8. Relatia medicului cu colegii

Size: px
Start display at page:

Download "8. Relatia medicului cu colegii"

Transcription

1 7. Relatia medicului cu societatea: a.binele individual vs. binele comunitar, b.dubla loialitate c.justitia actului medical si a ingrijirii medicale d.conflictul de interese e.alocarearesurselor limitate f.nondiscriminarea 8. Relatia medicului cu colegii

2 Binele individual vs. binele comunitar. Datoria fata de societate Medicinaeste o profesiune umanitara iar medicul isi proiecteaza aceleasi calitati morale pe care le datoreaza pacientului (beneficenta, fidelitate, non-maleficenta, justitie) si dincolode persoana pacientului. Mediculnu poate sa ignore suferinta comunitara si sa abandoneze raspunderile sale sociale ori sa refuze implinirea binelui public daca acestea ii sta la dispozitie. Binele public insa nu prevaleaza asupra binelui individual. Declaratia Drepturilor Pacientului, Asoc. Medicala Mondiala, Lisabona, 1981, amendata in 1995 si revizuita in 2005: Preambul: Ori de cate ori legislatia, actiunile guvernamentale sau oricare alte administratii ori institutiineagadrepturilepacientului, medicii vor lua masurile potrivite pentru a le asigura ori a le restaura.

3 b.dubla loialitate Dubla loialitate este o dubla datorie: datoria de a face bine pacientului dar si de a face bine altor oameni Dubla loialitate este o sursa de conflicte etice (dileme etice) care poateaducein balantaetica beneficenta (pacient) vs. non-maleficenta (terti/public) ori loialitatea (pacient) vs. beneficenta (tert/public) autonomia (pacient) vs. justitia (tert/public), etc. Codul International al Eticii Medicale, AMA, 1948, prevedeca: Un medic datoreaza pacientuluisau loialitate completa. Declaratia AMM (WMA) privind promovarea sanatatii, Bali 1995: Art. 1. Medicii practicienisi asociatiile lor profesionaleau o datorie etica si responsabilitateprofesionala de a actiona in cel mai bun interes al pacientilor in orice moment si sa integreze aceasta responsabilitate largind preocupareasi implicarea lor in promovareasiasigurarea sanatatiipublicului

4 In situatii exceptionale mediculpoate puneinteresele celorlalti deasupraintereselor pacientuluisau. Declaratia AMM (WMA) privind promovarea sanatatii, Bali 1995 Art. 8. In regiuni si jursdictii in care serviciile publice de sanatatede baza nu sunt disponibileadecvat, asociatiile medicalevor conlucra cu alte agentii ori grupuri care promoveaza sanatatea pentru a stabili prioritatipentru legitimizare si actiune. De exemplu, intr-o tara sau regiune cu limitate resursede apa si canalizare pentru cetateni, se vor prioritiza aceastenevoi deasupracheltuirii resurselorpentru a obtine tehnologii noi care pot aduce servicii doar la putini cetateni din cadrul acelei populatii ). Declaratia drepturilor pacientuluiamm (WMA) Lisabona, 1981 Principii. 1. In circumstante in care o alegere trebuie facuta intre pacientii care pot beneficia de un anumetratament care se afla intr-o limitare a disponibilitatiisale, toti pacientii sunt indreptatiti la o selectie justa pentru acel tratament. Alegerea trebuie sa se bazezepe criterii medicalesi sa fie facuta fara discriminare.

5 Declaratia de la Geneva, 1948 amendata in 2006, non-discriminarea: Nu voi permite consideratiilor de varsta, boala, dizabilitati, credinta, origine etnica, sex, nationalitate, afiliere politica, rasa, orientare sexuala, statut social sau oricarui alt factor sa intervina intre datoria mea si pacientul meu». Medicul trebuie sa rezolve orice conflict aparut intre propriile sale interese si cele ale pacientului lui, intotdeauna in favoarea pacientului

6 Justitia actului medical si a ingrijirii medicale Actul medical trebuie sa se desfasoare: Egalitarian: catre toti egal pentru ca toti sunt egali intre ei Echitabil: catre toti la fel (fiecare este indreptatit la acelasi standard minim de ingrijire) Non discriminarea este un imperativ al practicii medicale atestat atat de Juramantul Hipocratic cat si de Declaratia de la Geneva. In cercetarea stiintifica: Distributie echitabila a riscurilor si beneficiilor Recrutare echitabila a subiectilor Protectie speciala grupurilor vulnerabile Este echitate in cercetarea intreprinsa? 1. Cauta cine are beneficiile si cine are riscurile si vei afla echitate cat timp se regasesc de aceeasi parte (cel ce risca estesi cel ce afla beneficiu) 2. Cauta daca exista o distributie egala si echitabila a riscurilor si beneficiilor: cei ce au beneficii au si riscuri? Dar cei ce au riscuri au si beneficii? 3. Afla cum se face inrolarea (cum sunt alese persoanele care beneficiaza ori cele care raman in afara studiului): criteriile sunt aleatorii, le sunt cunoscute, le accepta?

7 Conflict de interese; incompatibilitate Conflictul de interese implica o intersectie intre interesele personale si cele publice decurgand din pozitia de decizie pe care o are cel in cauza. Poate apare atunci cand interese proprii ori ale unor terti apropriati ori membrii ai familiei (pana la gradul III) se intersecteaza cu datoria oficiala/publica putand influenta indeplinirea cu obiectivitate a datoriei publice (art. 70 din Legea 161/2003 ). Incompatibilitatea este starea in care se gaseste/regaseste o persoana cu atributii/functii publice de natura sa intre/va putea intra/a intrat in conflict de interese Conflictul de interese in medicina se poate manifesta in: Alegeri pentru o functie Ingrijirea medicala a pacientului vs. interese proprii Luarea unei decizii Cercetarea stiintifica (intersul public ori al finantatorului vs. interesul pacientului) Evolutia carierei profesionale, promovare, publicare : interes propriu vs. interesul pacientului ex. interes propriu vs.loialitate, confidentiaiitate Binele personal loialitatea (fata de sine) Binele pacientului loialitatea (fata de pacient)

8 e.alocarea resurselor limitate Nu exista un sistem medical cu resurse nelimitate. Orice sistem medical poate ajunge a fi fara resurse. Este echitabil a stabili aprioric modalitatea de distribuirea resurselor limitate astfel incat atunci cand se va ajunge in acea situatie sa existe metode echitabile de alocare Contagion (2011). Un film care discuta problematica alocarii resurselor limitate (de vazut) Soon after her return from a business trip to Hong Kong, Beth Emhoff dies from what is a flu or some other type of infection. Her young son dies later the same day. Her husband Mitch however seems immune. Thus begins the spread of a deadly infection. For doctors and administrators at the U.S. Centers for Disease Control, several days pass before anyone realizes the extent or gravity of this new infection. They must first identify the type of virus in question and then find a means of combating it, a process that will likely take several months. As the contagion spreads to millions of people worldwide, societal order begins to break down as people [IMDB].

9 Modele de alocare 1. Modelul ce decurge din datoria restransa fata de pacient (Hipocratic, deontologic) Are la baza exercitiul datoriei medicului fata de pacient. Modelulse intemeiaza pe prevalenta datoriei fata de pacient vs. datoria fata de societate, pe drepturileindividului(i.e. pacientului) vs. drepturile comunitare. Binele individual este prevalent. Este in discutie o datorie restransa (catre pacient) iar nu una extinsa (catreintreaga societate) 2. Modelul ce decurge din datoria extinsa fata de societate (utilitarian) Are la baza datoria extinsa a medicului fata de societate. Medicul este un produs al societatii, un membru al ei. El intoarce societatii ceea a dobandit, calitatea expertizei sale. Toti indiviziisunt pacientii sai (pacienti indirecti). Ii va avea in ingrijire pe toti si in mod particular pe unul (pacient direct): cat timp ingrijirea acestuia nu contravine intereselor celorlalti el va beneficia de calitatea expertizei sale. Binele comunitar este prevalent.

