Abstrakty k prednáškam na sympóziu Pohľady do psychiatrie, ktoré sa bude konať v Bratislave a v Košiciach

Size: px
Start display at page:

Download "Abstrakty k prednáškam na sympóziu Pohľady do psychiatrie, ktoré sa bude konať v Bratislave a v Košiciach"

Transcription

1 Abstrakty k prednáškam na sympóziu Pohľady do psychiatrie, ktoré sa bude konať v Bratislave a v Košiciach KOGNITÍVNE SYMPTÓMY PRI DEPRESII A MOŽNOSTI ICH HODNOTENIA Studená a horúca kognícia PhDr. Michal Hajduk, PhD. Psychiatrická klinika LF UK a UNB, Bratislava Ak hovoríme o kognitívnych poruchách pri depresii, ide najmä o poruchu pozornosti, pracovnej a epizodickej pamäti a schopnosti učenia, exekutívnych funkcií a spomalenie psychomotoriky. Výsledný klinický obraz kognitívnej poruchy u pacienta s depresiou je podmienený zmenami v tzv. hot horúcej a cold studenej kognícii. Horúca kognícia je od emócií závislá, pri depresii ju predstavuje depresívne kognitívne bias pacientove myšlienky majú negatívnu depresívnu konotáciu, pacient vidí prítomnosť, ale aj minulosť a samozrejme budúcnosť cez čierne okuliare depresie. Tento aspekt kognície je dobre ovplyvniteľný bežnou antidepresívnou liečbou. Studená kognícia predstavuje klasické kognitívne okruhy pozornosti, pamäti, exekutívnych funkcií, nie je bezprostredne spojená s emóciami a teda sa ani nezlepší pri bežne úspešnej liečbe depresívnej nálady. Kognitívne symptómy pri depresii, remisia a funkčnosť MUDr. Mária Králová, CSc. Psychiatrická klinika LF UK a UNB, Bratislava V klinickom obraze depresie tvoria významnú súčasť symptomatiky aj kognitívne symptómy. U významnej časti pacientov sú prítomné počas akútnej epizódy depresie, ale sú aj častými reziduálnymi symptómami v období remisie. Sú dôkazy o tom, že kognitívne symptómy sa zásadne podieľajú na poruche funkčnosti pacienta, najmä v pracovnej, ale aj vo všetkých ostatných oblastiach jeho psychosociálneho fungovania. U pacientov s depresiou by teda bolo vhodné sledovať aj úroveň kognície či už objektívnymi metódami alebo sebaposudzovacími inštrumentmi. Doteraz používané antidepresíva nepreukázali presvedčivý prokognitívny efekt, kognícia sa zlepšila len sekundárne v dôsledku zlepšenia emočných symptómov. Preto je vítané nové antidepresívum, ktoré zlepšuje kognitívne funkcie aj nezávisle od primárneho antidepresívneho pôsobenia.

2 Hodnotenie kognitívnych symptómov pri depresii s využitím nástroja PDQ-D MUDr. Barbora Vašečková, PhD. Univerzitná nemocnica s poliklinikou, Milosrdní bratia, Bratislava Psychiatrická klinika SZU, Bratislava Zmeny kognitívnych funkcií boli u pacientov s depresívnou poruchou opísané nielen v akútnej fáze ochorenia, ale aj po dosiahnutí remisie, sú dôkazy o vzťahu ich pretrvávania a relapsu ochorenia [1]. Navyše výskyt kognitívnych dysfunkcií úzko súvisí s celkovým fungovaním pacienta a teda s dosiahnutím funkčnej remisie. Problémom klinickej praxe však ostáva ich detekcia a diagnostika. Podrobné neuropsychologické vyšetrenie napriek vysokej výpovednej hodnote je dostupné len v obmedzenej miere, časovo náročné a môže byť pre pacienta neprimerane zaťažujúcim, a preto je potreba jednoduchého diagnostického inštrumentu, ktorý zároveň sleduje aj dynamiku zmien tejto oblasti symptomatiky, vysoko aktuálna. Dotazník PDQ (Perceived Deficits Questionnaire) je nástroj na meranie subjektívne vnímaných kognitívnych deficitov [2]. Pôvodne bol vyvinutý na použitie u pacientov so sklerózou multiplex, jeho upravená verzia, PDQ-Depression (PDQ-D) poskytuje možnosť na sledovanie aktuálneho stavu a dynamiky zmien u pacientov s depresívnou poruchou. V prezentácii sa zameriavame na predstavenie tohto inštrumentu s prihliadnutím na praktické využitie, poukazujeme na výhody a možné obmedzenia. Súčasťou sú prvé skúsenosti s využitím u pacientov liečených pre depresívnu epizódu v ambulantných podmienkach. Literatúra: 1. McIntyre RS, Xiao HX, Syeda K, Vinberg M, Carvalho AF, Mansur RB, et al. The prevalence, measurement, and treatment of the cognitive dimension/domain in major depressive disorder. CNS Drugs 2015;29: Fehnel SE, Forsyth BH, DiBenedetti DB, Danchenko N, François C, Brevig T. Patientcentered assessment of cognitive symptoms of depression. CNS Spectr. 2016;21:43 52.

3 MÔŽEME ZLEPŠIŤ FUNGOVANIE PACIENTOV SO SCHIZOFRÉNIOU? Zlepšenie fungovania pacienta - stále nenaplnená potreba v liečbe schizofrénie? MUDr. Ľubomíra Izáková, PhD. Psychiatrická klinika LF UK a UNB, Bratislava Schizofrénia je závažnou psychickou poruchou a predstavuje významný spoločenský problém. Jej včasná manifestácia v živote človeka je v súčasnosti stále častejšie považovaná len za klinický zlom, ktorý umožní diagnostické zatriedenie poruchy, avšak jej príznaky sú prítomné už dávno predtým. V klinickej praxi diagnostiku a liečbu schizofrénie komplikuje jej veľká heterogenita na rôznych úrovniach predovšetkým etiopatogenetickej, klinickej, terapeutickej aj prognostickej. Napriek veľkému pokroku v oblasti neurovied, ktorý sledujeme v ostatných rokoch, sme však nezaznamenali také výsledky a zistenia, ktoré by situáciu vyriešili. Hoci je klinický obraz poruchy veľmi heterogénny, zhoršenie každodenného fungovania sa vyskytuje takmer u všetkých pacientov, patrí k včasným a aj reziduálnym symptómom, a preto často býva dôležitým diferenciálne diagnostickým vodítkom. Schizofrénia je častou príčinou invalidity. Dostupná psychofarmakologická liečba zmierňuje symptómy schizofrénie a redukuje riziko relapsu. Jej cieľom je navodenie kvalitnej remisie. Napriek tomu, že moderná psychofarmakológia významne zlepšuje prognózu pacientov trpiacich schizofréniou, aj pri dosiahnutí remisie niektoré príznaky majú tendenciu pretrvávať. Pri porovnaní so zdravou populáciou majú pacienti častejšie a aj závažnejšie problémy v psychosociálnom fungovaní, t. j. zvládaní bežných denných aktivít. V prednáške sa autorky budú venovať súčasnému chápaniu funkčnosti u pacientov so schizofréniou a zamerajú sa na faktory, ktoré ju ovplyvňujú, t. j. klinický obraz, priebeh ochorenia, reziduálne symptómy, výber liečebného algoritmu a spoluprácu s pacientom v celom diagnosticko-liečebnom procese. Zlepšenie psychosociálneho fungovania sa dnes považuje za jeden z významných aspektov hodnotenia úspešnosti liečby a stáva sa súčasťou liečebných odporúčaní. Veľmi dôležité sú v tomto smere aj subjektívne očakávania pacientov, ktorí okrem redukcie symptómov pozitívne hodnotia práve nárast denných aktivít, sociálnych kontaktov a pracovných príležitostí. Individuálna liečba by mala zahŕňať vzájomné prepojenie farmakologických, psychosociálnych a vzdelávacích faktorov s cieľom znížiť celkovú záťaž choroby a dosiahnuť lepšiu funkčnosť pacienta.

