УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 НАЗИВ ФАКУЛТЕТА

Size: px
Start display at page:

Download "УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 НАЗИВ ФАКУЛТЕТА"

Transcription

1 УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 НАЗИВ ФАКУЛТЕТА I ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ (Свака рубрика мора бити попуњена.) ПОЦИ О КОМИСИЈИ Орган који је именовао комисију: Наставно-научно веће Филозофског факултета у Новом Саду Датум именовања комисије: године Састав комисије: 1. Филиповић Ђурђевић Душица ванредни професор Психологија Филозофски факултет у Новом Саду председник комисије 2. Трогрлић Александра доцент Психологија Филозофски факултет у Новом Саду члан 3. Марковић Слободан ванредни професор Психологија Филозофски факултет у Београду 4. Халупка Решетар Сабина ванредни професор члан Англистика Филозофски факултет у Новом Саду члан 5. 6.

2 2 II ПОЦИ О КАНДИТУ 1. Име, име једног родитеља, презиме: Ивана, Душан, Јаковљев 2. Датум рођења: Место и држава рођења: Зрењанин, Република Србија II.1 основне студије година уписа: 2005 година завршетка: 2010 просечна оцена током студија: 9.03 универзитет: Универзитет у Новом Саду факултет: Филозофски факултет студијски програм: Психологија звање: Психолог II.2 мастер или магистарске студије година уписа: 2010 година завршетка: 2011 просечна оцена током студија: 9.63 универзитет: Универзитет у Новом Саду факултет: Филозофски факултет студијски програм: Психологија звање: Дипломирани психолог - мастер научна област: Психологија наслов завршног рада: Повезаност стила писања и особина личности II.3 докторске студије година уписа: 2011 универзитет: Универзитет у Новом Саду факултет: Филозофски факултет студијски програм: Психологија број ЕСПБ до сада остварених: 135 просечна оцена током студија: 9.92

3 3 II.4 приказ научних и стручних радова Р. бр. аутори, наслов, издавач, број страница категорија Jakovljev, I., & Milin, P. (in press). The relationship between thematic, М23 1. lexical, and syntactic features of written texts and personality traits. Psihologija. (18 страна) кратак опис садржине: У овом раду аутори су направили спој између квантитативних дескриптора језика и традиционалних дескриптора личности, са циљем да открију да ли је неке од особина личности могуће предвидети помоћу одређених одлика језичког садржаја који су они произвели. Пригодна група испитаника је писала текстове на произвољну тему и испунила упитник тест личности. Резултати су показали да се одређене црте личности могу довести у везу са тематским одликама језика: особе које су имале низак скор на савесности и висок скор на неуротицизму и негативној валенци показале су тенденцију да пишу о репетитивним активностима, док су особе са високим скором на скали агресивности показале тенденцију да пишу о темам које су у вези са послом. Истовремено, ове особе су имале мање вредности показатеља лексичког богатства. рад припада проблематици докторске дисертације: НЕ III ОЦЕНА ПОДОБНОСТИ КАНДИТА III.1 услови дефинисани за кандидата студијским програмом: Докторске студије психологије се изводе током три академске године (6 семeстара). Укупан број ЕСПБ бодова које кандидат треба да сакупи је 180 да би завршио овај степен студија. Кандидат је дужан да пред Колегијумом Докторских студија психологије усмено презентује нацрт истраживања докторске дисертације. Осим похађања наставе и полагања испита из обавезних и изборних предмета, докторанди имају обавезу да приступају и другим активностима као што су учешће у настави и истраживачким пројектима, учешће на научним скуповима, публиковање научних радова, за шта добијају предвиђени број ЕСПБ бодова. III.2 Да ли кандидат испуњава услове? Образложење: Кандидаткиња је положила све испите које је потребно положити у фази студија у којој се налази и сакупила предвиђени број бодова, односно број бодова које је могуће сакупити у овој фази (преостали бодови у вези су са израдом тезе). Поред тога, кандидаткиња је пред Колегијумом докторских студија Одсека за психологију и Филозофског факултета усмено одбранила нацрт истраживања које је планирано у оквиру израде докторске дисертације. Учествовала је у настави и истраживачким пројектима, од којих су два из програма HORIZON2020. Кандидаткиња је објавила самостално чланак, имала 8 саопштења на међународним скуповима и 9 саопштења на националним конференцијама. Теме објављених радова су доминантно из области у коју се може сместити докторска дисертација, али нису директно повезане са темом тезе, што указује на марљивост и вредан рад кандидата у области својих истраживања, а не само у оквиру рада на тези.

4 IV 4 ОЦЕНА ПОДОБНОСТИ ПРЕДЛОЖЕНОГ МЕНТОРА IV.1 ПОЦИ О МЕНТОРУ Биографија ментора (до 500 карактера): Сунчица Здравковић рођена је године у Београду. Докторирала је на Универзитету Радгерс (Rutgers University, Newark NJ, USA) године, а до године била ангажована као постдокторанд на Тршћанском универзитету (Università degli Studi di Trieste, Italy). Од године запослена је на Универзитету у Новом Саду, где је исте године изабрана у звање доцента, године у звање ванредног професора, а године у звање редовног професора. Њена истраживања посвећена су првенствено разумевању опажања светлине, али и осталих перцептивних феномена, као и интеракције између перцепције и когниције. Објављивала је у бројним међународним часописима. Радови из уже научне области којој припада предлог докторске дисертације: Р. бр. аутори, наслов, издавач, број страница категорија Toscani, M., Zdravković, S., & Gegenfurtner, K. R. (2016). Lightness M21 1. perception for surfaces moving through different illumination levels. Journal of Vision, 16(15), Vejnović, D., & Zdravković, S. (2015). Side flankers produce less crowding, M21 2. but only for letters. Cognition, 143, doi: /j.cognition Blanuša, J., & Zdravković, S. (2015). Horizontal-vertical illusion in mental M21 3. imagery: quantitative evidence. Frontiers Human Neuroscience. 9:33. doi: /fnhum Zdravković, S., Economou, E., Gilchrist, A., (2012). Grouping illumination M21 4. frameworks. Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance. Vol. 38(3): DOI: /a Hermens, F., & Zdravković, S. (2015). Information extraction from shadowed regions in images: an eye movement study. Vision Research, 113, doi: /j.visres M22 IV.1 услови дефинисани за ментора у области којој припада докторска дисертација: За област друштвених наука неопходно је да ментор има публикована три рада на ИСИ листи. IV.2 Да ли ментор испуњава услове? Образложење: Научна продукција предложеног ментора далеко превазилази прописани минимум од три рада на ИСИ листи: Сунчица Здравковић је објавила преко 20 радова у часописима са ИСИ листе (од којих многа у врхунским међународним часописима), као и неколико књига, а имала је и бројна саопштења на конференцијама међународног и националног значаја итд. Гостовала је као позвани предавач и као истраживач у многим утицајним међународним институцијама, а учесник је и на неколико научних пројеката, од који су два из циклуса HORIZON2020.

