ПРАВИЛНИК О СТАНДАРДИМА И ПРОЦЕДУРАМА УПОТРЕБЕ ПСИХОЛОШКИХ МЕРНИХ ИНСТРУМЕНАТА

Size: px
Start display at page:

Download "ПРАВИЛНИК О СТАНДАРДИМА И ПРОЦЕДУРАМА УПОТРЕБЕ ПСИХОЛОШКИХ МЕРНИХ ИНСТРУМЕНАТА"

Transcription

1 1 При изради oвог Правилника коришћени су: INTERNATIONAL GUIDELINES FOR TEST USE International Test Commission, 2000., ПРАВИЛНИК О ПСИХОДИЈАГНОСТИЧКИМ СРЕДСТВИМА Хрватска психолошка комора, 2005., ЗАКОН О УСЛОВИМА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПСИХОЛОШКЕ ДЕЛАТНОСТИ Службени гласник РС бр. 25/96, 101/05., НАЦРТ НОВОГ ЗАКОНA О ПСИХОЛОШКОЈ ДЕЛАТНОСТИ Друштво психолога Србије, 2010., ЕТИЧКИ КОДЕКС ПСИХОЛОГА СРБИЈЕ Друштво психолога Србије, 2000., ПРАВИЛНИК О СТАНДАРДИМА И ПРОЦЕДУРАМА УПОТРЕБЕ ПСИХОЛОШКИХ МЕРНИХ ИНСТРУМЕНАТА ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Правилник о стандардима и процедурама употребе психолошких мерних инструмената (у даљем тексту: Правилник) регулише, услове употребе, начин чувања и заштите психолошких мерних инструмената, правила психолошког тестирања, категорије психолошких мерних инструмената, оснивање, састав и делокруг рада Комисије за психолошке мерне инструменте. Члан 2. Психолошки мерни инструменти су стандардизована средства (упитници, скале, апарати, тестови) конструисана за валидно и поуздано мерење одређених психичких конструката. Члан 3. Психолошке мерне инструменте може примењивати само дипломирани психолог, односно мастер психолог (према Закону о условима за обављање психолошке делатаности Службени гласник РС бр. 25/96, 101/05 и новом Закон о психолошкој делатности 201..) и то на начин прописан овим Правилником. Изузетак чине тестови из члана 6. овог Правилника. Члан 4. Психолог мора поседовати релавантна стручна знања и психолошко тестирање обављати у складу са резултатима савремене психолошке науке и Кодексом етике психолога. КАТЕГОРИЗАЦИЈА ПСИХОЛОШКИХ МЕРНИХ ИНСТРУМЕНАТА Члан 5. Извршни одбор Друштва психолога Србије на предлог Комисије за психолошке тестове врши категоризацију свих психолошких мерних инструмената. Основни критеријуми за категоризацију су: област примене теста, циљеви који треба да буду постигнути применом теста и стручне компетенције потребне за примену теста. Психолошки мерни инструменти могу бити сврстани у једну од три категорије: А, Б и Ц. Члан 6. Психолошки мерни инструменти категорије А су намењени за мерење психолошких феномена у истраживачким пројектима и за њихову примену су потребна базична знања из психометрије и статистике као и додатна обука за њихову примену. Ови инструменти не служе за индивидуалну психолошку процену.

2 2 Психолошке тестове из категорије А могу да примењују психолози са 180 ЕСПБ у циљу прикупљања статистичких подататка за истраживачки пројекат или за стручну обсервацију. Члан 7. У категорију Б сврставају се психолошки мерни инструменти који имају психодијагностичку и прогностичку сврху. Мерне инструменте из ове категорије могу да примењују дипломирани психолози са 240 ЕСПБ. Примена психолошких мерних инструмената категорије Б подразумева претходну обуку. Психолози након едукације добијају посебно уверење на које сагласност даје Друштво психолога Србије и тада могу да примењују инструмент. Аутори мерних инструмената предлажу програм едукације, Институт за психологију верификује програм, а Комисија за тестове Друштва психолога Србије континуирано прати његову реализацију. Члан 8. Категорија Ц обухвата психодијагностичка средства која су процедурално и интерпретативно најсложенији психолошки инструменти (нпр: мултидимензионални инвентари личности, тестови интелигенције који се примењују индивидуално, пројективни тестови и сл.) који се употребљавају у психодијагностичке и прогностичке сврхе. Психодијагностичка средства из категорије Ц могу да користе само дипломирани психолози са додатном теоријском и практичном едукацијом. Психолози из става 2 овог члана након завршене едукације добијају уверење на које сагласност даје Друштво психолога Србије на основу којег могу да користе психодијагностичка средства за која су прошли едукацију и добили уверење. Аутори мерних инструмената предлажу програм едукације, Институт за психологију верификује програм, а Комисија за тестове Друштва психолога Србије континуирано прати његову реализацију. Друштво психолога Србије води евиденцију психолога са уверењима за употребу психолошких мерних инструмената. КОМИСИЈА ЗА ПСИХОЛОШКЕ МЕРНЕ ИНСТРУМЕНТЕ Члан 9. Комисију за психолошке мерне инструменте именује Извршни одбор Друштва психолога Србије из редова истакнутих психолога. Комисија има председника, заменика председника и три члана. Делокруг рада Комисије је: 1. Евалуација мерних инструмента и предлагање категорије. 2. Предлагање, верификовање и праћење програма едукације. 3. Предлагање поступака у случају неовлашћеног коришћења мерних инструмената. 4. Предлагање мера за побољшање употребе и заштите мерних инструмената. Члан 10. Аутори, психолози, издавачи, дистрибутери и заступници психолошких инструмената подносе Друштву психолога Србије захтев за њихову категоризацију. Захтев треба да садржи: 1.Комплетну документацију психолошког мерног инструмента са нормама за Републику Србију 2. Предлог са образложењем о категорији мерног инструмента. 3. Предлог о правној и физичкој особи овлашћеној за дистрибуцију

3 3 Члан 11. Одлука о категоризацији психолошког мерног инструмента мора да садржи: 1. Податке о подносиоцу захтева 2. Пуни и скраћени назив психолошког мерног инструмента 3. Податке о томе да ли је оригинални инструмент или адаптирана верзија оригиналног мерног инструмента 4. Податке о правној или физичкој особи овлашћеној и одговорној за дистрибуцију 5. Категорију психолошког мерног инструмента 6. Тип мерног инструмента 7. Област употребе 8. Упутство о јасним ограничењима у примени уколико их има 9. Образлжење одлуке 10. Датум и број одлуке 11. Комплетну документацију мерног инструмента 12. Попуњен и потписан упитник за категоризацију Члан 12. Психолошки тестови све три категорије представљају посебно заштићена психодијагностичка средства. Друштво психолога Србије води евиденцију категорисаних психолошких мерних инструмената. Евиденција треба да садржи: 1. Пуни и скраћени назив психолошког мерног инструмента 2. Категорију 3. Податке о дистрибутеру 4. Датум и број одлуке о категоризацији Извршног одбора Друштва психолога Србије Списак категорисаних психолошких мерних инструмената Друштво психолога Србије објављује на својој интернет страници. ЗАШТИТА ПСИХОЛОШКИХ МЕРНИХ ИНСТРУМЕНАТА Члан 13. Ради додатне заштите психолошког мерног инструмента правна или физичка особа одговорна за дистрибуцију дужна је да на видном месту на тесту истакне текст: Овај психолошки мерни инструмент је одлуком број од (датум) Извршног одбора Друштва психолога Србије сврстан у категорију те је непрописно руковање и неовлашћено коришћење кажњиво према члану Закона о психолошкој делатности. Члан 14. Психолошке мерне инструменте наручују и они бивају уручени психологу-наручиоцу, на основу имена и оверене фотокопије дипломе и уверења о завршеној едукацији. Ако послодавац није психолог а за потребе психолошке делатности треба да набави психолошке мерне инструменте дужан је да их преда на употребу психологу о чему се саставља писани записник. Послодавацу који није психолог психолошке мерне инструменте дистрибутер доставља у посебној омотници са назнаком отвара психолог лично. Ако психолог који је задужен за психолошке мерне инструменте престане да ради код послодавца а послодавац није запослио другог психолога који би преузео мерне инструменте психолог поступа у складу са Процедуром 8, тачке 7,8 и 9.

