2. TEOORIA Milline riik on väikeriik?

Size: px
Start display at page:

Download "2. TEOORIA Milline riik on väikeriik?"

Transcription

1 8 2. TEOORIA 2.1. Milline riik on väikeriik? Segadus, mis valitseb väikeriigi teadusliku määratluse osas, on esmapilgul kummastav, lähemal süvenemisel aga oma põhjustes ja ontoloogias täiesti mõistetav. Väiksus ja suurus ei tulene ju kunagi joonlauast, iseenesest ja objektiivselt. Suuruskategooriad jäävad alati mõõtja-poolseks lahterduseks, mille täpne mehhanism sõltub mõõtja valitud protseduurist ja eesmärkidest. Kujutatagu endale siinkohal korraks ette maletajat X, kelle kohta esitatakse küsimus, kas tegemist on väikese või suure maletajaga. Rääkimata sellest, kuhu tõmmata väikese ja suure vaheline piir, on siin võimalik anda järgmisi põhimõttelisi vastuseid: X on väike / suur, kuna ta on 1 meeter 80 sentimeetrit pikk, X on väike / suur, kuna ta kaalub 85 kilogrammi, X on väike / suur, kuna ta kaalub 1,2 korda vähem selle turniiri raskeimast maletajast, X on väike / suur, kuna ta on võitnud neli turniiri järjest, ja seda rida võiks veelgi pikendada. Ent kui keeles juurdunud praktika seostab maletaja suuruse harilikult siiski tema edukusega malelaua taga, siis riikide puhul on olukord tunduvalt ebamäärasem. Nii eesti kui inglise keele semantika lubab riigi väiksuse / suuruse all kirjeldada sisult ja vaatenurgalt vägagi erinevaid asju. Järgnevalt püütakse korrastada senistes sotsiaalteaduslikes uuringutes kasutatud väikeriigi definitsioone kindlasse loogilisse maatriksisse, ning määratleda ühtlasi siinse uurimuse aluseks võetav väikeriigi tähendus.

2 Väiksus läbi seisundi ja protsessi Ühe loogilise võimalusena saab väikeriiki piiritleda riigi füüsiliste ressursside kaudu. Väikeriik on sel juhul riik, mis on väike pindalalt ja rahvaarvult, majanduslikult ja militaarselt võimekuselt; riik, millel on madal iive ja kirjaoskuse protsent, mis on vaene loodusvaradelt ja rahvusvaheliselt tuntud isikute poolest, mis mängib väikest rolli maailmakaubanduses ja omab nõrka positsiooni nii teaduse-, tehnoloogia- kui kultuurisaavutuste vallas. (Schwind 1972: 349; von Däniken 1998: 44) See loend olgu siin esitatud avatud, näitlikul kujul. Erinevate füüsiliste lähteressursside nimetamine ja omavaheline kaalumine on hetkel oluline kui printsiip, mis eristub põhimõtteliselt järgmisest võimalusest. Väikeriigiuuringutesse toob suure annuse segadust asjaolu, et väiksust piiritletakse sageli mitte lähtekoha, vaid tulemuse kaudu. Selliste definitsioonide tüüpiliseks näiteks on järgmine Robert Keohane i skeem: Joonis 1. Riigi suurus reaalse võimu alusel. (Keohane 1969: 295) Seejuures ei ole väiksus sugugi a priori seotud füüsiliste parameetrite külge, tegemist võib olla ka mentaalse kuvandiga. Näiteks argumenteerib üks viimaste aastate tunnustatumaid väikeriigiuurijaid Laurent Goetschel, et väiksus on psühholoogiline

3 10 mõõde, mida võimendavad osaliselt just alaväärtustunde poolt süvendatavad autonoomiaja mõjudefitsiit: Joonis 2. Riigi suurus enesehinnangu alusel. (Goetschel 1998: 17) Nii nagu Keohane, lähtub ka Goetschel väikeriigi defineerimisel riikidevahelistest suhetest, ja mõõdab väiksust / suurust riigi reaalsete saavutuste ning neist johtuva enesehinnangu baasil. Võrreldes ülalkäsitletud füüsilise väiksuse määratlustega on rõhuasetus siin selgelt muutunud, liikudes ressursside omamiselt nende kasutamise võimekusele. Kui esimene definitsioonide rühm lähtub seisundist, siis teine vaatleb pigem protsessi; kui esimene keskendub lähtepotentsiaalile, siis teist huvitab ennekõike hetkesuutlikkus. Käesoleva töö eesmärgiks on uurida tegelikku vahekorda nende kahe erinevalt defineeritud väikeriigi vahel: millistel tingimustel ja kuidas on ühel riigil võimalik end füüsilisest väiksusest suuremaks käituda? Vältimaks kergesti tekkivat segadust, kasutatakse sõna väikeriik allpool alati lähtekoha mõistes üldnimena füüsilistelt ressurssidelt väiksele riigile. Kui tahetakse viidata ühe riigi väiksusele poliitilise võimekuse ja staatuse mõttes, lisatakse vastava tähendusega märgis (nt mõjuvõimult väike riik, väikese tegutsemisautonoomiaga riik jne).

4 Füüsilise väiksuse absoluutne ja suhteline määratlus Võimalused erinevate mõõdupuude valmistamiseks ei ole sellega aga veel kaugeltki ammendatud. Väikeriiki võib defineerida nii absoluutse kui suhtelise kategooriana. Absoluutset piirjoont füüsiliselt väikese ümber on vedanud kümned uurimused. Kõige sagedamini võetakse aluseks riigi rahvaarvu suurus, territooriumi ulatus ning majanduslik võimekus (harilikult sisemaise kogutoodangu aastamahu järgi). Seejuures loeb suurem osa autoreid väikeriigiks vähem kui miljoni elanikuga riigi (Höll 2000; Jazbec 2000), majanduslike ja territoriaalsete näitajate osas tundub pilt olevat mõneti kirjum. 3 Nii võib väikeseks lugeda näiteks ruutkilomeetrilise pindalaga riiki (nt Senjur 1993), aga samamoodi ka ruutkilomeetrilise pindalaga riiki. (Damijan 1997) Omaette huvitava süsteemi väikeriikide tuvastamiseks lõi 1970-ndatel aastatel saksa poliitgeograaf dr Martin Schwind. (Vt. tabel 1, lk 12) Riigi suurusklassi pani Schwind paika 8 kaalutud indikaatori (territoorium, rahvaarv, loodusvarad, tööstuse osakaal sisemajanduse kogutoodangus, riigi osa maailmakaubanduses, sissetulek elaniku kohta, kirjaoskamatute osakaal, iive) alusel, mis andsid koguindeksi skaalal (Schwind 1972: 349) Tähelepanuväärseks muudab Schwindi süsteemi aga just asjaolu, et suurusklasside piirid on siin sõltuvusse seatud ühiskondlik-majanduslikust korraldusest ajaloo vältel on riikide keskmine suurus pidevalt muutunud (Taagepera 1997), ja nii ei pruugiks tänases mõistes väikeriik olla sugugi nii väike mõnes teises ajastus. 3 Kõikumisi esineb loomulikult ka rahvaarvu puhul. Näiteks on Briti Ühenduses väikeriik praegu ametlikult defineeritud kui alla 5 miljoni elanikuga riik. (Henrikson 1999: 2) Samuti leidub selliseid väikeriigiuurijaid, kelle jaoks väikeseks saab pidada vaid alla 1 miljoni elanikuga riiki. (Clarke & Payne 1987)

5 maailmariik > 75 8 ressursinäitaja põhjal koostatud kompleksindeks suur > 50 suur > 40 keskmine suur väike keskmine keskmine Väike väike TÖÖSTUSRIIK AGRAAR-INDUSTR. RIIK AGRAARRIIK Tabel 1. Riigi suurus füüsiliste ressursside koondindeksi alusel. (Schwind 1972: 349) Siit jõuame viimastel aastatel väikeriigiuuringutes järjest kindlamalt maad võtnud arusaamani, et väiksus on ennekõike suhteline kategooria, mis iseloomustab ühte riiki võrdluses teiste samas ajas ja ruumis tegutsevate riikidega. (Knudsen 1999: 4) Lõpuks on ju selge, et ka näiliselt täiesti absoluutne väiksuse definitsioon muutuks mõttetuks ajalisfüüsilises vaakumis. Väike ollakse alati suhteliselt ja kellegi teisega kõrvutatuna. Kuna tundub iseenesestmõistetav, et näiteks Rootsi ja Soome on võrreldes Venemaaga väikeriigid, jäetakse suhteline väiksus sageli vaid tunnetuslikuks määratluseks (vt nt Knudsen 1996) ega püütagi suurusklasse täpsemalt operatsionaliseerida. Teadusliku korrektsuse seisukohalt valmistab selline lähenemine hulganisti probleeme, kuna jääb sõltuma uurija subjektiivsest suvast ja ole üle kantav teistele empiirilistele juhtumitele. Lause X on väike võrreldes Y-ga peaks võimalusel siiski tuginema kindlale loogilisele tehtele, mis annaks üheseltmõistetava tulemuse ükskõik millise X ja Y väärtuse korral.

6 Väikeriik käesolevas töös Käesolevas töös loetakse väikeriigiks selline riik, mille rahvaarv, majandusmaht (aastane SKT reaalses ostujõus) ja militaarne võimekus (viimase 10 aasta keskmine kaitsekulutus 4 ) on väiksem mingi ajahetke, võrdluskonteksti ja -valdkonna aritmeetiliselt keskmisest näitajast ja ühtlasi vähemalt kaks korda väiksem selle ajahetke, võrdluskonteksti ja valdkonna suurima riigi vastavast näitajast. Näiteks järgneva kolme riigi X, Y, Z hüpoteetilises võrdluses oleks väikeriigiks Y: Rahvaarv < aritm. Keskmine < ½ max SKT < aritm. Keskmine < ½ max Kaitsekulutus < aritm. keskmine < ½ max Väike-riik? X Y W < 8,4 < 10 < 61,7 < 50 < 24,8 < 25 Tabel 2 a. Väiksus läbi füüsiliste ressursside võrdluse. Esitatud definitsiooni puhul tuleb kohe vastata kahele olulisele küsimusele. Esiteks: millise põhjendusega seatakse piiriks aritmeetiline keskmine ja vähemalt kaks korda väiksem suurimast? Loogika algab siin talupoeglikust arutlusest, mille kohaselt väike on see, mis on väiksem tavalisest ehk keskmisest siit ka aritmeetilise keskmise reegel. Kohaldades seda universaalset mõttekäiku aga riikide suuruste võrdlemisele, osutub vajalikuks lisatingimuse sissetoomine. Aritmeetilise keskmise kui joonlaua puuduseks on 4 Nii rahvaarv kui riigi reaalne ostujõud on lühikeses ajaperspektiivis suhteliselt stabiilsed näitajad, kaitsekulutuste maht võib seevastu suures ulatuses muutuda ning teiseneda reaalseks militaarseks võimsuseks alles keskpika perioodi vältel (Biemer & O Brien 2000). Sel põhjusel arvestatakse viimase näitaja puhul viimase kümne aasta keskmise väärtusega.