5 5 V ОЦЕНА ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ V.1 формулација назива тезе (наслова) Карактеристике и механизам утицаја језика у процесу дискриминације боја Наслов тезе је подобан? V.2 предмета (проблема) истраживања Категоричка перцепција боја (КПБ) подразумева бржу и тачнију дискриминацију нијанси које припадају различитим језичким категоријама (имају различити назив) у односу на нијансе које припадају истој категорији, чак и када је физичка удаљеност између нијанси једнака (Bornstein & Korda, 1984; Witzel & Gegenfurtner, 2011). У овом истраживању, испитаћемо два важна аспекта улоге језика у процесу дискриминације боја која претходна истраживања нису успела да објасне. Прво ћемо испитати како карактеристике сегментације спектра специфичне за језик утичу на процес дискриминације боја, тако што ћемо у испитивање КПБ ефекта укључити не-основне категорија боја. Друго, испитаћемо механизам који лежи у основи језичког утицаја у процесу дискриминације боја, тако што ћемо тестирати претпоставке двају супротстављених теорија о улози вербалног и визуелног кодирања у КПБ ефекту. Добијени налази представљаће важан допринос разумевању улоге језика у процесу дискриминације боја. Предмет истраживања је подобан? V.3 познавања проблематике на основу изабране литературе са списком литературе КПБ ефекат је у литератури oбележила дебата између представника универзализма и релативизма. Према универзалистичком схватању, КПБ ефекат је урођен, перцептивног карактера и независтан од језика (Bornstein, 1987). Ово становиште ослања се на студију назива боја Берлина и Кеја која је сугерисала постојање (максималних) једанаест основних категорија боја, чије се фокалне тачке налазе на истим позицијама на спектру боја у свим језицима и које су повезане са карактеристикама чулно-нервног апарата (Berlin & Kay, 1969). Из тога следи да је КПБ ефекат могуће демонстрирати само на једанаест основних категорија боја (Bornstein, 1987). Универзалистичко схватање доведено је у питање студијама које су показале да језици могу имати више од једанаест основних категорија боја. На пример, показано је да две категорије за плаво у руском језику (синиј-тамно плаво и голубој-светло плаво) задовољавају критеријуме основних категорија боја које су предложили Берлин и Кеј (Davies & Corbett, 1994). Слично, студије су указале на постојање додатне основне категорије за плаве нијансе у украјинском и белоруском језику (Hippisley, 2001), грчком језику (Androulaki et al., 2006) и турском језику (Özgen & Davies, 1998). У студији изведеној године, Винавер и сарадници су демонстрирали КПБ ефекат између две категорије плаве боје у руском језику, док такав ефекат није забележен код говорника енглеског језика који за плави спектар користе само један назив (Winaver et al., 2007). КПБ ефекат унутар плавог дела спектра демонстрирале су и студије изведене у турском (Özgen & Davies, 1998) и јапанском језику (Athanasopoulos, Damjanovic, Krajciova, & Sasaki, 2011). Резултати ових студија се супротстављају универзалистичком схватању КПБ и указују на специфичну улогу језика у процесу дискриминације боја. Овакво, релативистичко становиште КПБ, упориште има у

6 6 Ворфовој хипотези језичког релативизма (Whorf, 1940/1956, према Özgen & Davies, 2002) која претпоставља да се језици разликују у начину на који кодирају стварност и да се такве разлике манифестују у когницији говорника језика. Важан допринос релативистичком схватању КПБ представљају и студије у којима овај ефекат испитиван код билингвалних говорника, а које су показале да је билингвална когниција боја под утицајем оба језика (Athanasopoulos, 2009; Athanasopoulos et al., 2011). Резултати описаних студија отворили су питање механизма који лежи у основи КПБ ефекта. Теорија директног језика (Roberson & Davidoff, 2000) претпоставља да у основи КПБ стоји вербално кодирање нијанси. Према овој теорији, нијансе које припадају истој категорији се разликују искључиво у свом изгледу (визуелном коду). Са друге стране, нијансе које припадају различитим категоријама имају и различито име (вербални код), што олакшава њихову дискриминацију (Roberson & Davidoff, 2000). Насупрот томе, према хипотези категоријског кода (Wigget & Davies, 2008) и вербални код (у виду именовања нијанси), али и визуелни код (у виду побуђивања визуелних представа нијанси) могу да побуде категоријски код који олакшава дискриминацију нијанси из различитих категорија. Другим речима, вербално кодирање је само један од механизама КПБ ефекта (Wigget & Davies, 2008). Према овој хипотези, улоге две врсте кодирања у КПБ ефекту би могле бити у функцији меморијског оптерећења задатка, међутим, досадашња истраживања нису систематски тестирала ову претпоставку. Androulaki, A., Gômez-Pestaña, N., Mitsakis, C., Jover, J. L., Coventry, K., & Davies, I. (2006). Basic colour terms in modern Greek: Twelve terms including two blues. Journal of Greek Linguistics, 7(1), Athanasopoulos, P. (2009). Cognitive representation of colour in bilinguals: The case of Greek blues. Bilingualism: Language and Cognition, 12(01), Athanasopoulos, P., Damjanovic, L., Krajciova, A., & Sasaki, M. (2011). Representation of colour concepts in bilingual cognition: The case of Japanese blues. Bilingualism: Language and Cognition, 14(01), Berlin, B., & Kay, P. (1969). Basic color terms: Their universality and evolution. University of California Press. Bornstein, M. H. (1987). Percptual categories in vision and audition. In S. Harnad (Ed.), Categorical perception: The groundwork of cognition (pp ). Cambrige: Cambrige Univeristy Press. Bornstein, M. H., & Korda, N. O. (1984). Discrimination and matching within and between hues measured by reaction times: Some implications for categorical perception and levels of information processing. Psychological research, 46(3), Davies, I., & Corbett, G. (1994). The basic color terms of Russian. Linguistics, 32(1), Hippisley, A. (2001). Basic BLUE in East Slavonic. Linguistics, 39(1), Özgen, E., & Davies, I. R. (2002). Acquisition of categorical color perception: a perceptual learning approach to the linguistic relativity hypothesis. Journal of Experimental Psychology: General, 131(4), 477. Roberson, D., & Davidoff, J. (2000). The categorical perception of colors and facial expressions: The effect of verbal interference. Memory & Cognition, 28(6), Sutrop, U. (2001). The List task and a Cognitive Salience Index. Field Methods, 13(3), Wiggett, A. J., & Davies, I. R. (2008). The effect of Stroop interference on the categorical perception of color. Memory & cognition, 36(2), Winawer, J., Witthoft, N., Frank, M. C., Wu, L., Wade, A. R., & Boroditsky, L. (2007). Russian blues reveal effects of language on color discrimination.proceedings of the National Academy of Sciences, 104(19), Witzel, C., & Gegenfurtner, K. R. (2011). Is there a lateralized category effect for color?. Journal of vision, 11(12), 16. Избор литературе је одговарајући?

