Kognitivni radio. Osnovni pojmovi. Doc. dr Mirjana Simić

Size: px
Start display at page:

Download "Kognitivni radio. Osnovni pojmovi. Doc. dr Mirjana Simić"

Transcription

1 Kognitivni radio Osnovni pojmovi Doc. dr Mirjana Simić

2 Motivacija Kognitivni radio je nova ideja u projektovanju bežičnih komunikacionih sistema koja ima za cilj da poboljša korišćenje ograničenog prirodnog resursa spektra. Motivacija koja stoji u osnovi kognitivnog radija je ograničenost spektra sa jedne strane, uz istovremeni porast novih bežičnih servisa visokog protoka sa druge strane. Najveći deo dostupnog spektra za radio komunikacije već je dodeljen postojećim bežičnom sistemima i praktično postoji još samo mali deo spektra koji bi mogao biti dodeljen novim bežičnim aplikacijama.

3 Motivacija Stalno rastući zahtevi za spektrom: - više korisnika, veći protoci, više aplikacija - mora se naći način da se obezbede i preko 100 puta veći zahtevi (po pitanju broja korisnika, protoka i aplikacija) u ovom veku! - prognoze Cisca još i gore (zahtevi i do 1000 puta veći već do god!)

4 Motivacija izvor: Federal Communiaction Commission, FCC (Spectrum Crunch)

5 Motivacija Sa druge strane, pokazalo se da neke (već dodeljene) frekvencijske opsege licencirani sistemi koriste u određeno vreme i na određenim lokacijama, ali i da postoje mnogi delovi spektra koji su ili delimično zauzeti ili uglavnom prazni. Na primer, delovi spektra koje koriste mobilni operatori dostižu maksimum korišćenja u toku radnog vremena, ali su od ponoći do ranih jutarnjih sati uglavnom prazna! Rezultati sporadičnih zapažanja doveli su do toga da je Federalna Komisija za Komunikacije, FCC (Federal Communiaction Commission) godine sprovela obimna merenja u cilju ispitivanja stepena iskorišćenosti već dodeljenih radio opsega.

6 Motivacija Merenja su pokazala da je prosečno u svakom trenutku na bilo kojoj lokaciji u zemlji (SAD) u upotrebi samo oko 5.2% dodeljenog radio spektra (maksimalna iskorišćenost dodeljenog spektra je 25%)! Ovaj podatak bio je incijalna kapisla za nova istraživanja koja bi bila usmerena ka traženju nekog drugog, fleksibilnijeg, načina korišćenja spektra. Osim FCC, slične rezultate dobile su i neke privatne kompanije koje su obavljala slična merenja i koja su takođe potvrdile postojanje velikih praznina u spektru. Posebno je interesantan rezultat da iskorišćenost opsega 3-5 GHz iznosi samo 0.3% 0.5%. Isti izvor pokazuje da je iskorišćenost TV kanala u proseku 12%, ali i da veoma zavisi od geografske lokacije.

7 Motivacija Merenja su takođe potvrdila da su najaktivniji opsezi oni dodeljeni ćelijskim sistemima (900MHz, 1800MHz, 2GHz); međutim iskorišćenost opsega na uplinku je ipak prilično niska, što ukazuje na postojanje praznih delova spektra čak i u ovim inače aktivnim opsezima.

8 Motivacija Najopsežnija merenja iskorišćenosti spektra, a koja mogu da posluže kao referentna tačka za neke druge sredine, obavljena su u SAD u okviru DARPA next Generation (XG) projekta. DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) je jedan od predvodnika razvoja kognitivnog radija. New York prosečna iskorišćenost: 13.1% Čikago Njujork

9 Motivacija Osnovni razlog koji je doveo do ovako neefikasne iskorišćenosti spektra jeste sam dosadašnji način dodeljivanja spektra (šema/politika licenciranja). Taj tradicionalni način dodeljivanja spektra zasniva se principu upravljanja-i-kontrole, gde se deo spektra dodeljuje određenom sistemu (licencira) i niko drugi (osim licenciranih korisnika) nema pravo korišćenja tog dela spektra, čak i onda kada je on slobodan (nekorišćen od strane licenciranih korisnika). Posledice ovakve statičke i nefleksibilne dodele spektra trpe i postojeći licencirani radio sistemi jer su prinuđeni da rade samo u delovima spektra koji su im dodeljeni, bez mogućnosti bilo kakvog prilagođavanja na promenljive uslove okruženja (npr. ako je dodeljeni deo spektra prezauzet, bežični sistem ne može koristiti neki drugi, u tom trenutku manje zauzeti opseg).

10 Motivacija U tradicionalnoj dodeli, pravo korišćenja određenog dela spektra (licenca na određeni deo spektra) obično se definiše prema sledećim parametrima: frekvenciji i opsegu geografskom području snazi predajnika vlasniku spektra (licence) tipu korišćenja i trajanju dozvole na pristup tom delu spektra. Normalno, licenca se dodeljuje jednom subjektu (vlasniku licence), koji ima obavezu da poštuje sve specifikacije u licenci (npr. maksimalne snage predajnika, lokacije baznih stanica,...).

11 Motivacija Tradicionalni način dodele prava na određeni deo spektra (licenca) ne poznaje mogućnost promene tipa korišćenja dodeljenog dela spektra niti mogućnosti prenosa licence na druge subjekte. Ovi (praktično veštački) razlozi ograničavaju korišćenje spektra što rezultira neefikasnim korišćenjem istog. Dakle, trenutna statička šema licenciranja dovela je do pojave praznih opsega u okviru dodeljenog dela spektra tzv. spektralnih šupljina spectrum holes.

12 Motivacija Spektralna šupljina je frekvencijski opseg dodeljen licenciranom korisniku koji ga u datom trenutku i na određenoj geografskoj lokaciji ne koristi.

13 Motivacija Sva ograničenja koja donosi statička šema pristupa spektru mogu se sumirati na sledeći način: 1. Nemogućnost promene namene dodeljenog dela spektra: Npr. opsezi dodeljeni za televiziju (TV broadcast) ne mogu se koristiti za neke druge radio sisteme, dok sa druge strane mogu velikim delom i na velikom broju lokacija ostati neiskorišćeni (npr. zbog primene sistema kablovske televizije). 2. Licenciranje za velike regione: Licenca se obično dodeljuje jednom korisniku ili jednom servis provajderu i to na na velikom području (najčešće na nivou celog grada ili države). Sa druge strane, servis provajderi (npr. mobilni operatori) ne koriste dodeljeni spektra podjednako, već uglavnom gledaju gustinu stanovništva (pretplatnika) na osnovu čega procenjuju ROI (return of investment) parametar. Dakle, koriste spektar više u oblastima sa velikim brojem pretplatnika. Kao posledica toga, dodeljene frekvencije ostaju neiskorišćene u drugim oblastima a da niko drugi ne može da ih koristi.

14 Motivacija 3. Dodeljivanje velikih delova spektra: Servis provajderi obično dobijaju licencu na veliki deo spektra (npr. 50MHz). Nije moguće dobiti licencu za manji deo spektra, u određenoj oblasti i za određeni vremenski interval koji bi npr. operatorima bilo vrlo zgodno za zadovoljavanje povremenih velikih saobraćajnih opterećenja (hotspot oblasti). 4. Zabrana pristupa spektru nelicenciranih korisnika: Sadašnji način licenciranja dozvoljava da samo licencirani korisnici imaju pristup dodeljenom delu spektra, dok ga nelicencirani korisnici ne smeju koristiti čak ni kada ga licencirani ne koriste. Npr. u slučaju ćelijskih sistema postoje zone u okviru ćelija u kojima praktično nema korisnika. Pristup spektru i u takvim situacijama od strane nelicenciranih korisnika ne bi bio moguć čak i kada ni na koji način ne bi smetali licenciranim korisnicima (npr. za bežične komunikacije kratkog dometa).

15 Motivacija zauzetost spektra iskorišćenost spektra Meas. power [db] f [GHz] Dosadašnja politika licenciranja spektra: velika zauzetost mala iskorišćenost enost! neophodan pametniji (kognitivniji) pristup spektru!

16 Motivacija

17 Motivacija U cilju poboljšanja efikasnosti i korišćenja raspoloživog spektra, pomenuta ograničenja bi se mogla otkloniti izmenom šeme licenciranja spektra, odnosno, izmenom dosadašnjeg načina dodeljivanja ali i korišćenja ovog prirodnog resursa. Osnovna ideja je učiniti pristup spektru fleksibilnijim što bi praktično značilo da već dodeljenim delovima spektra mogu pristupati i nelicencirani korisnici, naravno pod određenim ograničenjima. Obzirom da su postojeći radio sistemi projektovani tako da imaju standardizovane sve parametre uključujući i radni frekvencijski opseg, oni ne bi mogli biti igrači u fleksibilnom pristupu spektru. Stoga je uveden koncept kognitivnog radija kognitivnog radija. U terminilogiji kognitivnog radija licencirani korisnici se zovu primarni korisnici (PU primary users), dok se nelicencirani korisnici zovu sekundarni (SU secondary users) ili kognitivni korisnici.

18 Ciljevi Osnovni cilj kognitivnog radija je da omogući dinamički pristup spektru a time i prilagodljivost radio sistema i to na način da se ukupne performanse prenosa optimizuju uz istovremeno povećanje iskorišćenosti samog spektra. U tom cilju, kognitivni radio (CR) mora: 1. odrediti koji deo spektra je slobodan 2. izabrati najbolji kanal za komunikaciju 3. koordinisati pristup tom kanalu sa drugim (kognitivnim) korisnicima 4. preći na drugi kanal ukoliko se detektuje prisustvo licenciranog (primarnog) korisnika.

19 Zadaci Pomenuta 4 zadatka u terminologiji kognitivnog radija zovu se (respektivno): 1. Spectrum Sensing 2. Spectrum Decision 3. Spectrum Sharing 4. Spectrum Mobility. Sva četiri postupka predstavljaju sastavni deo procesa koji se zove upravljanje spektrom (Spectrum Management).

20 Karakteristike kognitivnog radija Postoji više definicija kognitivnog radija. U jednoj od definicija, kognitivni radio se definiše kao radio koji ima mogućnost da, na osnovu interakcije sa okruženjem, menja parametre prenosa signala. Iz ove definicije proizilaze i dve osnovne karakteristike dve osnovne karakteristike kognitivnog radija: 1. kognitivnost (samostalno donošenje odluka): kroz interakciju sa radio okruženjem u realnom vremenu, pronalaze se delovi spektra koji su u nekom trenutku i na nekoj lokaciji slobodni (spectrum holes). Bira se najbolji deo slobodnog spektra, privremeno se koristi, deli sa ostalim korisnicima (misli se na sekundarne korisnike) a da pritom ne predstavlja interferenciju primarnim korisnicima.

21 Karakteristike kognitivnog radija 2. rekonfigurabilnost je sposobnost podešavanja radnih parametara za prenos podataka bez modifikacija postojećeg hardvera. Ova osobina omogućava prilagođavanje promenama i dinamici radio okruženja. Postoji nekoliko rekonfigurabilnih parametara u okviru kognitivnog radija: a) Radna učestanost: CR ima mogućnost podešavanja radne učestanosti. Na osnovu informacija o radio okruženju, određuje se najpogodnija radna učestanost i sama komunikacija se dinamički uspostavlja na ovoj radnoj učestanosti.

22 Karakteristike kognitivnog radija b) Modulacija: Na osnovu zahteva korisnika kao i uslova u kanalu, kognitivni radio bira odgovarajuću modulacionu tehniku. * Primer-1: u slučaju servisa kod kojih je vremensko kašnjenje kritičan parametar, mnogo je bitniji protok nego verovatnoća greške na prijemu. Tada su izbor modulacione tehnike koje imaju visoku spektralnu efikasnost (npr. modulacije višeg reda). c) Snaga predajnika: Kognitivni radio ima mogućnost podešavanja izlazne snage. Mehanizam kontrole snage omogućava dinamičko podešavanje snage predajnika u okvirima dozvoljenih vrednosti izlazne snage. * Kognitivni radio uvek bira najmanju predajnu snagu za koju može ostvariti željeni prenos, kako bi omogućio što većem broju korisnika da koristi spektar kao i da smanji ukupnu interferenciju.

