, hetero si autoagresivitate etc.

7 Tablou clinic Anxietatea se poate manifesta sub forma de : evitarea și plânsul ca răspuns la stimuli sau contexte specifice, comportament înghețat, aspect înfricosat, dependenta de cei apropiati și cresterea comportamentelor si/sau a vocalizarilor repetitive, iritabilitatea, tantrumurile, comportamentul disruptiv, heteroagresivitate, agravarea problemelor de somn și auto-vătămarea. Simptomele obsesiv-compulsive pot fi extrem de dificile, atunci cand apar. Sunt greu de diferentiat, totusi, comportamentele repetitive de compulsii, si interesele restrictive, fixatiile, de obsesii. Intr-un studiu, doar 11% din tinerii cu TSA manifestau distress la comportamentele ritualistice foarte frecvente, desi 73% dintre ei le prezentau la un nivel foarte ridicat. Cele mai problematice sunt comportamentele aparute brusc, cu un nivel mare de severitate si care se agraveaza pe masura trecerii timpului.

8 Tablou clinic Semnele de anxietate pot fi si : copiii incep sa puna intrebari repetate sau intrerup constant, se retrag sau fug, devin nepoliticosi sau provocatori, vorbesc excesiv si cu sunete foarte inalte, isi rod unghiile, au ticuri, devin extrem de insistenti si nu se opresc din solicitari, au iesiri comportamentale necontrolate bruste, arata inspaimantati, flutura mainile si topaie excesiv, sunt si mai evitanti in privire etc. Raspunsul lor tip lupta sau fugi este exagerat si revenirea la un calm relativ este extrem de dificila (Nelson 2008, Page 2009) Indiana Resource Center for Autism,Anxiety and Panic Struggles,Contributed by Kim Davis

9 Tablou clinic Functia comportamentelor repetitive restrictive nu e complet cunoscuta, dar, ele pot functiona ca strategii de reducere a anxietatii. Legatura dintre insistenta in aceeasi activitate si anxietate pare sa fie legata de deficitele de motivare sociala, astfel ca, din pricina deficitelor de motivatie sociala, apare anxietatea care produce comportamente ritualizate si dificultati in schimbarea rutinelor, ca strategie de reducere a anxietatii.* In conditiile in care se suprapune o alta cauza de anxietate, anxietatea se amplifica si comportamentele stereotipe restrictive se amplifica si ele, depasind functia de reducere a anxietatii, ocupand intregul tablou de activitate si emotii, parazitand orice incercare de comportament functional, de reglaj emotional. *J Autism Dev Disord Jul;46(7): doi: /s x.Brief Report: Insistence on Sameness, Anxiety, and Social Motivation in Children with Autism Spectrum Disorder.Factor RS,Condy EE, Farley JP, Scarpa A.

10 Anxietatea la pubertate in spectrul autist Tulburarile de anxietate se amplifica, din nou, o data cu pubertatea si adolescenta, care, biologic, oricat de imatur pare copilul, tot se instaleaza. Si mai dificil, in ultimii ani, tabloul clinic de amplificare a anxietatilor si a simptomelor obsesiv-compulsive legate de pubertate, apare mai precoce de cat era de asteptat, maturizarea biologico-hormonala fiind mult devansata si extrem de disturbanta pentru copil; se adanceste si mai mult decalajul intre maturizarea psihica si cea biologica. Parintii trec printr-o perioada de inspaimantare, nu-si mai recunosc copilul, uneori se tem de izbucnirile lui incontrolabile, neasteptate si foarte severe. Cele mai severe manifestari ale copilului la pubertate au in spate o spaima uriasa a copilului in fata transformarilor varstei.

11 Anxietatea la pubertate in spectrul autist La pubertate, anxietatea declansata de transformarile resimtite in corp (dureri de crestere, dureri nespecifice etc.) de furtuna hormonala care produce tensiune la nivel cerebral si de oscilatiile emotionale bruste, se exprima clinic, cel mai frecvent printr-o stare critica de auto sau heteroagresivitate, tipat intens, insomnie rebela la tratament, accentuarea stereotipiilor si a autostimularilor, aparitia unora noi si mai severe, comportamente din spectrul OCD.

12 Anxietatea la pubertate in spectrul autist Tulburarea obsesiv-compulsiva si accentuarea si/sau aparitia si intarirea unor fixatii, comportamente stereotipe, compulsiuni, tulburari de alimentatie etc., amplificarea ADHD asociata la foarte multi copii, care anxieteaza si mai tare copilul, pun foarte mari probleme in viata copilului, a familiei si a terapeutilor. Aceste manifestari par fara cauza aparenta, apar brusc si par a nu se rezolva prin mijloacele folosite de parinti/terapeuti/profesori pana la aparitia lor.

13 Anxietatea in spectrul autist 80% dintre copiii cu tulburare pervaziva de dezvoltare au anxietate clinic semnificativa 30% fobie sociala 35% tulburare de anxietate generalizata GAD 37% tulburare obsesiv-compulsiva OCD 38% anxietate de separare SAD Asocierea anxietatii determina o severitate mai mare a TPD si afectare mai severa a functionarii psihosociale *9. Leyfer OT, Folstein SE, Bacalman S, et al. Comorbid psychiatric disorders in children with autism: interview development and rates of disorders. J Autism Dev Disord. 2006;36: [PubMed] 10. Muris P, Steerneman P, Merckelbach H, Holdrinet I, Meesters C. Comorbid anxiety symptoms in children with pervasive developmental disorders. J Anxiety Disord. 1998;12: [PunMed] 11. Simonoff E, Pickles A, Charman T, Chandler S, Loucas T, Baird G. Psychiatric disorders in children with autism spectrum disorders: prevalence, comorbidity, and associated factors in a population-derived sample. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2008;47: [PubMed] 12. de Bruin EI, Ferdinand RF, Meester S, de Nijs PF, Verheij F. High rates of psychiatric co-morbidity in PDD-NOS. J Autism Dev Disord. 2007;37: [PubMed]

14 Anxietatea in spectrul autist O meta-analiză recentă a arătat că 39,6% dintre tinerii cu ASD au cel puțin o tulburare de anxietate. 31 de studii care au vizat prezența tulburărilor de anxietate la copiii cu vârsta sub 18 ani cu ASD- 40% dintre copiii cu ASD au avut cel puțin o tulburare de anxietate diagnosticată comorbid Prevalența tulburărilor de anxietate specifice în rândul tinerilor cu ASD: Fobia specifică: 30% TOC: 17% Tulburarea de anxietate socială / Agorafobia: 17% Tulburarea de anxietate generalizata: 15% Anxietate de separare: 9% Tulburarea de panică: 2% Este bine stabilit faptul că prevalența anxietății la tineri cu ASD este semnificativ mai mare decât prevalența anxietății în populația generală. Copiii cu ASD prezintă simptome mai severe ale fobiilor, obsesiilor, compulsiilor, ticurilor motorii și vocale și fobiei sociale decât alte grupuri de copii. van Steensel FJ, Bögels SM, Perrin S. Anxiety disorders in children and adolescents with autistic spectrum disorders: a meta-analysis. Clin Child Fam Psychol Rev. 2011;14(3): pmid: Indiana Resource Center for Autism,Anxiety and Autism Spectrum Disorders,Contributed by Anna Merrill, Graduate Assistant

15 Tablou clinic suplimentar determinat de anxietate Probleme de externalizare (tulburari de conduita etc.) Evitare sociala Dificultati in stabilirea/mentinerea relatiilor cu cei de aceeasi varsta Tulburari de somn Probleme severe in functionarea familiei Comportamente repetitive care seamana cu OCD(compulsiuni):comportamente rituale(numarat,verificat,repetat,atingere),aderenta rigida la rutine,inlocuirea repetata a unor cuvinte, date,expresii etc.

16 Trigger-ii Trigger-ii comuni pot fi schimbari in rutina, lipsa somnului, expunerea la situatii sociale semnificative, foarte solicitante pentru un copil care nu doreste interactiunea sociala si care se incarca emotional rapid si in exces in situatii sociale, debutul pubertatii Pentru copii care au asociat ADHD in diverse forme si de diverse intensitati, esecul repetat in terapie sau la gradinita/scoala le poate determina stari de anxietate, din pricina lipsei de control la care sunt spectatori.