7 V.4 циљева истраживања 7 Циљ 1: Испитати како карактеристике сегментације видљивог спектра специфичне за језик утичу на дискриминацију боја Циљ 1а: Испитати КПБ ефекат у паровима боја плаво-тегет и црвено-бордо код говорника чији је матерњи језик српски. Циљ 1б: Испитати КПБ ефекат у паровима боја плаво-тегет и црвено-бордо код раних билингвалних говорника мађарског и српског језика. Циљ 2: Испитати механизам који лежи у основи утицаја језика у процесу дискриминације боја Циљ 2а: Испитати улогу вербалног кодирања у КПБ ефекту применом вербалне интерференције у задатку симултане дискриминације боја. Циљ 2б: Испитати улогу визуелног кодирања у КПБ ефекту применом визуелне интерференције у задатку одложене и задатку симултане дискриминације боја. Допунски циљ: Утврдити карактеристике категорија боја у српском језику, које до сада нису испитиване у бихејвиоралним студијама. Циљеви истраживања су одговарајући? V.5 очекиваних резултата (хипотезе) Циљ 1: Испитати како карактеристике сегментације видљивог спектра специфичне за језик утичу на дискриминацију боја Циљ 1а: Испитати КПБ ефекат у паровима боја плаво-тегет и црвено-бордо код говорника чији је матерњи језик српски. На основу истраживања КПБ ефекта у језицима који категоришу плави део спектра, као и савремених схватања која сугеришу улогу вербалног кодирања у овом ефекту, очекујемо да ће постојање категорија тегет и бордо олакшати дискриминацију нијанси у плавом и црвеном делу спектра, без обзира што ове категорије боја не задовољавају универзалистичке критеријуме за статус основних. Oчекујемо да не-основне категорије тегет и бордо имају нижу фреквенцу употребе и да су мање когнитивно засићене од категорија плаво и црвено. Стога, очекујемо да ће у нашој студији време реакција бити дуже, а проценат грешака већи у односу на студије које су испитивале дискриминацију основних категорија боја. Циљ 1б: Испитати КПБ ефекат у паровима боја плаво-тегет и црвено-бордо код раних билингвалних говорника мађарског и српског језика. На основу претходних истраживања билингвалне когниције боја, очекујемо КПБ ефекат и у плавом делу спектра у ком додатна категорија постоји само у другом језику. С обзиром да оба језика сегментирају црвени део спектра на сличан начин, очекујемо бржу дискриминацију црвених у односу на плаве нијансе. У односу на монолингвалне говорнике, очекујемо спорије време реакције и већи број грешака у дискриминацији плавог дела спектра, с обзиром на утицај првог језика. Циљ 2: Испитати механизам који лежи у основи утицаја језика у процесу дискриминације боја Циљ 2а: Испитати улогу вербалног кодирања у КПБ ефекту применом вербалне интерференције у задатку симултане дискриминације боја. Уколико интерференција елиминише КПБ, то би ишло у прилог Теорији директног језика (Roberson & Davidoff, 2000). У супротном, резултати би ишли у прилог Хипотези категоријског кода (Wigget & Davies, 2008). Циљ 2б: Испитати улогу визуелног кодирања у КПБ ефекту применом визуелне интерференције у задатку одложене и задатку симултане дискриминације боја. Према Теорији директног језика (Roberson & Davidoff, 2000), визуелна интерференција би требало да успори поређења унутар исте категорије, док би КПБ ефекат требало да преживи интерференцију у обе врсте задатка. Према Хипотези категоријског кода (Wigget & Davies, 2008), визуелна интерференција би требало да елиминише КПБ ефекат у задатку без меморијског оптерећења. Допунски циљ: Утврдити карактеристике категорија боја у српском језику, које до сада нису испитиване у бихејвиоралним студијама. Примена Задатка излиставања боја омогући ће нам да утврдимо статус категорија боја (основне насупрот не-основних), њихову фреквенцу и когнитивну засићеност. С обзиром да српски језик поседује називе за боје означене једном речју за једанаест

8 8 основних категорија боја које су предложили Берлин и Кеј (Berlin & Kay, 1969), очекујемо да српски језик поседује (минимум) једанаест основних категорија боја. Услед недостатка претходних истраживања овог типа, специфичне хипотезе о карактеристикама категорија боја у српском језику није могуће понудити. Очекивани резултати представљају значајан научни допринос? V.6 план рада Фаза 1: Испитивање КПБ ефекта у паровима које чине основне и не-основне категорије боја Пилот 1: Примена Задатка излиставања боја ради утврђивања структуре лексикона боја у српском језику, фреквенце и когнитивне засићености категорија боја Експеримент 1: Задатак одложене дискриминације и Задатак именовања нијанси око плаво-тегет границе са говорницима чији је матерњи језик српски, а који не говоре мађарски језик Експеримент 2: Задатак одложене дискриминације и Задатак именовања нијанси око црвено-бордо границе са говорницима чији је матерњи језик српски, а који не говоре мађарски језик Пилот 2: Конструкција и примена анкете у циљу селекције раних билингвалних говорника мађарског и српског језика који процењују знање оба језика, учесталост коришћења оба језика и изложеност обома језицима као (приближно) једнаке Експеримент 3: Задатак одложене дискриминације и Задатак именовања нијанси око плаво-тегет границе са билингвалним говорницима мађарског и српског језика. Експеримент 4: Задатак одложене дискриминације и Задатак именовања нијанси око црвено-бордо границе са билингвалним говорницима мађарског и српског језика. Експерименти 5 и 6 (контролни експерименти): Понављање процедуре Експеримената 3 и 4 у експерименталном окружењу мађарског језика, како би се проверио утицај непосредног језичког окружења на добијене резултате. Фаза 2: Испитивање вербалног и визуелног кодирања у КПБ ефекту Експеримент 7: Примена вербалне интерференције (Струпове парадигме) на мета стимулусу у Задатку симултане дискриминације нијанси око плаво-зелено границе Експеримент 8: Примена вербалне интерференције (Струпове парадигме) на тест/дистрактор стимулусу у Задатку симултане дискриминације нијанси око плаво-зелено границе Експеримент 9 (контролни експеримент): Понављање процедуре из Експеримента 7, са модификованом верзијом Струпове парадигме у ком називи за боје у неконгруентом услову не одговарају нијансама приказаним на екрану Експеримент 10: Примена визуелне интерференције (боја-облик интерференција) у Задатку симултане дискриминације нијанси око плаво-зелено границе. Експеримент 11: Примена визуелне интерференције (боја-облик интерференција) у Задатку одложене дискриминације нијанси око плаво-зелено границе. План рада је одговарајући?

9 V.7 метод и узорак истраживања 9 За Пилот 2 биће конструисана и примењена анкета у циљу прикупљања информација о периоду усвајања другог језика код билингвалних говорника мађарског и српског језика, као и прикупљања самопроцена испитаника о нивоу знања језика, учесталости коришћења језика и изложености језицима. У експерименталном делу студије биће коришћени бихејвиорални експерименти са задацима излиставања боја, задацима именовања боја, задацима симултане дискриминације боја и задацима одложене дискриминације боја. Узорак ће бити пригодан и чиниће га око 150 студената Филозофског факултета у Новом Саду. У Пилоту 1 и Експериментима 1, 2, 7, 8, 9, 10 и 11 учествоваће испитаници којима је матерњи језик српски, а који не говоре мађарски језик, док ће у Пилоту 2 и Експериментима 3, 4, 5 и 6 учествовати билингвални говорници мађарског и српског језика. Метод и узорак су одговарајући? V.8 места, лабораторије и опреме за експериментални рад Лабораторија за Експерименталну Психологију, Филозофски факултет, Универзитет у Новом Саду Услови за експериментали рад су одговарајући? V.9 методе статистичке обраде података и осталих релевантних података За обраду података у Пилоту 1 биће коришћено рачунање фреквенци, просечне позиције на листи и Индекса когнитивне засићености (Sutrop, 2011) сваког излистаног назива за боје. За обраду података у свим експериментима биће коришћена дескриптивна статистика и вишесмерна анализа варијансе за поновљена мерења. Предложене методе су одговарајући?

10 10 VI ЗАКЉУЧАК кандидат је подобан ментор је подобан тема је подобна Образложење (до 500 карактера): Кандидаткиња је испунила све предвиђене услове: положила је све испите и сакупила потребан број бодова (који је могао да буде сакупљен у овој фази студија); учествовала је у настави и научним пројектима; објавила потребан број радова и саопштавала их на међународним и националним конференцијама; одбранила је нацрт свог истраживања пред одговарајућим телом факултета. Предложена тема је адекватна: након детаљног упознавања са облашћу, кандидаткиња је препознала релевантан научни проблем и за циљ поставила да одговори на питања која имају и теоријски и практични значај; направила је адекватан план истраживања, одлучила се за адекватне објекте мерења и изабрала адекватне и напредне технике прикупљања и анализе података. Предложени ментор својим публикацијама далеко превазилази минималне услове који су за ту улогу прописани и признати је стручњак из области којој припада тема доктората. На основу свега наведеног, комисија доноси закључак да кандидат, тема и ментор испуњавају прописане услове, односно да су подобни. датум: године председник комисије члан 1 члан 2 члан 3

ЗАХТЕВ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ СТРАНЕ ВИСОКОШКОЛСКЕ ИСПРАВЕ РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА APPLICATION FOR ACADEMIC RECOGNITION OF A FOREIGN HIGHER EDUCATION DOCUMENT

