5 Mýtov o masážnej terapii. Aká je pravda?

Size: px
Start display at page:

Download "5 Mýtov o masážnej terapii. Aká je pravda?"

Transcription

1 5 Mýtov o masážnej terapii. Aká je pravda? Regenerácia Masážna terapia a rôzne druhy masážnych metód sú staré niekoľko storočí. Od tej doby sme sa naučili veľa o účinkoch masáže, ale veľa ostáva záhadou. V tejto rozvíjajúcej sa oblasti nie je núdza o nové nápady a rast informácií. Zbavujeme sa starých nepodložených tvrdení, tak aby naša profesia mohla napredovať. Ako masážni terapeuti si ceníme dobrých a pravdivých informácií. Klientom chceme odovzdať čo najlepšie a najpresnejšie informácie o účinkoch masáže. Hlavne chceme objasniť niektoré bežné presvedčenia. Patria medzi ne vplyvy na: hladinu endorfínov imunitu hladinu kortizolu krvný obeh detoxikáciu V tomto článku sa pozrieme na každý z týchto faktorov a kontrolu podľa najlepších dostupných dôkazov. PREČO? Existujú dôvody na spochybnenie našich presvedčení o účinkoch masáže. Etika Máme etickú povinnosť na presné tvrdenia o účinkoch masáže. Nepravdivé tvrdenia sú vážnym porušením etiky v akejkoľvek profesii.

2 Vyhnúť sa pochybnostiam Ak tvrdíme niečo, čo nie je pravda. Nepresné vyhlásenia spochybňujú hodnotu a poslanie našej práce. Rozvoj masážnej terapie S najväčšou pravdepodobnosťou príde k rozvoju našej profesie a dosiahnutiu náležitej úlohy v oblasti zdravotnej starostlivosti, ak zdieľame pravdivé informácie o našej práci. Zostať aktuálni Ako poskytovatelia zdravotnej starostlivosti dbať na pravidelnú aktualizáciu vedomostí. Jednoduchosť Masáž je nádherná vo všetkých podobách. Nepotrebujeme prehnané tvrdenia a preceňovanie účinkov. Prečo je tak ťažké pustiť sa starých presvedčení Po desaťročia sa nahromadil dlhý zoznam výhod masáže, ktorý nám pomáhal propagovať našu prácu, preto je ťažké spochybniť ich dôveryhodnosť. Keď sa začali objavovať výsledky prvých výskumov, zdalo sa že veľmi podporia teóriu o základných účinkoch terapie. Ale je veľmi náročné zostaviť dobrý a presný zoznam o masážnych účinkoch a výsledkoch. Z viacerých dôvodov. Majstrovstvo a techniky sa predávali v rôznych školách masáží len ústnou formou z generácie na generáciu. Bez záznamov. Nebolo veľa literatúry a skoro žiadne výskumy. Dobrá správa je, že veci sa menia. Ostalo tak pár bodov, ktoré vyvolávajú nesúlad a zastierajú naše porozumenie masážnej terapii. Zamieňanie dvoch druhov masážnych výsledkov klinických a mechanizmových Klinické výsledky je zmena pacientových prejavov a symptómov, duševného stavu a schopnosti vyrovnať sa zo súčasným stavom. Ďalej sú to vplyvy a účinky na chorobu, zranenie, alebo vplyv na funkcie tela. Klinický výsledok nám hovorí či masáž pomáha alebo funguje. Zmena hladiny stresu je tiež klinický výsledok.

3 Klinické výsledky sa často merajú pomocou spätnej väzby klienta. ( Bolesť je menšia, bolesť je 3 na stupnici od 1 do 10) Niektoré pozitívne výsledky vyplývajú z pozorovania. Zlepšenie funkcie, rozsahu pohybu, zlepšenie športového výkonu, alebo celkové zlepšenie na pohmat. Mechanizmové výsledky je zmena biologickej látky, mechanizmu, či cesty. Mechanizmové výsledky alebo mechanizmus účinku môže vysvetliť, ako masáž funguje. V masážnej terapii pri pohľade na biochémiu. Príklady mechanizmových výsledkov sú zmeny v stave adrenalínu, dopamínu, sertonínu, hladine cukru v krvi, úrovni endorfínu, kortizolu a dokonca aj v zmeny v génovej expresii. Mechanizmové štúdie masáže môžu zahŕňať vzorky slín, krvi, moču alebo tkaniva. Ultrazvuk a ďalšie zobrazovacie prístroje nám môžu pomôcť skúmať mechanizmy pôsobenia. Niektorí maséri si občas pletú klinické a mechanizmové výsledky. Rýchlo preskakujú od klinických pozorovaní ( masáž znižuje stres ), na objasnenie mechanizmu za ním( masáž znižuje hladinu kortizolu ). To narúša naše myslenie a komunikáciu. Pri masáži práve mechanizmové vysvetlenie je slabé alebo chýba. Väčšinou dochádza k podpore a vysvetleniu klinických výsledkov, ktoré sú viditeľné a pocitové. A klient zriedka požiada o objasnenie mechanizmových výsledkov! Skôr sa zaujíma o klinické výsledky! Potrebujem pomôcť s bolesťou. Mám problémy so spánkom. Chcem behať bez zranení. Mám veľa stresu. Musím sa uvoľniť. Aby nedošlo k nedorozumeniam zameriavame sa na klinické výsledky. Pri mechanizmových vzniká problém z dokazovaním tvrdení pre nedostatok štúdií. Jedna, alebo niekoľko malých štúdií ešte nemusia dokazovať pravdivosť tvrdení. Na to je potrebné veľa dôkazov z rôznych zdrojov a výskumov. Zlatým štandardom na dokázanie svojich tvrdení je odkaz na meta analýzy. Pri meta-analýze výskumný pracovník skúma literatúru z množstvom dát a štúdií a sústredí ich do jednej veľkej mega štúdie. Tento kvantitatívny prístup, meta-analýza, je najvyššia forma systematického prehľadu. Výskumník používa sofistikované analytické techniky a povedomie o skupinách štúdií, bez toho, aby zmiešaval "jablká s hruškami". Tento postup je najvhodnejší pri skúmaní štúdií, ktoré sa venujú tej istej otázke a využívajú podobné metódy merania dôležitých premenných. Vedci napríklad využili meta-analýzu pozorovaní, aby preskúmali súvislosť medzi konzumáciou červeného mäsa a rizikom rakoviny hrubého čreva. Hoci jednotlivé štúdie dospeli k rôznym výsledkom, zhromaždenie údajov zo 16 podobných štúdií preukázalo

4 významné zníženia rizika rakoviny ústnej dutiny pri zvýšenom príjme ovocia a zeleniny. Pri meta-analýze môžu autori kvantifikovať "silu" účinku masáže, nazývanú tiež veľkosť účinku. Dávajú nám číslo, nie len áno alebo nie. Prostredníctvom týchto kvantitatívnych metód, môžu vedci zistiť oveľa viac. V meta-analýzach masážnych terapií, výskumníci zvyčajne poskytujú jeden z týchto záverov: Záver 1: Terapia je užitočná a je odporúčaná pre určitý problém alebo dosiahnutie výsledku. Záver 2: Terapia nie je užitočné a neodporúča sa pre určitý problém, alebo dosiahnutie výsledku. Záver 3: Nie je dostatok dôkazov. Váha dôkazov je nedostačujúca na vydanie odporúčaní. Možno štúdia má málo dát, alebo sú sklony k zaujatosti. Takže výsledok je neistý. S dobrou, pozitívnou meta-analýzou, máme v rukách silný dôkaz o účinkoch masáže. Existuje niekoľko meta-analýz v masážnej terapii. Kliknite na zoznam: Vžité dogmy a presvedčenia Niektoré tvrdenia a názory vplyvu masáží na ľudské telo sa opakujú ústnym podaním už desiatky rokov, až sa stali neochvejné, takmer posvätné. Nedávno sem sa na ne pozreli zbližša. Zameriame sa len na päť bežne sa vyskytujúcich presvedčení. Masáž zvyšuje hladinu endorfínov Masáž posilňuje imunitu Masáž znižuje hladinu kortizolu Masáž zlepšuje krvný obeh masáž detoxikuje telo / tkanivá Masáž zvyšuje hladinu endorfínov." (mechanizmový výsledok)