7 14 väärtuste omavaheliste suhete eiramine; nii võiks ühtlase jaotuse (s.t. suuruselt pea võrdsete riikide) korral tekkida olukord, kus väga sarnastest suurustest mõned liigitatakse aritmeetilise keskmise alusel automaatselt väikesteks, teised suurteks. (Vt. tabel 2b) Suurima riigi kui etaloniga võrdlemine aitab sellist paradoksi sobivalt lahendada, tuues ühtlasi jõuliselt sisse eelnevalt mainitud arusaama, et suurus on alati suhteline mida suurem on suurim riik, seda rohkem on süsteemis väikeriike. 5 Pakutud kombinatoorset fiksatsiooni toetab kaudselt ka tõik, et selle alusel saadud tulemused kattuvad väga suurel määral (nagu selgub töö teises osas) intuitiivsete, igapäevasesse praktikasse juurdunud loenditega. Rahvaarv < aritm. keskmine < ½ max SKT < aritm. keskmine < ½ max Kaitsekulutus < aritm. keskmine < ½ max Väike-riik? X Y W 19, < 20,2 < 10,5 < 90 < 50 < 49 < 27 Tabel 2 b. Väiksus läbi füüsiliste ressursside võrdluse: sarnased riigid Teiseks vajab selgitamist, miks vaadeldakse just antud kolme näitajat rahvaarvu, majanduslikku ja militaarset võimekust ning miks on väikeriik vaid rangelt k õ i g i s kolmes kategoorias väike riik? Siin on peamiseks motiiviks konstrueerida selline lähtestsenaarium, kus võimalikud häirivad lisamuutujad mängiksid hüpoteesi testimisel hästi minimaalset rolli. Kuna käesolev töö keskendub nn pehme võimu tõhususele rahvusvaheliste suhete areenil, siis on uurimisobjektiks võetud osaleja, mille füüsiline e. 5 Kas ei piisaks siin ainult teisest tingimusest, vähemalt kaks korda väiksem suurimast? Põhimõtteliselt võimalik, kuid nõnda tekiks võimalus, et loendis 100; 49; 2; 2; 2; 1; 1; 1 osutub väikeseks ka suurus 49, mis olles küll ehk väike võrreldes suurimaga (100) on süsteemi kui terviku seisukohalt siiski pigem suur. Seetõttu tuleks eelistada just kahe tingimuse liitmist, mis peegeldab ühtaegu nii suhteid koguhulgas kui võrdluses kõige suurema hulga elemendiga.

8 15 militaarne jõud on viidud juba definitsiooni abil miinimumini. 6 Kui selline riik tahab loota eluspüsimisele rahvusvahelises riikide süsteemis ja, veelgi enam, soovib seda süsteemi oma huvidele vastavalt kujundada ja mõjutada, siis tuleb sel leida mingid muud ressursid peale toore musklijõu. 6 Just sel põhjusel on loobutud arvestamast näiteks riigi territooriumi kui tänastes militaarsetes jõuvahekordades suhteliselt väheolulise faktoriga.

9 Rahvusvaheliste suhete süsteem Nõrk või tugev, väike või suur, ambitsioonikas või mitte, oma tahte kehtestamiseks peab riik omama võimu, see tähendab suutlikkust toime tulla passiivse või koguni otseselt vaenuliku olukorraga. Ühe suurima üldistusjõuga võimu definitsiooni on välja käinud sotsiaalteaduse klassik Max Weber: Võim on ükskõik millisele alusele toetuv tõenäosus, et üks sotsiaalse suhte osapool suudab oma tahet võimalikule vastuseisule vaatamata ellu viia. (Weber 1922: 415) Nii väikesed kui suured riigid tegutsevad rahvusvaheliste suhete ruumis, kus valitsevad oma kindlad reeglid ja seaduspärad ning mida võib seetõttu käsitleda tervikliku süsteemina. Et seda süsteemset välja mõistmata on väikeriikide välispoliitilise võimu kohta väga raske midagi põhjapanevat öelda, tuleb siinkohal kontseptuaalset raamistikku veelgi avardada Rahvusvaheliste suhete süsteemimudelid Rahvusvaheliste suhete süsteemi kirjeldamiseks ja selgitamiseks on loodud mitmeid erinevaid teoreetilisi mudeleid. Neist mudelitest vaadeldakse järgnevalt kahte, realismi ja institutsionalismi. Esimest seetõttu, et juba Thykididese ja Machiavelliga alguse saanud realistlik koolkond on andnud rahvusvaheliste suhete teooriasse väga põhjaliku ja sisemiselt järjepideva poliitilise võimu analüüsi. (Aguirre 1995: 4) Realistide selget arusaama võimust ja anarhiast tasub välja joonistada kasvõi ainult seetõttu, et see kehastab endas teravaimat vastuväidet käesoleva töö hüpoteesile. Kui realistidel peaks

10 17 õigus olema, ei saa kinnitust leida institutsionalistlikule mudelile projitseeritud nägemus pehme võimu võidukäigust Realism Realistide koolkonna tuntuimad esindajad rahvusvaheliste suhete vallas on olnud Reinhold Niebuhr, Hans Morgenthau, Nicholas Spykeman, George Kennan, Walter Lippman, Arnold Wolfers, Henry Kissinger, E.H.Carr, George Schwarzenberger, Martin Wrigth, Raymond Aron. (Aguirre 1995: 7) Nii erinevad ja puhuti üksteisele vasturääkivad kui nende teaduslikud vaated ka polnud, ühendas neid kõiki veendumus, et rahvusvaheliste suhete süsteemi keskseks mõisteks oli, on ja jääb pürgimus võimu poole. Hans Morgenthau sõnadega on rahvusvaheline poliitika, nagu kogu ülejäänud poliitika, valimatu võitlus võimu eest. (Morgenthau 1960: 27) Ja võim on siin võrdne toore füüsilise jõuga. Suveräänsetest riikidest koosnev rahvusvaheliste suhete süsteem on oma olemuselt anarhiline; kõikvõimalikud normid, ühised tavad ja ühendavad kultuurimõjud on kaugelt liialt nõrgad, et kehtestada mingit muud seadust peale jõuseaduse. (Vt nt Bull 1977) Kirjutamata, ammudefineeritud mängureeglite järgi käitutakse ainult juhul, kui kehtib ajutine jõutasakaal ja selle rikkumisest võiks tõusta enam kahju kui kasu. (Goldstein 1994: 69) Sest rahvusvahelisel areenil oma poliitilisi alternatiive kaaludes ei tule riikidel järgida mitte teiste riikide kavatsusi, vaid pigem nende jõupotentsiaali ja selle rakendamise suutlikkust. (Ibid.: 70) Nii muutuvad sõjaline võimekus ja seda tootvad tegurid realistide nägemuses võimu ja tegutsemisvabaduse allikaks, ühtaegu vahendiks teiste eesmärkide saavutamisel kui ülimaks sihiks iseeneses. Iga riik on täpselt nii suur, kui suur on selle riigi jõuressurss Institutsionalism Selline anarhia ja muskli mudel domineeris rahvusvaheliste suhete tõlgendustes eriti jõuliselt pärast Teist Maailmasõda. Aastate möödudes hakkasid mitmed põhimõttelise tähtsusega arengud realismi autoriteeti aga tuntavalt õõnestama. Ühelt poolt sai selgeks, et rahvusvaheline areen pole enam üksnes rahvusriikide pärusmaa, vaid järjest

11 18 keerulisem võrgustik valitsustest, rahvusvahelistest organisatsioonidest, valitsusvälistest organisatsioonidest ja mõjukatest hiidkorporatsioonidest. (Aguirre 1995: 10) Teiselt poolt kasvas kriitika välja tõdemusest, et realistid olid liialt tähtsustanud rahvusvahelise subjekti puhtmilitaarset suutlikkust. Globaalses maailmas on sõjaline jõud kaotanud poliitika instrumendina nii oma endist kasutusala kui senist tõhusust. (Keohane & Nye 1977: 23-25) Kõigest sellest koorus välja vajadus uue funktsionalistliku lähenemise järele, mis mõtestaks tegelikkust koostöö, rahvusvaheliste institutsioonide ja rahvusvahelise integratsiooni terminites. Taksonoomiaid võib luua erinevaid, kuid kui institutsionalismi määratleda just nende põhimõistete alusel (vt nt Baylis & Rengger 1992: 9-25), kuuluvad sellesse koolkonda nii kahe maailmasõja vahelised idealistid, realistide esimesed tugevamad kriitikud Ernest Haas ja David Mitrany (Mitrany 1946; Haas 1964) kui ajaliselt hilisemad voolud eesotsas vastastikuse sõltuvuse teoreetikutega. Institutsionalistliku mudeli põhialuseks on väide, et rahvusvaheline ruum ei ole sugugi anarhiline, vaid korrastatud erinevate rahvusvaheliste režiimide poolt. Rahvusvahelised režiimid võivad üksteisest oma valdkonnalt (majandus / julgeolek / keskkond / jne) ja formaalsusastmelt vägagi erineda, kuid üldistatult on tegemist sellise kaudsete või otseste põhimõtete, normide, reeglite ja otsustusprotseduuride avaliku kogumiga, mille ümber rahvusvaheliste suhete mingis konkreetses vallas osalejate ootused koonduvad (Krasner 1983: 2). Skemaatiliselt võiks institutsionalistide nägemust rahvusvahelisest süsteemist esitada järgmisel kujul. (Vt. joonis 3, lk.19) Rahvusvahelises suhete ruumis tegutsevad mitmed autonoomsed osalejad: riigid, valitsusvälised organisatsioonid, rahvusvahelised organisatsioonid ja suurfirmad, võib-olla koguni üksikud indiviidid (Aguirre 1995: 10). Osalejate vaheline suhtlus toimub rahvusvaheliste režiimide mõjuväljas, mis kehtestavad korra nii kõige üldisemates väärtustes (nt inimõigused) kui kitsastel asistel aladel (nt kolmepoolne kalanduskokkulepe). Loomulikult on mõned osalejad režiimidega rohkem seotud ja teised vähem, kuid oma tegevuses peavad k õ i k nendega arvestama kasvõi kalkulatsioonina, milliseid tagajärgi tooks kaasa võimalik režiimi eiramine.

12 19 Joonis 3. Rahvusvaheliste suhete süsteem institutsionalistide käsitluses. Oluline on siin mõista, et iga režiim, luues korrastatud välja konfliktide ennetamiseks ja rahumeelseks režiimisiseseks lahendamiseks, vähendab oma olemasoluga takistamatult toimiva füüsilise jõu tähtsust. Jõuvektori koha täidavad otsusekindlus, läbirääkimissuutlikkus ja teised režiimi läbi võimenduvad tegurid. (Garnett 1989: 75-6) Ülalesitatud Weberi võimudefinitsioonist lähtudes võib öelda, et osaleja A võim osaleja B üle A B vahelises suhtes hakkab sõltuma konkreetse režiimi poolt loodud kontekstist ja sellest, millise määrani osaleja A oma eeliseid ära suudab kasutada. Enne väikeriikide ja režiimide omavahelist sidumist keskendugem korraks sellele võimufunktsioonile, käesoleva uurimuse ühele kontseptuaalsele teljele.

13 Võim ja selle komponendid Võim on oma ülesehituselt ja tekkelt niivõrd keeruline nähtus, et selle tulemuslik analüüs sotsiaalteadustes eeldab terviku lahutamist osadeks (Caporaso & Haggard: 100). Võimumehhanismi mõistmisel on käesolevas töös abiks võetud läbirääkimiste teooria üks keskseid autoreid, William Mark Habeeb, kelle aastal ilmunud teos Power and Tactics in International Negotiation: How Weak Nations Bargain with Strong Nations on pälvinud tunnustust just võimu ja selle algosade empiiriliselt testitud mudeli poolest. (Aguirre 1995: 16) Võimufunktsioonist rääkides teeb Habeeb vahet kolmel alamkomponendil: summaarsel struktuursel võimul, spetsiifilisel struktuursel võimul ja käitumuslikul võimul. (Habeeb 1988: 12) Joonis 4. Võimu kolm komponenti. 7 Esimene neist komponentidest tähistab osaleja füüsiliste ressursside absoluutset kogusummat vis-a-vis kogu väline maailm. (Ibid.: 17) Rahvusriikide puhul tulevad kõne 7 Joonise aluseks on käsitlus (Habeeb 1988).