ЗАХТЕВ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ СТРАНЕ ВИСОКОШКОЛСКЕ ИСПРАВЕ РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА APPLICATION FOR ACADEMIC RECOGNITION OF A FOREIGN HIGHER EDUCATION DOCUMENT УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ Универзитетски трг бр. 2 Република Србија ЗАХТЕВ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ СТРАНЕ ВИСОКОШКОЛСКЕ ИСПРАВЕ РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА APPLICATION FOR ACADEMIC RECOGNITION OF A FOREIGN HIGHER EDUCATION

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ I ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ Орган који је именовао комисију: Наставно-научно

More information

Реферат о завршеној докторској дисертацији

Реферат о завршеној докторској дисертацији НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ Реферат о завршеној докторској дисертацији Наставно-научно веће Филозофског факултета изабрало нас је у комисију за оцену докторске дисертације коју

More information

ПРАВИЛНИК О докторским академским студијама

ПРАВИЛНИК О докторским академским студијама УНИВЕРЗИТЕТ ПРИВРЕДНА АКАДЕМИЈА У НОВОМ САДУ Факултет за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду ПРАВИЛНИК О докторским академским студијама Нови Сад, 2016.г. 1 УНИВЕРЗИТЕТ ПРИВРЕДНА АКАДЕМИЈА У

More information

Образовно-научно поље друштвено-хуманистичке науке Научна област, ужа научна област, специјалност

Образовно-научно поље друштвено-хуманистичке науке Научна област, ужа научна област, специјалност ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Дарко Хинић Година и место рођења 1976. Крагујевац Звање Ванредни професор е-mail dhinic@kg.ac.rs

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 НАЗИВ ФАКУЛТЕТА

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 НАЗИВ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 НАЗИВ ФАКУЛТЕТА I ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ (Свака рубрика мора бити попуњена.) ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ Орган који

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ Орган који је именовао комисију: Универзитет

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ Орган који је именовао комисију: Наставно-научно

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ Орган који је именовао комисију: Наставно-научно

More information

ПОСЕБНИ УСЛОВИ КОНКУРСА ЗА УПИС СТУДЕНАТА

ПОСЕБНИ УСЛОВИ КОНКУРСА ЗА УПИС СТУДЕНАТА ПОСЕБНИ УСЛОВИ КОНКУРСА ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ СТУДИЈСКИХ ПРОГРАМА МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА КОЈЕ РЕАЛИЗУЈЕ МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ЗА ШКОЛСКУ 2018/19. ГОДИНУ Овим документом

More information

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Пољопривредни факултет Универзитет у Београду Ужа научна, oдносно уметничка област: Технолошка

More information

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Пољопривредни факултет Универзитета у Београду Ужа научна, oдносно уметничка област: Хемија Број

More information

П Р А В И Л Н И К О СТУДИРАЊУ НА ДОКТОРСКИМ СТУДИЈАМА И СТИЦАЊУ ЗВАЊА ДОКТОРА НАУКА

П Р А В И Л Н И К О СТУДИРАЊУ НА ДОКТОРСКИМ СТУДИЈАМА И СТИЦАЊУ ЗВАЊА ДОКТОРА НАУКА На основу члана 87 став 10 Закона о високом образовању ( Сл Гласник РС, број 76/05), члана 92 Статута Универзитета у Београду и члана 44 и 74 Статута Техничког факултета у Бору, Наставно-научно веће Техничког

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Тема: Психолошки чиниоци разлика између подтипова поремећаја

More information

III НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИ ОДНОСНО УМЕТНИЧКИ, СТРУЧНИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ДОПРИНОС (са оценом радова кандидата)

III НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИ ОДНОСНО УМЕТНИЧКИ, СТРУЧНИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ДОПРИНОС (са оценом радова кандидата) 1 5. Година уписа и завршетка високог образовања, универзитет, факултет, назив студијског програма (студијска група), просечна оцена током студија и стечени стручни, односно академски назив: 1988-1993,

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОЦИ О КОМИСИЈИ Орган који је именовао комисију: Наставно научно

More information

III НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИ ОДНОСНО УМЕТНИЧКИ, СТРУЧНИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ДОПРИНОС (са оценом радова кандидата)

III НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИ ОДНОСНО УМЕТНИЧКИ, СТРУЧНИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ДОПРИНОС (са оценом радова кандидата) назив: 2001, 2006, Природно-математички факултет, Крагујевац, Математичка аналза, 9,40, магистар математичких наука 7. Наслов специјалистичког рада, односно магистарске тезе: Магистарска теза: Оцене и

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 2 ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА НОВИ САД

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 2 ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА НОВИ САД УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 2 ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА НОВИ САД ОБРАЗАЦ ЗА ПИСАЊЕ ИЗВЕШТАЈА О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА НА КОНКУРС ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ САРАДНИКА УНИВЕРЗИТЕТА -oбавезна садржина- I ПОДАЦИ

More information

МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТ Гоце Делчева 8а, Београд

МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТ Гоце Делчева 8а, Београд Упутство за израду завршног рада на студијама првог степена Садржај: 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ 2. ВЕЗЕ СА ДРУГИМ ДОКУМЕНТИМА 3. ТЕРМИНИ И ДЕФИНИЦИЈЕ 4. ПОСТУПАК РАДА 5. ОДГОВОРНОСТ И ОВЛАШЋЕЊА 6. ПРИЛОЗИ

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ I ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Kaндидат: ма Наташа Гојковић ПОЦИ О КОМИСИЈИ Орган који је именовао

More information

И З В Е Ш Т А Ј. Наставно-научном већу Математичког факултета Универзитета у Београду

И З В Е Ш Т А Ј. Наставно-научном већу Математичког факултета Универзитета у Београду Наставно-научном већу Математичког факултета Универзитета у Београду На 333. седници Наставно-научног већа Математичког факултета, Универзитета у Београду, од 24.06.2016. године одређени смо у Kомисију

More information

кроз болоњски процес и нови систем студирања

кроз болоњски процес и нови систем студирања Издавач: Универзитет у Новом Саду Трг Доситеја Обрадовића 5 Нови Сад Финансирано од стране Европске Комисије у оквиру CARDS SCM Tempus Projekta C009B04 Implementation of ECTS at Universities in Serbia

More information

EFFECT OF ADDITION OF CARP MEAT ON HARDNESS OF RAT FEED PELLETS

EFFECT OF ADDITION OF CARP MEAT ON HARDNESS OF RAT FEED PELLETS UDK 591.53:599.323.4:[637.56 81:639.215 Original research paper EFFECT OF ADDITIO OF CARP MEAT O HARDESS OF RAT FEED PELLETS Balazs Szabo 1, Radmilo Čolović 2, Slavica Sredanović 2, Slavko Filipović 2,

More information

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Наслов дисертације: Латентна суицидност код зависника од психоактивних супстанци Кандидат: Мр Данијела Будиша

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Наслов дисертације: Латентна суицидност код зависника од психоактивних супстанци Кандидат: Мр Данијела Будиша УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Наслов дисертације: Латентна суицидност код зависника од психоактивних супстанци Кандидат: Мр Данијела Будиша

More information

И З В Ј Е Ш Т А Ј КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ

И З В Ј Е Ш Т А Ј КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВИЈЕЋУ ФИЛОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БАЊОЈ ЛУЦИ Одлуком о образовању комисије бр. 02-1921- 1/11 од 12.12.2011. године, а у складу с чланом 71. и 91. Закона о висoком образовању (Службени

More information

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ. На основу прегледа достављене документације подносимо следећи Р Е Ф Е Р А Т

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ. На основу прегледа достављене документације подносимо следећи Р Е Ф Е Р А Т УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Машински факултет ИЗБОРНОМ ВЕЋУ Предмет: Реферат Комисије о пријављеним кандидатима за избор у звање асистента за уже научне области Теорија механизама и машина и Инжењерско цртање

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД МАСТЕР АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД МАСТЕР АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД МАСТЕР АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА Садржај: Увод Стандард 1. Структура студијског програма Стандард 2. Сврха студијског програма Стандард 3. Циљеви

More information

Доктор наука биолошке науке

Доктор наука биолошке науке Универзитет у Крагујевцу ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ Радоја Домановића 12, 34000 Крагујевац, Србија University оf Kragujevac FACULTY OF SCIENCE Radoja Domanovića 12, 34000 Kragujevac, Serbia Студијски

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и орган који је именовао комисију

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE БИОТЕХНОЛОГИЈА Садржај: Увод Стандард 1. Структура студијског програма Стандард 2. Сврха студијског програма Стандард 3.