4 4 ПРАВИЛА ПСИХОЛОШКОГ ТЕСТИРАЊА Члан 15. Правила психолошког тестирања обухватају следеће процедуре: ПРОЦЕДУРА 1: Процена потенцијалне корисности психолошког тестирања у ситуацији психолошке процене ПРОЦЕДУРА 2: Провера адекватности психолошких мерних инструмената ПРОЦЕДУРА 3: Припрема за психолошко тестирања. ПРОЦЕДУРА 4: Примена психолошких мерних инструмената. ПРОЦЕДУРА 5: Бодовање и анализа тестовних резултата ПРОЦЕДУРА 6: Интерпретација резултата ПРОЦЕДУРА 7: Презентација резултата ПРОЦЕДУРА 8: Чување психолошких мерних инструмената ПРОЦЕДУРА 9: Чување и употреба документације о испитаницима ПРОЦЕДУРА 1. Процена потенцијалне корисности психолошког тестирања у ситуацији психолошке процене Психолог је дужан да пре тестирања компетентно: 1.1 Процени да ли постоји потреба за психолошким тестирањем или се до валидних података за психолошку процену може доћи путем других извора информација 1.2 Процени који психолошки тест је најбоље употребити у датој ситуацији ПРОЦЕДУРА 2. Провера адекватности психолошких мерних инструмената Психолог je дужан да: 2.1. Користи и примењује искључиво оне психолошке мерне инструменте који су развијени и примењени у нашој земљи на одговарајућој популацији, при чему се подразумева и могућност домаће адаптације, ревизије и стандардизације психолошких мерних инструмената страног порекла. 2.2 Користи психолошке мерне инструменте и технике који су службено усвојени и одобрени за употребу од стране Института за психологију и Комисије за тестове. Психолошки мерни инструменти који нису службено усвојени и одобрени могу се користити само у сврху истраживања и адаптације тог инструмента. 2.3 Самостално одабере методе и технике. 2.4 Користи оне психолошке мерне инструменте за које поседује релевантно стручно знање, које се може стећи и додатном обуком, уколико то Комисија прописује. 2.5 Исте тестове у сврху доношења одлуке примени у оквиру психолошког тестирања тек након истека 6 месеци због могућности утицања запамћивања на постигнуте резултате. Уколико се располаже паралелним формама тестова психолошко испитивање се може поновити и раније. 2.6 Прати негативне појаве или тешкоће на које наилази при употреби одређеног теста и о томе информише Комисију за психолошко тестирање. 2.7 Помаже у ажурирању информација о нормама, поузданости и валидности теста давањем релевантних података о тесту ауторима теста, Комисији или издавачима. ПРОЦЕДУРА 3. Припрема за психолошко тестирање Психолог је дужан да у периоду припреме за тестирање: 3.1 Благовремено информише релевантне учеснике у тестирању о сврси тестирања, начинима на које могу да се најбоље припреме за тестирање и правилима којих морају да се придржавају. 3.2 Јасно објасни испитаницима њихова права и одговорности. 3.3 Обезбеди пристанак испитаника или његовог законског заступника за тестирање осим ако је

5 законом другачије регулисано. 3.4 Објасни заинтересованим странама које последице може да има тестирања односно нетестирања како би могли да донесу одлуку. Ово се односи на ситуације када тестирање није обавезно. 3.5 Предвиди могуће проблеме и пронађe начине за њихово решавање. 3.6 Обезбеди техничке услове за тестирање а) припрема услова који су прописани у приручнику за одређени тест; б) локација за тестирање припрема се унапред и одговара сврси; ц) основни фитички услови за рад треба да омогуће испитаницима постизање оптималних резултата (мисли се на адекватно осветљење, температуру, одсудство буке и других ометајућих фактора); д) припрема довољне количине тестовног материјала, који је проверен тако да нема никаквих недостатака на тест свескама или листовима за одговоре, као ни трагова претходних испитаника; е) компетентно особље које учествује у тестирању; ф)додатне припреме у смислу одговарајућих адаптација за тестирање особа с посебним потребама. 5 ПРОЦЕДУРА 4: Примена психолошких мерних инструмената. Психолог је дужан да у процедури примене психолошких мерних инструмената: 4.1 Успостави позитиван однос с испитаницима, поздрављањем и давањем детаљних упутстава. 4.2 Смањи анксиозност испитаника и да избегне њено непотребно стварање. 4.3 Обезбеди уклањање потенцијалних извора ометања (нпр. аларми на сатовима, мобилни телефони). 4.4 Провери да ли сви испитаници имају потребан материјал пре почетка тестирања. 4.5 Примени тестове у одговарајућим контролисаним условима 4.6 Кад је то могуће, тест зада на матерњем језику испитаника, чак и кад се тестом проверавају знање или вештине који нису на матерњем језику. 4.7 Поштује и придржава се упутства који су дати у приручнику теста, с одговарајућим прилагођавањем за особе с посебним потребама. 4.8 Прочита упутства јасно и смирено. 4.9 Пружи довољно времена за решавање примера Опажа и бележи одступања у примени теста Мери и бележи тачно време одговора исшитаника када је то потребно Провери да ли ли враћени сви материјали на крају тестирања Примени тестове на начин који омогућује одговарајући ниво супервизије и провере идентитета испитаника Провери да ли су особе које помажу у тестирању прошле одговарајућу обуку Провери да ли су испитаници били под сталном контролом и да ли су били изложени ометањима током тестирања Пружи одговарајућу помоћ испитаницима који показују знакове претеране анксиозности. ПРОЦЕДУРА 5: Бодовање и анализа тестовних резултата Психолог је дужан да у процедури бодовања и анализе тестовних резултата: 5.1 Пажљиво следи стандардизоване поступке за бодовање. 5.2 Направи одговарајуће трансформације бруто-резултата на друге релевантне типове скала. 5.3 Одабере типове скала које су релевантне за намеравану употребу тестовних резултата. 5.4 Провери тачност скалних трансформација резултата и других административних поступака. 5.5 Води рачуна о томе да не дође то погрешног закључивања на нивоу упоређивања резултата са нормама које нису релевантне за испитанике или које су застареле. 5.6 Израчуна, када је могуће и композитне резултате употребом стандардних формула и једначина.

6 5.7 Користи поступке провере тестовних резултата како би се пронашли немогући или неразумни резултати. 5.8 Јасно и тачно именује скале у извештајима, јасно опише норме, типове скала и коришћене једначине 6 ПРОЦЕДУРА 6: Интерпретација резултата Психолог је дужан да при интерпретацији резултата: 6.1 Има одговарајуће професионално разумевање теоријске или концептуалне основе теста, техничке документације и упутстава за кориштење и интерпретацију скалних резултата. 6.2 Има одговарајуће разумевање коришћених скала, карактеристика нормативних или контролних група и ограничења резултата. 6.3 Предузме кораке како би се умањили ефекти било какве пристрасности у тумачењу резултата. 6.4 Користи одговарајуће нормативне или контролне групе кад су доступне. 6.5 Интерпретира резултате у светлу доступних информација о испитанику (укључујући узраст, пол, образовање, културу и друге факторе), узимајући у обзир и техничка ограничења теста, контекст процењивања и потребе оних који су заинтересовани за исход процене. 6.6 Избегава генерализовање резултата теста на особине или људске карактеристике које тај тест не мери. 6.7 Узме у обзир поузданост сваке скале, грешку мерења и друге карактеристике које су могле утицати на смањење или повећање резултата. 6.8 Обрати пажњу на доступне податке о ваљаности за мерени конструкт код чланова испитаникове релевантне демографске групе (нпр. културална, по узрасту, социјалном статусу,сполу). 6.9 Користи граничне резултате у интерпретацији резултата само кад постоје докази о ваљаности граничних резултата који подржавају њихову употребу Буде свестан могућег негативног социјалног стереотипизирања чланова испитаникове групе (нпр. културална, узрастна, по социјалном статусу, полна) и избегава интерпретирање теста на начин који подржава такво стереотипизирање Узме у обзир било каква индивидуална или групна одступања од стандардних поступака у примени теста Узме у обзир сваки доказ о претходном искуству с тестом ако постоје подаци о ефектима таквог искуства на учинак на тесту. ПРОЦЕДУРА 7: Презентација резултата Психолог је дужан да: 7.1 Интерпретацију резултата тестова учинити доступним оним странама које на то имају законско право (испитаник односно његов правни заступник) 7.2 Ако постоји пристанак испитаника или њихових правних заступника, преда писани или усмени извештај релевантним заинтересованим странама Направи извештај, у техничком и језичком смислу, да буде у складу са нивоом разумевања оних који примају извештаје. 7.4 Јасно нагласи да тестовни резултати представљају само један извор података и да их увек треба сагледати заједно с осталим информацијама. 7.5 Објасни колику важност у процењивању људи имају тестовни резултати у односу на остале информације. 7.6 Користи онај облик и структуру извештаја који одговара контексту процењивања. 7.7 Кад је то могуће, даје информацију особама које одлучују о томе како им резултати могу користити приликом одлучивања. 7.8 Објасни и помогне при употреби тестовних резултата у циљу одређене класификације људи (нпр. у дијагностичке сврхе или селекција за посао). 7.9 Укључи у извештаје јасан резиме и, кад је потребно, специфичне препоруке На конструктиван начин, усмено да повратну информацију испитаницима о њиховим резултатима и постигнућима.