5 Čo to znamená. "Masáž zvyšuje pocity pohody a znižuje bolesť." (klinický výsledok) Najvyššia úroveň dôkazu, ktorý rieši toto tvrdenie: Randomizovaná, kontrolovaná štúdia (RCT) - Day et al (1987), KAAD a Torsteinbo (1989) Dve malé štúdie. To je všetko. Naše tvrdenia o masážach a endorfínoch odráža len zbožné želanie, nie je realitu. Teraz zadajte do vyhľadávača masáže a endorfíny a nájdete viac ako výsledkov. Väčšina z týchto stránok hlása, že masáž zvyšuje hladiny endorfínov. Správne vyhlásenie: Nevieme, či masáž má vplyv na hladinu endorfínov. Podľa dostupných výsledkov výskum nerieši túto otázku. Presnejšie vyhlásenie: Masáž zvyšuje pocity pohody a znižuje bolesť." "Masáž posilňuje imunitný systém." "Masáž zlepšuje imunitné funkcie. "(mechanizmový výsledok) Čo to znamená. "Masáž podporuje relaxáciu a zmierňuje stres. (klinický výsledok) Imunitný systém je veľmi zložitý, skladá z mnohých typov buniek, látok a funkcií. Výskum imunity je tvrdá práca. S toľkými funkciami môže byť imunitný systém ovplyvnený masážou viacerými spôsobmi. Nie sú žiadne pevné závery, ale tu sú dve meta-analýzy( odkaz 8,9) Správne vyhlásenie: Práve teraz, nemáme dosť výskumov na to, či masáž ovplyvňuje imunitu, ale vedci cítia, že sa oplatí pokračovať vo výskume. Sú však potrebné ďalšie štúdie. Imunitný systém má mnoho rôznych funkcií a žiadnu netreba zjednodušovať. Presnejšie vyhlásenie. Klienti hlásia zníženie stresu a zvýšenie pohody. A to pravdepodobne vplýva na dlhodobú zvýšenú odolnosť organizmu. Masáž znižuje hladiny kortizolu, hormónu stresu. "(mechanizmový výsledok) Čo to znamená.

6 "Masáž nám pomáha uvoľniť sa a znížiť stres (klinický výsledok) Najvyššia úroveň dôkazu, ktorý rieši toto tvrdenie: Meta-Analýza z roku 2010 Christopher Moyer a kol. Skoršia z r od Moyera - jasné na výhody masáže pri úzkosti a depresii. Ďalší systematický prehľad, Coelho et al., 2008 Presnejšie vyhlásenie: Nezdá sa, že masáž má vplyv na zníženie hladiny kortizolu. Avšak, klienti často hovoria o redukcii stresu a zvýšení celkovej životnej pohody. Prieskum dokazuje, že masáž znižuje depresie a úzkosť, ale nie sme si istí mechanizmom týchto zmien. Masáž zvyšuje prekrvenie, alebo "Masáž zlepšuje krvný obeh," (mechanizmový výsledok) Čo to znamená. "Masáž podporuje tkanivové zdravie [klinický výsledok] pretože to zvyšuje prívod krvi do oblasti. [mechanizmový výsledok]. " Prečo je to zložitejšie: Výklad je nejasný. "Zvýšený prietok krvi" je široká téma. To vyvoláva ďalšie otázky. Najvyššia úroveň dôkazu, ktorý rieši toto tvrdenie: Sefton et al. nedávna štúdia Franklin et al Portillo-Soto et al. a iné Presnejšie vyhlásenie: Existuje niekoľko štúdií na masáže a krvný obeh, ale sú nepresvedčivé. Je príliš skoro na to povedať, či masáž zvyšuje krvný obeh v mieste masáže, celkovo po celom tele, a či je jej vplyv klinicky dôležitý. Pretože nevieme, odpoveď na túto otázku, vo svojej praxi sa zameriavame na pomoc svojim klientom inými spôsobmi.

7 "Masáž uvoľňuje z tela toxíny," alebo "Masáž detoxikuje telo Čo to znamená. A čo sú vlastne toxíny? Máme na mysli metabolický odpad, ako sú CO2 alebo kyselina mliečna? Jedovaté látky z prostredia, ako sú PCB alebo parabény? Alebo vedľajšie produkty silných liekov, ako je chemoterapia? To nikdy nie je celkom jasné. Naproti tomu vládne presvedčenie, že masáž akosi tlačí odpadové produkty alebo toxíny von z našich svalov a tukových buniek. Najvyššia úroveň dôkazu, ktorý rieši toto tvrdenie: Nevieme o žiadnom publikovaného výskume, ktorý odpovedá na otázku toxínov. Kým sa vedci nedohodnú na definícii slova "toxín," nemôže ani začať výskum a hľadanie odpovedí na túto otázku. Pri masážnej terapii sa viac zameriavame na to, či masáži pomáha ľuďom cítiť sa lepšie. Ohlasy klientov a rastúci výskum naznačuje, že áno. Nepotrebujeme detoxikovať našich klientov. Musíme vyčistiť náš jazyk. Zbaviť sa nepodložených a nepravdivých tvrdení o účinku masáže. To je prvoradá etická výzva. A každý masér môže prispieť k eliminácii zastaraných pohľadov na masáž bez straty dôveryhodnosti. Klient musí mať z masáže dobrý pocit. Je to populárna terapia zo skutočnými prínosmi, ktoré prevládajú a sú zjavné, akokoľvek hľadáme vysvetlenia a dôkazy. Môže byť ťažké zbaviť sa starých názorov a teórií, ktoré sa brali ako pravda po celé desaťročia. Mohlo by Vás zaujať: Zdravý chrbát Chýba Vám energia? Skúste masáž. Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho s priateľmi.

8 ZDROJE: 1 Dryden T and Moyer C. Massage Therapy: Integrating Research and Practice. Champaign, IL: Human Kinetics Publishing, 2012 and Menard MB. Making Sense of Research: A Guide to Research Literacy (2e). Toronto: Curties-Overzet Publications, Walton T. Massage research in massage practice. Medical conditions and massage therapy: A decision tree approach. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, Day JA, Mason RR, Chesrown SE. Effect of massage on serum level of beta- endorphin and betalipotropin in healthy adults. Phys Ther Jun;67(6): Kaada B, Torsteinbo O. Increase of plasma beta-endorphins in connective tissue massage. Gen Pharmacol. 1989;20(4): Hillier SL, Louw Q, Morris L, Uwimana J, Statham S. Massage therapy for people with HIV/AIDS. Cochrane Database Syst Rev Jan 20;(1):CD doi: / CD pub2. 6 Tejero-Fernandez V, Membrilla-Mesa M, Galiano-Castillo N, Arroyo-Morales M. Immunological effects of massage after exercise: A systematic review. Phys Ther Sport 2014 Jul 21. pii: S X(14) doi: /j.ptsp [Epub ahead of print] 7 Ang JY, Lua JL, Mathur A, Thomas R, Asmar BI, Savasan S, Buck S, Long M, Shankaran S. A randomized placebo-controlled trial of massage therapy on the immune system of preterm infants. Pediatrics. Dec 2012; 130(6): e1549 e Rapaport MH. Schettler PJ. Bresee C. A preliminary study of the effects of a single session of Swedish massage on hypothalamic pituitary adrenal and immune function in normal individuals. J Altern Complement Med. 2010;16: Free full-text at 9 Rapaport MH, Schettler P, Bresee C. A preliminary study of the effects of repeated massage on hypothalamic-pituitary-adrenal and immune function in healthy individuals: A study of mechanisms of action and dosage. J Altern Complement Med. Aug 2012; 18(8): Free full-text at Moyer CA, Seefeldt L, Mann ES, Jackley LM. Does massage therapy reduce cortisol? A comprehensive meta-analysis. J Bodyw Mov Ther 2011 Jan; 15(1): Epub 2010 Jul Moyer CA, Rounds J, Hannum J. A meta-analysis of massage therapy research. Psychol Bull Jan; 130(1):3-18. Abstract at 12 Coelho HF, Boddy K, Ernst E. Massage therapy for the treatment of depression: a systematic review. Int J Clin Pract Feb;62(2): Epub 2007 Dec 11. Abstract at: gov/pubmed/ Sefton JM, Yarar C, Berry JW, Pascoe DD. Therapeutic massage of the neck and shoulders

