HOIATUS! ELEKTRILÖÖGI OHU VÄLTIMISEKS KAITSKE KAAMERAT NIISKUSE JA VIHMA EEST.

Size: px
Start display at page:

Download "HOIATUS! ELEKTRILÖÖGI OHU VÄLTIMISEKS KAITSKE KAAMERAT NIISKUSE JA VIHMA EEST."

Transcription

1 LEGRIA FS36 LEGRIA FS 37 LEGRIA FS305 LEGRIA FS306 LEGRIA FS307 Digitaalne videokaamera Kiirjuhend Tähtsad juhised seadme kasutamiseks HOIATUS! ET VÄLTIDA ELEKTRILÖÖGI OHTU, ÄRGE AVAGE KAAMERA KORPUST EGA EEMALDAGE SELLE TAGUMIST KATTEPLAATI. SEADME SEES EI OLE OSI, MIDA KASUTAJA SAAKS ISE HOOLDADA. VAJADUSEL VÕTKE ÜHENDUST KVALIFITSEERITUD HOOLDUSTEHNIKUGA. HOIATUS! ELEKTRILÖÖGI OHU VÄLTIMISEKS KAITSKE KAAMERAT NIISKUSE JA VIHMA EEST. ETTEVAATUST! ELEKTRILÖÖGI OHU JA VÄLTIMISEKS JA OPTIMAALSE TÖÖ TAGAMISEKS KASUTAGE AINULT SOOVITATUD LISAVARUSTUST. ETTEVAATUST! KUI SEADE EI OLE KASUTUSEL, SIIS EEMALDAGE TOITEJUHE VOOLUVÕRGUST. HOIATUS! Elektrilöögi ohu vältimiseks kaitske seadet veepiiskade ja pritsmete eest. Seadmelt toite eemaldamiseks tuleb voolupistik vooluvõrgust eemaldada. Pistik peab olema töökorras, et selle saaks õnnetuse puhul kiirelt vooluvõrgust lahti ühendada. Kompaktset vooluadapterit kasutades ei tohi seda riidesse mässida, katta ega liiga kitsasse kohta asetada. Vastasel juhul võib adapter üle kuumeneda ja selle plastkate deformeeruda ning tagajärjeks võib olla elektrilöök või tulekahju. CA-570 andmeplaat asub seadme all. Kaameraga tuleb kasutada kompaktset vooluadapterit CA-570; teistsuguste seadmete kasutamine võib kaamerat kahjustada. Ainult Euroopa Liit (ja EEA). Need sümbolid tähistavad toodet, mida WEEE direktiiv (2002/96/EC) ja akusid puudutav direktiiv (2006/66/EC) ja/või neil direktiividel põhinevad kohalikud seadused keelavad käidelda koos tavajäätmetega.

2 Seade tuleb viia vastavasse kogumispunkti, st uue samalaadse toote ostmisel selle müüjale või elektrooniliste jäätmete ja patareide ning akude kogumispunkti. Seda tüüpi jäätmetes sisaldub ohtlikke aineid ning nende ebaõige käitlemine võib kahjustada keskkonda või tervist. Seadme õige käitlemise eest hoolitsedes aitate kaasa loodusvarade efektiivsele kasutamisele. Lisateavet toote taaskasutuse kohta saate kohalikult omavalitsuselt, jäätmekäitluse eest vastutavatelt ametkondadelt, jäätmekäitlusettevõtetelt või veebilehelt (EEA: Norra, Island ja Liechtenstein.) Kompaktne vooluadapter CA-570 (voolujuhe kuulub komplekti) Aku BP-808 USB-kaabel IFC-300PCU Stereo-videokaabel STV-250N Kaasasolevad CD-ROMid Kaameraga on kaasas järgnevad CD-plaadid ja tarkvara. PIXELA rakendused 1. plaat ja PIXELA rakenduste paigaldusjuhend. - ImageMixer 2 SE Transfer Utility videote kopeerimiseks ja salvestamiseks. - Music Transfer Utility mälukaardile muusikapalade kopeerimiseks, et neid saaks videot kaamerast vaadates mängida. PIXELA rakendused 2. plaat. - ImageMixer 3 SE Video Tools tarkvara videote haldamiseks, töötlemiseks ja vaatamiseks. Kasutusjuhend / muusikafailide plaat sisaldab kaamera täielikku kasutusjuhendit ja muusikafaile, mida saab videote vaatamisel taustaks mängida. Seda CD-plaati ei saa plaadimängijast kuulata. Muusikafailid on mõeldud kasutamiseks ainult kaasasolevate PIXELA rakenduste ja programmidega Music Transfer Utility ja ImageMixer 3 SE Video Tools. Lisateavet leiate tarkvara Music Transfer Utility kasutusjuhendist, mis on PIXELA rakenduste 1. plaadil. * CD-ROMil on ka tarkvara kasutusjuhend (PDF-failina). Kaamera kasutusjuhend PDF-failis Käesolev juhend tutvustab teile kaamera põhilisi funktsione, et saaksite alustada videote ja fotode tegemist ning neid otse kaamerast või telerist vaadata. Lisateavet kaamera keerukamate funktsioonide kohta ning juhised seadme käsitsemiseks ja veaotsinguks leiate põhjalikumast kasutusjuhendist, mis on kasutusjuhendeid ja muusikafaile sisaldaval CD-plaadil (Instruction Manual / Music Data CD-ROM). 1. Lülitage arvuti sisse. 2. Pange arvutisse kasutusjuhendite ja muusikafailide plaat. 3. Avage [Minu arvuti]. Windows 7 ja Windows Vista kasutajad: avage [Arvuti]. 4. Tehke CD-draivil parem hiireklõps ja valige [Ava].

3 5. Avage kaust [MANUAL] ja seejärel kaust [ENGLISH]. PDF-fail asub selles kaustas. Soovi korral saate faili arvuti töölauale kopeerida, et seda oleks hiljem lihtne leida. * PDF-faili lugemiseks on vaja programmi Adobe Reader 6 või uuemat versiooni. Sisukord 04 Pakendi sisu 08 Kaamera ja kuva osade nimetused 16 Aku vahetamine 20 Kaamera töörežiimid 22 Esmased sätted 24 Ettevalmistused salvestamiseks 28 Põhifunktsioonid: videote ja fotode salvestamine 37 Põhifunktsioonid: videote ja fotode vaatamine 43 Taasesitus telerist 45 Salvestatud materjali säilitamine 46 Lühendatud tehnilised andmed Kiirjuhendis kasutatavad tähistused TÄHTIS: kaamera tööga seotud ettevaatusabinõud. MÄRKUSED: lisateemad, mis täiendavad kaamera põhifunktsioonidega seonduvat. TÄHELEPANU: piirangud või nõudmised, mis on seotud kirjeldatud funktsiooniga. : viide käesoleva juhendi leheküljenumbrile. PDF: viide kaamera täieliku kasutusjuhendi (PDF-fail) leheküljenumbrile. FS37: Tekst, mis kehtib ainult näidatud mudelile. Ekraanile kuvatavad menüüsuvandid on nurksulgudes []. Kaamera nuppude nimetused (välja arvatud mitmeotstarbeline juhthoob) on ümbritsetud kastikesega. Noolt > kasutatakse menüüvalikute lühendamiseks. Täpsemad selgitused on peatükis Menüüde kasutamine (PDF 23). Käesolevas juhendis olevad pildid on tehtud fotokaameraga. Kui ei ole märgitud teisiti, on illustratsioonide ja menüütähiste puhul tegu mudeliga FS37. Osade nimetused Külgvaade vasakult Külgvaade paremalt 1. RESET (lähtesta). Lähtestab kõik kaamera sätted. (PDF 88)