17 Triger-ii Dupa Dr. Chuck Edington (2010), adaptat pentru noi, triggerii anxietatii sunt: Timp nestructurat:timpul nestructurat, care nu are reguli sau activități specifice care sa creeze limite sau granite, poate fi foarte provocator. Exemple de timp nestructurat sunt: Așteptarea și / sau timpul petrecut in tramvai, autobuz, masina familiei,metrou etc. Timpul de dinainte și de după școală (inclusiv timpul petrecut acasa nestructurat, copilul fiind lasat sa faca ce vrea) Perioadele de tranzitie pe tot parcursul zilei (de la un loc la altul, de la o persoană la alta, de la o activitate la alta) Perioada pranzului la gradi/scoala/acasa sau in spatii publice Perioadele de pauza Educație fizică

18 Trigger-ii Situatiile academice: Înțelegerea ce să facă și cum să o facă Întreruperea din sarcina Scrierea Citirea Organizarea Notele Prezentări în clasă Răspunsul cu voce tare în clasă Teste

19 Trigger-ii Probleme senzoriale pot fi declanșate aproape în orice moment sau oriunde, zilnic. Indiferent dacă individul se confruntă cu un moment anxios sau nu, provocările de integrare senzorială pot suprasolicita capacitatea unei persoane de a se controla. Situațiile senzoriale care pot provoca anxietate pot include: Multimile: adunari la școală, concerte, excursii, magazin alimentar etc. Spațiu - prea mare, prea aglomerat, prea luminos, prea tare, prea mirositor etc. Sunete / zgomot Fenomene naturale mirosuri-sala de mese, toalete, materiale de curățat, markeri, vopsele, parfumuri alimente-vederea lor, textura, gust, miros, sunet când mănâncă tunsori probleme stomatologice sau medicale dușuri, baie(unii copii cred ca dusurile le pot "răni" corpul) Îmbrăcămintea - prea strânsă, care zgârie, prea moale Periajul dinților

20 Trigger-ii Situațiile sociale sunt deja provocatoare pentru persoanele cu ASD și pot crește anxietatea în momentul sau în așteptarea unui eveniment viitor. Câteva exemple includ: Evenimente noi - neplanificate și neanunțate Modificări în program - rutină școlară/terapeutica/la gradinita zilnică întreruptă sau planuri familiale schimbate Ajustarea intereselor personale cu planurile de clasă sau de familie Activități în aer liber - concerte, picnic, pauze Adunări mari - adunări organizate de scoala, evenimente familiale Copii mici (care sunt imprevizibili în multe feluri) Inițierea unei conversații cu copii de aceeasi varsta, colegi

21 Trigger-ii Rutine:După o zi la școală/gradinita/terapie, în care copilul a reușit să mențină controlul corpului, să asculte, să duca la capat activitățile și să para calm, linistit, mergând acasă și având și mai multe așteptări, inclusiv rutine tipice, ii poate crește anxietatea și agitația. Ex.rutine a face temele de acasa,treburile domestice rutinele de la baie, masa, pregatirea pentru somn pregătirea pentru școală

22 Plan de diagnoza si interventie in anxietatea din spectrul autist Sa ne gandim ca exista o tulburare de anxietate tipica sau atipica Sa identificam daca sunt cauze organice care determina sau intensifica starile de anxietate: tulburari gastrointestinale, afectiuni stomatologice, tulburari de somn, afectiuni ale tiroidei, crize epileptice partiale complexe care mimeaza o tulburare anxioasa, unele medicamente (psihostimulante, bronhodilatatoare, medicamente pentru alergii) etc. Sa identificam factorii declansatori (trigger) Sa propunem interventii specifice, modificarea mediului, expunere gradata pentru desensibilizare etc. Daca, dupa epuizarea interventiilor terapeutice, comportamentale, in mediu etc., tulburarile emotionale si de conduita raman la un nivel care fac rau copilului, familiei si mediului, se poate incerca tratament specific, psihofarmacologic, la indicatia si sub indrumarea medicului specialist pedopsihiatru. Tratamentul se face conform judecatii clinice, strict adaptat copilului si situatiei, varstei si greutatii copilului, severitatii simptomatologiei, responsivitatii copilului, efectelor benefice, fara aparitia de efecte adverse. Titrarea lenta este modalitatea de administrare cea mai recomandata la copii. Neuropsychiatry (London) Dec; 1(6): Treatment of comorbid anxiety and autism spectrum disorders,joshua Nadeau, Michael L Sulkowski, Danielle Ung, Jeffrey J Wood, Adam B Lewin, Tanya K Murphy,Jill Ehrenreich May,and Eric A Storch

23 Plan de diagnoza si interventie in anxietatea din spectrul autist

24 Tratamentul preventiv Cea mai importanta parte a interventiei este informarea parintelui Parintele trebuie sa fie pregatit pentru dificultatile ce vor urma si sa stie solutiile care ii sunt la indemana Parintele sa stie ca nu e singur si ca solutii exista, oricat de dificila este situatia la un anumit moment Parintele trebuie sustinut, incurajat si ajutat de catre terapeuti si medici, de preferat intr-un complex profesional de informare si colaborare intre ei

25 Terapia senzoriala(substrat neurobiologic) Anomaliile amigdalei (o amigdala hiperactiva)la unii copii cu autism sunt în concordanță cu ratele ridicate ale tulburărilor de anxietate și SOR(hiperresponsivitatea senzoriala) la această populație. Există dovezi că copiii cu ASD au volumul amigdalei crescut fata de normal și că dimensiunea amigdalei este corelată pozitiv cu anxietatea si severitatea simptomelor de comunicare sociala disfunctionala la acești copii (Amaral și colab ; Juranek et al 2006). Juranek și colab. a constatat un volum mai mare al amigdalei la copiii cu ASD care au fost evaluați de către părinții lor ca având simptome mari de anxietate O amigdala mai mare ar putea explica un raspuns hipereactiv la acesti copii si determina un risc atat pentru tulburarile de anxietate, cat si pentru SOR. J Autism Dev Disorder 2010 Dec; 40(12): Published online 2010 Apr 10. doi: /s xPMCID: PMC Anxiety Disorders and Sensory Over-Responsivity in Children with Autism Spectrum Disorders: Is There a Causal Relationship?Shulamite A. Green Ayelet Ben-Sasson and

26 Terapia senzoriala Alegerea celei mai potrivite intervenții pentru copiii cu ASD care prezintă simptome de anxietate și SOR Cele două condiții sunt în prezent tratate foarte diferit, ca și cum ar fi tulburări complet separate. Cele mai frecvente intervenții pentru SOR includ terapia de integrare senzorială (SI), dieta senzorială, tehnici de stimulare senzorială (SS) și terapie de integrare auditivă (AIT) J Autism Dev Disorder 2010 Dec; 40(12): Published online 2010 Apr 10. doi: /s xPMCID: PMC Anxiety Disorders and Sensory Over-Responsivity in Children with Autism Spectrum Disorders: Is There a Causal Relationship?Shulamite A. Green Ayelet Ben-Sasson and

27 CBT in autism Studii au fost facute doar la tinerii cu Asperger/autism inalt functional Tehnici: psihoeducatie, constientizarea emotiilor, expunere, abilitati de coping, problem-solving Adaptate pentru tulburarile pervazive de dezvoltare si particularitatilor lor Sunt inclusi parintii si alti ingrijitori in protocolul terapiei Neuropsychiatry (London) Dec; 1(6): PMCID: PMC NIHMSID: NIHMS Treatment of comorbid anxiety and autism spectrum disorders Joshua Nadeau, Michael L Sulkowski, Danielle Ung, Jeffrey J Wood, Adam B Lewin, Tanya K Murphy, Jill Ehrenreich May, and Eric A Storch

28 Modificari CBT in TPD Antrenamentul social Implicarea parintilor si a profesorilor Incorporarea unor interese speciale Antrenamentul cu ajutorul unui coleg de clasa Gazduirea jocului cu alti copii Neuropsychiatry (London) Dec; 1(6): PMCID: PMC NIHMSID: NIHMS Treatment of comorbid anxiety and autism spectrum disorders Joshua Nadeau, Michael L Sulkowski, Danielle Ung, Jeffrey J Wood, Adam B Lewin, Tanya K Murphy, Jill Ehrenreich May, and Eric A Storch

29 Tratamentul psihofarmacologic Tratamentul este recomandat in conditiile in care s-au epuizat toate interventiile terapeutice, comportamentale, in mediu etc. si viata copilului si a familiei sunt sever afectate. Tratamentul se face conform judecatii clinice, strict adaptat copilului si situatiei, varstei si greutatii copilului, severitatii simptomatologiei, responsivitatii copilului, efectelor benefice, fara aparitia de efecte adverse. Tratamentul se face doar atata timp cat e nevoie si e de folos, pe perioade cat mai scurte; sunt si situatii critice, in care tratamentul e nevoie sa fie administrat pe perioade mai lungi.

