Упутство за израду мастер рада

Size: px
Start display at page:

Download "Упутство за израду мастер рада"

Transcription

1 МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ Упутство за израду мастер рада Београд, јун год

2 ПОСТУПАК ПРИЈАВЕ, ИЗРАДЕ И ОДБРАНЕ МАСТЕР РАДА Мастер рад је опширнији писани стручни рад у којем се обрађује одабрана тема. Пише се на завршетку мастер студија и брани се након испуњених свих наставних обавеза, положених испита, написаних и оцењених семинарских радова, и обављене стручне праксе. Израда мастер рада пружа студенту прилику да развије своје академске способности и да применом одговарајућих метода унапреди знање у одабраној тематској области. Рад укључује формулацију, анализу једног или више истраживачких питања, примену метода за извођење истраживања, интерпретацију, дискусију и доношење закључака и препорука које из њих проистичу. Независно истраживање је врхунац академског искуства стечених током наставе и самосталног рада у оквиру студијског програма мастер академских студија. Известан аспект истраживања мора да буде оригиналан, без обзира да ли се ради о сопственом раду или интерпретацији налаза других. По форми и квалитету рад треба да је написан тако да задовољава критеријуме публиковања у часописима са рецензијом који се цитирају у SSCI базама или часописима који су на листи Министарства науке и технолошког развоја Републике Србије из друштвених наука. Врста мастер рада зависно од извора информација и података који се у њему користе може бити 1 : рад који се заснива на подацима из литературе ( qualitative thesis ) и рад који се заснива на подацима специјално прикупљеним за потребе рада или прикупљени за потребе истраживачког пројекта ( quantitative thesis ). У првом случају рад ће се базирати на анализи одређеног питања из области и на основу синтезе постојећих и нових података да анализира постојеће стање. Коришћењем литературе презентира и дискутује различита мишљења формирајући своје на основу доказа из литературе. Део оваквог рада можe бити и студија случаја. Код друге врсте рада основа су подаци и њихова анализа који се прикупљају за потребе мастер рада овог студијског програма коришћењем различитих научних метода (анкета, интервју, посматрање, и сл.). Тако добијени, анализирани и продискутовани подаци упоређују се са подацима добијеним из секундарних извора (које је прикупио, анализирао и објавио неко други). Студент самостално обрађује неки сложенији проблем из подручја одређене струке, укључујући и истраживање шире области на коју се тема односи. Обим мастер рада зависи од врсте и сложености проблема о којем се пише, а по правилу износи од 60 до 80 страна текста А4 формата (без сажетка, садржаја, пописа литературе, пописа слика, табела, прилога и биографије). 1 Универзитет у Београду Медицински факултет, Република Србија Министарство здравља, Универзитет у Београду Факултет организационих наука, Дипломске академске студије из Менаџмента у систему здравствене заштите мастер, ( )

3 Поступак пријаве мастер рада је формализован и састоји се од више корака, а поступак његове одбране је прецизно одређен. 1. Поступак пријаве теме мастер рада Тема мастер рада договара се с ментором рада. Ментор може бити сваки наставник који је учествовао у реализацији наставе на програму, у научно-наставном звању доцента или професора. Пријава теме испуњава се према Обрасцу за пријаву мастер рада (Прилог 1.). Образац се предаје надлежној служби Универзитета, а у складу са Упутством за попуњавање пријаве теме за израду мастер рада. У Упутству су дефинисани: 1. Садржај рада састоји се од назива поглавља и подпоглавља која чине рад. 2. Образложење теме треба да буде јасно и прецизно, највише на пола стране. У образложењу треба указати на актуелност теме, изводљивост планираних истраживања, као и применљивост очекиваних резултата истраживања. 3. Попис литературе чини домаћа и страна литература којом студент намерава да се служи у изради мастер рада, а којим доказује своју упућеност у тему коју је одабрао. 4. Изјава о академској честитости налази се у прилогу 3. Теме мастер радова усваја Веће за студије при Универзитету Универзитета у Београду. Обавештење о одобреним пријавама објављује се на сајту студија Универзитета у Београду. Рок за израду мастер рада је до истека трајања студентских права. Ментор и студент заједнички праве план израде мастер рада како би се могао пратити ток и време израде. О плану рада и резултатима ментор и студент обавештавају руководиоца студијског програма. Уколико дође до било каквих одступања о измени плана обавештава се руководилац пре истека прописаних рокова како би се могли решити проблеми.

4 2. Структура мастер рада Мастер рад треба да има следеће делове: Корице Насловна страна Наслов Страница са захвалницом или посветом Сажетак и кључне речи (на српском и енглеском језику) Биографија студента Садржај Попис коришћених скраћеница Попис слика Попис табела Увод Поглавља Закључак Попис литературе Прилози Наслов. Наслов рада треба обухватити главну идеју рада, да буде јасан и једнозначан. Захвалница или посвета. Ова страница није обавезна, међутим, пружа прилику да се изрази захвалност појединцима (колегама, породици, и сл.) и институцијама који су на било који начин (саветима, литературом, документима, финансијски) помогли током израде рада, као и ментору и члановима комисије. Сажетак и кључне речи. Сажетак је језгровит приказ мастер рада на највише једној страни. Он садржи све битне информације о раду: циљеве истраживања, примењену методологију, добијене резултате и битне закључке. Пише се на српском и енглеском језику. На крају се наводе кључне речи (до 5) на српском и енглеском језику. Биографија студента. Биографија треба да садржи податке о датуму и месту рођења, школовању и усавршавању, познавању страних језика и осталим значајним стручним знањима и активностима. Обим биографије може бити дужине од пола до једне стране. Садржај. Садржај је попис поглавља и потпоглавља са редним бројем страна на којима она започињу. Треба да буде разрађен на највише три нивоа дубине. Називи поглавља пишу се великим, подебљаним словима и означавају се редним бројевима (римским или арапским), а потпоглавља малим словима и бројевима другог (трећег) нивоа. Пример: 1. УВОД 2. МОТИВАЦИЈА 2.1. Појам мотивације Различити теоријски приступи 2.2. Масловљева теорија

5 Прилози и литература се не нумеришу као наслови. Попис коришћених скраћеница, слика и табела. Све скраћенице коришћене у раду наводе се у попису, са својим пуним називима. Слике (графови) и табеле приказане у раду наводе се у посебном попису. Тај попис садржи број и назив илустрације који одговара ономе у тексту рада, као и број стране на којој се она налази. Увод. У уводу се на јасан и концизан начин описује тема рада, истраживачки циљеви и проблеми, односно истраживачка питања, методе прикупљања и анализе података, хипотезе, структура и садржај рада. Обим увода не би требало да пређе две стране. Средњи део рада. Средњи део рада састоји се од поглавља и потпоглавља одговарајућих наслова. У поглављима се износе теоријска сазнања о подручју (теми) рада, као и приказ резултата анализе или емпиријског истраживања, уз објашњења значења добијених резултата. Овај део рада заснива се на анализи довољног броја извора литературе (не мање од 15). Обим средњег дела рада требало би да је око 50 страна. Закључак. У закључку се износе најважнија решења постављеног проблема истраживања, односно одговори на постављена питања. У закључку се не износе нова сазнања, нови подаци или информације. Овде се по правилу не наводе нови извори и не упућује на литературу. Обим закључка требало би да буде од једне до две стране. Попис литературе. У попису се наводе сви извори који су коришћени у раду. Не наводе се радови који се у раду не цитирају, нити они на које се у раду не упућује. Прилози. Уколико се при изради мастер рада користе анкетни упитници, различити документи (нпр. Закон о спречавању злостаљања на раду, Конвенција о људским правима и основним слободама), обрасци и слично, онда их треба приложити на самом крају рада. Прилози се означавају редним бројевима.

