СЦЕНАРИО ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ЧАСА

Size: px
Start display at page:

Download "СЦЕНАРИО ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ЧАСА"

Transcription

1 Ива Љубисављевић Кајгановић, проф. разредне наставе ОШ Ђура Јакшић, Турековац ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЧАСОВА: СВЕТ ОКО НАС, ЖИВОТИЊЕ У ОКРУЖЕЊУ (ОБРАДА) СВЕТ ОКО НАС, ЖИВОТИЊЕ У ОКРУЖЕЊУ (УТВРЂИВАЊЕ) СЦЕНАРИО ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ЧАСА Životinje u okruženju.ppt Наставни предмет Наставна тема Наставна јединица Тип часа Облици рада Наставне методе Наставна средства и потребан материјал Циљеви и задаци часа Свет око нас Жива природа Животиње у окружењу Обрада (1 час), утврђивање (1 час) Фронтални, индивидуални, групни - Метода разговора; - Аудитивна; - Илустративно-демонстративна; - Учење путем открића; - Текст метода; - Вербална; - Метода закључивања; - Аналитичко-синтетичка метода. - Рачунари са приступом интернету, пројектор, презентација (Microsoft Office PowerPoint), YouTube, природни материјали, слике животиња... -Уочавање, препознавање, разликовање и именовање животиња из окружења; - Класификовање животиња на домаће и дивље; - Схватање да људи гаје домаће животиње зато што од њих имају многе користи;

2 Место извођења наставе Активности ученика/ца Активности наставника - Провера усвојености знања; - Оспособљавање ученика да на основу датих садржаја надограде своје знање и закључују; - Подстицање на слободно изражавање, мишљење и самосталност у одлучивању; - Проширивање информатичке писмености; - Развијање групне сарадње; - Мотивисање ученика на заинтересованост и константну активност; - Развијање креативности и маште. Информатички кабинет са умреженим рачунарима (покретање активности и њихово праћење врши учитељ преко главног рачунара) - Разговарају о животињама у окружењу; - На основу слика повезују; - На основу аудио снимака препознају; - Закључују на основу датих садржаја; - Повезују делове у целину; - Одговарају на постављена питања кроз игрицу; - Примењују стечена знања; - Слушају композиције; - Преобликују материјале; - Имитирају ходом и звуком; - Припрема одговарајуће текстове, слике, аудио звуке; - Подстиче ученике на дискусију; - Помаже у формулисању одговора; - Помаже у изради групних радова и њиховој презентацији; - Подстиче и мотивише ученике на константну активност и заинтересованост; - Даје јасна упутства за рад на часу; - Покреће активности током којих су главни актери ученици; - Подстиче ученике у самоодлучивању; - Подстиче ученике на слободно, креативно изражавање.

3 Резултати часаисходи Корелација Литература Ученици ће: - Разликовати и именовати животиње из окружења; - Груписати животиње на дивље и домаће; - Разумети да људи гаје домаће животиње зато што од њих имају многе користи; - Проверити усвојено знање; - Надоградити своје знање и закључивати; - Проширити информатичку писменост; - Развијати сарадњу у групи; - Показати већу заинтересованост и константну активност; - Развијати креативност и машту. Од играчке до рачунара, Српски језик, Ликовна култура, Музичка култура, Грађанско васпитање - Маша и Раша, Свет око нас 1, уџбеник за први разред основне школе, И. Голубовић Илић, А. Јаковљевић, О. Цекић, Клет, Београд, Усаглашеност са наставним планом и програмом Наставна јединица је у складу са наставним планом и програмом. Усаглашеност постоји и у делу корелације са осталим наставним предметима (Од играчке до рачунара, Српски језик, Ликовна култура, Музичка култура, Грађанско васпитање). Увођење новина и мотивација за час У данашњем дечјем свету посебну важност заузимају компјутерске игрице, које имају више негативних него позитивних утицаја. Ученици улазе у виртуелни свет игара, искључују се из реалног живота, постају агресивни, асоцијални. Инспирисана овим проблемом желела сам да предупредим развијање негативних утицаја на ученике. Желела сам да им покажем да часови такође могу бити веома занимљиви, да се и на њима можемо на неки начин играти, а уједно и савладавати градиво. На интересантан начин, дигитализацију, слике, звуке, покрете, игру, заинтересовала сам ученике за учење. Њихова жеља, за сталним укључивањем у ток часа, била је константна. Такође, веома је важно, да већ у првом разреду, навикавамо ученике на истраживање, самостално размишљање, доношење закључака и примену знања.сарадња у оквиру групе је неизоставна, без обзира на њихову различитост.

4 Сваки ученик је својом маштом, креативношћу и иновативношћу допринео раду у складу са својим способностима и могућностима. Сви ће имати исту одговорност, али ће се и свима приписати подједнак успех. Оваквим радом подстичемо самопоуздање ученика. СВЕТ ОКО НАС (ОБРАДА) ТОК ЧАСА Покрените презентацију часа кликом на документ Svet oko nas 1. čas.ppt 1. УВОДНИ ДЕО ЧАСА На самом почетку часа ученици добијају задатак да путем посматрања слике закључе на који начин човек гаји приказане животиње. Закључују да су то домаће животиње зато што човек брине о њима. Овај задатак неће бити тежак, јер је школа сеоска, па ученици свакодневно имају прилику да виде однос човека према животињама. УВОДНИ ДЕО ЧАСА ППСМАТРАЈ СЛИКУ И ПДГПВПРИ НА КПЈИ НАЧИН ЧПВЕК ГАЈИ ЖИВПТИОЕ СА СЛИКЕ? 2. ГЛАВНИ ДЕО ЧАСА Следи постепено проширивање градива које ученици усвајају и понављају. Кроз презентацију се појављују слике које ученици коментаришу и звуци уз помоћ којих препознају о којим животињама је реч. Ученици уочавају да међу домаћим животињама постоје разлике ( величина, изглед главе и тела, број ногу, телесни покривач). Закључују да се домаће животиње на основу ових карактеристика деле на СТОКУ и ЖИВИНУ. ГЛАВНИ ДЕО ЧАСА ЖИВОТИЊЕ КОЈЕ ЧОВЕК ГАЈИ (ХРАНИ, ПОЈИ, ПРАВИ ИМ СКЛОНИШТА) НАЗИВАМО ДОМАЋЕ ЖИВОТИЊЕ КАДА СЕ КРУЖИЋ ППЈАВИ ЧУЋЕШ ЗВУК, А ЗАТИМ ППКУШАЈ ДА ПРЕПОЗНАШ О КОЈОЈ ЖИВОТИЊИ ЈЕ РЕЧ СТОКА ЖИВИНА ДПМАЋЕ ЖИВПТИОЕ КПЈЕ ИМАЈУ ЧЕТИРИ НПГЕ, А ТЕЛП ИМ ЈЕ ПРЕКРИВЕНП ДЛАКПМ ИЛИ РУНПМ НАЗИВАМП СТОКА.

5 На основу слика неких домаћих животиња ученици одговарају на питање зашто људи гаје домаће животиње. Након њиховог излагања следи приказ који показује које користи човек има од њих. ЗАШТП ЧПВЕК ГАЈИ ДПМАЋЕ ЖИВПТИОЕ? Посматрају слике пса и мачке и закључују да они не припадају ни једној од ових група. Закључују да су пас и мачка кућни љубимци. Ученици се присећају који још кућни љубимци постоје. Разговарамо о њиховим кућним љубимцима. Неке од њих могу видети на презентацији. Слушају песму Лек М. Тешића и одговарају на питање која се животиња помиње у њој (лисица). Следи задатак: од ученика се тражи да споје сличице на прави начин и препознаће о којој животињи је реч. У десном углу налазе се слогови. Њиховим правилним спајањем написаће име животиње са слике. Закључују да је лисица дивља животиња. КПЈА ЖИВПТИОА СЕ ППМИОЕ У ПЕСМИ? ЗАДАТАК: -Споји сличице на прави начин и препознаћеш о којој животињи је реч. - Уз помоћ датих слогова напиши име животиње са слике. СИ ЦА ЛИ На следећој слици уочавају и именују дивље животиње и закључују да се те животиње саме брину о себи. Набрајају још неке дивље животиње из своје околине. 3. ЗАВРШНИ ДЕО ЧАСА КЛИКПМ НА СВАКП ППЉЕ ПРПВЕРИ ЗНАОЕ СВПЈЕ Уз помоћ ове игре ученици ће обновити стечена знања о животињама из окружења. Игра је осмишљена тако да ученици кликну на означено поље које их води до питања. Свако питње има три понуђена одгвора од којих је само једно тачно.