9 produces changes in peripheral blood flow when assessed with dynamic infrared thermography. J Altern Complement Med Jul; 16(7): Munk N, Symons B, Shang Y, Cheng R, Yu G. Noninvasively measuring the hemodynamic effects of massage on skeletal muscle: a novel hybrid near-infrared diffuse optical instrument. J Bodyw Mov Ther Jan; 16(1):22-8. Epub 2011 Feb Franklin NC, Ali MM, Robinson AT, Norkeviciute E., Phillips SA. Massage therapy restores peripheral vascular function after exertion. Arch Phys Med Rehabil Jun;95(6): doi: / j.apmr Epub 2014 Feb Portillo-Soto A, Eberman LE, Demchak TJ, Peebles C. Comparison of Blood Flow Changes with Soft Tissue Mobilization and Massage Therapy. J Altern Complement Med Nov 24. [Epub ahead of print]. Abstract at: 17 Mori H, Ohsawa H, Tanaka TH, Taniwaki E, Leisman G, Nishijo K. Effect of massage on blood flow and muscle fatigue following isometric lumbar exercise. Med Sci Monit 2004; 10(5):CR Abstract at: 18 Agarwal KN, Gupta A, Pushkarna R, Bhargava SK, Faridi MM, Prabhu MK. Effects of massage and use of oil on growth, blood flow and sleep pattern in infants. Indian J Med Res : Abstract at: 19 Hinds T, McEwan I, Perkes J, Dawson E, Ball D, George K. Effects of massage on limb and skin blood flow after quadriceps exercise. Medicine and Science in Sports and Exercise 2004 Aug; 36(8): Abstract at 20 Shoemaker JK, Tiidus PM, Mader R (1997). Failure of manual massage to alter limb blood flow; measures by Doppler ultrasound. Medicine and Science in Sports and Exercise 1997; 29(5): Abstract at: 21 Tiidus PM, Shoemaker JK. Effleurage massage, muscle blood flow and long-term post-exercise strength recovery. Int J Sports Med 1995 Oct; 16(7): Abstract at: pubmed/ Wiltshire EV, Poitras V, Pak M, Hong T, Rayner J, Tschakovsky ME. Massage impairs postexercise muscle blood flow and lactic acid removal. Med Sci Sports Exerc 2010 Jun; 42(6): Abstract at 23 Moraska A. Sports massage: A comprehensive review. J Sports Med Phys Fitness 2005;45: Abstract at 24 Wiltshire EV, Poitras V, Pak M, Hong T, Rayner J, Tschakovsky ME. Massage impairs postexercise muscle blood flow and lactic acid removal. Med Sci Sports Exerc Jun;42(6): Abstract at

10 O autorovi: Miroslav Ustaník masážam sa profesionálne venuje od roku Absolvoval masérsku školu a doplnkové kurzy. Je tiež kondičný tréner 1. kvalifikačného stupňa špecializácia fitness, kulturistika a vzpieranie. Obsah tohto je prebratý zo stránky pocitzdravia.sk. Článok môže byť predbežne aktualizovaný a nemusí byť totožný s verziou tohto dokumentu.

Hospital-Based Massage Therapy at Boston Medical Center

Hospital-Based Massage Therapy at Boston Medical Center Hospital-Based Massage Therapy at Boston Medical Center with Paula Gardiner, MD, MPH Part 1 of the webinar series, Hospital-Based Massage Therapy: Successes, Challenges, and Sound Advice with Tracy Walton

More information

State of Evidence. July association of massage therapists

State of Evidence. July association of massage therapists State of Evidence July 2013 association of massage therapists A large body of empirical evidence supports the established effects of massage therapy for the following conditions and populations: Cancer

More information

Noninvasively measuring the hemodynamic effects of massage on skeletal muscle: A novel hybrid nearinfrared diffuse optical instrument

Noninvasively measuring the hemodynamic effects of massage on skeletal muscle: A novel hybrid nearinfrared diffuse optical instrument Journal of Bodywork & Movement Therapies (2012) 16, 22e28 available at www.sciencedirect.com journal homepage: www.elsevier.com/jbmt ORIGINAL RESEARCH Noninvasively measuring the hemodynamic effects of

More information

EFFECTS OF TRADITIONAL THAI MASSAGE ON FREE THROW ACCURACY IN BASKETBALL ATHLETES

EFFECTS OF TRADITIONAL THAI MASSAGE ON FREE THROW ACCURACY IN BASKETBALL ATHLETES Special Issue on Science, Engineering and Environment, ISSN: 2186-2990, Japan EFFECTS OF TRADITIONAL THAI MASSAGE ON FREE THROW ACCURACY IN BASKETBALL ATHLETES Krittachai Sarakul 1, Wichai Eungpinichpong

More information

Nové znenie informácií o lieku výňatky z odporúčaní výboru PRAC týkajúcich sa signálov

Nové znenie informácií o lieku výňatky z odporúčaní výboru PRAC týkajúcich sa signálov 25 January 2018 EMA/PRAC/35594/2018 Corr 1 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Nové znenie informácií o lieku výňatky z odporúčaní výboru PRAC týkajúcich sa signálov Prijaté na zasadnutí

More information

Confidence and tolerance intervals a tool for biomedical data analysis aimed at clear evidence

Confidence and tolerance intervals a tool for biomedical data analysis aimed at clear evidence PREHĽADNÉ ČLÁNKY * REVIEW ARTICLES Confidence and tolerance intervals a tool for biomedical data analysis aimed at clear evidence MIROSLAV MIKULECKY Bratislava, Slovak republic MIKULECKY M. Confidence

More information

State of Evidence. January association of massage therapists

State of Evidence. January association of massage therapists State of Evidence January 2017 association of massage therapists A large body of empirical evidence supports the established effects of massage therapy for the following conditions and populations: Cancer

More information

How to read the report

How to read the report Dear Client, This is your second opinion report. How to read the report 1. Always consult your findings with your doctor. 2. Please bear in mind that the report is based only on the information you provide

More information

... dobre čitateľný (aj keď...)