4 2. VIDEO SNAP (videomontaaž). Võimaldab salvestada lühikesi (umbes neljasekundilisi) videoklippe ja need oma lemmikmuusikat taustaks kasutades kokku monteerida. (PDF 43) / (prindi/jaga). Fotod saab ühe nupuvajutusega välja printida. (PDF 64) 3. DISP. (ekraanikuva nupp). Muudab kaamera ekraanile kuvatavaid andmeid. (PDF 50) / BATT.INFO (aku info). Sellele nupule vajutades näete aku laetust ja allesjäänud salvestusaega. 4. USB-pesa. Kaamera ühendamiseks arvuti või printeriga. (PDF 69) 5. AV-väljund. (PDF 69) 6. Kõlar ( 41) 7. Rihma kinnituskoht. Lisavarustusse kuuluva mugava õlarihma kinnitamiseks. (PDF 18) 8. ACCESS (mälust lugemise indikaator). ( 28) 9. DC-sisend. (16) Eestvaade Tagantvaade 10. Mini-videolamp. Annab lisavalgust pimedas videot või fotosid tehes. (PDF 43) 11. Stereomikrofon. 12. LCD-ekraan. ( 27) 13. ON/OFF (CHG) (toite/laadimise indikaator). ( 16, 33) 14. Režiimivaliku lüliti. ( 21) 15. Nupp Start/stopp. ( 28) 16. (kaamera/taasesitus). ( 20, 37) 17. Nupp PLAYLIST (esitusloend). Esitusloendid saab muuta, et vaadata ainult lemmikstseene valitud järjekorras. (PDF 51) / Nupp Zoom in T (telefoto). ( 31) 18. (stoppnupp) (37) / Nupp Zoom out W (lainurk). ( 31) 19. (mängi/paus) ( 37) / START/STOPP ( 28) 20. Nupp FUNC. Paindlikes salvestusrežiimides saate kasutada funktsioonide ja sätete menüüsid. (PDF 23, 77) 21. Juhthoob ( 20) Pealtvaade Altvaade 22. FOTONUPP ( 29) 23. Suuminupp ( 31) 24. Toitenupp 25. Statiivi kinnituspesa. Ühtlase pildi saamiseks kinnitage kaamera statiivile. (PDF 97) 26. Seerianumber 27. Akukambri kaas / mälukaardipesa kaas

5 28. Mälukaardipesa ( 24) 29. Akukamber ( 16) 30. Aku vabastamise nupp ( 16) 31. Käerihm. Vastavalt vajadusele reguleeritav. (PDF 18) Sissejuhatus Kuva ja ikoonid Videote salvestamine 1. Töörežiim ( 20) 2. Salvestusprogramm. Salvestusprogrammide abil saab muuta pildisätteid või valida mitmesuguste stseenirežiimide vahel, mille puhul rakendatakse mitmesuguste olukordade jaoks sobivad kaamerasätted. (PDF 40, 41) 3. Valge tasakaal. Seda sätet saab muuta, et valgustingimused värve ei moonutaks ning valged objektid ka kaamerapildil valged paistaksid. (PDF 48) 4. Pildiefektid. Pildi väljanägemist saab muuta mitmesuguste efektidega. (PDF 49) 5. Digitaalsed efektid. Videotele põnevama väljanägemise andmiseks saab kasutada mitmesuguseid üleminekuid (sulamisi). (PDF 49) 6. Salvestusrežiim ( 35) 7. Käsitsi teravustamine (PDF 47) 8. Pildistabilisaator. Stabilisaator on vaikimisi sisse lülitatud ja kompenseerib kaamera värisemist, et tagada kaunis ja ühtlane pilt. (PDF 79). Kui kaamera väga palju liigub, ei pruugi pildistabilisaator hägusust täielikult vältida. 9. Eelsalvestus. Kaamera hakkab videot salvestama 3 sekundit enne seda, kui vajutate nuppu START/STOP. Nii ei jää ükski põnev asi jäädvustamata. (PDF 45). 10. Mälu kasutamine. (PDF 15) 11. Salvestatud stseenide arv (salvestuse paus) / Aegkood (tunnid : minutid : sekundid; salvestamise ajal). 12. Järelejäänud salvestusaeg. Mälukaardil FS37/FS36 Sisseehitatud mälus Kui mälus ei ole enam vaba ruumi, kuvatakse ekraanile [END] (sisseehitatud mälu) või [END] (mälukaart) ja salvestamine lõppeb. 13. Aku järelejäänud tööaeg. punasega: aku on peaaegu tühi, vahetage see täis aku vastu. Kui kaamera on välja lülitatud, siis saab aku laetust kontrollida, kui vajutate nupule BATT.INFO. Intelligentne süsteem kuvab viieks sekundiks ekraanile andmed aku laetuse (protsentväärtusena) ja järelejäänud salvestusaja kohta (minutites). Kui aku on tühi, ei pruui selle info kuvamine õnnestuda. 14. Tuulekaitse väljas. Tuulekaitse eemaldab õues salvestades tuule tekitatud heli. Kui kasutate kaamerat väga vaikses ruumis, võib selle funktsiooni välja lülitada. (PDF 70) 15. Taustavalguse korrektsioon (PDF 46) 16. Juhthoob (PDF 22) 17. Mini-videolamp (PDF 43)

6 18. Lood. Selle nupu vajutamisel kuvatakse ekraanile tähised, mille abil saab kontrollida pildi kompositsiooni ning seda, et horisontaal- ja vertikaaljooned pildil kõverad ei paistaks. (PDF 81) 19. Helinivoo indikaator (PDF 81) 20. Taasesitusaeg (tunnid : minutid : sekundid) 21. Stseeni number 22. Andmekood. Lisaks salvestuse kuupäevale ja kellaajale saab kuvada ka kaamera sätetega seotud andmed (nt kasutatud säriaeg või ava) (PDF 81). Fotode tegemine 23. Suum ( 31), säritus (PDF 46) 24. Salvestusprogramm (PDF 40, 41) 25. Valge tasakaal (PDF 48) 26. Pildiefekt (PDF 49) 27. Digitaalne efekt (PDF 49) 28. Foto kvaliteet/suurus ( 36) 29. Käsitsi teravustamine (PDF 47) 30. Aku järelejäänud tööaeg 31. Järelejäänud fotode arv Mälukaardil FS37/FS36 Sisseehitatud mälus punasega: rohkem fotosid ei saa salvestada. punasega: kaameras ei ole mälukaarti. 32. Viitaeg (PDF 46) 33. AF-raam. Saate valida, kas lasta kaameral objekt tuvastada ja fookuspunkt valida (9 punktiga AiAF-süsteem) või teravustada alati kaadri keskel olevale raamile. (PDF 80) 34. Juhthoob (PDF 22) 35. Mini-videolamp (PDF 43) 36. Fookuse- ja särilukk ( 29) 37. Kaamera värina hoiatus. Kui see tähis ekraanile ilmub, tuleks kaamera statiivile asetada või lühem säriaeg valida. Fotode vaatamine 38. Foto number (PDF 15, 48) 39. Vaadatav foto / fotode koguarv 40. Histogramm. Annab põhjaliku teabe foto särituse kohta ja võimaldab kontrollida, et see ei ole üle- ega alasäritatud (PDF 61). 41. Salvestuse kuupäev ja kellaaeg. 42. Kaitstud foto tähis. Lemmikfotod saab kaitsta, et neid ei saaks kogemata kustutada (PDF 61). 43. Käsitsi särituse määramine. Kui soovite kaamera automaatsete sätetega võrreldes heledamat või tumedamat pilti, siis saate säritust käsitsi reguleerida (PDF 46). 44. Foto suurus ( 36) 45. Faili suurus

7 46. Ava suurus 47. Säriaeg. Liikuvate objektide väljanägemise muutmiseks saab säriaega käsitsi reguleerida (PDF 41). Alustamine Aku laadimine Kaamera saab toite akult või kompaktse adapteri kaudu otse vooluvõrgust. Adapteri kasutamisel aku laetus säilib. Enne kasutamist tuleb aku laadida. 1. Ühendage kompaktne vooluadapter. 1. Ühendage adapter juhtmega. 2. Pange pistik pistikupessa. 2. Ühendage adapter kaameraga. 1. Ühendage adapteri juhe kaamera vastavasse pessa (DC IN). 3. Paigaldage aku. 1. Lükake akukambri kaant näidatud suunas ja avage see. 2. Lükake aku paigale. 3. Sulgege kaas kindlalt. Laadimine algab, kui kaamera välja lülitatakse. 1. Vilgub aku laadimise ajal. 2. Kustub, kui aku on täielikult laetud. Laadimine Täielikult laetud Laadimisaeg Kaasasoleva aku BP-808 laadimiseks kulub umbes 2 tundi ja 20 minutit. Täielikult laetud aku võimsusest piisab järgnevaks. Ligikaudu 1 tund ja 40 minutit harilikku videosalvestust (XP-režiimis videote salvestamine mälukaardile). FS37/FS36 Ligikaudu 1 tund ja 40 minutit harilikku videosalvestust (XPrežiimis videote salvestamine sisseehitatud mällu). Ligikaudu 4 tundi ja 45 minutit taasesitust (XP-režiimis mälukaardile salvestatud videote vaatamine). Kõik mainitud ajad on ligikaudsed ja võivad varieeruda sõltuvalt salvestusrežiimist ja laadimis-, salvestus- või taasesitustingimustest. PDF Vt. Laadimisaeg, 103: Salvestus- ja taasesitusaeg, 104.