6 4. ПРЕППЗНАЈ КУЋНПГ ЉУБИМЦА. КЛИКНИ ППРЕД ТАЧНПГ ПДГПВПРА Кликом на поље поред тачног одговора линк их води на слај са скривалицом на којој је једно поље мање. Уколико погреше, линк их води на слајд са грешком и враћа на претходно питање. ППКУШАЈ ППНПВП Г Р Е Ш К А Игра се завршава отварањем последњег поља и тачним одговором на питање које крије то поље. Следи слајд који похваљује ученика праћен аудио звуком ( аплаузом). БРАВО!!! Домаћи задатак: Сакупити што више природног материјала који се може наћи у природи. Напомена: Овај час је могуће повезати са предметом Српски језик. Покрените презентацију часа кликом на документ Srpski jezik.ppt СВЕТ ОКО НАС (УТВРЂИВАЊЕ) ТОК ЧАСА Покрените презентацију часа кликом на документ Svet oko nas 2. čas.ppt 1. АКТИВНОСТ ПРЕПОЗНАЈ ЖИВОТИЊЕ Током прве активности ученици препознају животиње које се крију у изведеним композицијама. Препознају инструменте и негују љубав према класичној музици.

7 4gxqzDc -,,Кокошке и петлови, Камиј Сен Санс -,,Магарац, Камиј Сен Санс 2. АКТИВНОСТ ПРИРОДА НАМ ДАЈЕ, А МИ СТВАРАМО Домаћи задатак ученика био је да сакупе што више природног материјала који ће употребити током ове активности. Добили су задатак да направе животиње из свог окружења. Израда радова је спроведена радом у групи. Сваки ученик је својом маштом, креативношћу и иновативношћу допринео раду у складу са својим способностима и могућностима. Сви имају исту одговорност, али се и свима приписује подједнак успех. Оваквим радом подстичемо и самопоуздање ученика. 3. АКТИВНОСТ ИМИТАЦИЈА Сваки ученик бира сличицу животиње, коју ходом, покретом, звуком имитира, док остали ученици посматрају и покушавају да погоде о којој животињи је реч.

8 Вредновање постигнућа Вредновање постигнућа ученика реализовано је кроз тест (игрицу) који је саставни део презентације. Самовредновање На основу искуства, оваква настава дала је позитиван ефекат, што представља снажну мотивацију и подстицај за даљи рад и организовање сличних активности.

Предмет: Српски и Eнглески језик Школа: Прва техничка школа, Крагујевац Одељење II1 г, IV7 е. Наставна тема: All the World is a Stage

Предмет: Српски и Eнглески језик Школа: Прва техничка школа, Крагујевац Одељење II1 г, IV7 е. Наставна тема: All the World is a Stage П и с а н а п р и п р е м а з а ч а с Наставна тема: All the World is a Stage Предмет: Српски и Eнглески језик Школа: Прва техничка школа, Крагујевац Одељење II1 г, IV7 е Наставна јединица: Hamlet, Prince

More information

We like Visuаl Basic. Основна школа Доситеј Обрадовић Смедерево

We like Visuаl Basic. Основна школа Доситеј Обрадовић Смедерево We like Visuаl Basic Основна школа Доситеј Обрадовић Смедерево Писмена припрема за 1. час Предмет Информатика и рачунарство Реализатор: Разред: шести Тип часа: обрада Наставна тема: Програмирање Циљеви:

More information

АНЕКС 1 ШКОЛСКОГ ПРОГРАМА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАЊЕ И ВАСПИТАЊЕ ОД I ДО VIII РАЗРЕДA

АНЕКС 1 ШКОЛСКОГ ПРОГРАМА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАЊЕ И ВАСПИТАЊЕ ОД I ДО VIII РАЗРЕДA ОШ ''Мирослав Антић Мика'' Душана Петровића Шанета 11, Панчево Тел./Факс: 013.316.449; 013.362.111 E-маил: osantic@panet.rs Сајт: www.osmantic.edu.rs ПИБ: 101049932 Деловодни број: 410 / 15.9.2017. АНЕКС

More information

др Милена Марјановић, професор

др Милена Марјановић, професор РЕПУБЛИКА СРБИЈА Висока пословна школа струковних студија Бр. 10.11.2008.год. Лесковац, Дурмиторска 19 Тел. 016/254 961, факс: 016/242 536 e mail: mail@vspm.edu.yu website: www.vspm.edu.yu Настaвном већу

More information

Увод. СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: :: BIBLID: ,17(2012)2,p Учитељски факултет Београд

Увод. СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: :: BIBLID: ,17(2012)2,p Учитељски факултет Београд Д. Михајловић: НАСТАВА У ПРИРОДИ ИСКУСТВА И СТАВОВИ УЧИТЕЉА У СРБИЈИ ДУШКА МИХАЈЛОВИЋ Учитељски факултет Београд СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: 37.033 :: 37.011.3-051 BIBLID: 0353-7129,17(2012)2,p.193

More information

ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈА НАСТАВЕ ПРИМЕНОМ ЗАДАТАКА НА ТРИ НИВОА СЛОЖЕНОСТИ КАО МОДЕЛ ИНОВАЦИЈА У НАСТАВИ *

ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈА НАСТАВЕ ПРИМЕНОМ ЗАДАТАКА НА ТРИ НИВОА СЛОЖЕНОСТИ КАО МОДЕЛ ИНОВАЦИЈА У НАСТАВИ * Годишњак Педагошког факултета у Врању, књига VII, 2016. Доц. др Марија ЈОВАНОВИЋ Филозофски факултет Универзитет у Нишу Мс Невена ДИМИЋ УДК 371.3 371.311.1 - стручни рад - ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈА НАСТАВЕ ПРИМЕНОМ

More information

ОРГАНИЗАЦИЈА НАСТАВЕ. Организација наставе. организације наставе. Разредно-часовни систем Други организациони системи

ОРГАНИЗАЦИЈА НАСТАВЕ. Организација наставе. организације наставе. Разредно-часовни систем Други организациони системи ОРГАНИЗАЦИЈА НАСТАВЕ 24/06/2014 1 Организација наставе Разредно-часовни систем Други организациони системи 2 Разредно-часовни систем организације наставе Организациони систем наставе у коме је дидактичко-радна

More information

АПЛИКАТИВНОСТ МЕТОДЕ СЦЕНСКЕ КОМУНИКАЦИЈЕ У НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ

АПЛИКАТИВНОСТ МЕТОДЕ СЦЕНСКЕ КОМУНИКАЦИЈЕ У НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ Годишњак Педагошког факултета у Врању, књига VIII, 2/2017. Драгана ДИМИТРИЈЕВИЋ * ОШ Бранко Радичевић, Владичин Хан УДК 371.3::[821.163.11+811.163.11 - оригинални научни рад - АПЛИКАТИВНОСТ МЕТОДЕ СЦЕНСКЕ

More information

САДРЖАЈ. Увод Шта садржи радна свеска Зашто Чуварко Употреба радне свеске у настави Напомена о оцењивању...