... dobre čitateľný (aj keď...) Príprava PPT prezentácií príklady prof. MUDr. Dušan Meško, PhD. Obr. 1 Čitateľnosť diapozitívu (aj keď)... dobre čitateľný (aj keď...) Pdoľa vskýmuu jnedej agiclnkej uvenizitry, názeţelí na tom, ako sú

More information

Názov vysokej školy, názov fakulty: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Lekárska fakulta

Názov vysokej školy, názov fakulty: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Lekárska fakulta INFORMAČNÉ LISTY PREDMETOV Názov vysokej školy, názov fakulty: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Študijný program: Psychiatria Garantuje: prof.mudr.cyril Höschl,DrSc. Zabezpečuje: MUDr. Eva

More information

The Effect of Lower Body Negative Pressure Device on Regeneration of Basketball Players

The Effect of Lower Body Negative Pressure Device on Regeneration of Basketball Players 699 The Effect of Lower Body Negative Pressure Device on Regeneration of Basketball Players * Dr. Abdelaziz A. Elnemr ** Dr. Nariman M. Elkhateb *** Dr. Abdelrahman A. Mohamed **** Dr. Osama A. Elnemr

More information

Diagnostika a liečba relabovaného a refraktérneho DLBCL

Diagnostika a liečba relabovaného a refraktérneho DLBCL Diagnostika a liečba relabovaného a refraktérneho DLBCL Miriam Ladická Národný onkologický ústav Vysoká účinnosť Akceptovateľná Liečba ochorenia toxicita Minimálne neskoré NÚ cca 1/3 pacientov s DLBCL

More information

Background. Cancer and Cancer Treatment cause Physical and Emotional Distress 3/4/2011. Cancer, Massage, and Symptom Relief

Background. Cancer and Cancer Treatment cause Physical and Emotional Distress 3/4/2011. Cancer, Massage, and Symptom Relief Cancer, Massage, and Symptom Relief What does Research Tell Us about the Benefits of Massage? A Webinar with Tracy Walton, MS, LMT Part 2 of the Massage in Cancer Care Webinar Series Background Tracy Walton

More information

Rakovina prsníka. Breast cancer: Slovak

Rakovina prsníka. Breast cancer: Slovak Breast cancer: Slovak Rakovina prsníka Tento informačný materiál sa venuje problematike diagnostiky a liečby rakoviny prsníka. Rakovina prsníka sa diagnostikuje prevažne u žien. Môžu ňou trpieť aj muži,

More information

I KNOW YOU ARE NOT REAL : SALIENCE OF PHOTO RETOUCHING REDUCES THE NEGATIVE EFFECTS OF MEDIA EXPOSURE VIA INTERNALIZATION

I KNOW YOU ARE NOT REAL : SALIENCE OF PHOTO RETOUCHING REDUCES THE NEGATIVE EFFECTS OF MEDIA EXPOSURE VIA INTERNALIZATION STUDIA PSYCHOLOGICA, 57, 2015, 3 195 I KNOW YOU ARE NOT REAL : SALIENCE OF PHOTO RETOUCHING REDUCES THE NEGATIVE EFFECTS OF MEDIA EXPOSURE VIA INTERNALIZATION Chiara ROLLERO Department of Psychology, University

More information

EVIDENCE BASED MEDICINE V SLEPEJ ULIČKE? PAVOL SUKENIK BRISTOL, UK

EVIDENCE BASED MEDICINE V SLEPEJ ULIČKE? PAVOL SUKENIK BRISTOL, UK EVIDENCE BASED MEDICINE V SLEPEJ ULIČKE? PAVOL SUKENIK BRISTOL, UK EVIDENCE BASED MEDICINE Evidence based medicine is the conscientious, explicit, and judicious use of current best evidence in making decisions

More information

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Filozofická Fakulta Katedra Psychológie

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Filozofická Fakulta Katedra Psychológie Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Filozofická Fakulta Katedra Psychológie Výskyt a subjektívne prežívanie negatívnych emócií a únavy u ľudí so závažným ochorením: porovnanie pacientiek s malígnym

More information

Intraarticular platelet-rich plasma injection in the treatment of knee osteoarthritis: review and recommendations.

Intraarticular platelet-rich plasma injection in the treatment of knee osteoarthritis: review and recommendations. Am J Phys Med Rehabil. 2014 Nov;93(11 Suppl 3):S108-21. doi: 10.1097/PHM.0000000000000115. Intraarticular platelet-rich plasma injection in the treatment of knee osteoarthritis: review and recommendations.

More information

Všetko o krvných doštičkách

Všetko o krvných doštičkách Všetko o krvných doštičkách Vitajte na stránke o doštičkách! Tu na ITPvillage máme krvné doštičky radi a stále o nich rozprávame. Vedeli ste, že krvné doštičky sa nazývajú aj trombocyty? V tejto príručke

More information

Plan for today NVMT /4/2018. But what about TSM for thoracic spine pain? The Thoracic Spine as a Special Region:

Plan for today NVMT /4/2018. But what about TSM for thoracic spine pain? The Thoracic Spine as a Special Region: The Thoracic Spine as a Special Region: Evidence for effectiveness Risks associated with manipulating the thoracic spine & Pain Neuroscience Education Plan for today 1. Evidence for the effectiveness of

More information

Aplikácia komplexného geriatrického posúdenia v ošetrovateľskej praxi

Aplikácia komplexného geriatrického posúdenia v ošetrovateľskej praxi Aplikácia komplexného geriatrického posúdenia v ošetrovateľskej praxi Application of Comprehensive Geriatric Assessment in Nursing Practice Oľga Kabátová, Silvia Puteková, Jana Martinková, Soňa Beňová

More information

Physical Therapy for the Lower Extremity: What You and Your Patient Should Expect from Rehab

Physical Therapy for the Lower Extremity: What You and Your Patient Should Expect from Rehab 1 Physical Therapy for the Lower Extremity: What You and Your Patient Should Expect from Rehab Thomas Clennell, PT, DPT, SCS Physical Therapist UCSF Benioff Children s Hospital Oakland Sports Medicine

More information

Clinical Policy: Trigger Point Injections for Pain Management

Clinical Policy: Trigger Point Injections for Pain Management Clinical Policy: for Pain Management Reference Number: CP.MP.169 Last Review Date: 08/18 See Important Reminder at the end of this policy for important regulatory and legal information. Coding Implications

More information

VALUEOPTIONS SUPPORT OF EVIDENCE-BASED PRACTICES

VALUEOPTIONS SUPPORT OF EVIDENCE-BASED PRACTICES Definition Evidence-based practice is the integration of clinical expertise, patient values and the conscientious, explicit, and judicious use of current best evidence in making decisions about the care

More information

Date : September Permit/License or Registration Application. Permit/License/ Notification/ Registration Description. Remark

Date : September Permit/License or Registration Application. Permit/License/ Notification/ Registration Description. Remark Number 1. s 29 Jul 13 N/A Environmental Permit to construct the Passenger Clearance and associated works of the Hong Kong Zhuhai and Macao Bridge Boundary Crossing Facilities EP-353/2009/G 06 Aug 13 N/A

More information

Severné Írsko Skríning prsníkov Pomáhame vám rozhodnúť sa

Severné Írsko Skríning prsníkov Pomáhame vám rozhodnúť sa Slovak translation of Breast Screening Helping You Decide Severné Írsko Skríning prsníkov Pomáhame vám rozhodnúť sa Čo je rakovina prsníkov? 4 Čo je skríning prsníkov? 5 Výsledky skríningu prsníkov 8 Rozhodovanie

More information

: Ajou University College of Medicine, Suwon, Korea; Ajou University College of Medicine, Graduate

: Ajou University College of Medicine, Suwon, Korea; Ajou University College of Medicine, Graduate CURRICULUM VITAE NAME Hyun Woo Lee, M.D. EDUCATION 1991.3.-2001.2 : Ajou University College of Medicine, Suwon, Korea; Doctor of Medicine 2004.3-2006.2 Ajou University College of Medicine, Graduate School,

More information

Spinal Trauma: Imaging, Diagnosis, And Management READ ONLINE

Spinal Trauma: Imaging, Diagnosis, And Management READ ONLINE Spinal Trauma: Imaging, Diagnosis, And Management READ ONLINE Jul 22, 2013 Thoracic Spinal Trauma Imaging. who have sustained thoracic spinal trauma is to for the diagnosis of a thoracic spinal fracture

More information

RESPONSIBILITIES QUALIFICATIONS RESEARCH AREA RESEARCH TOPICS

RESPONSIBILITIES QUALIFICATIONS RESEARCH AREA RESEARCH TOPICS Mathieu Nédélec, PhD @ Email: mathieu.nedelec@insep.fr Tel: +33 (0)1 41 74 41 00 Laboratory Sport, Expertise and Performance (SEP EA 7370) Research Department French Institute of Sport, Paris, France RESPONSIBILITIES