7 7 ПРОЦЕДУРА 8 Чување психолошких мерних инструмената Психолог је дужан да: 8.1 У организацији у којој ради води рачуна о свим психолошким мерним инструментима, припадајућим приручницима, прибору, опреми у организацији у којој ради 8.2 Обезбеди адекватно одлагање и контролу приступа тестовном материјалу. 8.3 Поштује ауторска права и споразуме који постоје у односу на тестове и тестирање, укључујући забрану копирања или пренос материјала у електронском или другим облицима другим људима, било да су квалификовани или не. 8.4 Заштити интегритет психолошких мерних инструмената и да обезбеди дискрецију у њиховој примени (неподучавањем појединаца на стварном тестовном материјалу и јавним неописивањem поступака) 8.5 Пријави сваку злоупотребу психолошких мерних инструмената од неквалификованих особа Друштву психолога Србије. 8.6 Оштећене и неупотребљиве психолошке мерне инструменти уништи на адекватан начин како би у потпуности била сачувана тајност садржаја, односно њихове употребе када се ради о психолошким апаратима. Расходовање и уништавање психолошких мерних инструмената обавезно се врши комисијски, а психолог је обавезно члан ове комисије. 8.7 Приликом напуштања организације (уколико нема другог психолога) психолог је дужан да Комисији за тестове или Друштву психолога Србије достави оверен списак психолошких мерних инструмената као и докуменент путем којег се гарантује сигурно и адекватно складиштење и чување наведеног материјала у организацији. Материјал треба да буде комисијски инвентарисан и запечаћен. 8.8 Нови психолог је дужан да комисијски изврши инветарисање ускладиштеног материјала према списку и да о затеченом стању обавести Друштво психолога Србије. 8.9 Ако организација не запосли другог психолога на упражњено радно место у року од годину дана или запосли лице другог стручног профила, психолог који је претходно радио у тој организацији или установи или други психолог, који о том има сазнања, дужан је да о томе обавести Друштво психолога Србије, како би се заједнички предузеле мере за спречавање коришћења психолошких мерних инструмената и психолошке документације од стране нестручних лица. ПРОЦЕДУРА 9 Чување и употреба документације о испитаницима Психолог је дужан да: 9.1 Податке о појединцима са којима службено долази у додир у току психолошког тестирања, укључујући и децу, чува као професионалну тајну. 9.2 Досије о испитанику чува у посебним просторијама или ормарима, а који су осигурани од нестајања, влаге, оштећења и коришћења од стране других лица. Досије са резултатима испитивања чува се трајно. 9.3 Одреди ко ће имати приступ резултатима и дефинише нивое поверљивости. 9.4 Објасни нивое поверљивости учесницима у тестирању (наручиоцу тестирања и кандидатима) пре него што се тестирање изведе. 9.5 Добије релевантан пристанак пре издавања резултата другима. 9.6 Заштити и чува податке тако да само они који имају право приступа могу да их добију. 9.7 Уклони имена и друге личне ознаке из базе података где су резултати архивирани, а који ће се користити за истраживања, развој норми или неке друге статистичке сврхе. ПРЕЛАЗНЕ И ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ Члан 16. Психолошко тестирање, било индивидуално или групно, без обзира на устаљеност услова тестирања може да врши само дипломирани психолог. Психолог неће прихватити захтеве за примену психолошких мерних инструмента ако су услови за тестирање у супротности са онима који су прописани Процедуром 3 овог Правилника.

8 8 Члан 17. Психолог у свом раду поступа по одредбама Кодекса етике психолога. Aко захтеви друштвених институција и појединаца у односу на коришћење података о појединцима, или у односу на психолошки рад долазе у супротност са начелима етике психолога, психолог је дужан да такав рад одбије и да по потреби затражи помоћ Психолошке коморе или Друштва психолога Србије. Члан 18. Психолошку документацију (резултате испитивања) могу да користе само психолози, а налазе и мишљења и лица сродних струка уз обавезу да уважавају етичка начела о очувању испитаникове користи, односно његовог психофизичког интегритета. Члан 19. Психолошка истраживања која психолог врши на појединцу дозвољена су само ако су научно оправдана, ако су испитаници дали пристанак, ако је испитаницима објашњена сврха и значај истраживања као и могуће последице и ако су предузете све мере заштите њиховог психичког идентитета. Члан 20. Злоупотреба психолошких мерних инструмента у организацији корисника, односно од стране нестручних лица, представља тежу повреду радне обавезе овлашћеног лица које гарантује обезбеђење одговарајућих услова, чувања и коришћења психолошких мерних инструмента, те је обавеза организације корисника да својим самоуправним општим актом нормира ову злоупотребу. На исти начин треба да буде нормирана и злоупотреба психолошких мерних инструмената од стране несавесног психолога. Члан 21. Против психолога који не поступа у складу са овим Правилником биће поднета тужба Суду части који доноси меру у складу са важећим прописима. Члан 22. Психолог корисник психолошких мерних инструмената дужан је да у року од 60 дана од ступања на снагу овог Правилника писмено обавести свог послодавца о одредбама овог Правилника. Члан 23. Овај Правилник дистрибутер доставља наручиоцу теста при испоруци истог. Члан 24. Са одредбама Правилника треба упопзнати студенте завршне године студија психологије. Члан 25. Измене и допуне овог Правилника доносе се по истом поступку као и Правилник. Члан 26. Овај Правилник ступа на снагу осмог дана по објављивању на интернет страници ДПС.

ЗАХТЕВ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ СТРАНЕ ВИСОКОШКОЛСКЕ ИСПРАВЕ РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА APPLICATION FOR ACADEMIC RECOGNITION OF A FOREIGN HIGHER EDUCATION DOCUMENT

ЗАХТЕВ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ СТРАНЕ ВИСОКОШКОЛСКЕ ИСПРАВЕ РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА APPLICATION FOR ACADEMIC RECOGNITION OF A FOREIGN HIGHER EDUCATION DOCUMENT УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ Универзитетски трг бр. 2 Република Србија ЗАХТЕВ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ СТРАНЕ ВИСОКОШКОЛСКЕ ИСПРАВЕ РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА APPLICATION FOR ACADEMIC RECOGNITION OF A FOREIGN HIGHER EDUCATION

More information

Комисија за јавну набавку. Измена Конкурсне документације број: 2 Датум: године

Комисија за јавну набавку. Измена Конкурсне документације број: 2 Датум: године Сходно члану 63. став 1. Закона о јавним набавкама ( Службени гласник Републике Србије, број 124/12, 14/15 и 68/15), Институт за кукуруз Земун Поље, улица Слободана Бајића број 1, Београд, Земун, у поступку

More information

З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ УСТАВА МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ЦИВИЛНУ ЗАШТИТУ

З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ УСТАВА МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ЦИВИЛНУ ЗАШТИТУ З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ УСТАВА МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ЦИВИЛНУ ЗАШТИТУ Члан 1. Потврђује се Устав Међународне организације за цивилну заштиту, усвојен у Монаку, 17. октобра 1966. године, у оригиналу

More information

П Р А В И Л Н И К О СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА-СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

П Р А В И Л Н И К О СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА-СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ На основу члана 97 став 1 Закона о високом образовању (,,Службени гланик РС бр.88/2017), и на основу члана 33 став 1 тачка 1 Статута ВТШСС-Звечан, Наставно-стручно веће Високе техничке школе струковних

More information

ПРАВИЛНИК О докторским академским студијама

ПРАВИЛНИК О докторским академским студијама УНИВЕРЗИТЕТ ПРИВРЕДНА АКАДЕМИЈА У НОВОМ САДУ Факултет за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду ПРАВИЛНИК О докторским академским студијама Нови Сад, 2016.г. 1 УНИВЕРЗИТЕТ ПРИВРЕДНА АКАДЕМИЈА У

More information

РЕГУЛАТИВА ИНТЕРНЕ РЕВИЗИЈЕ. Проф. др Дејан Јакшић

РЕГУЛАТИВА ИНТЕРНЕ РЕВИЗИЈЕ. Проф. др Дејан Јакшић РЕГУЛАТИВА ИНТЕРНЕ РЕВИЗИЈЕ Проф. др Дејан Јакшић 1 Садржај предавања: Место и улога Института интерних ревизора у развоју интерне ревизије Међународна регулатива интерне ревизије Национална регулатива

More information

ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У КРАГУЈЕВЦУ ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О ИЗРАДИ И ОДБРАНИ ЗАВРШНОГ РАДА Крагујевац, 2016. године 14 Наставно веће Високе техничке школе струковних студија у Крагујевцу

More information

Извештај радне групе за CERT/SIRT

Извештај радне групе за CERT/SIRT Извештај радне групе за CERT/SIRT Датум: 20.08.2015. Strana 1 ОСНИВАЊЕ И ЦИЉ РАДНЕ ГРУПЕ На основу одлуке Управног одбора Фондације од 02. aприла 2015. и на основу правилника о формирању и раду радних

More information

ТМ Г. XXXVI Бр. 1 Стр Ниш јануар - март UDK 371.3::33

ТМ Г. XXXVI Бр. 1 Стр Ниш јануар - март UDK 371.3::33 ТМ Г. XXXVI Бр. 1 Стр. 291-304 Ниш јануар - март 2012. UDK 371.3::33 Прегледни чланак Примљено: 17. 06. 2009. Беба Ракић Мира Ракић Мегатренд Универзитет Факултет за пословне студије Београд СТУДИЈА СЛУЧАЈА