14 21 alla näiteks militaarsed, majanduslikud ja demograafilised näitajad, aga ka potentsiaalset diplomaatilist võimekust, administratiivset suutlikkust jms iseloomustavad indeksid. (Morgenthau 1960: 29) Just seda komponenti võrdsustavad realistid võimu kui sellisega; Habeebi nägemus võimust on tunduvalt mitmetahulisem ja õigustab pigem institutsionalistlikke teooriaid. Habeebi uurimuse järgi on tegelikus võimusuhtes summaarsest struktuursest võimust märksa olulisemad teised kaks algkomponenti. (Habeeb 1988: 129) Spetsiifiline struktuurne võim tuleneb konkreetsest suhtest, milles võimu rakendatakse: küsimus on probleemis, selle püstituses ja lahendamiseks vajalikes / võimalikes ressurssides. (Ibid.: 19) Nii võimusuhet ümbritsev režiim kui küsimuse olemus seavad koguressursi kasutamisele omad piirangud. Mõned ressursid väärtustuvad, teised kaotavad antud kontekstis võib-olla sootuks tähenduse näiteks teatud keskkonnakaitserežiimi raames peetavatel läbirääkimistel kasvuhoonegaaside emiteerimise vähendamise küsimuses ei määra tulemuse kujunemist tõenäoliselt ühe või teise osaleja militaarne suutlikkus, küll aga läbirääkijate diplomaatiline võimekus ja kaubandus-majanduslikud survevahendid. Omaette teguriks võimu lõplikul kujunemisel on siin osaleja käitumine. Habeebi järgi on käitumuslik võim protsess, mille läbi osalejad liigutavad, esitavad ja kasutavad oma ressursse soovitud tulemuse saavutamise eesmärgil. (Ibid.: 23) Teiste sõnadega on tegemist võimufunktsiooni komponendiga, mis koostab tegutsemiskava (taktika), ja selle ühtlasi võimalikult edukalt ellu viib. Taktika ähvarduste, veenmise, huvi äratamise, olukorra soodsas valguses esitamise, faktide varjamise vms teadvustatud tegevuse 8 sihiks on muuta vastaspoole alternatiive, pühendumust ja kontrolli agenda / lahenduste üle. Oskusliku taktikaga võib osaleja algset spetsiifiliste ressursside vahekorda tuntavas ulatuses enese kasuks kallutada. (Ibid.: 24) Käesoleva uurimuse eesmärke silmas pidades on üldise võimufunktsiooni puhul eriti oluline rõhutada, et sihipärane käitumine ja režiimide loodud kontekst aitavad väikeriikidel füüsilise nõrkuse ja sellest tuleneva summaarse struktuurse võimunappuse 8 Taktika ei pea tingimata objektiivselt peegeldama osaleja tegelikku ressursibaasi. Ometi ei saa reaalsust ka täiesti eirata ja lõpuni bluffida, sest sel juhul kaotaks taktika küllalt ruttu oma usaldusväärsuse. (Aguirre 1995: 21)

15 22 kiuste rahvusvahelise süsteemi suuremate osalejate tahtele vastu seista. Veelgi enam, need muutujad annavad väiksusele sageli suhtelisi eeliseid. Välispoliitika passiivsetest tarbijatest võivad nii saada välispoliitika aktiivsed kujundajad.

16 Väikeriik rahvusvaheliste suhete süsteemis Väikeriikide võimalusi ja tegutsemisvabadust rahvusvaheliste suhete süsteemis on harjutud käsitlema teatud miinimumprogrammina, mis parimal juhul tagab väikestele rahuliku eluspüsimise. Väikeriik on juba olemuslikult teistsugune kui suurriik, sest suurtega sarnasest sisemisest otsustusprotsessist ja rahvuslike huvide ratsionaliseerimisest ei piisa veel sarnaste tulemusteni jõudmiseks. Mida lähemal realismile on vaatleja nägemus rahvusvahelisest ruumist, seda enam kiputakse väiksust tõlgendama ennekõike takistava ja piirava paratamatusena. (Knudsen 1996: 3-4) Kuid isegi need uurijad, kes möönavad rahvusvaheliste organisatsioonide ja režiimide järjest kasvavat rolli küünilise jõupoliitika pehmendamisel, jäävad väikeriikide välispoliitilise võimekuse osas sageli skeptilisele seisukohale. Tõsi, ühelt poolt praegune rahvusvaheline õigus ja kujunenud suhete süsteem just nagu legitimiseeriks poliitilise üksuse selle suurusele vaatamata. Teisalt pole väikestest riikidest enamasti aga funktsionaalset kasu, kuna süsteemi defineerijateks, ülalhoidjateks ja suunajateks peetakse endiselt suuremaid riike. (Bauwens et al 1996: xv; ka Kaplan 1957; Walz 1979) Selline arusaam võib osutuda teaduslikult põhjendamatuks Väikeriikide suhtelised eelised Eelmises osas käsitletud võimufunktsiooni komponente mõjutavad erinevad muutujad. Teoreetiliselt on olemas kolm võimalust: need muutujad on riigi suurusega kas

17 24 praktiliselt tähtsusetus korrelatsioonis, annavad suhtelise eelise suuremale riigile või, vastupidisel kombel, just väiksemale riigile. Esimese võimaluse illustreerimiseks võib tuua riikide administratiivse suutlikkuse taseme või toetuse teistelt riikidelt / rahvusvahelistelt organisatsioonidelt (Goetschel 1998: 18), kuid sellised muutujaid on teisigi. Käesolevat uurimust huvitab siiski just võimu seos võimukandja suurusega, ja siin võib eelnevatest arutlustest tõukudes kohe teha ühe tähelepanuväärse järelduse. Suurriikide suhteliseks eeliseks on pro definitio kõik see, mis puudutab üldisi struktuurseid ressursse. See annab omakorda vihje väikeriikide tugevuste otsimiseks: kui füüsiliselt pisikestel ja nõrkadel üleüldse on välispoliitilise võimu kehtestamisel mingeid põhimõttelisi eeliseid, peavad need asuma spetsiifilise ressursikonteksti ja riikide käitumise vallas. Senised süstemaatilisemad ja empiirilisele materjalile tuginevad analüüsid näivad seda oletust kõigiti kinnitavat. Nii nenditakse, et kui keskmiste ja suurte riikide juures on märgatav realiseerumata võimu paradoks (Wood 1988: 19), siis väiksemad riigid suudavad konkreetsete küsimuste puhul oma valikuid paindlikumalt kaaluda ja reaalseid arengustsenaariume kiiremini ette ennustades hetkeressurssi väga tõhusalt ära kasutada. (Antola & Lehtimäki 2001: 18) Seesugust ärksat keskendumist võimaldab näiteks asjaolu, et väiksematel riikidel on vähem ambitsioonikad rahvushuvid (Ibid.: 38), mida on sellevõrra kergem ühendada mingi rahvusvahelise koosluse tervikhuvidega. Teiselt poolt koondub nende ulatuselt tagasihoidlike, ent olemuselt eluliste väikeriiklike huvide taha sageli kodumaine poliitiline konsensus. (Lorenz 96: ) See aga on ressursside hõõrdevaba mobiliseerimise ja rakendamise üheks olulisemaks eelduseks. Küsimus ei seisne siiski üksnes selles, kuidas mobiliseerida ja rakendada antud olukorras tähenduslikke ressursse. Niisama suurt kui mitte suurematki rolli mängib siin käitumine, riigi osavus välispoliitilises suhtluses laiemalt: vähest paindlikkust ainelistes vahendites kompenseerib paindlikkus taktikas. Vastukaaluna paratamatule kvantitatiivsele nõrkusele on väikeriigid keskmisest võimekamad läbirääkijad ja nišidiplomaatia edendajad. (Cooper 1997: 8-9) Seejuures on väikeriikide diplomaatilis-taktikaliseks nišiks just usaldusväärne vahendustegevus, elujõulise konsensuse kujundamine ja oskus ringi käia

18 25 mitte-sunniliste meetmetega (non-coercive ways). (Goetschel 1998: 16, vt ka Gehring 1995: 210; Young 1991) Kuidas sellist käitumuslikku eelist seletada? Üheks võimaluseks on Sasha Baillie teooria, mille kohaselt läbirääkimistele põhinevas võimukontekstis tuleneb väikeriigi edukus kolmest omavahel seotud tegurist. Kõigi kolme teguri aluseks ja eelduseks on ressursinappus, mis loob tugeva soodumuse konflikte ennetavaks ja vältivaks käitumiseks. (Baillie 1998: ) Esmalt tõdeb Baillie, et suuresti on edu võtmeks vana eelarvamus, mis seostab väiksuse a priori nõrkuse ja ohutusega (1) : Väikeriigi piiratud ressurssidest johtuvalt on üldiselt vähetõenäoline, et teised riigid näeksid siin endale tõsist ohtu. Teised riigid leiavad end olevat väikeriigiga mitte-võistluslikus läbikäimises, ja see suurendab sallivust väikeriikidega suhtlemisel. Suurem osapool näitab tavaliselt üles mõistmist väiksema vastu. See lubab väikeriigil tegutseda omahuvidest lähtuvalt, ilma et selline käitumine ärgitaks teisi osapooli opositsiooni astuma. Isegi olulised võidud, mida väikeriik sedasi saavutab, näivad suurematele riikidele tähtsusetu tühjatähjana. (Baillie 1998: 202) Piiratud ressursibaas ja otseste survevahendite nappus mõjutab loomulikult ka väikeriigi enda käitumist. Teatud paratamatusena on väikeriigid pidanud õppima oma huvide saavutamist madalat profiili hoides, lastes suurematel riikidel prožektorivalguses kraagelda ja sekkudes aktiivselt üksnes tõeliselt oluliste küsimuste korral. Nõrkus muutub siin moraalseks eeliseks, sest riik, sidudes end valikuvabaduse pöördumatu ohverduse külge (Ibid.: 203), seab vastaspoole alati ebamugavasse seisu. Mida tihedam on siin osalejatevaheline režiimiline ja institutsionaalne seotus, seda tõenäolisemalt tagab selline valikulise sekkumise strateegia väikeriigile soodsa tulemuse. (2) (Ibid.: 204) Ühtlasi võimaldavad piiratud välispoliitilised huvid väikeriigil tihti esineda erapooletu vahendajana (honest broker). Väikeriik hõivab sellega suhtlusprotsessis kriitilise, keskse koha esmane ligipääs informatsioonile võimaldab olukorda analüüsida ja tüürida võimuprotsesse suunas, mis osutuvad vahendaja enda seisukohalt võimalikult meelepäraseks. (3) Selline võimalus tuleneb tõigast, et režiimi sees ei ole väikeriik