6 3. Основна техничка упутства за писање мастер рада Стил и форма писања. Радови се пишу српским књижевним језиком, ћирилицом или латиницим. Текст треба да буде правописно и граматички исправан, јасан и без штампарских грешака. Рад се пише на папиру формата А4 (210 мм x 297 мм) и штампа на белом папиру само са једне стране листа. Страна не сме имати више од 32 реда односно знакова. Врста слова Times New Roman или Arial, величина слова 12. Да би рад био прегледан и лако читљив поштовати следеће захтеве: 1) све маргине (горе, доле, лево и десно) треба да буду 2,5 цм; 2) користити проред од 1,5 за текст, а једноструки проред за наслове и поднаслове, наслове табела, фусноте, цитате и референце; 3) бројке и текст у графиконима, табелама и легендама могу да буду ситнији, али под условом да су јасно читљиви. Стране рада треба да буду нумерисане. Странице се обележавају почевши од Увода (страна 1, али се број не појављује). Читав текст рада обележити арапским бројевима (по реду), који се налазе у доњем десном углу странице. Свако поглавље рада треба да почне на новој страни. Текст сваке стране треба да буде логично рашчлањен на пасусе. Пасуси се одвајају празним редом. Почетак пасуса се не увлачи. Рад треба да буде тврдо укоричен. Слике, графикони, табеле. Слике, графикони, табеле се нумеришу арапским бројевима редоследом од почетка рада (Табела 1: Структура запослених по гдинама старости); Графикон 5: Заступљеност жена у одлучивању). Пишу се италиком. Наслови табела стављају се изнад, а графикона и слика испод. Уколико се слике преузимају, неопходно је навести извор из којих су преузети, по истом систему цитирања. Цитати. У раду се увек мора означити када се преузимају туђи текст, ставови, идеје и подаци. Цитати морају бити апсолутно тачни (користити исте речи и интерпункцију као у оригиналном раду) и морају бити обележени знацима навода. Цитирање може бити у тексту или у фус нотама. Ознака цитата не може бити у наслову или поднаслову рада. Литература која се цитира у раду треба да се односи на тему рада (у ширем и ужем смислу) и да подржава методски план (дизајн), статистичке тестове и технике коришћене у раду. Референце треба да су ажуриране и потпуно тачне. Све цитате треба преузети из оригиналних извора, како би се обезбедила тачност у сваком детаљу. Све цитиране библиографске јединице (цитати) наведене у тексту морају да буду укључене у списак литературе (референци) на крају рада и свака референца са тог списка мора да је цитирана у тексту.

7 Постоје разни системи цитирања (нпр. харвардски, ванкуверски, АPA American Psyhological Association, MLA Modern Language Association) са модалитетима. Најчешће се користи ванкуверски или харвардски стил цитирања литературе (референци) 2. У случају коришћења харвардског стила у тексту рада се пишу ауторово презиме и година публиковања цитиране референце. Ако постоје само два аутора, могу се писати презимена оба аутора. Уколико има више аутора, препоручује се да се наводи име првог, а иза се додаје: и др. (енгл: et al.). Пример у тексту: (Дракулић, 2001) Пример у Литератури: Књига: Један аутор Два аутора Више аутора Дракулић М. (2001), Основи Пословног права, Факултет организационих наука, Београд Дракулић М., Дракулић Р. (2010), Регулација Интернета, РАТЕЛ, Београд Дракулић М., Кривокапић Ђ., и др. (2010), Еколошко право, WUS Austria, Пољопривредни факултет, Факултет организационих наука, Београд Институција уместо аутора General Assembly of Unated Nations (2006), Convention on the Rights of Persons with Disabilities and the Optional Protocol Unated nations The Convention on the Rights of Persons with Disabilities and its Optional Protocol, New York Други тип (докторска дисертација, дипломски рад и сл.) Драгичевић Н. (2009), Поновно коришћење информација у јавном сектору, дипломски рад, Факултет организационих наука Чланак у часопису: Klug H. (2002), Straining the Law: Conflicting Legal Premises and the Governance of Aquatic Resources, Society & Natural Resources: An International Journal, Volume 15, Issue 8, Pages Милић, Н., Цитирање литературе у научном раду, 0naucnom%20radu.pdf, ( )

8 Чланак у часопису електронско издање: Дракулић М., Дракулић Р. (2010), Европска перспектива регулисања Интернет услуга: изазов традиционалном европском праву, Телекомуникације, br. 6, :_evropska_perspektiva_regulisanja_internet_usluga:_izazov_tradicionalnom_evropskom_pra vu.299.html Чланак на скупу: Krivokapic Dj., Drakulic M., Jovanovic S. (2010), Provision of Games of Chance over internet in Republic of Serbia: Current Legal Problems, SymOrg 2010, Zlatibor, Zbornik radova, str Наслови радова, књига, чланака, докумената могу бити под знацима навода и у италику. Уколико се користи ванкуверски стил, цитиране библиографске јединице (референце) обележавају се у самом тексту рада арапским бројевима према редоследу појављивања. Пример: Књига: Дракулић М., Основи Пословног права, Београд, Факултет организационих наука, Други тип (докторска дисертација, дипломски рад и сл.) Драгичевић Н., Поновно коришћење информација у јавном сектору, дипломски рад, Београд, Факултет организационих наука, Чланак у часопису: Klug H., Straining the Law: Conflicting Legal Premises and the Governance of Aquatic Resources, Society & Natural Resources: An International Journal, Volume 15, Issue 8, 2002, Pages Чланак у часопису електронско издање: Дракулић М., Дракулић Р., Европска перспектива регулисања Интернет услуга: изазов традиционалном европском праву, Телекомуникације, 6/2010., :_evropska_perspektiva_regulisanja_internet_usluga:_izazov_tradicionalnom_evropskom_pra vu.299.html Чланак на скупу: Krivokapic Dj., Drakulic M., Jovanovic S., Provision of Games of Chance over internet in Republic of Serbia: Current Legal Problems, SymOrg 2010, Zlatibor, Zbornik radova, 2010., str

9 Wikipedia не може бити релеванта референца. Уколико се користе извори преузети са интернета мора се тачно означити назив документа или позив на чланак, е књигу, са свим релевантним подацима 3. Електронска пошта ( ), билтени, службена писма, дискусије стручњака у групама, форумима сматрају се личном комуникацијом, јер нису приступачни свима. Лична комуникација се, ако је то неопходно, може цитирати само у оквиру текста (у малој загради) и не сме да буде на страници са референцама. Списак литературе, дат у одељку Литература, налази се на крају рада и почиње на посебној страници и садржи само референце које су цитиране у тексту рада. Код ванкуверског стила редослед референци је одређен редоследом њиховог појављивања у тексту рада и бележи се арапским бројевима, док је код харвардског стила дат азбучним/абецедним редом презимена аутора или наслова документа и бележи се арапским бројевима. О избору једног од два стила, као и о финесама цитирања треба се унапред договорити са ментором. Битно је бити доследан и у целом тексту користити исти начин цитирања. Прецизно упутство о начину цитирања и упућивања на извор може се наћи на веб страници Народне библиотеке. Плагијати. Плагијат је рад (студента) којим се врши копирање туђих идеја и њихово презентовање као сопствених, без одговарајућег признавања ауторства. Копирање туђих идеја може бити извршено из писаних радова (књиге, чланци), података, слика или других извора који могу бити представљени у табелама, дијаграмима, дизајну, плановима, фотографијама, филму, музици, формулама, вебсајтовима и компјутерским програмима. Плагијат укључује и предствљање, употребу и дистрибуирање рада предавача или других студената као сопствених Примери цитирања библиографских јединица применом различитих стилова, ( ) Кривокапић Ђ., ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ПРАВИЛНИКА О ДИСЦИПЛИНСКОЈ ОДГОВОРНОСТИ СТУДЕНАТА, предлог Универзитету у Београду, јуни 2010.