4 Zlepšenie fungovania pacienta - stále nenaplnená potreba v liečbe schizofrénie? MUDr. Alžbeta Malejčíková Psychosociálne centrum, Košice Schizofrénia je závažné ochorenie, ktoré predstavuje mimoriadnu záťaž nielen pre pacienta, ale aj pre blízkych, okolie, zdravotnú starostlivosť a spoločnosť. Podľa WHO je na 8. mieste chorôb vedúcich k invalidite. Len približne 10 % ľudí trpiacich ochorením schizofrénneho spektra v produktívnom veku je schopných sa zamestnať, aj to väčšinou v menej kvalifikovanej práci. 32 % pacientov s prekonaným psychotickým ochorením má pretrvávajúce príznaky zníženia kvality samoobslužných činností a až 63 % pacientov má viditeľné,alebo závažné problémy v bežnom živote. Je veľa faktorov, ktoré majú negatívny dopad na fungovanie pacienta o ktorých je potreba hovoriť. Funkčnosť objektívna a subjektívna nie je vždy rovnako vnímaná. Ciele liečby z pohľadu lekára a pacienta nie sú vždy totožné. Kým lekár sa zameriava hlavne na diagnostiku, etiologické faktory, možnosti a účinnosť medikamentóznej liečby za účelom redukovania pozitívnej a negatívnej symptomatiky, prevenciu relapsov, predikciu terapeutickej odpovede a prognózu ochorenia, u ľudí so schizofréniou je to hlavne schopnosť adekvátne fungovať v rodinných a sociálnych vzťahoch, samostatne konať, zachovať nadobudnuté zručnosti a pracovné schopnosti, zvládať bežné úlohy a udržať fyzickú kondíciu. Úroveň funkčnosti a funkčnej kapacity s vývojom ochorenia klesá. Progresia ochorenia s každým ďalším relapsom spomaľuje a znižuje schopnosť nadobudnutia predchádzajúcej úrovne fungovania. Vyvstáva potreba sledovania účinnosti antipsychotík aj v oblasti sociálneho fungovania a kvality života a cieľom liečby sa stáva nielen redukcia symptómov, ale aj pozitívne ovplyvnenie funkčnosti. Lepšie fungovanie hodnotia ľudia so schizofréniou a ich rodiny ako najdôležitejší cieľ liečby.

5 Nežiaduce účinky antipsychotík a ich negatívny vplyv na fungovanie pacienta MUDr. Peter Janík, PhD. Psychiatrická klinika LFUK a UNB, Bratislava Antipsychotiká sú širokospektrálne používané psychofarmaká už desiatky rokov. Majú nezastupiteľnú úlohu v terapii psychotických, afektívnych a ďalších porúch. V akútnej fáze psychotických porúch je často nutné použitie vyšších dávok, prípadne kombinácie viacerých antipsychotík na čo najrýchlejšie dosiahnutie požadovaného antipsychotického efektu a potrebu pacifikácie. Kombinácie antipsychotík, však v klinických štúdiách nepreukázali z dlhodobého hľadiska vyššiu klinickú účinnosť. Naopak zvyšujú riziko farmakokinetických a farmakodynamických interakcií, profil nežiadúcich účinkov ako aj riziko morbidity a mortality. Pri dlhodobom používaní antipsychotík treba myslieť nielen na efektivitu, prevenciu relapsu a prekonanie farmakorezistencie, ale aj na riziko možných nežiadúcich účinkov, ktoré môžu progredovať, negatívne ovplyvňovať funkčnosť, zdravotný stav a sociálny život pacientov a často vedú k parciálnej alebo kompletnej nonadherencii. Napriek tomu, že u druhogeneračných antipsychotík sa predpokladal nižší podiel nežiaducich účinkov ako u prvogeneračných, ich výskyt je stále vyšší ako očakávaný. Antipsychotická liečba je spojená s viacerými nežiaducimi účinkami, ktorých incidencia je menlivá medzi jednotlivými liekmi. Najčastejšie nežiaduce účinky antipsychotík sú: 1. Extrapyramídové parkinsonizmus, dystónia, dyskinéza 2. Aktivačné nepokoj, anxieta, agitácia, akatízia, insomnia 3. Sedatívne sedácia, únava, hypersomnia 4. Kardiovaskulárne arytmie, predĺženie QT intervalu 5. Metabolické prírastok na hmotnosti, diabetes, hyperglykémia, hyperlipidémia, metabolický syndróm 6. Sexuálne/Endokrinné sexuálne dysfunkcie, hyperprolaktinémia 7. Kognitívne poškodenie Pri každej liečbe antipsychotikami treba zvážiť pomer benefitu a rizika pre pacienta. Po ustálení a zlepšení psychotických príznakov, by mala byť zachovaná snaha znižovať počet a dávky na minimum, tak aby bola zachovaná efektívnosť pri zníženom riziku nežiaducich účinkov a tým pádom aj lepšej adherencii pacienta a zlepšenia kvality jeho života. Pri pretrvávaní nežiadúcich účinkov je na mieste zváženie zmeny medikácie. Samotná úprava liečby však nie je dostatočná. Nezastupiteľnú úlohu zohrávajú režimové opatrenia (úprava stravy, telesný pohyb, rehabilitácia, resocializácia, tréning kognitívnych schopností) a pravidelné kontroly zdravotného stavu ako aj cielené otázky na nežiadúce účinky.

6 Nežiaduce účinky antipsychotík a ich negatívny vplyv na fungovanie pacienta MUDr. Zuzana Vančová, PhD. I. psychiatrická klinika UPJŠ, LF, Košice V súčasnosti je pre liečbu psychotických ochorení dostupná široká paleta liečiv s antipsychotickým účinkom. U atypických antipsychotík nastal významný posun od paternalistického manažmentu psychotických symptómov k prístupu viac zacielenému na pacienta, čo je významné pre jeho lepšie psychosociálne fungovanie a kvalitu života (1,2). Táto skupina liečiv vykazuje lepší bezpečnostný profil a vyššiu tolerabilitu v porovnaní s typickými antipsychotikami (nižšia incidencia extrapyramídovej symptomatiky, menší negatívny vplyv na kognitívne funkcie, menej negatívnych symptómov spojených s liečbou). Napriek týmto výhodám je liečba atypickými antipsychotikami stále spojená so širokým rozsahom nežiaducich účinkov, napríklad metabolických (obezita, dyslipidémia, diabetes mellitus, hypertenzia), sedatívnych (hypersomnia, sedácia, somnolencia, závraty), kardiovaskulárnych (prolongácia QTc intervalu, arytmie, myokarditídy, kardiomyopatie), kognitívnych, sexuálnych (sexuálna a reprodukčná dysfunkcia), endokrinných (hyperprolaktinémia), extrapyramídových (bradykinéza, dystónia, akatízia, tardívna dyskinéza) a aktivačných (agitácia, úzkosť, nespavosť) (3,4,5). Nežiaduce účinky liečby antipsychotikami sú vo všeobecnosti spojené s nižšou adherenciou k terapii a tiež s jej samovoľným ukončením. Nedostatočná spolupráca pri liečbe antipsychotikami zvyšuje riziko relapsu ochorenia a potrebu ústavnej zdravotnej starostlivosti, čo je spojené so zvýšením nákladov na liečbu. Preto prevencia, identifikácia a minimalizácia frekvencie a závažnosti nežiaducich účinkov terapie môže viesť k lepšej adherencii k liečbe a zníženiu počtu hospitalizácií (6).Cieľom prednášky bude popísať rozsah nežiaducich účinkov, ktoré môžu byť spojené s liečbou atypickými antipsychotikami, referovať rozdiely v profile nežiaducich účinkov u jednotlivých liečiv z tejto skupiny a objasniť ako môže byť optimalizovaná terapia pacienta za účelom nielen efektívnej kontroly symptómov, ale aj súčasnej minimalizácie nežiaducich účinkov liečby. 1. Mortimer AM, Al-Agib AO. Quality of life in schizophrenia on conventional versus atypical antipsychotic medication: a comparative cross-sectional study. Int J Soc Psychiatry. 2007; 53(2): Li G, Xiang YT, Su YA et al. Antipsychotic polypharmacy in schizophrenia patients in China and its association with treatment satisfaction and quality of life: findings of the third national survey on ude of psychotropic medications in China. Aust N Z j Psychiatry, 2015;49(2):

7 3. Jibson. Second-generation antipsychotic medications: pharmacology, administration, and comparative side effects. In: UpToDate, Stephen Marder (Ed), UpToDate, Waltham, MA. Accessed March Lehman et al. [APA Practice Guidelines] Kane JM, Skuban A, Hobart M et al. Overview of short- and long-term tolerability and safety of brexpiprazole in patients with schizophrenia. Schizophr Res, 2016;174(1 3): DiBonaventura M, Gabriel S, Dupclay L et al. A patient perspective of the impact of medication side effects on adherence: results of a cross-sectional nationwide survey of patients with schizophrenia. BMC Psychiatry, 2012;12:20.