САДРЖАЈ. Увод Шта садржи радна свеска Зашто Чуварко Употреба радне свеске у настави Напомена о оцењивању... 1 САДРЖАЈ Увод... 3 Шта садржи радна свеска... 5 Зашто Чуварко... 7 Употреба радне свеске у настави... 8 Напомена о оцењивању... 26 2 УВОД Поштовани наставници! Пред вама је Радна свеска за грађанско васпитање

More information

ЗАХТЕВ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ СТРАНЕ ВИСОКОШКОЛСКЕ ИСПРАВЕ РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА APPLICATION FOR ACADEMIC RECOGNITION OF A FOREIGN HIGHER EDUCATION DOCUMENT

ЗАХТЕВ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ СТРАНЕ ВИСОКОШКОЛСКЕ ИСПРАВЕ РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА APPLICATION FOR ACADEMIC RECOGNITION OF A FOREIGN HIGHER EDUCATION DOCUMENT УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ Универзитетски трг бр. 2 Република Србија ЗАХТЕВ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ СТРАНЕ ВИСОКОШКОЛСКЕ ИСПРАВЕ РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА APPLICATION FOR ACADEMIC RECOGNITION OF A FOREIGN HIGHER EDUCATION

More information

Само ви и даље читајте књиге, па ћете постати исти као они који су их писали. Душко Радовић

Само ви и даље читајте књиге, па ћете постати исти као они који су их писали. Душко Радовић К ос тић Сериф Само ви и даље читајте књиге, па ћете постати исти као они који су их писали. Душко Радовић Празник је кад прво чекамо да дође а онда седимо и чекамо да прође. Душко Радовић Све наше грешке

More information

Општи подаци. Општи методички подаци. Подаци о тиму

Општи подаци. Општи методички подаци. Подаци о тиму Општи подаци Подаци о тиму ИДЕНТИФИКАЦИОНИ БРОЈ: БРОЈ ЧЛАНОВА ТИМА:2 ПРЕДМЕТИ КОЈИ СЕ ПРИКАЗУЈУ: Природа и друштво: 72 часа годишње Физичко васпитање: 108 часова часова годишње Ликовна култура: 72 часа

More information

Стратегије поучавања ученика различитог нивоа знања (кроз призму методичких питања)

Стратегије поучавања ученика различитог нивоа знања (кроз призму методичких питања) UDC 37.022-057.874 Иновације у настави, XXVII, 2014/4, стр. 109 118 371.311.1(=111) Рад примљен: 29. 1. 2014. Рад прихваћен: 12. 3. 2014. мср. Нина С. Кисин 1 Универзитет у Новом Саду, Филозофски факултет

More information

Могућности за побољшање функционалног знања ученика применом моделирања и хеуристичког резоновања у настави математике

Могућности за побољшање функционалног знања ученика применом моделирања и хеуристичког резоновања у настави математике Иновације у настави, XXVI, 2013/3, стр. 123 134 UDC 51:004.773 Рад примљен: 18. 06. 2013. Рад прихваћен: 06. 12. 2013. мр Наталија Будински 1 Основна и средња школа са домом ученика Петро Кузмјак, Руски

More information

Тема: ЕФИКАСНЕ МЕТОДЕ УЧЕЊА У ФИЗИЦИ, ЕКСПЕРИМЕНТ КАО ЦЕНТРАЛНИ ДЕО ТЕМЕ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ

Тема: ЕФИКАСНЕ МЕТОДЕ УЧЕЊА У ФИЗИЦИ, ЕКСПЕРИМЕНТ КАО ЦЕНТРАЛНИ ДЕО ТЕМЕ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ др Мирко Нагл, проф., Никола Гледић, проф. и мр Горан Стојићевић, проф. Тема: ЕФИКАСНЕ МЕТОДЕ УЧЕЊА У ФИЗИЦИ, ЕКСПЕРИМЕНТ КАО ЦЕНТРАЛНИ ДЕО ТЕМЕ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ -усмено излагање, XII Конгрес физичара

More information

ПРОБЛЕМСКА НАСТАВА И ЕФИКАСНОСТ ОСТВАРИВАЊА ПРОГРАМСКИХ ЗАДАТАКА О ЈЕДНАЧИНАМА

ПРОБЛЕМСКА НАСТАВА И ЕФИКАСНОСТ ОСТВАРИВАЊА ПРОГРАМСКИХ ЗАДАТАКА О ЈЕДНАЧИНАМА Годишњак Учитељског факултета у Врању, књига V, 2014. Доц. др Нела МАЛИНОВИЋ-ЈОВАНОВИЋ Мс Сања ЈАНКОВИЋ Учитељски факултет у Врању Универзитет у Нишу УДК 373.3:025-057.874 37.016:51-028.31 -оригинални

More information

ПРОГРАМ ИНТЕРНЕ ЕДУКАЦИЈЕ новембар 2010.

ПРОГРАМ ИНТЕРНЕ ЕДУКАЦИЈЕ новембар 2010. ПРОГРАМ ИНТЕРНЕ ЕДУКАЦИЈЕ новембар 2010. Обзиром да је Школа од школске 2010/11. ушла у програм CARDS, намењеног установљавању и постизању стандарда квалитета у настави и да је у претходном периоду утврђено

More information

Ш К ОЛ С К И П Р О Г РА М ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА

Ш К ОЛ С К И П Р О Г РА М ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА Ш К О Л А З А О С Н О В Н О И С Р Е Д Њ Е О Б Р А З О В А Њ Е В И Д О В Д А Н Б О Р Ш К ОЛ С К И П Р О Г РА М ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА Школа за основно и средње образовање Видовдан Моша Пијаде 31 19210 Бор

More information

ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА И КОРЕЛАЦИЈА У НАСТАВНОМ КОНТЕКСТУ КАО МОДЕЛИ РАЗУМЕВАЊА СИСТЕМА ГЛАГОЛСКИХ ОБЛИКА

ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА И КОРЕЛАЦИЈА У НАСТАВНОМ КОНТЕКСТУ КАО МОДЕЛИ РАЗУМЕВАЊА СИСТЕМА ГЛАГОЛСКИХ ОБЛИКА Језик и књижевност у контакту и дисконтакту Светлана М. Дробњак 1 Вања M. Чоловић ОШ,,Бранко Радичевић, Нови Београд УДК 371.3:81 367.625 37.214.5 ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА И КОРЕЛАЦИЈА У НАСТАВНОМ КОНТЕКСТУ

More information

ПРЕВЕНЦИЈА ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ КРОЗ АКЦИОНО ИСТРАЖИВАЊЕ

ПРЕВЕНЦИЈА ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ КРОЗ АКЦИОНО ИСТРАЖИВАЊЕ Годишњак Педагошког факултета у Врању, књига VII, 2016. Јелена ЕВТИМОВ Педагошки факултет у Врању Универзитет у Нишу УДК 37.06-055.25 37.06:364.636 - стручни рад - ПРЕВЕНЦИЈА ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА У ОСНОВНОЈ

More information

Лепота и симетрија. Лепота је вечност која посматра свој одраз у огледалу. Халил Џибран, Пророк, 1923.

Лепота и симетрија. Лепота је вечност која посматра свој одраз у огледалу. Халил Џибран, Пророк, 1923. Лепота и симетрија Лепота је вечност која посматра свој одраз у огледалу. Халил Џибран, Пророк, 1923. Увод С појмом осне симетрије, са становишта математике тј. геометрије, ученици се први пут срећу у

More information

Биолошке разлике међу људима

Биолошке разлике међу људима Биолошке разлике међу људима Појављује се мишљење да међу људима постоје биолошке разлике, и да су оне непремостиве, да то има последице по начин живота људи, ако се ова забрана прекрши. Овакав став може

More information

У СВЕТУ БАЈКИ ТЕМАТСКА НАСТАВА

У СВЕТУ БАЈКИ ТЕМАТСКА НАСТАВА У СВЕТУ БАЈКИ ТЕМАТСКА НАСТАВА, школски библиотекар ОШ Иво Андрић, Београд и-мејл: sneza2210@yahoo.com Сажетак: Кроз повезивање пет наставних предмета, тематско планирање и различите облике рада, желели

More information

СЛУШАЊЕ И РАЗУМЕВАЊЕ СЛУШАЊЕМ У НАСТАВИ НЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ

СЛУШАЊЕ И РАЗУМЕВАЊЕ СЛУШАЊЕМ У НАСТАВИ НЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ Љ. Суботић: СЛУШАЊЕ И РАЗУМЕВАЊЕ СЛУШАЊЕМ У НАСТАВИ НЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА ЉИЉАНА СУБОТИЋ Педагошки факултет у Сомбору Сомбор СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: 371.3::811.112.2 BIBLID: 0353-7129, 13(2008)1-2,