23 Karakteristike kognitivnog radija d) Tehnologija: Kognitivni radio ima mogućnost interoperabilnosti između različitih tehnologija. * U zavisnosti od potreba korisnika i okruženja, CR bira optimalnu od raspoloživih tehnologija, kao i promenu iste ukoliko se uslovi u okruženju izmene (GSM, WLAN,... ). Treba napomenuti da se svi pomenuti parametri (učestanost, modulacija, snaga predajnika i tehnologija) mogu podešavati i optimizovati ne samo na početku veze već u toku same veze (dinamičko podešavanje parametara).

24 CR i SDR Da bi se obezbedila rekonfigurabilnost kognitivnog radija, ključna komponenta u implementaciji kognitivnog radija je Softverski Definisan Radio (Software-Defined Radio), SDR. Softverski definisan radio predstavlja rekonfigurabilni bežični komunikacioni sistem u kojem se trasmisioni parametri (radna učestanost, opseg, tip modulacije, protokoli,...) mogu dinamički kontrolisati. Funkcije SDR se mogu realizovati kao programi koji rade na nekoj vrsti univerzalnog hardvera. Usled pomenutih osobina, SDR je ključna komponenta u implementaciji kognitivnog radija.

25 CR i SDR Kognitivni radio se često i definiše preko softverski definisanog radija ( Mitolin radio, Joseph Mitola): Kognitivni radio predstavlja nadgradnju softverski definisanog radija na višim slojevima kako bi se dobila sposobnost učenja i zaključivanja (kognitivnost). Ili, definicija data od strane Virginia Polytechnic Institute and State University (poznati u oblasti istraživanja kognitivnog radija): Kognitivni radio je softverski definisan radio sa veštačkom inteligencijom, sposoban da oseti i odreaguje na okolinu. Najkraće rečeno, kognitivni radio je softverski definisan radio koji ima dodatnu funkciju kognitivnost.

26 CR i SDR U tom smislu, kognitivni radio se posmatra deo evolutivnog niza: analogni radio digitalni radio SDR kognitivni radio 1.00E E+09 Povećanje prilagodljivosti Kognitivni radio 1.00E E E E E E+03 Analogni radio Digitalni radio Softverski definisan radio

27 Tradicionalni radio, SDR i CR

28 SDR Osnovne funkcije SDR su: multiband operation: SDR podržava prenos preko različitih frekvencijskih opsega koje koriste različite radio tehnologije (npr. opseg dodeljen ćelijskim sitemima, ISM opseg, TV opseg,...) multistandard support: SDR podržava različite standarde (GSM, WCDMA, WiMAX, WiFi,...). Takođe, SDR podržava i različite radio interfejse u okviru istog standarda (npr. IEEE a, b, g, n u okviru WiFi standarda,...) multiservice support: SDR podržava različite tipove servisa (mobilna telefonija, bežični Internet,...) multichannel support: SDR može da radi istovremeno na više frekvencijskih opsega.

29 SDR Opšta struktura SDR primopredajnika: Kao što se može videti, većina komponenata SDR (blok za obradu signala, A/D konvertori, obrada u osnovnom opsegu) su slične kao i kod tradicionalnih primopredajnika. Ključna razlika je u tome što se svaka komponenta može e kontrolisati protokolima sa viših ih slojeva, ili može biti rekonfigurisana kognitivnim radio modulom (SDR primopredajnik tada postaje CR primopredajnik!).

30 SDR - Parametrizacija standarda - Rekonfigurabilnost SDR znači da je terminal sposoban da procesira signale od različitih standarda ili čak signale koji nisu standardizovani ali koji postoje u specifičnoj primeni. Jedan od metoda za implementaciju rekonfigurabilnosti SDR je parametrizacija standarda. Naime, određeni komunikacioni standard posmatra se kao set dokumenata koji detaljno opisuju sve funkcije radio sistema na takav način da proizvođač na osnovu njega može da razvije odgovarajuću infrastrukturu i opremu. Standardizacija predstavlja jedan neophodni uslov kako bi se napravio uspešan komunikacioni sistem na tržištu, kao što je to primer sa GSM-om.

31 SDR - Parametrizacija standarda - Standardizacija se odnosi na sve vrste komunikacionih sistema, posebno na one personalne, lokalne, ćelijske ili na globalne bežične mreže. Naravno, standard mora da sadrži i precizne opise svih funkcija posmatranog sistema. Specijalno za mobilne sisteme moraju da budu određeni i radio interfejs i odgovarajući protokoli. Parametrizacija znači da se svaki standard posmatra kao jedan član familije standarda. Struktura obrade signala u okviru familije razvija se na takav način da se može izmeniti parametrima koji realizuju drugi standard.

32 Parametrizacija radio interfejsa nekih tehnologija

33 SDR - opcije rekonfigurabilnosti - Postoji nekoliko opcija podešavanja SDR parametara: 1. Parametri SDR primopredajnika (određeni standard) mogu se podesiti pre nego što se sistem isporuči kupcu. U ovom slučaju parametri se ne mogu izmeniti nakon što je sistem konfigurisan. Dinamičko podešavanje parametara nije podržano u ovom slučaju, ali ovakav SDR primopredajnik se može isporučiti velikom broju kupaca sa različitim zahtevima. 2. Parametri SDR primopredajnika se mogu povremeno podešavati (npr. kada se promeni struktura radio mreže ili kada se npr. doda nova bazna stanica u slučaju ćelijskih sistema).

34 SDR - opcije rekonfigurabilnosti - 3. Parametri SDR primopredajnika se mogu menjati u toku same konekcije (trajanja servisa). Npr. kada korisnik želi bežično da pristupi Internetu, primopredajnik može birati preko kojeg tipa pristupnih radio tehnologija to da ostvari (GSM, WiFi, WiMAX), zatim u zavisnosti od performansi, cene, Parametri SDR primopredajnika se mogu dinamički menjati na nivou vremenskog slota (npr. snaga predajnika se može menjati u skladu sa promenama nivoa interferencije). Sekundarni korisnik (kognitivni terminal) može promeniti svoj radni frekvencijski opseg kada detektuje prisustvo primarnog korisnika (npr. GSM korisnika).

35 SDR i CR - razlike - Dakle, kognitivni radio predstavlja poboljšanje softverski definisanog radija. Kao što je rečeno, SDR može da menja režim rada (radnu učestanost, talasne oblike, snagu predajnika, opseg,...) ali da bi to bilo moguće SDR mora da dobije komandu da to učini kao i koji su novi parametri na koje treba da se rekonfiguriše. Razlika između kognitivnog radija i SDR je samo u tome što kognitivni radio ima sposobnost da sam donosi takve odluke (kada i na koji način da se rekonfiguriše)! Te odluke donosi na osnovu analize svog elektromagnetnog okruženja i svojih kognitivnih osobina (zaključivanje, učenje,...) Analogija: SDR terminali su kao klasični automobili, kojima je potreban vozač koji će njima upravljati, koji će odlučiti kad treba da stanu, povećaju brzinu, da promene traku... Kognitivni radio, sa druge strane, je sličan autu koji sam donosi odluke za sebe (nije potreban vozač ).

36 SDR i CR Dakle, zaključuje se da kognitivni radio predstavlja upgrade (poboljšanje) SDR-a tako što mu dodaje inteligenciju (upravljački deo, kognitivnost). Deo zadužen za inteligenciju u literaturi je poznat kao cognitive engine, pa se često arhitektura kognitivnog radija predstavlja na sledeći način:

37 SDR i CR Kao što se sa prethodne slike vidi, da bi cognitive engine mogao da upravlja SDR-om (tj. da bi mogla da se realizuje inteligencija - kognitivnost), neophodna su mu tri bloka: 1.Knowledge base (baza znanja) 2.Reasoning engine (deo za rezonovanje, razmišljanje,...) 3.Learning engine (deo za učenje), dok se komunikacija između SDR i Cognitive engine obavlja preko tzv. API (Application Programming Interface) interfejsa. Scenario je da kognitivni deo (cognitive engine) u bilo kom trenutku generiše zaključke na osnovu informacija definisanih u bazi znanja. Ovi zaključci su rezultat ekstrapolacije informacija zasnovanih na razmišljanju i učenju (funkcijama blokova Reasoning i Learning engine).

38 SDR i CR Reasoning engine se odnosi na veštačku inteligenciju (granu računarske tehnike koja se bavi razvojem inteligentnog hardvera i softvera) gde je poznat pod nazivom ekspertski sistem (inteligentni računarski sistem koji ima sposobnost donošenja odluka na nivou čoveka eksperta iz neke oblasti (decision-making ability of a human expert). Ekspertski sistemi se realizuju u cilju rešavanja složenih problema, ali ne na način kao kod konvencionalnog programiranja (prateći proceduru programera), već unoseći i nivo inteligencije (rezonovanja) u donošenju odluka. Reasoning engine funkcioniše tako što u svakom trenutku posmatra trenutno stanje kao i skup svih akcija koje su na raspolaganju u tom stanju. Na osnovu toga se zatim procenjuju sva izlazna stanja kako bi se našlo optimalno (pri čemu se pod optimalnim podrazumeva ono stanje koje optimizuje tzv. funkciju cilja objective function).

39 SDR i CR Sa druge strane, Learning engine je odgovoran za upravljanje bazom znanja na osnovu iskustava. Kada je npr. neke lekcije naučene, learning engine ih smešta u bazu znanja, kao buduće reference (uputstva) za reasoning engine. Naime, u kompleksnom okruženju u kakvom je kognitivni radio, postoji veliki broj ulaza i izlaza, i reasoning engine bi trebao razmotriti bezbroj akcija kako bi se razmotrila sva moguća izlazna radio stanja (da bi izabrao optimalno). Iz ovog sledi neophodnost postojanja learning engine dela koji ove akcije autogeneriše na osnovu prethodnih iskustava. Do danas je razvijen veliki broj learning algoritama za kognitivni radio: HMM - hidden Markov model (skriveni Markovljev model), neuralne mreže, genetički algoritmi - heuristički algoritmi (algoritmi razvijeni za brže rešavanje problema od klasičnih algoritama ili za nalaženje aproksimativnog rešenje kada ostali algoritmi ne mogu dati nikakvo) koji oponašaju proces prirodne selekcije; pripadaju grupi evolutivnih algoritama koji se bave problemima optimizacije (iznalaženje optimalnih rešenja za određene probleme), koristeći tehnike prirodne evolucije: mutacije, selekcija, naslednost, crossover,...

40 SDR i CR Kao i u slučaju reasoning dela, skoro svaka tehnika učenja tj. learning algoritama zasniva se na primeni funkcije cilja (objective function) kako bi se odredile optimalne vrednosti naučenih podataka. U kognitivnom radiju, ove funkcije cilja odražavaju krajnji cilj aplikacije, a to je npr. maksimizacija kapaciteta kanala (koji bi koristio kognitivni radio). Cilj dela learning engine je da odredi koji ulazni parametri (ulazno stanje) optimizuje funkciju cilja. Za razliku od funkcije cilja kod reasoning dela, u slučaju learning dela ne postoji jednostavna matematička veza između ulaznih parametara u sistem i funkcije cilja.

41 CR u užem smislu Dakle, CR u osnovi predstavlja SDR sa veštačkom inteligencijom, sposoban da analizira okolinu i odreaguje na promene u okolini. Ipak, treba naglasiti da neki autori smatraju da koncept kognitivnog radija ne treba uvek vezivati za SDR, tj. da SDR platforma ne mora da bude temelj realizacije kognitivnog radija. U cilju rešavanja ovih nedoumica, najbolje prihvaćena definicija kognitivnog radija je ona koju je dao FCC: kognitivni radio je bežični uređaj, ili mreža, koja dinamički detektuje neiskorišćene delove radio spektra i koristi ih tako da ne narušava rad licenciranih korisnika.

42 CR u užem smislu Pogodnu definiciju kognitivnog radija dao je Haykin: Kognitivni radio je inteligentni bežični komunikacioni sistem koji je svestan svog okruženja (spoljašnjeg sveta), koristi metodologiju understanding-by-building za učenje na osnovu svog okruženja i u realnom vremenu se prilagođava slučajnim varijacijama u okruženju, nastojeći da ispuni dva primarna cilja: 1. visok nivo pouzdanosti komunikacije u bilo kom trenutku i pod bilo kojim uslovima; 2. efikasno korišćenje radio spektra.