More information

ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање

ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски Образац - 1 ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДАЦИ О КОНКУРСУ Одлука о расписивању конкурса, орган

More information

ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО

ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД МАСТЕР АКАДЕМСКИE СТУДИЈE ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО Садржај: Уводна табела 1 Стандард 1. Структура студијског програма 2 Стандард 2. Сврха студијског

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6.

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и орган који је именовао комисију 26. 10. 2017, на основу Одлуке Наставно

More information

Laboratory for Experimental Psychology, University of Novi Sad, Serbia 2. Laboratory for Experimental Psychology, University of Belgrade, Serbia 3

Laboratory for Experimental Psychology, University of Novi Sad, Serbia 2. Laboratory for Experimental Psychology, University of Belgrade, Serbia 3 UDC 2018 by the Serbian Psychological Association DOI: https://doi.org/10.2298/psi171115018j The colour lexicon of the Serbian language a study of dark blue and dark red colour categories Part 2: Categorical

More information

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ИЗБОРНОМ ВЕЋУ МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Предмет: Извештај Комисије о пријављеним кандидатима за избор једног сарадника у звању асистента на одређено време од 3 године са пуним радним

More information

ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У КРАГУЈЕВЦУ ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О ИЗРАДИ И ОДБРАНИ ЗАВРШНОГ РАДА Крагујевац, 2016. године 14 Наставно веће Високе техничке школе струковних студија у Крагујевцу

More information

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Образац Д4 ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Презиме, име једног родитеља и име Датум и место рођења Звање Година уписа 2002. Година завршетка 2008. Просечна

More information

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ На седници Изборног већа Пољопривредног факултета у Земуну, одржаној 25.06.2015. године, решењем бр. 300/9-5 именована је Комисија за припрему

More information

Табу теме у савременој настави страних језика са посебним освртом на шпански језик

Табу теме у савременој настави страних језика са посебним освртом на шпански језик UDC 81 243(=134.2) Иновације у настави, XXVII, 2014/4, стр. 92 100 Рад примљен: 20. 8. 2014. Рад прихваћен: 10. 10. 2014. Стручни рад Ивана З. Георгијев 1 Универзитет у Београду, Филолошки факултет Табу

More information

К р а г у ј е в а ц. На основу увида у достављени материјал Комисија подноси следећи И З В Е Ш Т А Ј

К р а г у ј е в а ц. На основу увида у достављени материјал Комисија подноси следећи И З В Е Ш Т А Ј НАСТАВНО-НАУЧНО ВЕЋЕ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКОГ ФАКУЛТЕТА К р а г у ј е в а ц Наставно научно веће Природно-математичког факултета у Крагујевцу, на седници одржаној 5.10.2011. године, донело је одлуку број

More information

Реферат о завршеној докторској дисертацији

Реферат о завршеној докторској дисертацији НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ Реферат о завршеној докторској дисертацији Наставно-научно веће Филозофског факултета изабрало нас је у комисију за оцену докторске дисертације коју

More information

Standard 0. Introductory remarks about the study programme

Standard 0. Introductory remarks about the study programme Стандард 0: Уводне напомене о студијском програму Standard 0. Introductory remarks about the study programme Текст стандарда на српском језику: Студијски програм мастер академских студија Пословна економија

More information

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Предмет: Избор наставника у звање и на радно место доцент за ужу научну област Наука о врењу Одлуком Изборног већа Пољопривредног факултета

More information

ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE

ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД ПРЕХРАМБЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО ОСНОВНE АКАДЕМСКE СТУДИЈE Садржај: Уводна табела 2 Стандард 1. Структура студијског програма 3 Стандард 2. Сврха студијског

More information

НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ФИЗИЧКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ФИЗИЧКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ФИЗИЧКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ На X седници Наставно-научног већа Физичког факултета Универзитета у Београду, одржаној 16. септембра 2015. године, одређени смо за чланове

More information

СТАНДАРДИ И ПРОЦЕДУРЕ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ОСНОВНИХ И МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ

СТАНДАРДИ И ПРОЦЕДУРЕ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ОСНОВНИХ И МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ СТАНДАРДИ И ПРОЦЕДУРЕ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ОСНОВНИХ И МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ (ПРЕЧИШЋЕН ТЕКСТ) Крагујевац, 2017. године

More information

П Р А В И Л Н И К О СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА-СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

П Р А В И Л Н И К О СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА-СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ На основу члана 97 став 1 Закона о високом образовању (,,Службени гланик РС бр.88/2017), и на основу члана 33 став 1 тачка 1 Статута ВТШСС-Звечан, Наставно-стручно веће Високе техничке школе струковних

More information

ФАКУЛТЕТ 35/189 ВЕЋЕ НАУЧНИХ ОБЛАСТИ ТЕХНИЧКИХ НАУКА (Назив већа научне области и коме се захтев упућује)

ФАКУЛТЕТ 35/189 ВЕЋЕ НАУЧНИХ ОБЛАСТИ ТЕХНИЧКИХ НАУКА (Назив већа научне области и коме се захтев упућује) Образац 1. ТЕХНОЛОШКО-МЕТАЛУРШКИ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ 35/189 ВЕЋЕ НАУЧНИХ ОБЛАСТИ ТЕХНИЧКИХ НАУКА (Број захтева) (Назив већа научне области и коме се захтев упућује) 11.06.2017. (Датум) З А

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У НОВОМ САДУ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ -oбавезна садржина- свака рубрика мора бити попуњена (сви подаци уписују се у одговарајућу

More information

ПРЕГЛЕД СТАЊА НАУКЕ У СРБИЈИ , ДОПРИНОС ДОКТОРСКИХ СТУДИЈА

ПРЕГЛЕД СТАЊА НАУКЕ У СРБИЈИ , ДОПРИНОС ДОКТОРСКИХ СТУДИЈА TEMA UP1: UVODNA PREDAVANJA Paper No.UP1-1 ПРЕГЛЕД СТАЊА НАУКЕ У СРБИЈИ 2011 2016, ДОПРИНОС ДОКТОРСКИХ СТУДИЈА Вера Дондур 1, Александар Јовић 2, Срђан Станковић 3, Никола Танић 4 1,2 Универзитет у Београду,

More information

ИНТЕРКУЛТУРНА КОМПЕТЕНЦИЈА У НАСТАВИ СТРАНОГ ЈЕЗИКА СТРУКЕ

ИНТЕРКУЛТУРНА КОМПЕТЕНЦИЈА У НАСТАВИ СТРАНОГ ЈЕЗИКА СТРУКЕ Претходно саопштење 371.3::811'243 81'276.6 Соња Н. Хорњак 1 ОШ Жарко Зрењанин, Зрењанин Данијела Д. Ђорђевић Универзитет у Београду Пољопривредни факултет Катедра за стране језике Кристина В. Марковић

More information

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ. Предмет: Извештај Комисије о пријављеним кандидатима за избор асистента за ужу научну област Пољопривредно машинство

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ. Предмет: Извештај Комисије о пријављеним кандидатима за избор асистента за ужу научну област Пољопривредно машинство УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Машински факултет ИЗБОРНОМ ВЕЋУ Предмет: Извештај Комисије о пријављеним кандидатима за избор асистента за ужу научну област Пољопривредно машинство На основу одлуке Изборног већа