19 26 kunagi lõplikult neutraalne ja protsessist väljaspool seisev osaleja. (Ibid.) Ka vahendajana on sel oma kaudsed huvid ja eelistused, mida keegi ei keela järgida; väikeriigi teeneid kasutatakse siin lihtsalt seetõttu, et need huvid ja eelistused on enamasti tunduvalt tagasihoidlikumad kui suuremate osalejate puhul Hüpotees Eelnevaga on sõnastatud üks omanäoline nägemus rahvusvaheliste suhete süsteemist ja väikeriikide suutlikkusest selles olulist osa etendada. Ei oleks midagi intrigeerivamat, kui esitatud visiooni ühe järjest mõjukama ja ometi jätkuvalt väheuuritud välispoliitilise režiimi Euroopa Liidu Ühise välis- ja julgeolekupoliitika (PESC) peal testida. Et järgnevat empiirilist osa vajaliku määral fokuseerida, olgu teoreetilisest arutlusest tulenenud põhiväide esmalt teravdatud kujule viidud: tänu spetsiifilisest struktuursest ja käitumuslikust võimust tulenevatele eelistele suudavad väikeriigid Euroopa Liidu Ühise välis- ja julgeolekupoliitika (PESC) kontekstis olla võimult suured, s.t. mõjutada ja suunata režiimi olemust ja selle raames tehtavaid otsuseid. Rahvusvahelise välispoliitilise režiimi seisukohalt avaldub igasuguse võimu tulemus kahe loogilise väljundina. Esiteks omab osalejate võim instrumentaalset väljundit s.t. üldist püüdu luua selline režiim, mis oleks rahvusvaheliste suhete ruumis võimalikult tõhus ja dominantne. Teiseks on osalejate võim suunatud partikulaarsesse väljundisse s.t. iga osaleja püüdesse tarbida olemasoleva režiimi vahendeid ja võimalusi oma rahvuslikest huvidest lähtuvalt. (Krasner 1983: 13) Empiiriline osa uurib PESC-is tegutsevate väikeriikide võimu nii instrumentaalse kui partikulaarse väljundi osas.

Maitsjast maitseni Santa Maria moodi. Rainer Tammet 29. aprill 2015

Maitsjast maitseni Santa Maria moodi. Rainer Tammet 29. aprill 2015 Maitsjast maitseni Santa Maria moodi Rainer Tammet 29. aprill 2015 PAULIG GROUP 29. APRILL 2015 TOIDUAINETETÖÖSTUSE AASTAKONVERENTS Paulig Grupi struktuur 2015 Paulig Group Müügitulu: 840 m Töötajaid:

More information

Subjekti eneseloome võimusuhetes: Agambeni, Badiou ja Foucault subjektsuseteooriad semiootilisest vaatepunktist 1

Subjekti eneseloome võimusuhetes: Agambeni, Badiou ja Foucault subjektsuseteooriad semiootilisest vaatepunktist 1 Acta Semiotica Estica IX Subjekti eneseloome võimusuhetes: Agambeni, Badiou ja Foucault subjektsuseteooriad semiootilisest vaatepunktist 1 Ott Puumeister Liberaaldemokraatlikus kontekstis nähakse indiviidi

More information

TARTU ÜLIKOOL Sotsiaal- ja haridusteaduskond Sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika instituut

TARTU ÜLIKOOL Sotsiaal- ja haridusteaduskond Sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika instituut TARTU ÜLIKOOL Sotsiaal- ja haridusteaduskond Sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika instituut Vello Veltmann REPRODUKTSIOONITEOORIAD JA SOTSIAALNE MUUTUS Magistritöö Juhendaja: MA T. Strenze Juhendaja allkiri.

More information

OMA HALDJARIIKI KAITSTES

OMA HALDJARIIKI KAITSTES OMA HALDJARIIKI KAITSTES Vestlus Tiina Kirsiga Tiina Kirss (snd 1957) on väliseesti päritolu kirjandusteadlane. Sündinud USA-s ja töötanud vahepeal ka Kanadas, Toronto ülikoolis, elab ta püsivalt Eestis

More information

Humanistlikud pedagoogilised süsteemid II. Ene-Silvia Sarv Kursus: kasvatusteadus ja kasvatusfilosoofia Kasvatusteaduste Instituut 2009

Humanistlikud pedagoogilised süsteemid II. Ene-Silvia Sarv Kursus: kasvatusteadus ja kasvatusfilosoofia Kasvatusteaduste Instituut 2009 Humanistlikud pedagoogilised süsteemid II Ene-Silvia Sarv Kursus: kasvatusteadus ja kasvatusfilosoofia Kasvatusteaduste Instituut 2009 Sisust Alternatiivpedagoogikad, -koolid Humanistlikud pedagoogilised

More information

Rahvusvaheliste suhete teooriad Lakatosi teaduslikus uurimisprogrammis: reflektiivsete julgeolekuteooriate programmiline paigutus ja progressiivsus

Rahvusvaheliste suhete teooriad Lakatosi teaduslikus uurimisprogrammis: reflektiivsete julgeolekuteooriate programmiline paigutus ja progressiivsus TARTU ÜLIKOOL Sotsiaal- ja haridusteaduskond Riigiteaduste instituut Rahvusvaheliste suhete õppetool Magistritöö Lauri Luht Rahvusvaheliste suhete teooriad Lakatosi teaduslikus uurimisprogrammis: reflektiivsete

More information

Infootsing ravijuhendite koostamiseks. Ravijuhendid. Pärnu Otsime: ravijuhendeid. süstemaatilisi ülevaateid

Infootsing ravijuhendite koostamiseks. Ravijuhendid. Pärnu Otsime: ravijuhendeid. süstemaatilisi ülevaateid Infootsing ravijuhendite koostamiseks Pärnu 2015 Otsime: ravijuhendeid süstemaatilisi ülevaateid randomiseeritud kontrollitud uuringuid Ravijuhendid Spetsiaalsed ravijuhendite andmebaasid Artiklite otsing

More information

Kognitiivse pöörde puhul ei saa vist väita, et pööre puudutas ainult

Kognitiivse pöörde puhul ei saa vist väita, et pööre puudutas ainult Haldur Õim 9/3/08 5:24 PM Page 617 KOGNITIIVNE PÖÖRE HALDUR ÕIM Kognitiivse pöörde puhul ei saa vist väita, et pööre puudutas ainult humanitaarteadusi. Alguses kindlasti mitte, kui võtta lähteks meil käibiv

More information

Consumption of Antiretroviral Drugs in Estonia. Retroviirusvastaste ravimite kasutamine Eestis

Consumption of Antiretroviral Drugs in Estonia. Retroviirusvastaste ravimite kasutamine Eestis Retroviirusvastaste ravimite kasutamine Eestis Irja Lutsar Tartu Ülikooli Mikrobioloogia Instituudi juhataja, meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor Kai Zilmer Lääne Tallina Keskhaigla Nakkuskliiniku

More information

KUIDAS MUUTA MEIE IDEID SELGEKS *

KUIDAS MUUTA MEIE IDEID SELGEKS * AKADEEMIA 8/1997, lk 1679 1701 KUIDAS MUUTA MEIE IDEID SELGEKS * Charles S. Peirce Tõlkinud Tiiu Hallap I Igaüks, kes on tutvunud mõne tavapärase moodsa loogikakäsitlusega 1, mäletab kahtlemata neid kahte

More information

Tartu Ülikool. Sotsiaalteaduskond. Riigiteaduste Instituut. Magistritöö. Laidi Surva VABATAHTLIKU TEGEVUSE ARENDAMINE KOLMEL TASANDIL:

Tartu Ülikool. Sotsiaalteaduskond. Riigiteaduste Instituut. Magistritöö. Laidi Surva VABATAHTLIKU TEGEVUSE ARENDAMINE KOLMEL TASANDIL: Tartu Ülikool Sotsiaalteaduskond Riigiteaduste Instituut Magistritöö Laidi Surva VABATAHTLIKU TEGEVUSE ARENDAMINE KOLMEL TASANDIL: ÜHISKOND. ORGANISATSIOON. INDIVIID. Juhendaja: Tiina Randma-Liiv PhD Tartu

More information

Liberaalne vähiravikorraldus keskhaiglad versus regionaalhaiglad

Liberaalne vähiravikorraldus keskhaiglad versus regionaalhaiglad Liberaalne vähiravikorraldus keskhaiglad versus regionaalhaiglad Andrus Arak, MD, PhD onkoloog, üldkirurg Pärnus 06.05.2016 Liberaalne - salliv, vabameelne Optimaalne - parim, sobivaim, ökonoomseim Konservatiivne

More information

VARIATIONS IN TACTILE SIGNING THE CASE OF ONE-HANDED SIGNING

VARIATIONS IN TACTILE SIGNING THE CASE OF ONE-HANDED SIGNING ESUKA JEFUL 2011, 2 1: 273 282 VARIATIONS IN TACTILE SIGNING THE CASE OF ONE-HANDED SIGNING Johanna Mesch Stockholm University Abstract. Tactile sign language is a variety of a national sign language.

More information

RIIGI MAJANDUSARENGU JA INDIVIIDI SUBJEKTIIVSE HEAOLU HINNANG PALGATÖÖTAJATE LÕIKES

RIIGI MAJANDUSARENGU JA INDIVIIDI SUBJEKTIIVSE HEAOLU HINNANG PALGATÖÖTAJATE LÕIKES TARU ÜLIKOOL Majandusteaduskond Karo-Andreas Reinart RIIGI MAJANDUSARENGU JA INDIVIIDI SUBJEKTIIVSE HEAOLU HINNANG PALGATÖÖTAJATE LÕIKES Bakalaureusetöö Juhendaja: doktorant Allan Teder Tartu 2015 Soovitan

More information

MIS OHUSTAB AVATUD ÜHISKONDA TÄNAPÄEVAL?

MIS OHUSTAB AVATUD ÜHISKONDA TÄNAPÄEVAL? X I V A V A T U D Ü H I S K O N N A F O O R U M X I V A V A T U D Ü H I S K O N N A F O O R U M MIS OHUSTAB AVATUD ÜHISKONDA TÄNAPÄEVAL? T A L L I N N, 2 9. M A I 2 0 0 9 Toimetanud Mari-Liis Jakobson

More information

Saatesõna eestikeelsele väljaandele

Saatesõna eestikeelsele väljaandele Saatesõna eestikeelsele väljaandele Originaali tiitel: Appendix: Techniques and Methods of Policy Analysis Katarína Staroòová Raamatust: How to be a better policy advisor? Miroslaw Grochowski, Michal Ben-Gera

More information

TARTU ÜLIKOOL Matemaatika-informaatikateaduskond Arvutiteaduse instituut. Referaat. XP vs. RUP. Autor: Martin Mäe. Juhendaja: Erik Jõgi

TARTU ÜLIKOOL Matemaatika-informaatikateaduskond Arvutiteaduse instituut. Referaat. XP vs. RUP. Autor: Martin Mäe. Juhendaja: Erik Jõgi TARTU ÜLIKOOL Matemaatika-informaatikateaduskond Arvutiteaduse instituut Referaat XP vs. RUP Autor: Martin Mäe Juhendaja: Erik Jõgi Tartu, Sügis 2005 SISUKORD SISSEJUHATUS...3 XP...4 RUP...6 KOKKUVÕTE...8

More information

KÄSIRAAMAT. Organisatsiooni ARENDAMINE. KIRJUTAS Kristina Mänd

KÄSIRAAMAT. Organisatsiooni ARENDAMINE. KIRJUTAS Kristina Mänd KÄSIRAAMAT V A B A Ü H E N D U S T E L E Organisatsiooni ARENDAMINE KIRJUTAS Kristina Mänd Organisatsiooni ARENDAMINE KIRJUTAS Kristina Mänd EMSL 2014 Autor: Kristina Mänd Toimetaja: Alari Rammo Keeletoimetaja:

More information

MAJANDUSLIKE OSTUOTSUSTE MÕJUTAMINE AASTASTE NOORTE NÄITEL

MAJANDUSLIKE OSTUOTSUSTE MÕJUTAMINE AASTASTE NOORTE NÄITEL TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL TALLINNA KOLLEDŽ Rahvusvaheline majandus ja ärikorraldus Helena Tomson MAJANDUSLIKE OSTUOTSUSTE MÕJUTAMINE 18-25 AASTASTE NOORTE NÄITEL Lõputöö Juhendaja: lektor Raul Vatsar, MA

More information

From the brain to intelligent systems: The attenuation of sensation of self-generated movement

From the brain to intelligent systems: The attenuation of sensation of self-generated movement UNIVERSITY OF TARTU Institute of Computer Science Computer Science Curriculum Kristjan-Julius Laak From the brain to intelligent systems: The attenuation of sensation of self-generated movement Master

More information

T-Kit käsiraamat Õppetegevuse hindamine noorsootöös. Maitstes suppi

T-Kit käsiraamat Õppetegevuse hindamine noorsootöös. Maitstes suppi Maitstes suppi 2 Tere tulemast ute sarja lugejaks! Nii mõnigi teist on ilmselt mõtelnud, mida võiks tähendada inglise keeles käsiraamatut tähistav sõna T-Kit? Me pakume sellele vähemalt kahte seletust.