More information

ПРАВИЛНИК О ОСНОВНИМ И МАСТЕР АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА. Основне одредбе

ПРАВИЛНИК О ОСНОВНИМ И МАСТЕР АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА. Основне одредбе Универзитет у Нишу ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Број:01-655/4 26.03.2013. године Наставно-научно веће Правног факултета у Нишу, на предлог Статутарне комисије, а на основу чл. 20-27. Статута Правног факултета у Нишу,

More information

Др Сандра СТОЈАДИНОВИЋ ЈОВАНОВИЋ 1

Др Сандра СТОЈАДИНОВИЋ ЈОВАНОВИЋ 1 UDK: 332.158:061.1 Biblid 1451-3188, 10 (2011) Год X, бр. 35 36, стр. 65 71 Изворни научни рад Др Сандра СТОЈАДИНОВИЋ ЈОВАНОВИЋ 1 УРЕДБА КОМИСИЈЕ (ЕЗ) 747/2008 О ДЕФИНИСАЊУ КАРАКТЕРИСТИКА И ИМПЛЕМЕНТАЦИЈИ

More information

ПОСЕБНИ УСЛОВИ КОНКУРСА ЗА УПИС СТУДЕНАТА

ПОСЕБНИ УСЛОВИ КОНКУРСА ЗА УПИС СТУДЕНАТА ПОСЕБНИ УСЛОВИ КОНКУРСА ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ СТУДИЈСКИХ ПРОГРАМА МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА КОЈЕ РЕАЛИЗУЈЕ МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ЗА ШКОЛСКУ 2018/19. ГОДИНУ Овим документом

More information

ЗАШТИТА ПРАВА НА ПРИВАТНОСТ У ВЕЗИ СА КРИВИЧНИМ ПОСТУПКОМ

ЗАШТИТА ПРАВА НА ПРИВАТНОСТ У ВЕЗИ СА КРИВИЧНИМ ПОСТУПКОМ UDC 343.13:343.211.3 DOI: 10.2298/ZMSDN1654053P ОРИГИНАЛНИ НАУЧНИ РАД ЗАШТИТА ПРАВА НА ПРИВАТНОСТ У ВЕЗИ СА КРИВИЧНИМ ПОСТУПКОМ MИЛАНА ПИСАРИЋ Универзитет у Новом Саду, Правни факултет Трг Доситеја Обрадовића

More information

Creating social marketing strategy on the internet within preventive health care human papilloma virus vaccination campaign

Creating social marketing strategy on the internet within preventive health care human papilloma virus vaccination campaign Address: 1 Kraljice Natalije Street, Belgrade 11000, Serbia +381 11 4092 776, Fax: +381 11 3348 653 E-mail: office@srpskiarhiv.rs, Web address: www.srpskiarhiv.rs Paper Accepted * ISSN Online 2406-0895

More information

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЈАВНОЈ СВОЈИНИ

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЈАВНОЈ СВОЈИНИ З А К О Н ПРЕДЛОГ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЈАВНОЈ СВОЈИНИ Члан 1. У Закону о јавној својини ( Службени гласник РС, бр. 72/11, 88/13, 105/14, 104/16-др. закон и 108/16), у члану 8. после рeчи: пољопривредног

More information

ТМ Г. XXXII Бр. 3 Стр Ниш јул - септембар UDK :159.9 СОЦИЈАЛНО-ПСИХОЛОШКИ ПРИСТУП САМСТВУ: ДВЕ ГРАНЕ СОЦИЈАЛНЕ ПСИХОЛОГИЈЕ

ТМ Г. XXXII Бр. 3 Стр Ниш јул - септембар UDK :159.9 СОЦИЈАЛНО-ПСИХОЛОШКИ ПРИСТУП САМСТВУ: ДВЕ ГРАНЕ СОЦИЈАЛНЕ ПСИХОЛОГИЈЕ ТМ Г. XXXII Бр. 3 Стр. 625-631 Ниш јул - септембар 2008. UDK 316.62:159.9 Прегледни чланак Примљено: 19.01.2007. Љубиша Златановић Филозофски факултет Ниш СОЦИЈАЛНО-ПСИХОЛОШКИ ПРИСТУП САМСТВУ: ДВЕ ГРАНЕ

More information

ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО

ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД МАСТЕР АКАДЕМСКИE СТУДИЈE ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО Садржај: Уводна табела 1 Стандард 1. Структура студијског програма 2 Стандард 2. Сврха студијског

More information

МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТ Гоце Делчева 8а, Београд

МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТ Гоце Делчева 8а, Београд Упутство за израду завршног рада на студијама првог степена Садржај: 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ 2. ВЕЗЕ СА ДРУГИМ ДОКУМЕНТИМА 3. ТЕРМИНИ И ДЕФИНИЦИЈЕ 4. ПОСТУПАК РАДА 5. ОДГОВОРНОСТ И ОВЛАШЋЕЊА 6. ПРИЛОЗИ

More information

Могућности за побољшање функционалног знања ученика применом моделирања и хеуристичког резоновања у настави математике

Могућности за побољшање функционалног знања ученика применом моделирања и хеуристичког резоновања у настави математике Иновације у настави, XXVI, 2013/3, стр. 123 134 UDC 51:004.773 Рад примљен: 18. 06. 2013. Рад прихваћен: 06. 12. 2013. мр Наталија Будински 1 Основна и средња школа са домом ученика Петро Кузмјак, Руски

More information

ИНТЕРНЕТ ЧИТАОНИЦЕ КАО МЕСТА СУСРЕТАЊА ТРАДИЦИОНАЛНЕ И МОДЕРНЕ УЛОГЕ БИЛИОТЕКА - ИСКУСТВА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СТЕВАН СРЕМАЦ НИШ

ИНТЕРНЕТ ЧИТАОНИЦЕ КАО МЕСТА СУСРЕТАЊА ТРАДИЦИОНАЛНЕ И МОДЕРНЕ УЛОГЕ БИЛИОТЕКА - ИСКУСТВА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СТЕВАН СРЕМАЦ НИШ Библиотекарство Српске број 6 страна 198 Александра Аџић, виши дипломирани библиотекар aleksandra@nbss.rs Драгана Стојковић, дипломирани библиотекар dragana.ljujic@gmail.com Народна библиотека Стеван Сремац

More information

П Р А В И Л Н И К О С Т У Д И Р А Њ У

П Р А В И Л Н И К О С Т У Д И Р А Њ У На основу члана 87. Закона о високом образовању ( Службени Гласник РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, 44/10, 93/12 и 89/13) и члана 43 Статута Хемијског факултета у Београду, Наставно-научно веће Хемијског факултета

More information

ЈАВНА НАБАВКА БРОЈ ПП 16/2017

ЈАВНА НАБАВКА БРОЈ ПП 16/2017 РЕПУБЛИКА СРБИЈА НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ УСТАНОВА КУЛТУРЕ ОД НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА Скерлићева број 1 11000 Београд Телефон 2451-242 Faks 2451-289 www.nb.rs ЈАВНА НАБАВКА БРОЈ ПП 16/2017 КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

More information

кроз болоњски процес и нови систем студирања

кроз болоњски процес и нови систем студирања Издавач: Универзитет у Новом Саду Трг Доситеја Обрадовића 5 Нови Сад Финансирано од стране Европске Комисије у оквиру CARDS SCM Tempus Projekta C009B04 Implementation of ECTS at Universities in Serbia

More information

Комисија за јавну набавку. Измена Конкурсне документације број: 1 Датум: године

Комисија за јавну набавку. Измена Конкурсне документације број: 1 Датум: године Сходно члану 63. став 1. Закона о јавним набавкама ( Службени гласник Републике Србије, број 124/12, 14/15 и 68/15), Институт за кукуруз Земун Поље, улица Слободана Бајића број 1, Београд, Земун, у поступку

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА Садржај: Увод Стандард 1. Структура студијског програма Стандард 2. Сврха студијског програма Стандард 3.

More information

др Милена Марјановић, професор

др Милена Марјановић, професор РЕПУБЛИКА СРБИЈА Висока пословна школа струковних студија Бр. 10.11.2008.год. Лесковац, Дурмиторска 19 Тел. 016/254 961, факс: 016/242 536 e mail: mail@vspm.edu.yu website: www.vspm.edu.yu Настaвном већу

More information

Реферат о завршеној докторској дисертацији

Реферат о завршеној докторској дисертацији НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ Реферат о завршеној докторској дисертацији Наставно-научно веће Филозофског факултета изабрало нас је у комисију за оцену докторске дисертације коју

More information

Формирање социјалних типова у теорији Орина Клапа *

Формирање социјалних типова у теорији Орина Клапа * УДК 316.773:316.343(73) 316.7 Клап О. Оригинални научни рад Весна Трифуновић Етнографски институт САНУ vesnita@eunet.yu Формирање социјалних типова у теорији Орина Клапа * Овај рад представља приказ теорије

More information

Увод. СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: :: BIBLID: ,17(2012)2,p Учитељски факултет Београд

Увод. СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: :: BIBLID: ,17(2012)2,p Учитељски факултет Београд Д. Михајловић: НАСТАВА У ПРИРОДИ ИСКУСТВА И СТАВОВИ УЧИТЕЉА У СРБИЈИ ДУШКА МИХАЈЛОВИЋ Учитељски факултет Београд СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: 37.033 :: 37.011.3-051 BIBLID: 0353-7129,17(2012)2,p.193

More information

ПРОГРАМ ИНТЕРНЕ ЕДУКАЦИЈЕ новембар 2010.