More information

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТА ПОЛИТИЧКИХ НАУКА

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТА ПОЛИТИЧКИХ НАУКА ИЗБОРНОМ ВЕЋУ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТА ПОЛИТИЧКИХ НАУКА Изборно веће Факултета политичких наука Универзитета у Београду, на основу члана 63. став 1, и члана 64. став 5. и 7., Закона о високом

More information

Предмет: Извештај Комисије за преглед и оцену докторске дисертације Барбаре Јожеф, мастер биохемичара

Предмет: Извештај Комисије за преглед и оцену докторске дисертације Барбаре Јожеф, мастер биохемичара Универзитет у Београду- Хемијски факултет Наставно-научно веће Предмет: Извештај Комисије за преглед и оцену докторске дисертације Барбаре Јожеф, мастер биохемичара На редовној седници Наставно-научног

More information

ТМ Г. XXXVI Бр. 1 Стр Ниш јануар - март UDK 371.3::33

ТМ Г. XXXVI Бр. 1 Стр Ниш јануар - март UDK 371.3::33 ТМ Г. XXXVI Бр. 1 Стр. 291-304 Ниш јануар - март 2012. UDK 371.3::33 Прегледни чланак Примљено: 17. 06. 2009. Беба Ракић Мира Ракић Мегатренд Универзитет Факултет за пословне студије Београд СТУДИЈА СЛУЧАЈА

More information

ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање

ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање ПОДАЦИ О КОНКУРСУ Одлука о расписивању конкурса, орган и датум доношења

More information

Упутство за израду мастер рада

Упутство за израду мастер рада МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ Упутство за израду мастер рада Београд, јун 2013. год ПОСТУПАК ПРИЈАВЕ, ИЗРАДЕ И ОДБРАНЕ МАСТЕР РАДА Мастер рад је опширнији писани стручни рад у којем се обрађује одабрана тема.

More information

Тема: ЕФИКАСНЕ МЕТОДЕ УЧЕЊА У ФИЗИЦИ, ЕКСПЕРИМЕНТ КАО ЦЕНТРАЛНИ ДЕО ТЕМЕ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ

Тема: ЕФИКАСНЕ МЕТОДЕ УЧЕЊА У ФИЗИЦИ, ЕКСПЕРИМЕНТ КАО ЦЕНТРАЛНИ ДЕО ТЕМЕ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ др Мирко Нагл, проф., Никола Гледић, проф. и мр Горан Стојићевић, проф. Тема: ЕФИКАСНЕ МЕТОДЕ УЧЕЊА У ФИЗИЦИ, ЕКСПЕРИМЕНТ КАО ЦЕНТРАЛНИ ДЕО ТЕМЕ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ -усмено излагање, XII Конгрес физичара

More information

Увод. СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: :: BIBLID: ,17(2012)2,p Учитељски факултет Београд

Увод. СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: :: BIBLID: ,17(2012)2,p Учитељски факултет Београд Д. Михајловић: НАСТАВА У ПРИРОДИ ИСКУСТВА И СТАВОВИ УЧИТЕЉА У СРБИЈИ ДУШКА МИХАЈЛОВИЋ Учитељски факултет Београд СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: 37.033 :: 37.011.3-051 BIBLID: 0353-7129,17(2012)2,p.193

More information

НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИ ОДНОСНО УМЕТНИЧКИ, СТРУЧНИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ДОПРИНОС (са оценом радова кандидата)

НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИ ОДНОСНО УМЕТНИЧКИ, СТРУЧНИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ДОПРИНОС (са оценом радова кандидата) 8. Универзитет, факултет, назив студијског програма докторских студија, година уписа, научна област и просечна оцена: Универзитет у Крагујевцу, Факултет медицинских наука, интердисциплинарни смер Неуронауке,

More information

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6 ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У НОВОМ САДУ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и орган који је именовао комисију 29. 06. 2017. године; решење

More information

QUALITY CONTROL OF FULL-FAT SOYBEAN USING UREASE ACTIVITY: CRITICAL ASSESSMENT OF THE METHOD

QUALITY CONTROL OF FULL-FAT SOYBEAN USING UREASE ACTIVITY: CRITICAL ASSESSMENT OF THE METHOD APTEFF, 39, - (008) UDC: 633.34:66.0.39:543.645 DOI: 0.98/APT0839047P BIBLID: 450-788 (008) 39, 47-53 QUALITY CONTROL OF FULL-FAT SOYBEAN USING UREASE ACTIVITY: CRITICAL ASSESSMENT OF THE METHOD Dragan

More information

Овај материјал је информативног карактера.

Овај материјал је информативног карактера. Овај материјал је информативног карактера. Конкурсом за упис у школску 2018/2019. годину, који ће бити расписан након одлуке Министарства просвете, науке и технолошког развоја, дефинисаће се услови и термини

More information

П Р А В И Л Н И К О ЗАВРШНОМ ( ДИПЛОМСКОМ) РАДУ

П Р А В И Л Н И К О ЗАВРШНОМ ( ДИПЛОМСКОМ) РАДУ ВИСОКA ШКОЛЕ ЗА ПРИМИЈЕЊЕНЕ И ПРАВНЕ НАУКЕ ПРОМЕТЕЈ БАЊА ЛУКА П Р А В И Л Н И К О ЗАВРШНОМ ( ДИПЛОМСКОМ) РАДУ Бања Лука, фебруар 2012. На основу члана 152. Статута Високе школе за примијењене и правне

More information

Историја и филозофија природних наука и технологије. Назив студијског програма. Универзитет у Београду

Историја и филозофија природних наука и технологије. Назив студијског програма. Универзитет у Београду Назив студијског програма Самостална високошколска установа у којој се изводи студијски програм Високошколска установа у којој се изводи студијски програм Образовно-научно/образовноуметничко поље (програм

More information

П Р А В И Л Н И К О С Т У Д И Р А Њ У

П Р А В И Л Н И К О С Т У Д И Р А Њ У На основу члана 87. Закона о високом образовању ( Службени Гласник РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, 44/10, 93/12 и 89/13) и члана 43 Статута Хемијског факултета у Београду, Наставно-научно веће Хемијског факултета

More information

Структуру семинарског рада чини: Насловна страна Садржај Текст (увод, основни текст, закључак) Литература

Структуру семинарског рада чини: Насловна страна Садржај Текст (увод, основни текст, закључак) Литература ВИСОКА МЕДИЦИНСКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У ЋУПРИЈИ УПУТСТВО ЗА ПИСАЊЕ СЕМИНАРСКОГ РАДА Усвојено од стране Комисје за контролу и унапређење квалитета 24.12.2014.године Семинарски рад представља врсту

More information

ПРЕДМЕТ: ИЗВЕШТАЈ КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ АСИСТЕНТА ЗА УЖУ НАУЧНУ ОБЛАСТ ПРОЦЕСНА ТЕХНИКА Р Е Ф Е Р А Т

ПРЕДМЕТ: ИЗВЕШТАЈ КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ АСИСТЕНТА ЗА УЖУ НАУЧНУ ОБЛАСТ ПРОЦЕСНА ТЕХНИКА Р Е Ф Е Р А Т УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПРЕДМЕТ: ИЗВЕШТАЈ КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ АСИСТЕНТА ЗА УЖУ НАУЧНУ ОБЛАСТ ПРОЦЕСНА ТЕХНИКА На основу одлуке Изборног већа

More information

ПРАВИЛНИК О ОСНОВНИМ И МАСТЕР АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА. Основне одредбе

ПРАВИЛНИК О ОСНОВНИМ И МАСТЕР АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА. Основне одредбе Универзитет у Нишу ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Број:01-655/4 26.03.2013. године Наставно-научно веће Правног факултета у Нишу, на предлог Статутарне комисије, а на основу чл. 20-27. Статута Правног факултета у Нишу,