More information

Комисија за јавну набавку. Измена Конкурсне документације број: 2 Датум: године

Комисија за јавну набавку. Измена Конкурсне документације број: 2 Датум: године Сходно члану 63. став 1. Закона о јавним набавкама ( Службени гласник Републике Србије, број 124/12, 14/15 и 68/15), Институт за кукуруз Земун Поље, улица Слободана Бајића број 1, Београд, Земун, у поступку

More information

Живот и дело Доситеја Обрадовића

Живот и дело Доситеја Обрадовића Разред Наставна јединица Тип часа Циљ и задаци часа Наставне методе Облик рада Наставна средства Трећи Живот и дело Доситеја Обрадовића Обрада Упознати ученике са стваралаштвом Доситеја Обрадовића кроз

More information

ПЛАНИРАЊЕ ЕФИКАСНЕ НАСТАВЕ У ОБРНУТОМ ДИЗАЈНУ. 1. Увод

ПЛАНИРАЊЕ ЕФИКАСНЕ НАСТАВЕ У ОБРНУТОМ ДИЗАЈНУ. 1. Увод Проф. др Миле Илић ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ БАЊА ЛУКА ПЛАНИРАЊЕ ЕФИКАСНЕ НАСТАВЕ У ОБРНУТОМ ДИЗАЈНУ Резиме: У раду је приказан нови приступ глобалном и оперативном планирању ефикасне наставе у обрнутом дизајну.

More information

УЛОГА И МЕСТО БАСНЕ У ШКОЛСКОЈ ИНТЕРПРЕТАЦИЈИ

УЛОГА И МЕСТО БАСНЕ У ШКОЛСКОЈ ИНТЕРПРЕТАЦИЈИ Н. Тодоров: УЛОГА И МЕСТО БАСНЕ У ШКОЛСКОЈ ИНТЕРПРЕТАЦИЈИ ДОЦ. ДР НАДА ТОДОРОВ Педагошки факултет Сомбор ОРИГИНАЛНИ НАУЧНИ ЧЛАНАК ORIGINAL SCIENTIFIC PAPER UDK: 371.3::821-342(02.053.2) BIBLID: 0353-7129,12(2007)2-3,p.81-91

More information

Филм Талас у настави немачког језика

Филм Талас у настави немачког језика UDC 371.3:791(430) Иновације у настави, XXVI, 2013/4, стр. 126 134 371.693 Рад примљен: 12. 06. 2013. Рад прихваћен: 20. 11. 2013. Стручни рад др Николина Зобеница 1, мср. Ана Стипанчевић Универзитет у

More information

ЧИГРА СЛОВА И ГЛАСОВА. Црногорски језик за први разред основне школе Приручник за наставнике

ЧИГРА СЛОВА И ГЛАСОВА. Црногорски језик за први разред основне школе Приручник за наставнике Душанка Поповић Дијана Лаковић ЧИГРА СЛОВА И ГЛАСОВА Црногорски језик за први разред основне школе Приручник за наставнике Завод за уџбенике и наставна средства ПОДГОРИЦА, 2011. Др Душанка Поповић Дијана

More information

Наставни програм као фактор успешности ученика на међународним тестирањима

Наставни програм као фактор успешности ученика на међународним тестирањима UDC 371.214:371.384 Иновације у настави, XXVII, 2014/1, стр. 94 105 371.3::5/6 Рад примљен: 03. 03. 2014. Рад прихваћен: 03. 04. 2014. Кратки научни прилог Весна П. Картал 1 Завод за вредновање квалитета

More information

ТМ Г. XXXVI Бр. 1 Стр Ниш јануар - март UDK 371.3::33

ТМ Г. XXXVI Бр. 1 Стр Ниш јануар - март UDK 371.3::33 ТМ Г. XXXVI Бр. 1 Стр. 291-304 Ниш јануар - март 2012. UDK 371.3::33 Прегледни чланак Примљено: 17. 06. 2009. Беба Ракић Мира Ракић Мегатренд Универзитет Факултет за пословне студије Београд СТУДИЈА СЛУЧАЈА

More information

СТАВОВИ НАСТАВНИКА ПРЕМА ОБРАЗОВНОЈ КОНЦЕПЦИЈИ ЕФИКАСНЕ ШКОЛЕ 4

СТАВОВИ НАСТАВНИКА ПРЕМА ОБРАЗОВНОЈ КОНЦЕПЦИЈИ ЕФИКАСНЕ ШКОЛЕ 4 Ивко А. Николић 1 Данимир П. Мандић 2 Универзитет у Београду Учитељски факултет Београд (Србија) УДК 316.644:371.12]:37.014.3(497.11) Oригиналан научни рад Прихваћен 09.01.2018. doi: 10.5937/socpreg51-16200

More information

ФРАГМЕНТИ О РЕФЛЕКСИВНОМ ПРАКТИКУМУ НАСТАВНИКА 2

ФРАГМЕНТИ О РЕФЛЕКСИВНОМ ПРАКТИКУМУ НАСТАВНИКА 2 ОРИГИНАЛНИ НАУЧНИ РАД УДК: 371.135/.136 ; 371.321 ; 37.012/.013 ИД: 199738124 ДОЦ. ДР ПРЕДРАГ Ж. ЖИВКОВИЋ 1 УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ СA ПРИВРЕМЕНИМ СЕДИШТЕМ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ, ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА

More information

Скупови и комбинаторика у основној школи дигитални наставни материјали

Скупови и комбинаторика у основној школи дигитални наставни материјали Математички факултет Универзитет у Београду Скупови и комбинаторика у основној школи дигитални наставни материјали мастер рад Ментор проф. др Небојша Икодиновић Студент Ружица Радовић 1118/2015 Београд,

More information

Увод. ПРЕДРАГ КОВАЧЕВИЋ Независни универзитет Бања Лука

Увод. ПРЕДРАГ КОВАЧЕВИЋ Независни универзитет Бања Лука П. Ковачевић: КОМУНИКАЦИЈА И ИНТЕРАКЦИЈА У НАСТАВИ МАТЕМАТИКЕ ПРЕДРАГ КОВАЧЕВИЋ Независни универзитет Бања Лука СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: 37.064.2 316.77 371.3 :: 51 BIBLID: 0353-7129,17(2012)2,p.171

More information

НАСТАВА КАО ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНИ ОБРАЗОВНИ ПРОЦЕС ПРЕГЛЕД. Типови наставе. Настава кроз историју Општизадацинаставе. Дидактички системи

НАСТАВА КАО ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНИ ОБРАЗОВНИ ПРОЦЕС ПРЕГЛЕД. Типови наставе. Настава кроз историју Општизадацинаставе. Дидактички системи НАСТАВА КАО ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНИ ОБРАЗОВНИ ПРОЦЕС ПРЕГЛЕД Настава кроз историју Општизадацинаставе Типови наставе Дидактички системи 2 Типови наставе Три типа Догматски Средњи век - до 17. века Објашњавачко-

More information

ИНДИВИДУАЛИЗОВАНА НАСТАВА КАО ОСНОВНА ДИДАКТИЧКА ПАРАДИГМА ХУМАНИСТИЧКОМ ПРИСТУПУ НАСТАВИ И УЧЕЊУ

ИНДИВИДУАЛИЗОВАНА НАСТАВА КАО ОСНОВНА ДИДАКТИЧКА ПАРАДИГМА ХУМАНИСТИЧКОМ ПРИСТУПУ НАСТАВИ И УЧЕЊУ ХУМАНИСТИЧКИ ИДЕАЛИ ОБРАЗОВАЊА, ВАСПИТАЊА И ПСИХОЛОГИЈЕ Емануела Љ. Милетић 1 ОШ Вук Караџић, Књажевац УДК 371.311.1:37.017.92 37.017.92:159.923.2 ИНДИВИДУАЛИЗОВАНА НАСТАВА КАО ОСНОВНА ДИДАКТИЧКА ПАРАДИГМА

More information

Могућности примене мобилног учења у настави

Могућности примене мобилног учења у настави Могућности примене мобилног учења у настави Иван Јовановић Факултет техничких наука, Чачак, ИАС, Техника и информатика, 2013/2014. ivanjovanovic17@gmail.com Ментор рада: др Жељко М. Папић, ванр.проф. Апстракт