43 CR u širem smislu U širem smislu kognitivni radio se definiše kao radio koji se prilagođava ne samo uslovima okruženja već i svom korisniku. Ovakva kognitivnost, podrazumeva gradaciju čak devet modela ponašanja od potpuno isprogramiranog do samostalnog pronalaženja i predlaganja novih planova i protokola komunikacije. Modeli obuhvataju razne stepene spoznaje geografske lokacije, radio spektra, akumuliranje prethodnih iskustava i prilagođavanje situaciji razumevanjem i učenjem. Pri tome, moguć je i scenario rada u kome se na osnovu biometrijskih podataka prepoznaje korisnik i na osnovu toga mu se dozvoljava određeni nivo pristupa. Drugim rečima, kognitivni radio prepoznaje i klasifikuje korisnike na osnovu njihovih navika.

44 Kognitivni radio - idealan i realan - Imajući sve ovo na umu jasno je da i dalje postoji dualnost pojma: s jedne strane je FCC kognitivni radio koji odgovara definiciji kognitivnog radija kao sistema koji efikasno koristi spektar a ne smeta licenciranim korisnicima i koji je u mnogim primenama realnost, a sa druge strane idealni kognitivni radio (tzv. Mitola-radio ) koji je znatno šira vizija inteligentnog radio sistema (veštačka inteligencija). U ovom slučaju kognitivni terminali su neka vrsta personalnih asistenata koji upoznaju svog korisnika, uče njegovo ponašanje i navike, i na osnovu toga samostalno obavljaju razne funkcije (dakle i u slučaju kada od svog korisnika ne dobiju komandu da to za njega učine). Logično je pretpostaviti da se idealan kognitivni radio koncept može očekivati tek u nešto daljoj budućnosti.

45 Komponente kognitivnog radija Osnovne funkcije kognitivnog radija usmerene su u cilju prilagođavanja parametara prenosa promenama okruženja. Na slici su predstavljene komponente kognitivnog primopredajnika koje implementiraju ove funkcije:

46 Komponente kognitivnog radija Predajnik/prijemnik: osnovna komponenta kognitivnog primopredajnika je SDR. Radio prijemnik se takođe koristiza nadgledanje aktivnosti u spektru odnosno za osluškivanje spektra (spectrum sensing). Parametri primopredajnika u mogu se dinamički menjati što diktiraju viši protokolski slojevi. Analizator spektra: analizator spektra vrši merenja signala u cilju analize iskorišćenosti spektra (detektuje tip signala koji potiče od primarnog korisnika i traži spektralne šupljine kojima bi mogli da pristupe sekundarnu korisnici). Spektralni analizator takođe mora da obezbedi da se prenos podataka primarnih korisnika ne ometa u slučaju da se sekundarni korisnici odluče da pristupe spektru.

47 Komponente kognitivnog radija Učenje i ekstrakcija znanja (cognitive engine): Ovaj blok koristi informaciju o iskorišćenosti spektra kako bi analizirao radio okruženje, odnosno ponašanje primarnih korisnika. Na osnovu toga, formira se baza znanja (koja se održava i po potrebi modifikuje (update-uje)), što se zatim koristi za optimizaciju i adaptaciju transmisionih parametara. Za realizaciju ovih zadataka koriste se algoritmi elektronskog učenja. Donošenje odluka: Nakon saznanja o iskorišćenosti spektra i ponašanja primarnih korisnika, donosi se odluka o pristupu spektru. Optimalna odluka zavisi od toga da li se donosi u kooperativnom okruženju (sekundarni korisnici međusobno sarađuju u cilju pristupa spektru) ili takmičarskom (sekundarni korisnici se nadmeću za spektar): ako se sistem može modelovati kao jedna celina sa jednim ciljem koriste se teorija optimizacije; nasuprot tome, ako se sistem modeluje kao skup entiteta različitih ciljeva, primenjuje se teorija igara (game theory).

48 Kognitivni ciklus Kognitivne sposobnosti podrazumevaju postojanje znanja o uslovima u okruženju, inteligentno odlučivanje, učenje, prilagodljivost, pouzdanost, efikasan rad,... Radnje koje kognitivni radio može preduzeti pri svakoj novoj pobudi predstavljaju se preko tzv. kognitivnog ciklusa.

49 Kognitivni ciklus Razmotrićemo dva popularna prikaza kognitivnog ciklusa: 1. prikaz kognitivnog ciklusa po Mitoli (6 ključnih stanja, god.) 2. prikaz kognitivnog ciklusa po Haykinu (3 ključna stanja, god.) Kognitivni ciklus po Mitoli je u skladu sa njegovom definicijom kognitivnog radija (idealan kognitivni radio), dakle, ne odnosi se posebno na RF/radio svet, već više na sisteme veštačke inteligencije generalno. Za razliku od toga, kognitivni ciklus po Haykinu je mnogo praktičniji i kompletno okrenut ka radio svetu, što je i u skladu sa njegovom vizijom kognitivnog radija kao inteligentnog radio sistema koji ostvaruje pouzdanu komunikaciju uz efikasno korišćenje spektra.

50 Kognitivni ciklus - Mitola Zaključivanje o kontekstu Predobrada Raščlanivanje Opažanje Orijentacija Uspostavljanje prioriteta Neodložan Normalan Hitan Planiranje Vremenska odrednica Prijem poruke Novo stanje Prethodno stanje Učenje Pamćenje konteksta Odluka Alokacija resursa OKRUŽENJE Slanje poruke Akcija

51 Kognitivni ciklus - Mitola U fazi Opažanja anja, kognitivni radio posmatra događaje iz okruženja u kome je potrebno uspostaviti vezu. U toku ove faze, vrši se prikupljanje podataka iz okruženja, njihovo kombinovanje, kao i kombinovanje sa prethodnim iskustvima. U fazi Orijentacija kognitivni radio pokušava da razume situaciju i okruženje u kojem je potrebno uspostaviti vezu. U toku ove faze, kognitivni radio pokušava da prepozna rezultate faze opažanja, odnosno, da utvrdi poklapanje nekog prethodnog iskustva sa trenutnom situacijom (jedan od kriterijuma je npr. brojanje odlika koje se ne podudaraju,...).

52 Kognitivni ciklus - Mitola U toku faze Orijentacija procenjuje se i hitnost korisničke poruke (uspostavljanje prioriteta) i shodno tome postavlja režim rada: Pri normalnom radnom režimu vrši se planiranje. Neodložan prioritet imaju npr. slučajevi kada je došlo do iznenadnog gubitka napajanja i tada ciklus sa orijentacije odmah prelazi na akciju. Treći slučaj prioriteta nastaje npr. ukoliko je iz nekog razloga iznenada prekinut do tada korišćeni radio link (primera radi, posledica ulaska u zatvoreni prostor) radio će hitno preći na neki drugi (skuplji i otporniji) link preskačući planiranje.

53 Kognitivni ciklus - Mitola Iako postoje tri režima rada, većina poruka se tretira sa namerom (normalan režim), nego reaktivno (režimi: neodložan i hitan). Ulazna poruka će normalno biti tretirana generisanjem plana (faza Planiranje). Ova faza obuhvata planiranje resursa i obično sadrži i vremensku odrednicu (sadrži informaciju o hitnosti poruke za one slučajeve za koje kognitivni radio nije unapred naučen, kao je slučaj kod reaktivnih). U fazi Odluka bira se između više kandidata "planova delovanja, dok se u fazi Akcija inicira izabrani proces. Ciklus predviđa i Učenje enje na osnovu sopstvenih iskustava ili saznanja dobijenih iz mreže pri opažanju okruženja, planiranju i odlučivanju. Ova funkcija predstavlja veliki napredak CR sistema u odnosu na obične radio sisteme, jer oslobađa delovanje CR od ljudskog faktora i CR sisteme čini potpuno autonomnim.

54 Tradicionalni kognitivni ciklus - Haykin Haykin posmatra ciklus kao neprekidni proces sa 3 ključna elementa a ne kao korake koje zahteva svaka nova pobuda iz spoljnjeg sveta (Mitola) Cognitive radio Akcija: Emitovanje signala Kontrola snage predajnika i upravljenje spektrom Radio okruženje Spoljni svet Spektralne šupljine Statistike šuma Statistike saobraćaja RF pobuda Analiza radio spektra Kvantiziran kapacitet signala Estimacija stanja kanala i kapaciteta Nivo interferencije

55 Tradicionalni kognitivni ciklus - Haykin Ključni elementi Haykinovog ciklusa su: 1. Analiza radio spektra, odnosno pronalaženje spektralnih šupljina; 2. Određivanje stanja kanala i procena kapaciteta; 3. Kontrola snage predajnika i dinamičko dodeljivanje spektra. Ovaj model ukazuje na to da pri radu mora postojati povratna informacija između prijemnika i predajnika: zadatak prijemnika je da pronađe spektralne šupljine u opsegu od interesa, odredi nivo interferencije u tom opsegu i te informacije prosledi predajniku; predajnik na osnovu toga emituje signal na određenoj frekvenciji uz dinamičku kontrolu snage.

56 Novi Kognitivni ciklus Haykin Novije studije predlažu izdvajanje dela vezanog za analizu spektra (spectrum sensing) iz kognitivnih terminala i smeštanje u zasebne uređaje (sensing devices) koji bi onda vršili analizu spektra i gotove rezultate slali kognitivnim terminalima. Na osnovu izveštaja od sensing uređaja, kognitivni terminal bi znao koji deo spektra je slobodan za korišćenje. Razloga za ovakvu ideju ima više, a neki od njih su da sam postupak analize spektra dosta usložnjava sam kognitivni terminal, troši dosta vremena i resursa obzirom na kompleksnost postupka analize spektra. Naravno, bitan je i ekonomski aspekt pošto integrisana verzija znatno povećava cenu samog kognitivnog terminala.

57 Novi Kognitivni ciklus Haykin Izmeštanjem postupka analize spektra iz kognitivnog terminala troškovi se velikim delom prebacuju sa korisnika na operatora, obzirom da bi implementacija mreže nezavisnih sensing uređaja bila sada obaveza operatora. Mreža sensing uređaja imala bi zadatak da izvrši spectrum sensing i gotove rezultate prosledi kognitivnim terminalima, koji bi standardno nastavili sa svojim uobičajnim zadacima (podešavanje parametara emisije: snage predaje, modulacije, kodovanja,..., kao i ostalih koraka u postupku upravljanja spektrom: spectrum sharing,... ). Dakle, mreža sensing uređaja vršila bi na ovaj način kontrolu pristupa (admission control) kognitivnih terminala spektru. Za ove potrebe predlažu se različite konfiguracije bežičnih senzorskih mreža.

58 Novi Kognitivni ciklus Haykin Kognitivni radio Akcija: Emitovanje signala Kontrola snage predajnika i upravljenje spektrom Radio okruženje Spoljni svet Spektralne šupljine Statistike šuma Statistike saobraćaja RF pobuda Uređaj za analizu radio spektra (sensing device) Analiza radio spektra Kvantiziran kapacitet signala Estimacija stanja kanala i kapaciteta Nivo interferencije

59 Arhitektura protokola u CR Na fizičkom sloju, RF front-end je implementiran preko SDR. Adaptivni protokoli na MAC, mrežnom, i transportnom sloju moraju biti svesni promena u okruženju. Takođe, adaptivni protokoli moraju uzeti u obzir i saobraćajnu aktivnost primarnih korisnika, transmisione zahteve sekundarnih korisnika, varijacije uslova u kanalu,... Za povezivanje svih modula koristi se kognitivni radio koji uspostavlja interfejse između SDR primopredajnika, adaptivnih protokola, bežičnih aplikacija i servisa. Ovaj kognitivni modul koristi napredne algoritme obrade merenih signala sa fizičkog sloja i prima informacije o parametrima prenosa sa sloja aplikacije kako bi kontrolisao parametre protokola u različitim slojevima. Arhitektura protokola u CR

60 Location awareness u CR Na kraju treba naglasiti da, u cilju optimizacije radio linka uslovima u okruženju, kognitivni radio osim informacije o spektru (spectrum awareness) mora imati informacije i o lokaciji (location awareness) kao i informacije o karakteristikama samog okruženja u kojem se komunikacija obavlja (environmental awareness). Informacija o lokaciji neophodna je iz više razloga. Neki od njih su: prepoznavanje tipa okruženja na osnovu informacije o lokaciji (time i prilagođavanje različitim uslovima u ruralnom i urbanom okruženju, npr.) efikasnije korišćenje radio kanala između kognitivnih korisnika ako su poznate i njihove lokacije izbegavanje interferencije prema primarnim korisnicima ukoliko se zna gde se oni nalaze,... bezbednost kognitivnog radija.