More information

CURRICULUM VITAE (MALE, FEMALE) Photo 4.5 x 3.5 cm DATE & PLACE OF BIRTH: PRESENT ADDRESS: HOME: TEL: OFFICE: EDUCATION:

CURRICULUM VITAE (MALE, FEMALE) Photo 4.5 x 3.5 cm DATE & PLACE OF BIRTH: PRESENT ADDRESS: HOME: TEL: OFFICE:   EDUCATION: CURRICULUM VITAE NAME: (MALE, FEMALE) DATE & PLACE OF BIRTH: Photo 4.5 x 3.5 cm PRESENT ADDRESS: HOME: TEL: OFFICE: TEL: E-mail: FAX: EDUCATION: LICENSURE & CERTIFICATION: FELLOWSHIP OR STUDY ABROAD: ACADEMIC

More information

Update 1. Red Eye. Adenovirus Numbers 3/4/14. For Your Eyes Only 2014 Ophthalmology Update. TKorn, MD, FACS San Diego, California

Update 1. Red Eye. Adenovirus Numbers 3/4/14. For Your Eyes Only 2014 Ophthalmology Update. TKorn, MD, FACS San Diego, California For Your Eyes Only 2014 Ophthalmology Update TKorn, MD, FACS San Diego, California Update 1 Red Eye Adenovirus Numbers 15.7 - Adults touch their face in an hour 1-5 weeks - Adenovirus infectivity period

More information

Update 1. Red Eye. Adenovirus Numbers 7/29/14. Adenovirus Conjunctivitis Outbreaks. Adenovirus Conjunctivitis Management

Update 1. Red Eye. Adenovirus Numbers 7/29/14. Adenovirus Conjunctivitis Outbreaks. Adenovirus Conjunctivitis Management For Your Eyes Only 2014 Ophthalmology Update Update 1 Red Eye TKorn, MD, FACS San Diego, California Adenovirus Numbers Adenovirus Conjunctivitis Outbreaks 15.7 - Adults touch their face in an hour 1-5

More information

ÚVOD DO INTERPRETÁCIE KLINICKÝCH ŠTÚDIÍ (2. časť)

ÚVOD DO INTERPRETÁCIE KLINICKÝCH ŠTÚDIÍ (2. časť) ÚVOD DO INTERPRETÁCIE KLINICKÝCH ŠTÚDIÍ (2. časť) Mego Michal 1, Mária Rečková 2 1 Národný onkologický ústav, Bratislava 2 POKO, Poprad Cieľom série článkov, ktoré budú venované klinickým štúdiám je pomôcť

More information

Akútne koronárne syndrómy

Akútne koronárne syndrómy Braunwald E et al. J Am Coll Cardiol 2000;36:970 1062. Akútne koronárne syndrómy Akútny koronárny syndróm Bez elevácie ST segm. Elevácia ST segm. IM bez elevácie ST Nestabilná AP Infarkt myokardu bez Q

More information

TVORIVOSŤ AKO POZITÍVNA STRÁNKA DETÍ S ADHD?

TVORIVOSŤ AKO POZITÍVNA STRÁNKA DETÍ S ADHD? D. Demkaninová / Školský psychológ / Školní psycholog 18 (1), 2017, 77-82 TVORIVOSŤ AKO POZITÍVNA STRÁNKA DETÍ S ADHD? CREATIVITY AS A POSITIVE ASPECT OF CHILDREN WITH ADHD? DIANA DEMKANINOVÁ Univerzita

More information

The Burden of Atopic Dermatitis: from Population to Bedside

The Burden of Atopic Dermatitis: from Population to Bedside The Burden of Atopic Dermatitis: from Population to Bedside S028 AAD Annual Meeting March 2, 2019 Research and institutional funding Sanofi Regeneron Disclosures Consultant Honoraria Sanofi Astellas Canada

More information

EVALUATING THE INFLUENCE OF MASSAGE ON LEG STRENGTH, SWELLING, AND PAIN FOLLOWING A HALF-

EVALUATING THE INFLUENCE OF MASSAGE ON LEG STRENGTH, SWELLING, AND PAIN FOLLOWING A HALF- Journal of Sports Science and Medicine (2004) 3 (YISI 1), 37-43 http://www.jssm.org Young Investigator Special Issue 1 Research article EVALUATING THE INFLUENCE OF MASSAGE ON LEG STRENGTH, SWELLING, AND

More information

Táto brožúra je sumarizáciou informácií, ktoré sa nachádzajú na našej webovej stránke

Táto brožúra je sumarizáciou informácií, ktoré sa nachádzajú na našej webovej stránke Úvod. Dôležité upozornenie. O vitamíne B-17. Vitamin B-17 ako prevencia. Metabolická terapia rakoviny. Použitie Amygdalinu (Vitamin B-17) v metabolickej liečbe rakoviny. Laetril a život zachraňujúca substancia

More information

COGNITIVE DISSONANCE REDUCTION IN RELATION TO GRADE POINT AVERAGE, BUT NOT TO INTELLIGENCE

COGNITIVE DISSONANCE REDUCTION IN RELATION TO GRADE POINT AVERAGE, BUT NOT TO INTELLIGENCE STUDIA PSYCHOLOGICA, 57, 2015, 2 115 COGNITIVE DISSONANCE REDUCTION IN RELATION TO GRADE POINT AVERAGE, BUT NOT TO INTELLIGENCE Tyler RICHTER, F. Richard FERRARO Dept. Psychology, University of North Dakota

More information

Hajdúk M, Heretik A. Teória mysle u ľudí so schizofréniou

Hajdúk M, Heretik A. Teória mysle u ľudí so schizofréniou Teória mysle u ľudí so schizofréniou původní práce Michal Hajdúk Anton Heretik jr. Katedra psychológie, FiF UK Bratislava, Slovenská republika Kontaktní adresa: Mgr. Michal Hajdúk Filozofická fakulta Univerzity

More information

Metabolický syndróm: svetlá a tiene

Metabolický syndróm: svetlá a tiene Metabolický syndróm: svetlá a tiene A. Dukát Súhrn: Metabolický syndróm predstavuje veľmi často diskutovanú problematiku. Názory naň sa často veľmi líšia: od úplného odmietania jeho existencie až po predstavy

More information

Relevant and Reliable Systematic Review Mapped to this Section. Relevance of Review to other sections of AAO PPP- 2011

Relevant and Reliable Systematic Review Mapped to this Section. Relevance of Review to other sections of AAO PPP- 2011 Table 1. American Academy for Ophthalmology s (AAO) Preferred Practice Patterns (PPP) Nonsurgical Hodge, 2005 Evid Rep Technol Assess (Summ). 2005 Jul;(117):1-6. Effects of omega- 3 fatty acids on eye

More information

Endovenózna a lokálna liečba u pacientov s CVI C5 - C6

Endovenózna a lokálna liečba u pacientov s CVI C5 - C6 Endovenózna a lokálna liečba u pacientov s CVI C5 - C6 Torma N., Frankovičová M., Lacková V., Kopolovets G., Tormová Z. IMEA CC- Angiochirurgická ambulancia, Tichá 8, Košice Klinika cievnej chirurgie LF

More information

SNOMED CT. Základná charakteristika. Oskar Kadlec ml., ProRec centrum Slovensko

SNOMED CT. Základná charakteristika. Oskar Kadlec ml., ProRec centrum Slovensko SNOMED CT Základná charakteristika Oskar Kadlec ml., ProRec centrum Slovensko o je SNOMED CT? SNOMED CT (Systemized Nomenclature of Medicine Clinical Terms)... zdravotnícky lexikón... klinický slovník...