8 TÄHTIS! Aku laadimine toimub ainult siis, kui kaamera on välja lülitatud. Enne vooluadapteri eemaldamist lülitage kaamera välja. Pärast kaamera väljalülitamist värskendatakse mälus olulisi andmeid. Oodake, kuni märgutuli ON/OFF(CHG) kustub. Soovitame akut laadida temperatuuril 10º 30º C. Laadimine ei alga, kui temperatuur on väljaspool vahemikku 0º 40º C. Kaamera alalisvoolupistiku ega vooluadapteriga ei tohi ühendada ühtki elektriseadet, mida ei ole konkreetselt selle kaameraga kasutamiseks soovitatud. Kaameraga kaasasolevat kompaktset adapterit ei tohi ühendada pingemuundajate ega eriotstarbeliste vooluallikatega (nt lennukis olevad pistikud, DC-AC-inverterid jne). MÄRKUSED Juhul, kui on oluline akut säästa, võib võimalusel kasutada vooluadapterit. Sellisel puhul säilib aku laetus. Laetud akud tühjenevad aegamisi iseenesest. Laadige akut samal päeval, kui seda kasutate, või sellele eelneval päeval. Soovitame võtta kaasa akud, mis tagavad plaanitust vähemalt 2 3 korda pikema salvestusaja. Põhifunktsioonid Kaamera töörežiimid Salvestuse/taasesituse nupp. Võimaldab lülitada kaamera salvestusrežiimist taasesitusrežiimi ja vastupidi. Salvestamine (kaamera režiimilüliti asendis ) Taasesitus (indekskuva) Kui vajutate seda nuppu siis, kui kaamera on välja lülitatud, hakkab see kohe taasesitusrežiimis tööle. Videote ja fotode vaatamine Indekskuvalt saab salvestusi valida juhthoovaga. 1. Valige suundadega ( ) ekraani ülaosas olevad sakid. 2. Valige suundadega ( ) soovitud sakk. 3. Kasutage suundi ( ) indekskuvale naasmiseks, et sealt stseen või foto valida. Videote ja fotode salvestamine Kaamera režiimilüliti

9 Topeltvõte Olge mugav ja laske kaameral kõik sätted määrata. Video salvestamiseks vajutage nuppu Start/Stop ja fotode tegemiseks nuppu PHOTO. Nupp PHOTO Videote salvestamine Fotode salvestamine Paindlikes võtterežiimides saate kasutada kaamera menüüsid ja täppisfunktsioone ning muuta mitmesuguseid sätteid. PDF Vt Täppisfunktsioonid, 40; Lisafunktsioonid, 61. Nupp Start/Stop Originaalvideod Fotod Sisseehitatud mälu Mälukaart Esmased sätted Kuupäeva ja kellaaja ning keele määramine Kui kaamera esmakordselt sisse lülitate, tuleb enne selle kasutamist määrata kuupäev ja kellaaeg. Ühtlasi saate muuta kuupäevavormingut ja ajavööndit. (Seda saab teha ka pärast soovitud keele valimist.) PDF Vt Ajavööndi muutmine, 26; [DATE FORMAT], Lülitage kaamera režiimile (videosalvestus). 1. Pöörake lüliti asendisse. 2. Vajutage nuppu POWER. Kui kellaaega ei ole määratud, ilmub automaatselt see kuva. 2. Kasutage kellaaja- ja kuupäevaväljadel olevate andmete muutmiseks juhthooba. 1. Suundadega ( ) saab muuta valitud väljal olevaid andmeid. 2. Ühelt väljalt teisele liikumiseks kasutage suundi ( ) Valige aasta Valige kuu

10 3. Valige ( ) [OK] ja vajutage nuppu SET. 4. Valige menüüde ja kuva keel. Kaamera menüüd saab kuvada 23 keeles. Valige nende seast endale sobiv menüüst [DISPLAY SETUP]. PDF Lisateavet seadistusmenüüdest suvandite valimise kohta leiate peatükist Menüüde kasutamine, 23. FUNC. > [DISPLAY SETUP] > [LANGUAGE] > Soovitud keel > FUNC. Vaikimisi on kasutusel inglise keel. MÄRKUS Kui olete kogemata keelt muutnud, siis otsige menüüsuvandit, mis on tähistatud märgiga. Ettevalmistused salvestamiseks Mälukaardi kasutamine Kasutage fotode ja videote salvestamiseks jaemüügis olevaid SDHC- ja SDmälukaarte. Ehkki fotosid saab salvestada peaaegu kõigile mälukaartidele, ei pruugi kõik kaarditüübid sõltuvalt kiirusklassist videote salvestamiseks sobivad olla. PDF Vt Kaamerale sobivad mälukaardid, Lülitage kaamera välja. 1. Kontrollige, et märgutuli oleks kustunud. 2. Avage mälukaardipesa kaas. 1. Lükake kaant noolega näidatud suunas ja avage. 3. Paigaldage mälukaart ja sulgege kaardipesa kaas. 1. Lükake mälukaart pessa. 2. Sulgege kaas kindlalt. Kui kaart ei ole õigesti paigaldatud, siis ärge suruge kaant jõuga kinni. Mälukaardi sildiga pool jääb akukambri poole. Sisseehitatud mällu või mälukaardile salvestamine (ainult FS37/FS36)

11 Teil on võimalus valida, kas salvestada videod ja fotod kaamera sisseehitatud mällu või mälukaardile. Vaikimisi salvestatakse nii pildid kui videod kaamera mällu, ent soovi korral saate mõlema jaoks eraldi salvestusvahendi valida. PDF Vt Salvestusmälu valimine, 28. TÄHTIS! Mälukaardil on eesmene ja tagumine pool. Kui mälukaart seadmesse valepidi panna, võib see põhjustada kaamera rikke. Mälukaarti selles kaameras esmakordselt kasutades tuleb see initsialiseerida. PDF Vt Sisseehitatud mälu või mälukaardi initsialiseerimine, 28. Mälukaardi kasutamine MÄRKUS Mälukaardi eemaldamine: vajutage üks kord mälukaardile, et see vabastada. Kui mälukaart üles tõuseb, siis tõmmake see pesast välja. Ettevalmistused salvestamiseks Kaamera seadmine endale sobivaks Enne, kui hakkate kaamerat kasutama, reguleerige käerihma pikkust nii, et saaksite kaamerat mugavalt ja kindlalt käes hoida. Tutvuge LCD-ekraani võimalike asenditega, et saaksite vastavalt olukorrale kõige parema nurga valida. Samuti saab sisse lülitada ekraanivalgustuse ja reguleerida ekraani heledust. PDF Vt Lisavarustuse ettevalmistamine, 18; LCD-ekraani asendi ja heleduse reguleerimine, 19; [BRIGHTNESS], Kinnitage käerihm. Reguleerige rihma pikkus selliseks, et saaksite nimetissõrmega vajutada suuminuppu ja pöidlaga nuppu Start/Stop. Käerihma saab asendada randmerihmaga (1) või kasutada seda koos täiendava õlarihmaga (2). 2. Avage LCD-ekraan ja muutke selle nurka. (1) Pöörake ekraani kuni 90 kraadi alla (näiteks selleks, et kaamera üle rahvahulga peade suunata). (2) Pöörake ekraani kuni 180 kraadi, nii et see jääb objektiivi poole (näiteks iseenda filmimiseks). põhifunktsioonid: salvestamine Videote ja fotode salvestamine Topeltvõtte režiimis saate hõlpsalt nii videoklippe kui fotosid salvestada. Seadistuste ega menüüsuvandite pärast ei ole tarvis muretseda: kaamera valib automaatselt sobivaimad sätted. 1. Lülitage kaamera režiimile Dual Shot (topeltvõte).