10 4. Поступак одбране мастер рада По завршетку писања мастер рада, студент, у договору са ментором, предаје по један примерак одштампаног рада ментору и члановима Комисије за одбрану рада. По добијању сагласности ментора и чланова комисије, рад се коричи у потребан број примерака и предаје надлежној служби. Уз рад је потребно приложити примерак рада у дигиталном облику, искључиво на компакт диску (CD), у PDF или MS Word формату. Најкасније 30 дана од дана предаје, организује се усмена одбрана рада. Датум одбране мастер рада објављује се на интернет сајту студија. Одбрана мастер рада је усмена и јавна. Одбрана се одвија по стандардном протоколу: 1. Ментор отвара поступак одбране информишући присутне о одлуци Већа мултидисциплинарних студија о прихватању теме и члановима Комисије за одбрану. 2. Ментор позива студента да изложи рад у трајању од 30 минута. 3. Након студентовог излагања, ментор позива чланове Комисије да дају мишљење о раду и поставе питања. 4. Студент одговара на постављена питања, након чега се чланови Комисије или студент повлаче, а Комисија доноси одлуку. 5. Чланови Комисије за одбрану једногласно или већином гласова доносе одлуку о успешности одбране мастер рада и потписују Записник о одбрани. 6. Ментор јавно саопштава одлуку Комисије за одбрану и закључује поступак одбране мастер рада. Потписани Записник ментор предаје надлежној служби. У року од 5 радних дана, студент добија Потврду о завршеним мастер студијама, а Диплома и Додатак дипломи му се уручују на јавној промоцији.

11 ПРИЛОГ 1. - Образац за пријаву теме мастер рада ВЕЋУ ЗА СТУДИЈЕ ПРИ УНИВЕРЗИТЕТУ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ПРИЈАВА ТЕМЕ ЗА ИЗРАДУ МАСТЕР РАДА Обраћам се Већу за студије при Универзитету Универзитета у Београду са молбом да ми се, као студенту академских мастер студија: одобри израда мастер рада. Наслов тезе: Научни циљ предложене тезе: Циљ ове тезе је... Предмет рада:

12 Методе рада: Структура (по поглављима): Увод кратко резимирање задатка овог рада. Прво поглавље Друго поглавље - Треће поглавље Четврто поглавље Пето поглавље... Закључак.

13 Литература:... Радна биографија:... Ментор Кандидат

14 Прилог 2. - Корице мастер рада, пример Универзитет у Београду (12 пт, Болд) Назив мастер студија (12 пт, Болд) Мастер рад (12 пт, Болд) НАСЛОВ МАСТЕР РАДА (16 пт, Болд) Име и презиме студента, број индекса (14 пт, Болд) Ментор: Име и презиме ментора (14 пт, Болд) Београд, месец, година. (12 пт, Болд)

15 ПРИЛОГ 3. - Изјава о академској честитости Име и презиме студента, број индекса Својим потписом гарантујем да ћу се у току студија, а нарочито у току израде мастер рада, у потпуности уздржати од плагирања, односно копирања туђих идеја и њиховог презентовање као сопствених, без одговарајућег признавања ауторства. Разумем да копирање туђих идеја може бити извршено из књига и часописа и података који могу бити представљени у табелама, дијаграмима, дизајну, плановима, фотографијама, филму, музици, формулама, вебсајтовима, компјутерским програмима и на други начин. Јасно ми је да плагијат такође укључује и представљање, употребу и дистрибуирање рада предавача или других студената као сопствених. Свестан сам да намерним присвајањем идеја других и приказивањем као сопствених чиним повреде Закона о ауторском и сродним правима, као и других закона и одговарајућих аката Универзитета у Београду. У Београду, Потпис студента

МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТ Гоце Делчева 8а, Београд

МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТ Гоце Делчева 8а, Београд Упутство за израду завршног рада на студијама првог степена Садржај: 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ 2. ВЕЗЕ СА ДРУГИМ ДОКУМЕНТИМА 3. ТЕРМИНИ И ДЕФИНИЦИЈЕ 4. ПОСТУПАК РАДА 5. ОДГОВОРНОСТ И ОВЛАШЋЕЊА 6. ПРИЛОЗИ

More information

ЗАХТЕВ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ СТРАНЕ ВИСОКОШКОЛСКЕ ИСПРАВЕ РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА APPLICATION FOR ACADEMIC RECOGNITION OF A FOREIGN HIGHER EDUCATION DOCUMENT

ЗАХТЕВ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ СТРАНЕ ВИСОКОШКОЛСКЕ ИСПРАВЕ РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА APPLICATION FOR ACADEMIC RECOGNITION OF A FOREIGN HIGHER EDUCATION DOCUMENT УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ Универзитетски трг бр. 2 Република Србија ЗАХТЕВ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ СТРАНЕ ВИСОКОШКОЛСКЕ ИСПРАВЕ РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА APPLICATION FOR ACADEMIC RECOGNITION OF A FOREIGN HIGHER EDUCATION

More information

Структуру семинарског рада чини: Насловна страна Садржај Текст (увод, основни текст, закључак) Литература

Структуру семинарског рада чини: Насловна страна Садржај Текст (увод, основни текст, закључак) Литература ВИСОКА МЕДИЦИНСКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У ЋУПРИЈИ УПУТСТВО ЗА ПИСАЊЕ СЕМИНАРСКОГ РАДА Усвојено од стране Комисје за контролу и унапређење квалитета 24.12.2014.године Семинарски рад представља врсту

More information

ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У КРАГУЈЕВЦУ ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О ИЗРАДИ И ОДБРАНИ ЗАВРШНОГ РАДА Крагујевац, 2016. године 14 Наставно веће Високе техничке школе струковних студија у Крагујевцу

More information

ПРАВИЛНИК О докторским академским студијама

ПРАВИЛНИК О докторским академским студијама УНИВЕРЗИТЕТ ПРИВРЕДНА АКАДЕМИЈА У НОВОМ САДУ Факултет за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду ПРАВИЛНИК О докторским академским студијама Нови Сад, 2016.г. 1 УНИВЕРЗИТЕТ ПРИВРЕДНА АКАДЕМИЈА У

More information

П Р А В И Л Н И К О ЗАВРШНОМ ( ДИПЛОМСКОМ) РАДУ

П Р А В И Л Н И К О ЗАВРШНОМ ( ДИПЛОМСКОМ) РАДУ ВИСОКA ШКОЛЕ ЗА ПРИМИЈЕЊЕНЕ И ПРАВНЕ НАУКЕ ПРОМЕТЕЈ БАЊА ЛУКА П Р А В И Л Н И К О ЗАВРШНОМ ( ДИПЛОМСКОМ) РАДУ Бања Лука, фебруар 2012. На основу члана 152. Статута Високе школе за примијењене и правне

More information

П Р А В И Л Н И К О СТУДИРАЊУ НА ДОКТОРСКИМ СТУДИЈАМА И СТИЦАЊУ ЗВАЊА ДОКТОРА НАУКА

П Р А В И Л Н И К О СТУДИРАЊУ НА ДОКТОРСКИМ СТУДИЈАМА И СТИЦАЊУ ЗВАЊА ДОКТОРА НАУКА На основу члана 87 став 10 Закона о високом образовању ( Сл Гласник РС, број 76/05), члана 92 Статута Универзитета у Београду и члана 44 и 74 Статута Техничког факултета у Бору, Наставно-научно веће Техничког

More information

СТАНДАРДИ И ПРОЦЕДУРЕ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ОСНОВНИХ И МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ

СТАНДАРДИ И ПРОЦЕДУРЕ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ОСНОВНИХ И МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ СТАНДАРДИ И ПРОЦЕДУРЕ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ОСНОВНИХ И МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ (ПРЕЧИШЋЕН ТЕКСТ) Крагујевац, 2017. године