More information

TARTU ÜLIKOOL SOTSIAALTEADUSTE VALDKOND NARVA KOLLEDŽ ÜHISKONNATEADUSTE LEKTORAAT

TARTU ÜLIKOOL SOTSIAALTEADUSTE VALDKOND NARVA KOLLEDŽ ÜHISKONNATEADUSTE LEKTORAAT TARTU ÜLIKOOL SOTSIAALTEADUSTE VALDKOND NARVA KOLLEDŽ ÜHISKONNATEADUSTE LEKTORAAT Kristina Laks-Suško KONFLIKTIDE TEKKIMISE PÕHJUSED LASTE SEAS JA NENDE LAHENDAMISE VIISID MTÜ VIRUMAA HEATEGEVUSKESKUSES

More information

HIINA RAHVAVABARIIGI KUVAND EESTI RAHVUSRINGHÄÄLINGU ARVAMUSLUGUDES

HIINA RAHVAVABARIIGI KUVAND EESTI RAHVUSRINGHÄÄLINGU ARVAMUSLUGUDES TALLINNA ÜLIKOOL Rahvusvaheliste ja Sotsiaaluuringute Instituut Martin Vainu HIINA RAHVAVABARIIGI KUVAND EESTI RAHVUSRINGHÄÄLINGU ARVAMUSLUGUDES Bakalaureusetöö Juhendaja: Peeter Vihma Kaitsmisele lubatud:.......

More information

DISSERTATIONES IURIDICAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 40

DISSERTATIONES IURIDICAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 40 DISSERTATIONES IURIDICAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 40 DISSERTATIONES IURIDICAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 40 PRIIT MANAVALD Maksejõuetusõigusliku regulatsiooni valikuvõimaluste majanduslik põhjendamine 5

More information

Noorsootöö identiteet ja tulevik

Noorsootöö identiteet ja tulevik Noorsootöö muutuvas maailmas tere! Noorsootöö identiteet ja tulevik SISSEJUHATUS Marit Kannelmäe-Geerts ESF programmi Noorsootöö kvaliteedi arendamine õppematerjalide arendamise koordinaator marit.kannelmae-geerts@archimedes.ee

More information

RAHVUSVAHELISE BRÄNDI KUJUNDAMINE TARKVARAARENDUSETTEVÕTTES MCRLabs

RAHVUSVAHELISE BRÄNDI KUJUNDAMINE TARKVARAARENDUSETTEVÕTTES MCRLabs TARTU ÜLIKOOL Majandusteaduskond Ettevõttemajanduse instituut Rahvusvahelise ettevõtluse ja innovatsiooni õppetool Ave Annuk RAHVUSVAHELISE BRÄNDI KUJUNDAMINE TARKVARAARENDUSETTEVÕTTES MCRLabs Bakalaureusetöö

More information

STRUKTUURIVAHENDITE RAKENDAMISE HINDAMISTE LÄBIVIIMISE TÖÖVIHIK

STRUKTUURIVAHENDITE RAKENDAMISE HINDAMISTE LÄBIVIIMISE TÖÖVIHIK 1. Praktika 2. Näited STRUKTUURIVAHENDITE RAKENDAMISE HINDAMISTE LÄBIVIIMISE TÖÖVIHIK 2008 Sisukord 1. Sissejuhatus 2 2. Meetodid ning ülevaade 3 3. Hindamisülesande püstitus ja küsimused ning hindamismetoodika

More information

Diana Aronia ENESEKOHASTE TUUMIKHINNANGUTE MÕÕTMINE VABATAHTLIKULT LISAKOHUSTUSI VÕTNUD ÜLIÕPILASTEL. Seminaritöö

Diana Aronia ENESEKOHASTE TUUMIKHINNANGUTE MÕÕTMINE VABATAHTLIKULT LISAKOHUSTUSI VÕTNUD ÜLIÕPILASTEL. Seminaritöö Tartu Ülikool Sotsiaal- ja haridusteaduskond Psühholoogia instituut Diana Aronia ENESEKOHASTE TUUMIKHINNANGUTE MÕÕTMINE VABATAHTLIKULT LISAKOHUSTUSI VÕTNUD ÜLIÕPILASTEL Seminaritöö Juhendaja: Aavo Luuk

More information

NÜÜDISKULTUURI HÄÄLEKANDJA KUUEKÜMNE NELJAS NUMBER : MAI 2017 HIND 2 #64 : RÄNNUD

NÜÜDISKULTUURI HÄÄLEKANDJA KUUEKÜMNE NELJAS NUMBER : MAI 2017 HIND 2 #64 : RÄNNUD NÜÜDISKULTUURI HÄÄLEKANDJA KUUEKÜMNE NELJAS NUMBER : MAI 2017 HIND 2 #64 : RÄNNUD 2 : KUUEKÜMNE NELJAS NUMBER : RÄNNUD TOIMETUS JUHTKIRI Trotsides etteantud radu Reisimine on osa jõuka Lääne inimese elustiilist

More information

SÕNAJÄRG, INFOSTRUKTUUR JA OBJEKTI KÄÄNE EESTI KEELES

SÕNAJÄRG, INFOSTRUKTUUR JA OBJEKTI KÄÄNE EESTI KEELES ESUKA JEFUL 2015, 6 3: 197 213 SÕNAJÄRG, INFOSTRUKTUUR JA OBJEKTI KÄÄNE EESTI KEELES David Ogren Tartu Ülikool Eesti keele sõnajärg, infostruktuur ja objektikääne David Ogren Kokkuvõte. Objekti kääne eesti

More information

aastat ravimistatistikat Eestis Years of Estonian Statistics on Medicines

aastat ravimistatistikat Eestis Years of Estonian Statistics on Medicines 20 aastat ravimistatistikat Eestis Years of Estonian Statistics on Medicines aastat ravimistatistikat Eestis 20 Years of Estonian Statistics on Medicines Tartu 2015 Toimetanud Edited by: Ravimiamet Estonian

More information

Agressiivsus. Sinu tark laps. Sinu tark laps. Jesper Juul. Jesper Juul Agressiivsus. Teejuht agressiivsete laste ja noorte paremaks mõistmiseks

Agressiivsus. Sinu tark laps. Sinu tark laps. Jesper Juul. Jesper Juul Agressiivsus. Teejuht agressiivsete laste ja noorte paremaks mõistmiseks Jesper Juul Paraku vaadatakse sellist agressiivsust üha enam vaid lapse probleemi või häirena. Selline käsitlus on ohtlik laste vaimsele tervisele, enesehinnangule ja sotsiaalsele enesekindlusele. Me peame

More information

SOTSIAALMEEDIA ETTEVÕTTE STRATEEGIAS NASDAQ OMX TALLINN NÄITEL

SOTSIAALMEEDIA ETTEVÕTTE STRATEEGIAS NASDAQ OMX TALLINN NÄITEL TARTU ÜLIKOOL Sotsiaal- ja haridusteaduskond Ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituut SOTSIAALMEEDIA ETTEVÕTTE STRATEEGIAS NASDAQ OMX TALLINN NÄITEL Magistritöö Autor: Tex Vertmann Juhendaja: Pille

More information

Bo Hejlskov Elvén ja Tina Wiman PAHURAD LAPSED. Miks lapsed tujutsevad ja kuidas sellega toime tulla?

Bo Hejlskov Elvén ja Tina Wiman PAHURAD LAPSED. Miks lapsed tujutsevad ja kuidas sellega toime tulla? Bo Hejlskov Elvén ja Tina Wiman PAHURAD LAPSED Miks lapsed tujutsevad ja kuidas sellega toime tulla? Originaal: Barn som bråkar Att hantera känslostarka barn i vardagen Bo Hejlskov Elvén, Tina Wiman Copyright

More information

DEVELOPING METHODS FOR ANALYSIS AND EVALUATION OF REGRESSION TESTING PROCESS

DEVELOPING METHODS FOR ANALYSIS AND EVALUATION OF REGRESSION TESTING PROCESS TALLINN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Faculty of Information Technology IDX70LT Margarita Aravina 100257IAPMM DEVELOPING METHODS FOR ANALYSIS AND EVALUATION OF REGRESSION TESTING PROCESS Master s thesis Supervisor:

More information

Indrek Otsus Ott Kiivikas

Indrek Otsus Ott Kiivikas Indrek Otsus Ott Kiivikas Indrek Otsus Ott Kiivikas Lugupidamisega Indrek Otsus Aprill 2012 Kuus aastat on liiga lühike aeg, et tuua muutusi kulturismi treenigumetoodika või toitumise põhimõtetesse, aga

More information

Kultuur ja isiksus. Jüri Allik, Anu Realo. Teaduse sõjad

Kultuur ja isiksus. Jüri Allik, Anu Realo. Teaduse sõjad Kultuur ja isiksus Jüri Allik, Anu Realo Teaduse sõjad Eestis on hea elada. Pole siin suuri maavärinaid, üleujutusi ega orkaane. Elu on rahulikult korraldatud ja harva tullakse sind ahistama selle pärast,

More information

FOORUMTEATER JÕUSTAMISMEETODINA

FOORUMTEATER JÕUSTAMISMEETODINA Tallinna Ülikool Sotsiaaltöö Instituut Gertha Teidla-Kunitsõn FOORUMTEATER JÕUSTAMISMEETODINA Bakalaureusetöö Juhendaja: Mare Leino, Ph.D Tallinn 2013 Olen koostanud bakalaureusetöö iseseisvalt. Teiste

More information

Haridustulemuste ja õpimotivatsiooni seos riigi majandusnäitajatega 29 Euroopa riigi näitel

Haridustulemuste ja õpimotivatsiooni seos riigi majandusnäitajatega 29 Euroopa riigi näitel Tartu Ülikool Psühholoogia Instituut Hanna Hirve Haridustulemuste ja õpimotivatsiooni seos riigi majandusnäitajatega 29 Euroopa riigi näitel Seminaritöö Juhendajad: Karin Täht, Olev Must Läbiv pealkiri:

More information

TAJU STRUKTUUR ARISTOTELESE FILOSOOFIAS

TAJU STRUKTUUR ARISTOTELESE FILOSOOFIAS TALLINNA ÜLIKOOL EESTI HUMANITAARINSTITUUT FILOSOOFIA ÕPPETOOL OTT KAGOVERE TAJU STRUKTUUR ARISTOTELESE FILOSOOFIAS MAGISTRITÖÖ JUHENDAJA: Andres Luure, PhD Tallinn 2011 EESSÕNA Teemani, mida käsitlen

More information

LAPS LASTEKAITSETÖÖ KLIENDINA LASTEKAITSETÖÖTAJATE KÄSITUSES

LAPS LASTEKAITSETÖÖ KLIENDINA LASTEKAITSETÖÖTAJATE KÄSITUSES Tartu Ülikool Sotsiaalteaduste valdkond Ühiskonnateaduste instituut Sotsioloogia, sotsiaaltöö ja sotsiaalpoliitika õppekava Sotsiaaltöö ja sotsiaalpoliitika eriala Tuule Pensa LAPS LASTEKAITSETÖÖ KLIENDINA

More information

KÄSIRAAMAT A M E T N I K E L E J A VABAÜHENDUSTELE KAASAMINE. avalikus sektoris ja vabakonnas. KIRJUTASID Urmo Kübar ja Hille Hinsberg

KÄSIRAAMAT A M E T N I K E L E J A VABAÜHENDUSTELE KAASAMINE. avalikus sektoris ja vabakonnas. KIRJUTASID Urmo Kübar ja Hille Hinsberg KÄSIRAAMAT A M E T N I K E L E J A VABAÜHENDUSTELE KAASAMINE avalikus sektoris ja vabakonnas KIRJUTASID Urmo Kübar ja Hille Hinsberg KAASAMINE avalikus sektoris ja vabakonnas KIRJUTASID Urmo Kübar ja

More information

Evolutsiooniline epistemoloogia. I osa: ideedeajalooline kujunemine ja põhilised koolkonnad

Evolutsiooniline epistemoloogia. I osa: ideedeajalooline kujunemine ja põhilised koolkonnad Evolutsiooniline epistemoloogia. I osa: ideedeajalooline kujunemine ja põhilised koolkonnad Indrek Peedu Usuteaduskond, Tartu Ülikool Selle artikli eesmärgiks on käsitleda evolutsioonilise epistemoloogia

More information

NAIS- JA MEESTARBIJATE MOTIIVID KOSMEETIKA OSTMISEL JA KASUTAMISEL

NAIS- JA MEESTARBIJATE MOTIIVID KOSMEETIKA OSTMISEL JA KASUTAMISEL TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Majandusteaduskond Ärikorralduse instituut Astrit Vanaveski NAIS- JA MEESTARBIJATE MOTIIVID KOSMEETIKA OSTMISEL JA KASUTAMISEL Bakalaureusetöö Õppekava Ärindus, peaeriala turundus

More information

KODANIKUÜHENDUSTE ÜHISKONDLIKU MÕJU HINDAMINE KÄSIRAAMAT

KODANIKUÜHENDUSTE ÜHISKONDLIKU MÕJU HINDAMINE KÄSIRAAMAT KODANIKUÜHENDUSTE ÜHISKONDLIKU MÕJU HINDAMINE KÄSIRAAMAT KODANIKUÜHENDUSTE ÜHISKONDLIKU MÕJU HINDAMINE KÄSIRAAMAT Koostaja: Jaan Aps Heateo Sihtasutus Tallinn 2012 Käsiraamat valmis ühe väljundina Heateo

More information

Normid ja väärtused Eesti meeste laste saamise soovide mõjutajana

Normid ja väärtused Eesti meeste laste saamise soovide mõjutajana Tartu Ülikool Sotsiaal ja haridusteaduskond Ühiskonnateaduste instituut Sotsioloogia õppekava Joonas Ojap Normid ja väärtused Eesti meeste laste saamise soovide mõjutajana Bakalaureusetöö Juhendaja: Mare

More information

Probleemist lahenduseni riigieksamikirjandite näitel

Probleemist lahenduseni riigieksamikirjandite näitel M e r l e K a l d j ä r v MA, Tallinna ülikooli kasvatusteaduste instituudi emakeeledidaktika doktorant Probleemist lahenduseni riigieksamikirjandite näitel RESÜMEE Artiklis käsitletakse õpilaste argumenteerimisoskust

More information

NÜÜDISKULTUURI HÄÄLEKANDJA KOLMEKÜMNE VIIES number : JUUNI/JUULI 2014 HIND 2 / VABALEVIS TASUTA #35

NÜÜDISKULTUURI HÄÄLEKANDJA KOLMEKÜMNE VIIES number : JUUNI/JUULI 2014 HIND 2 / VABALEVIS TASUTA #35 NÜÜDISKULTUURI HÄÄLEKANDJA KOLMEKÜMNE VIIES number : JUUNI/JUULI 2014 HIND 2 / VABALEVIS TASUTA #35 2 : KOLMEKÜMNE viies NUMBER : juuni/juuli 2014 Esikaanel Viljandi pärimusmuusika festival. Foto: Renee

More information

NÜÜDISKULTUURI HÄÄLEKANDJA NELJAKÜMNE KOLMAS number : APRILL 2015 HIND 2 #43

NÜÜDISKULTUURI HÄÄLEKANDJA NELJAKÜMNE KOLMAS number : APRILL 2015 HIND 2 #43 NÜÜDISKULTUURI HÄÄLEKANDJA NELJAKÜMNE KOLMAS number : APRILL 2015 HIND 2 #43 2 : NELJAKÜMNE KOLMAS NUMBER : APRILL 2015 Esikaanel Indrek Kasela. Foto: Tõnu Tunnel KAASAUTORID Hugo Tipner on siia maailma

More information

TÖÖRAHULOLU JA SEDA KUJUNDAVAD TEGURID EESTI RAAMATUKOGUDE NÄITEL

TÖÖRAHULOLU JA SEDA KUJUNDAVAD TEGURID EESTI RAAMATUKOGUDE NÄITEL TARTU ÜLIKOOL Majandusteaduskond Ettevõttemajanduse instituut Andrei Andrejev TÖÖRAHULOLU JA SEDA KUJUNDAVAD TEGURID EESTI RAAMATUKOGUDE NÄITEL Magistritöö sotsiaalteaduse magistri kraadi taotlemiseks

More information

Kaasava KAASAVA. noorsootöö NOORSOOTÖÖ. käsiraamat KÄSIRAAMAT

Kaasava KAASAVA. noorsootöö NOORSOOTÖÖ. käsiraamat KÄSIRAAMAT KAASAVA Kaasava NOORSOOTÖÖ noorsootöö KÄSIRAAMAT käsiraamat Va ljaandja: Sihtasutus Archimedes Euroopa Noored Eesti bu roo Koidula 13a, 10125 Tallinn http://euroopa.noored.ee / http://www.mitteformaalne.ee

More information

Lülisamba traumaatiline vigastus (TLICS) 5. veebr Erki Parri

Lülisamba traumaatiline vigastus (TLICS) 5. veebr Erki Parri Lülisamba traumaatiline vigastus (TLICS) Erki Parri 5. veebr. 2014 ThoracolumbarInjuryClassification and SeverityScore( TLICS) Eelnevatel klassifikatsiooni süst. on piiratud prognostiline väärtus Kirurgilise

More information

Ei ole üksi ükski maa. Ülevaade kodanikuühiskonnast 2 ( e p

Ei ole üksi ükski maa. Ülevaade kodanikuühiskonnast 2 ( e p L L Ülevaade kodanikuühiskonnast neli korda aastas Väljaandmist toetatakse riigieelarvest ÜÜ S U D N U L U T TE E HH IN GUTE JA S I H T AS S A U T U U S S T T T T T E E EMSL on avalikes huvides tegutsevate

More information

Tartu Ülikool Sotsiaal- ja Haridusteaduskond Haridusteaduste Instituut Eripedagoogika õppekava. Anne Mereküla

Tartu Ülikool Sotsiaal- ja Haridusteaduskond Haridusteaduste Instituut Eripedagoogika õppekava. Anne Mereküla Tartu Ülikool Sotsiaal- ja Haridusteaduskond Haridusteaduste Instituut Eripedagoogika õppekava Anne Mereküla DOWNI SÜNDROOMIGA LASTE SOTSIAALSETE OSKUSTE TASEME MÄÄRAMINE M/PAC1 FORMULARIGA Magistritöö

More information

PEREKONNA STRUKTUURI MÕJU ALAEALISTE KURITEGEVUSELE

PEREKONNA STRUKTUURI MÕJU ALAEALISTE KURITEGEVUSELE TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND Võrdleva õigusteaduse õppetool Allar Nisu PEREKONNA STRUKTUURI MÕJU ALAEALISTE KURITEGEVUSELE Magistritöö Juhendaja Dr iur Silvia Kaugia Tartu 2013 SISUKORD SISSEJUHATUS...

More information

KÄRGPERES ELAVAD LAPSED: LAPSE PERSPEKTIIV

KÄRGPERES ELAVAD LAPSED: LAPSE PERSPEKTIIV Tartu Ülikool Sotsiaalteaduste valdkond Sotsioloogia, sotsiaaltöö, sotsiaalpoliitika õppekava Sotsiaaltöö eriala Eva Mägi KÄRGPERES ELAVAD LAPSED: LAPSE PERSPEKTIIV Bakalaureusetöö Juhendaja: Dagmar Kutsar

More information

SÜNDMUSTE TURUNDUS MTÜ PÜHA LOOMAAED NÄITEL

SÜNDMUSTE TURUNDUS MTÜ PÜHA LOOMAAED NÄITEL TARTU ÜLIKOOL Pärnu kolledž Turismiosakond Kristjan Vaikjärv SÜNDMUSTE TURUNDUS MTÜ PÜHA LOOMAAED NÄITEL Lõputöö Juhendaja: MSc Helen Ilves Pärnu 2014 SISUKORD Sissejuhatus... 3 1. Sündmusturism ja turundus

More information

Tartu Ülikool Geograafia Instituut

Tartu Ülikool Geograafia Instituut Tartu Ülikool Geograafia Instituut PUBLICATIONES INSTITUTI GEOGRAPHICI UNIVERSITATIS TARTUENSIS 91 MAASTIK: LOODUS JA KULTUUR. MAASTIKUKÄSITLUSI EESTIS Toimetanud Hannes Palang ja Helen Sooväli Tartu 2001

More information

Pipi ja Bamse Rootsi kultuuriloos Ühiskond läbi lastekirjandusliku prisma Mart Kuldkepp

Pipi ja Bamse Rootsi kultuuriloos Ühiskond läbi lastekirjandusliku prisma Mart Kuldkepp Tingmärgid: [punane kiri: toimetaja märkused] sinine taust: sisu seisukohalt olulisemad muudatused/asendused kollane marker: vajaks parandamist hall marker: võib kaaluda ümberütlemist [M. K. vastused märkustele]

More information

Vormsi saare kommunikatsioonistrateegia lähtealused

Vormsi saare kommunikatsioonistrateegia lähtealused Tartu Ülikool Sotsiaal- ja haridusteaduskond Ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituut Vormsi saare kommunikatsioonistrateegia lähtealused Magistritöö Kata Varblane Juhendaja: Margit Keller, PhD Tartu