8 D2 parciálni agonisti ich farmakológia a potenciál na zlepšenie fungovania pacienta Dragašek Jozef I. psychiatrická klinika UPJŠ, LF, Košice V priebehu uplynulého desaťročia došlo k významnému posunu v zmysle cielenia farmakologickej liečby pri schizofrénii, od prostej kontroly jednotlivých skupín príznakov, smerom k zvládaniu a zlepšovaniu psychosociálneho fungovania pacienta či úpravy kvality života. Napriek týmto cieleným snahám dnes len malý podiel pacientov dosahuje úplné obnovenie fungovania v dôležitých oblastiach života a to aj napriek tomu, že je k dispozícii široké farmakologické armamentárium. Pri výbere liečby hrá významnú úlohu bezpečnostný profil lieku, nielen z krátkodobého, ale hlavne dlhodobého hľadiska, keďže profil nežiaducich účinok významne ovplyvňuje pacientovo fungovanie. Úprava fungovania v pracovnej, sociálnej či inej dôležitej oblasti života sa dostala aj do terapeutických odporúčaní pri liečbe schizofrénie. Jednou z ciest, ako fungovanie pacienta ovplyvniť, je aj znížiť počet relapsov psychotickej poruchy na minimum, keďže funkčná kapacita pacientov klesá nielen s progresiou poruchy ale predovšetkým s každým psychotickým relapsom. Symptomatické uzdravenie je v súčasnosti dosiahnuteľným cieľom, avšak vyžaduje cielenú, na mieru upravenú, koordinovanú intervenciu zahŕňajúcu okrem farmakologických a psychosociálnych prístupov aj zmysluplnú edukáciu pacienta a jeho okolia. Dlhodobé užívanie liečby je problematické, zvlášť v situácii, keď prináša so sebou celé spektrum nežiaducich účinkov, pacienti so schizofréniou v tomto ohľade nie sú výnimkou, preto by predpisujúci lekár mal chápať isté váhanie pacienta užívať liečbu, ktorá je charakterizovaná potenciálom spôsobovať nepriaznivé účinky. Aktivácia a sedácia patria k jedným z najobťažujúcejších vedľajších účinkov liečby, ktoré zažíva alebo v minulosti zažila prevažná väčšina pacientov. V súčasnosti sú k dispozícii antipsychotiká nespôsobujúce nežiaducu aktiváciu alebo sedáciu pacienta a môžu byť užitočné pri riešení tohto problému. Keďže zvýšená frekvencia relapsov ale aj nežiaduce účinky ovplyvňujú kvalitu života a úroveň fungovania pacientov, malo by byť cieľom adekvátnej antipsychotickej liečby efektívne zvládať cieľové príznaky popri snahe o minimalizáciu vedľajších účinkov terapie. Väčšina druhogeneračných antipsychotík preukazuje svoju klinickú efektivitu prostredníctvom antagonizácie D2 a 5-HT2A receptorov. Antagonizmus D2 receptorov redukuje mezolimbickú hyperaktivitu a tým redukuje aj pozitívne príznaky schizofrénie, avšak s potenciálnymi komplikáciami týkajúcimi sa extrapyramídových príznakov. Antagonizmus 5- HT2A receptorov redukuje riziko EPS znížením dopamínovej blokády v striate a zároveň môže upravovať nadmerné uvoľňovanie prolaktínu. Antagonizmus na D2 receptoroch, napriek tomu, že poskytuje dobrú účinnosť voči pozitívnym príznakom, nemusí byť

9 optimálnym terapeutickým prístupom pre zvládanie negatívnych, kognitívnych či afektívnych príznakov. Kľúčovým bodom pri hľadaní správnej rovnováhy z pohľadu receptorovej blokády, zmiernenia príznakov a zlepšenia subjektívneho prežívania a objektívne hodnoteného fungovania by mohol byť parciálny agonizmus na D2 receptoroch, avšak len za podmienky dosiahnutia optimálnej úrovne vnútornej aktivity lieku na receptoroch. Príliš veľká vnútorná aktivita parciálnych agonistov sa manifestuje účinkom porovnateľným s plnými agonistami, čo v prípade antipsychotík môže znamenať aj nedostatok antipsychotického účinku ale aj prítomnosť nežiaducich fenoménov ako sú nauzea, zvracanie, nespavosť. Veľmi nízka vnútorná aktivita parciálnych agonistov znamená, že sa tieto preparáty mechanizmom účinku približujú viac k antagonistickému spektru s potenciálnym rizikom EPS, nárastu hladín prolaktínu, sekundárnych negatívnych príznakov a zhoršeného subjektívneho prežívania. Zlatým rezom z hľadiska parciálnej agonizácie by bola taká modulácia dopamínového systému, ktorú je možné považovať za stabilizačnú. Teda v oblastiach s vysokými koncentráciami extracelulárneho dopamínu (ako napr. v mezolimbickej oblasti) by sa konkrétny preparát mal správať ako kompetítor dopamínu a svojou parciálnou antagonistickou aktivitou zabezpečovať klinický účinok. Naopak, v situáciách, keď sú extracelulárne koncentrácie dopamínu nízke (napr. v dopamínových okruhoch súvisiacich s pracovnou pamäťou), by preparát mal obsadzovať receptory a spôsobovať ich parciálnu aktiváciu s príslušným efektom na odlišnú skupinu príznakov. Cieľom prednášky bude predstaviť celé spektrum dopamínových parciálnych agonistov, s ich rozdielnym farmakologickým profilom a možnosťami využitia v každodennej klinickej praxi, nielen z ohľadu ich efektivity a bezpečnosti pri krátkodobej a dlhodobej liečbe, ale aj z hľadiska ich účinku na pacientovo fungovanie.

Psychosociálne fungovanie u pacientov so schizofréniou

Psychosociálne fungovanie u pacientov so schizofréniou 98 Psychosociálne fungovanie u pacientov so schizofréniou MUDr. Jozef Dragašek, PhD. 1, MUDr. Stanislav Šutovský, PhD. 2 1 I. psychiatrická klinika LF UPJŠ a UNLP Košice 2 I. neurologická klinika LF UK

More information

Diagnostika a liečba relabovaného a refraktérneho DLBCL

Diagnostika a liečba relabovaného a refraktérneho DLBCL Diagnostika a liečba relabovaného a refraktérneho DLBCL Miriam Ladická Národný onkologický ústav Vysoká účinnosť Akceptovateľná Liečba ochorenia toxicita Minimálne neskoré NÚ cca 1/3 pacientov s DLBCL

More information

ÚVOD DO INTERPRETÁCIE KLINICKÝCH ŠTÚDIÍ (2. časť)

ÚVOD DO INTERPRETÁCIE KLINICKÝCH ŠTÚDIÍ (2. časť) ÚVOD DO INTERPRETÁCIE KLINICKÝCH ŠTÚDIÍ (2. časť) Mego Michal 1, Mária Rečková 2 1 Národný onkologický ústav, Bratislava 2 POKO, Poprad Cieľom série článkov, ktoré budú venované klinickým štúdiám je pomôcť

More information

Nové znenie informácií o lieku výňatky z odporúčaní výboru PRAC týkajúcich sa signálov

Nové znenie informácií o lieku výňatky z odporúčaní výboru PRAC týkajúcich sa signálov 25 January 2018 EMA/PRAC/35594/2018 Corr 1 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Nové znenie informácií o lieku výňatky z odporúčaní výboru PRAC týkajúcich sa signálov Prijaté na zasadnutí

More information

ADAS-cog (Alzheimer s Disease Assessment Scale kognitívna. subscale) validation of the Slovak version

ADAS-cog (Alzheimer s Disease Assessment Scale kognitívna. subscale) validation of the Slovak version 598 SPECIAL ARTICLE subscale) validation of the Slovak version Kolibas E, Korinkova V, Novotny V, Vajdickova K, Hunakova D subscale) validizácia slovenskej verzie Abstract Kolibas E, Korinkova V, Novotny

More information

Pregabalín v liečbe epilepsie a jej sprievodných príznakov

Pregabalín v liečbe epilepsie a jej sprievodných príznakov 268 Pregabalín v liečbe epilepsie a jej sprievodných príznakov doc. MUDr. Vladimír Donáth, PhD. 1, MUDr. Ľubomír Lipovský, CSc. 2 1 II. neurologická klinika SZU, FNsP F. D. Roosevelta, Banská Bystrica

More information

Pregabalín v liečbe epilepsie a jej sprievodných príznakov

Pregabalín v liečbe epilepsie a jej sprievodných príznakov 271 Pregabalín v liečbe epilepsie a jej sprievodných príznakov doc. MUDr. Vladimír Donáth, PhD. 1, MUDr. Ľubomír Lipovský, CSc. 2 1 II. neurologická klinika SZU, FNsP F. D. Roosevelta, Banská Bystrica

More information

Eleonóra Klímová Neurologická klinika FNsP J. A. Reimana a Fakulty zdravotníctva Prešovskej univerzity, Prešov

Eleonóra Klímová Neurologická klinika FNsP J. A. Reimana a Fakulty zdravotníctva Prešovskej univerzity, Prešov PORUCHY KOGNITÍVNYCH FUNKCIÍ U PACIENTOV SO SCLEROSIS MULTIPLEX Eleonóra Klímová Neurologická klinika FNsP J. A. Reimana a Fakulty zdravotníctva Prešovskej univerzity, Prešov Via pract., 2008, roč. 5 (S4):

More information

Indikátory bipolarity u pacientov s bipolárnou afektívnou poruchou I, bipolárnou afektívnou poruchou II a veľkou depresívnou poruchou