30 Tratament psihofarmacologic in autism Symptoms Medication Dose Range References Core anxiety symptoms Specific anxiety symptoms Sleep disturbance Starting Dose Maximum Dose Sertraline 12.5 mg daily 200 mg daily Reviews in Fluoxetine mg daily 60 mg daily Citalopram mg daily 40 mg daily Escitalopram mg daily 20 mg daily typically developing youth: Mohatt et al (2013), Strawn et al (2014) Melatonin 2 mg hs 10 mg hs Guenoe et al (2011) Clonidine 0.05 mg hs 0.2 mg hs Nguyen et al

31 Tratament psihofarmacologic in autism Tratamentele psihofarmacologice, în special SSRI, s-au dovedit a scădea anxietatea la copiii cu ASD (White et al., 2009). SSRI utilizate pentru a trata anxietatea la copii pot reduce, de asemenea, volumul amigdalei (Szeszko et al., 2004). Pare posibil, prin urmare, că, dacă o amigdală hiperactivă este implicată în SOR, ISRS ar putea reduce, de asemenea, SOR prin reducerea volumului amigdalei și / sau a hiperreactivității. J Autism Dev Disorder 2010 Dec; 40(12): Published online 2010 Apr 10. doi: /s xPMCID: PMC Anxiety Disorders and Sensory Over-Responsivity in Children with Autism Spectrum Disorders: Is There a Causal Relationship? Ayelet Ben-Sasson Shulamite A. Green and

32 Tratament psihofarmacologic in autism Physiologic symptoms Clonidine Guanfacine 0.05 mg hs for 1 week then bid-qid 0.05 mg hs for 1 week then bid-qid 0.1 mg tid-qid No data in TD or ASD youth; recommendati 1 mg tid ons based on clinical consensus Clonidine ER 0.1 mg hs or qam 0.2 mg hs or qam Guanfacine ER f 1 mg hs or qam 4 mg hs or qam Propanolol 10 mg bid-tid or prn 30 mg tid Pediatrics,February 2016, VOLUME 137 / ISSUE Supplement 2 Assessment and Treatment of Anxiety in Youth With Autism Spectrum Disorders Roma A. Vasa, Micah O. Mazurek, Rajneesh Mahajan, Amanda E. Bennett, Maria Pilar Bernal, Alixandra A. Nozzolillo, L. Eugene Arnold, Daniel L. Coury

33 Tratament psihofarmacologic in autism Behavioral dysregulation Situational anxiety Clonidine Clonidine ER 0.05 mg hs for 1 week then bid-qid 0.1 mg daily Guanfacine 0.5 mg hs for 1 week then bid tid 0.1 mg tid-qid Reviews by: Mahajan et al (2012), Ji and mg Findling (2014) daily 1 mg tid Guanfacine ER 1 mg hs g 4 mg hs or qam Lorazepam mg prn 2 mg prn No data in TD or ASD youth; recommendati on based on clinical

34 Alte interventii psihofarmacologice din experienta clinica Benzodiazepine anxiolitice: diazepam, alprazolam etc. Sedative potente cu efect anxiolitic: levomepromazin etc. Modulatoare de dispozitie care ajuta copilul in noianul de sentimente contradictorii ce il invadeaza si cu care nu stie cum sa se descurce : Depakine, Carbamazepina etc. Antipsihotice ce actioneaza la nivel cerebral prin modularea productiei excesive sau insuficiente de neuromodulatori si scad impulsivitatea, reactiile exagerate, severe care pot pune in pericol viata copilului si a celor din jur: Risperidona, Olanzapina, Quetiapina etc.

35 Anxietatea la pubertate in spectrul autist Interventie adaptarea terapiei tratament psihofarmacologic specific (modulatori de dispozitie si reglatori ai impulsivitatii, ai auto si heteroagresivitatii, anxiolitice etc. ) pentru a ajuta copilul sa treaca mai usor aceasta perioada, interventie psihomotrica adaptata si o alta perspectiva din partea parintilor si a terapeutilor/profesorilor: a trata tanarul in devenire ca pe un viitor adult, renuntand la a a ne purta cu copilul ca si cu ala micu.

36 Tratamentul in perioada pubertatii Tratamentul, de cele mai multe ori necesar, este o piatra de incercare pentru orice medic si presupune o foarte buna cunoastere a copilului, a mediului lui si a psihofarmacologiei. Urmarirea regulata a copilului si a beneficiilor tratamentului va trebui facuta constant, la orice modificare in simptomatologie parintele/terapeutul va trebui sa sesizeze medicul. Sensibilitatea receptorilor in aceasta perioada este oscilanta si, de obicei, tratamentele au efect pe perioade scurte; dupa o perioada foarte buna, par sa nu mai aiba efect si trebuie reconsiderate, inlocuite cu altele cu efect pozitiv.

37 Tratamentul in perioada pubertatii Tulburarile de comportament din perioada pubertatii, auto si heteroagresivitatea, comportamentul autoerotic excesiv etc. pot fi diminuate cu Valproat sau acid valproic(depakine, Orfiril, Convulex etc.), Carmapazepina, Quetiapina, Riperidona, Olanzapina, Aripiprazol, solutie de bromuri, anxiolitice etc., pe perioade mai scurte sau mai lungi, atata timp cat comportamentul copilului este un pericol pentru el si pentru cei din jur. Dificultatile din spectrul tulburarii obsesiv-compulsive pot raspunde la ISRS (inhibitoare ale recaptarii serotoninei), uneori si la cele de mai sus, daca sunt foarte severe si asociaza si tulburari de alimentatie iar copilul are si o amplificare a ADHD comorbid.

38 Dr. Potoroaca C.M.P.S. MEDICAL CLINIC Soul & Brain Care Va multumesc!

Electroencephalography (EEG) alteration in Autism Spectum Disorder (ASD)

Electroencephalography (EEG) alteration in Autism Spectum Disorder (ASD) Electroencephalography (EEG) alteration in Autism Spectum Disorder (ASD) FLORINA RAD 1, CAMELIA CIOBANU 2, GIANINA ANGHEL 3, IULIANA DOBRESCU 4 ABSTRACT There is a controversial relationship between Autism

More information

` Autismul. Generalitati

` Autismul. Generalitati ` Autismul Generalitati Autismul este o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur. In mod tipic, parintii devin ingrijorati atunci cand observa

More information

METFORMIN IN PREVENTIA

METFORMIN IN PREVENTIA METFORMIN IN PREVENTIA CRESTERII IN GREUTATE INDUSE DE TRATAMENTUL ANTIPSIHOTIC: O REVIZUIRE SISTEMATICA SI META-ANALIZA BMC Psyhiatry de Silva et al. BMC Psychiatry (2016) 16:341 DOI 10.1186/s12888-016-1049-5

More information

Romanian Pneumology Society and Romanian Somnology and Non- Invasive Ventilation Society celebrated. World Sleep Day - March 18th, 2016-

Romanian Pneumology Society and Romanian Somnology and Non- Invasive Ventilation Society celebrated. World Sleep Day - March 18th, 2016- Romanian Pneumology Society and Romanian Somnology and Non- Invasive Ventilation Society celebrated World Sleep Day - March 18th, 2016- Good sleep is a reachable dream! Don t give sleep a ride! World Sleep

More information

Adult ADHD, Comorbidities and Impact on Functionality in a Population of Individuals with Personality Disorders DSM IV and DSM 5 Perspectives

Adult ADHD, Comorbidities and Impact on Functionality in a Population of Individuals with Personality Disorders DSM IV and DSM 5 Perspectives ORIGINAL ARTICLE Adult ADHD, Comorbidities and Impact on Functionality in a Population of Individuals with Personality Disorders DSM IV and DSM 5 Perspectives Laura Aelenei 1,2, Dan Prelipceanu 1 Abstract

More information

Ramona Maria Chendereş 1, Delia Marina Podea 1, Pavel Dan Nanu 2, Camelia Mila 1, Ligia Piroş 1, Mahmud Manasr 3

Ramona Maria Chendereş 1, Delia Marina Podea 1, Pavel Dan Nanu 2, Camelia Mila 1, Ligia Piroş 1, Mahmud Manasr 3 Psychosocial Factors in Late Life Depression Ramona Maria Chendereş 1, Delia Marina Podea 1, Pavel Dan Nanu 2, Camelia Mila 1, Ligia Piroş 1, Mahmud Manasr 3 Rezumat Cu toate ca depresia la varsta a treia

More information

Preface. 7

Preface.   7 Preface Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is a neurodevelopmental disorder that involves children and adolescents exhibiting significant difficulties with inattention and/or hyperactivityimpulsivity.

More information

SPITALUL CLINIC DE PSIHIATRIE PROF. DR. AL. OBREGIA CLINICA DE PSIHIATRIE A COPILULUI SI ADOLESCENTULUI

SPITALUL CLINIC DE PSIHIATRIE PROF. DR. AL. OBREGIA CLINICA DE PSIHIATRIE A COPILULUI SI ADOLESCENTULUI 1 SPITALUL CLINIC DE PSIHIATRIE PROF. DR. AL. OBREGIA CLINICA DE PSIHIATRIE A COPILULUI SI ADOLESCENTULUI PROTOCOL de EVALUARE a TULBURARILOR DE SPECTRU AUTIST (TSA) Protocolul de evaluare a tulburarilor

More information

Rolul Hepcidinei in Anemia din bolile cronice o abordare translationala. Grigoras Adelina Grigorescu Beatrice-Adriana Hluscu Otilia

Rolul Hepcidinei in Anemia din bolile cronice o abordare translationala. Grigoras Adelina Grigorescu Beatrice-Adriana Hluscu Otilia Rolul Hepcidinei in Anemia din bolile cronice o abordare translationala Grigoras Adelina Grigorescu Beatrice-Adriana Hluscu Otilia Anemia din bolile cronice definitii, cauze ACD anemia cu a doua rata de

More information

PHYSICAL EXERCISES FOR DIABETIC POLYNEUROPATHY

PHYSICAL EXERCISES FOR DIABETIC POLYNEUROPATHY STUDIA UBB EDUCATIO ARTIS GYMN., LIX, 4, 2014, pp. 101-106 (RECOMMENDED CITATION) PHYSICAL EXERCISES FOR DIABETIC POLYNEUROPATHY DOCU AXELERAD ANY 1*, DOCU AXELERAD DANIEL 2 ABSTRACT. Introduction: Chronic

More information

ASPECTE SOCIALE ŞI FAMILIALE ALE EPILEPSIILOR COPIILOR ŞI ADOLESCENŢILOR. SoCIAL AND FAMILY ASPECTS IN EPILEPSY OF CHILD AND ADOLESCENTS

ASPECTE SOCIALE ŞI FAMILIALE ALE EPILEPSIILOR COPIILOR ŞI ADOLESCENŢILOR. SoCIAL AND FAMILY ASPECTS IN EPILEPSY OF CHILD AND ADOLESCENTS 2009 Revista SNPCAR VOL. 12 NR. 1 35 ASPECTE SOCIALE ŞI FAMILIALE ALE EPILEPSIILOR COPIILOR ŞI ADOLESCENŢILOR Rezumat Epilepsia este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cerebrale. Încadrarea sindromică

More information

GESTATIONAL LENGTH, BIRTH WEIGHT AND LATER RISK FOR DEPRESSION

GESTATIONAL LENGTH, BIRTH WEIGHT AND LATER RISK FOR DEPRESSION GESTATIONAL LENGTH, BIRTH WEIGHT AND LATER RISK FOR DEPRESSION Valentin Matei 1, Carmen Udrea 1 1 MD Psychiatrist, Clinical Hospital of Psychiatry Prof dr Al. Obregia, Bucharest. Contact email: vm_matei@yahoo.com.