ПРОГРАМ ИНТЕРНЕ ЕДУКАЦИЈЕ новембар 2010. ПРОГРАМ ИНТЕРНЕ ЕДУКАЦИЈЕ новембар 2010. Обзиром да је Школа од школске 2010/11. ушла у програм CARDS, намењеног установљавању и постизању стандарда квалитета у настави и да је у претходном периоду утврђено

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД МАСТЕР АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД МАСТЕР АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД МАСТЕР АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА Садржај: Увод Стандард 1. Структура студијског програма Стандард 2. Сврха студијског програма Стандард 3. Циљеви

More information

ПОСЛОВНО-ОБАВЕШТАЈНИ РАД УСМЕРЕН НА КОНКУРЕНТНОСТ

ПОСЛОВНО-ОБАВЕШТАЈНИ РАД УСМЕРЕН НА КОНКУРЕНТНОСТ 343.534 COBISS.SR-ID 513151925 ПОСЛОВНО-ОБАВЕШТАЈНИ РАД УСМЕРЕН НА КОНКУРЕНТНОСТ Иван Р. Димитријевић, асистент 1 Универзитет у Београду, Факултет безбедности Зоран Кучековић, докторанд Универзитет у Београду,

More information

Gear Tooth Rooth Stress and Fillet Radii Dependence

Gear Tooth Rooth Stress and Fillet Radii Dependence Gear Tooth Rooth Stress and Fillet Radii Dependence Daniela S. Ristić Assistant Professor Tehnikum Taurunum High School of Engineering Belgrade Janez Kramberger Assistant Professor University of Maribor

More information

П Р А В И Л Н И К О СТУДИРАЊУ НА ДОКТОРСКИМ СТУДИЈАМА И СТИЦАЊУ ЗВАЊА ДОКТОРА НАУКА

П Р А В И Л Н И К О СТУДИРАЊУ НА ДОКТОРСКИМ СТУДИЈАМА И СТИЦАЊУ ЗВАЊА ДОКТОРА НАУКА На основу члана 87 став 10 Закона о високом образовању ( Сл Гласник РС, број 76/05), члана 92 Статута Универзитета у Београду и члана 44 и 74 Статута Техничког факултета у Бору, Наставно-научно веће Техничког

More information

ПРИМЕЊЕНА ВЕТЕРИНАРСКА ЕПИДЕМИОЛОГИЈА

ПРИМЕЊЕНА ВЕТЕРИНАРСКА ЕПИДЕМИОЛОГИЈА ПРИМЕЊЕНА ВЕТЕРИНАРСКА ЕПИДЕМИОЛОГИЈА проф. др сц. мед. вет. Александар Поткоњак, спец. Ветеринарска епидемиологија је последњу деценију претрпела значајне ревизије. Сама појава нових обољења уз промену

More information

ПРАВИЛНИК О МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА И AKАДЕМСКОМ ПРИЗНАВАЊУ ПЕРИОДА МОБИЛНОСТИ. Основне одредбе. Члан 1.

ПРАВИЛНИК О МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА И AKАДЕМСКОМ ПРИЗНАВАЊУ ПЕРИОДА МОБИЛНОСТИ. Основне одредбе. Члан 1. На основу члана 31. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, бр. 76/2005, 97/2008, 44/2010) и члана 73. став 1. тачка 12. и члана 94. Статута Универзитета у Новом Саду (од 28.12.2010.године),

More information

Област остваривања циљева. Члан 1.

Област остваривања циљева. Члан 1. У складу са одредбама чл.10. и 12. Закона о удружењима ( Службени лист РС, бр.51/09), Скупштина Удружења одржана 26.02.2014.године у Београду, усвојила је нови С Т А Т У Т УДРУЖЕЊА КЛУБ АКТИВНИХ УЖИВАЛАЦА

More information

ТМ Г. XXXVII Бр. 1 Стр Ниш јануар - март Одобрено за штампу:

ТМ Г. XXXVII Бр. 1 Стр Ниш јануар - март Одобрено за штампу: ТМ Г. XXXVII Бр. 1 Стр. 223-240 Ниш јануар - март 2013. UDK 005.96 Прегледни рад Примљено: 02.06.2012. Ревидирана верзија: 19.01.2013. Одобрено за штампу: 21.03.2013. Ивана Симић Универзитет у Нишу Економски

More information

Filipi-Matutinović Stela University Library «Svetozar Marković», Belgrade

Filipi-Matutinović Stela University Library «Svetozar Marković», Belgrade УДК 378.2.018.48:002+007-057.4 UDC 378.2.018.48:002+007-057.4 ЕУРОСЕРТИФИКАТИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛЦЕ У ИНФОРМАЦИОНОЈ И ДОКУМЕНТАЦИОНОЈ ДЕЛАТНОСТИ У ЕВРОПИ 1 Филипи-Матутиновић Стела Универзитетска библиотека

More information

ПРОБЛЕМСКА НАСТАВА И ЕФИКАСНОСТ ОСТВАРИВАЊА ПРОГРАМСКИХ ЗАДАТАКА О ЈЕДНАЧИНАМА

ПРОБЛЕМСКА НАСТАВА И ЕФИКАСНОСТ ОСТВАРИВАЊА ПРОГРАМСКИХ ЗАДАТАКА О ЈЕДНАЧИНАМА Годишњак Учитељског факултета у Врању, књига V, 2014. Доц. др Нела МАЛИНОВИЋ-ЈОВАНОВИЋ Мс Сања ЈАНКОВИЋ Учитељски факултет у Врању Универзитет у Нишу УДК 373.3:025-057.874 37.016:51-028.31 -оригинални

More information

ТМ Г. XXXVI Бр. 2 Стр Ниш април - јун UDK :502.1

ТМ Г. XXXVI Бр. 2 Стр Ниш април - јун UDK :502.1 ТМ Г. XXXVI Бр. 2 Стр. 663-678 Ниш април - јун 2012. UDK 330.133.7:502.1 Прегледни рад Стојан Костић Примљено: 23. 02. 2012. Весна Родић Ревидирана верзија: 27. 03. 2012. Универзитет у Новом Саду Пољопривредни

More information

ГРАНОВЕТЕРОВА ТЕОРИЈА О СНАЗИ СЛАБИХ ВЕЗА 1

ГРАНОВЕТЕРОВА ТЕОРИЈА О СНАЗИ СЛАБИХ ВЕЗА 1 Социолошки преглед, vol. XLV (2011), no. 3, стр. 323 336 Марко Шкорић УДК: 316.472.4 Granovetter Универзитет у Новом Саду Прегледан рад Филозофски факултет Примљен: 30. 11. 2011. Александар Томашевић Нови

More information

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СТУДЕНТСКИХ СТИПЕНДИЈА СТУДЕНТИМА ВИСОКОШКОЛСКИХ УСТАНОВА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОДИНУ

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СТУДЕНТСКИХ СТИПЕНДИЈА СТУДЕНТИМА ВИСОКОШКОЛСКИХ УСТАНОВА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОДИНУ На основу члана 11. став 6. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 45. став 1. Правилника о ученичким и студентским кредитима и стипендијама ( Службени

More information

АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ

АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ Акредитациони број/: Датум прве акредитације/ Date of initial accreditation: 07.06.2008. Ознака предмета/file Ref. No.: 2-01-102 Важи од/ Valid from: Замењује Обим од: Replaces

More information

ЈАВНИ ИНТЕРЕС У ПРЕДУЗЕЋИМА У СВОЈИНИ ДРЖАВЕ

ЈАВНИ ИНТЕРЕС У ПРЕДУЗЕЋИМА У СВОЈИНИ ДРЖАВЕ БРАНИСЛАВ МАЛАГУРСКИ УДК 323(497.11):334.72 Факултет за европске правне и Монографска студија политичке студије Примљен: 27.04.2017 Нови Сад Одобрен: 18.05.2017 Страна: 321-336 ЈАВНИ ИНТЕРЕС У ПРЕДУЗЕЋИМА

More information

Табу теме у савременој настави страних језика са посебним освртом на шпански језик

Табу теме у савременој настави страних језика са посебним освртом на шпански језик UDC 81 243(=134.2) Иновације у настави, XXVII, 2014/4, стр. 92 100 Рад примљен: 20. 8. 2014. Рад прихваћен: 10. 10. 2014. Стручни рад Ивана З. Георгијев 1 Универзитет у Београду, Филолошки факултет Табу