10 3. Modelul practicii medicale aflate sub actiunea conditionalitatilor economice Coordonatele deciziei medicale si a indreptarii resurselor limitate se fac pe criterii economice iar nu pe criterii profesionale, medicale (este neetic si nedeontologic). Pacientii sunt consumatori de servicii medicale iar medicii furnizori ai acestor servicii. Medicina este un domeniu social al serviciilor iar scopul sau este deservirea publicului: pentruca sistemul sa functioneze datoritanumarului mare de persoane implicate trebuie sa se autofinanteze si astfel castigul din sistem este important (fereste de limitarea resurselor sau ofera directii de alocare) q Cu cat pacientii sunt mai sanatosicu atat venitul sistemului(dar si castigul economic) este mai mare si sistemul este mai bogat intrucat serviciile preventive sunt permanente (si ele tin pacientii sanatosi). Cu cat indivizii sunt mai sanatosi cu atat sistemul este mai sarac. q Cu cat pacientii sunt mai bolnavicu atat venitul sistemului(dar si castigul economic) este mai redus si sistemul este mai sarac pentru ca pacientii nu ajung la serviciile preventive (nu le platesc) iar o data ce ajungresursele se consuma incercand salvarea fiecaruia, ceea ce apare doar posibil dar nu si sigur dat fiiind gravitatea bolilor. Cu cat indivizii sunt mai bolnavicu atat sistemul este mai sarac. CMCMR, ART. 6 Independenţa profesională. Medicul este dator să stăruie şi să îşi apere independenţa profesională, fiind interzisă orice determinare a actului medical ori a deciziei profesionale de raţiuni de rentabilitate economică sau de ordin administrativ.

11 1.Intr-un spital exista 100 de bolnavi cu o anumita boala care necesita o doza terapeutica standard, unica, de 1 pastila. Daca nu ii tratati cu acea pastila mor toti, daca ii tratati traiesc toti (eficienta 100%). Aveti 50 pastile: cum le impartiti? 2.Intr-un spital exista 100 de pacienti dar este nevoie de 2 pastile pentru salvarea unei vieti. Din nou cei tratati cu 2 pastile traiesc cei ce nu primesc acest tratament mor. Aveti 100 de pastile. Cum le impartiti? Dati 2 la 50? Care sunt cei 50? Dati cate una la fiecare? 3.Intr-un spital exista 100 de bolnavi din care in lotul 1 un numar de 50 au nevoie de 1 pastila si in lotul 2 un numar de 50 au nevoie de 2 pastile. Aveti 50 de pastile la dispozitie. Cum le impartiti? = 37 fata de 50 pt lotul 1 si 25 in lotul 2

12 Principii generale de alocare 1. Principiul egalitarian Toti oamenii sunt egali (tratament egal): principiul loteriei, principiul primul venit-primul servit 2. Principiul prioritarian Prioritarianism (a favoriza pe cel vulnerabil sau fără șanse): mai întâi cei bolnavi, mai întâi cei tineri, mai intai cei cu o contributie sociala mai mare 3. Principiul utilitarian Maximizarea beneficiilor (utilitarianism): eficienta salvării vieții (numărul maxim de vieți salvate) 4. Principiul recompensei Promovarea si recompensarea utilității sociale: valoarea instrumentală, reciprocitatea

13 Principiul etic medical de alocare Declaratia Drepturilor Pacientului, AMA, Lisabona, 1981, amendata in 1995 si revizuita in 2005, engl. original: In circumstantein care trebuie sa se faca o alegere intre pacienti potentiali pentru un tratament anume care se afla limitat, toti pacientii sunt indreptatiti la o selectie justa. Aceasta alegere trebuie facuta pe criterii medicale si fara discriminare

14 8. RELATIA MEDIC-COLEGI Problemele: Ierarhie profesionala Modele relationale Model bazat pe atitudinea paternalista-model autoritarian Model bazat pe autonomie-model cooperativ Modul de rezolvare a diferendelor The WMA Declaration of Geneva includes the pledge, My colleagues will be my sisters and brothers. WMA International Code of Medical Ethics : (1) Paying or receiving any fee or any other consideration solely to procure the referral of a patient; (2) stealing patients from colleagues. (3) to report unethical or incompetent behaviour by colleagues,

15 Cai de solutionare Conflictele cu colegii recunoaste o etapizare: negociere, discutie personala (masuri informale), scrisoare scrisa, instiintarea forurilor competente ale Colegiu, deschiderea informatiei in media. Masuri formale numai dupa esecul masurilorinformale Toate opiniile trebuie respectate si ascultate. Optiunea pacientului (ori a familiei daca acesta nu poate prezenta decizii) primeaza Intre optiuni inguste si potiuni largi se prefera optiuni largi si potiuni inguste. Colegiul medicilor si codul deontologic reglementeaza modalitatea de rezolvare a acestor conflicte (vezi Codul deontologic)

16 Un tanar specialist anestezist intr-un spital public mare este indignat de comportamentul unui chirurg cu mare experienta, in varsta, in pragde pensie care vorbeste direct, dur cu pacientii indiferent de sex glumind mereu crud pe baza bolilorlorsi moralizandu-i si care isi ridiculizeazacolegii mai tineri atunci cand gresesc, indiferent de specialitate. Este considerat un guru al spitalului, toate operatiile oricat de dificile ii reusesc chiar si acum si nimeni nu indrazneste sa zica nimic. Toti il apreciaza dar deopotrivail urasc pentru ca fiind atat de mare experienta lui, limitele lor sunt prea vizibile. Totusi tanaruluimedic care nu e chirurg si deci e neimplicat din punct de vedere al specialitatiii se pare imoral acest comportament fata de pacienti si fata de colegi si este nemultumit ca restul colegilor sunt tolerantisi neimplicati desi toata lumea este de fapt nemultumita de comportamentul medicului in cauza. Se gandeste daca nu cumva este mai bine sa il reclame la administratia spitalului si apoi la Colegiul Medicilor. Spune unui coleg tanar ce il framanta si ii cere opinia: acesta ii spune sa se gandeasca bine pt. ca tocmai se fac reduceri de personal si o astfel de reclamatie, daca se dovedeste intemeiata, ar putea sa il scoata la pensie pe colegul lor daca se confirma dupa cum va putea sa il scoata pe el din spital daca nu se confirma. Daca se confirma poate el sa poarte raspunderea morala a pensionarii acestui coleg nesuferit? Mai mult chiar, spune colegul, e adevarat ca este nesuferit dar e cu adevarat cel mai bun chiar si acum si avem inca de invatatde la el dupa cum si pacientii au dobandit bine (abordare utilitariana). Ce sa faca? Ce ati face?

17 Codul deontologic al Colegiului Medicilor, 2012 ART. 37 Semnalarea erorilor profesionale (1) Medicul care ia cunoştinţă despre fapte care, în opinia lui, ar putea constitui erori profesionale va informa prin scrisoare medicală medicul autor al faptei. (2) Dacă eroarea nu este corectată ori apreciază că nu s-au întreprins toate măsurile adecvate situaţiei, medicul va informa în mod cât mai detaliat organismele corpului profesional şi, cu excepţia situaţiilor prevăzute de lege, nu va face publice datele decât după ce corpul profesional s-a pronunţat. ART. 38 Primordialitatea concilierii În orice situaţie litigioasă ori divergenţă profesională, înaintea oricărui demers public este obligatorie procedura de conciliere din cadrul corpului profesional. ART. 39 Obligaţia de sprijin reciproc şi de loialitate În toate situaţiile şi împrejurările legate de exercitarea obligaţiilor profesionale, medicii îşi vor acorda sprijin reciproc şi vor acţiona cu loialitate unul faţă de celălalt. Obligaţia de sprijin şi loialitate subzistă şi faţă de corpul profesional şi organismele sale.

Utilizare ecard in aplicaţie de raportare pentru medicii de Dializa

Utilizare ecard in aplicaţie de raportare pentru medicii de Dializa Utilizare ecard in aplicaţie de raportare pentru medicii de Dializa Cuprins ACTIVARE CARD... 3 AUTENTIFICARE TERMINAL... 5 ADAUGARE PACIENT... 5 ADAUGARE FISA PACIENT... 7 VIZUALIZARE RAPORTARE IN SIUI...