61 Envoronmental awareness u CR Informacija o okruženju je vrlo bitna za ispravno funkcionisanje kognitivnog radija, obzirom da je okruženje u kojem se obavlja komunikacija nosi dosta informacija o samom radio kanalu. U ovu vrstu informacija spadaju topografske informacije, propagacione karakteristike radio kanala, meteorološke informacije,... Dakle, kognitivni radio mora imati mogućnost prikupljanja informacija iz okruženja radio formiranja kompletne radio-mape u određenom trenutku i na određenom mestu. Enviromental awareness ima posebnu ulogu u formiranju baza podataka o karakteristikama okruženja koje se kasnije koriste u procesu učenja i ekstrakcije znanja kognitivnog radija (slika sa slajda 38, blok Learning/Knowledge extraction).

62 Model kognitivnog radio sistema U skladu sa svim potrebnim informacijama za ispravno funkcionisanje kognitivnog radija (spectrum awareness, location awareness i environmental awareness), jedan od modela kognitivnog radio sistema prikazan je na slici:

63 Kognitivni radio u mrežnom okruženju

64 Radio mreže u CR - osnovni pojmovi - Kada pričamo o koegzistenciji kognitivnih korisnika i primarnih korisnika ili kognitivnih korisnika međusobno, pričamo ustvari o kognitivnom radiju u mrežnom okruženju. Razlikujemo dva tipa mreža: 1. Primarna mreža i 2. Sekundarna mreža. Primarna mreža Pod pojmom primarne mreže podrazumevaju se postojeće radio mreže koje imaju ekskluzivno pravo na korišćenje određenog (dodeljenog) dela spektra (imaju licencu za određeni deo spektra). Stoga je alternativni naziv ovih mreža i licencirane mreže. * Primeri ovakvih mreža su ćelijske mreže, TV mreže,...

65 Radio mreže u CR - Primarna mreža - Komponente primarne mreže su: 1. Primarni korisnik (licenciran korisnik): korisnik koji ima licencu da koristi dodeljeni deo spektra. Pristup primarnog korisnika mreži kao i svi servisi koje koristi u potpunosti kontroliše primarna bazna stanica, i taj pristup ni na koji način ne sme biti ometan postojanjem nelicenciranih korisnika. Terminali primarnih korisnika ne zahtevaju nikakve modifikacije niti dodatne funkcionalnosti da bi normalno funkcionisali u okruženju u kojem postoje i sekundarni korisnici preciznije, primarni korisnici ni na koji način ne treba da primete postojanje sekundarnih korisnika!

66 Radio mreže u CR - Primarna mreža - 2. Primarna bazna stanica (licencirana bazna stanica): fiksna komponenta mrežne infrastrukture koja ima licencu na radni opseg u određenom delu spektra, baš kao i BS u ćelijskim sistemima (GSM). Primarna BS nema nikakve kognitivne sposobnosti u smislu deljenja spektra (spectrum sharing) sa nelicenciranim korisnicima. Ipak, primarna BS može podržavati neke dodatne protokole koji bi omogućoli kognitivnim korisnicima pristup primarnoj mreži (primary network access).

67 Radio mreže u CR - Sekundarna mreža - Sekundarna mreža Pod pojmom sekundarne mreže podrazumevaju se mreže koje nemaju licencu za korišćenje željenog dela spektra. Stoga je alternativni naziv ovih mreža i nelicencirane mreže, kognitivne mreže (CR network), DSA (Dynamic Spectrum Access) mreže. Postoje dva tipa sekundarnih mreža: 1. sekundarne mreže sa infrastrukturom (postoje sekundarne bazne stanice) 2. sekundarne mreže bez infrastrukture (ad hoc mreže)

68 Radio mreže u CR - Sekundarna mreža - Komponente sekundarne mreže su: 1. Sekundarni korisnik (nelicenciran korisnik, kognitivni korisnik, CR user): korisnik koji nema licencu da koristi željeni deo spektra. Terminali sekundarnih korisnika zahtevaju dodatne funkcionalnosti kako bi koristili željeni, licencirani, deo spektra. 2. Sekundarna bazna stanica (nelicencirana BS, CR base station): fiksna komponenta mrežne infrastrukture (u slučaju kada je reč o tipu 1 sekundarne mreže) koja nema licencu na radni opseg u željenom delu spektra. Ova bazna stanica ima kognitivne mogućnosti i ostvaruje vezu (single-hop veza) sa kognitivnim korisnicima. Preko ove veze kognitivni korisnici mogu pristupati i drugim mrežama.

69 Radio mreže u CR - Sekundarna mreža - 3. Spectrum broker: centralni deo sekundarne mreže čija je uloga deljenje spektra između različitih sekundarnih mreža. Ova komponenta je povezana sa različitim sekundarnim mrežama i omogućava koegzistenciju različitih sekundarnih mreža. Preciznije, uloga spectrum brokera je optimalno raspoređivanje resursa (spektra) između različitih sekundarnih mreža. Na sledećoj slici dat je primer arhitekture koja se sastoji od različitih tipova mreža: 1. primarna mreža 2. sekundarna mreža (kognitivna mreža): sa infrastrukturom bez infrastrukure (ad-hoc sekundarna mreža).

70

71 Radio mreže u CR - Sekundarna mreža - Na slici se takođe vidi da kognitivna radio mreža radi u spektralnom okruženju u kojem postoje i licencirani i nelicencirani opsezi. Takođe, kognitivni korisnici mogu međusobno direktno komucirati (multihop način), ili preko bazne stanice. Dakle, postoje tri načina na koji kognitivni korisnici mogu pristupiti mreži: pristup kognitivnoj mreži (CR network access) kognitivni korisnici pristupaju svojoj baznoj stanici (CR bazna stanica) i u licenciranom i u nelicenciranom opsegu ad-hoc pristup (CR ad-hoc access) kognitivni korisnici komuniciraju sa drugim kognitivnim korisnicima preko ad-hoc veze i u licenciranom i u nelicenciranom opsegu. pristup primarnoj mreži (primary network access) kognitivni korisnici pristupaju primarnoj mreži u licenciranom opsegu

72 Radio mreže u CR - Sekundarna mreža - Da bi radila u heterogenom okruženju (što se i sa prethodne slike vidi) kognitivna mreža mora imati i dodatne funkcionalnosti. Kao što je rečeno, kognitivna mreža radi i u licenciranom i u nelicenciranom opsegu, tako da i zahtevane nove funkcije kognitivnih mreža zavise od toga da li je opseg licenciran ili nije. U skladu sa tim, za razmatranje dodatnih funkcija kognitivnih mreža imamo sledeća dva scenarija: kognitivna mreža u licenciranom opsegu kognitivna mreža u nelicenciranom opsegu.

73 Sekundarne (kognitivne) radio mreže - licenciran opseg - Sekundarna mreža a u licenciranom opsegu Kao što je na početku rečeno, u licenciranom delu spektra mogu se javiti frekvencijski opsezi dodeljeni licenciranim korisnicima koji ih u datom trenutku i na određenoj geografskoj lokaciji ne koriste spektralne šupljine. Dakle, prvi pomenuti scenario odnosi se na slučaj kada kognitivna mreža ima za cilj korišćenje ovih spektralnih šupljina u licenciranom delu spektra. U tom slučaju, na istoj lokaciji, i u istom frekvencijskom opsegu postoje i primarna i sekundarna (kognitivna) mreža (sledeća slika).

74 Sekundarne (kognitivne) radio mreže - licenciran opseg - Primarna bazna stanica Primarna mreža Sekundarna bazna stanica Dinamički pristup spektru Primarni korisnik Kognitivni korisnik Kognitivni korisnik Kognitivna mreža

75 Sekundarne (kognitivne) radio mreže - licenciran opseg - Postoji nekoliko osnovnih zadataka koje kognitivna mreža mora da ispuni u licenciranom opsegu (dakle, u prisustvu primarne mreže). Iako je osnovna namena kognitivne mreže da odredi koji deo raspoloživog spektra je najbolji za realizaciju svojih servisa, glavni zadatak u ovakvom scenariju je detekcija prisustva primarnih korisnika. Kapacitet kanala spektralne šupljine zavisi od interferencije prema primarnim korisnicima u blizini. Dakle, glavni zadatak za kognitivnu mrežu je izbegavanje interferencije sa primarnim korisnicima. Dodatno, ukoliko se u opsegu koji privremeno koristi kognitivni korisnik pojavi primarni korisnik, kognitivni korisnik mora odmah napustiti taj deo spektra i prebaciti se na neki drugi dostupni deo spektra (spectrum handoff).

76 Sekundarne (kognitivne) radio mreže - nelicenciran opseg - Sekundarna mreža a u nelicenciranom opsegu Politika otvorenog spektra (open spectrum) koja je počela u ISM opsegu rezultirala je velikim brojem novih i različitih tehnologija. Ipak, usled interferencije između različitih sistema, spektralna efikasnost u ISM opsegu opada. Konačno, kapacitet otvorenog spektra kao i kvalitet servisa koji oni omogućavaju zavisi od stepena na koji radio sistemi mogu efikasno koristiti željeni deo spektra. Kognitivne mreže se mogu realizovati na taj način da povećavaju iskorišćenost dela spektra u nelicenciranom opsegu.

77 Sekundarne (kognitivne) radio mreže - nelicenciran opseg - Spectrum Broker Kognitivna mreža (Operator 1) Kognitivna mreža (Operator 2) Kognitivni korisnik (Operator 1) Kognitivni korisnik (Operator 2)

78 Sekundarne (kognitivne) radio mreže - nelicenciran opseg - U ovakvom scenariju, ne postoje licencirani korisnici (primarni korisnici), tako da svi korisnici u mreži imaju ista prava na korišćenje spektra. Dakle, u ovakvom scenariju, kognitivni korisnici se fokusiraju na detekciju ostalih kognitivnih korisnika (pošto primarni ne postoje). Iz istog razloga, ovde ne postoji spectrum handoff koji bi izazvalo prisustvo primarnih korisnika. Ipak, obzirom da svi kognitivni korisnici imaju ista prava na pristup spektru, jedno od rešenja je da se oni nadmeću za određeni deo spektra (takmičarski scenario!).

79 Sekundarne (kognitivne) radio mreže - nelicenciran opseg - Sa druge strane, u ovakvom scenariju može postojati i više kognitivnih mreža koje rade u istoj oblasti i koriste isti deo spektra. Obzirom da različite kognitivne mreže postoje u istom nelicenciranom delu spektra, zahteva se ravnopravna raspodela resursa (spektra) između njih. U tom slučaju, primenjuju se inteligentni algoritmi deljenja spektra (spectrum sharing) koji imaju za cilj poboljšanje efikasnosti korišćenja spektra i povećanje QoS.

80 Sekundarne (kognitivne) radio mreže - potpomognute senzorskom mrežom - Kao što je rečeno, novija rešenja idu u smeru izmeštanja funkcije analize spektra iz kognitivne mreže u posebnu bežičnu senzorsku mrežu koja bi obavljala ovaj proces i gotove rezultate sensinga slala kognitivnoj mreži. Na slici je prikazana i arhitektura takve kognitivne mreže potpomognute bežičnom senzorskom mrežom koja obavlja funkciju spectrum sensinga. EU projekat, SENDORA (SEnsor( Network for Dynamic and cognitive Radio Access)

81 Hvala na pažnji!

Informacioni sistemi i baze podataka

Informacioni sistemi i baze podataka Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad Predmet: Informacioni sistemi i baze podataka Dr Slavica Kordić Milanka Bjelica Vojislav Đukić Primer radnik({mbr, Ime, Prz, Sef, Plt, God, Pre}, {Mbr}), projekat({spr,

More information

A HARD RAIN'S A-GONNA FALL: TEACHING STATISTICS FOR THE SOCIAL SCIENCES. Tanja Jevremov & Petar Milin University of Novi Sad

A HARD RAIN'S A-GONNA FALL: TEACHING STATISTICS FOR THE SOCIAL SCIENCES. Tanja Jevremov & Petar Milin University of Novi Sad A HARD RAIN'S A-GONNA FALL: TEACHING STATISTICS FOR THE SOCIAL SCIENCES Tanja Jevremov & Petar Milin University of Novi Sad Social Science & Stats Prof. Petar Milin Dr Vanja Ković Dr Ljiljana Mihić Dr

More information

Otkazivanje rada bubrega

Otkazivanje rada bubrega Kidney Failure Kidney failure is also called renal failure. With kidney failure, the kidneys cannot get rid of the body s extra fluid and waste. This can happen because of disease or damage from an injury.