12 (1) Pöörake lüliti asendisse. (2) Vajutage nuppu POWER. 2. Alustage video salvestamist (1) Vajutage seda nuppu, et salvestamist alustada. Salvestuse lõpetamiseks vajutage uuesti. (2) Vilgub salvestuse ajal ja siis, kui filmitud klipp mällu kirjutatakse. 3. Tehke foto. (1) Vajutage nupp poolenisti alla, et autofookus (AF) aktiveerida. (2) Pildi tegemiseks vajutage nupp lõpuni alla. (3) Vilgub, kuni foto mällu kirjutatakse. AF-raamid Fookus lukustatud (roheline) TÄHTIS! Kui märgutuli ACCESS vilgub, siis pidage kinni järgnevatest nõuannetest, et vältida andmekadu või mälu kahjustamist. - Ärge avage mälukaardipesa kaant. - Ärge eemaldage toidet ega lülitage kaamerat välja. - Ärge muutke töörežiimi: ärge vajutage nuppu ega muutke režiimilüliti asendit. MÄRKUSED Paindlikud võtterežiimid: nendes režiimides saate kasutada menüüsid ja täppisfunktsioone ning muuta mitmesuguseid sätteid. Video salvestamiseks pöörake režiimilüliti asendisse ja fotode tegemiseks asendisse. PDF Vt Videosalvestus, 30; Täppisfunktsioonid, 40; Fotode tegemine, 55; Lisafunktsioonid, 61. Videote ja fotode tegemine Paindlikus võtterežiimis saate muuta pildiformaati ja kasutada formaati 16:9 (laiekraan) või 4:3. Valitud pildiformaat kehtib ka topeltvõtte režiimis. PDF Vt [WIDESCREEN], 79. Kui kaamera ei suuda fotosid tehes automaatselt teravustada, muutub tähis kollaseks. Paindlikus võtterežiimis saab sel juhul käsitsi teravustada. PDF Vt Käsitsi teravustamine, 47. Kui olete salvestamise lõpetanud Enne kaamera väljalülitamist kontrollige, kas salvestatud materjali mällu kirjutamine on lõppenud. (1) Kontrollige, kas märgutuli on kustunud. (2) Vajutage nuppu POWER. (3) Sulgege LCD-ekraan. Kontrollige, kas märgutuli on kustunud

13 põhifunktsioonid: salvestamine Suumi kasutamine Vaikimisi on fotode tegemiseks kasutusel 37x optiline suum ja videote salvestamiseks 41x täiustatud suum. Täiustatud suumiga töötleb kaamera kujutist digitaalselt, et saavutada optilisest suumist suurem ulatus, ilma et pildikvaliteet sealjuures halveneks. PDF Vt Suumitüübid, Lülitage kaamera režiimile Dual Shot (topeltvõte). (1) Pöörake lüliti asendisse. (2) Vajutage nuppu POWER. 2. Suumige peale või maha. (1) Mahasuumimine: W (lainurga) poole suumimine. (2) Pealesuumimine: T (telefoto) poole suumimine Suumi käsitsemiseks on mitu võimalust. (1) Lükake suuminuppu. (2) Kasutage LCD-ekraani nuppe. Suumi kasutamine MÄRKUSED Suumimise kiirus: kui kasutate LCD nuppe, on suumi kiirus ühtlane. Suuminupu kiirus on vaikimisi muutuv. See tähendab, et kiirus sõltub sellest, kui tugevalt nuppu vajutatakse. Kui tahate suumida aeglaselt, siis vajutage nuppu õrnalt, kui aga soovite kiiret suumi, siis vajutage tugevamalt. Kasutada saab ka ühte kolmest konstantsest suumikiirusest. PDF Vt Suumi kasutamine, 32; [ZOOM SPEED], 79. Kui [ZOOM SPEED] (suumikiirus) on [VAR VARIABLE] (muutuv), siis on suumimine salvestuspausi ajal kiirem kui tegeliku salvestuse ajal. Enamasti tuleks kaamera hoida objektist vähemalt 1 m kaugusel. Maksimaalse lainurga puhul on kaamera lühim teravustamiskaugus 1 m. põhifunktsioonid: salvestamine Kiirkäivitus Selle asemel, et kaamera salvestuspausi režiimile jätta, võib lihtsalt LCD-ekraani sulgeda, misjärel kaamera lülitub automaatselt ooterežiimile. Ooterežiim aitab akut säästa, kuna kulutab ligikaudu poole vähem energiat kui salvestamine. Kui LCDekraan avada, on kaamera tööks valmis umbes sekundiga*, nii et uue videoklipi salvestamist saab praktiliselt kohe alustada. * Tegelik aeg sõltub töötingimustest.

14 1. Kui salvestus on peatatud ( ), siis sulgege LCD. (1) Läheb oranžiks, kui kaamera lülitub ooterežiimile. piiks! Oranž ooterežiim 2. Kui soovite salvestamist jätkata, siis avage LCD. (1) Läheb uuesti roheliseks. piiks! Oranž ooterežiim Roheline salvestamiseks valmis TÄHTIS! Ärge eemaldage toiteallikat, kui kaamera on ooterežiimil (kui indikaator ON/OFF(CHG) on oranž). MÄRKUSED Teatud tingimustel (nt siis, kui salvestus kestab, kui paindlikus režiimis kuvatakse menüü, kui aku hakkab tühjaks saama või kui mälukaardipesa on avatud) ei pruugi kaamera LCD sulgemisel ooterežiimile lülituda. Kontrollige, et märgutuli läheks oranžiks. Kui kaamera on 10 minutit ooterežiimil olnud, lülitub see automaatselt välja. Sel juhul vajutage sisselülitamiseks nuppu POWER. Väljalülitamise viitaega saab muuta. Samuti saab vajadusel kiirkäivituse välja lülitada. PDF Vt [QUICK START], 83. Kiirkäivitust saab samamoodi kasutada ka paindlike salvestusrežiimide puhul. põhiomadused: salvestamine Videokvaliteedi valimine Kaameral on 3 salvestusrežiimi (ehk videokvaliteedi taset). Sõltuvalt valitud režiimist muutub ka järelejäänud salvestusaeg. XP-režiim tagab parema videokvaliteedi ja LPrežiim pikema salvestusaja. PDF Ligikaudsed salvestusajad leiate peatükist Videokvaliteedi valimine (salvestusrežiim), 31. Salvestusrežiimi valimiseks tuleb minna menüüsse FUNC., ent valitud sätted on kasutusel ka topeltvõtte režiimis. PDF Selle kohta, kuidas valida menüü FUNC. suvandeid, leiate teavet peatükist Menüüde kasutamine, Lülitage kaamera režiimile (videosalvestus).

15 (1) Viige lüliti asendisse. (2) Vajutage nuppu POWER. 2. Valige soovitud salvestusrežiim. FUNC. > (1) [SP STANDARD PLAY 6 Mbps]> (2) Soovitud salvestusrežiim > FUNC. Vaikimisi kasutatav salvestusrežiim MÄRKUS Kaamera kasutab video kodeerimisel muutuvat bitimäära (VBR variable bit rate), mistõttu tegelik salvestusaeg varieerub sõltuvalt klippide sisust. põhiomadused: salvestamine Fotode suuruse ja kvaliteedi valimine Kaamera võimaldab valida kahe pildisuuruse ja kolme kvaliteeditaseme vahel. Reeglina tuleb kvaliteetsema pildi saamiseks valida suuremad mõõtmed. PDF Lisateave mälukaardile mahtuvate fotode arvu ja eri pildimõõtude jaoks soovitatavate printimismõõtude kohta leiate peatükist Fotode suuruse ja kvaliteedi valmine, 55. Fotode suuruse ja kvaliteedi valimiseks tuleb minna menüüsse FUNC., ent valitud väärtused on kasutusel ka topeltvõtte režiimis. PDF Selle kohta, kuidas valida menüü FUNC. suvandeid, leiate teavet peatükist Menüüde kasutamine, Lülitage kaamera režiimile (fotode salvestamine). (1) Pöörake lüliti asendisse. (2) Vajutage nuppu POWER. 2. Valige foto suurus ja kvaliteet. FUNC > (1) [L 1024x768] > (2) Soovitud foto suurus > (3) Vajutage nuppu SET, et valida soovitud kvaliteet > FUNC. Vaikimisi kasutatav foto suurus / kvaliteet põhiomadused: taasesitus Videote taasesitus ja fotode vaatamine Taasesituse põhikuva on indekskuva. Selle ülaosas olevate sakkide abil saate valida, millist materjali vaadata (videod või fotod) ja milliselt mälukaardilt neid vaadatakse (sisseehitatud mälu või mälukaart, ainult FS37/FS36). PDF Lisateavet täiendavate taasesitusrežiimide kohta leiate peatükist Video taasesitus, 34.