More information

Prof. de medicina legala si etica medicala Discipl. Medicina legala si Bioetica, Facultatea Medicina UMFCD

Prof. de medicina legala si etica medicala Discipl. Medicina legala si Bioetica, Facultatea Medicina UMFCD DEONTOLOGIA MEDICALA SI ETICA NORMATIVA: datoria medicului; normarea exercitiului datoriei in medicina si moralitateacomportamentuluiprofesional. Juramantul Hipocratic si continuitatea normelor morale

More information

Romanian Pneumology Society and Romanian Somnology and Non- Invasive Ventilation Society celebrated. World Sleep Day - March 18th, 2016-

Romanian Pneumology Society and Romanian Somnology and Non- Invasive Ventilation Society celebrated. World Sleep Day - March 18th, 2016- Romanian Pneumology Society and Romanian Somnology and Non- Invasive Ventilation Society celebrated World Sleep Day - March 18th, 2016- Good sleep is a reachable dream! Don t give sleep a ride! World Sleep

More information

Electroencephalography (EEG) alteration in Autism Spectum Disorder (ASD)

Electroencephalography (EEG) alteration in Autism Spectum Disorder (ASD) Electroencephalography (EEG) alteration in Autism Spectum Disorder (ASD) FLORINA RAD 1, CAMELIA CIOBANU 2, GIANINA ANGHEL 3, IULIANA DOBRESCU 4 ABSTRACT There is a controversial relationship between Autism

More information

CONSUMERS AND PHARMACISTS VIEW ON COMMUNITY PHARMACY SERVICES IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA

CONSUMERS AND PHARMACISTS VIEW ON COMMUNITY PHARMACY SERVICES IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA 378 CONSUMERS AND PHARMACISTS VIEW ON COMMUNITY PHARMACY SERVICES IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA ZINAIDA BEZVERHNI* Department of Social Pharmacy Vasile Procopisin, State Medical and Pharmaceutical University

More information

Asociatia pentru Servicii Mobile de Ingrijire Paliativa in 2010

Asociatia pentru Servicii Mobile de Ingrijire Paliativa in 2010 de Ingrijire Paliativa in 2010 Echipa SMIP Dr. Oana Donea, medic primar oncolog cu supraspecializare in ingrijire paliativa Luciana Negulescu, asistent medical principal Alina Lazar, asistent social Activitatile

More information

19-21 octombrie 2017 Hotel Ramada Parc/Ramada Plaza, București PACHETE DE PROMOVARE

19-21 octombrie 2017 Hotel Ramada Parc/Ramada Plaza, București PACHETE DE PROMOVARE 19-21 octombrie 2017 Hotel Ramada Parc/Ramada Plaza, București PACHETE DE PROMOVARE 5 Principalele coordonate ale Congresului Național de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, cu participare internațională

More information

Promovarea unei vieti sanatoase pentru pacientii cu Parkinson prin intermediul unei Retele Sociale ICT de Educare si Formare profesionala

Promovarea unei vieti sanatoase pentru pacientii cu Parkinson prin intermediul unei Retele Sociale ICT de Educare si Formare profesionala Promovarea unei vieti sanatoase pentru pacientii cu Parkinson prin intermediul unei Retele Sociale ICT de Educare si Formare profesionala Profesor Dr. Luiza Spiru UMF Carol Davila, Sef Clinica Geriatrie

More information

PACHETE DE PROMOVARE

PACHETE DE PROMOVARE PACHETE DE PROMOVARE Principalele coordonate ale Congresului Național de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, cu participare internațională Neurodiab 2016 sunt: Speakeri de renume internațional Program

More information

Ramona Maria Chendereş 1, Delia Marina Podea 1, Pavel Dan Nanu 2, Camelia Mila 1, Ligia Piroş 1, Mahmud Manasr 3

Ramona Maria Chendereş 1, Delia Marina Podea 1, Pavel Dan Nanu 2, Camelia Mila 1, Ligia Piroş 1, Mahmud Manasr 3 Psychosocial Factors in Late Life Depression Ramona Maria Chendereş 1, Delia Marina Podea 1, Pavel Dan Nanu 2, Camelia Mila 1, Ligia Piroş 1, Mahmud Manasr 3 Rezumat Cu toate ca depresia la varsta a treia

More information

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. LEGE nr. 487 din 11 iulie 2002 sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 589 din 8 august 2002 Parlamentul Romaniei adopta

More information

Sprijin financiar ajutoare

Sprijin financiar ajutoare Financial support - benefits: ROMANIAN Sprijin financiar ajutoare Aceste informații sunt despre ajutoare. Ele cuprind: Care sunt ajutoarele? Dacă nu v-ați născut în Marea Britanie Dacă nu puteți munci

More information

PROCESUL DE NURSING între teorie și parctică

PROCESUL DE NURSING între teorie și parctică PROCESUL DE NURSING între teorie și parctică ŞEF LUCRĂRI DR.VLADIMIR POROCH DRD. AS MED PR.CRISTINA CHIRIAC Etapele procesului de nursing Evaluarea pacientului Redactarea planului de ingrijire Aplicarea

More information

Curs de ortodontie - Orthodontic seminars of California - Dr. Larry Brown

Curs de ortodontie - Orthodontic seminars of California - Dr. Larry Brown Curs de ortodontie - Orthodontic seminars of California - Dr. Larry Brown BS DDS, University of Southern California Data : 14+15 si 16+17 iunie 2012 Locatie : Bucuresti (locatia va fi precizata ulterior)

More information

Decision-Making Models in Pediatric Psychiatry: Whose Voice is Louder?

Decision-Making Models in Pediatric Psychiatry: Whose Voice is Louder? Decision-Making Models in Pediatric Psychiatry: Whose Voice is Louder? ANDRA RAISA PETCA 1 ABSTRACT: Westernized models of decision-making in medicine advocate for an egalitarian relationship between the

More information

The Ethical Implications of Complementary and Alternative Medicine in Systemic Lupus Erythematosus

The Ethical Implications of Complementary and Alternative Medicine in Systemic Lupus Erythematosus Medicina modernã. 2014, Vol. 21, No. 2 : 120-126 Review Copyright Celsius The Ethical Implications of Complementary and Alternative Medicine in Systemic Lupus Erythematosus Monica Costescu 1, Simona Roxana

More information

The role of physical training in lowering the cardio-metabolic risk

The role of physical training in lowering the cardio-metabolic risk The role of physical training in lowering the cardio-metabolic risk Timea Szasz 1, Eugen Bota 2, Lucian Hoble 3 Abstract The cardio-metabolic risk represents the overall risk of developing type 2 diabetes

More information

PHYSICAL EXERCISES FOR DIABETIC POLYNEUROPATHY

PHYSICAL EXERCISES FOR DIABETIC POLYNEUROPATHY STUDIA UBB EDUCATIO ARTIS GYMN., LIX, 4, 2014, pp. 101-106 (RECOMMENDED CITATION) PHYSICAL EXERCISES FOR DIABETIC POLYNEUROPATHY DOCU AXELERAD ANY 1*, DOCU AXELERAD DANIEL 2 ABSTRACT. Introduction: Chronic

More information

Rolul Hepcidinei in Anemia din bolile cronice o abordare translationala. Grigoras Adelina Grigorescu Beatrice-Adriana Hluscu Otilia

Rolul Hepcidinei in Anemia din bolile cronice o abordare translationala. Grigoras Adelina Grigorescu Beatrice-Adriana Hluscu Otilia Rolul Hepcidinei in Anemia din bolile cronice o abordare translationala Grigoras Adelina Grigorescu Beatrice-Adriana Hluscu Otilia Anemia din bolile cronice definitii, cauze ACD anemia cu a doua rata de

More information

Drepturile Pacientului,

Drepturile Pacientului, Drepturile Pacientului, Potrivit Legii nr. 46/2003, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 70 din 03/02/2003, pacientii au urmatoarele drepturi: a) prin pacient se intelege persoana sanatoasa sau