More information

Kidney Failure. Kidney. Kidney. Ureters. Bladder. Ureters. Vagina. Urethra. Bladder. Urethra. Penis

Kidney Failure. Kidney. Kidney. Ureters. Bladder. Ureters. Vagina. Urethra. Bladder. Urethra. Penis Kidney Failure Kidney failure is also called renal failure. With kidney failure, the kidneys cannot get rid of the body s extra fluid and waste. This can happen because of disease or damage from an injury.

More information

THE EFFECT OF DIFFERENT ENERGY AND PROTEINS LEVELS IN DIET ON PRODUCTION PARAMETERS OF BROILER CHICKEN FROM TWO GENOTYPES**

THE EFFECT OF DIFFERENT ENERGY AND PROTEINS LEVELS IN DIET ON PRODUCTION PARAMETERS OF BROILER CHICKEN FROM TWO GENOTYPES** Biotechnology in Animal Husbandry 23 (5-6), p 551-557, 2007 ISSN 1450-9156 Publisher: Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun UDC 636.084.52 THE EFFECT OF DIFFERENT ENERGY AND PROTEINS LEVELS IN

More information

Uloga obiteljskog liječnika u prepoznavanju bolesnika s neuroendokrinim tumorom

Uloga obiteljskog liječnika u prepoznavanju bolesnika s neuroendokrinim tumorom Uloga obiteljskog liječnika u prepoznavanju bolesnika s neuroendokrinim tumorom Dr.sc. Davorin Pezerović OB Vinkovci 11.05.2017. For Za uporabu use by Novartisovim speakers predavačima and SAMO appropriate

More information

PHENOTYPIC CONNECTION OF THE MAIN BODY PARTS OF RABBITS AND LAYERS

PHENOTYPIC CONNECTION OF THE MAIN BODY PARTS OF RABBITS AND LAYERS Biotechnology in Animal Husbandry 27 (2), p 259-263, 2011 ISSN 1450-9156 Publisher: Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun UDC 637. 55/636.52 DOI:10.2298/BAH1102259K PHENOTYPIC CONNECTION OF THE

More information

ENGLESKO NAZIVLJE VEZANO ZA FITNES / ENGLISH FITNESS-RELATED TERMINOLOGY

ENGLESKO NAZIVLJE VEZANO ZA FITNES / ENGLISH FITNESS-RELATED TERMINOLOGY ENGLESKO NAZIVLJE VEZANO ZA FITNES / ENGLISH FITNESS-RELATED TERMINOLOGY What is the meaning of the term fitness? Random House Webster's Electronic Dictionary and Thesaurus. (1992). fit-ness (fit'nis)

More information

CULTURAL COGNITIVE DISSONANCE IN MIGRATION AND ETHNIC INTEGRATION

CULTURAL COGNITIVE DISSONANCE IN MIGRATION AND ETHNIC INTEGRATION Borile Simone, PhD UDC 316.7(100) ; 325.1(100) ; 323.1(100) Scuola Superiore Universitaria Originalni naučni rad per Mediatori Linguistici Primljen: 1. 10. 2015. CIELS, Padova Italia Odobren: 15. 11. 2015.

More information

Mihajlović, I. and Tončev, I.: Establishment of the foot arch initial status... Sport Science 1 (2008) 2:44 49

Mihajlović, I. and Tončev, I.: Establishment of the foot arch initial status... Sport Science 1 (2008) 2:44 49 ESTABLISHMENT OF THE FOOT ARCH INITIAL STATUS IN PRE-SCHOOL CHILDREN Ilona Mihajlović and Ivan Tončev Faculty of Sport and Physical Education, University of Novi Sad, Serbia Original scientific paper Abstract

More information

COGNITIVE COMPLEXITY OF PARANOID PATIENTS

COGNITIVE COMPLEXITY OF PARANOID PATIENTS FACTA UNIVERSITATIS Series: Medicine and Biology Vol.12, No 2, 2005, pp. 113-117 UC 159.9:616.895.7 COGNITIVE COMPLEXITY OF PARANOID PATIENTS Snežana Manojlović, Julijana Nikolić-Popović Psychiatric Clinic,

More information

MEDICINSKA INFORMATIKA. Jelena Erić - Marinković Nikola Kocev

MEDICINSKA INFORMATIKA. Jelena Erić - Marinković Nikola Kocev MEDICINSKA INFORMATIKA Jelena Erić - Marinković Nikola Kocev RAZVOJ MEDICINSKE INFORMATIKE I NAJVAŽNIJI REZULTATI Pojavu informatike, kao nauke o informacijama, sredinom ovog veka, moguće je tumačiti ne

More information

HYBRIS KAO B2C E-COMMERCE REŠENJE HYBRIS AS A B2C E-COMMERCE SOLUTION 1. UVOD

HYBRIS KAO B2C E-COMMERCE REŠENJE HYBRIS AS A B2C E-COMMERCE SOLUTION 1. UVOD HYBRIS KAO B2C E-COMMERCE REŠENJE HYBRIS AS A B2C E-COMMERCE SOLUTION Ksenija Živković, Fakultet organizacionih nauka, ksenija.zivkovic@mmklab.org Ivan Milenković, Fakultet organizacionih nauka, ivan.milenkovic@mmklab.org

More information

BIOMECHANICAL MODEL OF VERTEBRA BASED ON BONE REMODELING

BIOMECHANICAL MODEL OF VERTEBRA BASED ON BONE REMODELING FACTA UNIVERSITATIS Series: Medicine and Biology Vol.11, No 1, 2004, pp. 35-39 UC 617-089.843:616.711]:611.018.4:612.017 BIOMECHANICAL MODEL OF VERTEBRA BASED ON BONE REMODELING Janko D. Jovanović 1, Miomir

More information

Simeonov, A. et al.: Determination of influence and differences in... Sport Science 10 (2017) Suppl 1:

Simeonov, A. et al.: Determination of influence and differences in... Sport Science 10 (2017) Suppl 1: DETERMINATION OF INFLUENCE AND DIFFERENCES IN SPECIFIC PROFESSIONAL SAMPLE OF EXAMINEES Aleksandar Simeonov¹, Zoran Radić¹ and Ratko Pavlović² ¹Faculty of Physical Education, Sport and Health, University

More information

THE FREQUENCY OF ALLELIC LETHALS AND COMPLEMENTATION MAPS IN NATURAL POPULATIONS OF DROSOPHILA MELANOGASTER FROM MEXICO. Victor M.

THE FREQUENCY OF ALLELIC LETHALS AND COMPLEMENTATION MAPS IN NATURAL POPULATIONS OF DROSOPHILA MELANOGASTER FROM MEXICO. Victor M. UDC 575.2: 595.773.4 Original scientific paper THE FREQUENCY OF ALLELIC LETHALS AND COMPLEMENTATION MAPS IN NATURAL POPULATIONS OF DROSOPHILA MELANOGASTER FROM MEXICO Victor M. SALCEDA Departamento de

More information

MYSTICAL EXPERIENCE TO MEASURABLE DESCRIPTION: THE RELATIONSHIP BETWEEN SPIRITUALITY AND FLOW IN GOLF UDC :130.1

MYSTICAL EXPERIENCE TO MEASURABLE DESCRIPTION: THE RELATIONSHIP BETWEEN SPIRITUALITY AND FLOW IN GOLF UDC :130.1 FACTA UNIVERSITATIS Series: Physical Education and Sport Vol. 12, N o 1, 2014, pp. 1-10 Original research article MYSTICAL EXPERIENCE TO MEASURABLE DESCRIPTION: THE RELATIONSHIP BETWEEN SPIRITUALITY AND

More information

The Question of Learning: The System- Information Interaction Model and Types of Learning 2

The Question of Learning: The System- Information Interaction Model and Types of Learning 2 Andragoške studije, issn 0354 5415, broj 2, decembar 2013, str. 9 24 Institut za pedagogiju i andragogiju; Pregledni članak UDK 159.953.5.072:007 ; 37.013.83 Aleksandar Bulajić 1 Faculty of Philosophy,

More information

Prehrana i prehrambena suplementacija u sportu

Prehrana i prehrambena suplementacija u sportu Prehrana i prehrambena suplementacija u sportu Pregled istraživanja Damir Sekulić Kreatin monohidrat Ostojić, S. (2004) Creatine supplementation in young soccer players Int J Sport Nutr Exerc Metab. 4(1):95-103.

More information

LICENCNI UGOVOR BLACKBERRY REŠENJA

LICENCNI UGOVOR BLACKBERRY REŠENJA LICENCNI UGOVOR BLACKBERRY REŠENJA MOLIMO PAŽLJIVO PROČITAJTE OVAJ DOKUMENT PRE INSTALACIJE ILI UPOTREBE SOFTVERA. OVAJ UGOVOR SADRŽI ODREDBE KOJE OGRANIČAVAJU ILI ISKLJUČUJU ODGOVORNOST RIM-a U ODNOSU

More information

POSSIBILITIES AND SIGNIFICANCE OF HAS IMPLEMENTATION (HALAL ASSURANCE SYSTEM) IN EXISTING QUALITY SYSTEM IN FOOD INDUSTRY

POSSIBILITIES AND SIGNIFICANCE OF HAS IMPLEMENTATION (HALAL ASSURANCE SYSTEM) IN EXISTING QUALITY SYSTEM IN FOOD INDUSTRY Biotechnology in Animal Husbandry 25 (3-4), p 261-266, 2009 ISSN 1450-9156 Publisher: Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun UDC 664.11 POSSIBILITIES AND SIGNIFICANCE OF HAS IMPLEMENTATION (HALAL

More information

SOME MENTAL FACULTIES OF THE TOP SPORTSMEN UDC: : Blagoje Nešić

SOME MENTAL FACULTIES OF THE TOP SPORTSMEN UDC: : Blagoje Nešić UNIVERSITY OF NIŠ The scientific journal FACTA UNIVERSITATIS Series: Physical Education Vol.1, N o 4, 1997, pp. 37-44 Editor of series: Nenad Živanović, email:znenad@filfak.filfak.ni.ac.yu Address: Univerzitetski

More information

Prikaz radionica za rad sa traumatizovanom decom. Marija Zotović (nastavak)

Prikaz radionica za rad sa traumatizovanom decom. Marija Zotović (nastavak) Prikaz radionica za rad sa traumatizovanom decom Marija Zotović (nastavak) Cilj radioničkog rada... sa traumatizovanom decom je da se sećanja i osećanja vezana za traumatske događaje izraze i kognitivno

More information

THE POTENTIALS AND LIMITATIONS OF STATISTICS AS A SCIENTIFIC METHOD OF INFERENCE *

THE POTENTIALS AND LIMITATIONS OF STATISTICS AS A SCIENTIFIC METHOD OF INFERENCE * UDC 311 Biljana Popovi Prirodno-matemati ki fakultet Niš THE POTENTIALS AND LIMITATIONS OF STATISTICS AS A SCIENTIFIC METHOD OF INFERENCE * Rezime Statistics is a scientific method of inference based on

More information

Breast Cancer. Breast Tissue

Breast Cancer. Breast Tissue Breast Cancer Cancer cells are abnormal cells. Cancer cells grow and divide more quickly than healthy cells. Some cancer cells may form growths called tumors. All tumors increase in size, but some tumors

More information

ANALYSIS OF ANAEROBIC CAPACITY IN ROWERS USING WINGATE TEST ON CYCLE AND ROWING ERGOMETER

ANALYSIS OF ANAEROBIC CAPACITY IN ROWERS USING WINGATE TEST ON CYCLE AND ROWING ERGOMETER 620 Klašnja A, et al. Analysis of anaerobic capacity in rowers Medical Faculty Novi Sad Originalni naučni rad Department of Physiology 1 Original study Clinical center Vojvodina, Novi Sad UDK 612.22:797.12.015.57

More information

REPUBLIKA ZDRAVA KRALJEŽNICA REPUBLIC OF HEALTHY SPINE PUTOVNICA PASSPORT

REPUBLIKA ZDRAVA KRALJEŽNICA REPUBLIC OF HEALTHY SPINE PUTOVNICA PASSPORT REPUBLIKA ZDRAVA KRALJEŽNICA REPUBLIC OF HEALTHY SPINE PUTOVNICA PASSPORT The doctor of the future will give no medication but will interest his patients in the care of the human frame, in diet and in

More information

STRUČNI ČLANCI PROFESSIONAL ARTICLES

STRUČNI ČLANCI PROFESSIONAL ARTICLES Med Pregl 2013; LXVI (5-6): 233-239. Novi Sad: maj-juni. 233 STRUČNI ČLANCI PROFESSIONAL ARTICLES Primary and Secondary School Centre Milan Petrovic with Dormitory, Novi Sad¹ Stručni članak Department

More information

QUALITY OF LIFE AMONG PATIENTS WITH DEPRESSION KVALITET ŽIVOTA PACIJENATA SA DEPRESIJOM

QUALITY OF LIFE AMONG PATIENTS WITH DEPRESSION KVALITET ŽIVOTA PACIJENATA SA DEPRESIJOM PROFESSIONAL PAPER STRUČNI RAD PROFESSIONAL PAPER STRUČNI RAD QUALITY OF LIFE AMONG PATIENTS WITH DEPRESSION Sandra Matovic, Slobodan Jankovic Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Medical

More information

REGIONALNI CENTAR ZA TALENTE VRANJE AUTISM: A CURSE OR A BLESSING? AUTIZAM: PROKLETSTVO ILI BLAGOSLOV?