More information

Univerzita Karlova Filozofická fakulta. Katedra psychologie. Bakalárska práca. Kristína Janáková. Terapia porúch autistického spektra

Univerzita Karlova Filozofická fakulta. Katedra psychologie. Bakalárska práca. Kristína Janáková. Terapia porúch autistického spektra Univerzita Karlova Filozofická fakulta Katedra psychologie Bakalárska práca Kristína Janáková Terapia porúch autistického spektra Therapy of Autism Spectrum Disorders Praha 2017 Vedúci práce: Mgr. Veronika

More information

AETIOLOGY TENDINOPATHY RESEARCH UPDATE - NOVEMBER Contents

AETIOLOGY TENDINOPATHY RESEARCH UPDATE - NOVEMBER Contents TENDINOPATHY RESEARCH UPDATE - NOVEMBER 2012 Contents AETIOLOGY... 1 A lower limb assessment tool for athletes at risk of developing patellar tendinopathy.... 1 Triceps surae activation is altered in male

More information

Mellen Center Approaches Exercise in MS

Mellen Center Approaches Exercise in MS Mellen Center Approaches Exercise in MS Framework: Physical exercise is generally recommended to promote fitness and wellness in individuals with or without chronic health conditions. Implementing and

More information

x-bionic wellness sphere

x-bionic wellness sphere pre držiteľa vernostnej karty for loyalty card holder Celodenný vstup * All-day entry 42.00 na 3 hodiny** (vrátane vstupu do x-bionic aquatic sphere) 3-hours entry* (including entrance to x-bionic aquatic

More information

THE ROLE OF REGRET IN RATIONAL DECISION MAKING

THE ROLE OF REGRET IN RATIONAL DECISION MAKING STUDIA PSYCHOLOGICA, 53, 2011, 2 169 THE ROLE OF REGRET IN RATIONAL DECISION MAKING Kinga JURÁSOVÁ 1, Marián ŠPAJDEL 1, 2 1 Department of Psychology, Faculty of Arts, University of Trnava Hornopotočná

More information

ADAS-cog (Alzheimer s Disease Assessment Scale kognitívna. subscale) validation of the Slovak version

ADAS-cog (Alzheimer s Disease Assessment Scale kognitívna. subscale) validation of the Slovak version 598 SPECIAL ARTICLE subscale) validation of the Slovak version Kolibas E, Korinkova V, Novotny V, Vajdickova K, Hunakova D subscale) validizácia slovenskej verzie Abstract Kolibas E, Korinkova V, Novotny

More information

Priorities Forum Statement

Priorities Forum Statement Priorities Forum Statement Number 75 Subject Autologous Blood and Platelet-Rich Plasma Injection in Tendinopathy Date of decision February 2017 Date refreshed February 2017 Date of review February 2020

More information

What is risk management?

What is risk management? From postseason injury analysis through pre-season screening risk management in the team setting Roald Bahr MD PhD Professor & chair, Oslo Sports Trauma Research Center, Norwegian School of Sport Sciences,

More information

Exercise Progression for the Cardiac, Pulmonary & PAD Patient

Exercise Progression for the Cardiac, Pulmonary & PAD Patient Exercise Progression for the Cardiac, Pulmonary & PAD Patient Thomas P. Mahady MS CSCS CCRP Hackensack University Medical Center Hackensack Meridian Health Learning Objectives The Art of Exercise Prescription.

More information

Drug Surveillance 1.

Drug Surveillance 1. 22 * * 3 1 2 3. 4 Drug Surveillance 1. 6-9 2 3 DSM-IV Anxious depression 4 Drug Surveillance GPRD A. (TCA) (SSRI) (SNRI) 20-77 - SSRI 1999 SNRI 2000 5 56 80 SSRI 1 1999 2005 2 2005 92.4, 2010 1999 3 1

More information

ALCOHOLISM AS A SOCIAL AND BIOLOGICAL PROBLEMS

ALCOHOLISM AS A SOCIAL AND BIOLOGICAL PROBLEMS School and Health 21, 2011, Health Education: Initiatives for Educational Areas ALCOHOLISM AS A SOCIAL AND BIOLOGICAL PROBLEMS Viera PETERKOVÁ, Ivona PAVELEKOVÁ, Abstract: This paper presents empirical

More information

CURRICULUM VITAE (MALE, FEMALE) Photo 4.5 x 3.5 cm DATE & PLACE OF BIRTH: PRESENT ADDRESS: HOME: TEL: OFFICE: EDUCATION:

CURRICULUM VITAE (MALE, FEMALE) Photo 4.5 x 3.5 cm DATE & PLACE OF BIRTH: PRESENT ADDRESS: HOME: TEL: OFFICE:   EDUCATION: CURRICULUM VITAE NAME: (MALE, FEMALE) DATE & PLACE OF BIRTH: Photo 4.5 x 3.5 cm PRESENT ADDRESS: HOME: TEL: OFFICE: TEL: E-mail: FAX: EDUCATION: LICENSURE & CERTIFICATION: FELLOWSHIP OR STUDY ABROAD: ACADEMIC

More information

Jana Dobšovičová Černáková a kol. S REUMOU

Jana Dobšovičová Černáková a kol. S REUMOU Jana Dobšovičová Černáková a kol. S REUMOU NÁLEZY A STRATY s reumou LOST AND FOUND with RMDs Liga proti reumatizmu na Slovensku League Against Rheumatism in Slovakia Liga proti reumatizmu Klub Kĺbik League

More information

AT THE DOCTOR S. a backache bolesť chrbta an earache bolesť ucha a headache bolesť hlavy

AT THE DOCTOR S. a backache bolesť chrbta an earache bolesť ucha a headache bolesť hlavy AT THE DOCTOR S Vocabulary a backache bolesť chrbta an earache bolesť ucha a headache bolesť hlavy a stomachache bolesť brucha a toothache bolesť zubov a cold nádcha a cough kašeľ a fever horúčka the flu

More information

Reziduálne kardiovaskulárne riziko závažný problém, ktorý si bude vyžadova nové liečebné prístupy

Reziduálne kardiovaskulárne riziko závažný problém, ktorý si bude vyžadova nové liečebné prístupy PREHĽADNÉ ČLÁNKY * REVIEW ARTICLES Reziduálne kardiovaskulárne riziko závažný problém, ktorý si bude vyžadova nové liečebné prístupy ANDREJ DUKÁT Bratislava, Slovenská republika DUKÁT A. Reziduálne kardiovaskulárne

More information

SportsMed Update. Volume 9 (8) 2: 2009

SportsMed Update. Volume 9 (8) 2: 2009 SportsMed Update Volume 9 (8) 2: 29 Contents: 1. There is a smaller increase in abdominal muscle (transversus abdominis and internal oblique) thickness during a straight-leg-raise test in patients with

More information

Thajská masáž u nás v x-bionic wellness sphere Thai massage at x-bionic wellness sphere

Thajská masáž u nás v x-bionic wellness sphere Thai massage at x-bionic wellness sphere x-bionic wellness sphere Thajská masáž u nás v x-bionic wellness sphere Thai massage at x-bionic wellness sphere Pozývame Vás na exotické procedúry od pravých thajských terapeutiek, ktoré sa prostredníctvom

More information

WELLNESS. v Šport Hoteli*** Donovaly.