Indikátory bipolarity u pacientov s bipolárnou afektívnou poruchou I, bipolárnou afektívnou poruchou II a veľkou depresívnou poruchou Indikátory bipolarity u pacientov s bipolárnou afektívnou poruchou I, bipolárnou afektívnou poruchou II a veľkou depresívnou poruchou původní práce Branislav Moťovský 1 Tomáš Divéky 1 Ján Pečeňák 2 1 Psychiatrická

More information

Reziduálne kardiovaskulárne riziko závažný problém, ktorý si bude vyžadova nové liečebné prístupy

Reziduálne kardiovaskulárne riziko závažný problém, ktorý si bude vyžadova nové liečebné prístupy PREHĽADNÉ ČLÁNKY * REVIEW ARTICLES Reziduálne kardiovaskulárne riziko závažný problém, ktorý si bude vyžadova nové liečebné prístupy ANDREJ DUKÁT Bratislava, Slovenská republika DUKÁT A. Reziduálne kardiovaskulárne

More information

Sociálna kognícia u schizofrénie: výskum, meranie a liečba

Sociálna kognícia u schizofrénie: výskum, meranie a liečba Sociálna kognícia u schizofrénie: výskum, meranie a liečba souborný článek Martin Jáni 1,2 Tomáš Kašpárek 1,2 1 Psychiatrická klinika LF MU, Brno 2 Středoevropský technologický institut MU, Brno Kontaktní

More information

Súčasné možnosti farmakoterapie bipolárnej afektívnej poruchy

Súčasné možnosti farmakoterapie bipolárnej afektívnej poruchy 16 Súčasné možnosti farmakoterapie bipolárnej afektívnej poruchy MUDr. Dagmar Breznoščáková, PhD. 1, MUDr. Branislav Moťovský, PhD. 2 1 1. psychiatrická klinika LF UPJŠ, Košice 2 Psychiatrická klinika

More information

Akútne koronárne syndrómy

Akútne koronárne syndrómy Braunwald E et al. J Am Coll Cardiol 2000;36:970 1062. Akútne koronárne syndrómy Akútny koronárny syndróm Bez elevácie ST segm. Elevácia ST segm. IM bez elevácie ST Nestabilná AP Infarkt myokardu bez Q

More information

Klinické skúsenosti s VELCADE v liečbe chorých s mnohopočetným myelómom v SR Elena Tóthová, Košice, KHaOH LF UPJS a FNLP

Klinické skúsenosti s VELCADE v liečbe chorých s mnohopočetným myelómom v SR Elena Tóthová, Košice, KHaOH LF UPJS a FNLP Klinické skúsenosti s VELCADE v liečbe chorých s mnohopočetným myelómom v SR Elena Tóthová, Košice, KHaOH LF UPJS a FNLP Fáza I a II trialov u mnohopočetného myelómu Myelómové bunky sú závislé na transkripcii

More information

Anticholínergické účinky liečiv u starších pacientov

Anticholínergické účinky liečiv u starších pacientov 126 Anticholínergické účinky liečiv u starších pacientov Agáta Mačugová 1, Magdaléna Kuželová 2, Lenka Kostková 1, Veronika Drobná 1, Ján Luha 3, Andrej Dukát 4, Ján Murín 5, Kamil Stratený 1, Martin Wawruch

More information

schizoafektívnej poruchy

schizoafektívnej poruchy Diagnostická stabilita schizoafektívnej poruchy původní práce Ľubomíra Izáková Viktor Segeda Psychiatrická klinika LF UK a UNB, Bratislava Kontaktní adresa: MUDr. Ľubomíra Izáková, PhD. Psychiatrická klinika

More information

PREHĽADOVÉ ČLÁNKY. MUDr. Eva Pálová, PhD. I. Psychiatrická klinika LF UPJŠ a FNLP, Košice

PREHĽADOVÉ ČLÁNKY. MUDr. Eva Pálová, PhD. I. Psychiatrická klinika LF UPJŠ a FNLP, Košice LIEČBA OBSEDANTNO-KOMPULZÍVNEJ PORUCHY MUDr. Eva Pálová, PhD. I. Psychiatrická klinika LF UPJŠ a FNLP, Košice Obsedantno-kompulzívna porucha (OCD) je závažnou, štvrtou najčastejšou psychickou poruchou

More information

Oľga Kabátová Silvia Puteková Andrea Botíková. Posudzovanie kognitívnych porúch u seniorov v dlhodobej starostlivosti

Oľga Kabátová Silvia Puteková Andrea Botíková. Posudzovanie kognitívnych porúch u seniorov v dlhodobej starostlivosti Oľga Kabátová Silvia Puteková Andrea Botíková Posudzovanie kognitívnych porúch u seniorov v dlhodobej starostlivosti trnava 2018 TRNAVSKÁ UNIVERZITA V TRNAVE FAKULTA ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE Recenzenti

More information

Srdcové zlyhávanie v roku 2016 novinky v odporúčaniach, súčasný stav, trendy

Srdcové zlyhávanie v roku 2016 novinky v odporúčaniach, súčasný stav, trendy 163 Srdcové zlyhávanie v roku 2016 novinky v odporúčaniach, súčasný stav, trendy Srdcové zlyhávanie 2016 (HFA/ESC) a 3. svetový kongres o akútnom srdcovom zlyhaní, Florencia, Taliansko, 21. 24. mája 2016

More information

Názov vysokej školy, názov fakulty: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Lekárska fakulta

Názov vysokej školy, názov fakulty: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Lekárska fakulta INFORMAČNÉ LISTY PREDMETOV Názov vysokej školy, názov fakulty: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Študijný program: Psychiatria Garantuje: prof.mudr.cyril Höschl,DrSc. Zabezpečuje: MUDr. Eva

More information

z. ALEXANDERČÍKOV Á, Ľ. OKRUHLICA, E. KOV ÁCSOV Á

z. ALEXANDERČÍKOV Á, Ľ. OKRUHLICA, E. KOV ÁCSOV Á ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 48,2013, 1, s. 15-24 PÔVODNÉ PRÁCE SEXUÁLNE DYSFUNKCIE U PACIENTOV PRI VSTUPE DO LIEČBY z. ALEXANDERČÍKOV Á, Ľ. OKRUHLICA, E. KOV ÁCSOV Á Centrum

More information

Endovenózna a lokálna liečba u pacientov s CVI C5 - C6

Endovenózna a lokálna liečba u pacientov s CVI C5 - C6 Endovenózna a lokálna liečba u pacientov s CVI C5 - C6 Torma N., Frankovičová M., Lacková V., Kopolovets G., Tormová Z. IMEA CC- Angiochirurgická ambulancia, Tichá 8, Košice Klinika cievnej chirurgie LF

More information

Guselkumab prvý selektívny blokátor interleukínu-23 Guselkumab the First Selective Interleukin-23 Blocker

Guselkumab prvý selektívny blokátor interleukínu-23 Guselkumab the First Selective Interleukin-23 Blocker Guselkumab prvý selektívny blokátor interleukínu-23 Guselkumab the First Selective Interleukin-23 Blocker Urbanček, S. Dermatovenerologická klinika SZU, FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica korešpondencia:

More information

Ján Števlík V. interná klinika, FNsP, Bratislava, pracovisko Ružinov

Ján Števlík V. interná klinika, FNsP, Bratislava, pracovisko Ružinov KLIMAKTÉRIUM A KARDIOVASKULÁRNY SYSTÉM Ján Števlík V. interná klinika, FNsP, Bratislava, pracovisko Ružinov Predĺženie života žien v ostatnom storočí znamená významné predĺženie podielu života po menopauze.

More information

Aplikácia komplexného geriatrického posúdenia v ošetrovateľskej praxi

Aplikácia komplexného geriatrického posúdenia v ošetrovateľskej praxi Aplikácia komplexného geriatrického posúdenia v ošetrovateľskej praxi Application of Comprehensive Geriatric Assessment in Nursing Practice Oľga Kabátová, Silvia Puteková, Jana Martinková, Soňa Beňová

More information

Prístup k perioperačnej liečbe bolesti: preemptívna, či preventívna analgézia?