REGIONALNI CENTAR ZA TALENTE VRANJE AUTISM: A CURSE OR A BLESSING? AUTIZAM: PROKLETSTVO ILI BLAGOSLOV? REGIONALNI CENTAR ZA TALENTE VRANJE AUTISM: A CURSE OR A BLESSING? AUTIZAM: PROKLETSTVO ILI BLAGOSLOV? AUTHOR: SANJA MILOŠEVIĆ, III/2 Gimnazija,,Stevan Jakovljević MENTOR: BILJANA PIPOVIĆ, English teacher

More information

Feeling Sad. If these feelings are severe or affect your everyday life for more than 2 weeks, see your doctor. Treatment can help.

Feeling Sad. If these feelings are severe or affect your everyday life for more than 2 weeks, see your doctor. Treatment can help. Feeling Sad Feeling sad or unhappy is normal when something goes wrong or you lose someone. These feelings often go away with time and you feel better. If these feelings are severe or affect your everyday

More information

Botulinum toxin A in the treatment of paralytic strabismus

Botulinum toxin A in the treatment of paralytic strabismus Clinical Report Acta Ophthalmologica 2006; 32: 5-9 UDK 617.761-009.11-07-085:615.099/.9 Botulinum toxin A in the treatment of paralytic strabismus B. Stankovi}, G. Vlajkovi}, S. Popovi}, N. Mili} and M.

More information

Stroke Signs Your Care Call 911 as soon as you have any signs of a stroke.

Stroke Signs Your Care Call 911 as soon as you have any signs of a stroke. Stroke A stroke occurs when the blood flow to the brain is decreased or stopped. The blood flow can be blocked from a blood clot, plaque or a leak in a blood vessel. Sometimes the blood flow to the brain

More information

ISSN (Online) Short communication

ISSN (Online) Short communication ISSN 2334-9492 (Online) Short communication Hospital Pharmacology. 2015; 2(1):220-224 UDC: 615.014.2 Information on the Quality of Substance for the Preparation of Pharmaceutical Drugs in Terms of Hospital

More information

Murphyjevi zakoni i upravljanje projektima

Murphyjevi zakoni i upravljanje projektima Murphyjevi zakoni i upravljanje projektima Ako nešto može e poći i naopako, poći će naopako naopako. Ne vodimo li brigu o projektu unaprijed, otklanjat ćemo probleme s puno muke. Sve zahtijeva više e vremena

More information

THE AGE AND HOUSING SYSTEM EFFECTS ON THE GROWTH OF BROILERS**

THE AGE AND HOUSING SYSTEM EFFECTS ON THE GROWTH OF BROILERS** Biotechnology in Animal Husbandry 23 (5-6), p 519-525, 2007 ISSN 1450-9156 Publisher: Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun UDC 636.033 THE AGE AND HOUSING SYSTEM EFFECTS ON THE GROWTH OF BROILERS**

More information

Оrganizational Attention Deficit as Sustainability Indicator: Assessment and Management

Оrganizational Attention Deficit as Sustainability Indicator: Assessment and Management Silvana Markovska Simoska 1 Jordan Pop-Jordanov 2 Nada Pop-Jordanovа 3 Nataša Markovskа 4 JEL: D87 DOI: 10.5937/industrija41-4740 UDK: 159.952.072:005.32 Original Scientific Paper Оrganizational Attention

More information

dokazima Zarko Alfirevic Professor of Fetal and Maternal Medicine Cochrane Pregnancy and Childbirth Module Editor Liverpool Women s Hospital

dokazima Zarko Alfirevic Professor of Fetal and Maternal Medicine Cochrane Pregnancy and Childbirth Module Editor Liverpool Women s Hospital Koncept i osnove medicine zasnovane na dokazima Zarko Alfirevic Professor of Fetal and Maternal Medicine Cochrane Pregnancy and Childbirth Module Editor Liverpool Women s Hospital University of LIVERPOOL

More information

Vigilanca u postupku kliničkog ispitivanja medicinskog sredstva. Ana Milanović

Vigilanca u postupku kliničkog ispitivanja medicinskog sredstva. Ana Milanović Vigilanca u postupku kliničkog ispitivanja medicinskog sredstva Ana Milanović Agenda Uvod - kliničko ispitivanje medicinskog sredstva Zakonski okviri u Republici Srbiji i EU vigilanca u kliničkom ispitivanju

More information

UPRAVLJANJE RIZICIMA KOD VELIKIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA

UPRAVLJANJE RIZICIMA KOD VELIKIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA GRAĐEVINSKI FAKULTET IVANA BURCAR DUNOVIĆ UPRAVLJANJE RIZICIMA KOD VELIKIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA DOKTORSKI RAD Mentor: Dr.sc. Mladen Radujković Zagreb, 2012 FACULTY OF CIVIL ENGINEERING RISK MANAGEMENT

More information

FAKULTET VETERINARSKE MEDICINE UNIVERZITETA U BEOGRADU. Doc dr Nenad Andrić, DVM

FAKULTET VETERINARSKE MEDICINE UNIVERZITETA U BEOGRADU. Doc dr Nenad Andrić, DVM FVM FAKULTET VETERINARSKE MEDICINE UNIVERZITETA U BEOGRADU EEG Doc dr Nenad Andrić, DVM 2/16 EPILEPSIJA - 0,5% do 5,7% kod pasa - 0,5% do 1% kod mačakaaka - 20-40% epilepsija su refraktarne Berendt M.

More information

AN OVERVIEW OF THE TRENDS OF CARDIOVASCULAR DISEASES IN BIH

AN OVERVIEW OF THE TRENDS OF CARDIOVASCULAR DISEASES IN BIH Original scientific article DOI: 10.5644/PI2017.168.04 AN OVERVIEW OF THE TRENDS OF CARDIOVASCULAR DISEASES IN BIH Aida Ramić-Čatak Institute for Public Health of the Federation of BiH Corresponding author:

More information

Odabir metodologije za analizu i upravljanje rizikom za medicinska sredstva. Doc. dr Jelena Đuriš Univerzitet u Beogradu Farmaceutski fakultet

Odabir metodologije za analizu i upravljanje rizikom za medicinska sredstva. Doc. dr Jelena Đuriš Univerzitet u Beogradu Farmaceutski fakultet Odabir metodologije za analizu i upravljanje rizikom za medicinska sredstva Doc. dr Jelena Đuriš Univerzitet u Beogradu Farmaceutski fakultet Rizici u svakodnevnom životu Formalno upravljanje rizicima,

More information

BROILER MEAT QUALITY: THE EFFECT OF REARING SYSTEM AND LENGTH OF FATTENING PERIOD

BROILER MEAT QUALITY: THE EFFECT OF REARING SYSTEM AND LENGTH OF FATTENING PERIOD Biotechnology in Animal Husbandry 27 (4), p 15-1642, 2011 ISSN 1450-9156 Publisher: Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun UDC 6.033 DOI: 10.2298/BAH11045B BROILER MEAT QUALITY: THE EFFECT OF REARING

More information

OPINIONS AND BEHAVIOR OF STUDENTS ABOUT ABUSE OF INTERNET IN SOCIAL INVOLVMENTS: GENDER ANALYSIS

OPINIONS AND BEHAVIOR OF STUDENTS ABOUT ABUSE OF INTERNET IN SOCIAL INVOLVMENTS: GENDER ANALYSIS Original Scientific Paper Business School No. 1/2016 UDC 004.738.5:343.533 DOI 10.5937/skolbiz1-10537 OPINIONS AND BEHAVIOR OF STUDENTS ABOUT ABUSE OF INTERNET IN SOCIAL INVOLVMENTS: GENDER ANALYSIS Borislav

More information

COLOR INFLUENCES IDENTIFICATION OF THE MOVING OBJECTS MORE THAN SHAPE

COLOR INFLUENCES IDENTIFICATION OF THE MOVING OBJECTS MORE THAN SHAPE PSIHOLOGIJA, 2009, Vol. 42 (1), str. 79-93 UDC 159.937.51 DOI :10.2298/PSI0901079V COLOR INFLUENCES IDENTIFICATION OF THE MOVING OBJECTS MORE THAN SHAPE Vesna Vidaković 1 and Sunčica Zdravković Department

More information

OPORAVAK VRHUNSKIH SPORTISTA: PREGLED SAVREMENIH METODA

OPORAVAK VRHUNSKIH SPORTISTA: PREGLED SAVREMENIH METODA P R E GLEDNI Č L A N A K U D C 7 9 6. 0 1 5. 2 6 : 6 1 2. 7 6 6 OPORAVAK VRHUNSKIH SPORTISTA: PREGLED SAVREMENIH METODA Veljović D, Međedović B, Ostojić SM Departman za sport, Fakultet za sport i turizam,

More information

Cognitive Load at Different Levels of Chemistry Representations

Cognitive Load at Different Levels of Chemistry Representations Croatian Journal of Education Vol.16; No.3/2014, pages: 699-722 Preliminary communication Paper submitted: 1 st October 2012 Paper accepted: 11 th May 2013 Cognitive Load at Different Levels of Chemistry

More information

SERVICE APPLICATION FORM

SERVICE APPLICATION FORM SERVICE APPLICATION FORM Remark Contract number CUSTOMER INFORMATION Private person Legal entity Name: Contact Phone: Last name: Contact cell phone: Company: Street, street number and floor: City and postal

More information

BlackBerry Pravilnik o zaštiti ličnih podataka

BlackBerry Pravilnik o zaštiti ličnih podataka BlackBerry Pravilnik o zaštiti ličnih podataka BlackBerry Limited, njene podružne kompanije i filijale ( BlackBerry ), neguju dugogodišnju politiku očuvanja tajnosti i bezbednosti Vaših ličnih podataka,

More information

On "Qualitative" Methodology: An Interview with Aaron V. Cicourel

On Qualitative Methodology: An Interview with Aaron V. Cicourel On "Qualitative" Methodology: An Interview with Aaron V. Cicourel SAŠA BOŽIĆ UDK: 303.01(047.53) =20Cicourel Dissertant Primljeno: 31. listopada 1994. Institut für Soziologie Grund und integrativwissenschaftliche

More information

Metrically Adjusted Questionnaires Can Provide More Information for Scientists An Example from Tourism

Metrically Adjusted Questionnaires Can Provide More Information for Scientists An Example from Tourism J. Sindik and Maja Miljanović: Adjusted Questionnaires Provide More Information, Coll. Coll. Antropol. 41 41 (2017) 1:?????? Original scientific paper Metrically Adjusted Questionnaires Can Provide More

More information

Aritmetički operator Značenje (primer) + (znak plus) sabiranje (3+3) - (znak minus)

Aritmetički operator Značenje (primer) + (znak plus) sabiranje (3+3) - (znak minus) Računski operatori Operatorima se precizira tip računanja koji treba da se obavi nad elementima formule. Microsoft Excel ima četiri tipa računskih operatora: aritmetičke, operatore poređenja, tekstualne

More information

PARAMETRI KOJI UTIČU NA PROCENU EFIKASNOSTI RADIO-GONIOMETRIJSKIH SISTEMA U BORBI

PARAMETRI KOJI UTIČU NA PROCENU EFIKASNOSTI RADIO-GONIOMETRIJSKIH SISTEMA U BORBI Mr Vladimir Šepec, mr Saša Devetak, major Vojna akademija, Beograd PARAMETRI KOJI UTIČU NA PROCENU EFIKASNOSTI RADIO-GONIOMETRIJSKIH SISTEMA U BORBI UDC: 621.396.75 Rezime: U radu su prikazani dominantni

More information

Metode i alati projektnog menadžmenta u procesu digitalizacije

Metode i alati projektnog menadžmenta u procesu digitalizacije Metode i alati projektnog menadžmenta u procesu digitalizacije CVIJETA KRAUS, cvijeta.kraus@lzmk.hr IRINA STARČEVIĆ STANČIĆ, irinas@lzmk.hr LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD MIROSLAV KRLEŽA Što je projektni menadžment?