More information

Manifestãri precoce în autism

Manifestãri precoce în autism ARTICOLE ORIGINALE: CERCETARE CLINICÃ SAU FUNDAMENTALÃ Manifestãri precoce în autism SIMONA MACOVEI 1, SIMONA DIACONU 2, ELENA TUDORACHE (IORDAN) 3 Rezumat Depistarea precoce a tulburãrilor de dezvoltare

More information

FARMACIA, 2013, Vol. 61, 1

FARMACIA, 2013, Vol. 61, 1 170 FARMACIA, 2013, Vol. 61, 1 EFFICACY AND TOLERABILITY OF TIANEPTINE IN DEPRESSED PATIENTS WITH CARDIO-VASCULAR DISEASES MARIA LADEA *, MIHAELA CRISTINA SINCA, DAN PRELIPCEANU Clinical Hospital of Psychiatry

More information

EXPERIMENTAL RESEARCH CONCERNING THE EFFECT OF ALUMINIUM COMPOUNDS ON ANXIETY IN MICE

EXPERIMENTAL RESEARCH CONCERNING THE EFFECT OF ALUMINIUM COMPOUNDS ON ANXIETY IN MICE ORIGINAL ARTICLE EXPERIMENTAL RESEARCH CONCERNING THE EFFECT OF ALUMINIUM COMPOUNDS ON ANXIETY IN MICE ISABEL GHITA 1, AURELIAN ZUGRAVU 1 *, CLAUDIA HANDRA 2, ANA SEGARCEANU 1, MIHAI NEGUTU 1, ION FULGA

More information

Sindromul Angelman variante terapeutice pentru crizele epileptice si tulburarile de somn. Iacobita A UMF Carol Davila Bucuresti

Sindromul Angelman variante terapeutice pentru crizele epileptice si tulburarile de somn. Iacobita A UMF Carol Davila Bucuresti Sindromul Angelman variante terapeutice pentru crizele epileptice si tulburarile de somn Iacobita A UMF Carol Davila Bucuresti Abstract Acest review realizeaza un rezumat al modalitatilor de abordare clinica

More information

The role of physical training in lowering the cardio-metabolic risk

The role of physical training in lowering the cardio-metabolic risk The role of physical training in lowering the cardio-metabolic risk Timea Szasz 1, Eugen Bota 2, Lucian Hoble 3 Abstract The cardio-metabolic risk represents the overall risk of developing type 2 diabetes

More information

REVIEWS. Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție: probleme de diagnostic. Cristina Anghel

REVIEWS. Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție: probleme de diagnostic. Cristina Anghel Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție: probleme de diagnostic Cristina Anghel Asist. Univ. UMF Carol Davila Bucuresti, Catedra de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului, Spitalul Clinic de Psihiatrie

More information

BIPOLAR DISORDER IN CHILDREN: THE DIAGNOSTICAL CHALLENGE

BIPOLAR DISORDER IN CHILDREN: THE DIAGNOSTICAL CHALLENGE 2 GENERAL PAPERS BIPOLAR DISORDER IN CHILDREN: THE DIAGNOSTICAL CHALLENGE Dania Andreea Radu 1, Roxana Chirita 1, Ilinca Untu 1, Irina Sacuiu 1, Valeriu V. Lupu 2, Anamaria Ciubara 1, Lucian Stefan Burlea

More information

19-21 octombrie 2017 Hotel Ramada Parc/Ramada Plaza, București PACHETE DE PROMOVARE

19-21 octombrie 2017 Hotel Ramada Parc/Ramada Plaza, București PACHETE DE PROMOVARE 19-21 octombrie 2017 Hotel Ramada Parc/Ramada Plaza, București PACHETE DE PROMOVARE 5 Principalele coordonate ale Congresului Național de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, cu participare internațională

More information

ISOPA PRODUS PROGRAM STEWART. Walk the Talk. Clorura de Metilen

ISOPA PRODUS PROGRAM STEWART. Walk the Talk. Clorura de Metilen ISOPA PRODUS PROGRAM STEWART Walk the Talk Clorura de Metilen 1 Clorura de metilen - Informaţii de etichetare CLP Cuvânt de avertizare: Atenţie Fraze de pericol H315: Provoacă iritarea pielii H319: Provoacă

More information

The opinion of Romanian male tennis players about the importance of mental trainining

The opinion of Romanian male tennis players about the importance of mental trainining DOI: 10.1515/tperj-2015-0012 The opinion of Romanian male tennis players about the importance of mental trainining Simona PETRACOVSCHI 1, Sergiu ROGOVEANU 2 Abstract The aim of this paper is to analyze

More information

NECK PAIN AND WORK RELATED FACTORS AMONG ADMINISTRATIVE STAFF OF PRAVARA INSTITUTE OF MEDICAL SCIENCES

NECK PAIN AND WORK RELATED FACTORS AMONG ADMINISTRATIVE STAFF OF PRAVARA INSTITUTE OF MEDICAL SCIENCES NECK PAIN AND WORK RELATED FACTORS AMONG ADMINISTRATIVE STAFF OF PRAVARA INSTITUTE OF MEDICAL SCIENCES DURERILE CERVICALE ŞI FACTORII DE RISC DE LA LOCUL DE MUNCĂ ÎN RÂNDUL CORPULUI ADMINISTRATIV AL INSTITUTULUI

More information

Utilizare ecard in aplicaţie de raportare pentru medicii de Dializa

Utilizare ecard in aplicaţie de raportare pentru medicii de Dializa Utilizare ecard in aplicaţie de raportare pentru medicii de Dializa Cuprins ACTIVARE CARD... 3 AUTENTIFICARE TERMINAL... 5 ADAUGARE PACIENT... 5 ADAUGARE FISA PACIENT... 7 VIZUALIZARE RAPORTARE IN SIUI...

More information

STUDII CLINICE / CLINICAL STUDIES. Andra Isac¹, Sorana Potinteu 2, Bianca Pop 3 REZUMAT ABSTRACT

STUDII CLINICE / CLINICAL STUDIES. Andra Isac¹, Sorana Potinteu 2, Bianca Pop 3 REZUMAT ABSTRACT STUDII CLINICE Analiza prezentării clinice a primului episod psihotic la copii și adolescenți Andra Isac și colab. STUDII CLINICE / CLINICAL STUDIES Analiza prezentării clinice a primului episod psihotic

More information

Tulburări cognitive în boala Parkinson

Tulburări cognitive în boala Parkinson Psihiatrie Tulburări cognitive în boala Parkinson Camelia Căpuşan, Doina Cosman Clinica de Psihiatrie, UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca Rezumat Boala Parkinson (BP) constă într-o afectare complexă a creierului,

More information

THE ROLE OF PHYSICAL EXERCISES IN PRISON ENVIRONMENTS CASE ANALYSIS: MAXIMUM-SECURITY PRISON

THE ROLE OF PHYSICAL EXERCISES IN PRISON ENVIRONMENTS CASE ANALYSIS: MAXIMUM-SECURITY PRISON THE ROLE OF PHYSICAL EXERCISES IN PRISON ENVIRONMENTS CASE ANALYSIS: MAXIMUM-SECURITY PRISON Moldovan Ramona We chose this theme in order to show that contrary to the beliefs of many people in our country,

More information

PACHETE DE PROMOVARE

PACHETE DE PROMOVARE PACHETE DE PROMOVARE Principalele coordonate ale Congresului Național de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, cu participare internațională Neurodiab 2016 sunt: Speakeri de renume internațional Program

More information

Radu Vrasti: Masurarea Sanatatii Mentale carte in format electronic, postat 2008) MASURAREA ANXIETATII

Radu Vrasti: Masurarea Sanatatii Mentale carte in format electronic, postat 2008) MASURAREA ANXIETATII Radu Vrasti: Masurarea Sanatatii Mentale carte in format electronic, postat 2008) MASURAREA ANXIETATII Interesul pentru masurarea anxietatii este enorm datorita raspandirii ei in populatia generala cat