16 1. Lülitage kaamera režiimile Dual Shot (topeltvõte). (1) Pöörake lüliti asendisse. 2. Vajutage nuppu, et lülitada kaamera taasesitusrežiimile. 3. Valige sakk, millel olevat materjali soovite vaadata. (1) Valige klahviga ( ) ekraani ülaosas olevad sakid. (2) Valige klahvidega (<>) soovitud sakk. (3) Kasutage klahvi ( ), et naasta indekskuvale ja valida videoklipp või foto. (4) Kasutage klahvi ( ), et valida videoklipp või foto, mida soovite vaadata. 5. Taasesituse alustamiseks vajutage nuppu SET. Videod: valitud klipp mängitakse ette. Taasesitus kestab viimase salvestatud klipi lõpuni. (1) Vajutage seda nuppu, et taasesitus ajutiselt peatada. Taaskäivitamiseks vajutage uuesti. (2) Vajutage seda nuppu, et taasesitus lõpetada ja indekskuvale tagasi minna. Fotod: kuvatakse valitud fotod. (3) Kasutage klahve (<>), et minna eelmise või järgmise foto juurde. (4) Kasutage klahve ( ), et valida ikoon (indeks) ja vajutage indekskuvale naasmiseks nuppu SET. TÄHTIS! Kui märgutuli ACCESS vilgub, siis pidage kinni järgnevatest nõuannetest, et vältida andmekadu või mälu kahjustamist. - Ärge avage mälukaardipesa kaant. - Ärge eemaldage toidet ega lülitage kaamerat välja. - Ärge muutke töörežiimi: ärge vajutage nuppu ega muutke režiimilüliti asendit. Selle kaameraga mälukaardile salvestatud videoklippide vaatamine mõnest teisest seadmest ei pruugi õnnestuda. Sel juhul kasutage mälukaardil olevate videote vaatamiseks seda kaamerat. Selle kaameraga ei pruugi õnnestuda mälukaardilt mõne muu seadmega salvestatud videote vaatamine. Järgnevate arvutist mälukaardile kantud pilditüüpide vaatamine kaamerast ei pruugi õnnestuda. - Pildid, mida ei salvestatud selle kaameraga. - Pildid, mida töödeldi arvutis või kopeeriti arvutist. - Pildid, mille nimetused on muutunud. MÄRKUSED Sõltuvalt tingimustest, milles videoklipid salvestati, võib taasesitusel mõnikord esineda lühiajalist heli või pildi seiskumist klippide vahel. Kaameral on lisaks täiustatud võimalused videote otsimiseks ja taasesituseks. Näiteks saab klippe valida salvestusaja järgi (loendist või kalendrist), määrata pikkade klippide taasesitusel koha, kust mängimist alustada, ning vaadata režiimis Video Snapshot (videomontaaž) salvestatud videot koos muusikaga.

17 PDF Vt. Klippide valimine salvestusaja järgi, 36 ja järgnevad leheküljed. Ka fotosid saab vaadata slaidiesitusena, millele on lisatud taustamuusika. PDF Vt Slaidiesitus, 58. Helitugevuse reguleerimine Valige taasesituse ajal klahvidega ( ) ikoon (helitugevus) ja reguleerige klahvidega (<>). Kui soovite heli täielikult vaigistada, siis hoidke klahvi (<) all, kuni helitugevuse tähised ekraanilt täiesti kaovad. Fotohüpe Kui salvestatud fotosid on väga palju, on nende ükshaaval sirvimise asemel mõnikord lihtsam korraga 10 või 100 pildi võrra edasi minna. Kui olete ühe foto vaates, siis toimige järgnevalt. (1) Valige klahvidega ( ) ikoon (fotohüpe) ja vajutage nuppu SET. (2) Valige klahvidega ( ), kas soovite liikuda 10 või 100 foto kaupa. (3) Kasutage klahve (<>), et valitud fotode arvu võrra tagasi või edasi hüpata. (4) Ühe foto vaatesse naasmiseks vajutage nuppu SET. Indekskuvade sirvimine Kui salvestusi on palju, siis võib nende ühekaupa sirvimise asemel korraga vaadata tervet indekskuva. (1) Laiendage oranž raam klahvidega ( ) kogu lehele. (2) Ühelt indekskuvalt teisele minekuks kasutage klahve (<>). Taasesitus telerist Ühendage videokaamera teleriga, et salvestatud videoid ja pilte koos pere või sõpradega vaadata. 1. Lülitage kaamera ja teler välja. 2. Ühendage kaamera teleriga. (1) Stereo-videokaabel STV-250N (kuulub komplekti). (2) Ühendage kaabel kaamera AV-väljundiga. (3) Kasutage teleri audio- ja videosisendit. Allolev joonis on illustratiivne. Teie teleri ühenduspesade paigutus võib olla teistsugune. Kollane Valge Punane Video Audio Avage LCD, et ühenduspesadele juurde pääseda.

18 3. Lülitage kaamera sisse. (1) Vajutage seda nuppu, et kaamera taasesitusrežiimis sisse lülitada. 4. Järgige eelmistel lehekülgedel olevaid juhiseid, et videoid ja pilte vaadata. MÄRKUSED Soovitame kasutada kompaktset vooluadapterit. Kui kaameraga ühendada stereokaabel STV-250N, siis sisseehitatud kõlari heli vaigistatakse. Reguleerige helitugevust teleri kaudu. Kui standardsest 4:3 telerist, mis ühildub WSS-süsteemiga, vaadatakse videot formaadis 16:9, siis lülitub teler automaatselt laiekraanrežiimile. Vajadusel muutke teleri pildiformaati käsitsi. PDF Vt [TV TYPE], 83. SCART-adapteri abil saab kaamera ühendada ka teleri SCART-pessa. PDF Vt Ühendusskeemid, 69. välised ühendused Salvestatud materjali säilitamine Ühendage kaamera arvutiga, et salvestatud materjal säilitamiseks kopeerida. Kui olete videod CD-ROMil Transfer Utilities oleva tarkvara abil arvutisse üle kandnud, saate neid plaadil Video Tools olevate programmidega töödelda ja sõpradele jagamiseks DVD-plaate kirjutada. Lisateavet tarkvara installimise kohta leiate PIXELA rakenduste installimisjuhendist, mis kuulub komplekti. Tarkvara kasutamise kohta leiate teavet kasutusjuhendist (PDF-fail). PDF Lisateavet kaamera arvutiga ühendamise kohta leiate peatükist Välised ühendused, 69. Salvestiste säilitamine ilma arvutit kasutamata Kui eelistate salvestatud materjali säilitamiseks arvutit mitte kasutada, siis võimaldab lisavarustusse kuuluv DVD-kirjutaja DW-100 videod ja fotod otse DVD-plaatidele kirjutada. Samuti saab kaamera ühendada välise salvestusseadmega (DVD- või HDDsalvesti, videomakk jne), et materjal kopeerida. PDF Vt DVD- ja Photo DVD-plaatide loomine, 71; Materjali kopeerimine välise videosalvesti abil, 74. spetsifikatsioonid Lühendatud spetsifikatsioonid Siin toodud spetsifikatsioonid on lühendatud variant kaamera täielikest spetsifikatsioonidest. Täismahus teabe leiate pikemast kasutusjuhendist. PDF Vt Spetsifikatsioonid, 105.