More information

SHOULD MARIJUANA BE LEGALOZED

SHOULD MARIJUANA BE LEGALOZED REGIONALNI CENTAR ZA TALENTE VRANJE -------------------------------------------------------------------------------------------- SHOULD MARIJUANA BE LEGALOZED Author: PETAR IVKOVIĆ 3, Gimnazija Stevan

More information

CHARACTERISTICS OF SHOOTING EFFICIENCY DURING A BASIC SHOOTING TRAINING PROGRAM INVOLVING POLICE OFFICERS OF BOTH SEXES UDC

CHARACTERISTICS OF SHOOTING EFFICIENCY DURING A BASIC SHOOTING TRAINING PROGRAM INVOLVING POLICE OFFICERS OF BOTH SEXES UDC FACTA UNIVERSITATIS Series: Physical Education and Sport Vol. 6, N o 2, 2008, pp. 147-157 Scientific Paper CHARACTERISTICS OF SHOOTING EFFICIENCY DURING A BASIC SHOOTING TRAINING PROGRAM INVOLVING POLICE

More information

NEARLY TWO DECADES OF QTC DISPERSION IN CARDIOLOGY

NEARLY TWO DECADES OF QTC DISPERSION IN CARDIOLOGY FACTA UNIVERSITATIS Series: Medicine and Biology Vol.14, No 3, 2007, pp. 107-111 UC 616.12-073.97 NEARLY TWO DECADES OF QTC DISPERSION IN CARDIOLOGY Dragan Djordjevic, Marina Deljanin Ilic, Ivan Tasic

More information

Efekti primene PECS metoda u radu sa osobama sa smetnjama u razvoju 1

Efekti primene PECS metoda u radu sa osobama sa smetnjama u razvoju 1 79 Beogradska defektološka škola Belgrade School of Special Education and Rehabilitation UDK 159.922.76.072-056.34 616.89-008.48-053.2 Pregledni rad Literature reviews Primljen Received: 17.5.2016. Prihvaćen

More information

RESULTS OF SELECTION FOR BREAST MUSCLE PERCENTAGE AND FEED CONVERSION RATIO IN PEKIN DUCKS

RESULTS OF SELECTION FOR BREAST MUSCLE PERCENTAGE AND FEED CONVERSION RATIO IN PEKIN DUCKS Biotechnology in Animal Husbandry 27 (3), p 769-776, 2011 ISSN 1450-9156 Publisher: Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun UDC 636.081.1 DOI: 10.2298/BAH1103769P RESULTS OF SELECTION FOR BREAST

More information

Brojne funkcije jednostavne za upotrebu u kompaktnom uređaju

Brojne funkcije jednostavne za upotrebu u kompaktnom uređaju MR8875 MEMORY HiCORDER Brojne funkcije jednostavne za upotrebu u kompaktnom uređaju HIOKI E.E. CORPORATION Copyright 2011 All Rights Reserved. Multi-kanalna kombinovana snimanja na izolovane kanale Čvrsto

More information

Views of Elementary School Teachers towards Students with Cochlear Implants Inclusion in the Process of Education

Views of Elementary School Teachers towards Students with Cochlear Implants Inclusion in the Process of Education Coll. Antropol. 33 (2009) 2: 495 501 Original scientific paper Views of Elementary School Teachers towards Students with Cochlear Implants Inclusion in the Process of Education Adinda Dul~i} and Koraljka

More information

Effect of Arterial Blood Pressure and Renin and Aldosterone Levels in Dogs

Effect of Arterial Blood Pressure and Renin and Aldosterone Levels in Dogs UDC 616.12-008.331.1:636.7 577.175.5:636.7 577.15:636.7 original scientific paper Acta Agriculturae Serbica, Vol. XIV, 28 (2009) 59-66 Effect of Arterial Blood Pressure and Renin and Aldosterone Levels

More information

DOSIMETRY FOR MEDICAL APPLICATION OF IONIZING RADIATIONS: CALIBRATION REQUIREMENTS AND CLINICAL APPLICATIONS

DOSIMETRY FOR MEDICAL APPLICATION OF IONIZING RADIATIONS: CALIBRATION REQUIREMENTS AND CLINICAL APPLICATIONS UDC 616-073; 539.16.073 DOI: 10.7562/SE2012.2.02.03 Original article www.safety.ni.ac.rs OLIVERA CIRAJ-BJELAC 1 MILOJKO KOVAČEVIĆ DANIJELA ARANĐIĆ ĐORDJE LAZAREVIĆ Vinca Institute of Nuclear Sciences,

More information

A VISUAL BASIC PROGRAM FOR DESIGNING OF GEAR PAIR FOR FRONT POWER TAKE-OFF UNIT OF HIGHER HP TRACTORS

A VISUAL BASIC PROGRAM FOR DESIGNING OF GEAR PAIR FOR FRONT POWER TAKE-OFF UNIT OF HIGHER HP TRACTORS Univerzitet u Beogradu Poljoprivredni fakultet Institut za poljoprivrednu tehniku Naučni časopis POLJOPRIVREDNA TEHNIKA Godina XLII Broj 3, 2017. Strane: 19 28 University of Belgrade Faculty of Agriculture

More information

THE EFFECT OF VARIOUS LEVEL OF SKIPJACK TUNA BONE MEAL (Katsuwonus pelamis L) IN RATION ON BROILER CARCASS TENDERNESS AND ABDOMINAL FAT

THE EFFECT OF VARIOUS LEVEL OF SKIPJACK TUNA BONE MEAL (Katsuwonus pelamis L) IN RATION ON BROILER CARCASS TENDERNESS AND ABDOMINAL FAT Biotechnology in Animal Husbandry 27 (4), p 1727-1731, 2011 ISSN 1450-9156 Publisher: Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun UDC 636.087.6 DOI: 10.2298/BAH1104727L THE EFFECT OF VARIOUS LEVEL OF

More information

D. Pali, Kedibone Yvonne Modika, Sophia Elisabeth Coetzee, Jovanka Levi, Bojana Koki, Nedeljka Peno

D. Pali, Kedibone Yvonne Modika, Sophia Elisabeth Coetzee, Jovanka Levi, Bojana Koki, Nedeljka Peno PROTEIN DISPERSIBILITY INDEX AND PROTEIN SOLUBILITY IN POTASSIUM HYDROXID AS INDICATORS OF THE DEGREE OF FULL- FAT SOYBEAN HEAT TREATMENT INDEKS DISPERZIJE BJELAN EVINA I RASTVORLJIVOST BJELAN EVINA U

More information

Population Drinking and Gender Gap in Suicide Mortality in Russia

Population Drinking and Gender Gap in Suicide Mortality in Russia Original paper DOI: 10.20471/dec.2017.53.02.02 Received September 6, 2017, accepted after revision November 2, 2017 Population Drinking and Gender Gap in Suicide Mortality in Russia Yury E. Razvodovsky

More information

FATTY ACID COMPOSITION OF SUBCUTANEOUS AND INTRAMUSCULAR ADIPOSE TISSUE IN EAST BALKAN PIGS

FATTY ACID COMPOSITION OF SUBCUTANEOUS AND INTRAMUSCULAR ADIPOSE TISSUE IN EAST BALKAN PIGS Biotechnology in Animal Husbandry 31 (4), p 543-550, 2015 ISSN 1450-9156 Publisher: Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun UDC 637.043'64 DOI: 10.2298/BAH1504543P FATTY ACID COMPOSITION OF SUBCUTANEOUS

More information

GENDER DIFFERENCES IN ACHIEVEMENT MOTIVATION OF EMPLOYED ADULTS

GENDER DIFFERENCES IN ACHIEVEMENT MOTIVATION OF EMPLOYED ADULTS Suvremena psihologija 19 (2016), 1, 81-89 Original scientific paper - UDK 159.922.1 DOI: 10.21465/2016-SP-191-07 GENDER DIFFERENCES IN ACHIEVEMENT MOTIVATION OF EMPLOYED ADULTS Valentina Ružić Centre for

More information

Recently there have been significant advances TERAPIJA BOLA PEDIJATRIJSKIH BOLESNIKA. ANESTEZIOLOŠKI I ASPEKTI INTENZIVNOG LEČENJA

Recently there have been significant advances TERAPIJA BOLA PEDIJATRIJSKIH BOLESNIKA. ANESTEZIOLOŠKI I ASPEKTI INTENZIVNOG LEČENJA UDK: 616-009.7-085-053.2 PAEDIATRIC PAIN MANAGEMENT FOR ANAESTHETISTS AND INTENSIVISTS ID: 197161996 Rad je saopšten na Međunarodnom simpozijumu Peti anglo srpski dani anestezije, održanom 4-6 oktobra

More information

Projektiranje informacijskih sustava. Dizajn korisničkog sučelja Ak. god. 2009/2010

Projektiranje informacijskih sustava. Dizajn korisničkog sučelja Ak. god. 2009/2010 Projektiranje informacijskih sustava Dizajn korisničkog sučelja Ak. god. 2009/2010 Sučelje Dizajn sučelja je postupak definiranja interakcije sustava sa vanjskim entitetima. Razlikujemo korisničko sučelje

More information

THE DIFFERENCES IN AEROBIC CAPACITY OF PHYSICALLY ACTIVE FEMALES IN RELATION TO THEIR AGE UDC :053.2

THE DIFFERENCES IN AEROBIC CAPACITY OF PHYSICALLY ACTIVE FEMALES IN RELATION TO THEIR AGE UDC :053.2 FACTA UNIVERSITATIS Series: Physical Education and Sport Vol. 10, N o 2, 2012, pp. 81-88 Original empirical article THE DIFFERENCES IN AEROBIC CAPACITY OF PHYSICALLY ACTIVE FEMALES IN RELATION TO THEIR

More information

Public awareness and perception of clinical trials in Montenegro A

Public awareness and perception of clinical trials in Montenegro A ISSN 2334-9492 (Online) Hospital Pharmacology. 2015; 2(3):317-321 UDC: 616-071(497.16) Public awareness and perception of clinical trials in Montenegro Snežana S. Mugoša 1, Berina I. Kučević 1, Marta S.