More information

Део први ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ

Део први ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ На основу члана 53. став 1. тачка 1. Закона о високом образовању ("Службени гласник РС" бр. 76/05, 100/07-аутентично тумачење, 97/08. и 44/10.), члана 44. став 1. тачка 1. и члана 149. Статута Универзитета

More information

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6 ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У НОВОМ САДУ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и орган који је именовао комисију 29. 06. 2017. године; решење

More information

Standard 0. Introductory remarks about the study programme

Standard 0. Introductory remarks about the study programme Стандард 0: Уводне напомене о студијском програму Standard 0. Introductory remarks about the study programme Текст стандарда на српском језику: Студијски програм мастер академских студија Пословна економија

More information

Повезаност између индекса телесне масе, анксиозности и депресије

Повезаност између индекса телесне масе, анксиозности и депресије Оригинални радови / Original Articles doi:10.5937/opmed1503100k Општа медицина 2015;21(3-4): 100-105 UDC: 616-056.1:616.89 Марија Клачар Дом здравља Др Симо Милошевић, Београд, Србија Повезаност између

More information

Могућности примене мобилног учења у настави

Могућности примене мобилног учења у настави Могућности примене мобилног учења у настави Иван Јовановић Факултет техничких наука, Чачак, ИАС, Техника и информатика, 2013/2014. ivanjovanovic17@gmail.com Ментор рада: др Жељко М. Папић, ванр.проф. Апстракт

More information

ОРГАНИЗАЦИОНА ПРАВДА: СРЕДСТВО ЗА УПРАВЉАЊЕ ПРЕОСТАЛИМ ЗАПОСЛЕНИМА У ПРОЦЕСУ СМАЊЕЊА ПРЕДУЗЕЋА

ОРГАНИЗАЦИОНА ПРАВДА: СРЕДСТВО ЗА УПРАВЉАЊЕ ПРЕОСТАЛИМ ЗАПОСЛЕНИМА У ПРОЦЕСУ СМАЊЕЊА ПРЕДУЗЕЋА ТEME, г. XLII, бр. 1, јануар март 2018, стр. 143 165 Оригинални научни рад DOI: 10.22190/TEME1801143D Примљено: 25. 4. 2017. UDK 334.72:005.96 Ревидирана верзија: 18. 7. 2017. Одобрено за штампу: 12. 3.

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ С Т А Т У Т П Р Е Ч И Ш Ћ Е Н Т Е К С Т. Б Е О Г Р А Д, Jул године

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ С Т А Т У Т П Р Е Ч И Ш Ћ Е Н Т Е К С Т. Б Е О Г Р А Д, Jул године С Т А Т У Т П Р Е Ч И Ш Ћ Е Н Т Е К С Т Б Е О Г Р А Д, Jул 2017. године Савет Архитектонског факултета у Београду је на седници одржаној дана 10. јула 2017. године утврдио пречишћени текст Статута Архитектонског

More information

НАЦИОНАЛНА И МЕЂУНАРОДНА ОРГАНИЗАЦИЈА РАЧУНОВОЂА И РЕВИЗОРА

НАЦИОНАЛНА И МЕЂУНАРОДНА ОРГАНИЗАЦИЈА РАЧУНОВОЂА И РЕВИЗОРА Економски погледи, 2/2010, стр. 71-81, Приказ, UDC (631.162) НАЦИОНАЛНА И МЕЂУНАРОДНА ОРГАНИЗАЦИЈА РАЧУНОВОЂА И РЕВИЗОРА NATIONAL AND INTERNATIONAL ORGANIZATION OF ACCOUNTANTS AND AUDITORS Ненад Којић

More information

С Т А Т У Т ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У СУБОТИЦИ

С Т А Т У Т ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У СУБОТИЦИ ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА С У Б О Т И Ц А Број: 01-86/2018 Дана: 29.03.2018. На основу члана 48. члана 57. став 1. и члана 143. став 1. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС,

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. НАЗИВ ФАКУЛТЕТА ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. НАЗИВ ФАКУЛТЕТА ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. НАЗИВ ФАКУЛТЕТА ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ oбавезна садржина свака рубрика мора бити попуњена (сви подаци уписују се у одговарајућу

More information

П Р А В И Л Н И К О ЗАВРШНОМ ( ДИПЛОМСКОМ) РАДУ

П Р А В И Л Н И К О ЗАВРШНОМ ( ДИПЛОМСКОМ) РАДУ ВИСОКA ШКОЛЕ ЗА ПРИМИЈЕЊЕНЕ И ПРАВНЕ НАУКЕ ПРОМЕТЕЈ БАЊА ЛУКА П Р А В И Л Н И К О ЗАВРШНОМ ( ДИПЛОМСКОМ) РАДУ Бања Лука, фебруар 2012. На основу члана 152. Статута Високе школе за примијењене и правне

More information

ПРАВИЛНИК О МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА И AKАДЕМСКОМ ПРИЗНАВАЊУ ПЕРИОДА МОБИЛНОСТИ

ПРАВИЛНИК О МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА И AKАДЕМСКОМ ПРИЗНАВАЊУ ПЕРИОДА МОБИЛНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТИ, АНАЛИТИКА И АРХИВА ПРАВИЛНИК О МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА И AKАДЕМСКОМ ПРИЗНАВАЊУ ПЕРИОДА МОБИЛНОСТИ Донет на седници Сената Универзитета у Новом Саду одржаној 4.7.2011. године

More information

УЛОГА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У ИЗБОРУ ЗАНИМАЊА

УЛОГА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У ИЗБОРУ ЗАНИМАЊА З. Јоксимовић, З. Јоксимовић: УЛОГА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У ИЗБОРУ ЗАНИМАЊА ЗЛАТОМИР ЈОКСИМОВИЋ ЗОРАНА ЈОКСИМОВИЋ Нови Сад СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: 373.3:37.048.4 BIBLID: 0353-7129,12(2007)1,p.63-76

More information

ЗАСТОЈ У ПОСТУПКУ НОРМАТИВНЕ КОНТРОЛЕ ПРИЛОГ РАСПРАВИ О ЗАШТИТИ ОБЈЕКТИВНЕ УСТАВНОСТИ 1

ЗАСТОЈ У ПОСТУПКУ НОРМАТИВНЕ КОНТРОЛЕ ПРИЛОГ РАСПРАВИ О ЗАШТИТИ ОБЈЕКТИВНЕ УСТАВНОСТИ 1 Оригинални научни рад 342.565.2:340.134 doi:10.5937/zrpfns51-16403 Др Слободан П. Орловић, ванредни професор Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду S.Orlovic@pf.uns.ac.rs Др Наташа Н. Рајић,

More information

ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE

ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE Садржај: Уводна табела 2 Стандард 1. Структура студијског програма 3 Стандард 2. Сврха студијског

More information

Биолошке разлике међу људима

Биолошке разлике међу људима Биолошке разлике међу људима Појављује се мишљење да међу људима постоје биолошке разлике, и да су оне непремостиве, да то има последице по начин живота људи, ако се ова забрана прекрши. Овакав став може

More information

ПРИВАТНОСТ У ВИРТУЕЛНОМ ОКРУЖЕЊУ

ПРИВАТНОСТ У ВИРТУЕЛНОМ ОКРУЖЕЊУ ПРИВАТНОСТ У ВИРТУЕЛНОМ ОКРУЖЕЊУ Весна Ињац Народна библиотека Србије, Београд UDK 024:342.738 ]:004.056 Шта је приватност? Сажетак Заштита приватности није нова тема, она има своју дугу историју, укорењена

More information

Правила сталности збира и разлике као основа стратегија рачунања 2

Правила сталности збира и разлике као основа стратегија рачунања 2 Иновације у настави, XXX, 2017/1, стр. 55 66 UDC 512.1:371.3(075.2) doi: 10.5937/inovacije1701055I Рад примљен: 27. 12. 2017. Рад прихваћен: 25. 2. 2017. Светлана М. Илић 1, Маријана Ж. Зељић Универзитет

More information

СТАНДАРДИ И ПРОЦЕДУРЕ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ОСНОВНИХ И МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ

СТАНДАРДИ И ПРОЦЕДУРЕ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ОСНОВНИХ И МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ СТАНДАРДИ И ПРОЦЕДУРЕ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ОСНОВНИХ И МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ (ПРЕЧИШЋЕН ТЕКСТ) Крагујевац, 2017. године

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПЛАН JАВНИХ НАБАВКИ ЗА ГОДИНУ

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПЛАН JАВНИХ НАБАВКИ ЗА ГОДИНУ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Адреса: Стдентски трг 1, 11000 Београд, Репблика Србија Тeл.: 011 3207400; Фaкс: 011 2638818; E-mail: officebu@rect.bg.ac.rs УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПЛАН JАВНИХ НАБАВКИ ЗА ГОДИНУ