19 Salvestusvahend a. SD- või SDHC-mälukaart (ei kuulu komplekti) b. Sisseehitatud välkmälu: FS37 16 GB; FS36 8 GB Maksimaalne salvestusaeg c. FS36 Sisseehitatud mälu, 16 GB: XP 3 h 40 min; SP 5 h 30 min; LP 10 h 25 min d. FS36 Sisseehitatud mälu, 8 GB: XP 1 h 50 min; SP 2 h 45 min; LP 5 h 10 min e. 4 GB mälukaart: XP 55 min; SP 1 h 20 min; LP 2 h 35 min Toide 7,4 V DC (aku), 8,4 V DC (kompaktne vooluadapter) Energiakulu (SP-režiimis, AF sees) 1,8 W (LCD, harilik heledus) Töötemperatuur 0º 40º C Mõõtmed (L x K x S) 55 x 59 x 121 mm, käerihmata Kaal (ainult kaamera kere) 225 g, käerihmata Aku TÄHELEPANU! Kui aku ei ole korralikult ühendatud, võib tekkida plahvatuse oht. Ühendage ainult sama tüüpi aku. Soovitatav on kasutada Canoni originaaltarvikuid. Canoni lisatarvikute kasutamine tagab seadme laitmatu töö. Canon ei võta vastutust seadme kahjustuste ega õnnetuste (nt tulekahju jne) eest, mis tekivad sellise lisavarustuse rikete tõttu (nt aku lekkimine ja/või plahvatamine), mis ei ole Canoni originaaltarvikud. Garantii ei kehti riketele, mis on põhjustatud muude lisatarvikute kasutamisest, kuid selliste rikete remondi võib tellida tasu eest. See märk tähistab Canoni videokaamerate originaalvarustust. Kui kasutate Canoni videotehnikat, siis soovitame kasutada Canoni toodetud lisatarvikuid või muude tootjate lisatarvikuid, mis kannavad sama märki. Andmed kaubamärkide kohta SD logo on kaubmärk. SDHC logo on kaubamärk.

20 Microsoft ja Windows on Microsoft Corporationi kaubamärgid või registreeritud kaubamärgid USAs ja/või muudes riikides. Macintosh ja Mac OS on Apple Inc. registreeritud kaubamärgid USAs ja muudes riikdes. Toodetud Dolby Laboratories i litsentsiga. Dolby ja kahe D-ga sümbol on Dolby Laboratories i kaubamärgid. Muud nimetused ja tooted, mida ei ole eelpool mainitud, võivad olla vastavate ettevõtete kaubamärgid või registreeritud kaubamärgid. SELLE TOOTE KASUTAMISEL MUUKS OTSTARBEKS KUI TARBIJA ISIKLIKUKS KASUTUSEKS VIISIL, MIS ON VASTAVUSES VIDEOANDMETE KODEERIMISE STANDARDIGA MPEG-2, ON RANGELT KEELATUD, KUI SELLEKS EI OLE MPEG-2 PATENDIPAKETTI KUULUVATE PATENTIDEGA SEONDUVAT LITSENTSI, MILLE SAAB ANDA MPEG LA, L.L.C. 250 STEELE STREET, SUITE 300, DENVER, COLORADO

Pildiraam SPF Eestikeelne kasutusjuhend. Saamaks kogu tuge, mida Philips pakub, registreerige oma toode veebilehel

Pildiraam SPF Eestikeelne kasutusjuhend. Saamaks kogu tuge, mida Philips pakub, registreerige oma toode veebilehel Saamaks kogu tuge, mida Philips pakub, registreerige oma toode veebilehel www.philips.com/welcome Pildiraam SPF 2017 SPF 2027 Külastage Philipsit internetis: http://www.philips.com Eestikeelne kasutusjuhend

More information

KÄSKKIRI Tallinn 9. oktoober 2017 nr 1-2/30

KÄSKKIRI Tallinn 9. oktoober 2017 nr 1-2/30 KÄSKKIRI Tallinn 9. oktoober 2017 nr 1-2/30 Innovatsioonilabori seadmete kasutus- ja ohutusjuhend Kehtestan käskkirja Tallinna Linnavolikogu 18. oktoobri 2007. a määruse nr 31 Tallinna Keskraamatukogu

More information

UHC-HD * * Paigaldus-, kasutusjuhend. 3-,6-realised mudelid. 24h teeninduse otseliin E-post:

UHC-HD * * Paigaldus-, kasutusjuhend. 3-,6-realised mudelid. 24h teeninduse otseliin E-post: Paigaldus-, kasutusjuhend 3-,6-realised mudelid Frymaster on Commercial Food Equipment Service Associationi liige ja soovitab CFESA atesteeritud tehnikuid. *8196699* 24h teeninduse otseliin 1-800-551-8633

More information

Polar F11 Südame löögisageduse monitor

Polar F11 Südame löögisageduse monitor Austatud ostja, Õnnitleme Teid Polar F11 ostu puhul! Polar F11 Südame löögisageduse monitor Polar F11 aitab teil saavutada teie isiklikke fitnessi-alaseid eesmärke. Polar F11 funktsioonide hulka kuulub

More information

Nokia 5. Kasutusjuhend. Väljaanne et-ee

Nokia 5. Kasutusjuhend. Väljaanne et-ee Nokia 5 Kasutusjuhend Väljaanne 2018-03-22 et-ee Kasutusjuhendi teave Tähtis. Enne seadme kasutuselevõttu lugege trükitud kasutusjuhendist või veebisaidilt www.nokia.com/support teemadest "Ohutuse tagamine"

More information

Nokia 6. Kasutusjuhend. Väljaanne et-ee

Nokia 6. Kasutusjuhend. Väljaanne et-ee Nokia 6 Kasutusjuhend Väljaanne 2017-11-24 et-ee Kasutusjuhendi teave Tähtis. Enne seadme kasutuselevõttu lugege trükitud kasutusjuhendist või veebisaidilt www.nokia.com/support teemadest "Ohutuse tagamine"

More information

SUUNTO M5 kasutusjuhend

SUUNTO M5 kasutusjuhend SUUNTO M5 kasutusjuhend et 1 OHUTUS... 5 Ohutusabinõude tüübid... 5 Ohutusabinõud... 5 2 Tervitus... 7 3 Ekraani märgised ja segmendid... 9 4 Nuppude kasutamine... 10 5 Alustusjuhend... 12 5.1 Vastupidavustaseme

More information

Polar RCX3. Alustamisjuhend ENG

Polar RCX3. Alustamisjuhend ENG Polar RCX3 Alustamisjuhend 17934440.00 ENG SISUKORD 1. TUTVUSTUS..................... 3 2. ESIMESED SAMMUD........... 8 3. TREENIMINE.................... 11 Enne treeningut................. 11 Treeningu

More information

RS200 kiirjuhend. Polar RS200 ja RS200sd Südame löögisageduse monitor. Kasutusjuhend. AS Mefo 2005

RS200 kiirjuhend. Polar RS200 ja RS200sd Südame löögisageduse monitor. Kasutusjuhend. AS Mefo 2005 RS200 kiirjuhend Polar RS200 ja RS200sd Südame löögisageduse monitor Kasutusjuhend AS Mefo 2005 2 RANDMEVASTUVÕTJA NUPUD Nupu vajutamise ja nupu allhoidmisel (üle 1 sekundi jooksul) on erinev tähendus.