More information

ПОСЕБНИ УСЛОВИ КОНКУРСА ЗА УПИС СТУДЕНАТА

ПОСЕБНИ УСЛОВИ КОНКУРСА ЗА УПИС СТУДЕНАТА ПОСЕБНИ УСЛОВИ КОНКУРСА ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ СТУДИЈСКИХ ПРОГРАМА МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА КОЈЕ РЕАЛИЗУЈЕ МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ЗА ШКОЛСКУ 2018/19. ГОДИНУ Овим документом

More information

П Р А В И Л Н И К О СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА-СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

П Р А В И Л Н И К О СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА-СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ На основу члана 97 став 1 Закона о високом образовању (,,Службени гланик РС бр.88/2017), и на основу члана 33 став 1 тачка 1 Статута ВТШСС-Звечан, Наставно-стручно веће Високе техничке школе струковних

More information

кроз болоњски процес и нови систем студирања

кроз болоњски процес и нови систем студирања Издавач: Универзитет у Новом Саду Трг Доситеја Обрадовића 5 Нови Сад Финансирано од стране Европске Комисије у оквиру CARDS SCM Tempus Projekta C009B04 Implementation of ECTS at Universities in Serbia

More information

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Пољопривредни факултет Универзитета у Београду Ужа научна, oдносно уметничка област: Хемија Број

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПЛАН JАВНИХ НАБАВКИ ЗА ГОДИНУ

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПЛАН JАВНИХ НАБАВКИ ЗА ГОДИНУ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Адреса: Стдентски трг 1, 11000 Београд, Репблика Србија Тeл.: 011 3207400; Фaкс: 011 2638818; E-mail: officebu@rect.bg.ac.rs УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПЛАН JАВНИХ НАБАВКИ ЗА ГОДИНУ

More information

Образовно-научно поље друштвено-хуманистичке науке Научна област, ужа научна област, специјалност

Образовно-научно поље друштвено-хуманистичке науке Научна област, ужа научна област, специјалност ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Дарко Хинић Година и место рођења 1976. Крагујевац Звање Ванредни професор е-mail dhinic@kg.ac.rs

More information

Kултурни дистрикт у Берну: РЕГЕНЕРАЦИЈА и РЕЦИКЛАЖА комплекса са идејним решењем објекта (студентски конкурс за Шиндлерову награду 2012)

Kултурни дистрикт у Берну: РЕГЕНЕРАЦИЈА и РЕЦИКЛАЖА комплекса са идејним решењем објекта (студентски конкурс за Шиндлерову награду 2012) МОДУЛ М9 - Мастер пројекат, 30 ЕСПБ 4. семестар дипломских академских студија, 2011/12 М9.1. Теза мастер пројекта - 10 ЕСПБ М9. 2. Архитектонско-урбанистички или урбанистички пројекат 20 ЕСПБ наслов -

More information

ПРАВИЛНИК О МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА И AKАДЕМСКОМ ПРИЗНАВАЊУ ПЕРИОДА МОБИЛНОСТИ. Основне одредбе. Члан 1.

ПРАВИЛНИК О МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА И AKАДЕМСКОМ ПРИЗНАВАЊУ ПЕРИОДА МОБИЛНОСТИ. Основне одредбе. Члан 1. На основу члана 31. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, бр. 76/2005, 97/2008, 44/2010) и члана 73. став 1. тачка 12. и члана 94. Статута Универзитета у Новом Саду (од 28.12.2010.године),

More information

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6 ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У НОВОМ САДУ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и орган који је именовао комисију 29. 06. 2017. године; решење

More information

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Пољопривредни факултет Универзитет у Београду Ужа научна, oдносно уметничка област: Технолошка

More information

ПРАВИЛНИК О ОСНОВНИМ И МАСТЕР АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА. Основне одредбе

ПРАВИЛНИК О ОСНОВНИМ И МАСТЕР АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА. Основне одредбе Универзитет у Нишу ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Број:01-655/4 26.03.2013. године Наставно-научно веће Правног факултета у Нишу, на предлог Статутарне комисије, а на основу чл. 20-27. Статута Правног факултета у Нишу,

More information

Standard 0. Introductory remarks about the study programme

Standard 0. Introductory remarks about the study programme Стандард 0: Уводне напомене о студијском програму Standard 0. Introductory remarks about the study programme Текст стандарда на српском језику: Студијски програм мастер академских студија Пословна економија

More information

Комисија за јавну набавку. Измена Конкурсне документације број: 2 Датум: године

Комисија за јавну набавку. Измена Конкурсне документације број: 2 Датум: године Сходно члану 63. став 1. Закона о јавним набавкама ( Службени гласник Републике Србије, број 124/12, 14/15 и 68/15), Институт за кукуруз Земун Поље, улица Слободана Бајића број 1, Београд, Земун, у поступку

More information

П Р А В И Л Н И К О С Т У Д И Р А Њ У

П Р А В И Л Н И К О С Т У Д И Р А Њ У На основу члана 87. Закона о високом образовању ( Службени Гласник РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, 44/10, 93/12 и 89/13) и члана 43 Статута Хемијског факултета у Београду, Наставно-научно веће Хемијског факултета

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД МАСТЕР АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД МАСТЕР АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД МАСТЕР АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА Садржај: Увод Стандард 1. Структура студијског програма Стандард 2. Сврха студијског програма Стандард 3. Циљеви

More information

ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО

ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД МАСТЕР АКАДЕМСКИE СТУДИЈE ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО Садржај: Уводна табела 1 Стандард 1. Структура студијског програма 2 Стандард 2. Сврха студијског

More information

ПРАВИЛНИК О МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА И AKАДЕМСКОМ ПРИЗНАВАЊУ ПЕРИОДА МОБИЛНОСТИ

ПРАВИЛНИК О МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА И AKАДЕМСКОМ ПРИЗНАВАЊУ ПЕРИОДА МОБИЛНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТИ, АНАЛИТИКА И АРХИВА ПРАВИЛНИК О МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА И AKАДЕМСКОМ ПРИЗНАВАЊУ ПЕРИОДА МОБИЛНОСТИ Донет на седници Сената Универзитета у Новом Саду одржаној 4.7.2011. године

More information

ТМ Г. XXXVI Бр. 1 Стр Ниш јануар - март UDK 371.3::33

ТМ Г. XXXVI Бр. 1 Стр Ниш јануар - март UDK 371.3::33 ТМ Г. XXXVI Бр. 1 Стр. 291-304 Ниш јануар - март 2012. UDK 371.3::33 Прегледни чланак Примљено: 17. 06. 2009. Беба Ракић Мира Ракић Мегатренд Универзитет Факултет за пословне студије Београд СТУДИЈА СЛУЧАЈА

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6.

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и орган који је именовао комисију 26. 10. 2017, на основу Одлуке Наставно

More information

И З В Е Ш Т А Ј. Наставно-научном већу Математичког факултета Универзитета у Београду

И З В Е Ш Т А Ј. Наставно-научном већу Математичког факултета Универзитета у Београду Наставно-научном већу Математичког факултета Универзитета у Београду На 333. седници Наставно-научног већа Математичког факултета, Универзитета у Београду, од 24.06.2016. године одређени смо у Kомисију

More information

др Милена Марјановић, професор

др Милена Марјановић, професор РЕПУБЛИКА СРБИЈА Висока пословна школа струковних студија Бр. 10.11.2008.год. Лесковац, Дурмиторска 19 Тел. 016/254 961, факс: 016/242 536 e mail: mail@vspm.edu.yu website: www.vspm.edu.yu Настaвном већу

More information

ФАКУЛТЕТ 35/189 ВЕЋЕ НАУЧНИХ ОБЛАСТИ ТЕХНИЧКИХ НАУКА (Назив већа научне области и коме се захтев упућује)

ФАКУЛТЕТ 35/189 ВЕЋЕ НАУЧНИХ ОБЛАСТИ ТЕХНИЧКИХ НАУКА (Назив већа научне области и коме се захтев упућује) Образац 1. ТЕХНОЛОШКО-МЕТАЛУРШКИ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ 35/189 ВЕЋЕ НАУЧНИХ ОБЛАСТИ ТЕХНИЧКИХ НАУКА (Број захтева) (Назив већа научне области и коме се захтев упућује) 11.06.2017. (Датум) З А

More information

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ИЗБОРНОМ ВЕЋУ МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Предмет: Извештај Комисије о пријављеним кандидатима за избор једног сарадника у звању асистента на одређено време од 3 године са пуним радним

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА Садржај: Увод Стандард 1. Структура студијског програма Стандард 2. Сврха студијског програма Стандард 3.