More information

Sc. Parasit., 2009, 1-2, 26-31

Sc. Parasit., 2009, 1-2, 26-31 Immunochromatography versus microscopy for the identification of Giardia lamblia and cryptosporidium parvum in human feces Imunocromatografie versus microscopie în identificarea Giardia lamblia si Cryptosporidium

More information

THE CONCEPT OF SUBCONSCIOUS A THEORETICAL EVOLUTION SYNTHESIS

THE CONCEPT OF SUBCONSCIOUS A THEORETICAL EVOLUTION SYNTHESIS THE CONCEPT OF SUBCONSCIOUS A THEORETICAL EVOLUTION SYNTHESIS ANDRA CRĂCIUN University of Bucharest, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Department of Psychology Abstract The psyche is known

More information

CHANGES INDUCED BY THE ADDED FAT IN THE BROILERS FODDER ON THE SERIQUE LEVELS OF THE GALL PIGMENTS

CHANGES INDUCED BY THE ADDED FAT IN THE BROILERS FODDER ON THE SERIQUE LEVELS OF THE GALL PIGMENTS Lucrări ştiinţifice Zootehnie şi Biotehnologii, vol. 40(1) (2007), Timişoara CHANGES INDUCED BY THE ADDED FAT IN THE BROILERS FODDER ON THE SERIQUE LEVELS OF THE GALL PIGMENTS MODIFICARI INDUSE DE ADAOSUL

More information

Ghiduri de management al situatiilor de criza in anestezie. Recuperarea postcritica

Ghiduri de management al situatiilor de criza in anestezie. Recuperarea postcritica Ghiduri de management al situatiilor de criza in anestezie. Recuperarea postcritica 248 Daniela Cernea, Maria Stoica 1, Novac Marius 1 Nicoleta-Alice Vladoianu Anestezia este specialitatea in care ne confruntam

More information

Adult ADHD, Comorbidities and Impact on Functionality in a Population of Individuals with Personality Disorders DSM IV and DSM 5 Perspectives

Adult ADHD, Comorbidities and Impact on Functionality in a Population of Individuals with Personality Disorders DSM IV and DSM 5 Perspectives ORIGINAL ARTICLE Adult ADHD, Comorbidities and Impact on Functionality in a Population of Individuals with Personality Disorders DSM IV and DSM 5 Perspectives Laura Aelenei 1,2, Dan Prelipceanu 1 Abstract

More information

GreenCardio. Sistem informatic de monitorizare si diagnoza la distanta pentru pacientii cu patologie cardiaca

GreenCardio. Sistem informatic de monitorizare si diagnoza la distanta pentru pacientii cu patologie cardiaca GreenCardio Sistem informatic de monitorizare si diagnoza la distanta pentru pacientii cu patologie cardiaca Cine suntem? Infiintata In anul 2002, Greensoft este unul din funizorii de servicii software

More information

Use of images in a surgery consultation. Will it improve the communication?

Use of images in a surgery consultation. Will it improve the communication? Chirurgia (2012) 107: 213-217 Nr. 2, Martie - Aprilie Copyright Celsius Use of images in a surgery consultation. Will it improve the communication? R. Vilallonga 1, J.M. Fort 1, N. Iordache 2, M. Armengol

More information

Psychometric Properties of the Romanian Version of Experiences in Close Relationships-Revised Questionnaire (ECR-R)

Psychometric Properties of the Romanian Version of Experiences in Close Relationships-Revised Questionnaire (ECR-R) Available online at www.sciencedirect.com Procedia - Social and Behavioral Scienc es 78 ( 2013 ) 51 55 PSIWORLD 2012 Psychometric Properties of the Romanian Version of Experiences in Close Relationships-Revised

More information

University of Medicine and Pharmacy, Tîrgu-Mureș, Romania

University of Medicine and Pharmacy, Tîrgu-Mureș, Romania Palestrica of the third millennium Civilization and Sport Vol. 15, no. 4, October-December 2014, 296 300 A motion capture and analysis system to aid the physician during the motor recovery of patients

More information

ISOPA PRODUS PROGRAM STEWART. Walk the Talk. Clorura de Metilen

ISOPA PRODUS PROGRAM STEWART. Walk the Talk. Clorura de Metilen ISOPA PRODUS PROGRAM STEWART Walk the Talk Clorura de Metilen 1 Clorura de metilen - Informaţii de etichetare CLP Cuvânt de avertizare: Atenţie Fraze de pericol H315: Provoacă iritarea pielii H319: Provoacă

More information

Timisoara Physical Education and Rehabilitation Journal

Timisoara Physical Education and Rehabilitation Journal DOI: 10.2478/tperj-2013-0006 Aspects Regarding the Beneficial Effect of Reflexology in Low Back Pain Şerban GLIGOR 1, Silviu ISTRATE 2 Abstract Reflexology is based on the digital pressure on certain reflex

More information

GUVERNANTA CORPORATIVA SI CULTURA ORGANIZATIONALA

GUVERNANTA CORPORATIVA SI CULTURA ORGANIZATIONALA GUVERNANTA CORPORATIVA SI CULTURA ORGANIZATIONALA Experienta personala in materie de guvernanta corporativa DAN PASCARIU PRESEDINTELE CONSILIULUI DE SUPRAVEGHERE, UNICREDIT BANK, ROMANIA INSTITUTUL. BANCAR

More information

CHA-CHA DE LA SALA DE DANS LA O CREATIVĂ ACTIVITATE FIZICĂ ADAPTATĂ CHA CHA FROM BALLROOM DANCING TO A CREATIVELY ADAPTED PHYSICAL ACTIVITY

CHA-CHA DE LA SALA DE DANS LA O CREATIVĂ ACTIVITATE FIZICĂ ADAPTATĂ CHA CHA FROM BALLROOM DANCING TO A CREATIVELY ADAPTED PHYSICAL ACTIVITY ISSUE 24/ 2009 ŀrevista ROMÂNĂ DE KINETOTERAPIE CHACHA DE LA SALA DE DANS LA O CREATIVĂ ACTIVITATE FIZICĂ ADAPTATĂ CHA CHA FROM BALLROOM DANCING TO A CREATIVELY ADAPTED PHYSICAL ACTIVITY Popa Vlad 1 Key

More information

` Autismul. Generalitati

` Autismul. Generalitati ` Autismul Generalitati Autismul este o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur. In mod tipic, parintii devin ingrijorati atunci cand observa

More information

STRUCTURE OF FOOD CONSUMPTION IN ROMANIA DURING , COMPARED TO THE E.U.

STRUCTURE OF FOOD CONSUMPTION IN ROMANIA DURING , COMPARED TO THE E.U. Lucrări ştiinţifice Zootehnie şi Biotehnologii, vol. 40(2), (2007), Timişoara. STRUCTURE OF FOOD CONSUMPTION IN ROMANIA DURING 1990-2002, COMPARED TO THE E.U. STRUCTURA CONSUMULUI ALIMENTAR ÎN ROMÂNIA

More information

Date privind epidemia de gripa tip A (H1N1) varianta 2009

Date privind epidemia de gripa tip A (H1N1) varianta 2009 Date privind epidemia de gripa tip A (H1N1) varianta 2009 Adus la zi: 18 mai 2009 Institutul de Virusologie Stefan S. Nicolau al Academiei Romane Departamentul Viroze Emergente 1din 8 Date statistice privind

More information

Subjects with Elevated CRP Levels and Asymptomatic PAD Prone to Develop Cognitive Impairment

Subjects with Elevated CRP Levels and Asymptomatic PAD Prone to Develop Cognitive Impairment Subjects with Elevated CRP Levels and Asymptomatic PAD Prone to Develop Cognitive Impairment Pavel Dan Nanu 1, Sanda Maria Deme 1, Ramona Maria Chendereş 1 Abstract: The CRP is an independent predictor

More information

This article has been downloaded from JPES Journal of Physical Education an Sport Vol 25, no 4, December, 2009 e ISSN: p ISSN:

This article has been downloaded from JPES Journal of Physical Education an Sport Vol 25, no 4, December, 2009 e ISSN: p ISSN: C I T I U S A L T I U S F O R T I U S - J O U R N A L O F P H Y S I C A L E D U C A T I O N A N D S P O R T ORIGINAL RESEARCH Online Publication Date: 10 December 2009 STUDY CONCERNING THE ELABORATION

More information

COMPARATIVE ASSESSMENT OF POLLUTION LEVEL IN TWO INDUSTRIAL AREAS USING BIOINDICATORS

COMPARATIVE ASSESSMENT OF POLLUTION LEVEL IN TWO INDUSTRIAL AREAS USING BIOINDICATORS Contribuţii Botanice, XXXIX, 2004 Grădina Botanică Alexandru Borza Cluj-Napoca Katalin BARTÓK 1, Ana-Maria RUSU 2 1 Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Biologie şi Geologie, str. Republicii, nr.