More information

LEARNING AND DEVELOPMENT THROUGH SOCIAL INTERACTION IN EDUCATIONAL CONTEXT УЧЕЊЕ И РАЗВОЈ КРОЗ СОЦИЈАЛНУ ИНТЕРАКЦИЈУ У ОБРАЗОВНОМ КОНТЕКСТУ

LEARNING AND DEVELOPMENT THROUGH SOCIAL INTERACTION IN EDUCATIONAL CONTEXT УЧЕЊЕ И РАЗВОЈ КРОЗ СОЦИЈАЛНУ ИНТЕРАКЦИЈУ У ОБРАЗОВНОМ КОНТЕКСТУ LEARNING AND DEVELOPMENT THROUGH SOCIAL INTERACTION IN EDUCATIONAL CONTEXT Issue Editors: Nevena Buđevac, PhD, Guest Editor Teacher Education Faculty, University of Belgrade, Serbia Francesco Arcidiacono,

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. НАЗИВ ФАКУЛТЕТА ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. НАЗИВ ФАКУЛТЕТА ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. НАЗИВ ФАКУЛТЕТА ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ oбавезна садржина свака рубрика мора бити попуњена (сви подаци уписују се у одговарајућу

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ ВЕЋЕ ЗА МАСТЕР, СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ И ДОКТОРСКЕ СТУДИЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ ВЕЋЕ ЗА МАСТЕР, СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ И ДОКТОРСКЕ СТУДИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ ВЕЋЕ ЗА МАСТЕР, СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ И ДОКТОРСКЕ СТУДИЈЕ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ УРАЂЕНЕ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Кандидат: мр Сања Ђурђевић Тема:

More information

ПРАВИЛНИК О МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА И AKАДЕМСКОМ ПРИЗНАВАЊУ ПЕРИОДА МОБИЛНОСТИ. Основне одредбе. Члан 1.

ПРАВИЛНИК О МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА И AKАДЕМСКОМ ПРИЗНАВАЊУ ПЕРИОДА МОБИЛНОСТИ. Основне одредбе. Члан 1. На основу члана 31. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, бр. 76/2005, 97/2008, 44/2010) и члана 73. став 1. тачка 12. и члана 94. Статута Универзитета у Новом Саду (од 28.12.2010.године),

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 4 НАЗИВ ФАКУЛТЕТА ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ КАНДИДАТА, ТЕМЕ И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ Орган који је именовао комисију: Наставно-научно

More information

ПРОБЛЕМСКА НАСТАВА И ЕФИКАСНОСТ ОСТВАРИВАЊА ПРОГРАМСКИХ ЗАДАТАКА О ЈЕДНАЧИНАМА

ПРОБЛЕМСКА НАСТАВА И ЕФИКАСНОСТ ОСТВАРИВАЊА ПРОГРАМСКИХ ЗАДАТАКА О ЈЕДНАЧИНАМА Годишњак Учитељског факултета у Врању, књига V, 2014. Доц. др Нела МАЛИНОВИЋ-ЈОВАНОВИЋ Мс Сања ЈАНКОВИЋ Учитељски факултет у Врању Универзитет у Нишу УДК 373.3:025-057.874 37.016:51-028.31 -оригинални

More information

ИЗВЕШТАЈ О СТИЦАЊУ ИСТРАЖИВАЧКОГ ЗВАЊА КАНДИДАТ: Милица Лазић, студент докторских студија психологије Филозофског факултета у Новом Саду

ИЗВЕШТАЈ О СТИЦАЊУ ИСТРАЖИВАЧКОГ ЗВАЊА КАНДИДАТ: Милица Лазић, студент докторских студија психологије Филозофског факултета у Новом Саду Универзитет у Новом Саду Филозофски факултет Дана, 17. 04. 2018. ИЗВЕШТАЈ О СТИЦАЊУ ИСТРАЖИВАЧКОГ ЗВАЊА КАНДИДАТ: Милица Лазић, студент докторских студија психологије Филозофског факултета у Новом Саду

More information

A STUDY ON ASSERTIVNESS, EFFICIENCY AND THE QUALITY OF JUDICIAL WORK а

A STUDY ON ASSERTIVNESS, EFFICIENCY AND THE QUALITY OF JUDICIAL WORK а ТEME, г. XLI, бр. 1, јануар март 2017, стр. 243 256 Оригинални научни рад DOI: 10.22190/TEME1701243M Примљено: 13. 02. 2016. UDK 347.962.3 Ревидирана верзија: 24. 10. 2016. Одобрено за штампу: 17. 01.

More information

ПОСЛОВНО-ОБАВЕШТАЈНИ РАД УСМЕРЕН НА КОНКУРЕНТНОСТ

ПОСЛОВНО-ОБАВЕШТАЈНИ РАД УСМЕРЕН НА КОНКУРЕНТНОСТ 343.534 COBISS.SR-ID 513151925 ПОСЛОВНО-ОБАВЕШТАЈНИ РАД УСМЕРЕН НА КОНКУРЕНТНОСТ Иван Р. Димитријевић, асистент 1 Универзитет у Београду, Факултет безбедности Зоран Кучековић, докторанд Универзитет у Београду,

More information

ТМ Г. XXVI Бр. 3 Стр Ниш јул - септембар 2002.

ТМ Г. XXVI Бр. 3 Стр Ниш јул - септембар 2002. ТМ Г. XXVI Бр. 3 Стр. 359-369 Ниш јул - септембар 2002. UDK 159.953.5:796.012.1 Оригинални научни рад Примљено: 25.07.2002. Александар Милојевић Мирослав Комленић Филозофски факултет Ниш МОТОРИЧКО УЧЕЊЕ

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Тема: Латентна суицидност код зависника од психоактивних

More information

Kултурни дистрикт у Берну: РЕГЕНЕРАЦИЈА и РЕЦИКЛАЖА комплекса са идејним решењем објекта (студентски конкурс за Шиндлерову награду 2012)

Kултурни дистрикт у Берну: РЕГЕНЕРАЦИЈА и РЕЦИКЛАЖА комплекса са идејним решењем објекта (студентски конкурс за Шиндлерову награду 2012) МОДУЛ М9 - Мастер пројекат, 30 ЕСПБ 4. семестар дипломских академских студија, 2011/12 М9.1. Теза мастер пројекта - 10 ЕСПБ М9. 2. Архитектонско-урбанистички или урбанистички пројекат 20 ЕСПБ наслов -

More information

ИЗВЕШТАЈ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА НА КОНКУРС ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ НАСТАВНИКА УНИВЕРЗИТЕТА

ИЗВЕШТАЈ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА НА КОНКУРС ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ НАСТАВНИКА УНИВЕРЗИТЕТА ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Образац 4 ИЗВЕШТАЈ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА НА КОНКУРС ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ НАСТАВНИКА УНИВЕРЗИТЕТА I ПОДАЦИ О КОНКУРСУ, КОМИСИЈИ И КАНДИДАТИМА 1. Одлука о расписивању конкурса, орган и

More information

РЕФЕРАТ. 1. Основни подаци о кандидату и дисертацији

РЕФЕРАТ. 1. Основни подаци о кандидату и дисертацији УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ Реферат о оцени докторске дисертације На основу одлуке Наставно научног већа Економског факултета у Београду, од 11. јула 2018. године, одређени

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 2 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 2 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 2 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ОБРАЗАЦ ЗА ПИСАЊЕ ИЗВЕШТАЈА О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА НА КОНКУРС ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ САРАДНИКА УНИВЕРЗИТЕТА -oбавезна садржина- I ПОДАЦИ О КОНКУРСУ,

More information

CHANGE OF SURFACE COLOUR PARAMETERS DURING STORAGE OF PAPRIKA (Capsicum annuum L.)