More information

Историја и филозофија природних наука и технологије. Назив студијског програма. Универзитет у Београду

Историја и филозофија природних наука и технологије. Назив студијског програма. Универзитет у Београду Назив студијског програма Самостална високошколска установа у којој се изводи студијски програм Високошколска установа у којој се изводи студијски програм Образовно-научно/образовноуметничко поље (програм

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У НОВОМ САДУ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ -oбавезна садржина- свака рубрика мора бити попуњена (сви подаци уписују се у одговарајућу

More information

ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE

ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE Садржај: Уводна табела 2 Стандард 1. Структура студијског програма 3 Стандард 2. Сврха студијског

More information

Увод. СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: :: BIBLID: ,17(2012)2,p Учитељски факултет Београд

Увод. СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: :: BIBLID: ,17(2012)2,p Учитељски факултет Београд Д. Михајловић: НАСТАВА У ПРИРОДИ ИСКУСТВА И СТАВОВИ УЧИТЕЉА У СРБИЈИ ДУШКА МИХАЈЛОВИЋ Учитељски факултет Београд СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: 37.033 :: 37.011.3-051 BIBLID: 0353-7129,17(2012)2,p.193

More information

Creating social marketing strategy on the internet within preventive health care human papilloma virus vaccination campaign

Creating social marketing strategy on the internet within preventive health care human papilloma virus vaccination campaign Address: 1 Kraljice Natalije Street, Belgrade 11000, Serbia +381 11 4092 776, Fax: +381 11 3348 653 E-mail: office@srpskiarhiv.rs, Web address: www.srpskiarhiv.rs Paper Accepted * ISSN Online 2406-0895

More information

Аничић М. Ненад... 2 Бабарогић С. Слађан... 5 Вујошевић Б. Мирко... 8 Вучковић Ђ. Милица Делибашић В. Борис Кузмановић С. Марија...

Аничић М. Ненад... 2 Бабарогић С. Слађан... 5 Вујошевић Б. Мирко... 8 Вучковић Ђ. Милица Делибашић В. Борис Кузмановић С. Марија... Аничић М. Ненад... 2 Бабарогић С. Слађан... 5 Вујошевић Б. Мирко... 8 Вучковић Ђ. Милица... Делибашић В. Борис... 4 Кузмановић С. Марија... 7 Макајић-Николић Д. Драгана... 20 Марјановић М. Зоран... 24

More information

Циљ наставе на модулу 1 Изборни модул у првом делу студија омогућава студентима да допуне основни корпус знања одређеним изборним областима.

Циљ наставе на модулу 1 Изборни модул у првом делу студија омогућава студентима да допуне основни корпус знања одређеним изборним областима. МОДУЛ 17 Изборни модул, 3 ЕСПБ Циљ наставе на модулу 1 Изборни модул у првом делу студија омогућава студентима да допуне основни корпус знања одређеним изборним областима. Потребна предзнања: Нису потребна

More information

ПРЕГЛЕД СТАЊА НАУКЕ У СРБИЈИ , ДОПРИНОС ДОКТОРСКИХ СТУДИЈА

ПРЕГЛЕД СТАЊА НАУКЕ У СРБИЈИ , ДОПРИНОС ДОКТОРСКИХ СТУДИЈА TEMA UP1: UVODNA PREDAVANJA Paper No.UP1-1 ПРЕГЛЕД СТАЊА НАУКЕ У СРБИЈИ 2011 2016, ДОПРИНОС ДОКТОРСКИХ СТУДИЈА Вера Дондур 1, Александар Јовић 2, Срђан Станковић 3, Никола Танић 4 1,2 Универзитет у Београду,

More information

Реферат о завршеној докторској дисертацији

Реферат о завршеној докторској дисертацији НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ Реферат о завршеној докторској дисертацији Наставно-научно веће Филозофског факултета изабрало нас је у комисију за оцену докторске дисертације коју

More information

ИМТ година. српски језик. -

ИМТ година. српски језик. - Назив студијског програма Самостална високошколска установа у којој се изводи студијски програм Високошколска установа у којој се изводи студијски програм Образовно-научно/образовноуметничко поље (програм

More information

Извештај радне групе за CERT/SIRT

Извештај радне групе за CERT/SIRT Извештај радне групе за CERT/SIRT Датум: 20.08.2015. Strana 1 ОСНИВАЊЕ И ЦИЉ РАДНЕ ГРУПЕ На основу одлуке Управног одбора Фондације од 02. aприла 2015. и на основу правилника о формирању и раду радних

More information

ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА. (мастер академске студије)

ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА. (мастер академске студије) УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА МАСТЕР ПРОФЕСОР СТРУЧНИХ ПРЕДМЕТА (мастер академске студије) Нови Сад, 2012 Садржај: Уводна табела Стандард 1. Структура студијског

More information

ПРЕДМЕТ: ИЗВЕШТАЈ КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ АСИСТЕНТА ЗА УЖУ НАУЧНУ ОБЛАСТ ПРОЦЕСНА ТЕХНИКА Р Е Ф Е Р А Т

ПРЕДМЕТ: ИЗВЕШТАЈ КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ АСИСТЕНТА ЗА УЖУ НАУЧНУ ОБЛАСТ ПРОЦЕСНА ТЕХНИКА Р Е Ф Е Р А Т УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПРЕДМЕТ: ИЗВЕШТАЈ КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ АСИСТЕНТА ЗА УЖУ НАУЧНУ ОБЛАСТ ПРОЦЕСНА ТЕХНИКА На основу одлуке Изборног већа

More information

Могућности за побољшање функционалног знања ученика применом моделирања и хеуристичког резоновања у настави математике

Могућности за побољшање функционалног знања ученика применом моделирања и хеуристичког резоновања у настави математике Иновације у настави, XXVI, 2013/3, стр. 123 134 UDC 51:004.773 Рад примљен: 18. 06. 2013. Рад прихваћен: 06. 12. 2013. мр Наталија Будински 1 Основна и средња школа са домом ученика Петро Кузмјак, Руски

More information

Део први ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ

Део први ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ На основу члана 53. став 1. тачка 1. Закона о високом образовању ("Службени гласник РС" бр. 76/05, 100/07-аутентично тумачење, 97/08. и 44/10.), члана 44. став 1. тачка 1. и члана 149. Статута Универзитета

More information

МОДУЛ М8 Изборни предмет 1, 3 ЕСПБ 1. семестар дипломских академских студија, 2007/08 УПУСТВО

МОДУЛ М8 Изборни предмет 1, 3 ЕСПБ 1. семестар дипломских академских студија, 2007/08 УПУСТВО МОДУЛ М8 Изборни предмет 1, 3 ЕСПБ 1. семестар дипломских академских студија, 2007/08 УПУСТВО Садржај наставе Изборни предмет 1 је део је секундарног теоријског модула наставе на мастер студијама. Циљ

More information

III НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИ ОДНОСНО УМЕТНИЧКИ, СТРУЧНИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ДОПРИНОС (са оценом радова кандидата)

III НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИ ОДНОСНО УМЕТНИЧКИ, СТРУЧНИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ДОПРИНОС (са оценом радова кандидата) назив: 2001, 2006, Природно-математички факултет, Крагујевац, Математичка аналза, 9,40, магистар математичких наука 7. Наслов специјалистичког рада, односно магистарске тезе: Магистарска теза: Оцене и

More information

КЊИГА ПРЕДМЕТА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: ИНЖЕЊЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ ДОКТОРСКЕ AКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ

КЊИГА ПРЕДМЕТА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: ИНЖЕЊЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ ДОКТОРСКЕ AКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ Универзитет у Београду Технички факултет у Бору Акредитација студијског програма ДОКТОРСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ИНЖЕЊЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ КЊИГА ПРЕДМЕТА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: ИНЖЕЊЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ ДОКТОРСКЕ AКАДЕМСКЕ

More information

ПРОГРАМ ИНТЕРНЕ ЕДУКАЦИЈЕ новембар 2010.