More information

ПОРЕСКА ОБАВЕЗА И УПИС У КАТАСТАР НЕПОКРЕТНОСТИ

ПОРЕСКА ОБАВЕЗА И УПИС У КАТАСТАР НЕПОКРЕТНОСТИ Оригинални научни рад 349.418:336.2 doi:10.5937/zrpfns47-4777 Др Раденка Цветић, редовни професор Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду ПОРЕСКА ОБАВЕЗА И УПИС У КАТАСТАР НЕПОКРЕТНОСТИ поводом

More information

УТИЦАЈ ПУШЕЊА НА НИВО ФУНКЦИОНАЛНИХ СПОСОБНОСТИ КАРДИОВАСКУЛАРНОГ СИСТЕМА КОД ЖЕНА УЗРАСТА ОД 20 ДО 29 ГОДИНА

УТИЦАЈ ПУШЕЊА НА НИВО ФУНКЦИОНАЛНИХ СПОСОБНОСТИ КАРДИОВАСКУЛАРНОГ СИСТЕМА КОД ЖЕНА УЗРАСТА ОД 20 ДО 29 ГОДИНА Бојан Манојловић Факултет спорта и физичког васпитања, Универзитет у Београду УДК 613.84:612-055.2 УТИЦАЈ ПУШЕЊА НА НИВО ФУНКЦИОНАЛНИХ СПОСОБНОСТИ КАРДИОВАСКУЛАРНОГ СИСТЕМА КОД ЖЕНА УЗРАСТА ОД 20 ДО 29

More information

Kултурни дистрикт у Берну: РЕГЕНЕРАЦИЈА и РЕЦИКЛАЖА комплекса са идејним решењем објекта (студентски конкурс за Шиндлерову награду 2012)

Kултурни дистрикт у Берну: РЕГЕНЕРАЦИЈА и РЕЦИКЛАЖА комплекса са идејним решењем објекта (студентски конкурс за Шиндлерову награду 2012) МОДУЛ М9 - Мастер пројекат, 30 ЕСПБ 4. семестар дипломских академских студија, 2011/12 М9.1. Теза мастер пројекта - 10 ЕСПБ М9. 2. Архитектонско-урбанистички или урбанистички пројекат 20 ЕСПБ наслов -

More information

СТАНДАРДИ ОПШТИХ МЕЂУПРЕДМЕТИХ КОМПЕТЕНЦИЈА ЗА КРАЈ СРЕДЊЕГ ОБРАЗОВАЊА

СТАНДАРДИ ОПШТИХ МЕЂУПРЕДМЕТИХ КОМПЕТЕНЦИЈА ЗА КРАЈ СРЕДЊЕГ ОБРАЗОВАЊА СТАНДАРДИ ОПШТИХ МЕЂУПРЕДМЕТИХ КОМПЕТЕНЦИЈА ЗА КРАЈ СРЕДЊЕГ ОБРАЗОВАЊА Београд, 2013 Наставни програми општеобразовних предмета у Србији, и на основношколском и на средњошколском нивоу, до сада су дефинисали

More information

Compliance Усклађеност пословања са прописима

Compliance Усклађеност пословања са прописима Compliance Усклађеност пословања са прописима CMS Belgrade / ЦМС Београд January 2018 / јануар 2018. године Importance of compliance for business operations Importance of compliance for business operations

More information

ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈА НАСТАВЕ ПРИМЕНОМ ЗАДАТАКА НА ТРИ НИВОА СЛОЖЕНОСТИ КАО МОДЕЛ ИНОВАЦИЈА У НАСТАВИ *

ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈА НАСТАВЕ ПРИМЕНОМ ЗАДАТАКА НА ТРИ НИВОА СЛОЖЕНОСТИ КАО МОДЕЛ ИНОВАЦИЈА У НАСТАВИ * Годишњак Педагошког факултета у Врању, књига VII, 2016. Доц. др Марија ЈОВАНОВИЋ Филозофски факултет Универзитет у Нишу Мс Невена ДИМИЋ УДК 371.3 371.311.1 - стручни рад - ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈА НАСТАВЕ ПРИМЕНОМ

More information

Министарство просвете и спорта Републике Србије Програм реформе средњег стручног образовања. Др Драгана Бјекић Др Жељко М. Папић.

Министарство просвете и спорта Републике Србије Програм реформе средњег стручног образовања. Др Драгана Бјекић Др Жељко М. Папић. Министарство просвете и спорта Републике Србије Програм реформе средњег стручног образовања Др Драгана Бјекић Др Жељко М. Папић Оцењивање Приручник за оцењивање у средњем стручном образовању Програм реформе

More information

УЛОГА ЗНАЊА У КРИТИЧКОМ МИШЉЕЊУ Јелена Пешић * Институт за психологију, Филозофски факултет, Београд

УЛОГА ЗНАЊА У КРИТИЧКОМ МИШЉЕЊУ Јелена Пешић * Институт за психологију, Филозофски факултет, Београд Зборник Института за педагошка истраживања УДК 159.955:165 Година 39 Број 1 Јун 2007 32-47 Прегледни чланак ISSN 0579-6431 DOI:10.2298/ZIPI0701032P УЛОГА ЗНАЊА У КРИТИЧКОМ МИШЉЕЊУ Јелена Пешић * Институт

More information

Тема: ЕФИКАСНЕ МЕТОДЕ УЧЕЊА У ФИЗИЦИ, ЕКСПЕРИМЕНТ КАО ЦЕНТРАЛНИ ДЕО ТЕМЕ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ

Тема: ЕФИКАСНЕ МЕТОДЕ УЧЕЊА У ФИЗИЦИ, ЕКСПЕРИМЕНТ КАО ЦЕНТРАЛНИ ДЕО ТЕМЕ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ др Мирко Нагл, проф., Никола Гледић, проф. и мр Горан Стојићевић, проф. Тема: ЕФИКАСНЕ МЕТОДЕ УЧЕЊА У ФИЗИЦИ, ЕКСПЕРИМЕНТ КАО ЦЕНТРАЛНИ ДЕО ТЕМЕ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ -усмено излагање, XII Конгрес физичара

More information

ЗБОРНИК ПРАВИЛНИКА И СТАНДАРДА

ЗБОРНИК ПРАВИЛНИКА И СТАНДАРДА ВИСОКА СПОРТСКА И ЗДРАВСТВЕНА ШКОЛА Београд Београд, 2017. године С А Д Р Ж А Ј ПРАВИЛНИК О СТАНДАРДИМА РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАСТАВЕ И ОСИГУРАЊУ КВАЛИТЕТА ИСХОДА НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА... 3 1. СТАНДАРДИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ

More information

БИО-БЛОГ: ДИГИТАЛНИ РЕСУРС У НАСТАВИ БИОЛОГИЈЕ И ДРУГИХ ПРЕДМЕТА СА БИОЛОШКИМ САДРЖАЈИМА

БИО-БЛОГ: ДИГИТАЛНИ РЕСУРС У НАСТАВИ БИОЛОГИЈЕ И ДРУГИХ ПРЕДМЕТА СА БИОЛОШКИМ САДРЖАЈИМА Иновације у настави, XXIX, 2016/4, стр. 140 144 Стручне информације БИО-БЛОГ: ДИГИТАЛНИ РЕСУРС У НАСТАВИ БИОЛОГИЈЕ И ДРУГИХ ПРЕДМЕТА СА БИОЛОШКИМ САДРЖАЈИМА Увод У ери нових информативних технологија,

More information

IDENTIFICATION AND SELECTION OF THE DESCRIPTORS FOR ESTABLISHING A SENSORY PROFILE OF TOMATO BY A MULTIDIMENSIONAL APPROACH

IDENTIFICATION AND SELECTION OF THE DESCRIPTORS FOR ESTABLISHING A SENSORY PROFILE OF TOMATO BY A MULTIDIMENSIONAL APPROACH UDK 635.64:543.92 Original research paper IDENTIFICATION AND SELECTION OF THE DESCRIPTORS FOR ESTABLISHING A SENSORY PROFILE OF TOMATO BY A MULTIDIMENSIONAL APPROACH Miona M. Belović* 1, Mladenka V. Pestorić

More information

УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ -обавезна садржина-

УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ -обавезна садржина- УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ НАЗИВ ФАКУЛТЕТА УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ -обавезна садржина- 1. Име, презиме, адреса и број телефона кандидата: Oља Дукић, Сељачких буна 7, 21000 Нови Сад, 064

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и орган који је именовао комисију

More information

ТЕХНИКУМ ТАУРУНУМ ВИСОКА ИНЖЕЊЕРСКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Београд Земун Број: Датум: година С Т А Т У Т

ТЕХНИКУМ ТАУРУНУМ ВИСОКА ИНЖЕЊЕРСКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Београд Земун Број: Датум: година С Т А Т У Т ТЕХНИКУМ ТАУРУНУМ ВИСОКА ИНЖЕЊЕРСКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Београд Земун Број: 01-383 Датум: 23.03.2018. година С Т А Т У Т Београд-Земун, март 2018. године САДРЖАЈ страна 1. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ 1 1.1 Назив