More information

Titlu: DIETA CARE VINDECA DIABETUL

Titlu: DIETA CARE VINDECA DIABETUL Titlu: DIETA CARE VINDECA DIABETUL Autor(i): - Dr. Neal Barnard Editura: ALL An aparitie: 2011 (prima editie) Nr. pagini: 296 pagini Prezentare: Controlati glicemia si reduceti doza de medicamente antidiabetice

More information

Subjects with Elevated CRP Levels and Asymptomatic PAD Prone to Develop Cognitive Impairment

Subjects with Elevated CRP Levels and Asymptomatic PAD Prone to Develop Cognitive Impairment Subjects with Elevated CRP Levels and Asymptomatic PAD Prone to Develop Cognitive Impairment Pavel Dan Nanu 1, Sanda Maria Deme 1, Ramona Maria Chendereş 1 Abstract: The CRP is an independent predictor

More information

abstract SUPPLEMENT ARTICLE

abstract SUPPLEMENT ARTICLE Assessment and Treatment of Anxiety in Youth With Autism Spectrum Disorders Roma A. Vasa, MD, a Micah O. Mazurek, PhD, b Rajneesh Mahajan, MD, a Amanda E. Bennett, MD, c Maria Pilar Bernal, MD, d Alixandra

More information

CHA-CHA DE LA SALA DE DANS LA O CREATIVĂ ACTIVITATE FIZICĂ ADAPTATĂ CHA CHA FROM BALLROOM DANCING TO A CREATIVELY ADAPTED PHYSICAL ACTIVITY

CHA-CHA DE LA SALA DE DANS LA O CREATIVĂ ACTIVITATE FIZICĂ ADAPTATĂ CHA CHA FROM BALLROOM DANCING TO A CREATIVELY ADAPTED PHYSICAL ACTIVITY ISSUE 24/ 2009 ŀrevista ROMÂNĂ DE KINETOTERAPIE CHACHA DE LA SALA DE DANS LA O CREATIVĂ ACTIVITATE FIZICĂ ADAPTATĂ CHA CHA FROM BALLROOM DANCING TO A CREATIVELY ADAPTED PHYSICAL ACTIVITY Popa Vlad 1 Key

More information

Use of images in a surgery consultation. Will it improve the communication?

Use of images in a surgery consultation. Will it improve the communication? Chirurgia (2012) 107: 213-217 Nr. 2, Martie - Aprilie Copyright Celsius Use of images in a surgery consultation. Will it improve the communication? R. Vilallonga 1, J.M. Fort 1, N. Iordache 2, M. Armengol

More information

Up to date in LUTS treatment

Up to date in LUTS treatment Up to date in LUTS treatment Dan Vasile Stanca Clinica Urologică, Spitalul Clinic Municipal Cluj- Napoca RPM 200 ml Qmax 16,6 ml/s PSA 1,1 V prostafc 35 ml Tratament? RPM 200 ml Qmax 16,6 ml/s PSA 1,1

More information

Rate scazute de raspuns virusologic rapid la pacienti infectati cronic VHC naivi din punct de vedere terapeutic

Rate scazute de raspuns virusologic rapid la pacienti infectati cronic VHC naivi din punct de vedere terapeutic Rate scazute de raspuns virusologic rapid la pacienti infectati cronic VHC naivi din punct de vedere terapeutic Camelia Sultana, Gabriela Oprisan, Gratiela Tardei, Simona Ruta si Echipa Proiectului HEPGEN

More information

ASSESMENT TOOLS IN ADHD METODE DE EVALUARE ADHD. Peptan-Negreanu Ramona 1 Marcoci Oana Diana 2. Peptan Negreanu Oana 3 Marcoci Oana Diana 4

ASSESMENT TOOLS IN ADHD METODE DE EVALUARE ADHD. Peptan-Negreanu Ramona 1 Marcoci Oana Diana 2. Peptan Negreanu Oana 3 Marcoci Oana Diana 4 METODE DE EVALUARE ADHD Peptan-Negreanu Ramona 1 Marcoci Oana Diana 2 ASSESMENT TOOLS IN ADHD Peptan Negreanu Oana 3 Marcoci Oana Diana 4 Abstract. Tulburările hiperkinetice s-au dovedit a fi tulburari

More information

Radiant warming table with servo-control Incubator Skin temperature C Temperature with 1.5 C > child temperature

Radiant warming table with servo-control Incubator Skin temperature C Temperature with 1.5 C > child temperature Figure no. 1. Pre-transport thermo-equilibration (post-resuscitated) Newborn Central temperature 36.5-37.5 C < 36.5 C Normal Hypothermia Radiant warming table with servo-control Incubator Skin temperature

More information

THE INFLUENCE OF SMOKING ON TOLERANCE TO FRUSTRATION AND ON ATTENTION

THE INFLUENCE OF SMOKING ON TOLERANCE TO FRUSTRATION AND ON ATTENTION THE INFLUENCE OF SMOKING ON TOLERANCE TO FRUSTRATION AND ON ATTENTION MIHAI VALENTIN CIOLACU University of Bucharest, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Department of Psychology Abstract This

More information

Decision-Making Models in Pediatric Psychiatry: Whose Voice is Louder?

Decision-Making Models in Pediatric Psychiatry: Whose Voice is Louder? Decision-Making Models in Pediatric Psychiatry: Whose Voice is Louder? ANDRA RAISA PETCA 1 ABSTRACT: Westernized models of decision-making in medicine advocate for an egalitarian relationship between the

More information

MODIFICĂRI ALE COMPOZIŢIEI CORPORALE LA PACIENŢII CU MUCOVISCIDOZĂ, DUPĂ PROGRAME COMPLEXE DE KINETOTERAPIE RESPIRATORIE

MODIFICĂRI ALE COMPOZIŢIEI CORPORALE LA PACIENŢII CU MUCOVISCIDOZĂ, DUPĂ PROGRAME COMPLEXE DE KINETOTERAPIE RESPIRATORIE MODIFICĂRI ALE COMPOZIŢIEI CORPORALE LA PACIENŢII CU MUCOVISCIDOZĂ, DUPĂ PROGRAME COMPLEXE DE KINETOTERAPIE RESPIRATORIE CHANGES OF BODY COMPOSITION IN PATIENS WITH CYSTIC FIBRROSIS AFTER A COMPLEX PHYSIOTHERAPY

More information

Sc. Parasit., 2009, 1-2, 26-31

Sc. Parasit., 2009, 1-2, 26-31 Immunochromatography versus microscopy for the identification of Giardia lamblia and cryptosporidium parvum in human feces Imunocromatografie versus microscopie în identificarea Giardia lamblia si Cryptosporidium

More information

EFICACITATEA TRATAMENTULUI CU LEVETIRACETAM LA COPIII CU CRIZE EPILEPTICE PARŢIALE FARMACOREZISTENTE

EFICACITATEA TRATAMENTULUI CU LEVETIRACETAM LA COPIII CU CRIZE EPILEPTICE PARŢIALE FARMACOREZISTENTE 6 STUDII CAZUISTICE EFICACITATEA TRATAMENTULUI CU LEVETIRACETAM LA COPIII CU CRIZE EPILEPTICE PARŢIALE FARMACOREZISTENTE Dr. Georgeta Diaconu, Dr. Ioana Grigore, Dr. Laura Trandafir, Dr. Maria Iliescu,

More information

HVM BIOFLUX Human & Veterinary Medicine International Journal of the Bioflux Society

HVM BIOFLUX Human & Veterinary Medicine International Journal of the Bioflux Society HVM BIOFLUX Human & Veterinary Medicine International Journal of the Bioflux Society Daily hassles in a population of Romanian adolescents 1 Bogdan Nemeş, 1 Doina Cosman 1 Department of Clinical Psychology,

More information

PROCESUL DE NURSING între teorie și parctică

PROCESUL DE NURSING între teorie și parctică PROCESUL DE NURSING între teorie și parctică ŞEF LUCRĂRI DR.VLADIMIR POROCH DRD. AS MED PR.CRISTINA CHIRIAC Etapele procesului de nursing Evaluarea pacientului Redactarea planului de ingrijire Aplicarea

More information

COMPARATIVE ASSESSMENT OF POLLUTION LEVEL IN TWO INDUSTRIAL AREAS USING BIOINDICATORS

COMPARATIVE ASSESSMENT OF POLLUTION LEVEL IN TWO INDUSTRIAL AREAS USING BIOINDICATORS Contribuţii Botanice, XXXIX, 2004 Grădina Botanică Alexandru Borza Cluj-Napoca Katalin BARTÓK 1, Ana-Maria RUSU 2 1 Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Biologie şi Geologie, str. Republicii, nr.