WELLNESS. v Šport Hoteli*** Donovaly. WELLNESS v Šport Hoteli*** Donovaly www.hotelsport.sk CENNÍK WELLNESS Pre ubytovaných hostí je vstup do wellness sveta v cene pobytu. Vstup do wellness sveta pre neubytovaných hostí: Vstup do wellness

More information

NONI. Tropické plody priaznivo pôsobiace na 101 chorôb. ... Ako je možné, že NONI môže ľuďom pomôcť u toľkých

NONI. Tropické plody priaznivo pôsobiace na 101 chorôb. ... Ako je možné, že NONI môže ľuďom pomôcť u toľkých NONI Tropické plody priaznivo pôsobiace na 101 chorôb.... Ako je možné, že NONI môže ľuďom pomôcť u toľkých rozdielných problémoch? V čom spočíva toto tajomstvo?... MUDr. Neil Solomon, CSc. PREAMBULA V

More information

Placing the United States on the Path Toward the Elimination of Hepatitis C as a Public Health Threat

Placing the United States on the Path Toward the Elimination of Hepatitis C as a Public Health Threat Placing the United States on the Path Toward the Elimination of Hepatitis C as a Public Health Threat John W. Ward, M.D Division of Viral Hepatitis National Center for HIV/AIDS, Viral Hepatitis, STD &

More information

Positive Living Conference

Positive Living Conference Positive Living Conference Ft. Walton Beach, Thomas Liberti Chief, Bureau of HIV/AIDS Department of Health March 11, 2011 Tallahassee, 1 The Epidemic in, 2010 60% White Population: 18.8 million (4 th 16%

More information

Using thermal imaging to assess the effect of classical massage on selected physiological parameters of upper limbs

Using thermal imaging to assess the effect of classical massage on selected physiological parameters of upper limbs Original Paper Biomedical Human Kinetics, 6, 146 150, 2014 DOI: 10.2478/bhk-2014-0024 Using thermal imaging to assess the effect of classical massage on selected physiological parameters of upper limbs

More information

Practical Course Allergen Immunotherapy (AIT) How to be effective. Michel Dracoulakis HSPE- FMO São Paulo-SP Brazil

Practical Course Allergen Immunotherapy (AIT) How to be effective. Michel Dracoulakis HSPE- FMO São Paulo-SP Brazil Practical Course Allergen Immunotherapy (AIT) How to be effective Michel Dracoulakis HSPE- FMO São Paulo-SP Brazil Allergen immunotherapy - beginning Dunbar almost died with first inoculation 1911 Noon

More information

Clostridium difficile (C. difficile) and Staphylococcus aureus bacteraemia (MRSA and MSSA) Bi-annual Report. Surveillance: Report:

Clostridium difficile (C. difficile) and Staphylococcus aureus bacteraemia (MRSA and MSSA) Bi-annual Report. Surveillance: Report: Surveillance: Report: Clostridium difficile (C. difficile) and Staphylococcus aureus ( and ) Bi-annual Report Time period: 1 st April to 30 th September 2016 Health Board: Wales Content: Issued by: Pg

More information

Comparison of Medical Subject Headings and Text-Word Searches in MEDLINE to Retrieve Studies on Sleep in Healthy Individuals

Comparison of Medical Subject Headings and Text-Word Searches in MEDLINE to Retrieve Studies on Sleep in Healthy Individuals Wayne State University DigitalCommons@WayneState Nursing Faculty Research Publications Nursing 7-1-2004 Comparison of Medical Subject Headings and Text-Word Searches in MEDLINE to Retrieve Studies on Sleep

More information

Uveďte vašu súčasnú úroveň pocitu globu pred terapiou Bez príznakov. Najzávažnejšie príznaky

Uveďte vašu súčasnú úroveň pocitu globu pred terapiou Bez príznakov. Najzávažnejšie príznaky ZOZNAM PRÍLOH Príloha č. 1: Numerická škála NRS (obrázok)...62 Príloha č. 2: High Resolution Manometry Solar GI (obrázok)...63 Príloha č. 3: Reakcie pažeráku dané zmenou posturálnej situácie (obrázky)...63

More information

SOCIÁLNE A RELIGIÓZNE KORELÁTY ZMYSLUPLNOSTI ŽIVOTA U ĽUDÍ V STARŠOM VEKU

SOCIÁLNE A RELIGIÓZNE KORELÁTY ZMYSLUPLNOSTI ŽIVOTA U ĽUDÍ V STARŠOM VEKU SOCIÁLNE A RELIGIÓZNE KORELÁTY ZMYSLUPLNOSTI ŽIVOTA U ĽUDÍ V STARŠOM VEKU Peter Halama, Stanislava Semancová Abstrakt Štúdia sa zameriava na sociálne a religiózne koreláty zmysluplnosti života u ľudí v

More information

Prokrastinácia: prevalencia, príčiny a vzťah k osobnostným rysom v rámci Big Five modelu osobnosti

Prokrastinácia: prevalencia, príčiny a vzťah k osobnostným rysom v rámci Big Five modelu osobnosti Prokrastinácia: prevalencia, príčiny a vzťah k osobnostným rysom v rámci Big Five modelu osobnosti Tatiana BUJNOVSKÁ - Juliána GREIFOVÁ Cieľom našej práce je stručne prezentovať doterajšie poznatky o prokrastinácií,

More information

This report will provide a review on the comparative clinical effectiveness and safety between intranasal triamcinolone and beclomethasone.

This report will provide a review on the comparative clinical effectiveness and safety between intranasal triamcinolone and beclomethasone. TITLE: Intranasal Triamcinolone versus Intranasal Beclomethasone for Acute and Chronic Sinus Inflammation: A Review of Comparative Clinical Effectiveness and Safety DATE: 29 January 2013 CONTEXT AND POLICY

More information

Update on Complementary and Alternative Medicine relevant to Occupational Therapy WOTA October 7, Franklin Stein, PhD, OTR/L, FAOTA

Update on Complementary and Alternative Medicine relevant to Occupational Therapy WOTA October 7, Franklin Stein, PhD, OTR/L, FAOTA Update on Complementary and Alternative Medicine relevant to Occupational Therapy WOTA October 7, 2016 Franklin Stein, PhD, OTR/L, FAOTA Purposes of Presentation To identify CAM interventions that can

More information

BRUNKOW EXERCISES AND LOW BACK PAIN

BRUNKOW EXERCISES AND LOW BACK PAIN BRUNKOW EXERCISES AND LOW BACK PAIN Emela Muji} Skiki} 1*, Suad Trebinjac 1, Slavica [akota 2, Dijana Avdi} 3, Aida Deli} 4 1 Physical Medicine & Rehabilitation Dept.- Rashid Hospital, Dubai, UAE 2 Center

More information

The Articles of 2011*

The Articles of 2011* The Articles of 2011* W H A T W A S I M P O R T A N T A T L E A S T T O S O M E O F U S Sources Essential Evidence Journal Watch Our faculty Other presentations (i.e. Frank Domino) Prioritized: key areas

More information

Evaluation of normal ankle cartilage by MRI T1ρ mapping

Evaluation of normal ankle cartilage by MRI T1ρ mapping Evaluation of normal ankle cartilage by MRI T1ρ mapping Ryuhei Katsui 1 MD Akira Taniguchi 2 MD, Ph. D Munehiro Ogawa 2 MD, Ph. D Hiroaki Kurokawa 2 MD Norihiro Samoto 3 MD, Ph. D Yasuhito Tanaka 2 MD,

More information

Príručka pre prácu s infekciou HIV a chorobou AIDS Svetový luteránsky zväz

Príručka pre prácu s infekciou HIV a chorobou AIDS Svetový luteránsky zväz Milosť, starostlivosť a spravodlivosť Príručka pre prácu s infekciou HIV a chorobou AIDS Svetový luteránsky zväz Publikáciu Milosť, starostlivosť a spravodlivosť vydáva Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku

More information

Novel aspects of cardiovascular prevention as of 2005

Novel aspects of cardiovascular prevention as of 2005 PREHĽADNÉ ČLÁNKY * REVIEW ARTICLES Novel aspects of cardiovascular prevention as of 2005 GEORGE J. FODOR, MARIAN KOTREC, PENELOPE TURTON Ottawa, Canada FODOR GJ, KOTREC M, TURTON P. Novel aspects of cardiovascular

More information

Grand Rounds. Eddie Apenbrinck M.D. University of Louisville School of Medicine Department of Ophthalmology & Visual Sciences 6/20/2014

Grand Rounds. Eddie Apenbrinck M.D. University of Louisville School of Medicine Department of Ophthalmology & Visual Sciences 6/20/2014 Grand Rounds Eddie Apenbrinck M.D. University of Louisville School of Medicine Department of Ophthalmology & Visual Sciences 6/20/2014 Subjective CC: sudden painless loss of vision OD HPI: 75 year old

More information

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Katedra Psychológie, Katedra pedagogickej psychológie a psychológie zdravia

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Katedra Psychológie, Katedra pedagogickej psychológie a psychológie zdravia Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Katedra Psychológie, Katedra pedagogickej psychológie a psychológie zdravia Na výskumných dátach založená prevencia užívania drog medzi dospievajúcimi (vybrané

More information

HIV prevalence and risk behaviors amongst men who have sex with. men in Hong Kong: a systematic review. (Ref. No.: R05-12)

HIV prevalence and risk behaviors amongst men who have sex with. men in Hong Kong: a systematic review. (Ref. No.: R05-12) HIV prevalence and risk behaviors amongst men who have sex with men in Hong Kong: a systematic review (Ref. No.: R05-12) (Report for CUHK I CARE Program 2012 13) Jinghua LI Ph.D. Student School of Public

More information

Electrostimulation for Sport Training

Electrostimulation for Sport Training Electrostimulation for Sport Training abstracts collected by Globus Sport and Health Technologies The effects of electromyostimulation training and basketball practice on muscle strength and jumping ability;...