ПРОГРАМ ИНТЕРНЕ ЕДУКАЦИЈЕ новембар 2010. ПРОГРАМ ИНТЕРНЕ ЕДУКАЦИЈЕ новембар 2010. Обзиром да је Школа од школске 2010/11. ушла у програм CARDS, намењеног установљавању и постизању стандарда квалитета у настави и да је у претходном периоду утврђено

More information

Др Сандра СТОЈАДИНОВИЋ ЈОВАНОВИЋ 1

Др Сандра СТОЈАДИНОВИЋ ЈОВАНОВИЋ 1 UDK: 332.158:061.1 Biblid 1451-3188, 10 (2011) Год X, бр. 35 36, стр. 65 71 Изворни научни рад Др Сандра СТОЈАДИНОВИЋ ЈОВАНОВИЋ 1 УРЕДБА КОМИСИЈЕ (ЕЗ) 747/2008 О ДЕФИНИСАЊУ КАРАКТЕРИСТИКА И ИМПЛЕМЕНТАЦИЈИ

More information

Доктор наука биолошке науке

Доктор наука биолошке науке Универзитет у Крагујевцу ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ Радоја Домановића 12, 34000 Крагујевац, Србија University оf Kragujevac FACULTY OF SCIENCE Radoja Domanovića 12, 34000 Kragujevac, Serbia Студијски

More information

ИНТЕРНЕТ ЧИТАОНИЦЕ КАО МЕСТА СУСРЕТАЊА ТРАДИЦИОНАЛНЕ И МОДЕРНЕ УЛОГЕ БИЛИОТЕКА - ИСКУСТВА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СТЕВАН СРЕМАЦ НИШ

ИНТЕРНЕТ ЧИТАОНИЦЕ КАО МЕСТА СУСРЕТАЊА ТРАДИЦИОНАЛНЕ И МОДЕРНЕ УЛОГЕ БИЛИОТЕКА - ИСКУСТВА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СТЕВАН СРЕМАЦ НИШ Библиотекарство Српске број 6 страна 198 Александра Аџић, виши дипломирани библиотекар aleksandra@nbss.rs Драгана Стојковић, дипломирани библиотекар dragana.ljujic@gmail.com Народна библиотека Стеван Сремац

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ С Т А Т У Т П Р Е Ч И Ш Ћ Е Н Т Е К С Т. Б Е О Г Р А Д, Jул године

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ С Т А Т У Т П Р Е Ч И Ш Ћ Е Н Т Е К С Т. Б Е О Г Р А Д, Jул године С Т А Т У Т П Р Е Ч И Ш Ћ Е Н Т Е К С Т Б Е О Г Р А Д, Jул 2017. године Савет Архитектонског факултета у Београду је на седници одржаној дана 10. јула 2017. године утврдио пречишћени текст Статута Архитектонског

More information

ИНЖЕЊЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ

ИНЖЕЊЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА: ИНЖЕЊЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ Зрењанин 213. HIDDEN TEXT TO MARK THE BEGINNING OF THE TABEL OF CONTENTS ТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ "МИХАЈЛО ПУПИН" ЗРЕЊАНИН 23 ЗРЕЊАНИН,

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ I ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ Орган који је именовао комисију: Наставно-научно

More information

Реализација програма до испита и вредновање предиспитних обавеза

Реализација програма до испита и вредновање предиспитних обавеза Шифра и назив предмета: 0003.16 Физика Обим наставе у бодовима: 8 ЕСПБ Семестар: I Фонд часова за предавање, вежбе и ДОН: - недељно : 3 + 3 + 0 - укупно : 45 + 45 + 0 = 90 Потребна предзнања Средњошколска

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ Орган који је именовао комисију: Универзитет

More information

КЊИГА ПРЕДМЕТА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: ИНЖЕЊЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ

КЊИГА ПРЕДМЕТА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: ИНЖЕЊЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ Универзитет у Београду Технички факултет у Бору Акредитација студијског програма МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ИНЖЕЊЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ КЊИГА ПРЕДМЕТА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: ИНЖЕЊЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. НАЗИВ ФАКУЛТЕТА ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. НАЗИВ ФАКУЛТЕТА ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. НАЗИВ ФАКУЛТЕТА ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ oбавезна садржина свака рубрика мора бити попуњена (сви подаци уписују се у одговарајућу

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 2 ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА НОВИ САД

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 2 ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА НОВИ САД УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 2 ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА НОВИ САД ОБРАЗАЦ ЗА ПИСАЊЕ ИЗВЕШТАЈА О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА НА КОНКУРС ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ САРАДНИКА УНИВЕРЗИТЕТА -oбавезна садржина- I ПОДАЦИ

More information

ДОДАТАК ДИПЛОМИ Важи само уз диплому

ДОДАТАК ДИПЛОМИ Важи само уз диплому Република Србија Алфа универзитет Академија уметности Београд, Немањина бр. 28 ДОДАТАК ДИПЛОМИ Важи само уз диплому број издату године Додатак дипломи омогућује опис природе, нивоа, повезаности, садржаја

More information

ПОСЛОВНО-ОБАВЕШТАЈНИ РАД УСМЕРЕН НА КОНКУРЕНТНОСТ

ПОСЛОВНО-ОБАВЕШТАЈНИ РАД УСМЕРЕН НА КОНКУРЕНТНОСТ 343.534 COBISS.SR-ID 513151925 ПОСЛОВНО-ОБАВЕШТАЈНИ РАД УСМЕРЕН НА КОНКУРЕНТНОСТ Иван Р. Димитријевић, асистент 1 Универзитет у Београду, Факултет безбедности Зоран Кучековић, докторанд Универзитет у Београду,

More information

ПРИМЕЊЕНА ВЕТЕРИНАРСКА ЕПИДЕМИОЛОГИЈА

ПРИМЕЊЕНА ВЕТЕРИНАРСКА ЕПИДЕМИОЛОГИЈА ПРИМЕЊЕНА ВЕТЕРИНАРСКА ЕПИДЕМИОЛОГИЈА проф. др сц. мед. вет. Александар Поткоњак, спец. Ветеринарска епидемиологија је последњу деценију претрпела значајне ревизије. Сама појава нових обољења уз промену

More information

ДОДАТАК ДИПЛОМИ Важи само уз диплому

ДОДАТАК ДИПЛОМИ Важи само уз диплому Република Србија Aлфа универзитет Академија уметности Београд, Немањина бр. 28 ДОДАТАК ДИПЛОМИ Важи само уз диплому број издату године Додатак дипломи омогућује опис природе, нивоа, повезаности, садржаја

More information

EFFECT OF ADDITION OF CARP MEAT ON HARDNESS OF RAT FEED PELLETS

EFFECT OF ADDITION OF CARP MEAT ON HARDNESS OF RAT FEED PELLETS UDK 591.53:599.323.4:[637.56 81:639.215 Original research paper EFFECT OF ADDITIO OF CARP MEAT O HARDESS OF RAT FEED PELLETS Balazs Szabo 1, Radmilo Čolović 2, Slavica Sredanović 2, Slavko Filipović 2,

More information

УВОД. Назив студијског програма Мастер академске студије - Универзитет у Београду. Архитектонски факултет. 2. Поље техничко-технолошких наука

УВОД. Назив студијског програма Мастер академске студије - Универзитет у Београду. Архитектонски факултет. 2. Поље техничко-технолошких наука УВОД Назив студијског програма Мастер академске студије - Унутрашњa архитектурa Самостална високошколска установа у којој се изводи студијски програм Високошколска установа у којој се изводи студијски

More information

Овај материјал је информативног карактера.