More information

Palestrica of the third millennium Civilization and Sport Vol. 17, no. 1, January-March 2016, 14 18

Palestrica of the third millennium Civilization and Sport Vol. 17, no. 1, January-March 2016, 14 18 Palestrica of the third millennium Civilization and Sport Vol. 17, no. 1, January-March 2016, 14 18 Consumers knowledge, interest and attitude toward functional food in a Romanian population sample Cunoștințele,

More information

Rolul neuronilor oglinda in tulburarile de spectru autistic. Antrenamentul prin neurofeedback al ritmului miu

Rolul neuronilor oglinda in tulburarile de spectru autistic. Antrenamentul prin neurofeedback al ritmului miu Rolul neuronilor oglinda in tulburarile de spectru autistic. Tudor R. Selescu, masterand in neurobiologie, 2009-2010, Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucuresti Incercarile de a stabili un substrat

More information

INTOXICATION DEATH: A TEN YEARS SURVEY

INTOXICATION DEATH: A TEN YEARS SURVEY THE JOURNAL OF PREVENTIVE MEDICINE ; (): - INTOXICATION DEATH: A TEN YEARS SURVEY Emilia Alexandru Muntianu Institute of Public Health Iasi Abstract. The aim of the study was to determine the frequency

More information

EFFECT OF TWO DIFFERENT MANUAL THERAPY PROTOCOLS ON OSTEOARTHRITIC KNEE PAIN & FUNCTIONAL DISABILITY: A COMPARATIVE STUDY

EFFECT OF TWO DIFFERENT MANUAL THERAPY PROTOCOLS ON OSTEOARTHRITIC KNEE PAIN & FUNCTIONAL DISABILITY: A COMPARATIVE STUDY VOL.20/ ISSUE 34/ 2014 ROMANIAN JOURNAL OF PHYSICAL THERAPY EFFECT OF TWO DIFFERENT MANUAL THERAPY PROTOCOLS ON OSTEOARTHRITIC KNEE PAIN & FUNCTIONAL DISABILITY: A COMPARATIVE STUDY EFECTUL A DOUĂ PROTOCOALE

More information

FARM MIXTURES AND SLOW BREEDING BROILERS

FARM MIXTURES AND SLOW BREEDING BROILERS Cercetări Agronomice în Moldova, Anul XXXX, Vol. 1 (129) / 2007 FARM MIXTURES AND SLOW BREEDING BROILERS Doina LEONTE *, C. LEONTE, Valerica MACOVEI University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine

More information

Radu Vrasti: Masurarea Sanatatii Mentale (carte in format electronic- 01/2009) Masurarea Tulburarii Posttraumatice de Stress

Radu Vrasti: Masurarea Sanatatii Mentale (carte in format electronic- 01/2009) Masurarea Tulburarii Posttraumatice de Stress Radu Vrasti: Masurarea Sanatatii Mentale (carte in format electronic- 01/2009) Masurarea Tulburarii Posttraumatice de Stress Problemele pe care le ridica evaluarea acestei categorii nosologie sunt profund

More information

Knežević-Pogančev M. Trombocitopenie izolată provocată de Valproat în urma episoadelor febrile...

Knežević-Pogančev M. Trombocitopenie izolată provocată de Valproat în urma episoadelor febrile... prezentări de caz Knežević-Pogančev M. Trombocitopenie izolată provocată de Valproat în urma episoadelor febrile... prezentări de caz / case REPORTS TROMBOCITOPENIE IZOLATĂ PROVOCATĂ DE VALPROAT ÎN URMA

More information

RAPORT DE EVALUARE A TEHNOLOGIILOR MEDICALE

RAPORT DE EVALUARE A TEHNOLOGIILOR MEDICALE RAPORT DE EVALUARE A TEHNOLOGIILOR MEDICALE DCI: PEMETREXEDUM INDICAȚII: 1. Cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici: în asociere cu cisplatină este indicat ca tratament de primă linie al cancerului

More information

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR. Granisetron Kabi 1 mg/ml, soluţie injectabilă Granisetron

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR. Granisetron Kabi 1 mg/ml, soluţie injectabilă Granisetron AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 1374/2009/01-02-03-04 Anexa 1' Prospect PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR Granisetron Kabi 1 mg/ml, soluţie injectabilă Granisetron Citiţi cu atenţie şi în întregime

More information

Curs de ortodontie - Orthodontic seminars of California - Dr. Larry Brown

Curs de ortodontie - Orthodontic seminars of California - Dr. Larry Brown Curs de ortodontie - Orthodontic seminars of California - Dr. Larry Brown BS DDS, University of Southern California Data : 14+15 si 16+17 iunie 2012 Locatie : Bucuresti (locatia va fi precizata ulterior)

More information

VEGETATIVE DISORDERS IN PARKINSON S DISEASE

VEGETATIVE DISORDERS IN PARKINSON S DISEASE VEGETATIVE DISORDERS IN PARKINSON S DISEASE LILIANA CUIBUS 1, M. PEREANU 1 PhD candidate Lucian Blaga of Sibiu, Lucian Blaga University of Sibiu Keywords: Parkinson's disease, motor symptoms, premotor

More information

C A N C E R U L U I D E P I E L E. Puncte de vedere cu privire la atitudinile și percepțiile în România și în întreaga lume

C A N C E R U L U I D E P I E L E. Puncte de vedere cu privire la atitudinile și percepțiile în România și în întreaga lume E X P U N E R E A S O L A R Ă Ș I P R E V E N Ț I A C A N C E R U L U I D E P I E L E Puncte de vedere cu privire la atitudinile și percepțiile în România și în întreaga lume M E L A N O M UL, U N U L

More information

TOPIRAMATUL CA TRATAMENT IN

TOPIRAMATUL CA TRATAMENT IN TOPIRAMATUL CA TRATAMENT IN MIGRENA SI EPILEPSIE Headache. 2016;56(6):1081-1085 INTRODUCERE Antiepilepticele sunt folosite de prima intentie ca monoterapie in tratamentul pacientilor cu migrena, dar si

More information

IMPLICATION OF PATIENT S SELF-EDUCATION AFTER AN ISCHEMIC STROKE, IN SPASTIC PHASE

IMPLICATION OF PATIENT S SELF-EDUCATION AFTER AN ISCHEMIC STROKE, IN SPASTIC PHASE IMPLICATION OF PATIENT S SELF-EDUCATION AFTER AN ISCHEMIC STROKE, IN SPASTIC PHASE IMPLICAŢIILE AUTOEDUCĂRII PACIENTULUI ÎN FAZA SPASTICĂ, DUPĂ ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL ISCHEMIC Key words: stroke, spasticity,

More information

GHIDUL TERAPIEI ANTIRETROVIRALE LA COPIL 2013 ȘCOALA MEDICALĂ DE VARĂ IUNIE IAȘI

GHIDUL TERAPIEI ANTIRETROVIRALE LA COPIL 2013 ȘCOALA MEDICALĂ DE VARĂ IUNIE IAȘI GHIDUL TERAPIEI ANTIRETROVIRALE LA COPIL 2013 ȘCOALA MEDICALĂ DE VARĂ 13-15 IUNIE IAȘI MATERIAL REALIZAT ÎN SECȚIA IMUNODEPRESIE COPII ȘI ADOLESCENȚI A I.N.B.I.-BUCUREȘTI Dr.Mariana Mărdărescu Dr.Cristina-Roxana

More information

DIABETUL ZAHARAT TIP 2 LA COPIL ŞI ADOLESCENT O REALITATE ÎN PATOLOGIA PEDIATRICÅ

DIABETUL ZAHARAT TIP 2 LA COPIL ŞI ADOLESCENT O REALITATE ÎN PATOLOGIA PEDIATRICÅ 5 REFERATE GENERALE DIABETUL ZAHARAT TIP 2 LA COPIL ŞI ADOLESCENT O REALITATE ÎN PATOLOGIA PEDIATRICÅ Dr. Ionela Tåmåşan, Conf. Dr. I. Velea, Dr. Corina Paul, Prof. Dr. I. Popa Clinica II Pediatrie, UMF

More information

Asociatia pentru Servicii Mobile de Ingrijire Paliativa in 2010

Asociatia pentru Servicii Mobile de Ingrijire Paliativa in 2010 de Ingrijire Paliativa in 2010 Echipa SMIP Dr. Oana Donea, medic primar oncolog cu supraspecializare in ingrijire paliativa Luciana Negulescu, asistent medical principal Alina Lazar, asistent social Activitatile

More information

MANCAREA CONTEAZA - Adevarul despre SANATATE! - FOOD MATTERS - The Truth About HEALTH!