More information

ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК - први циклус I-IV разред

ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК - први циклус I-IV разред ПРВА ОСНОВНА ШКОЛА КРАЉА ПЕТРА II ШКОЛСКИ ПРОГРАМ - за период од 2018/2019. до 2021/2022.г. ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК - први циклус I-IV разред ПЛАН НАСТАВЕ И УЧЕЊА ЗА ПРВИ РАЗРЕД ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК Предмет: ЕНГЛЕСКИ

More information

Abstract ISSN Вол. 3(2016), 45-53

Abstract ISSN Вол. 3(2016), 45-53 ISSN 2303-5366 http://www.bijeljinamc.org БМЧ Бијељински методички часопис Вол. 3(2016), 45-53 УЛОГА ВАСПИТАЧА У ИГРАМА МАШТЕ КОД ДЈЕЦЕ ПРЕДШКОЛСКОГ УЗРАСТА Ивана Јовановић Универзитет у Источном Сарајеву,

More information

Основна школа Петар Лековић Пожега. Школски програм ЗА ПРВИ РАЗРЕД РАЗРЕДНО ВЕЋЕ ПРВОГ РАЗРЕДА ШКОЛСКА 2017/2018.

Основна школа Петар Лековић Пожега. Школски програм ЗА ПРВИ РАЗРЕД РАЗРЕДНО ВЕЋЕ ПРВОГ РАЗРЕДА ШКОЛСКА 2017/2018. Основна школа Петар Лековић Пожега Школски програм ЗА ПРВИ РАЗРЕД РАЗРЕДНО ВЕЋЕ ПРВОГ РАЗРЕДА ШКОЛСКА 2017/2018. СВРХА, ЦИЉЕВИ И ЗАДАЦИ ПРОГРАМА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА СВРХА ПРОГРАМА ОБРАЗОВАЊА Квалитетно

More information

ИНТЕРКУЛТУРНА КОМПЕТЕНЦИЈА У НАСТАВИ СТРАНОГ ЈЕЗИКА СТРУКЕ

ИНТЕРКУЛТУРНА КОМПЕТЕНЦИЈА У НАСТАВИ СТРАНОГ ЈЕЗИКА СТРУКЕ Претходно саопштење 371.3::811'243 81'276.6 Соња Н. Хорњак 1 ОШ Жарко Зрењанин, Зрењанин Данијела Д. Ђорђевић Универзитет у Београду Пољопривредни факултет Катедра за стране језике Кристина В. Марковић

More information

САВРЕМЕНА ОБРАЗОВНА ТЕХНОЛОГИЈА И МЕТОДИЧКЕ НОВИНЕ У НАСТАВИ ДРУШТВЕНО- ХУМАНИСТИЧКИХ НАУКА 2

САВРЕМЕНА ОБРАЗОВНА ТЕХНОЛОГИЈА И МЕТОДИЧКЕ НОВИНЕ У НАСТАВИ ДРУШТВЕНО- ХУМАНИСТИЧКИХ НАУКА 2 Проф. др Наталија Јовановић 1 Филозофски факултет, Универзитет у Нишу Оригинални научни рад Српска академија образовања Годишњак за 2012. годину УДК: 371.3.333 стр. САВРЕМЕНА ОБРАЗОВНА ТЕХНОЛОГИЈА И МЕТОДИЧКЕ

More information

Табу теме у савременој настави страних језика са посебним освртом на шпански језик

Табу теме у савременој настави страних језика са посебним освртом на шпански језик UDC 81 243(=134.2) Иновације у настави, XXVII, 2014/4, стр. 92 100 Рад примљен: 20. 8. 2014. Рад прихваћен: 10. 10. 2014. Стручни рад Ивана З. Георгијев 1 Универзитет у Београду, Филолошки факултет Табу

More information

ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ ГРАЂАНСКО ВАСПИТАЊЕ ЗА ТРЕЋИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ САДРЖАЈ

ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ ГРАЂАНСКО ВАСПИТАЊЕ ЗА ТРЕЋИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ САДРЖАЈ САДРЖАЈ УВОД.................................................................................................................... 3 Циљеви и задаци предмета..................................................................................

More information

Компаративна анализа наставног плана и програма математике за други разред основне школе у Републици Српској 1

Компаративна анализа наставног плана и програма математике за други разред основне школе у Републици Српској 1 ISSN 1986 518X ISTRAŽIVANJE MATEMATIČKOG OBRAZOVANJA http://www.imvibl.org/dmbl/meso/imo/imo2.htm Vol. V (2013), Broj 9, 59 67 Stručni rad Компаративна анализа наставног плана и програма математике за

More information

ПОДСТИЦАЊЕ ДЕЧЈЕГ ЛИКОВНОГ СТВАРАЛАШТВА У ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОМ КОНТЕКСТУ

ПОДСТИЦАЊЕ ДЕЧЈЕГ ЛИКОВНОГ СТВАРАЛАШТВА У ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОМ КОНТЕКСТУ Годишњак Педагошког факултета у Врању, књига VIII, 1/2017. Исидора КОРАЋ Висока школа струковних студија за васпитаче и пословне информатичаре Сирмијум Сремска Митровица УДК 371.3::[72/77] 37.036::[72/77]

More information

Реферат о завршеној докторској дисертацији

Реферат о завршеној докторској дисертацији НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ Реферат о завршеној докторској дисертацији Наставно-научно веће Филозофског факултета изабрало нас је у комисију за оцену докторске дисертације коју

More information

ТМ Г. XXVI Бр. 3 Стр Ниш јул - септембар 2002.

ТМ Г. XXVI Бр. 3 Стр Ниш јул - септембар 2002. ТМ Г. XXVI Бр. 3 Стр. 359-369 Ниш јул - септембар 2002. UDK 159.953.5:796.012.1 Оригинални научни рад Примљено: 25.07.2002. Александар Милојевић Мирослав Комленић Филозофски факултет Ниш МОТОРИЧКО УЧЕЊЕ

More information

САВРЕМЕНА ОСНОВНА ШКОЛА

САВРЕМЕНА ОСНОВНА ШКОЛА З. Плаић: ФЕНОМЕН АКТИВНОСТИ У НАСТАВИ САВРЕМЕНА ОСНОВНА ШКОЛА ЗОРАН ПЛАИЋ ОШ Станко Ракита, Бања Лука Република Српска, БиХ ПРЕГЛЕДНИ ЧЛАНАК REVIEW UDK: 37.02 371.322.2/.9 BIBLID: 0353-7129,17(2012)2,p.223

More information

Од пројектне наставе до etwinning пројеката-и назад

Од пројектне наставе до etwinning пројеката-и назад Од пројектне наставе до etwinning пројеката-и назад Соња Шумоња 1 Татјана Шубаревић 2 Сузана Миљковић 3 Милијана Петровић 4 Александар Стојковић 5 АПСТРАКТ: Пројектна настава се уводи на велика врата у

More information

Ликовно дело као дидактички медиј у настави ликовне културе

Ликовно дело као дидактички медиј у настави ликовне културе UDC 37.015.3 Иновације у настави, XXVI, 2013/3, стр. 94 103 7.01::371.3 Рад примљен: 19. 11. 2013. Рад прихваћен: 06. 12. 2013. Прегледни рад мр Марија Павловић 1 Учитељски факултет, Београд Ликовно дело

More information

LEARNING AND DEVELOPMENT THROUGH SOCIAL INTERACTION IN EDUCATIONAL CONTEXT УЧЕЊЕ И РАЗВОЈ КРОЗ СОЦИЈАЛНУ ИНТЕРАКЦИЈУ У ОБРАЗОВНОМ КОНТЕКСТУ

LEARNING AND DEVELOPMENT THROUGH SOCIAL INTERACTION IN EDUCATIONAL CONTEXT УЧЕЊЕ И РАЗВОЈ КРОЗ СОЦИЈАЛНУ ИНТЕРАКЦИЈУ У ОБРАЗОВНОМ КОНТЕКСТУ LEARNING AND DEVELOPMENT THROUGH SOCIAL INTERACTION IN EDUCATIONAL CONTEXT Issue Editors: Nevena Buđevac, PhD, Guest Editor Teacher Education Faculty, University of Belgrade, Serbia Francesco Arcidiacono,