Овај материјал је информативног карактера. Овај материјал је информативног карактера. Конкурсом за упис у школску 2018/2019. годину, који ће бити расписан након одлуке Министарства просвете, науке и технолошког развоја, дефинисаће се услови и термини

More information

Циљ наставе на модулу Изборни модул у првом делу студија омогућава студентима да допуне основни корпус знања одређеним изборним областима.

Циљ наставе на модулу Изборни модул у првом делу студија омогућава студентима да допуне основни корпус знања одређеним изборним областима. МОДУЛ 17 Изборни модул, 3 ЕСПБ Циљ наставе на модулу Изборни модул у првом делу студија омогућава студентима да допуне основни корпус знања одређеним изборним областима. Потребна предзнања: Нису потребна

More information

III НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИ ОДНОСНО УМЕТНИЧКИ, СТРУЧНИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ДОПРИНОС (са оценом радова кандидата)

III НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИ ОДНОСНО УМЕТНИЧКИ, СТРУЧНИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ДОПРИНОС (са оценом радова кандидата) 1 5. Година уписа и завршетка високог образовања, универзитет, факултет, назив студијског програма (студијска група), просечна оцена током студија и стечени стручни, односно академски назив: 1988-1993,

More information

ИНСТРУМЕНТИ ОЦЕЊИВАЊА ПРЕВОДИЛАЧКЕ КОМПЕТЕНЦИЈЕ У НАСТАВИ

ИНСТРУМЕНТИ ОЦЕЊИВАЊА ПРЕВОДИЛАЧКЕ КОМПЕТЕНЦИЈЕ У НАСТАВИ Борислава Р. Ераковић nsboba@gmail.com (Филозофски факултет Англистика, Нови Сад) ИНСТРУМЕНТИ ОЦЕЊИВАЊА ПРЕВОДИЛАЧКЕ КОМПЕТЕНЦИЈЕ У НАСТАВИ САЖЕТАК Вредновање преводилачке способности студената у нашим

More information

БИО-БЛОГ: ДИГИТАЛНИ РЕСУРС У НАСТАВИ БИОЛОГИЈЕ И ДРУГИХ ПРЕДМЕТА СА БИОЛОШКИМ САДРЖАЈИМА

БИО-БЛОГ: ДИГИТАЛНИ РЕСУРС У НАСТАВИ БИОЛОГИЈЕ И ДРУГИХ ПРЕДМЕТА СА БИОЛОШКИМ САДРЖАЈИМА Иновације у настави, XXIX, 2016/4, стр. 140 144 Стручне информације БИО-БЛОГ: ДИГИТАЛНИ РЕСУРС У НАСТАВИ БИОЛОГИЈЕ И ДРУГИХ ПРЕДМЕТА СА БИОЛОШКИМ САДРЖАЈИМА Увод У ери нових информативних технологија,

More information

С Т А Т У Т ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У СУБОТИЦИ

С Т А Т У Т ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У СУБОТИЦИ ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА С У Б О Т И Ц А Број: 01-86/2018 Дана: 29.03.2018. На основу члана 48. члана 57. став 1. и члана 143. став 1. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС,

More information

ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У Е- УПРАВИ И ПОСЛОВНИМ СИСТЕМИМА

ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У Е- УПРАВИ И ПОСЛОВНИМ СИСТЕМИМА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА: ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У Е- УПРАВИ И ПОСЛОВНИМ СИСТЕМИМА Зрењанин 213. HIDDEN TEXT TO MARK THE BEGINNING OF THE TABEL OF CONTENTS ТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ

More information

ЕЛАБОРАТ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА - БАБИЦА. Ћуприја, године

ЕЛАБОРАТ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА - БАБИЦА. Ћуприја, године Лоле Рибара 1/2, 35230 Ћуприја, Тел: 035/401-140, Факс: 035/401-130, www.vmscuprija.edu.rs, vmscuprija@gmail.com ПИБ: 101371421, МБ: 17228838, Шифра делатности: 8542, Текући рачун: 840-1380666-30 ЕЛАБОРАТ

More information

ЈАВНА НАБАВКА БРОЈ ПП 16/2017

ЈАВНА НАБАВКА БРОЈ ПП 16/2017 РЕПУБЛИКА СРБИЈА НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ УСТАНОВА КУЛТУРЕ ОД НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА Скерлићева број 1 11000 Београд Телефон 2451-242 Faks 2451-289 www.nb.rs ЈАВНА НАБАВКА БРОЈ ПП 16/2017 КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

More information

ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА

ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА Универзитет у Новом Саду Пољопривредни факултет 2000 Нови Сад, Трг Д. Обрадовића 8 Тел: 02/485-329; Факс: 02/459-76; E-mail: nastava@polj.uns.ac.rs; http://polj.uns.ac.rs Акредитација студијског програма

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ На основу члана 83. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 76/05, 97/08, 44/10 и 100/07 аутентично тумачење) и члана 80. Статута Универзитета у Београду ( Гласник

More information

Зборник Института за педагошка истраживања УДК Година 39 Број 1 Јун Оригинални научни чланак

Зборник Института за педагошка истраживања УДК Година 39 Број 1 Јун Оригинални научни чланак Зборник Института за педагошка истраживања УДК 028.5.159 Година 39 Број 1 Јун 2007 134-147 Оригинални научни чланак ISSN 0579-6431 DOI:10.2298/ZIPI0701134K КЊИГА КАО СРЕДСТВО ЗА ПОДСТИЦАЊЕ ЈЕЗИЧКОГ РАЗВОЈА

More information

ЗБОРНИК ПРАВИЛНИКА И СТАНДАРДА

ЗБОРНИК ПРАВИЛНИКА И СТАНДАРДА ВИСОКА СПОРТСКА И ЗДРАВСТВЕНА ШКОЛА Београд Београд, 2017. године С А Д Р Ж А Ј ПРАВИЛНИК О СТАНДАРДИМА РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАСТАВЕ И ОСИГУРАЊУ КВАЛИТЕТА ИСХОДА НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА... 3 1. СТАНДАРДИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ

More information

ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈА НАСТАВЕ ПРИМЕНОМ ЗАДАТАКА НА ТРИ НИВОА СЛОЖЕНОСТИ КАО МОДЕЛ ИНОВАЦИЈА У НАСТАВИ *

ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈА НАСТАВЕ ПРИМЕНОМ ЗАДАТАКА НА ТРИ НИВОА СЛОЖЕНОСТИ КАО МОДЕЛ ИНОВАЦИЈА У НАСТАВИ * Годишњак Педагошког факултета у Врању, књига VII, 2016. Доц. др Марија ЈОВАНОВИЋ Филозофски факултет Универзитет у Нишу Мс Невена ДИМИЋ УДК 371.3 371.311.1 - стручни рад - ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈА НАСТАВЕ ПРИМЕНОМ