MANCAREA CONTEAZA - Adevarul despre SANATATE! - FOOD MATTERS - The Truth About HEALTH! MANCAREA CONTEAZA - Adevarul despre SANATATE! - FOOD MATTERS - The Truth About HEALTH! - V MANCAREA CONTEAZA - Adevarul despre SANATATE! - FOOD MATTERS - The Truth About HEALTH! Food Matters Official Trailer

More information

PARTURIENTS LEVEL OF KNOWLEDGE REGARDING LABOUR ANALGESIA IN A UNIVERSITY HOSPITAL LOCAL EXPERIENCE

PARTURIENTS LEVEL OF KNOWLEDGE REGARDING LABOUR ANALGESIA IN A UNIVERSITY HOSPITAL LOCAL EXPERIENCE PARTURIENTS LEVEL OF KNOWLEDGE REGARDING LABOUR ANALGESIA IN A UNIVERSITY HOSPITAL LOCAL EXPERIENCE VIRGIL Dorca 1, Diana Feier 2, Daria Groza 1, DAN Mihu 3, MIRCEA Chiorean 4 1 ATI III, Dominic Stanca

More information

TRATAMENTUL CU DOZE MICI DE ISOTRETINOIN ÎN ACNEEA MODERATÃ TREATMENT WITH LOW DOSES OF ISOTRETINOIN IN MODERATE ACNE

TRATAMENTUL CU DOZE MICI DE ISOTRETINOIN ÎN ACNEEA MODERATÃ TREATMENT WITH LOW DOSES OF ISOTRETINOIN IN MODERATE ACNE STUDII CLINICE ªI EXPERIMENTALE CLINICAL AND EXPERIMENTAL STUDIES TRATAMENTUL CU DOZE MICI DE ISOTRETINOIN ÎN ACNEEA MODERATÃ TREATMENT WITH LOW DOSES OF ISOTRETINOIN IN MODERATE ACNE A. OANÞÃ*, M. IRIMIE*,

More information

National Study on the Physical Activity Level as a Means of Preserving Health

National Study on the Physical Activity Level as a Means of Preserving Health Timişoara Physical Education and Rehabilitation Journal DOI: 10.2478/tperj-2013-0011 National Study on the Physical Activity Level as a Means of Preserving Health Dan GAIȚĂ 1, Mihaela ORAVIȚAN 2, Claudiu

More information

6/22/2012. Co-morbidity - when two or more conditions occur together. The two conditions may or may not be causally related.

6/22/2012. Co-morbidity - when two or more conditions occur together. The two conditions may or may not be causally related. Autism Spectrum Disorders and Co-existing Mental Health Issues By Dr. Karen Berkman Objective To present an overview of common psychiatric conditions that occur in persons with autism spectrum disorders

More information

STRUCTURE OF FOOD CONSUMPTION IN ROMANIA DURING , COMPARED TO THE E.U.

STRUCTURE OF FOOD CONSUMPTION IN ROMANIA DURING , COMPARED TO THE E.U. Lucrări ştiinţifice Zootehnie şi Biotehnologii, vol. 40(2), (2007), Timişoara. STRUCTURE OF FOOD CONSUMPTION IN ROMANIA DURING 1990-2002, COMPARED TO THE E.U. STRUCTURA CONSUMULUI ALIMENTAR ÎN ROMÂNIA

More information

ANXIETY LEVEL AND THE BODY MASS INDEX AMONG STUDENTS

ANXIETY LEVEL AND THE BODY MASS INDEX AMONG STUDENTS STUDIA UBB EDUCATIO ARTIS GYMN., LX, 4, 2015, pp. 17-22 (RECOMMENDED CITATION) ANXIETY LEVEL AND THE BODY MASS INDEX AMONG STUDENTS NEGRU IOAN NICULAIE, ANDRAS ALMOS 1* ABSTRACT. Nowadays we hear frequently

More information

The Effect of Omega-3 Supplement on Serum Lipid Profile in Patients Undergoing Hemodialysis: A Randomized Clinical Trial

The Effect of Omega-3 Supplement on Serum Lipid Profile in Patients Undergoing Hemodialysis: A Randomized Clinical Trial The Effect of Omega-3 Supplement on Serum Lipid Profile in Patients Undergoing Hemodialysis: A Randomized Clinical Trial MOSADEGH JABBARI 1, TERMEH KHOSHNEVIS 2, ARIA JENABI 1, FATEMEH YOUSEFI 3 1 Nephrology

More information

STUDY REGARDING URBAN NOISE DURING THE DAY IN TIMISOARA STUDIU PRIVIND ZGOMOTUL URBAN PE TIMP DE ZI DIN MUNICIPIUL TIMISOARA

STUDY REGARDING URBAN NOISE DURING THE DAY IN TIMISOARA STUDIU PRIVIND ZGOMOTUL URBAN PE TIMP DE ZI DIN MUNICIPIUL TIMISOARA STUDY REGARDING URBAN NOISE DURING THE DAY IN TIMISOARA STUDIU PRIVIND ZGOMOTUL URBAN PE TIMP DE ZI DIN MUNICIPIUL TIMISOARA Adina HORABLAGA, E. PUTNOKY Environmental Protection Agency Timis, Romania Coressponding

More information

Durerea și fatigabilitatea în scleroza multiplă și impactul lor asupra prognosticului evolutiv al bolii

Durerea și fatigabilitatea în scleroza multiplă și impactul lor asupra prognosticului evolutiv al bolii REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT Durerea și fatigabilitatea în scleroza multiplă și impactul lor asupra prognosticului evolutiv al bolii Doctorand Romana Homorodean Conducător de doctorat Prof. Dr. Lăcrămioara

More information

THE EFFECT OF TWO - ELEMNETED PROBIOTIC PREPARATE ON BASIC FATTENING PARAMETERS OF HYBRID HUBBARD JV

THE EFFECT OF TWO - ELEMNETED PROBIOTIC PREPARATE ON BASIC FATTENING PARAMETERS OF HYBRID HUBBARD JV Lucrãri ştiinţifice Zootehnie şi Biotehnologii, vol. 40(1), (2007), Timişoara. THE EFFECT OF TWO - ELEMNETED PROBIOTIC PREPARATE ON BASIC FATTENING PARAMETERS OF HYBRID HUBBARD JV EFECTUL A DOUĂ PREPARATE

More information

CHANGES INDUCED BY THE ADDED FAT IN THE BROILERS FODDER ON THE SERIQUE LEVELS OF THE GALL PIGMENTS

CHANGES INDUCED BY THE ADDED FAT IN THE BROILERS FODDER ON THE SERIQUE LEVELS OF THE GALL PIGMENTS Lucrări ştiinţifice Zootehnie şi Biotehnologii, vol. 40(1) (2007), Timişoara CHANGES INDUCED BY THE ADDED FAT IN THE BROILERS FODDER ON THE SERIQUE LEVELS OF THE GALL PIGMENTS MODIFICARI INDUSE DE ADAOSUL

More information

NEW DERMATOGLYPHIC INVESTIGATIONS ON INFANTILE AUTISM

NEW DERMATOGLYPHIC INVESTIGATIONS ON INFANTILE AUTISM JOURNAL OF PREVENTIVE MEDICINE 2008; 16(1-2): 69-76 NEW DERMATOGLYPHIC INVESTIGATIONS ON INFANTILE AUTISM Ana Ţarcă Iaşi Branch of the Romanian Academy Department of Anthropology, România Abstract. Aim.

More information

STUDIES REGARDING THE CRIOPROTECTIVE PROPRIETIES OF THE VITRIFICATION MEDIA, WITH GLYCEROL, SUCROSE AND FICOLL 70 USED IN EMBRYO CRYOPRESERVATION

STUDIES REGARDING THE CRIOPROTECTIVE PROPRIETIES OF THE VITRIFICATION MEDIA, WITH GLYCEROL, SUCROSE AND FICOLL 70 USED IN EMBRYO CRYOPRESERVATION Lucrări ştiinţifice Zootehnie şi Biotehnologii, vol. 40 (1), (2007), Timişoara STUDIES REGARDING THE CRIOPROTECTIVE PROPRIETIES OF THE VITRIFICATION MEDIA, WITH GLYCEROL, SUCROSE AND FICOLL 70 USED IN

More information

Tools that make a difference in mental health symptoms of autistic spectrum children Sumru Bilge-Johnson M.D. Program Director of Child Psychiatry

Tools that make a difference in mental health symptoms of autistic spectrum children Sumru Bilge-Johnson M.D. Program Director of Child Psychiatry Tools that make a difference in mental health symptoms of autistic spectrum children Sumru Bilge-Johnson M.D. Program Director of Child Psychiatry Fellowship Associate Professor, Child Psychiatry NEOMED

More information

A HEPATOTOXICITY STUDY REGARDING BONE METASTASATED PROSTATE ADENOCARCINOMA HORMONOTHERAPY

A HEPATOTOXICITY STUDY REGARDING BONE METASTASATED PROSTATE ADENOCARCINOMA HORMONOTHERAPY FARMACIA, 2009, Vol. 57, 5 609 A HEPATOTOXICITY STUDY REGARDING BONE METASTASATED PROSTATE ADENOCARCINOMA HORMONOTHERAPY ROXANA LUCACIU 1*, LUCIA DICAN 2, CORINA IONESCU 1, MARIUS BOJIŢĂ 3, ANDREEA L.