More information

GESTATIONAL LENGTH, BIRTH WEIGHT AND LATER RISK FOR DEPRESSION

GESTATIONAL LENGTH, BIRTH WEIGHT AND LATER RISK FOR DEPRESSION GESTATIONAL LENGTH, BIRTH WEIGHT AND LATER RISK FOR DEPRESSION Valentin Matei 1, Carmen Udrea 1 1 MD Psychiatrist, Clinical Hospital of Psychiatry Prof dr Al. Obregia, Bucharest. Contact email: vm_matei@yahoo.com.

More information

STUDY REGARDING URBAN NOISE DURING THE DAY IN TIMISOARA STUDIU PRIVIND ZGOMOTUL URBAN PE TIMP DE ZI DIN MUNICIPIUL TIMISOARA

STUDY REGARDING URBAN NOISE DURING THE DAY IN TIMISOARA STUDIU PRIVIND ZGOMOTUL URBAN PE TIMP DE ZI DIN MUNICIPIUL TIMISOARA STUDY REGARDING URBAN NOISE DURING THE DAY IN TIMISOARA STUDIU PRIVIND ZGOMOTUL URBAN PE TIMP DE ZI DIN MUNICIPIUL TIMISOARA Adina HORABLAGA, E. PUTNOKY Environmental Protection Agency Timis, Romania Coressponding

More information

PREVALENCE OF FRAILTY SYNDROME AMONG TYPE 2 DIABETES MELLITUS ELDERLY PATIENTS

PREVALENCE OF FRAILTY SYNDROME AMONG TYPE 2 DIABETES MELLITUS ELDERLY PATIENTS Rom. J. Gerontol. Geriatr., 2018, Vol. 7, No. 1, p. 25-31 PREVALENCE OF FRAILTY SYNDROME AMONG TYPE 2 DIABETES MELLITUS ELDERLY PATIENTS Raluca Nacu 1, Anna Marie Herghelegiu 1,2, Gabriel Ioan Prada 1,2

More information

METFORMIN IN PREVENTIA

METFORMIN IN PREVENTIA METFORMIN IN PREVENTIA CRESTERII IN GREUTATE INDUSE DE TRATAMENTUL ANTIPSIHOTIC: O REVIZUIRE SISTEMATICA SI META-ANALIZA BMC Psyhiatry de Silva et al. BMC Psychiatry (2016) 16:341 DOI 10.1186/s12888-016-1049-5

More information

The opinion of Romanian male tennis players about the importance of mental trainining

The opinion of Romanian male tennis players about the importance of mental trainining DOI: 10.1515/tperj-2015-0012 The opinion of Romanian male tennis players about the importance of mental trainining Simona PETRACOVSCHI 1, Sergiu ROGOVEANU 2 Abstract The aim of this paper is to analyze

More information

THE STRENGH, THE BASIC MOVEMENT QUALITY IN SELECTING CHILDREN FOR THE ARTISTIC GYMNASTICS

THE STRENGH, THE BASIC MOVEMENT QUALITY IN SELECTING CHILDREN FOR THE ARTISTIC GYMNASTICS Analele Universităţii din Oradea Facicula Educaţie Fizică şi Sport ISSN 2286-2870, E-ISSN 1224-5100 Rev. nr. XXV /2015 pp. 33-38 THE STRENGH, THE BASIC MOVEMENT QUALITY IN SELECTING CHILDREN FOR THE ARTISTIC

More information

HCR-20: PREDICTING RELAPSE IN PATIENTS DISCHARGED FROM FORENSIC PSYCHIATRY HOSPITAL

HCR-20: PREDICTING RELAPSE IN PATIENTS DISCHARGED FROM FORENSIC PSYCHIATRY HOSPITAL ORIGINAL ARTICLES HCR-20: PREDICTING RELAPSE IN PATIENTS DISCHARGED FROM FORENSIC PSYCHIATRY HOSPITAL 1 2, 3 4 2 Monica D. Moºescu, Roxana Chiriþã Magdalena Dragu, Alina V. Ungureanu, Vasile Chiriþã Abstract:

More information

STUDY OF THE LIFE QUALITY OF THE PATIENTS WITH CHRONIC RENAL INSSUFICIENCY, IN DIALYSIS STADIUM

STUDY OF THE LIFE QUALITY OF THE PATIENTS WITH CHRONIC RENAL INSSUFICIENCY, IN DIALYSIS STADIUM STUDY OF THE LIFE QUALITY OF THE PATIENTS WITH CHRONIC RENAL INSSUFICIENCY, IN DIALYSIS STADIUM C. G. DIACONU 1 1 University Lucian Blaga of Sibiu Keywords: chronic renal failure, dialysis, quality of

More information

GENDER DIFFERENCES REGARDING COPING TECHNIQUES AT YOUNG STUDENTS AT PSYCHOLOGY

GENDER DIFFERENCES REGARDING COPING TECHNIQUES AT YOUNG STUDENTS AT PSYCHOLOGY ROMANIAN JOURNAL OF EXPERIMENTAL APPLIED PSYCHOLOGY VOL. 5, ISSUE 4 www.rjeap.ro GENDER DIFFERENCES REGARDING COPING TECHNIQUES AT YOUNG STUDENTS AT PSYCHOLOGY ANDA ALGAFIŢII a a University of Bucharest

More information

Mureş, Romania 2 Discipline of Pharmacology, University of Medicine and Pharmacy of

Mureş, Romania 2 Discipline of Pharmacology, University of Medicine and Pharmacy of FARMACIA, 2013, Vol, 61, 4 713 THE EFFICIENCY OF METOPROLOL TARTRATE IN THE TREATMENT OF PURE ARTERIAL HYPERTENSION AT PATIENTS WITH CORONARY ARTERY DISEASE AND THE RISK FACTORS ASSOCIATED DANIEL LAURENTIU

More information

Investigatia isi propune sa raspunda la intrebarea: Sunt efectele clinice ale homeopatiei, efecte placebo?

Investigatia isi propune sa raspunda la intrebarea: Sunt efectele clinice ale homeopatiei, efecte placebo? DESPRE CERCETARE IN HOMEOPATIE Dr Adrian Dumitrescu 1. Metaanaliza = analiza unui grup mai mare de studii, considerata ca fiind standardul de aur pentru a dovedi eficacitatea tratamentului in medicina

More information

Manualul tuilizatorului HeartScore - vesiunea Web CUPRINS. 1. Preambul Avantajele folosirii HeartScore Accesul la HeartScore 2

Manualul tuilizatorului HeartScore - vesiunea Web CUPRINS. 1. Preambul Avantajele folosirii HeartScore Accesul la HeartScore 2 Manualul tuilizatorului HeartScore - vesiunea Web CUPRINS 1. Preambul 2 2. Avantajele folosirii HeartScore 2 3. Accesul la HeartScore 2 4. Pagina de start a aplicatiei Web HeartScore 3 5. Fisa pacientului

More information

INTOXICATION DEATH: A TEN YEARS SURVEY

INTOXICATION DEATH: A TEN YEARS SURVEY THE JOURNAL OF PREVENTIVE MEDICINE ; (): - INTOXICATION DEATH: A TEN YEARS SURVEY Emilia Alexandru Muntianu Institute of Public Health Iasi Abstract. The aim of the study was to determine the frequency