More information

1 Префикс ''сајбер'' (енгл. cyber) дефинисан је као ''префикс повезан са компјутерима''

1 Префикс ''сајбер'' (енгл. cyber) дефинисан је као ''префикс повезан са компјутерима'' УВОД Када је 1969. године започела реализација пројекта изградње прве компјутерске мреже под називом АРПАНЕТ, коју је финансирало министарство одбране САД, нико није могао да предвиди последице, нарочито

More information

Еволуциона биологија прдставља ону биологију која интегрише све остале. њене делове и даје им смисао. Многи биолози сматрају да пре појаве

Еволуциона биологија прдставља ону биологију која интегрише све остале. њене делове и даје им смисао. Многи биолози сматрају да пре појаве Алексеј Тарасјев: Како читати еволуцију Еволуциона биологија прдставља ону биологију која интегрише све остале њене делове и даје им смисао. Многи биолози сматрају да пре појаве Дарвинове теорије биологија

More information

ИНТЕРНЕТ ЧИТАОНИЦЕ КАО МЕСТА СУСРЕТАЊА ТРАДИЦИОНАЛНЕ И МОДЕРНЕ УЛОГЕ БИЛИОТЕКА - ИСКУСТВА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СТЕВАН СРЕМАЦ НИШ

ИНТЕРНЕТ ЧИТАОНИЦЕ КАО МЕСТА СУСРЕТАЊА ТРАДИЦИОНАЛНЕ И МОДЕРНЕ УЛОГЕ БИЛИОТЕКА - ИСКУСТВА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СТЕВАН СРЕМАЦ НИШ Библиотекарство Српске број 6 страна 198 Александра Аџић, виши дипломирани библиотекар aleksandra@nbss.rs Драгана Стојковић, дипломирани библиотекар dragana.ljujic@gmail.com Народна библиотека Стеван Сремац

More information

ГРАНОВЕТЕРОВА ТЕОРИЈА О СНАЗИ СЛАБИХ ВЕЗА 1

ГРАНОВЕТЕРОВА ТЕОРИЈА О СНАЗИ СЛАБИХ ВЕЗА 1 Социолошки преглед, vol. XLV (2011), no. 3, стр. 323 336 Марко Шкорић УДК: 316.472.4 Granovetter Универзитет у Новом Саду Прегледан рад Филозофски факултет Примљен: 30. 11. 2011. Александар Томашевић Нови

More information

Вера М. Савић Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу Јагодина Катедра за филолошке науке

Вера М. Савић Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу Јагодина Катедра за филолошке науке Вера М. Савић Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу Јагодина Катедра за филолошке науке УДК: 371.3::811.111 Стручни рад Примљен: 18. септембар 2014. Прихваћен: 17. октобар 2014. Тематска

More information

Стандарди постигнућа за предмет Mузичка култура у Србији, Хрватској и Словенији упоредни приказ

Стандарди постигнућа за предмет Mузичка култура у Србији, Хрватској и Словенији упоредни приказ Иновације у настави, XXVII, 2014/2, стр. 71 83 UDC 371.3:78(497) Рад примљен: 19. 11. 2013. Рад прихваћен: 22. 05. 2014. Маја Соколовић Игњачевић 1 Универзитет у Београду, Учитељски факултет Oригинални

More information

МЕТОДИКА РАЗРЕДНЕ НАСТАВЕ

МЕТОДИКА РАЗРЕДНЕ НАСТАВЕ МЕТОДИКА РАЗРЕДНЕ НАСТАВЕ ДР ОЛИВЕРА ГАЈИЋ Филозофски факултет Нови Сад ПРЕГЛЕДНИ ЧЛАНАК AUTHOR PREVIEW UDK: 371.3::821.161.1 Достојевски Ф. М. BIBLID: 0353-7129,12(2007)1,p.135-146 ИЗУЧАВАЊЕ ШКОЛСКЕ ЛЕКТИРЕ

More information

Зборник Матице српске за природне науке / Proc. Nat. Sci, Matica Srpska Novi Sad, 122, 25 31, 2012

Зборник Матице српске за природне науке / Proc. Nat. Sci, Matica Srpska Novi Sad, 122, 25 31, 2012 Зборник Матице српске за природне науке / Proc. Nat. Sci, Matica Srpska Novi Sad, 122, 25 31, 2012 UDC 581.19:542.943 DOI:10.2298/ZMSPN1222025T S v e t l a n a I. T r i f u n s c h i, D o r i n a G. A

More information

КВАНТИТАТИВНА ПРОМЕНА МЕТАКОГНИТИВНИХ АКТИВНОСТИ УЧЕНИКА ПОД УТИЦАЈЕМ ПРОБЛЕМСКЕ НАСТАВЕ Гордана Мишчевић * Учитељски факултет, Београд

КВАНТИТАТИВНА ПРОМЕНА МЕТАКОГНИТИВНИХ АКТИВНОСТИ УЧЕНИКА ПОД УТИЦАЈЕМ ПРОБЛЕМСКЕ НАСТАВЕ Гордана Мишчевић * Учитељски факултет, Београд Зборник Института за педагошка истраживања УДК 159.922.72 Година 38 Број 2 Децембар 2006 371-384 Оригинални научни чланак ISSN 0579-6431 DOI: 10.2298/ZIPI0602371M КВАНТИТАТИВНА ПРОМЕНА МЕТАКОГНИТИВНИХ

More information

БИБЛИД ; 35 (2003) с

БИБЛИД ; 35 (2003) с Љиљана МИОЧИНОВИЋ УДК 37.013/.018 Филолошки факултет Прегледни чланак Београд БИБЛИД 0579-6431; 35 (2003) с.195-221 МОРАЛНО ВАСПИТАЊЕ: ШКОЛА КАО ПРАВЕДНА ЗАЈЕДНИЦА Резиме. У раду се расправља о Колберговом

More information

Мирослава Петров. приручник за наставнике музичке културе за осми разред основне школе

Мирослава Петров. приручник за наставнике музичке културе за осми разред основне школе Мирослава Петров МУЗИЧКА КУЛТУРА 8 приручник за наставнике музичке културе за осми разред основне школе Рецензенти мр Бодин Старчевић Слађана Шегавчић Татјана Маћејка-Трајковић Љубица Милићевић Уредник

More information

НАУКА, РЕЛИГИЈА, ДРУШТВО

НАУКА, РЕЛИГИЈА, ДРУШТВО НАУКА, РЕЛИГИЈА, ДРУШТВО Зорица Кубурић * Филозофски факултет, Нови Сад Резиме: Дискутован је однос религије, науке и друштва у савременом контексту, и потреба ширег дијалога како би нестало неповерење

More information

СТАНДАРДИ И ПРОЦЕДУРЕ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ОСНОВНИХ И МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ

СТАНДАРДИ И ПРОЦЕДУРЕ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ОСНОВНИХ И МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ СТАНДАРДИ И ПРОЦЕДУРЕ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ОСНОВНИХ И МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ (ПРЕЧИШЋЕН ТЕКСТ) Крагујевац, 2017. године

More information

ЧИГРА СЛОВА И ГЛАСОВА

ЧИГРА СЛОВА И ГЛАСОВА Du{anka Popovi} Dijana Lakovi} ЧИГРА СЛОВА И ГЛАСОВА Црногорски језик за трећи разред основне школе - ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ - Завод за уџбенике и наставна средства ПОДГОРИЦА, 2011. Душанка Поповић, Дијана

More information

КРЕАТИВНОСТ УЧИТЕЉА И УЧЕНИКА У ТУМАЧЕЊУ ШКОЛСКЕ ЛЕКТИРЕ

КРЕАТИВНОСТ УЧИТЕЉА И УЧЕНИКА У ТУМАЧЕЊУ ШКОЛСКЕ ЛЕКТИРЕ С. Смиљковић: КРЕАТИВНОСТ УЧИТЕЉА И УЧЕНИКА У ТУМАЧЕЊУ ШКОЛСКЕ ЛЕКТИРЕ ПРОФ. ДР СТАНА СМИЉКОВИЋ Учитељски факултет Врање ОРИГИНАЛНИ НАУЧНИ ЧЛАНАК ORIGINAL SCIENTIFIC PAPER UDK: 37.036 371.3::821-93 371.671