More information

Perfusor Space. ja tarvikud. Kasutusjuhend. Soovitatav on kõik teie palati pumbad varustada tarkvara sama versiooniga. Kehtiv tarkvara 688M jaoks

Perfusor Space. ja tarvikud. Kasutusjuhend. Soovitatav on kõik teie palati pumbad varustada tarkvara sama versiooniga. Kehtiv tarkvara 688M jaoks Perfusor Space ja tarvikud Kasutusjuhend Soovitatav on kõik teie palati pumbad varustada tarkvara sama versiooniga. EE Kehtiv tarkvara 688M jaoks SISUKORD Perfusor Space'i ülevaade...3 Tootel olevad sümbolid...5

More information

Infootsing ravijuhendite koostamiseks. Ravijuhendid. Pärnu Otsime: ravijuhendeid. süstemaatilisi ülevaateid

Infootsing ravijuhendite koostamiseks. Ravijuhendid. Pärnu Otsime: ravijuhendeid. süstemaatilisi ülevaateid Infootsing ravijuhendite koostamiseks Pärnu 2015 Otsime: ravijuhendeid süstemaatilisi ülevaateid randomiseeritud kontrollitud uuringuid Ravijuhendid Spetsiaalsed ravijuhendite andmebaasid Artiklite otsing

More information

DAIKIN ROOM AIR CONDITIONER. Kasutusjuhend FTXL35J2V1B ATXL25J2V1B ATXL35J2V1B

DAIKIN ROOM AIR CONDITIONER. Kasutusjuhend FTXL35J2V1B ATXL25J2V1B ATXL35J2V1B DAIKIN ROOM AIR CONDITIONER Kasutusjuhend MUDELID FTXL25J2V1B FTXL35J2V1B ATXL25J2V1B ATXL35J2V1B SISUKORD LUGEGE ENNE KASUTAMIST Ohutusabinõud... 2 Osade nimetused... 4 Kasutamiseks ettevalmistamine...

More information

KASUTUSJUHENDgrAANUliTEgA TööTAvAD AHJUD. Dorina - GiUSY - GiUSY PLUS - KettY SeraFina - ViViana - ViViana PLUS. EESTi

KASUTUSJUHENDgrAANUliTEgA TööTAvAD AHJUD. Dorina - GiUSY - GiUSY PLUS - KettY SeraFina - ViViana - ViViana PLUS. EESTi KASUTUSJUHENDgrAANUliTEgA TööTAvAD AHJUD Dorina - GiUSY - GiUSY PLUS - KettY SeraFina - ViViana - ViViana PLUS 2 TäHElEPANU SEADME PiNNAD võivad KUUMENEDA! KASUTAgE AlATi KAiTSEKiNDAiD! Põlemisel vabaneb

More information

Maitsjast maitseni Santa Maria moodi. Rainer Tammet 29. aprill 2015

Maitsjast maitseni Santa Maria moodi. Rainer Tammet 29. aprill 2015 Maitsjast maitseni Santa Maria moodi Rainer Tammet 29. aprill 2015 PAULIG GROUP 29. APRILL 2015 TOIDUAINETETÖÖSTUSE AASTAKONVERENTS Paulig Grupi struktuur 2015 Paulig Group Müügitulu: 840 m Töötajaid:

More information

Graafikud ja animatsioonid

Graafikud ja animatsioonid Marek Kolk, Tartu Ülikool Viimati muudetud : 6..5 Graafikud ja animatsioonid Toome ära ainult kõige sagedasemad vead ja väikesed nõuanded. Kahemõõtmelised X-Y telje graafikud Tavaliseks X-Y telje graafiku

More information

Alaris GP Mahtpump. Kasutusjuhised et

Alaris GP Mahtpump. Kasutusjuhised et laris GP Mahtpump s Kasutusjuhised et Sisukord Lehekülg Sissejuhatus...2 Kasutusjuhendist...2 ndmepaketi loomine..................................................................................... 3 laris

More information

lcd MADE IN ITALY design & production Rev 004

lcd MADE IN ITALY design & production Rev 004 EE MADE IN ITALY design & production KASUTUSJUHENDgraanulitega töötavad ahjud lcd 00476517 - Rev 004 TÄHELEPANU SEADME PINNAD VÕIVAD KUUMENEDA! KASUTAGE ALATI KAITSEKINDAID! Põlemisel vabaneb termiline

More information

Kasutusjuhend Põhijuhend

Kasutusjuhend Põhijuhend Kasutusjuhend Põhijuhend DLP TM projektor Kommertskasutus Mudeli nr PT-DZ13KE PT-DS12KE PT-DW11KE PT-DZ10KE Projektsiooniobjektiivi müüakse eraldi. Lugege enne kasutamist Selle projektori kasutusjuhend

More information

MINIMED. Paradigm INSULIINIPUMP. MUDELID 515 ja 715 KASUTUSJUHEND

MINIMED. Paradigm INSULIINIPUMP. MUDELID 515 ja 715 KASUTUSJUHEND MINIMED Paradigm INSULIINIPUMP MUDELID 515 ja 715 KASUTUSJUHEND 2006, Medtronic MiniMed. Kõik õigused kaitstud. See toode on kaetud järgmiste USA patentidega: 6,551,276;; 6,554,798;; 6,872,200;; 6,936,029;

More information

Alaris GP Guardrails Mahtpump. Kasutusjuhised et

Alaris GP Guardrails Mahtpump. Kasutusjuhised et laris GP Guardrails Mahtpump s Kasutusjuhised et Sisukord Lehekülg Sissejuhatus...2 Kasutusjuhendist...2 ndmepaketi loomine...................................................................................

More information

valvesüsteemi KASUTUSJUHEND

valvesüsteemi KASUTUSJUHEND MG5000; MG5050, SP5500, SP6000, SP7000 MG32LCD MG32LRF MG32LED MG10LED V/H valvesüsteemi KASUTUSJUHEND Kasutamaks maksimaalselt oma turvasüsteemi kõiki võimalusi, tutvuge palun põhjalikult käesoleva juhendiga.

More information

Polar F4 Südame löögisageduse monitor

Polar F4 Südame löögisageduse monitor Õnnitleme Teid Polar F4 ostu puhul! Südame löögisageduse monitor Polar F4 on ideaalne ja lihtsalt kasutatav treeningpartner mitmel põhjusel. Iga treeningu järel saate te teada treeningu kuupäeva, treeningu

More information

Mudel 3150-B Kardiogrammi monitor GE tootenumber:

Mudel 3150-B Kardiogrammi monitor GE tootenumber: Mudel 3150-B Kardiogrammi monitor GE tootenumber: 5304770 Ettenähtud kasutamiseks ainult GE Healthcare'i KT-skanneritega P/N 2718-36-16 Kasutaja vastutus Toode töötab kasutusjuhendis ja toote etikettidel

More information

Mudel 3150-C. Kardiogrammi monitor. Kasutusjuhend. GE Healthcare'i KT-skanneritega. Ettenähtud kasutamiseks ainult. GE tootenumber:

Mudel 3150-C. Kardiogrammi monitor. Kasutusjuhend. GE Healthcare'i KT-skanneritega. Ettenähtud kasutamiseks ainult. GE tootenumber: Mudel 3150-C Kasutusjuhend Ettenähtud kasutamiseks ainult GE Healthcare'i KT-skanneritega GE tootenumber: 5304770-2 Kardiogrammi monitor 2010 IVY Biomedical Systems Inc. All Rights Reserved. Part No. 2718-55-16

More information

SUUNTO SPARTAN SPORT 2.5 KASUTUSJUHEND

SUUNTO SPARTAN SPORT 2.5 KASUTUSJUHEND SUUNTO SPARTAN SPORT 2.5 KASUTUSJUHEND 2018-12-04 1. OHUTUS... 4 2. Alustamine... 6 2.1. SuuntoLink... 6 2.2. Tarkvara värskendused... 6 2.3. Movescount...7 2.4. Rakendus Suunto Movescount...7 2.5. Puuteekraan

More information

Kasutusjuhend Nõudepesumasin

Kasutusjuhend Nõudepesumasin Kasutusjuhend Nõudepesumasin Lugege kasutus- ja montaažijuhend kindlasti enne seadme paigaldamist/installeerimist/kasutuselevõttu läbi. Sellega kaitsete ennast ja väldite kahjustusi. et-ee HG05 M.-Nr.

More information

SUUNTO SPARTAN TRAINER WRIST HR 2.5 KASUTUSJUHEND

SUUNTO SPARTAN TRAINER WRIST HR 2.5 KASUTUSJUHEND SUUNTO SPARTAN TRAINER WRIST HR 2.5 KASUTUSJUHEND 2018-12-06 1. OHUTUS... 4 2. Alustamine... 5 2.1. SuuntoLink... 5 2.2. Tarkvara värskendused... 6 2.3. Rakendus Suunto Movescount...6 2.4. Movescount...