Prístup k perioperačnej liečbe bolesti: preemptívna, či preventívna analgézia? 52 Prístup k perioperačnej liečbe bolesti: preemptívna, či preventívna analgézia? MUDr. JUDr. Peter Firment, MUDr. Jana Gomulcová, MUDr. Ignác Kubica, MUDr. Juraj Šafran, MUDr. Anton Turčan Klinika anestéziológie

More information

ALZHEIMEROVA CHOROBA RIZIKOVÉ A PROTEKTÍVNE FAKTORY

ALZHEIMEROVA CHOROBA RIZIKOVÉ A PROTEKTÍVNE FAKTORY VARIA ALZHEIMEROVA CHOROBA RIZIKOVÉ A PROTEKTÍVNE FAKTORY Ingrid Guľášová Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave ÚVOD Vo vyššom veku prirodzene nastupujú určité zmeny, ktoré

More information

Udržiavacia liečba lenalidomidom u pacientov s mnohopočetným myelómom

Udržiavacia liečba lenalidomidom u pacientov s mnohopočetným myelómom PŘEHLED Udržiavacia liečba lenalidomidom u pacientov s mnohopočetným myelómom Lenalidomide Maintenance Therapy in Patients with Multiple Myeloma Roziaková L. 1, Mistrík M. 2 1 Oddelenie klinickej patofyziológie,

More information

Medication review in inpatients at cardiology clinic Prehodnotenie terapie u hospitalizovaných pacientov na kardiologickej klinike

Medication review in inpatients at cardiology clinic Prehodnotenie terapie u hospitalizovaných pacientov na kardiologickej klinike Acta Fac. Pharm. Univ. Comen. LXII, 05 (): 5-9. ISSN 8-6786 (online) and ISSN 00-98 (print version), DOI: 0.55/afpuc-05-000 ACTA FACULTATIS PHARMACEUTICAE UNIVERSITATIS COMENIANAE Original research article

More information

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Filozofická Fakulta Katedra Psychológie

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Filozofická Fakulta Katedra Psychológie Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Filozofická Fakulta Katedra Psychológie Výskyt a subjektívne prežívanie negatívnych emócií a únavy u ľudí so závažným ochorením: porovnanie pacientiek s malígnym

More information

Muži s BPH v roku Liečime ich správne?

Muži s BPH v roku Liečime ich správne? Muži s BPH v roku 2012. Liečime ich správne? Tomaškin Roman, Laurinc Peter, Hrivňák Martin, Fačkovcová Danica Tento článok vychádza z moderovanej diskusie, ktorá sa uskutočnila 24.1.2012 počas prebiehajúceho

More information

Pôvodná práca. Retrospektívne sledovanie farmakoterapie a komorbidity u hospitalizovaných pacientov s diagnózou hraničná porucha osobnosti

Pôvodná práca. Retrospektívne sledovanie farmakoterapie a komorbidity u hospitalizovaných pacientov s diagnózou hraničná porucha osobnosti PSYCHIATRIA-PSYCHOTERAPIA-PSYCHOSOMATIKA, 21, 2014, č. 1, s. 9-16 Pôvodná práca Retrospektívne sledovanie farmakoterapie a komorbidity u hospitalizovaných pacientov s diagnózou hraničná porucha osobnosti

More information

ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ VĚDY

ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ VĚDY REVIEW Tourettov syndróm a jeho vplyv na kvalitu života Tourette syndrome and its effects on the quality of life Zuzana Škodová 1, Veronika Maheľová 2, Petra Lajčiaková 2 1 Univerzita Komenského v Bratislave,

More information

HPV-pozitivita ako prediktívny a prognostický marker karcinómu orofaryngu

HPV-pozitivita ako prediktívny a prognostický marker karcinómu orofaryngu HPV-pozitivita ako prediktívny a prognostický marker karcinómu orofaryngu MUDr. Jana Ďurková Oddelenie rádioterapie a klinickej onkológie FN, Nitra Súhrn Ďurková J. HPV-pozitivita ako prediktívny a prognostický

More information

PREHĽADOVÝ ČLÁNOK. Boris Šteňo 1, Emőke Šteňová 2, Róbert Brnka 2 1. II. ortopedicko-traumatologická klinika LFUK a FNsP, Bratislava 2

PREHĽADOVÝ ČLÁNOK. Boris Šteňo 1, Emőke Šteňová 2, Róbert Brnka 2 1. II. ortopedicko-traumatologická klinika LFUK a FNsP, Bratislava 2 PREHĽADOVÝ ČLÁNOK OSTEOARTRÓZA KOMPLEXNÁ KONZERVATÍVNA LIEČBA Boris Šteňo 1, Emőke Šteňová 2, Róbert Brnka 2 1 II. ortopedicko-traumatologická klinika LFUK a FNsP, Bratislava 2 I. interná klinika LFUK

More information

Súčasné možnosti sekvenčnej liečby kastračne rezistentného karcinómu prostaty

Súčasné možnosti sekvenčnej liečby kastračne rezistentného karcinómu prostaty farmakoterapeutické postupy Súčasné možnosti sekvenčnej liečby kastračne rezistentného karcinómu prostaty Doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD. Urologické oddelenie FNsP, Skalica Súhrn Marenčák J. Súčasné možnosti

More information

Klinické skúškya výskum v oblasti nervovosvalovýchochorení

Klinické skúškya výskum v oblasti nervovosvalovýchochorení Klinické skúškya výskum v oblasti nervovosvalovýchochorení PharmDr. Tatiana Foltánová, PhD. UK v Bratislave, Farmaceutická fakulta Katedra farmakológie a toxikológie Nervovosvalové choroby genetického

More information

Postavenie bipolárnej afektívnej poruchy súčasné poznatky:

Postavenie bipolárnej afektívnej poruchy súčasné poznatky: 126 Prehľadové články Postavenie bipolárnej afektívnej poruchy súčasné poznatky: liečba bipolárnej depresie MUDr. Dagmar Breznoščáková1, MUDr. Branislav Moťovský2 1 1. Psychiatrická klinika LF UPJŠ a FNLP,

More information

Niektoré nové poznatky zo sympózia ASCO GI San Francisco 2018

Niektoré nové poznatky zo sympózia ASCO GI San Francisco 2018 54 Odborné podujatia Niektoré nové poznatky zo sympózia ASCO GI San Francisco 2018 MUDr. Tomáš Šálek Národný onkologický ústav, Bratislava Ani tento rok nebol výnimkou opäť sa v januári v nádhernom San

More information

Kritériá minimálnej reziduálnej choroby pri chronickej lymfocytovej leukémii

Kritériá minimálnej reziduálnej choroby pri chronickej lymfocytovej leukémii 134 Prehľadové články Kritériá minimálnej reziduálnej choroby pri chronickej lymfocytovej leukémii MUDr. Juliana Holasová 1, 2, MUDr. Alexander Wild 1, RNDr. Soňa Ölvecká 1, Mgr. Mariana Jacková 1 1 Hematologické

More information

Psoriáza OBSAH. Definícia 4. Výskyt 4. Genetika a spúšťacie faktory 5. Formy psoriázy a klinický obraz 6. Diagnostika 7. Prognóza a prevencia 9

Psoriáza OBSAH. Definícia 4. Výskyt 4. Genetika a spúšťacie faktory 5. Formy psoriázy a klinický obraz 6. Diagnostika 7. Prognóza a prevencia 9 Psoriáza Definícia 4 Výskyt 4 Genetika a spúšťacie faktory 5 OBSAH Formy psoriázy a klinický obraz 6 Diagnostika 7 Prognóza a prevencia 9 Liečba 10 Psoriáza v detskom veku 16 2 3 1. DEFINÍCIA 2. VÝSKYT

More information

Psychotické poruchy zapríčinené užívaním psychoaktívnych látok

Psychotické poruchy zapríčinené užívaním psychoaktívnych látok 94 Medziodborové konzílium Psychotické poruchy zapríčinené užívaním psychoaktívnych látok MUDr. Andrea Čerňanová, PhD. Psychiatrická klinika Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave

More information

Vplyv rizikových faktorov trombózy na výskyt trombotických komplikácií u pacientov s esenciálnou trombocytémiou

Vplyv rizikových faktorov trombózy na výskyt trombotických komplikácií u pacientov s esenciálnou trombocytémiou 116 Pôvodné články & kazuistiky Vplyv rizikových faktorov trombózy na výskyt trombotických komplikácií u pacientov s esenciálnou trombocytémiou Prof. MUDr. Mikuláš Hrubiško, CSc. 1, 2, prof. MUDr. Elena

More information

Metabolický syndróm: svetlá a tiene

Metabolický syndróm: svetlá a tiene Metabolický syndróm: svetlá a tiene A. Dukát Súhrn: Metabolický syndróm predstavuje veľmi často diskutovanú problematiku. Názory naň sa často veľmi líšia: od úplného odmietania jeho existencie až po predstavy

More information

Depresívna porucha v detskom a adolescentom veku

Depresívna porucha v detskom a adolescentom veku Jana Trebatická Depresívna porucha v detskom a adolescentom veku UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE LEKÁRSKA FAKULTA Depresívna porucha v detskom a adolescentom veku MUDr. Jana Trebatická, PhD. Univerzita

More information

www.pediatric-rheumathology.printo.it JUVENILNE SPONDYLOARTROPATIE Čo je to? Juvenilné spondyloartropatie predstavujú skupinu chronických zápalových chorôb kĺbov (artritída) a úponov šliach na kosť (entezitída),