CHANGE OF SURFACE COLOUR PARAMETERS DURING STORAGE OF PAPRIKA (Capsicum annuum L.) UDK 664.521:620.191.7:636.085.7 Original research paper CHANGE OF SURFACE COLOUR PARAMETERS DURING STORAGE OF PAPRIKA (Capsicum annuum L.) Miona M. Belović*, Jasna S. Mastilović, Žarko S. Kevrešan University

More information

СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: ; ; BIBLID: ,15(2010)2,p Педагошки факултет у Сомбору Сомбор

СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: ; ; BIBLID: ,15(2010)2,p Педагошки факултет у Сомбору Сомбор Ј. Биљетина: УСВАЈАЊЕ ЈЕЗИКА јелена биљетина Педагошки факултет у Сомбору Сомбор СТРУЧНИ ЧЛАНАК PROFESSIONAL PAPER UDK: 811 233; 81 242; 81-11 BIBLID: 0353-7129,15(2010)2,p.253-260 УСВАЈАЊЕ ЈЕЗИКА Резиме:

More information

ДОДАТАК ДИПЛОМИ Важи само уз диплому

ДОДАТАК ДИПЛОМИ Важи само уз диплому Република Србија Алфа универзитет Академија уметности Београд, Немањина бр. 28 ДОДАТАК ДИПЛОМИ Важи само уз диплому број издату године Додатак дипломи омогућује опис природе, нивоа, повезаности, садржаја

More information

ДОДАТАК ДИПЛОМИ Важи само уз диплому

ДОДАТАК ДИПЛОМИ Важи само уз диплому Република Србија Aлфа универзитет Академија уметности Београд, Немањина бр. 28 ДОДАТАК ДИПЛОМИ Важи само уз диплому број издату године Додатак дипломи омогућује опис природе, нивоа, повезаности, садржаја

More information

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ мр Весна Шилић Ментално здравље деце на хранитељству: Значај

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПЛАН JАВНИХ НАБАВКИ ЗА ГОДИНУ

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПЛАН JАВНИХ НАБАВКИ ЗА ГОДИНУ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Адреса: Стдентски трг 1, 11000 Београд, Репблика Србија Тeл.: 011 3207400; Фaкс: 011 2638818; E-mail: officebu@rect.bg.ac.rs УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПЛАН JАВНИХ НАБАВКИ ЗА ГОДИНУ

More information

З А Х Т Е В за давање сагласности на предлог теме докторске дисертације. Конкретизација циљева васпитања и образовања кроз наставни програм и процес

З А Х Т Е В за давање сагласности на предлог теме докторске дисертације. Конкретизација циљева васпитања и образовања кроз наставни програм и процес Факултет Филозофски 04/1-2 бр. 6/1881 (број захтева) 1.04.2011. (датум) УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Веће научних области друштвено-хуманистичких наука (Назив већа научних области коме се захтев упућује) З А

More information

ИЗВЕШТАJ НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКОГ ФАКУЛТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ И СТРУЧНОМ ВЕЋУ ЗА ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКЕ НАУКЕ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

ИЗВЕШТАJ НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКОГ ФАКУЛТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ И СТРУЧНОМ ВЕЋУ ЗА ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКЕ НАУКЕ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКОГ ФАКУЛТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ И СТРУЧНОМ ВЕЋУ ЗА ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКЕ НАУКЕ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ На редовној седници одржаној 25.04.2012. године, Наставно-научно

More information

УТИЦАЈ ПУШЕЊА НА НИВО ФУНКЦИОНАЛНИХ СПОСОБНОСТИ КАРДИОВАСКУЛАРНОГ СИСТЕМА КОД ЖЕНА УЗРАСТА ОД 20 ДО 29 ГОДИНА

УТИЦАЈ ПУШЕЊА НА НИВО ФУНКЦИОНАЛНИХ СПОСОБНОСТИ КАРДИОВАСКУЛАРНОГ СИСТЕМА КОД ЖЕНА УЗРАСТА ОД 20 ДО 29 ГОДИНА Бојан Манојловић Факултет спорта и физичког васпитања, Универзитет у Београду УДК 613.84:612-055.2 УТИЦАЈ ПУШЕЊА НА НИВО ФУНКЦИОНАЛНИХ СПОСОБНОСТИ КАРДИОВАСКУЛАРНОГ СИСТЕМА КОД ЖЕНА УЗРАСТА ОД 20 ДО 29

More information

ГРАНОВЕТЕРОВА ТЕОРИЈА О СНАЗИ СЛАБИХ ВЕЗА 1

ГРАНОВЕТЕРОВА ТЕОРИЈА О СНАЗИ СЛАБИХ ВЕЗА 1 Социолошки преглед, vol. XLV (2011), no. 3, стр. 323 336 Марко Шкорић УДК: 316.472.4 Granovetter Универзитет у Новом Саду Прегледан рад Филозофски факултет Примљен: 30. 11. 2011. Александар Томашевић Нови

More information

ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА. (мастер академске студије)

ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА. (мастер академске студије) УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА МАСТЕР ПРОФЕСОР СТРУЧНИХ ПРЕДМЕТА (мастер академске студије) Нови Сад, 2012 Садржај: Уводна табела Стандард 1. Структура студијског

More information

ТМ Г. XXXVI Бр. 2 Стр Ниш април - јун UDK :502.1

ТМ Г. XXXVI Бр. 2 Стр Ниш април - јун UDK :502.1 ТМ Г. XXXVI Бр. 2 Стр. 663-678 Ниш април - јун 2012. UDK 330.133.7:502.1 Прегледни рад Стојан Костић Примљено: 23. 02. 2012. Весна Родић Ревидирана верзија: 27. 03. 2012. Универзитет у Новом Саду Пољопривредни

More information

УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ -обавезна садржина-

УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ -обавезна садржина- УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ НАЗИВ ФАКУЛТЕТА УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ -обавезна садржина- 1. Име, презиме, адреса и број телефона кандидата: Oља Дукић, Сељачких буна 7, 21000 Нови Сад, 064

More information

ПРАВИЛНИК О МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА И AKАДЕМСКОМ ПРИЗНАВАЊУ ПЕРИОДА МОБИЛНОСТИ

ПРАВИЛНИК О МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА И AKАДЕМСКОМ ПРИЗНАВАЊУ ПЕРИОДА МОБИЛНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТИ, АНАЛИТИКА И АРХИВА ПРАВИЛНИК О МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА И AKАДЕМСКОМ ПРИЗНАВАЊУ ПЕРИОДА МОБИЛНОСТИ Донет на седници Сената Универзитета у Новом Саду одржаној 4.7.2011. године

More information

ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈА НАСТАВЕ ПРИМЕНОМ ЗАДАТАКА НА ТРИ НИВОА СЛОЖЕНОСТИ КАО МОДЕЛ ИНОВАЦИЈА У НАСТАВИ *

ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈА НАСТАВЕ ПРИМЕНОМ ЗАДАТАКА НА ТРИ НИВОА СЛОЖЕНОСТИ КАО МОДЕЛ ИНОВАЦИЈА У НАСТАВИ * Годишњак Педагошког факултета у Врању, књига VII, 2016. Доц. др Марија ЈОВАНОВИЋ Филозофски факултет Универзитет у Нишу Мс Невена ДИМИЋ УДК 371.3 371.311.1 - стручни рад - ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈА НАСТАВЕ ПРИМЕНОМ

More information

IDENTIFICATION AND SELECTION OF THE DESCRIPTORS FOR ESTABLISHING A SENSORY PROFILE OF TOMATO BY A MULTIDIMENSIONAL APPROACH

IDENTIFICATION AND SELECTION OF THE DESCRIPTORS FOR ESTABLISHING A SENSORY PROFILE OF TOMATO BY A MULTIDIMENSIONAL APPROACH UDK 635.64:543.92 Original research paper IDENTIFICATION AND SELECTION OF THE DESCRIPTORS FOR ESTABLISHING A SENSORY PROFILE OF TOMATO BY A MULTIDIMENSIONAL APPROACH Miona M. Belović* 1, Mladenka V. Pestorić

More information