More information

COGnitive radio systems for efficient sharing of TV white spaces in EUropean context

COGnitive radio systems for efficient sharing of TV white spaces in EUropean context COGnitive radio systems for efficient sharing of TV white spaces in EUropean context INFSO-ICT- 248560 Paulo Marques, ICT SUMMIT 2010 www.ict-cogeu.eu Page 1 COGEU consortium Paulo Marques, ICT SUMMIT

More information

STUDY OF THE MORPHOLOGY OF OVARY AND CYTOLOGY OF OOCYTE AS BASIS FOR ESTABLISHING METHODS IVM, IVF AND EMBRYO TRANSFER**

STUDY OF THE MORPHOLOGY OF OVARY AND CYTOLOGY OF OOCYTE AS BASIS FOR ESTABLISHING METHODS IVM, IVF AND EMBRYO TRANSFER** Biotechnology in Animal Husbandry 23 (5-6), p 243-252, 2007 ISSN 1450-9156 Publisher: Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun UDC 636.082.453 STUDY OF THE MORPHOLOGY OF OVARY AND CYTOLOGY OF OOCYTE

More information

DICOM DIGITALNA SLIKA I KOMUNIKACIJA U MEDICINI DICOM - DIGITAL IMAGING AND COMMUNICATION IN MEDICINE

DICOM DIGITALNA SLIKA I KOMUNIKACIJA U MEDICINI DICOM - DIGITAL IMAGING AND COMMUNICATION IN MEDICINE INFOTEH-JAHORINA Vol. 9, Ref. E1-10, p. 934-938, March 2010. DICOM DIGITALNA SLIKA I KOMUNIKACIJA U MEDICINI DICOM - DIGITAL IMAGING AND COMMUNICATION IN MEDICINE Mirza Salihović, Siemens d.o.o Sarajevo

More information

INTERRELATIONSHIP BETWEEN THERMAL IMAGING DATA AND DAIRY TRAITS IN RED-AND-WHITE COWS**

INTERRELATIONSHIP BETWEEN THERMAL IMAGING DATA AND DAIRY TRAITS IN RED-AND-WHITE COWS** Biotechnology in Animal Husbandry 23 (5-6), p 277-282, 2007 ISSN 1450-9156 Publisher: Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun UDC 636.234 INTERRELATIONSHIP BETWEEN THERMAL IMAGING DATA AND DAIRY

More information

YELLOW AS A DOMINANT TONE

YELLOW AS A DOMINANT TONE A. Hunjet et al. Žuta boja kao dominantni ton ISSN 1330-3651 UDC/UDK 535.646-233:159.938 YELLOW AS A DOMINANT TONE Anica Hunjet, Đurđica Parac-Osterman, Mirta Benšić In the era of multimedia communication,

More information

BIOCHEMICAL EFFECTS INDUCED BY DEOXYNIVALENOL INTOXICATION IN PIGLETS **

BIOCHEMICAL EFFECTS INDUCED BY DEOXYNIVALENOL INTOXICATION IN PIGLETS ** Biotechnology in Animal Husbandry 23 (5-6), p 245-250, 2007 ISSN 1450-9156 Publisher: Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun UDC 591.2 BIOCHEMICAL EFFECTS INDUCED BY DEOXYNIVALENOL INTOXICATION

More information

Harafsheh, I.: Effect of high jump exercises on boxers on improving explosive... Sport Science 9 (2016) Issue 2: 23 28

Harafsheh, I.: Effect of high jump exercises on boxers on improving explosive... Sport Science 9 (2016) Issue 2: 23 28 EFFECT OF HIGH JUMP EXERCISES ON BOXERS ON IMPROVING EXPLOSIVE & EXTREME MUSCULAR POWER FOR LEG MUSCLES AMONG THE HASHEMITE UNIVERSITY STUDENTS IN JORDAN Ibrahim Mohammad Harafsheh Hashemite University,

More information

Unapređenje skrining programa za rano otkrivanje kancera dojke bazirano na analizi faktora rizika

Unapređenje skrining programa za rano otkrivanje kancera dojke bazirano na analizi faktora rizika INFOTEH-JAHORINA Vol. 15, March 2016. Unapređenje skrining programa za rano otkrivanje kancera dojke bazirano na analizi faktora rizika Marina Milošević Katedra za računarsko inženjerstvo Fakultet tehničkih

More information

Perceived barriers and motives to reading nutrition label among label non-users in Croatia

Perceived barriers and motives to reading nutrition label among label non-users in Croatia 52 J. RANILOVIĆ and I. C. BARIĆ: Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology PROFESSIONAL PAPER Perceived barriers and motives to reading nutrition label among label non-users in Croatia Jasmina

More information

Prikaz i razvoj Cochrane sustavnog preglednog rada intervencija

Prikaz i razvoj Cochrane sustavnog preglednog rada intervencija Pregledni članak/review doi: 10.21860/medflum2017_187363 Prikaz i razvoj Cochrane sustavnog preglednog rada intervencija Presentation and development of Cochrane systematic review of interventions Tin

More information

EFFECTS OF PHYTOGENIC ADDITIVE ON PRODUCTION AND QUALITY OF TABLE EGGS IN EARLY STAGE OF LAYING CYCLE

EFFECTS OF PHYTOGENIC ADDITIVE ON PRODUCTION AND QUALITY OF TABLE EGGS IN EARLY STAGE OF LAYING CYCLE Biotechnology in Animal Husbandry 27 (1), p 25-31, 2011 ISSN 1450-9156 Publisher: Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun UDC 636.087.7:637.4 DOI: 10.2298/BAH1101025V EFFECTS OF PHYTOGENIC ADDITIVE

More information

dr.nijaz IBRULJ redovni profesor Univerziteta u Sarajevu

dr.nijaz IBRULJ redovni profesor Univerziteta u Sarajevu dr.nijaz IBRULJ redovni profesor Univerziteta u Sarajevu E-mail: nijaz.ibrulj@ff.unsa.ba UVOD U KOGNITIVNU ZNANOST Predavanje za studente postdiplomskog studija < Odsjek za psihologiju > Sarajevo, 28.

More information

Smjernice za implementaciju: - Europski akcijski plan za smanjenje rizika od neodobrenog ulaska (upada) na uzletno-sletnu stazu

Smjernice za implementaciju: - Europski akcijski plan za smanjenje rizika od neodobrenog ulaska (upada) na uzletno-sletnu stazu IMPLEMENTACIJA EUROPSKOG AKCIJSKOG PLANA ZA SMANJENJE RIZIKA OD NEODOBRENOG ULASKA (UPADA) NA UZLETNO-SLETNU STAZU (»EUROPEAN ACTION PLAN FOR THE PREVENTION OF RUNWAY INCURSIONS«) Zrakoplovno sigurnosna

More information

INITIAL MODEL OF MEN'S MUSCLE STRUCTURE INDICATORS DEFINED BY THE METHOD OF MULTICHANNEL BIOELECTRICAL IMPEDANCE UDC

INITIAL MODEL OF MEN'S MUSCLE STRUCTURE INDICATORS DEFINED BY THE METHOD OF MULTICHANNEL BIOELECTRICAL IMPEDANCE UDC FACTA UNIVERSITATIS Series: Physical Education and Sport Vol. 11, N o 1, 2013, pp. 23-33 Original research article INITIAL MODEL OF MEN'S MUSCLE STRUCTURE INDICATORS DEFINED BY THE METHOD OF MULTICHANNEL

More information

Correlation between body weight before slaughter and slaughter yields broiler carcasses of different lines

Correlation between body weight before slaughter and slaughter yields broiler carcasses of different lines UDC: 636.52/.58.084.5 COBISS.SR-ID: 212215820 Original research paper Acta Agriculturae Serbica, Vol. XIX, 38 (2014); 151-157 1 Correlation between body weight before slaughter and slaughter yields broiler

More information

viša razina LISTENING PAPER

viša razina LISTENING PAPER Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja viša razina LISTENING PAPER 12 Prazna stranica 99 UPUTE Pozorno slijedite sve upute. Ne okrećite stranicu i ne rješavajte test dok to ne odobri dežurni

More information

THE EFFECT OF FERMENTED MIXED COCONUT OIL AND TOFU SOLID WASTE SUPPLEMENT ON MEAT TENDERNESS AND CHOLESTEROL OF BROILER

THE EFFECT OF FERMENTED MIXED COCONUT OIL AND TOFU SOLID WASTE SUPPLEMENT ON MEAT TENDERNESS AND CHOLESTEROL OF BROILER THE EFFECT OF FERMENTED MIXED COCONUT OIL AND TOFU SOLID WASTE SUPPLEMENT ON MEAT TENDERNESS AND CHOLESTEROL OF BROILER H. A. W. Lengkey 1, F. R.wolayan 2, M. Najoan 2, P. Edianingsih 1, B. Bagau 2 1 Faculty

More information

APPLICATION OF COMPUTER MODELS OF MITKOVIĆ SELFDYNABIZABLE INTERNAL FIXATOR IN REHABILITATION OF FEMUR TRAUMAS UDC

APPLICATION OF COMPUTER MODELS OF MITKOVIĆ SELFDYNABIZABLE INTERNAL FIXATOR IN REHABILITATION OF FEMUR TRAUMAS UDC FACTA UNIVERSITATIS Series: Mechanical Engineering Vol. 8, N o 1, 2010, pp. 27-38 APPLICATION OF COMPUTER MODELS OF MITKOVIĆ SELFDYNABIZABLE INTERNAL FIXATOR IN REHABILITATION OF FEMUR TRAUMAS UDC 616.718.4

More information

PSYCHOSIS IN ACQUIRED IMMUNE DEFICIENCY SYNDROME: A CASE REPORT

PSYCHOSIS IN ACQUIRED IMMUNE DEFICIENCY SYNDROME: A CASE REPORT PSYCHOSIS IN ACQUIRED IMMUNE DEFICIENCY SYNDROME: A CASE REPORT Milena Stašević 1 Ivana Stašević Karličić 2,3 Aleksandra Dutina 2,3 UDK: 616.895-02-07 1 Clinic for mental disorders Dr Laza Lazarevic, Belgrade,

More information

AFEKAT ILI KOGNICIJE: PROVERA DVA MODELA REKURENTNOSTI DEPRESIJE

AFEKAT ILI KOGNICIJE: PROVERA DVA MODELA REKURENTNOSTI DEPRESIJE UNIVERZITET U NOVOM SADU FILOZOFSKI FAKULTET ODSEK ZA PSIHOLOGIJU AFEKAT ILI KOGNICIJE: PROVERA DVA MODELA REKURENTNOSTI DEPRESIJE DOKTORSKA DISERTACIJA Mentor: Prof. dr Mikloš Biro Kandidat: Jelena Sokić

More information

ENG B ENGLESKI JEZIK. osnovna razina ISPIT ČITANJA I PISANJA (Reading and Writing Paper) ENGB.32.HR.R.K1.16

ENG B ENGLESKI JEZIK. osnovna razina ISPIT ČITANJA I PISANJA (Reading and Writing Paper) ENGB.32.HR.R.K1.16 ENG B ENGLESKI JEZIK osnovna razina ISPIT ČITANJA I PISANJA (Reading and Writing Paper) ENG32.HR.R.K1.16 12 1.indd 1 20.4.2016. 10:21:22 Prazna stranica 99 2.indd 2 20.4.2016. 10:21:22 OPĆE UPUTE Pozorno

More information

YUTRIB O5 9 ta JUGOSLIVENSKA KONFERENCIJA O TRIBOLOGIJI JUN Kragujevac, Srbija i Crna gora

YUTRIB O5 9 ta JUGOSLIVENSKA KONFERENCIJA O TRIBOLOGIJI JUN Kragujevac, Srbija i Crna gora YUTRIB O5 9 ta JUGOSLIVENSKA KONFERENCIJA O TRIBOLOGIJI JUN.15-18. 2005 Kragujevac, Srbija i Crna gora TRIBOLOŠKI REGULATORI I TRIBOLOŠKI ISPRAVNO KONSTRUISANJE Prof.Dr SLOBODAN TANASIJEVIĆ, Mašinski fakultet,

More information

THE EFFECT OF GENOTYPE ON MUSCLE FIBRE CHARACTERISTICS OF M. Longissimus lumborum OF FATTENERS **

THE EFFECT OF GENOTYPE ON MUSCLE FIBRE CHARACTERISTICS OF M. Longissimus lumborum OF FATTENERS ** Biotechnology in Animal Husbandry 23 (5-6), p 267-275, 2007 ISSN 1450-9156 Publisher: Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun UDC 636.4 THE EFFECT OF GENOTYPE ON MUSCLE FIBRE CHARACTERISTICS OF

More information

CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF FRESH, FROZEN AND EMULSIONS OF PORK SKINS.

CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF FRESH, FROZEN AND EMULSIONS OF PORK SKINS. CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF FRESH, FROZEN AND EMULSIONS OF PORK SKINS. D. Andronikov 1, D.Naseva 1, N. Taskov 2, D. Saneva 2, A. Kuzelov 1 1 Department of Food Technology and processing of

More information

Redukcija tjelesne težine

Redukcija tjelesne težine Prehrambeni suplementi i redukcija tjelesne težine Damir Sekulić Sveučilište u Splitu Redukcija tjelesne težine jedan od glavnih ciljeva u transformaciji morfoloških obilježja moguće da se radi o najčešćem

More information