More information

KONGRESY SYMPOZIA KONFERENCE

KONGRESY SYMPOZIA KONFERENCE ROČNÍK LXXVII, 2008, č. 1 VOJENSKÉ ZDRAVOTNICKÉ LISTY 15 KONGRESY SYMPOZIA KONFERENCE KONGRES EURÓPSKEJ KARDIOLOGICKEJ SPOLOČNOSTI 2007 SÚČASNÝ STAV, NOVINKY A BUDÚCNOSŤ V HYPERTENZIOLÓGII RAKÚSKO, VIEDEŇ

More information

Depresívne poruchy v praxi všeobecného lekára pre dospelých I. časť

Depresívne poruchy v praxi všeobecného lekára pre dospelých I. časť 407 Depresívne poruchy v praxi všeobecného lekára pre dospelých I. časť MUDr. Peter Marko Ambulancia všeobecného lekára pre dospelých, Kežmarok Depresia je závažné psychické ochorenie, ktoré postihuje

More information

Citation for published version (APA): Sarkova, M. (2010). Psychological well-being and self-esteem in Slovak adolescents Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Sarkova, M. (2010). Psychological well-being and self-esteem in Slovak adolescents Groningen: s.n. University of Groningen Psychological well-being and self-esteem in Slovak adolescents Sarkova, Maria IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to

More information

Erlotinib v 1. línii liečby nemalobunkového pľúcneho karcinómu

Erlotinib v 1. línii liečby nemalobunkového pľúcneho karcinómu Erlotinib v 1. línii liečby nemalobunkového pľúcneho karcinómu MUDr. Peter Kasan Oddelenie klinickej onkológie KPaF I SZU a UN, Bratislava Ružinov Súhrn Kasan P. Erlotinib v 1. línii liečby nemalobunkového

More information

Terapeutické možnosti ALK+ prestavby u pacientov s nemalobunkovým karcinómom pľúc

Terapeutické možnosti ALK+ prestavby u pacientov s nemalobunkovým karcinómom pľúc farmakoterapeutické postupy Terapeutické možnosti ALK+ prestavby u pacientov s nemalobunkovým karcinómom pľúc MUDr. Peter Kasan Oddelenie klinickej onkológie Kliniky pneumológie a ftizeológie I. SZU a

More information

Súčasné možnosti konzervatívnej liečby benígnej hyperplázie prostaty

Súčasné možnosti konzervatívnej liečby benígnej hyperplázie prostaty 21 Súčasné možnosti konzervatívnej liečby benígnej hyperplázie prostaty Doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD. Bratislava Benígna hyperplázia prostaty (BHP), niekedy označovaná ako benígne zväčšenie prostaty

More information

Úloha lekárnika v edukácii pacienta s diabetes mellitus 1. časť

Úloha lekárnika v edukácii pacienta s diabetes mellitus 1. časť 23 Úloha lekárnika v edukácii pacienta s diabetes mellitus 1. časť PharmDr. Lucia Masaryková, PhD., doc. RNDr. Magdaléna Fulmeková, CSc., PharmDr. Ľubica Lehocká, PhD. Katedra organizácie a riadenia farmácie,

More information

Posúdenie somatopsychickej záťaže u príbuzných pacientov so schizofréniou

Posúdenie somatopsychickej záťaže u príbuzných pacientov so schizofréniou PSYCHIATRIA-PSYCHOTERAPIA-PSYCHOSOMATIKA, 14, 2007, č. 2-3, s. 71-78 71 Pôvodná práca Posúdenie somatopsychickej záťaže u príbuzných pacientov so schizofréniou Alexandra Ivičičová, Dana Krajčovičová Súhrn

More information

ŠPECIFIKÁ KLIENTOV S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA AKO SÚČASŤ KURIKULA BUDÚCICH SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV A PRACOVNÍČOK

ŠPECIFIKÁ KLIENTOV S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA AKO SÚČASŤ KURIKULA BUDÚCICH SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV A PRACOVNÍČOK ŠPECIFIKÁ KLIENTOV S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA AKO SÚČASŤ KURIKULA BUDÚCICH SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV A PRACOVNÍČOK POKLEMBOVÁ ZUZANA Filozofická fakulta, Prešovská univerzita v Prešove Abstrakt Príspevok

More information

Confidence and tolerance intervals a tool for biomedical data analysis aimed at clear evidence

Confidence and tolerance intervals a tool for biomedical data analysis aimed at clear evidence PREHĽADNÉ ČLÁNKY * REVIEW ARTICLES Confidence and tolerance intervals a tool for biomedical data analysis aimed at clear evidence MIROSLAV MIKULECKY Bratislava, Slovak republic MIKULECKY M. Confidence

More information

VNÍMANIE DEPRESIE V KONTEXTE TRADIČNÝCH ŠKÔL A EVOLUČNEJ PSYCHOLÓGIE. Daniel Durkáč

VNÍMANIE DEPRESIE V KONTEXTE TRADIČNÝCH ŠKÔL A EVOLUČNEJ PSYCHOLÓGIE. Daniel Durkáč VNÍMANIE DEPRESIE V KONTEXTE TRADIČNÝCH ŠKÔL A EVOLUČNEJ PSYCHOLÓGIE Daniel Durkáč Abstrakt Tento teoretický príspevok v úvode poukazuje na potrebu štúdia depresie kvôli nárastu jej výskytu a vplyvu na

More information

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) STABILITA JADROVÝCH PRÍZNAKOV SCHIZOFRÉNIE PRI OVPLYVNENÍ DROGOU

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) STABILITA JADROVÝCH PRÍZNAKOV SCHIZOFRÉNIE PRI OVPLYVNENÍ DROGOU ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 47,2012,2, s. 65-77 ORIGINÁLNE PRÁCE STABILITA JADROVÝCH PRÍZNAKOV Ľ. IZÁKOV Á, L ANDRÉ, V. NOVOTNÝ, B.BALOGHOVÁ,M.BOROVSKÁ Psychiatrická klinika

More information

PCSK9 inhibítory v liečbe pacientov s vysokým kardiovaskulárnym rizikom

PCSK9 inhibítory v liečbe pacientov s vysokým kardiovaskulárnym rizikom PCSK9 inhibítory v liečbe pacientov s vysokým kardiovaskulárnym rizikom Témou prednášky prof. MUDr. J. Murína, CSc. z I. internej kliniky LFUK a UN Bratislava boli PCSK9 inhibítory v liečbe pacientov s

More information

Novel aspects of cardiovascular prevention as of 2005

Novel aspects of cardiovascular prevention as of 2005 PREHĽADNÉ ČLÁNKY * REVIEW ARTICLES Novel aspects of cardiovascular prevention as of 2005 GEORGE J. FODOR, MARIAN KOTREC, PENELOPE TURTON Ottawa, Canada FODOR GJ, KOTREC M, TURTON P. Novel aspects of cardiovascular

More information

KVALITA ŽIVOTA RODIČOV DETÍ S AUTIZMOM

KVALITA ŽIVOTA RODIČOV DETÍ S AUTIZMOM KVALITA ŽIVOTA RODIČOV DETÍ S AUTIZMOM Michaela Hrabovecká Abstrakt Teoretický príspevok sa zaoberá kvalitou života rodičov detí s autizmom. Príspevok v úvode opisuje prejavy spojené s diagnózou autizmu

More information

RISK ESTIMATION OF CARDIOVASCULAR PATIENTS USING WEKA. JÁN BOHÁČIK (UK, SK), DARRYL N. DAVIS (UK) and MIROSLAV BENEDIKOVIČ (SK)

RISK ESTIMATION OF CARDIOVASCULAR PATIENTS USING WEKA. JÁN BOHÁČIK (UK, SK), DARRYL N. DAVIS (UK) and MIROSLAV BENEDIKOVIČ (SK) OSSConf 2012: 1 6 RISK ESTIMATION OF CARDIOVASCULAR PATIENTS USING WEKA JÁN BOHÁČIK (UK, SK), DARRYL N. DAVIS (UK) and MIROSLAV BENEDIKOVIČ (SK) Abstract. Cardiovascular diseases remain the most prevalent

More information

Sympózium laboratórnej diagnostiky Trenčín,

Sympózium laboratórnej diagnostiky Trenčín, Sympózium laboratórnej diagnostiky Trenčín, 29.11.-30.11.2016 The value of in vitro diagnostics Improving people s health The value of in vitro diagnostics Improving people s health Disease prevention

More information

Rozhodovanie o dialýze v seniorskom veku

Rozhodovanie o dialýze v seniorskom veku e41 Rozhodovanie o dialýze v seniorskom veku MUDr. Jana Hoozová Liečebňa sv. Františka, Bratislava Problematika starších pacientov s pokročilým ochorením obličiek a možnosti jej liečby úzko súvisia s paliatívnou

More information

TVORIVOSŤ AKO POZITÍVNA STRÁNKA DETÍ S ADHD?