More information

RELATIONSHIP BETWEEN AGGRESSIVE DRIVING, PAIN PERCEPTION AND PERSONALITY TRAITS AT DRIVERS

RELATIONSHIP BETWEEN AGGRESSIVE DRIVING, PAIN PERCEPTION AND PERSONALITY TRAITS AT DRIVERS International Journal of Traffic and Transportation Psychology Volume 3, ISSUE 2 / 2015 www.ijttp.ro RELATIONSHIP BETWEEN AGGRESSIVE DRIVING, PAIN PERCEPTION AND PERSONALITY TRAITS AT DRIVERS CRISTINA

More information

NECK PAIN AND WORK RELATED FACTORS AMONG ADMINISTRATIVE STAFF OF PRAVARA INSTITUTE OF MEDICAL SCIENCES

NECK PAIN AND WORK RELATED FACTORS AMONG ADMINISTRATIVE STAFF OF PRAVARA INSTITUTE OF MEDICAL SCIENCES NECK PAIN AND WORK RELATED FACTORS AMONG ADMINISTRATIVE STAFF OF PRAVARA INSTITUTE OF MEDICAL SCIENCES DURERILE CERVICALE ŞI FACTORII DE RISC DE LA LOCUL DE MUNCĂ ÎN RÂNDUL CORPULUI ADMINISTRATIV AL INSTITUTULUI

More information

Same day discharge after elective percutaneous coronary intervention is a suitable option for selected non-high risk patients

Same day discharge after elective percutaneous coronary intervention is a suitable option for selected non-high risk patients ORIGINAL ARTICLE Same day discharge after elective percutaneous coronary intervention is a suitable option for selected non-high risk patients Stefan Mot 1, Mihai Cocoi 1, Alexandra-Florina Cocoi 2, Razvan

More information

The Availability to Gossip, Life Satisfaction and Social Cynicism among. Romanians

The Availability to Gossip, Life Satisfaction and Social Cynicism among. Romanians Alin Gavreliuc 1 Manuella Cîmpean 2 Dana Gavreliuc 3 The Availability to Gossip, Life Satisfaction and Social Cynicism among Rezumat: Romanians Principalul scop al acestui studiu realizat pe un lot de

More information

FARM MIXTURES AND SLOW BREEDING BROILERS

FARM MIXTURES AND SLOW BREEDING BROILERS Cercetări Agronomice în Moldova, Anul XXXX, Vol. 1 (129) / 2007 FARM MIXTURES AND SLOW BREEDING BROILERS Doina LEONTE *, C. LEONTE, Valerica MACOVEI University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine

More information

IMPLICATION OF PATIENT S SELF-EDUCATION AFTER AN ISCHEMIC STROKE, IN SPASTIC PHASE

IMPLICATION OF PATIENT S SELF-EDUCATION AFTER AN ISCHEMIC STROKE, IN SPASTIC PHASE IMPLICATION OF PATIENT S SELF-EDUCATION AFTER AN ISCHEMIC STROKE, IN SPASTIC PHASE IMPLICAŢIILE AUTOEDUCĂRII PACIENTULUI ÎN FAZA SPASTICĂ, DUPĂ ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL ISCHEMIC Key words: stroke, spasticity,

More information

PARTURIENTS LEVEL OF KNOWLEDGE REGARDING LABOUR ANALGESIA IN A UNIVERSITY HOSPITAL LOCAL EXPERIENCE

PARTURIENTS LEVEL OF KNOWLEDGE REGARDING LABOUR ANALGESIA IN A UNIVERSITY HOSPITAL LOCAL EXPERIENCE PARTURIENTS LEVEL OF KNOWLEDGE REGARDING LABOUR ANALGESIA IN A UNIVERSITY HOSPITAL LOCAL EXPERIENCE VIRGIL Dorca 1, Diana Feier 2, Daria Groza 1, DAN Mihu 3, MIRCEA Chiorean 4 1 ATI III, Dominic Stanca

More information

THE INFLUENCE OF SMOKING ON TOLERANCE TO FRUSTRATION AND ON ATTENTION

THE INFLUENCE OF SMOKING ON TOLERANCE TO FRUSTRATION AND ON ATTENTION THE INFLUENCE OF SMOKING ON TOLERANCE TO FRUSTRATION AND ON ATTENTION MIHAI VALENTIN CIOLACU University of Bucharest, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Department of Psychology Abstract This

More information

Cancerul esofagian Recomandările ESMO pentru diagnosticare, tratament şi urmărire

Cancerul esofagian Recomandările ESMO pentru diagnosticare, tratament şi urmărire Cancerul esofagian Recomandările ESMO pentru diagnosticare, tratament şi urmărire M. Stahl 1 & J. Oliveira 2 Din partea Grupului de Lucru ESMO pentru Ghiduri Terapeutice * 1 Department of Medical Oncology

More information

Instructiuni de conectare la computer pentru casele de marcat DATECS - conectabile prin RJ11-adaptor USB - partea I din IV

Instructiuni de conectare la computer pentru casele de marcat DATECS - conectabile prin RJ11-adaptor USB - partea I din IV Instructiuni de conectare la computer pentru casele de marcat DATECS - conectabile prin RJ11-adaptor USB - partea I din IV In aceasta parte : - se va verifica aplicabilitatea acestui fisier in cazul concret

More information

Therapeutic Considerations and Recovery in Low Back Pain: Williams vs McKenzie

Therapeutic Considerations and Recovery in Low Back Pain: Williams vs McKenzie DOI: 10.2478/v10325-012-0009-5 Therapeutic Considerations and Recovery in Low Back Pain: Williams vs McKenzie Mircea MOLDOVAN 1 Abstract Low back pain (LBP) is one of the most common muskuloscheletal disorders.

More information

ASPECTE SOCIALE ŞI FAMILIALE ALE EPILEPSIILOR COPIILOR ŞI ADOLESCENŢILOR. SoCIAL AND FAMILY ASPECTS IN EPILEPSY OF CHILD AND ADOLESCENTS

ASPECTE SOCIALE ŞI FAMILIALE ALE EPILEPSIILOR COPIILOR ŞI ADOLESCENŢILOR. SoCIAL AND FAMILY ASPECTS IN EPILEPSY OF CHILD AND ADOLESCENTS 2009 Revista SNPCAR VOL. 12 NR. 1 35 ASPECTE SOCIALE ŞI FAMILIALE ALE EPILEPSIILOR COPIILOR ŞI ADOLESCENŢILOR Rezumat Epilepsia este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cerebrale. Încadrarea sindromică

More information

MANCAREA CONTEAZA - Adevarul despre SANATATE! - FOOD MATTERS - The Truth About HEALTH!

MANCAREA CONTEAZA - Adevarul despre SANATATE! - FOOD MATTERS - The Truth About HEALTH! MANCAREA CONTEAZA - Adevarul despre SANATATE! - FOOD MATTERS - The Truth About HEALTH! - V MANCAREA CONTEAZA - Adevarul despre SANATATE! - FOOD MATTERS - The Truth About HEALTH! Food Matters Official Trailer

More information

Aceste informaţii sunt despre cancerul de colon şi tratamentele aferente.