More information

EESTI MEEDIAKRIITIKA HETKESEIS POSTIMEHE, EESTI PÄEVALEHE JA EESTI EKSPRESSI NÄITEL

EESTI MEEDIAKRIITIKA HETKESEIS POSTIMEHE, EESTI PÄEVALEHE JA EESTI EKSPRESSI NÄITEL Tartu Ülikool Sotsiaalteaduskond Ajakirjanduse ja kommunikatsiooni osakond EESTI MEEDIAKRIITIKA HETKESEIS POSTIMEHE, EESTI PÄEVALEHE JA EESTI EKSPRESSI NÄITEL Bakalaureusetöö (8ap) Kadri Tonka Juhendaja:

More information

KESKKONNAMÕJU HINDAMISE ALTERNATIIVIDE VÕRDLE- MISMETOODIKATE ANALÜÜS PÄRNU- JA VILJANDIMAAL AJAVAHEMIKUL TEHTUD ARUANNETE PÕHJAL

KESKKONNAMÕJU HINDAMISE ALTERNATIIVIDE VÕRDLE- MISMETOODIKATE ANALÜÜS PÄRNU- JA VILJANDIMAAL AJAVAHEMIKUL TEHTUD ARUANNETE PÕHJAL EESTI MAAÜLIKOOL Põllumajandus- ja keskkonnainstituut Mari Sisask KESKKONNAMÕJU HINDAMISE ALTERNATIIVIDE VÕRDLE- MISMETOODIKATE ANALÜÜS PÄRNU- JA VILJANDIMAAL 2009-2015 AJAVAHEMIKUL TEHTUD ARUANNETE PÕHJAL

More information

KORPORATIIVBRÄNDI KASUTAMINE ÄRITURUL AS SCANDAGRA JUHTUM USING CORPORATIVE BRAND ON THE BUSINESS MARKET THE CASE OF AS SCANDAGRA

KORPORATIIVBRÄNDI KASUTAMINE ÄRITURUL AS SCANDAGRA JUHTUM USING CORPORATIVE BRAND ON THE BUSINESS MARKET THE CASE OF AS SCANDAGRA EESTI MAAÜLIKOOL Majandus- ja sotsiaalinstituut Anna-Liisa Mandli KORPORATIIVBRÄNDI KASUTAMINE ÄRITURUL AS SCANDAGRA JUHTUM USING CORPORATIVE BRAND ON THE BUSINESS MARKET THE CASE OF AS SCANDAGRA Bakalaureusetöö

More information

Sooline palgalõhe. Teoreetilise ja empiirilise kirjanduse ülevaade. Sten Anspal. Helen Biin. Epp Kallaste. Marre Karu. Liis Kraut

Sooline palgalõhe. Teoreetilise ja empiirilise kirjanduse ülevaade. Sten Anspal. Helen Biin. Epp Kallaste. Marre Karu. Liis Kraut Sooline palgalõhe Teoreetilise ja empiirilise kirjanduse ülevaade Sten Anspal Helen Biin Epp Kallaste Marre Karu Liis Kraut Eesti Rakendusuuringute Keskus CENTAR Poliitikauuringute Keskus PRAXIS Tallinn

More information

Projektinõustamise. käsiraamat

Projektinõustamise. käsiraamat Projektinõustamise N O O R T E O S A LU S J A A LG AT U S E D käsiraamat î Oled Sa noorsootöötaja, noortejuht, vabatahtlik noorteühenduses, koolitaja, õpetaja või tegutsed mõne noorteprogrammi juures?

More information

Competitiveness of textile and clothing industry

Competitiveness of textile and clothing industry Competitiveness of textile and clothing industry Results of the survey Tallinn, 26 May 2005 This document has been produced with the financial support of the European Community s BSP2 programme. The views

More information

ONLINE KASSASÜSTEEMIDE KASUTAMISE VÕIMALUSED EESTI TOITLUSTUSETTEVÕTETES

ONLINE KASSASÜSTEEMIDE KASUTAMISE VÕIMALUSED EESTI TOITLUSTUSETTEVÕTETES Sisekaitseakadeemia Finantskolledž Anna Haritonova ONLINE KASSASÜSTEEMIDE KASUTAMISE VÕIMALUSED EESTI TOITLUSTUSETTEVÕTETES Lõputöö Juhendaja: Maret Güldenkoh, MBA Tallinn 2017 SISEKAITSEAKADEEMIA LÕPUTÖÖ

More information

11. AASTAKÄIK 1999 NUMBER 8

11. AASTAKÄIK 1999 NUMBER 8 ISSN 0235 07771 AKADEEMIA 11. AASTAKÄIK 1999 NUMBER 8 Võõrkeele suhtlusstrateegiad.... Tiit Hennoste, Triin Vihalemm Kõneleva arhitektuuri ideest Krista Kodres Tähenduse lineaarne ja hierarhiline struktuur....

More information

Tartu Ülikool Sotsiaalteaduste valdkond Haridusteaduste instituut Koolieelse lasteasutuse pedagoogi õppekava. Kersti Rüütli

Tartu Ülikool Sotsiaalteaduste valdkond Haridusteaduste instituut Koolieelse lasteasutuse pedagoogi õppekava. Kersti Rüütli Tartu Ülikool Sotsiaalteaduste valdkond Haridusteaduste instituut Koolieelse lasteasutuse pedagoogi õppekava Kersti Rüütli LASTEAIA VÄÄRTUSHINNANGUTE NÄHTAVUS SELLE PRAKTIKAS JA KESKKONNAS ÜHE LASTEAIA

More information

LASTEKAITSETÖÖTAJATE TÕLGENDUSED HINDAMISEL LAPSEVANEMAKS OLEMISEST

LASTEKAITSETÖÖTAJATE TÕLGENDUSED HINDAMISEL LAPSEVANEMAKS OLEMISEST TARTU ÜLIKOOL Sotsiaalteaduste valdkond Ühiskonnateaduste instituut Sotsiaaltöö ja sotsiaalpoliitika õppekava Helen Hein LASTEKAITSETÖÖTAJATE TÕLGENDUSED HINDAMISEL LAPSEVANEMAKS OLEMISEST Magistritöö

More information

ORGANITRANSPLANTATSIOON: AINA SUURENEV LÕHE OOTENIMEKIRJA JA OLEMASOLEVATE SIIRDEORGANITE VAHEL

ORGANITRANSPLANTATSIOON: AINA SUURENEV LÕHE OOTENIMEKIRJA JA OLEMASOLEVATE SIIRDEORGANITE VAHEL KADRIORU SAKSA GÜMNAASIUM BRIGITA SLAVINSKAITE SAARE 11.A KLASS ORGANITRANSPLANTATSIOON: AINA SUURENEV LÕHE OOTENIMEKIRJA JA OLEMASOLEVATE SIIRDEORGANITE VAHEL JUHENDAJA SIRJE KALJULA 1. SISSEJUHATUS Autor

More information

(Kasutatud on Penker'i UML Toolkit-i, Fowler'i UML Destilled ja Larman'i Applying UML and Patterns)

(Kasutatud on Penker'i UML Toolkit-i, Fowler'i UML Destilled ja Larman'i Applying UML and Patterns) Kasutusmallid (Kasutatud on Penker'i UML Toolkit-i, Fowler'i UML Destilled ja Larman'i Applying UML and Patterns) Kasutusmallide kirjeldamine Kasutusmallid (use case) uuritavas valdkonnas toimuvate protsesside

More information

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL INTELLIGENTSED SÜSTEEMID*

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL INTELLIGENTSED SÜSTEEMID* TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Infotehnoloogia teaduskond Tarkvarateaduse instituut INTELLIGENTSED SÜSTEEMID* Jaak Tepandi Versioon 31.01.2018 Materjali viimane versioon: https://moodle.hitsa.ee/ kursuses "IDX5711

More information

Noorte Uurides identiteeti ning selle rolli rahvusvahelises noorsootöös mõistmine

Noorte Uurides identiteeti ning selle rolli rahvusvahelises noorsootöös mõistmine Noorte ine rolli eti ning selle te ti n e id s e d Uuri s s noorsootöö se li e h a sv u v rah mõistm SALTO kultuurilise mitmekesisuse ressursikeskus SALTO on lühend nimetusest Support and Advanced Learning

More information

TARTU ÜLIKOOL Sotsiaal- ja haridusteaduskond. Ühiskonnateaduste instituut

TARTU ÜLIKOOL Sotsiaal- ja haridusteaduskond. Ühiskonnateaduste instituut TARTU ÜLIKOOL Sotsiaal- ja haridusteaduskond Ühiskonnateaduste instituut Anni Amberg RAHVUSVAHELISE LAPSENDAMISPROTSESSI KOGEMUSTE KIRJELDUSED Magistritöö Juhendaja: Merle Linno, MSW Tartu Ülikool 2014

More information

Jesper Juul. Sinu tark laps

Jesper Juul. Sinu tark laps Jesper Juul Sinu tark laps Jesper Juul Sinu tark laps Mida peab iga lapsevanem teadma lastekasvatusest ja suhetest lapsega 21. sajandil Tõlgitud raamatust: Jesper Juul Your Competent Child: Toward New

More information

NOOR PUUDEGA LAPSE PERES

NOOR PUUDEGA LAPSE PERES TARTU TEOLOOGIA AKADEEMIA RAILI HOLLO NOOR PUUDEGA LAPSE PERES KUIDAS KOGEB END NOOR KASVADES KOOS RASKE VÕI SÜGAVA PUUDEGA ÕE VÕI VENNAGA LÕPUTÖÖ JUHENDAJA: MAG. THEOL. NAATAN HAAMER TARTU, 2013 SUMMARY

More information

Hea lugeja! Edu ja jõudu valitud teel! Kaidi Holm

Hea lugeja! Edu ja jõudu valitud teel! Kaidi Holm Hea lugeja! Hoiad käes hea valitsemise käsiraamatut vabaühendustele, mis loodetavasti ei sisalda mitte üksnes meeldivaid lugemishetki, vaid pakub ainet ka tõsiseks järelemõtlemiseks ning näpunäiteid, mida

More information

INNOVATSIOON JA SEDA TAKISTAVAD TEGURID EESTI EHITUSSEKTORIS

INNOVATSIOON JA SEDA TAKISTAVAD TEGURID EESTI EHITUSSEKTORIS TARTU ÜLIKOOL Majandusteaduskond Ettevõttemajanduse instituut Margus Sarmet, MSc, MA INNOVATSIOON JA SEDA TAKISTAVAD TEGURID EESTI EHITUSSEKTORIS Magistritöö ärijuhtimise magistrikraadi taotlemiseks strateegilise

More information

15 : SUVI. tartu ja maailma kultuurileht VIIETEISTkümnes number : SUVI 2011 Kolleegium: Kaisa Eiche, Indrek Grigor, Põim Kama,

15 : SUVI. tartu ja maailma kultuurileht VIIETEISTkümnes number : SUVI 2011 Kolleegium: Kaisa Eiche, Indrek Grigor, Põim Kama, tartu ja maailma kultuurileht VIIETEISTkümnes number : SUVI 2011 Kolleegium: Kaisa Eiche, Indrek Grigor, Põim Kama, Margus Kiis, Martin Oja, Joonas Sildre, Kristina Paju, Helen Tammemäe, Anna-liisa Unt,

More information

1. SISSEJUHATUS 3 2. TEOREETILISED LÄHTEKOHAD 8 3. UURIMISKÜSIMUSED UURIMISMEETOD INTERVJUUDE ANALÜÜS JÄRELDUSED JA DISKUSSIOON 69