TVORIVOSŤ AKO POZITÍVNA STRÁNKA DETÍ S ADHD? D. Demkaninová / Školský psychológ / Školní psycholog 18 (1), 2017, 77-82 TVORIVOSŤ AKO POZITÍVNA STRÁNKA DETÍ S ADHD? CREATIVITY AS A POSITIVE ASPECT OF CHILDREN WITH ADHD? DIANA DEMKANINOVÁ Univerzita

More information

Nízkomolekulové heparíny

Nízkomolekulové heparíny Nízkomolekulové heparíny Prof. MUDr. Jan Kvasnička, DrSc. Trombotické centrum, Ústav lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky VFN, Praha Súhrn Kvasnička J. Nízkomolekulové heparíny. Farmakoterapia

More information

Biologická liečba kolorektálneho karcinómu

Biologická liečba kolorektálneho karcinómu 92 Biologická liečba kolorektálneho karcinómu MUDr. Jozef Dolinský Klinika klinickej onkológie, interné oddelenie E, Národný onkologický ústav, Bratislava V posledných 10 15 rokoch sa významne rozšírilo

More information

Optimálna prvolíniová liečba metastatického kolorektálneho karcinómu

Optimálna prvolíniová liečba metastatického kolorektálneho karcinómu 33 Optimálna prvolíniová liečba metastatického kolorektálneho karcinómu MUDr. Jana Ďurková Oddelenie rádioterapie a klinickej onkológie, Fakultná nemocnica Nitra Chemoterapia založená na fluoropyrimidínoch,

More information

Algoritmus liečby chronickej hepatitídy B podľa odporúčaní EASL 2009

Algoritmus liečby chronickej hepatitídy B podľa odporúčaní EASL 2009 6 Algoritmus liečby chronickej hepatitídy B podľa odporúčaní EASL 2009 MUDr. Michal R. Piják 1, MUDr. Veronika Csibová 2 1 I. Interná klinika SZU, FNsP Bratislava, NsP akad. L. Dérera 2 Oddelenie dlhodobo

More information

Stabilná angína pektoris prečo je užitočná modulácia srdcovej frekvencie a ako pristupujeme k liečbe pacienta

Stabilná angína pektoris prečo je užitočná modulácia srdcovej frekvencie a ako pristupujeme k liečbe pacienta PREHĽADNÉ ČLÁNKY * REVIEW ARTICLES Stabilná angína pektoris prečo je užitočná modulácia srdcovej frekvencie a ako pristupujeme k liečbe pacienta JÁN MURÍN Bratislava, Slovenská republika MURÍN J. Stabilná

More information

Akútna lymfoblastová leukémia v detskom veku: od genómu k pacientovi

Akútna lymfoblastová leukémia v detskom veku: od genómu k pacientovi 8 Akútna lymfoblastová leukémia v detskom veku: od genómu k pacientovi Doc. MUDr. Alexandra Kolenová, PhD. Klinika detskej hematológie a onkológie LF UK a DFNsP, Bratislava Akútna lymfoblastová leukémia

More information

Hlavný vzdelávací materiál pre krajiny EÚ Atomoxetine Actavis 10 mg, 18 mg, 25 mg, 40 mg, 60 mg tvrdé kapsuly

Hlavný vzdelávací materiál pre krajiny EÚ Atomoxetine Actavis 10 mg, 18 mg, 25 mg, 40 mg, 60 mg tvrdé kapsuly Hlavný vzdelávací materiál pre krajiny EÚ Atomoxetine Actavis 10 mg, 18 mg, 25 mg, 40 mg, 60 mg tvrdé kapsuly Obsah 1. Úvodný list 2. Príloha 1 Súhrn charakteristických vlastností lieku 3. Príloha 2 Príručka

More information

Kľúčové slová: pacienti, ulcus cruris venosum, kvalita života, nehojaca sa rana, FLQA-w.

Kľúčové slová: pacienti, ulcus cruris venosum, kvalita života, nehojaca sa rana, FLQA-w. Citace článku Miertová M et al. Chosen aspects of quality of life in patients with venous leg ulcers. Central European Journal of Nursing and Midwifery. 2016;7(4):527 533. VYBRANÉ ASPEKTY KVALITY ŽIVOTA

More information

Nové možnosti a prístupy v liečbe sclerosis multiplex

Nové možnosti a prístupy v liečbe sclerosis multiplex Nové možnosti a prístupy v liečbe sclerosis multiplex Doc. MUDr. Vladimír Donáth, Ph.D.; MUDr. Silvia Laurincová Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta, Banská Bystrica Súhrn Donáth V, Laurincová

More information

Využívanie psychoedukačných programov a rodinných intervencií pri liečbe pacientov so schizofréniou na Slovensku

Využívanie psychoedukačných programov a rodinných intervencií pri liečbe pacientov so schizofréniou na Slovensku Leczová, D. (2007). Využívanie psychoedukačných programov a rodinných intervencií pri liečbe pacientov so schizofréniou na Slovensku. In: Naništová, E., Klčovanská, E. (Eds.): Psychológia pre život. Zborník

More information

LIEKOVÉ RIZIKO. ČÍSLO 44 Október Používanie vysokých dávok ibuprofénu a kardiovaskulárne riziko

LIEKOVÉ RIZIKO. ČÍSLO 44 Október Používanie vysokých dávok ibuprofénu a kardiovaskulárne riziko LIEKOVÉ RIZIKO ČÍSLO 44 Október 2015 VYDÁVA: Štátny ústav pre kontrolu liečiv Bratislava ako neperiodickú publikáciu. Reg. č. 1884/98. KONTAKTNÁ ADRESA: Štátny ústav pre kontrolu liečiv, MUDr. P. Gibala

More information

Profil tromboembolického

Profil tromboembolického Originálny článok * Original article Cardiology Lett. 2012;21(2):98 110 Profil tromboembolického rizika u pacientov s fibriláciou predsiení v ambulantnej praxi internistov a kardiológov na Slovensku: údaje

More information

B. BODNÁR, E. PÁLOVÁ, M. KOVANIČOVÁ, A.HAJKOVÁ,L.MEDVECKÁ,K.KUBAŠOVSKÁ

B. BODNÁR, E. PÁLOVÁ, M. KOVANIČOVÁ, A.HAJKOVÁ,L.MEDVECKÁ,K.KUBAŠOVSKÁ ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 44,2009, 1, s. 3-11 ORIGINÁLNE PRÁCE PREVALENCIA PORÚCH OSOBNOSTI U PACIENTOV SO ZÁVISLOSŤOU OD ALKOHOLU: B. BODNÁR, E. PÁLOVÁ, M. KOVANIČOVÁ,

More information

Lekárenská starostlivosť o pacientov s nespavosťou

Lekárenská starostlivosť o pacientov s nespavosťou 80 Lekárenská starostlivosť o pacientov s nespavosťou Doc. RNDr. Magdaléna Fulmeková, CSc., PharmDr. Lucia Masaryková, PhD., PharmDr. Ľubica Lehocká, PhD., Mgr. Alena Matulová Katedra organizácie a riadenia

More information

AKTUÁLNÍ FARMAKOTERAPIE APIE

AKTUÁLNÍ FARMAKOTERAPIE APIE Thalidomid novodobý comeback MUDr. Miloš Jeseňák, PhD., MUDr. Zuzana Lietavová, MUDr. Alena Szökeová, MUDr. Peter Lietava, MUDr. Ivana Plameňová, MUDr. Miloš Mráz, Mgr. Eva Babušíková, PhD., prof. MUDr.

More information

Podporná psychoterapia jej vymedzenie a využitie v psychiatrickej starostlivosti

Podporná psychoterapia jej vymedzenie a využitie v psychiatrickej starostlivosti PSYCHIATRIA, 13, 2006, č. 3-4, s. 97-105 97 Teória psychoterapie Podporná psychoterapia jej vymedzenie a využitie v psychiatrickej starostlivosti M.Bieščad 1, J.Hašto 2 Supportive psychotherapy its definition

More information

Metodický list -

Metodický list - Ročník 9 Marec 2005 Číslo 1 1 Úvod Dyslipoproteinémia (DLP) je porucha látkovej premeny lipoproteínov. Manifestuje sa zvýšením alebo znížením hladiny niektorej zložky lipoproteínového spektra (preto nahrádza

More information

Univerzita Karlova Filozofická fakulta. Katedra psychologie. Bakalárska práca. Kristína Janáková. Terapia porúch autistického spektra

Univerzita Karlova Filozofická fakulta. Katedra psychologie. Bakalárska práca. Kristína Janáková. Terapia porúch autistického spektra Univerzita Karlova Filozofická fakulta Katedra psychologie Bakalárska práca Kristína Janáková Terapia porúch autistického spektra Therapy of Autism Spectrum Disorders Praha 2017 Vedúci práce: Mgr. Veronika

More information

THE ROLE OF REGRET IN RATIONAL DECISION MAKING

THE ROLE OF REGRET IN RATIONAL DECISION MAKING STUDIA PSYCHOLOGICA, 53, 2011, 2 169 THE ROLE OF REGRET IN RATIONAL DECISION MAKING Kinga JURÁSOVÁ 1, Marián ŠPAJDEL 1, 2 1 Department of Psychology, Faculty of Arts, University of Trnava Hornopotočná