Aceste informaţii sunt despre cancerul de colon şi tratamentele aferente. Bowel Cancer: Romanian Cancerul de colon Aceste informaţii sunt despre cancerul de colon şi tratamentele aferente. Cuvintele subliniate sunt explicate în glosarul de la sfârșit. Dacă aveți întrebări, solicitați

More information

Titlu: DIETA CARE VINDECA DIABETUL

Titlu: DIETA CARE VINDECA DIABETUL Titlu: DIETA CARE VINDECA DIABETUL Autor(i): - Dr. Neal Barnard Editura: ALL An aparitie: 2011 (prima editie) Nr. pagini: 296 pagini Prezentare: Controlati glicemia si reduceti doza de medicamente antidiabetice

More information

What doctors and health professionals say about using Transfer Factor for cancer CE CRED MEDICII DESPRE ADMINISTRAREA DE TRANSFER FACTOR PENTRU PACIENTII CU CANCER According to Dr. George C Pack, MD, a

More information

THE ROLE OF PHYSICAL EXERCISES IN PRISON ENVIRONMENTS CASE ANALYSIS: MAXIMUM-SECURITY PRISON

THE ROLE OF PHYSICAL EXERCISES IN PRISON ENVIRONMENTS CASE ANALYSIS: MAXIMUM-SECURITY PRISON THE ROLE OF PHYSICAL EXERCISES IN PRISON ENVIRONMENTS CASE ANALYSIS: MAXIMUM-SECURITY PRISON Moldovan Ramona We chose this theme in order to show that contrary to the beliefs of many people in our country,

More information

Palestrica of the third millennium Civilization and Sport Vol. 17, no. 1, January-March 2016, 14 18

Palestrica of the third millennium Civilization and Sport Vol. 17, no. 1, January-March 2016, 14 18 Palestrica of the third millennium Civilization and Sport Vol. 17, no. 1, January-March 2016, 14 18 Consumers knowledge, interest and attitude toward functional food in a Romanian population sample Cunoștințele,

More information

EXPERIMENTAL TRIES TO ESTABLISH THE PREIMPLANTATIONAL MAMMALIAN EMBRYOS VIABILITY THROUGHOUT STAINING

EXPERIMENTAL TRIES TO ESTABLISH THE PREIMPLANTATIONAL MAMMALIAN EMBRYOS VIABILITY THROUGHOUT STAINING Lucrări ştiinţifice Zootehnie şi Biotehnologii, vol. 40(1), (2007), Timişoara. EXPERIMENTAL TRIES TO ESTABLISH THE PREIMPLANTATIONAL MAMMALIAN EMBRYOS VIABILITY THROUGHOUT STAINING ÎNCERCĂRI DE STABILIRE

More information

Autor: Sef lucr. Dr. Cosmina-Ioana Bondor. Curs 6 Tipuri de studii

Autor: Sef lucr. Dr. Cosmina-Ioana Bondor. Curs 6 Tipuri de studii Autor: Sef lucr. Dr. Cosmina-Ioana Bondor Curs 6 Tipuri de studii 1 Rezumat Studii observatioale: Studiu caz-martor (p, OR) Studiu de cohorta (p, RR, RA) Studiu transversal (p, OR, RR, RA, prevalenta bolii,

More information

FARMACIA, 2013, Vol. 61, 1

FARMACIA, 2013, Vol. 61, 1 170 FARMACIA, 2013, Vol. 61, 1 EFFICACY AND TOLERABILITY OF TIANEPTINE IN DEPRESSED PATIENTS WITH CARDIO-VASCULAR DISEASES MARIA LADEA *, MIHAELA CRISTINA SINCA, DAN PRELIPCEANU Clinical Hospital of Psychiatry

More information

Evaluation of a Home-Based Physical Therapy Program in Ischemic Stroke Patients

Evaluation of a Home-Based Physical Therapy Program in Ischemic Stroke Patients DOI: 10.2478/v10325-012-0002-z Evaluation of a Home-Based Physical Therapy Program in Ischemic Stroke Patients Elena Sîrbu 1 Abstract Introduction.The rehabilitation therapy should begin in the acute-care

More information

PERIIMPLANTITELE-DIAGNOSTIC SI TRATAMENT

PERIIMPLANTITELE-DIAGNOSTIC SI TRATAMENT PERIIMPLANTITELE-DIAGNOSTIC SI TRATAMENT Lazar Elena Luminita*, Norina Consuela Forna Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa" - Iași, România, Facultatea de Medicină Dentară, *Autor corespondent

More information

Liposomal Targeting of Glucocorticoids to Inhibit Tumor Angiogenesis

Liposomal Targeting of Glucocorticoids to Inhibit Tumor Angiogenesis ACKNOWLEDGMENTS Living in The Netherlands for two and a half years was one of the most challenging periods of my professional and private life. The opportunity of working in the Department of Pharmaceutics

More information

RESEARCH ON THE AMINO-ACID CHANGES IN THE WHEAT GRAIN AFTER INFESTATION BY RHIZOPERTA DOMINICA

RESEARCH ON THE AMINO-ACID CHANGES IN THE WHEAT GRAIN AFTER INFESTATION BY RHIZOPERTA DOMINICA RESEARCH ON THE AMINO-ACID CHANGES IN THE WHEAT GRAIN AFTER INFESTATION BY RHIZOPERTA DOMINICA CERCETĂRI PRIVIND MODIFICĂRILE AMINOACIZILOR DIN BOBUL DE GRÂU, ÎN URMA INFESTĂRII CU RHIZOPERTA DOMINICA

More information

The correlation between burn size and serum albumin level in the first 48 hours after burn injury

The correlation between burn size and serum albumin level in the first 48 hours after burn injury STUDII CLINICE The correlation between burn size and serum albumin level in the first 48 hours after burn injury Jurnalul Român de Anestezie Terapie Intensivă 2013 Vol.20 Nr.1, 5-9 The correlation between

More information

ELEMENTE DE DIAGNOSTIC AL CANCERULUI COLO-RECTAL EREDITAR NON-POLIPOZIC

ELEMENTE DE DIAGNOSTIC AL CANCERULUI COLO-RECTAL EREDITAR NON-POLIPOZIC ELEMENTE DE DIAGNOSTIC AL CANCERULUI COLO-RECTAL EREDITAR NON-POLIPOZIC Elena Dajbog 1, L.P. Lefter 1, V. Scripcariu 1, P. Stanton 2, C. Dragomir 1 1 Clinica a-iii-a Chirurgie, Spitalul Sf. Spiridon Iaşi

More information

GHRELIN AS MARKER OF AGE ASSOCIATED CARDIO-VASCULAR DISEASE

GHRELIN AS MARKER OF AGE ASSOCIATED CARDIO-VASCULAR DISEASE FARMACIA, 2014, Vol. 62, 4 721 GHRELIN AS MARKER OF AGE ASSOCIATED CARDIO-VASCULAR DISEASE CLAUDIA BĂCANU, DENISA MARGINĂ*, NICULINA MITREA, NOORA WAEL RASHEED Carol Davila University of Medicine and Pharmacy,

More information

STUDIES REGARDING THE CRIOPROTECTIVE PROPRIETIES OF THE VITRIFICATION MEDIA, WITH GLYCEROL, SUCROSE AND FICOLL 70 USED IN EMBRYO CRYOPRESERVATION

STUDIES REGARDING THE CRIOPROTECTIVE PROPRIETIES OF THE VITRIFICATION MEDIA, WITH GLYCEROL, SUCROSE AND FICOLL 70 USED IN EMBRYO CRYOPRESERVATION Lucrări ştiinţifice Zootehnie şi Biotehnologii, vol. 40 (1), (2007), Timişoara STUDIES REGARDING THE CRIOPROTECTIVE PROPRIETIES OF THE VITRIFICATION MEDIA, WITH GLYCEROL, SUCROSE AND FICOLL 70 USED IN

More information

Evaluating outpatient pharmacy services: a literature review of specialist heart failure services

Evaluating outpatient pharmacy services: a literature review of specialist heart failure services 1 Review Article Evaluating outpatient pharmacy services: a literature review of specialist heart failure services TRACEY-LEA HARGRAVES, ALEXANDRA A. BENNETT AND JO-ANNE E. BRIEN REZUMAT Obiectiv: Så fie

More information

THE EFFECT OF TWO - ELEMNETED PROBIOTIC PREPARATE ON BASIC FATTENING PARAMETERS OF HYBRID HUBBARD JV

THE EFFECT OF TWO - ELEMNETED PROBIOTIC PREPARATE ON BASIC FATTENING PARAMETERS OF HYBRID HUBBARD JV Lucrãri ştiinţifice Zootehnie şi Biotehnologii, vol. 40(1), (2007), Timişoara. THE EFFECT OF TWO - ELEMNETED PROBIOTIC PREPARATE ON BASIC FATTENING PARAMETERS OF HYBRID HUBBARD JV EFECTUL A DOUĂ PREPARATE

More information

De la eradicarea (individuala) la eliminarea (globala) VHC: Modelare pentru un Plan National de Eliminare in Romania pana in 2030