More information

Psychometric Properties of the Romanian Version of Experiences in Close Relationships-Revised Questionnaire (ECR-R)

Psychometric Properties of the Romanian Version of Experiences in Close Relationships-Revised Questionnaire (ECR-R) Available online at www.sciencedirect.com Procedia - Social and Behavioral Scienc es 78 ( 2013 ) 51 55 PSIWORLD 2012 Psychometric Properties of the Romanian Version of Experiences in Close Relationships-Revised

More information

de cancer mamar: premiză pentru terapia metastazelor limfonodale

de cancer mamar: premiză pentru terapia metastazelor limfonodale Limfangiogeneza în formele moleculare IDEI 345/2011 de cancer mamar: premiză pentru terapia metastazelor limfonodale Marius Raica Victor Babes University of Medicine and Pharmacy Timisoara, Romania Cancerul

More information

RELATIONSHIP BETWEEN AGGRESSIVE DRIVING, PAIN PERCEPTION AND PERSONALITY TRAITS AT DRIVERS

RELATIONSHIP BETWEEN AGGRESSIVE DRIVING, PAIN PERCEPTION AND PERSONALITY TRAITS AT DRIVERS International Journal of Traffic and Transportation Psychology Volume 3, ISSUE 2 / 2015 www.ijttp.ro RELATIONSHIP BETWEEN AGGRESSIVE DRIVING, PAIN PERCEPTION AND PERSONALITY TRAITS AT DRIVERS CRISTINA

More information

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR. Ventolin 5mg/ml, soluţie de inhalat prin nebulizator Salbutamol

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR. Ventolin 5mg/ml, soluţie de inhalat prin nebulizator Salbutamol AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR.3337/2003/01-02 Anexa 1 Prospect PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR Ventolin 5mg/ml, soluţie de inhalat prin nebulizator Salbutamol Citiţi cu atenţie şi în întregime

More information

Liposomal Targeting of Glucocorticoids to Inhibit Tumor Angiogenesis

Liposomal Targeting of Glucocorticoids to Inhibit Tumor Angiogenesis ACKNOWLEDGMENTS Living in The Netherlands for two and a half years was one of the most challenging periods of my professional and private life. The opportunity of working in the Department of Pharmaceutics

More information

BINE ATI VENIT LA CATEDRA DE FIZIOPATOLOGIE! Asist. Dr. ORASAN MEDA SANDRA

BINE ATI VENIT LA CATEDRA DE FIZIOPATOLOGIE! Asist. Dr. ORASAN MEDA SANDRA BINE ATI VENIT LA CATEDRA DE FIZIOPATOLOGIE! Asist. Dr. ORASAN MEDA SANDRA Vom parcurge in acest semestru 14 lucrari practice: 20% din ele.. 3 absente posibile, dar care a) trebuie recuperate! b) trebuie

More information

Anxiety disorders in children with autism spectrum disorders: A clinical and health care economic perspective van Steensel, F.J.A.

Anxiety disorders in children with autism spectrum disorders: A clinical and health care economic perspective van Steensel, F.J.A. UvA-DARE (Digital Academic Repository) Anxiety disorders in children with autism spectrum disorders: A clinical and health care economic perspective van Steensel, F.J.A. Link to publication Citation for

More information

BIOCHEMICAL MARKERS OF CALCIUM AND BONE METABOLISM IN THE MONITORING OF OSTEOPOROSIS TREATMENT

BIOCHEMICAL MARKERS OF CALCIUM AND BONE METABOLISM IN THE MONITORING OF OSTEOPOROSIS TREATMENT 728 BIOCHEMICAL MARKERS OF CALCIUM AND BONE METABOLISM IN THE MONITORING OF OSTEOPOROSIS TREATMENT NOORA WAEL RASHEED 1, CARMEN GABRIELA BARBU 2 *, SUZANA FLOREA 2, GABRIELA BRANCEANU 2, SIMONA FICA 2,

More information

PHARMACOLOGICAL THERAPY OF AUTISM SPECTRUM DISORDERS IN THE CLINICAL PRACTICE

PHARMACOLOGICAL THERAPY OF AUTISM SPECTRUM DISORDERS IN THE CLINICAL PRACTICE ANTON et al. ORIGINAL PAPERS PHARMACOLOGICAL THERAPY OF AUTISM SPECTRUM DISORDERS IN THE CLINICAL PRACTICE Andra ISAC 2, Magdalena KWASIUK 1, Roxana ȘIPOȘ 1, Ioana MICLUȚIA 1, Viorel LUPU 1, Elena PREDESCU

More information

Tendinþe actuale în terapia tulburãrii de spectru autist

Tendinþe actuale în terapia tulburãrii de spectru autist Tendinþe actuale în terapia tulburãrii de spectru autist SIMONA DIACONU 1, CATRINEL NIÞU 2, ANCA OROS 3, RALUCA GROZÃVESCU 4 ABSTRACT: There is a real need for clear, up-to-date and evidence-based treatments

More information

THE INFLUENCE OF WATER DEFICIT AND LIGHT INTENSITY ON BLACKBERRY FRUIT YIELD AND QUALITY

THE INFLUENCE OF WATER DEFICIT AND LIGHT INTENSITY ON BLACKBERRY FRUIT YIELD AND QUALITY THE INFLUENCE OF WATER DEFICIT AND LIGHT INTENSITY ON BLACKBERRY FRUIT YIELD AND QUALITY INFLUENŢA STRESULUI HIDRIC ŞI A LUMINII ASUPRA PRODUCȚIEI ȘI CALITĂŢII FRUCTELOR DE MUR GHEORGHII CIOBOTARI *, RODICA

More information

Acetaminophen effect on reaction speed and lower limbs power

Acetaminophen effect on reaction speed and lower limbs power DOI: 10.1515/tperj-2015-0009 Acetaminophen effect on reaction speed and lower limbs power Abstract Cristian-Cosmin STRAVA 1, Alexandra Mihaela RUSU 2 Background:Acetaminophen (also known as Tylenol or

More information

Functia Integrativa a Creierului

Functia Integrativa a Creierului Functia Integrativa a Creierului The evolution and classification of primates. Tarsiers are generally considered to be prosimians, but they are related more closely to anthropoids, so they are recognized

More information

IMMEDIATE EFFECTIVENESS OF RELAXATION IN MANAGEMENT OF CHRONIC LOW BACK PAIN

IMMEDIATE EFFECTIVENESS OF RELAXATION IN MANAGEMENT OF CHRONIC LOW BACK PAIN VOL.22/ ISSUE 37/May/ 206 ROMANIAN JOURNAL OF PHYSICAL THERAPY IMMEDIATE EFFECTIVENESS OF RELAXATION IN MANAGEMENT OF CHRONIC LOW BACK PAIN EFICIENȚA IMEDIATĂ A UNUI PROGRAM DE RELAXARE ÎN MANAGEMENTUL

More information

Farmacoterapia tulburãrii autiste

Farmacoterapia tulburãrii autiste Farmacoterapia tulburãrii autiste ªTEFAN MILEA 1 ABSTRACT Having the research in the field and his own experience as a starting point, the author presents some opinions regarding the chemotherapy of the

More information

Prospect: Informaţii pentru utilizator. Granisetron Kabi 1 mg/ml soluţie injectabilă Granisetron

Prospect: Informaţii pentru utilizator. Granisetron Kabi 1 mg/ml soluţie injectabilă Granisetron AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 5462/2013/01-02-03-04 Anexa 1 Prospect Prospect: Informaţii pentru utilizator Granisetron Kabi 1 mg/ml soluţie injectabilă Granisetron Citiţi cu atenţie şi în întregime

More information

LIMITÃRI ALE TRATAMENTELOR MEDICAMENTOASE ACTUALE ÎN DEPRESIE: TULBURÃRILE RITMULUI CIRCADIAN, O POSIBILÃ ÞINTÃ

LIMITÃRI ALE TRATAMENTELOR MEDICAMENTOASE ACTUALE ÎN DEPRESIE: TULBURÃRILE RITMULUI CIRCADIAN, O POSIBILÃ ÞINTÃ ARTICOLE ORIGINALE LIMITÃRI ALE TRATAMENTELOR MEDICAMENTOASE ACTUALE ÎN DEPRESIE: TULBURÃRILE RITMULUI CIRCADIAN, O POSIBILÃ ÞINTÃ Malcolm Lader* Rezumat: Tot mai multe persoane au fost diagnosticate cu

More information

Obsessive-Compulsive Disorder Clinical Practice Guideline Summary for Primary Care

Obsessive-Compulsive Disorder Clinical Practice Guideline Summary for Primary Care Obsessive-Compulsive Disorder Clinical Practice Guideline Summary for Primary Care CLINICAL ASSESSMENT AND DIAGNOSIS (ADULTS) Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) is categorized by recurrent obsessions,

More information

CHARACTERISTICS OF NEURODEVELOPMENTAL DISORDERS IN THE CLINICAL POPULATION OF A MENTAL HEALTH CENTER

CHARACTERISTICS OF NEURODEVELOPMENTAL DISORDERS IN THE CLINICAL POPULATION OF A MENTAL HEALTH CENTER ANTON et al. ORIGINAL PAPERS CHARACTERISTICS OF NEURODEVELOPMENTAL DISORDERS IN THE CLINICAL POPULATION OF A MENTAL HEALTH CENTER Miruna RĂDAN 1, Mihaela GĂIȘTEANU 1 1 Alessandrescu-Rusescu National Institute

More information

2. Evaluarea in criza

2. Evaluarea in criza 2. Evaluarea in criza Evaluarea persoanelor in criza este un proces dificil care rezida din insasi dificultatea definirii crizei. Astfel ne-am putea intreba pe drept cuvant: Cum sa recunosc o persoana

More information

Rezumat (continuare) Rezultate INTRODUCTION Fig. 1

Rezumat (continuare) Rezultate INTRODUCTION Fig. 1 Journal of Experimental Medical & Surgical Research Cercetãri Experimentale & Medico-Chirurgicale Year XVI Nr.4/2009 Pag.277-281 JOURNAL Experimental Medical of Surgical R E S E A R C H CHILDHOOD ACUTE

More information