More information

ЗБОРНИК ПРАВИЛНИКА И СТАНДАРДА

ЗБОРНИК ПРАВИЛНИКА И СТАНДАРДА ВИСОКА СПОРТСКА И ЗДРАВСТВЕНА ШКОЛА Београд Београд, 2017. године С А Д Р Ж А Ј ПРАВИЛНИК О СТАНДАРДИМА РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАСТАВЕ И ОСИГУРАЊУ КВАЛИТЕТА ИСХОДА НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА... 3 1. СТАНДАРДИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ

More information

УЛОГА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У ИЗБОРУ ЗАНИМАЊА

УЛОГА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У ИЗБОРУ ЗАНИМАЊА З. Јоксимовић, З. Јоксимовић: УЛОГА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У ИЗБОРУ ЗАНИМАЊА ЗЛАТОМИР ЈОКСИМОВИЋ ЗОРАНА ЈОКСИМОВИЋ Нови Сад СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: 373.3:37.048.4 BIBLID: 0353-7129,12(2007)1,p.63-76

More information

Фонолошки развој и рана вокализација

Фонолошки развој и рана вокализација Увод Језички развој је резултат неколико паралелних језичких процеса. Приликом усвајања језика, деца овладавају системом за комбиновање гласова у јединице са значењем (фонологија) и системом за комбиновање

More information

ОШ «ИВО ЛОЛА РИБАР «СКОБАЉ ШКОЛСКИ ПРОГРАМ ЗА ШЕСТИ РАЗРЕД ЗА ШКОЛСКУ 2011/12. ГОДИНУ У СКОБАЉУ, ЈУНА ГОДИНЕ

ОШ «ИВО ЛОЛА РИБАР «СКОБАЉ ШКОЛСКИ ПРОГРАМ ЗА ШЕСТИ РАЗРЕД ЗА ШКОЛСКУ 2011/12. ГОДИНУ У СКОБАЉУ, ЈУНА ГОДИНЕ ОШ «ИВО ЛОЛА РИБАР «СКОБАЉ ШКОЛСКИ ПРОГРАМ ЗА ШЕСТИ РАЗРЕД ЗА ШКОЛСКУ 20/2. ГОДИНУ У СКОБАЉУ, ЈУНА 20. ГОДИНЕ НАСТАВНИ ПРОГРАМ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗА ПЕТИ, ШЕСТИ, СЕДМИ И ОСМИ РАЗРЕД ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА

More information

МОТИВАЦИЈА УЧЕНИКА У ИНКЛУЗИВНОЈ НАСТАВИ И ШКОЛСКИ УСПЕХ

МОТИВАЦИЈА УЧЕНИКА У ИНКЛУЗИВНОЈ НАСТАВИ И ШКОЛСКИ УСПЕХ Данијела Д. Илић Стошовић 1 Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију, Универзитет у Београду Ана М. Дромњаковић ПУ Палилула, Београд Снежана Ј. Николић Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију,

More information

ШКОЛСКИ ПРОГРАМ. за период од јуна до јуна /3. Београд јун, 2014.

ШКОЛСКИ ПРОГРАМ. за период од јуна до јуна /3. Београд јун, 2014. ШКОЛСКИ ПРОГРАМ за период од јуна 2014. до јуна 2018. 3/3 Београд јун, 2014. САДРЖАЈ 4. НАЧИН ОСТВАРИВАЊА ПРИНЦИПА, ЦИЉЕВА И ИСХОДА ОБРАЗОВАЊА СТАНДАРДА ПОСТИГНУЋА, НАЧИН И ПОСТУПАК ОСТВАРИВАЊА ПРОПИСАНИХ

More information

БАЈКА У НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ

БАЈКА У НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ Др Н. Тодоров: БАЈКА У НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ У ОШ ДР НАДА ТОДОРОВ Педагошки факултет Сомбор ОРИГИНАЛНИ НАУЧНИ ЧЛАНАК ORIGINAL SCIENTIFIC PAPER UDK: 371.3::82-34 BIBLID: 0353-7129, 12(2006)1,

More information

МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТ Гоце Делчева 8а, Београд

МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТ Гоце Делчева 8а, Београд Упутство за израду завршног рада на студијама првог степена Садржај: 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ 2. ВЕЗЕ СА ДРУГИМ ДОКУМЕНТИМА 3. ТЕРМИНИ И ДЕФИНИЦИЈЕ 4. ПОСТУПАК РАДА 5. ОДГОВОРНОСТ И ОВЛАШЋЕЊА 6. ПРИЛОЗИ

More information

Развој читалачке писмености током прва четири разреда основне школе 2

Развој читалачке писмености током прва четири разреда основне школе 2 UDC 811.163.41-028.31 Иновације у настави, XXVII, 2014/2, стр. 22 32 Рад примљен: 07. 03. 2014. Рад прихваћен: 18. 03. 2014. Оригинални научни рад др Невена Буђевац 1 Универзитет у Београду, Учитељски

More information

СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: ; ; BIBLID: ,15(2010)2,p Педагошки факултет у Сомбору Сомбор

СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: ; ; BIBLID: ,15(2010)2,p Педагошки факултет у Сомбору Сомбор Ј. Биљетина: УСВАЈАЊЕ ЈЕЗИКА јелена биљетина Педагошки факултет у Сомбору Сомбор СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: 811 233; 81 242; 81-11 BIBLID: 0353-7129,15(2010)2,p.253-260 УСВАЈАЊЕ ЈЕЗИКА Резиме:

More information

кроз болоњски процес и нови систем студирања

кроз болоњски процес и нови систем студирања Издавач: Универзитет у Новом Саду Трг Доситеја Обрадовића 5 Нови Сад Финансирано од стране Европске Комисије у оквиру CARDS SCM Tempus Projekta C009B04 Implementation of ECTS at Universities in Serbia

More information

QUALITY CONTROL OF FULL-FAT SOYBEAN USING UREASE ACTIVITY: CRITICAL ASSESSMENT OF THE METHOD

QUALITY CONTROL OF FULL-FAT SOYBEAN USING UREASE ACTIVITY: CRITICAL ASSESSMENT OF THE METHOD APTEFF, 39, - (008) UDC: 633.34:66.0.39:543.645 DOI: 0.98/APT0839047P BIBLID: 450-788 (008) 39, 47-53 QUALITY CONTROL OF FULL-FAT SOYBEAN USING UREASE ACTIVITY: CRITICAL ASSESSMENT OF THE METHOD Dragan

More information

П Р А В И Л Н И К О СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА-СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

П Р А В И Л Н И К О СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА-СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ На основу члана 97 став 1 Закона о високом образовању (,,Службени гланик РС бр.88/2017), и на основу члана 33 став 1 тачка 1 Статута ВТШСС-Звечан, Наставно-стручно веће Високе техничке школе струковних

More information

Наука о народу и антропологија Човека

Наука о народу и антропологија Човека УДК: 316.7:39(497.11) 572:141.319.8 Иван Ковачевић Одељење за етнологију и антропологију Филозофски факултет, Београд ikovacev@f.bg.ac.yu Наука о народу и антропологија Човека Одређивање односа етнологије

More information

Појмовна метафора сагледана из социокултурне перспективе

Појмовна метафора сагледана из социокултурне перспективе Витомир Јовановић, Александар Бауцал Одељење за психологију, Филозофски факултет, Универзитет у Београду, Београд vitomirj@gmail.com; abaucal@f.bg.ac.rs УДК:159.9-37.03 оригинални научни рад Појмовна метафора

More information

Развој читалачке писмености и образовни програм матерњег језика и књижевности у основној школи

Развој читалачке писмености и образовни програм матерњег језика и књижевности у основној школи UDC 371.214:81 271.1 Иновације у настави, XXVI, 2013/3, стр. 112 122 Рад примљен: 22. 12. 2012. Рад прихваћен: 11. 11. 2013. Стручни рад др Душанка Поповић 1 Филозофски факултет, Никшић Развој читалачке