De la eradicarea (individuala) la eliminarea (globala) VHC: Modelare pentru un Plan National de Eliminare in Romania pana in 2030 De la eradicarea (individuala) la eliminarea (globala) VHC: Modelare pentru un Plan National de Eliminare in Romania pana in 2030 Liana Gheorghe Profesor de Gastroenterologie sihepatologie Universitatea

More information

ANXIETY LEVEL AND THE BODY MASS INDEX AMONG STUDENTS

ANXIETY LEVEL AND THE BODY MASS INDEX AMONG STUDENTS STUDIA UBB EDUCATIO ARTIS GYMN., LX, 4, 2015, pp. 17-22 (RECOMMENDED CITATION) ANXIETY LEVEL AND THE BODY MASS INDEX AMONG STUDENTS NEGRU IOAN NICULAIE, ANDRAS ALMOS 1* ABSTRACT. Nowadays we hear frequently

More information

EVALUATION OF ATTITUDES REGARDING CONTRACEPTIVE METHODS

EVALUATION OF ATTITUDES REGARDING CONTRACEPTIVE METHODS JOURNAL OF PREVENTIVE MEDICINE 7; 15: 7-119 EVALUATION OF ATTITUDES REGARDING CONTRACEPTIVE METHODS Muntianu Alexandru Emilia Institute of Public Health, Iaşi, România Abstract. Aim. The aim of the study

More information

Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Bucureşti 2. Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice N.C. Paulescu, Bucureşti

Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Bucureşti 2. Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice N.C. Paulescu, Bucureşti 10 PROBLEME DE CERCETARE ASOCIEREA ALANINAMINOTRANSFERAZEI ŞI γ-glutamiltransferazei CU COMPONENTELE SINDROMULUI METABOLIC LA PACIENŢII CU DIABET ZAHARAT TIP 2 NOU DIAGNOSTICAT Relationship of alanin aminotransferase

More information

Rate scazute de raspuns virusologic rapid la pacienti infectati cronic VHC naivi din punct de vedere terapeutic

Rate scazute de raspuns virusologic rapid la pacienti infectati cronic VHC naivi din punct de vedere terapeutic Rate scazute de raspuns virusologic rapid la pacienti infectati cronic VHC naivi din punct de vedere terapeutic Camelia Sultana, Gabriela Oprisan, Gratiela Tardei, Simona Ruta si Echipa Proiectului HEPGEN

More information

Radu Vrasti: Masurarea Sanatatii Mentale (carte in format electronic- 01/2009) Masurarea Tulburarii Posttraumatice de Stress

Radu Vrasti: Masurarea Sanatatii Mentale (carte in format electronic- 01/2009) Masurarea Tulburarii Posttraumatice de Stress Radu Vrasti: Masurarea Sanatatii Mentale (carte in format electronic- 01/2009) Masurarea Tulburarii Posttraumatice de Stress Problemele pe care le ridica evaluarea acestei categorii nosologie sunt profund

More information

Instructiuni de conectare la computer pentru casele de marcat conectabile prin miniusb-usb in Windows7 sau Windows8. partea a II-a din IV

Instructiuni de conectare la computer pentru casele de marcat conectabile prin miniusb-usb in Windows7 sau Windows8. partea a II-a din IV Instructiuni de conectare la computer pentru casele de marcat conectabile prin miniusb-usb in Windows7 sau Windows8 partea a II-a din IV In aceasta parte : - se va verifica aplicabilitatea acestui fisier

More information

Tulburări cognitive în boala Parkinson

Tulburări cognitive în boala Parkinson Psihiatrie Tulburări cognitive în boala Parkinson Camelia Căpuşan, Doina Cosman Clinica de Psihiatrie, UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca Rezumat Boala Parkinson (BP) constă într-o afectare complexă a creierului,

More information

HVM BIOFLUX Human & Veterinary Medicine International Journal of the Bioflux Society

HVM BIOFLUX Human & Veterinary Medicine International Journal of the Bioflux Society HVM BIOFLUX Human & Veterinary Medicine International Journal of the Bioflux Society Daily hassles in a population of Romanian adolescents 1 Bogdan Nemeş, 1 Doina Cosman 1 Department of Clinical Psychology,

More information

IULIU HATIEGANU UNIVERSITY OF MEDICINE AND PHARMACY, CLUJ-NAPOCA

IULIU HATIEGANU UNIVERSITY OF MEDICINE AND PHARMACY, CLUJ-NAPOCA IULIU HATIEGANU UNIVERSITY OF MEDICINE AND PHARMACY, CLUJ-NAPOCA The ventriculophasic response in pacemaker-dependent patients with advanced heart block Doctoral Thesis Abstract PhD Student: Razvan Tudor

More information

IBRD CONCERNS REGARDING THE QUALITY HARMONIZATION OF ROMANIAN BEE PRODUCTS TO THE EUROPEAN LEGISLATION

IBRD CONCERNS REGARDING THE QUALITY HARMONIZATION OF ROMANIAN BEE PRODUCTS TO THE EUROPEAN LEGISLATION Lucrări ştiinţifice Zootehnie şi Biotehnologii, vol. 40(2), (2007),Timişoara. IBRD CONCERNS REGARDING THE QUALITY HARMONIZATION OF ROMANIAN BEE PRODUCTS TO THE EUROPEAN LEGISLATION PREOCUPĂRILE I.C.D.A.

More information

EXPERIMENTAL RESEARCH CONCERNING THE EFFECT OF ALUMINIUM COMPOUNDS ON ANXIETY IN MICE

EXPERIMENTAL RESEARCH CONCERNING THE EFFECT OF ALUMINIUM COMPOUNDS ON ANXIETY IN MICE ORIGINAL ARTICLE EXPERIMENTAL RESEARCH CONCERNING THE EFFECT OF ALUMINIUM COMPOUNDS ON ANXIETY IN MICE ISABEL GHITA 1, AURELIAN ZUGRAVU 1 *, CLAUDIA HANDRA 2, ANA SEGARCEANU 1, MIHAI NEGUTU 1, ION FULGA

More information

The profile of circulating il-8 and GM-CSF in

The profile of circulating il-8 and GM-CSF in original ARTICLES The profile of circulating il-8 and GM-CSF in patients with severe sepsis Simona Mera, Doina Tatulescu, Virginia Zanc, Cristina Cismaru, Mirela Flonta, Dumitru Carstina REZUMAT Obiective:

More information

Specificul conceptului de boala in Psihoterapia Centrata pe Persoana (PCP)

Specificul conceptului de boala in Psihoterapia Centrata pe Persoana (PCP) Specificul conceptului de boala in Psihoterapia Centrata pe Persoana (PCP) Georgeta Niculescu Notiunea elementara in conceptiile despre etiologie in psihoterapia centrata pe persoana este incongruenta.

More information

NITRATE TOXICITY AND DRINKING WATER STANDARDS A REVIEW

NITRATE TOXICITY AND DRINKING WATER STANDARDS A REVIEW THE JOURNAL OF PREVENTIVE MEDICINE 2002; 10 (1): 3-10 NITRATE TOXICITY AND DRINKING WATER STANDARDS A REVIEW B.C. Kross USA Abstract. The current US EPA maximum contaminant level (MCL) for public drinking

More information

The Effect of Omega-3 Supplement on Serum Lipid Profile in Patients Undergoing Hemodialysis: A Randomized Clinical Trial

The Effect of Omega-3 Supplement on Serum Lipid Profile in Patients Undergoing Hemodialysis: A Randomized Clinical Trial The Effect of Omega-3 Supplement on Serum Lipid Profile in Patients Undergoing Hemodialysis: A Randomized Clinical Trial MOSADEGH JABBARI 1, TERMEH KHOSHNEVIS 2, ARIA JENABI 1, FATEMEH YOUSEFI 3 1 Nephrology

More information

Durerea și fatigabilitatea în scleroza multiplă și impactul lor asupra prognosticului evolutiv al bolii

Durerea și fatigabilitatea în scleroza multiplă și impactul lor asupra prognosticului evolutiv al bolii REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT Durerea și fatigabilitatea în scleroza multiplă și impactul lor asupra prognosticului evolutiv al bolii Doctorand Romana Homorodean Conducător de doctorat Prof. Dr. Lăcrămioara

More information