More information

Najnovšie poznatky liečba relapsovanej/refraktérnej CLL

Najnovšie poznatky liečba relapsovanej/refraktérnej CLL Najnovšie poznatky liečba relapsovanej/refraktérnej CLL Lymfómové fórum 2010 Vysoké Tatry Eva Mikušková Národný onkologický ústav Relaps relaps = relaps > 6 mesiacov od ukončenia antileukemickej liečby

More information

MATEJOVÁ Monika, KAŠLÍKOVÁ Katarína, KRAJČOVIČOVÁ Zdenka, MELUŠ Vladimír

MATEJOVÁ Monika, KAŠLÍKOVÁ Katarína, KRAJČOVIČOVÁ Zdenka, MELUŠ Vladimír VPLYV VEKU A POHLAVIA JEDINCOV NA PRIEMERNÉ HODNOTY AKTIVITY ENZÝMOV V SÉRE PACIENTOV S VYBRANÝMI SKUPINAMI OCHORENÍ EFFECT OF AGE AND GENDER ON AVERAGE VALUES OF ENZYME ACTIVITIES IN SERA OF PATIENTS

More information

Paliatívna medicína a liečba bolesti

Paliatívna medicína a liečba bolesti 1 Paliatívna medicína a liečba bolesti S1 2015 www.solen.sk ISSN 1337-9917 ročník VIII. NutriAction prvé výsledky slovenského skríningu výskytu malnutrície u seniorov v domovoch sociálnych služieb NutriAction

More information

Fibrilácia predsiení pri chronickom srdcovom zlyhávaní. Úloha blokády renín-angiotenzín- -aldosterónového systému

Fibrilácia predsiení pri chronickom srdcovom zlyhávaní. Úloha blokády renín-angiotenzín- -aldosterónového systému Fibrilácia predsiení pri chronickom srdcovom zlyhávaní. Úloha blokády renín-angiotenzín- -aldosterónového systému EVA GONCALVESOVÁ Bratislava, Slovenská republika GONCALVESOVÁ E. Fibrilácia predsiení pri

More information

GUNAPREVAC 1 / nano BRÁŇTE SA NÁSTRAHÁM ZIMY! šetrná prírodná liečba pre deti aj dospelých

GUNAPREVAC 1 / nano BRÁŇTE SA NÁSTRAHÁM ZIMY! šetrná prírodná liečba pre deti aj dospelých 1 / 213 ASOPIS PRE LEKÁROV ESTRADIOL: NOVÝ ESTROGÉN V HORMONÁLNYCH KONTRACEPTÍVACH ZÁADNÉ ASPEKTY DIAGNOSTIKY A LIE BY BENÍGNEJ PROSTATICKEJ HYPERPLÁZIE CHIRALITA A JEJ VÝZNAM PRI NSA DEXKETOPROFÉN AKO

More information

PRÍLOHA I SÚHRN CHARAKTERISTICKÝCH VLASTNOSTÍ LIEKU

PRÍLOHA I SÚHRN CHARAKTERISTICKÝCH VLASTNOSTÍ LIEKU PRÍLOHA I SÚHRN CHARAKTERISTICKÝCH VLASTNOSTÍ LIEKU 1 1. NÁZOV LIEKU Zavesca 100 mg kapsuly 2. KVALITATÍVNE A KVANTITATÍVNE ZLOŽENIE Každá kapsula obsahuje 100 mg miglustatu. Úplný zoznam pomocných látok,

More information

E. KOUBEKOVÁ: Sociálna akceptácia a sociálna opora v kontexte kvality života adolescentov s telesným postihnutím 161

E. KOUBEKOVÁ: Sociálna akceptácia a sociálna opora v kontexte kvality života adolescentov s telesným postihnutím 161 OBSAH 2/2006 L. ZATLOUKAL: Přesvědčení o rodinných vztazích - vybrané teoretické koncepce a nástin jejich aplikace v praxi rodinné terapie 95 M. ŠPOTÁKOVÁ - E. KRETOVÁ: Teória mysle u detí z rómskych osád:

More information

Prehľadné články. Emília Kaiserová 1, Eva Bubánska 2, Irina Oravkinová, Terézia Stančoková 2, Zuzana Šubová 1, Lukáš Plank 4

Prehľadné články. Emília Kaiserová 1, Eva Bubánska 2, Irina Oravkinová, Terézia Stančoková 2, Zuzana Šubová 1, Lukáš Plank 4 INCIDENCIA A KURABILITA NÁDOROV V DETSKOM VEKU V SLOVENSKEJ REPUBLIKE Emília Kaiserová 1, Eva Bubánska 2, Irina Oravkinová, Terézia Stančoková 2, Zuzana Šubová 1, Lukáš Plank 4 1 Detská onkologická klinika

More information

Traumy hornej končatiny v kontexte kvality života

Traumy hornej končatiny v kontexte kvality života Traumy hornej končatiny v kontexte kvality života Reľovská M., Argayová I., Rybárová D., Prešovská univerzita v Prešove, Fakulta zdravotníckych odborov Abstrakt Funkčná schopnosť zohráva dôležitú úlohu

More information

1 / 2011 ČASOPIS PRE LEKÁROV NOVINKY PRI LIEČBE KARCINÓMU PRSNÍKA BENÍGNA PROSTATICKÁ HYPERPLÁZIA V R LIEČBA MIERNEJ AŽ STREDNE SILNEJ BOLESTI

1 / 2011 ČASOPIS PRE LEKÁROV NOVINKY PRI LIEČBE KARCINÓMU PRSNÍKA BENÍGNA PROSTATICKÁ HYPERPLÁZIA V R LIEČBA MIERNEJ AŽ STREDNE SILNEJ BOLESTI 1 / 2011 ČASOPIS PRE LEKÁROV NOVINKY PRI LIEČBE KARCINÓMU PRSNÍKA BENÍGNA PROSTATICKÁ HYPERPLÁZIA V R. 2011 LIEČBA MIERNEJ AŽ STREDNE SILNEJ BOLESTI MD INJEKCIE S KOLAGÉNOM ZNIŽUJU POTREBU UŽÍVANIA NESTEROIDOVÝCH

More information

Martin Dúbrava Klinika geriatrie LF UK a FNsP, Bratislava

Martin Dúbrava Klinika geriatrie LF UK a FNsP, Bratislava ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ FARMAKOTERAPIA SENIOROV Martin Dúbrava Klinika geriatrie LF UK a FNsP, Bratislava Starší pacienti predstavujú vzhľadom na zvyčajnú polymorbiditu skupinu, ktorej spotreba liekov je nadpriemerná.

More information

SÚHRN CHARAKTERISTICKÝCH VLASTNOSTÍ LIEKU

SÚHRN CHARAKTERISTICKÝCH VLASTNOSTÍ LIEKU Schválený text k rozhodnutiu o registrácii, ev. č.: 2014/07280-REG, 2014/07281-REG SÚHRN CHARAKTERISTICKÝCH VLASTNOSTÍ LIEKU 1. NÁZOV LIEKU Sertraline Accord 50 mg filmom obalené tablety Sertraline Accord

More information

Viac času na život pre pacientov s pľúcnym karcinómom

Viac času na život pre pacientov s pľúcnym karcinómom Viac času na život pre pacientov s pľúcnym karcinómom Pod týmto názvom sa 9. októbra 2015 uskutočnilo sympózium venované pokrokom v liečbe pľúcnych karcinómov, usporiadané spoločnosťou Boehringer Ingelheim

More information

PRÍLOHA I SÚHRN CHARAKTERISTICKÝCH VLASTNOSTÍ LIEKU

PRÍLOHA I SÚHRN CHARAKTERISTICKÝCH VLASTNOSTÍ LIEKU PRÍLOHA I SÚHRN CHARAKTERISTICKÝCH VLASTNOSTÍ LIEKU 1 1. NÁZOV LIEKU LEMTRADA 12 mg infúzny koncentrát. 2. KVALITATÍVNE A KVANTITATÍVNE ZLOŽENIE Každá injekčná liekovka obsahuje 12 mg alemtuzumabu v 1,2

More information

Apixaban nové perorálne antikoagulancium

Apixaban nové perorálne antikoagulancium 27 Apixaban nové perorálne antikoagulancium MUDr. Zuzana Jedináková, doc. MUDr. Ján Staško, PhD., mim. prof., prof. MUDr. Peter Kubisz, DrSc. Národné centrum hemostázy a trombózy, Klinika hematológie a

More information

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) ALKOHOLICKÁ HALUCINÓZA

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) ALKOHOLICKÁ HALUCINÓZA ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 47,2012, 1, s. 15-26 ALKOHOLICKÁ HALUCINÓZA L FIZIKOV Á, M. DRÍMALOV Á Psychiatrická nemocnica prof. Matulaya, Kremnica Psychiatrická klinika,

More information