More information

БИБЛИД ; 36 (2004) с

БИБЛИД ; 36 (2004) с Мирчета ДАНИЛОВИЋ УДК 371.3.02:371.68 Институт за педагошка истраживања Прегледни чланак Београд БИБЛИД 0579-6431; 36 (2004) с.106-121 ПРИЗНАВАЊЕ И РАЗВОЈ»ОБРАЗОВНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ«КАО НАУЧНЕ ОБЛАСТИ И НАСТАВНОГ

More information

Вредновање квалитета резултата и процеса учења

Вредновање квалитета резултата и процеса учења UDC 371.26 Иновације у настави, XXVII, 2014/4, стр. 21 30 371.3 Рад примљен: 5. 10. 2014. Рад прихваћен: 5. 11. 2014. др Младен Вилотијевић 1 Српска академија образовања, Београд Прегледни рад др Нада

More information

КOНСТРУКТИВИСТИЧКИ ПРИСТУП НАСТАВИ ПРОЗОДИЈСКОГ СИСТЕМА САВРЕМЕНОГ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

КOНСТРУКТИВИСТИЧКИ ПРИСТУП НАСТАВИ ПРОЗОДИЈСКОГ СИСТЕМА САВРЕМЕНОГ СРПСКОГ ЈЕЗИКА Марина С. Јањић, Александра Лончар Раичевић Марина С. Јањић 1 Александра Лончар Раичевић 2 Универзитет у Нишу Филозофски факултет Департман за српски језик Оригинални научни рад УДК 371.3::811.163.41:801.6

More information

ЗАБЛУДЕ У ЗНАЊУ КОЈЕ ОСТАЈУ УПРКОС ШКОЛСКОМ УЧЕЊУ Слободанка Антић * Филозофски факултет, Београд

ЗАБЛУДЕ У ЗНАЊУ КОЈЕ ОСТАЈУ УПРКОС ШКОЛСКОМ УЧЕЊУ Слободанка Антић * Филозофски факултет, Београд Зборник Института за педагошка истраживања УДК 37.015.3 Година 39 Број 1 Јун 2007 48-68 Прегледни чланак ISSN 0579-6431 DOI:10.2298/ZIPI0701048A ЗАБЛУДЕ У ЗНАЊУ КОЈЕ ОСТАЈУ УПРКОС ШКОЛСКОМ УЧЕЊУ Слободанка

More information

О неопходности развијања апстрактног мишљења у оквиру наставе ликовне културе

О неопходности развијања апстрактног мишљења у оквиру наставе ликовне културе Драгана ВУКОВИЋ БХРТ, Бања Лука УДК 371.134:73/76 draganaart81@yahoo.com Стручни рад doi 10.7251/RAD1521004V О неопходности развијања апстрактног мишљења у оквиру наставе ликовне културе Апстракт: Апстрактно

More information

Нина Јањић, Тања Шњегота, Ивана Егић. Универзитет у Бањој Луци, Природно-математички факултет

Нина Јањић, Тања Шњегота, Ивана Егић. Универзитет у Бањој Луци, Природно-математички факултет Скуп, 7 (1): Зборник радова III Симпозијума биолога и еколога Републике Српске (СБЕРС 2015), Бања Лука, 12.-14-новембар, 2015. Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци, 2016. DOI: 10.7251/PMFSKUP1607133J

More information

ПУБЛИКА ДИГИТАЛНИХ МЕДИЈА: ИНФОРМИСАЊЕ НА ИНТЕРНЕТУ

ПУБЛИКА ДИГИТАЛНИХ МЕДИЈА: ИНФОРМИСАЊЕ НА ИНТЕРНЕТУ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ПОЛИТИЧКИХ НАУКА Данка Н. Нинковић Славнић ПУБЛИКА ДИГИТАЛНИХ МЕДИЈА: ИНФОРМИСАЊЕ НА ИНТЕРНЕТУ докторска дисертација Београд, 2016. UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF POLITICAL

More information

Правила сталности збира и разлике као основа стратегија рачунања 2

Правила сталности збира и разлике као основа стратегија рачунања 2 Иновације у настави, XXX, 2017/1, стр. 55 66 UDC 512.1:371.3(075.2) doi: 10.5937/inovacije1701055I Рад примљен: 27. 12. 2017. Рад прихваћен: 25. 2. 2017. Светлана М. Илић 1, Маријана Ж. Зељић Универзитет

More information

БИОЛОШКИ САДРЖАЈИ У ПРЕДМЕТУ ПРИРОДА И ДРУШТВО У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ДИПЛОМСКИ РАД НОВИ САД, 2011.

БИОЛОШКИ САДРЖАЈИ У ПРЕДМЕТУ ПРИРОДА И ДРУШТВО У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ДИПЛОМСКИ РАД НОВИ САД, 2011. УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ САЊА МИХАЈЛОВ БИОЛОШКИ САДРЖАЈИ У ПРЕДМЕТУ ПРИРОДА И ДРУШТВО У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ДИПЛОМСКИ РАД НОВИ САД, 2011. САДРЖАЈ 1. УВОД... 3 1.1. Основно образовање

More information

Формирање социјалних типова у теорији Орина Клапа *

Формирање социјалних типова у теорији Орина Клапа * УДК 316.773:316.343(73) 316.7 Клап О. Оригинални научни рад Весна Трифуновић Етнографски институт САНУ vesnita@eunet.yu Формирање социјалних типова у теорији Орина Клапа * Овај рад представља приказ теорије

More information

ОДЛОМАК КАО САМОСВОЈНИ ТЕКСТ У НАСТАВНОЈ ИНТЕРПРЕТАЦИЈИ КЊИЖЕВНОУМЕТНИЧКОГ ДЕЛА

ОДЛОМАК КАО САМОСВОЈНИ ТЕКСТ У НАСТАВНОЈ ИНТЕРПРЕТАЦИЈИ КЊИЖЕВНОУМЕТНИЧКОГ ДЕЛА Зона В. Мркаљ Универзитет у Београду Филолошки факултет Катедра за српску књижевност и јужнословенске књижевности ОДЛОМАК КАО САМОСВОЈНИ ТЕКСТ У НАСТАВНОЈ ИНТЕРПРЕТАЦИЈИ КЊИЖЕВНОУМЕТНИЧКОГ ДЕЛА Апстракт:

More information

Табела 5. 2 Спецификација предмета

Табела 5. 2 Спецификација предмета Табела 5. 2 Спецификација предмета КЊИГА ПРЕДМЕТА Студијски програм : ОБРАЗОВАЊЕ ДИПЛОМИРАНИХ ВАСПИТАЧА Назив предмета: СРПСКА НАЦИОНАЛНА КУЛТУРА У ЕВРОПСКОМ КОНТЕКСТУ Наставник: Наталија В. Јовановић,

More information

Увод у организацију и архитектуру рачунара 1

Увод у организацију и архитектуру рачунара 1 Увод у организацију и архитектуру рачунара 1 Александар Картељ kartelj@matf.bg.ac.rs прилагодила: Јована Ковачевић Напомена: садржај ових слајдова је преузет од проф. Саше Малкова Увод у организацију и

More information

Школски програма за први циклус основног образовања и васпитања

Школски програма за први циклус основног образовања и васпитања Основна школа ХЕОЈ СВЕТА МЛАДЕНОВИЋ Сараорци Школски програма за први циклус основног образовања и васпитања Стручно веће разредне наставе Сараорци, август 2013. Полазне основе за израду школског програма

More information

35 ГОДИНА АСТРОНОМСКЕ ГРУПЕ ИЗ ВАЉЕВА

35 ГОДИНА АСТРОНОМСКЕ ГРУПЕ ИЗ ВАЉЕВА Зборник радова конференције Развој астрономије код Срба V Београд, 18-22. април 2008, уредник М. С. Димитријевић Публ. Астр. друш. Руђер Бошковић бр. 8, 2009, 309-314 35 ГОДИНА АСТРОНОМСКЕ ГРУПЕ ИЗ ВАЉЕВА

More information