More information

Филм Талас у настави немачког језика

Филм Талас у настави немачког језика UDC 371.3:791(430) Иновације у настави, XXVI, 2013/4, стр. 126 134 371.693 Рад примљен: 12. 06. 2013. Рад прихваћен: 20. 11. 2013. Стручни рад др Николина Зобеница 1, мср. Ана Стипанчевић Универзитет у

More information

ПУБЛИКА ДИГИТАЛНИХ МЕДИЈА: ИНФОРМИСАЊЕ НА ИНТЕРНЕТУ

ПУБЛИКА ДИГИТАЛНИХ МЕДИЈА: ИНФОРМИСАЊЕ НА ИНТЕРНЕТУ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ПОЛИТИЧКИХ НАУКА Данка Н. Нинковић Славнић ПУБЛИКА ДИГИТАЛНИХ МЕДИЈА: ИНФОРМИСАЊЕ НА ИНТЕРНЕТУ докторска дисертација Београд, 2016. UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF POLITICAL

More information

Center for Pathology and Forensic Medicine, Clinical Center of Montenegro, Faculty of Medicine University of Montenegro, Podgorica, Montenegro; 3

Center for Pathology and Forensic Medicine, Clinical Center of Montenegro, Faculty of Medicine University of Montenegro, Podgorica, Montenegro; 3 Address: 1 Kraljice Natalije Street, 11000 Belgrade, Serbia ' +381 11 4092 776, Fax: +381 11 3348 653 E-mail: office@srpskiarhiv.rs, Web address: www.srpskiarhiv.rs Paper Accepted * ISSN Online 2406-0895

More information

БИБЛИД ; 36 (2004) с

БИБЛИД ; 36 (2004) с Мирчета ДАНИЛОВИЋ УДК 371.3.02:371.68 Институт за педагошка истраживања Прегледни чланак Београд БИБЛИД 0579-6431; 36 (2004) с.106-121 ПРИЗНАВАЊЕ И РАЗВОЈ»ОБРАЗОВНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ«КАО НАУЧНЕ ОБЛАСТИ И НАСТАВНОГ

More information

Асертивност - стил добре комуникације, вештина ефикасног заузимања за себе и развијања квалитетних односа са другим људима

Асертивност - стил добре комуникације, вештина ефикасног заузимања за себе и развијања квалитетних односа са другим људима Прегледни чланци / Review Articles doi:10.5937/opmed1801051m UDC:614.2:005.57 Златка М. Марков Дом здравља Нови Сад, Р. Србија Асертивност - стил добре комуникације, вештина ефикасног заузимања за себе

More information

СЛОБОДА СИНДИКАЛНОГ УДРУЖИВАЊА КАО ОСНОВНО КОЛЕКТИВНО ПРАВО ЗАПОСЛЕНИХ **

СЛОБОДА СИНДИКАЛНОГ УДРУЖИВАЊА КАО ОСНОВНО КОЛЕКТИВНО ПРАВО ЗАПОСЛЕНИХ ** Др Бојан Урдаревић * УДК: 349.2 СЛОБОДА СИНДИКАЛНОГ УДРУЖИВАЊА КАО ОСНОВНО КОЛЕКТИВНО ПРАВО ЗАПОСЛЕНИХ ** Настанак и развој индустријске демократије историјски је нераздвојно повезан са остваривањем и

More information

ОБЈЕКТИ ЈАВНЕ СВОЈИНЕ У ПРАВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ОБЈЕКТИ ЈАВНЕ СВОЈИНЕ У ПРАВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Др Рајко Јелић* 41 ОБЈЕКТИ ЈАВНЕ СВОЈИНЕ У ПРАВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Према природи овлашћења, објекти јавне својине чине покретне и непокретне ствари грађанског права, док су с друге стране, то јавна добра,

More information

Појмовна метафора сагледана из социокултурне перспективе

Појмовна метафора сагледана из социокултурне перспективе Витомир Јовановић, Александар Бауцал Одељење за психологију, Филозофски факултет, Универзитет у Београду, Београд vitomirj@gmail.com; abaucal@f.bg.ac.rs УДК:159.9-37.03 оригинални научни рад Појмовна метафора

More information

ИНТЕРКУЛТУРНА КОМПЕТЕНЦИЈА У НАСТАВИ СТРАНОГ ЈЕЗИКА СТРУКЕ

ИНТЕРКУЛТУРНА КОМПЕТЕНЦИЈА У НАСТАВИ СТРАНОГ ЈЕЗИКА СТРУКЕ Претходно саопштење 371.3::811'243 81'276.6 Соња Н. Хорњак 1 ОШ Жарко Зрењанин, Зрењанин Данијела Д. Ђорђевић Универзитет у Београду Пољопривредни факултет Катедра за стране језике Кристина В. Марковић

More information

ИНСТРУМЕНТИ ОЦЕЊИВАЊА ПРЕВОДИЛАЧКЕ КОМПЕТЕНЦИЈЕ У НАСТАВИ

ИНСТРУМЕНТИ ОЦЕЊИВАЊА ПРЕВОДИЛАЧКЕ КОМПЕТЕНЦИЈЕ У НАСТАВИ Борислава Р. Ераковић nsboba@gmail.com (Филозофски факултет Англистика, Нови Сад) ИНСТРУМЕНТИ ОЦЕЊИВАЊА ПРЕВОДИЛАЧКЕ КОМПЕТЕНЦИЈЕ У НАСТАВИ САЖЕТАК Вредновање преводилачке способности студената у нашим

More information

СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: ; ; BIBLID: ,15(2010)2,p Педагошки факултет у Сомбору Сомбор

СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: ; ; BIBLID: ,15(2010)2,p Педагошки факултет у Сомбору Сомбор Ј. Биљетина: УСВАЈАЊЕ ЈЕЗИКА јелена биљетина Педагошки факултет у Сомбору Сомбор СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: 811 233; 81 242; 81-11 BIBLID: 0353-7129,15(2010)2,p.253-260 УСВАЈАЊЕ ЈЕЗИКА Резиме:

More information

Упутство за израду мастер рада

Упутство за израду мастер рада МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ Упутство за израду мастер рада Београд, јун 2013. год ПОСТУПАК ПРИЈАВЕ, ИЗРАДЕ И ОДБРАНЕ МАСТЕР РАДА Мастер рад је опширнији писани стручни рад у којем се обрађује одабрана тема.

More information

БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ

БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ Прeвенција злоупотребе психоактивних супстанци препоруке за младе БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ Прeвенција злоупотребе психоактивних супстанци препоруке за младе Садржај Увод 2 1.

More information

UVS I 5-a AT 23/03/2014 1/6. Name and address of consignor: Име и адреса пошиљаоца: Certificate N / Уверење бр.

UVS I 5-a AT 23/03/2014 1/6. Name and address of consignor: Име и адреса пошиљаоца: Certificate N / Уверење бр. Name and address of consignor: Име и адреса пошиљаоца: Certificate N / Уверење бр. Health certificate for export of breeding sheep and goats to the Republic of Serbia Здравствено уверење за извоз оваца

More information

ИЗВЕШТАЈ О САМОВРЕДНОВАЊУ

ИЗВЕШТАЈ О САМОВРЕДНОВАЊУ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ ИЗВЕШТАЈ О САМОВРЕДНОВАЊУ Ниш, фебруар 2008. 1 САДРЖАЈ: УВОД 1. Поступак самовредновања 1.1. Субјекти поступка самовредновања 1.2. Опис поступка самовредновања

More information

СТРАТЕГИЈУ РАЗВОЈА ЦЕЛОЖИВОТНОГ УЧЕЊА

СТРАТЕГИЈУ РАЗВОЈА ЦЕЛОЖИВОТНОГ УЧЕЊА УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Адреса: Студентски трг 1, 11000 Београд, Република Србија Тeл.: 011 3207400; Фaкс: 011 2638818; E-mail: officebu@rect.bg.ac.rs Београд, 10. маја 2017. године 06-01 Број: 06-1792/1-3.1/3--17

More information

Само ви и даље читајте књиге, па ћете постати исти као они који су их писали. Душко Радовић

Само ви и даље читајте књиге, па ћете постати исти као они који су их писали. Душко Радовић К ос тић Сериф Само ви и даље читајте књиге, па ћете постати исти као они који су их писали. Душко Радовић Празник је кад прво чекамо да дође а онда седимо и чекамо да прође. Душко Радовић Све наше грешке

More information

ДОДАТАК ДИПЛОМИ Важи само уз диплому

ДОДАТАК ДИПЛОМИ Важи само уз диплому Република Србија Aлфа универзитет Академија уметности Београд, Немањина бр. 28 ДОДАТАК ДИПЛОМИ Важи само уз диплому број издату године Додатак дипломи омогућује опис природе, нивоа, повезаности, садржаја

More information

Процена система друштвеног интегритета у Србији. Transparency International National Integrity System Survey

Процена система друштвеног интегритета у Србији. Transparency International National Integrity System Survey Процена система друштвеног интегритета у Србији Transparency International National Integrity System Survey Пројекат се спроводи уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији у оквиру пројекта

More information