More information

LEARNING AND DEVELOPMENT THROUGH SOCIAL INTERACTION IN EDUCATIONAL CONTEXT УЧЕЊЕ И РАЗВОЈ КРОЗ СОЦИЈАЛНУ ИНТЕРАКЦИЈУ У ОБРАЗОВНОМ КОНТЕКСТУ

LEARNING AND DEVELOPMENT THROUGH SOCIAL INTERACTION IN EDUCATIONAL CONTEXT УЧЕЊЕ И РАЗВОЈ КРОЗ СОЦИЈАЛНУ ИНТЕРАКЦИЈУ У ОБРАЗОВНОМ КОНТЕКСТУ LEARNING AND DEVELOPMENT THROUGH SOCIAL INTERACTION IN EDUCATIONAL CONTEXT Issue Editors: Nevena Buđevac, PhD, Guest Editor Teacher Education Faculty, University of Belgrade, Serbia Francesco Arcidiacono,

More information

Увод у организацију и архитектуру рачунара 1

Увод у организацију и архитектуру рачунара 1 Увод у организацију и архитектуру рачунара 1 Александар Картељ kartelj@matf.bg.ac.rs прилагодила: Јована Ковачевић Напомена: садржај ових слајдова је преузет од проф. Саше Малкова Увод у организацију и

More information

Биолошке разлике међу људима

Биолошке разлике међу људима Биолошке разлике међу људима Појављује се мишљење да међу људима постоје биолошке разлике, и да су оне непремостиве, да то има последице по начин живота људи, ако се ова забрана прекрши. Овакав став може

More information

И З В Ј Е Ш Т А Ј КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ

И З В Ј Е Ш Т А Ј КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВИЈЕЋУ ФИЛОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БАЊОЈ ЛУЦИ Одлуком о образовању комисије бр. 02-1921- 1/11 од 12.12.2011. године, а у складу с чланом 71. и 91. Закона о висoком образовању (Службени

More information

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ. На основу прегледа достављене документације подносимо следећи Р Е Ф Е Р А Т

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ. На основу прегледа достављене документације подносимо следећи Р Е Ф Е Р А Т УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Машински факултет ИЗБОРНОМ ВЕЋУ Предмет: Реферат Комисије о пријављеним кандидатима за избор у звање асистента за уже научне области Теорија механизама и машина и Инжењерско цртање

More information

Paper Accepted * ISSN Online Original Article / Оригинални рад

Paper Accepted * ISSN Online Original Article / Оригинални рад Address: 1 Kraljice Natalije Street, 11000 Belgrade, Serbia ' +381 11 4092 776, Fax: +381 11 3348 653 E-mail: office@srpskiarhiv.rs, Web address: www.srpskiarhiv.rs Paper Accepted * ISSN Online 2406-0895

More information

Стратегије поучавања ученика различитог нивоа знања (кроз призму методичких питања)

Стратегије поучавања ученика различитог нивоа знања (кроз призму методичких питања) UDC 37.022-057.874 Иновације у настави, XXVII, 2014/4, стр. 109 118 371.311.1(=111) Рад примљен: 29. 1. 2014. Рад прихваћен: 12. 3. 2014. мср. Нина С. Кисин 1 Универзитет у Новом Саду, Филозофски факултет

More information

Студијски програм:финансије

Студијски програм:финансије Студијски програм:финансије Р Б Ш Назив предмета С Статус предмет а Часови активне наставе недељно П В СИР ДОН Остали часови недељн о Прва година 1. Корпоративне финансије IX ОБ 2 2 6 2. Финансијска тржишта

More information

Могућности примене мобилног учења у настави

Могућности примене мобилног учења у настави Могућности примене мобилног учења у настави Иван Јовановић Факултет техничких наука, Чачак, ИАС, Техника и информатика, 2013/2014. ivanjovanovic17@gmail.com Ментор рада: др Жељко М. Папић, ванр.проф. Апстракт

More information

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТА ПОЛИТИЧКИХ НАУКА

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТА ПОЛИТИЧКИХ НАУКА ИЗБОРНОМ ВЕЋУ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТА ПОЛИТИЧКИХ НАУКА Изборно веће Факултета политичких наука Универзитета у Београду, на основу члана 63. став 1, и члана 64. став 5. и 7., Закона о високом

More information

КЊИГА НАСТАВНИКА. Прилог 9.3

КЊИГА НАСТАВНИКА. Прилог 9.3 КЊИГА НАСТАВНИКА Прилог 9.3 Табела 9.1 Научне, уметничке и стручне квалификације наставника и задужења у настави Име, средње слово, презиме Душко, П., Виторовић Звање Назив институције у којој сарадник

More information

IDENTIFICATION AND SELECTION OF THE DESCRIPTORS FOR ESTABLISHING A SENSORY PROFILE OF TOMATO BY A MULTIDIMENSIONAL APPROACH

IDENTIFICATION AND SELECTION OF THE DESCRIPTORS FOR ESTABLISHING A SENSORY PROFILE OF TOMATO BY A MULTIDIMENSIONAL APPROACH UDK 635.64:543.92 Original research paper IDENTIFICATION AND SELECTION OF THE DESCRIPTORS FOR ESTABLISHING A SENSORY PROFILE OF TOMATO BY A MULTIDIMENSIONAL APPROACH Miona M. Belović* 1, Mladenka V. Pestorić

More information

ГРАНОВЕТЕРОВА ТЕОРИЈА О СНАЗИ СЛАБИХ ВЕЗА 1

ГРАНОВЕТЕРОВА ТЕОРИЈА О СНАЗИ СЛАБИХ ВЕЗА 1 Социолошки преглед, vol. XLV (2011), no. 3, стр. 323 336 Марко Шкорић УДК: 316.472.4 Granovetter Универзитет у Новом Саду Прегледан рад Филозофски факултет Примљен: 30. 11. 2011. Александар Томашевић Нови

More information

Еволуциона биологија прдставља ону биологију која интегрише све остале. њене делове и даје им смисао. Многи биолози сматрају да пре појаве

Еволуциона биологија прдставља ону биологију која интегрише све остале. њене делове и даје им смисао. Многи биолози сматрају да пре појаве Алексеј Тарасјев: Како читати еволуцију Еволуциона биологија прдставља ону биологију која интегрише све остале њене делове и даје им смисао. Многи биолози сматрају да пре појаве Дарвинове теорије биологија

More information

Комисија за јавну набавку. Измена Конкурсне документације број: 1 Датум: године

Комисија за јавну набавку. Измена Конкурсне документације број: 1 Датум: године Сходно члану 63. став 1. Закона о јавним набавкама ( Службени гласник Републике Србије, број 124/12, 14/15 и 68/15), Институт за кукуруз Земун Поље, улица Слободана Бајића број 1, Београд, Земун, у поступку

More information

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ На седници Изборног већа Пољопривредног факултета у Земуну, одржаној 25.06.2015. године, решењем бр. 300/9-5 именована је Комисија за припрему

More information

ПУБЛИКА ДИГИТАЛНИХ МЕДИЈА: ИНФОРМИСАЊЕ НА ИНТЕРНЕТУ

ПУБЛИКА ДИГИТАЛНИХ МЕДИЈА: ИНФОРМИСАЊЕ НА ИНТЕРНЕТУ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ПОЛИТИЧКИХ НАУКА Данка Н. Нинковић Славнић ПУБЛИКА ДИГИТАЛНИХ МЕДИЈА: ИНФОРМИСАЊЕ НА ИНТЕРНЕТУ докторска дисертација Београд, 2016. UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF POLITICAL

More information

СТАТУТ ЕВРОПСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА

СТАТУТ ЕВРОПСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА Европски универзитет је основан 21.09.2000. године Решењем Министарства за више и високо образовање Републике Србије. У судски регистар у Трговинском суд у Београду уписан је 31.10.2000.године у регистарски

More information