1. SISSEJUHATUS 3 2. TEOREETILISED LÄHTEKOHAD 8 3. UURIMISKÜSIMUSED UURIMISMEETOD INTERVJUUDE ANALÜÜS JÄRELDUSED JA DISKUSSIOON 69 Eessõna Järgnevatel lehekülgedel saate lugeda avalikkussuhete ja teabekorralduse 4. kursuse tudengi Urmas Väljaotsa bakalaureusetööd, mis uurib moodi ja rõivaid, brändi ja leibelit ning moe- ja rõivabrändi

More information

INTERNETI MÕJU PÕLTSAMAA ÜHISGÜMNAASIUMI KOLMANDA KOOLIASTME ÕPILASTELE

INTERNETI MÕJU PÕLTSAMAA ÜHISGÜMNAASIUMI KOLMANDA KOOLIASTME ÕPILASTELE INTERNETI MÕJU PÕLTSAMAA ÜHISGÜMNAASIUMI KOLMANDA KOOLIASTME ÕPILASTELE SISUKORD RESÜMEE... MÕISTED... JOONISTE JA TABELITE LOETELU... SISSEJUHATUS... 1. INTERNETI TEOREETILISED KÄSITLUSED... 1.1. Sotsiaal-kognitiivne

More information

MITMIKE PEREDE RAHULOLU JA TOIMETULEK IGAPÄEVAELUGA

MITMIKE PEREDE RAHULOLU JA TOIMETULEK IGAPÄEVAELUGA TARTU ÜLIKOOL Pärnu kolledž Sotsiaaltöö korralduse osakond Mari-Liis Haas AÜSA4 MITMIKE PEREDE RAHULOLU JA TOIMETULEK IGAPÄEVAELUGA Lõputöö Juhendaja: lektor Valter Parve Kaasjuhendaja: lektor Kandela

More information

IGAMEHE-AJAKIRJANDUS RADA7 KOGUKONNA NÄITEL

IGAMEHE-AJAKIRJANDUS RADA7 KOGUKONNA NÄITEL Tallinna Ülikool Matemaatika-loodusteaduskond Informaatika osakond Ivo Kiviorg IGAMEHE-AJAKIRJANDUS RADA7 KOGUKONNA NÄITEL Bakalaureusetöö Juhendaja: Hans Põldoja Autor:....2006. a Juhendaja:.....2006.

More information

Arvutikasutaja motoorsete andmete abil järelduste tegemine

Arvutikasutaja motoorsete andmete abil järelduste tegemine Toila Gümnaasium Raigo Tarassov ja Heiti Oja Arvutikasutaja motoorsete andmete abil järelduste tegemine Uurimistöö Juhendaja: Avar Pentel Toila 2016 Sisukord Sissejuhatus 1.Kirjanduse ülevaade 2. Meetodid

More information

TALLINNA ÜLIKOOLI EESTI HUMANITAARINSTITUUT FILOSOOFIA ÕPPETOOL. KRISTJAN SÄRG Vaimufilosoofiline ja fenomenoloogiline subjektikäsitlus

TALLINNA ÜLIKOOLI EESTI HUMANITAARINSTITUUT FILOSOOFIA ÕPPETOOL. KRISTJAN SÄRG Vaimufilosoofiline ja fenomenoloogiline subjektikäsitlus TALLINNA ÜLIKOOLI EESTI HUMANITAARINSTITUUT FILOSOOFIA ÕPPETOOL KRISTJAN SÄRG Vaimufilosoofiline ja fenomenoloogiline subjektikäsitlus Bakalaureusetöö JUHENDAJA: Andres Luure Tallinn 2011 Eessõna Vahest

More information

Kaasatuse tugevdamine rahvatervise. Gerli Paat Poliitikauuringute Keskus PRAXIS

Kaasatuse tugevdamine rahvatervise. Gerli Paat Poliitikauuringute Keskus PRAXIS Kaasatuse tugevdamine rahvatervise uuringutes Gerli Paat Poliitikauuringute Keskus PRAXIS Projekt STEPS Kaasatuse tugevdamine rahvatervise uuringutes (Strengthening Engagement in Public health Research

More information

BRÄNDIMISE TÄHENDUS EESTI ERAETTEVÕTETES

BRÄNDIMISE TÄHENDUS EESTI ERAETTEVÕTETES TARTU ÜLIKOOL Sotsioloogiateaduskond Ajakirjanduse ja kommunikatsiooni osakond Sotsiaalse kommunikatsiooni õppetool Sven Sarapuu BRÄNDIMISE TÄHENDUS EESTI ERAETTEVÕTETES 3+2 õppekava bakalaureusetöö Juhendaja:

More information

ÄRIPROTSESSID JA NENDE KVALITEET TARKVARAARENDUSETTEVÕTTES TIETO ESTONIA AS

ÄRIPROTSESSID JA NENDE KVALITEET TARKVARAARENDUSETTEVÕTTES TIETO ESTONIA AS TARTU ÜLIKOOL Majandusteaduskond Ettevõttemajanduse instituut Helen Pildre ÄRIPROTSESSID JA NENDE KVALITEET TARKVARAARENDUSETTEVÕTTES TIETO ESTONIA AS Bakalaureusetöö Juhendaja: lektor Kurmet Kivipõld

More information

EESTI KOOLINOORTE LUGEMISHARJUMUSED MEEDIA NÄITEL

EESTI KOOLINOORTE LUGEMISHARJUMUSED MEEDIA NÄITEL doi:10.5128/erya7.11 EESTI KOOLINOORTE LUGEMISHARJUMUSED MEEDIA NÄITEL Helin Puksand Ülevaade. Õpilase kirjaoskuse edukaks arendamiseks tuleb võtta arvesse teismeliste mitmesuguseid kultuurilisi, lingvistilisi,

More information

TÖÖTAJATE RAHULOLU- JA MOTIVATSIOONIUURING OÜ KÄPP GRUPP NÄITEL EMPLOYEE MOTIVATION AND JOB SATISFACTION IN THE EXAMPLE OF KÄPP GRUPP

TÖÖTAJATE RAHULOLU- JA MOTIVATSIOONIUURING OÜ KÄPP GRUPP NÄITEL EMPLOYEE MOTIVATION AND JOB SATISFACTION IN THE EXAMPLE OF KÄPP GRUPP EESTI MAAÜLIKOOLI Majandus- ja sotsiaalinstituut Erki Saar TÖÖTAJATE RAHULOLU- JA MOTIVATSIOONIUURING OÜ KÄPP GRUPP NÄITEL EMPLOYEE MOTIVATION AND JOB SATISFACTION IN THE EXAMPLE OF KÄPP GRUPP Bakalaureusetöö

More information

PRIVAATSUSÕIGUS INIMÕIGUSENA JA IGAPÄEVATEHNOLOOGIAD

PRIVAATSUSÕIGUS INIMÕIGUSENA JA IGAPÄEVATEHNOLOOGIAD PRIVAATSUSÕIGUS INIMÕIGUSENA JA IGAPÄEVATEHNOLOOGIAD Uuringu teoreetilised ja empiirilised lähtealused Maria Murumaa-Mengel Pille Pruulmann-Vengerfeld Katrin Laas-Mikko SISUKORD SISUKORD... 8 SISSEJUHATUS...

More information

DISSERTATIONES THEOLOGIAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 28

DISSERTATIONES THEOLOGIAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 28 DISSERTATIONES THEOLOGIAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 28 RAUL TIGANIK Sotsiaalne kontroll ja religioon DISSERTATIONES THEOLOGIAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 28 DISSERTATIONES THEOLOGIAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS

More information

Data Mining Research Project Report Generating Texts in Estonian Language. Author: Robert Roosalu Supervisor: Tambet Matiisen

Data Mining Research Project Report Generating Texts in Estonian Language. Author: Robert Roosalu Supervisor: Tambet Matiisen Data Mining Research Project Report Generating Texts in Estonian Language Author: Robert Roosalu Supervisor: Tambet Matiisen Tartu University Institute of Computer Science January 2016 Introduction The

More information

ERAKONNA SISEDEMOKRAATIA ERAKONNA ISAMAA JA RES PUBLICA LIIT NING EESTI REFORMIERAKONNA NÄITEL

ERAKONNA SISEDEMOKRAATIA ERAKONNA ISAMAA JA RES PUBLICA LIIT NING EESTI REFORMIERAKONNA NÄITEL TALLINNA ÜLIKOOL RIIGITEADUSTE INSTITUUT Politoloogia magistriõppekava Getter Tiirik ERAKONNA SISEDEMOKRAATIA ERAKONNA ISAMAA JA RES PUBLICA LIIT NING EESTI REFORMIERAKONNA NÄITEL Magistritöö (30 EAP)

More information

TEADUSLIKU MÕTLEMISE ALUSED

TEADUSLIKU MÕTLEMISE ALUSED TEADUSLIKU MÕTLEMISE ALUSED ÕPPEMATERJAL PÕHIKOOLILE DANIEL KAASIK & JOONAS PÄRN TALLINN 2015 SISUKORD Sisukord...1 Eessõna...3 1. osa Inimene...7 I Kaardistamata alad: Maailma avastamine...7 II Vabadus

More information

Lugejate arusaamad Telegram.ee-st kui alternatiivmeedia väljaandest

Lugejate arusaamad Telegram.ee-st kui alternatiivmeedia väljaandest Tartu Ülikool Sotsiaalteaduste valdkond Ühiskonnateaduste instituut Ajakirjanduse ja kommunikatsiooni õppekava Jaanus Vogelberg Lugejate arusaamad Telegram.ee-st kui alternatiivmeedia väljaandest Bakalaureusetöö

More information

HeaKodanik nr. Kuidas levivad. teadmised, huvi ja oskused? november EMSLi ajakiri kodanikuühiskonnast

HeaKodanik nr. Kuidas levivad. teadmised, huvi ja oskused? november EMSLi ajakiri kodanikuühiskonnast HeaKodanik nr. EMSLi ajakiri kodanikuühiskonnast 3 (47) november 2009 Kuidas levivad teadmised, huvi ja oskused? E S S E E Kuidas õppisin õppima RIINA RAUDNE, Johns Hopkinsi ülikooli doktorant, Terve Eesti

More information

NEET-NOORTE PROBLEEMID NING VÕIMALIKUD LAHENDUSED NEET-NOORTE JA SPETSIALISTIDE KÄSITLUSTES

NEET-NOORTE PROBLEEMID NING VÕIMALIKUD LAHENDUSED NEET-NOORTE JA SPETSIALISTIDE KÄSITLUSTES TARTU ÜLIKOOL Sotsiaal- ja haridusteaduskond Sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika instituut Maiu Lünekund NEET-NOORTE PROBLEEMID NING VÕIMALIKUD LAHENDUSED NEET-NOORTE JA SPETSIALISTIDE KÄSITLUSTES Magistritöö

More information

MARTIN HEIDEGGERI JA JEAN-PAUL SARTRE I EKSISTENTSIKÄSITLUS

MARTIN HEIDEGGERI JA JEAN-PAUL SARTRE I EKSISTENTSIKÄSITLUS TARTU ÜLIKOOL FILOSOOFIA OSAKOND MAGISTRITÖÖ MARTIN HEIDEGGERI JA JEAN-PAUL SARTRE I EKSISTENTSIKÄSITLUS Tarmo Tirol Juhendaja: mag. phil. Eduard Parhomenko Tartu, 2005 Sisukord Sissejuhatus...3 1. Ajalooline

More information