More information

Prístup k perioperačnej liečbe bolesti: preemptívna, či preventívna analgézia?

Prístup k perioperačnej liečbe bolesti: preemptívna, či preventívna analgézia? 52 Prístup k perioperačnej liečbe bolesti: preemptívna, či preventívna analgézia? MUDr. JUDr. Peter Firment, MUDr. Jana Gomulcová, MUDr. Ignác Kubica, MUDr. Juraj Šafran, MUDr. Anton Turčan Klinika anestéziológie

More information

Citation for published version (APA): Sarkova, M. (2010). Psychological well-being and self-esteem in Slovak adolescents Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Sarkova, M. (2010). Psychological well-being and self-esteem in Slovak adolescents Groningen: s.n. University of Groningen Psychological well-being and self-esteem in Slovak adolescents Sarkova, Maria IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to

More information

SOME PARAMETERS OF MEAT AND BONE CHEMICAL CONTENT OF BROILERS FED DIETS CONTAINING Lactobacillus species BASED ON DRIED YOGURT

SOME PARAMETERS OF MEAT AND BONE CHEMICAL CONTENT OF BROILERS FED DIETS CONTAINING Lactobacillus species BASED ON DRIED YOGURT ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS Volume LVIII 1 Number 2, 2010 SOME PARAMETERS OF MEAT AND BONE CHEMICAL CONTENT OF BROILERS FED DIETS CONTAINING Lactobacillus species

More information

European diploma in anaesthesiology and intensive care (EDAIC) On-line assesment

European diploma in anaesthesiology and intensive care (EDAIC) On-line assesment European diploma in anaesthesiology and intensive care (EDAIC) On-line assesment 8.4.2016 Informácia pre záujemcov MUDr. Štefan Trenkler, PhD. KAIM UPJŠ LF Košice Prof. MUDr. Beáta Sániová, CSc. JLF Martin

More information

Appendix. Trial interventions Alexander Technique How is the AT taught?

Appendix. Trial interventions Alexander Technique How is the AT taught? Appendix. Trial interventions Alexander Technique Alexander Technique is a taught approach: anyone taking Alexander Technique lessons is regarded as learning the technique, not as a patient; lessons are

More information

Quality of life defined

Quality of life defined Psychometric Properties of Quality of Life and Health Related Quality of Life Assessments in People with Multiple Sclerosis Learmonth, Y. C., Hubbard, E. A., McAuley, E. Motl, R. W. Department of Kinesiology

More information

Clinical Policy: Caudal or Interlaminar Epidural Steroid Injections

Clinical Policy: Caudal or Interlaminar Epidural Steroid Injections Clinical Policy: Reference Number: PA.CP.MP.164 Effective Date: 09/18 Last Review Date: 09/18 Coding Implications Revision Log Description Epidural steroid injections have been used for pain control in

More information

Acupuncture Needles. Overview. Gary Deng, MD,PhD. Traditional Theories. Acupuncture in Cancer Care: the USA Experience. History. Research Activities

Acupuncture Needles. Overview. Gary Deng, MD,PhD. Traditional Theories. Acupuncture in Cancer Care: the USA Experience. History. Research Activities , MD,PhD Acupuncture in Cancer Care: the USA Experience History Overview First ISS-ARTOI Conference on Integrative Oncology Fifth ARTOI International Congress Rome, Italy Nov 7, 2013, MD, PhD Integrative

More information

Impaired Glucose Tolerance

Impaired Glucose Tolerance Page 1 of 6 Impaired Glucose Tolerance If you have impaired glucose tolerance, your blood glucose is raised beyond the normal range but it is not so high that you have diabetes. However, if you have impaired

More information

PROFESSIONAL MASSAGE AND ITS IMPACT ON PSYCHOPHYSIOLOGICAL CORRELATES

PROFESSIONAL MASSAGE AND ITS IMPACT ON PSYCHOPHYSIOLOGICAL CORRELATES 2017 HAWAII UNIVERSITY INTERNATIONAL CONFERENCES ARTS, HUMANITIES, SOCIAL SCIENCES & EDUCATION JANUARY 3-6, 2017 ALA MOANA HOTEL, HONOLULU, HAWAII PROFESSIONAL MASSAGE AND ITS IMPACT ON PSYCHOPHYSIOLOGICAL

More information

Interest in massage therapy for animals appears to be increasing in recent years.

Interest in massage therapy for animals appears to be increasing in recent years. 418 Vol. 24, No. 5 May 2002 CE Article #6 (1.5 contact hours) Refereed Peer Review Comments? Questions? Email: compendium@medimedia.com Web: VetLearn.com Fax: 800-556-3288 KEY FACTS According to empirical

More information

Lancet Dec 5;374(9705): doi: /S (09) Epub 2009 Nov 13.

Lancet Dec 5;374(9705): doi: /S (09) Epub 2009 Nov 13. Lancet. 2009 Dec 5;374(9705):1897-908. doi: 10.1016/S0140-6736(09)61522-1. Epub 2009 Nov 13. Efficacy of low-level laser therapy in the management of neck pain: a systematic review and metaanalysis ofrandomised

More information

Characterising hepatitis C virus transmission dynamics in a highrisk incarcerated population

Characterising hepatitis C virus transmission dynamics in a highrisk incarcerated population Characterising hepatitis C virus transmission dynamics in a highrisk incarcerated population Neil Bretaña, Lies Boelen, Rowena Bull, Suzy Teutsch, Peter White, Andrew Lloyd, Fabio Luciani on behalf of

More information

Medical Policy Manual. Topic: Peripheral Subcutaneous Field Stimulation Date of Origin: April Section: Surgery Last Reviewed Date: April 2014

Medical Policy Manual. Topic: Peripheral Subcutaneous Field Stimulation Date of Origin: April Section: Surgery Last Reviewed Date: April 2014 Medical Policy Manual Topic: Peripheral Subcutaneous Field Stimulation Date of Origin: April 2013 Section: Surgery Last Reviewed Date: April 2014 Policy No: 188 Effective Date: July 1, 2014 IMPORTANT REMINDER

More information

Biomechanical analysis of the circular frictionhandmassage

Biomechanical analysis of the circular frictionhandmassage Technology and Health Care 23 (2015) S529 S534 DOI 10.3233/THC-150990 IOS Press S529 Biomechanical analysis of the circular frictionhandmassage Jeseong Ryu, Jongsang Son, Soonjae Ahn, Isu Shin and Youngho

More information

The Effects of Posture on Neck Flexion Angle While Using a Smartphone according to Duration

The Effects of Posture on Neck Flexion Angle While Using a Smartphone according to Duration J Korean Soc Phys Med, 2016; 11(3): 35-39 http://dx.doi.org/10.13066/kspm.2016.11.3.35 Online ISSN: 2287-7215 Print ISSN: 1975-311X Research Article Open Access The Effects of Posture on Neck Flexion Angle

More information