More information

Kasutamise ja hooldamise juhised

Kasutamise ja hooldamise juhised Kasutamise ja hooldamise juhised HOIATUSED Enne kasutamist lugege läbi standard EN 529 : 2005 ja tutvuge hingamisteede kaitsevahenditele esitatud nõuetega ning võimalike mõjudega kandjale. Lugege lisaks

More information

Elektriline mullafrees T2000E

Elektriline mullafrees T2000E Kasutusjuhend Elektriline mullafrees T2000E Enne kasutamist lugege hoolikalt kasutusjuhendit Sisukord Märkused... 03 Eessõna... 04 Tehnilised andmed... 05 Komplekt... 05 Toote kirjeldus... 06 Toote üldvaade...

More information

ProbeTec ET Chlamydia trachomatis Amplified DNA Assay JAA(03) Eesti

ProbeTec ET Chlamydia trachomatis Amplified DNA Assay JAA(03) Eesti B SIHTOTSTARVE ProbeTec ET Chlamydia trachomatis Amplified DNA Assay 3300755JAA(03) U 0086 2014-08 Eesti Kui kasutate BD ProbeTec ET Chlamydia trachomatis (CT) Amplified DNA Assay t (amplifitseeritud DNA

More information

PT-EP08. Kasutusjuhend

PT-EP08. Kasutusjuhend PT-EP08 Kasutusjuhend ET Täname, et ostsite allveekorpuse PT-EP08 (edaspidi korpus). Palun lugege seda kasutusjuhendit põhjalikult ja kasutage toodet ohutult ja korrektselt. Palun kasutage seda kasutusjuhendit

More information

Kasutus- ja ohutusjuhend unikaalne, patenteeritud Ruby Fires keraamiline biopõleti toodetud Ruby Decor B.V. Holland poolt

Kasutus- ja ohutusjuhend unikaalne, patenteeritud Ruby Fires keraamiline biopõleti toodetud Ruby Decor B.V. Holland poolt Kasutus- ja ohutusjuhend unikaalne, patenteeritud Ruby Fires keraamiline biopõleti toodetud Ruby Decor B.V. Holland poolt Hoidke seda kasutusjuhendit kogu toote kasutamise ajal hoolikalt. Seda toodet tohib

More information

Kasutatava tarkvara võrdlus andmeohje aspektist

Kasutatava tarkvara võrdlus andmeohje aspektist 3. Kasutatava tarkvara võrdlus andmeohje aspektist Selle peatüki materjali põhiosa omandatakse praktiliste tööde käigus, samuti on selle kohta olemas ulatuslik ja mitmekesine eestikeelne kirjandus. Seetõttu

More information

KASUTUSJUHEND. Kliimaseadme kaksiksüsteem FAA71AUVEB FAA100AUVEB

KASUTUSJUHEND. Kliimaseadme kaksiksüsteem FAA71AUVEB FAA100AUVEB KASUTUSJUHEND Kliimaseadme kaksiksüsteem FAA71AUVEB FAA100AUVEB SISUKORD 1. ETTEVAATUSABINÕUD... 1 2. MIDA TEHA ENNE KÄIMA PANEMIST... 4 3. TÖÖVAHEMIK... 5 4. PAIGALDUSKOHT... 6 5. KASUTUSPROTSEDUUR...

More information

KUIDAS KASUTADA PENDLIT

KUIDAS KASUTADA PENDLIT KUIDAS KASUTADA PENDLIT Ma tean väga hästi, et paljud teadlased peavad pendli kasutamist igivanaks ebausukombeks. Mina olen aga veendunud, et see ei ole õigustatud. Nõiavits ja pendel on lihtsad instrumendid,

More information

Lihtne juhend basaalinsuliinravi alustamiseks LIHTNE JUHEND

Lihtne juhend basaalinsuliinravi alustamiseks LIHTNE JUHEND Lihtne juhend basaalinsuliinravi alustamiseks LIHTNE JUHEND Esimesed päevad insuliinravil. Need on Teile kindlasti rasked päevad, kuid kindlasti on need ühed olulisemad. Fakt Kui süstite insuliini vastavalt

More information

Adaptation of the KOOS questionnnaire for the use in Estonia Ann Tamm University of Tartu, Estonia ;

Adaptation of the KOOS questionnnaire for the use in Estonia Ann Tamm University of Tartu, Estonia ; Adaptation of the KOOS questionnnaire for the use in Estonia. 2000-2002. Ann Tamm University of Tartu, Estonia ; ann.tamm@kliinikum.ee 1.The initial material was the PhD thesis by Ewa Roos ( Knee Injury

More information

ProbeTec ET Chlamydia trachomatis Amplified DNA Assay

ProbeTec ET Chlamydia trachomatis Amplified DNA Assay ProbeTec ET Chlamydia trachomatis Amplified DNA Assay 3300755JAA 2008/09 0344 Eesti Patentide numbrid: 5,270,184; 5,547,861; 5,648,211; 5,712,124; 5,744,311; 5,846,726; 5,851,767; 5,866,336; 5,919,630;

More information

KASUTUSJUHEND MURUTRIMMER/VÕSALÕIKUR SRM-2620ES SRM-2620TES

KASUTUSJUHEND MURUTRIMMER/VÕSALÕIKUR SRM-2620ES SRM-2620TES 1Kaas EESTI (Algupärase juhendi tõlge) KASUTUSJUHEND MURUTRIMMER/VÕSALÕIKUR SRM-2620ES SRM-2620TES HOIATUS! LUGEGE JUHEND HOOLIKALT LÄBI JA PIDAGE KINNI OHUTU KA- SUTAMISE REEGLITEST. SELLE EIRAMINE VÕIB

More information

KASUTUS JA HOOLDUSE MANUAAL

KASUTUS JA HOOLDUSE MANUAAL KASUTUS JA HOOLDUSE MANUAAL Hea Thermostari Klient, Õnnitleme Teid Teie uue Thermostar Kuivu Puhastaja ostu puhul. See unikaalne puhastussüsteem on eksklusiivselt saadaval ainult valitud edasimüüjate kaudu.

More information

EESTI STANDARD EVS-ISO 7305:2003. JAHVATATUD TERAVILJASAADUSED Rasva happesuse määramine. Milled cereal products Determination of fat acidity

EESTI STANDARD EVS-ISO 7305:2003. JAHVATATUD TERAVILJASAADUSED Rasva happesuse määramine. Milled cereal products Determination of fat acidity EESTI STANDARD EVS-ISO 7305:2003 JAHVATATUD TERAVILJASAADUSED Rasva happesuse määramine Milled cereal products Determination of fat acidity EESTI STANDARDI EESSÕNA NATIONAL FOREWORD Käesolev Eesti standard

More information

EESTI STANDARD EVS-EN ISO :1999

EESTI STANDARD EVS-EN ISO :1999 EESTI STANDARD EVS-EN ISO 10555-5:1999 Steriilsed ühekordselt kasutatavad intravaskulaarsed (soonesisesed) kateetrid. Osa 5: Üle nõela paigaldatavad perifeersed kateetrid Sterile, single-use intravascular

More information

M3535A/M3536A Kasutusjuhend. HeartStart MRx

M3535A/M3536A Kasutusjuhend. HeartStart MRx M3535A/M3536A Kasutusjuhend HeartStart MRx 1Sisukord 1 Sissejuhatus 3 Ülevaade 3 Sihtotstarve 5 Defibrillatsiooni teraapia 5 Sünkroniseeritud kardioversiooni teraapia 5 Mitteinvasiivne stimulatsiooniteraapia

More information

E3 Intense (HV-F021-EW) E3 Intense (HV-F021-ESL)

E3 Intense (HV-F021-EW) E3 Intense (HV-F021-ESL) Valuleevendusseade E3 Intense (HV-F021-EW) E3 Intense (HV-F021-ESL) Kasutusjuhend IM-HV-F021-E-01-04/2015 Sisukord Enne seadme kasutamist Sissejuhatus...3 Kavandatud kasutus...3 Olulised ohutusalased ettevaatusabinõud

More information

! ProbeTec Urine Preservative Transport Kit

! ProbeTec Urine Preservative Transport Kit ! ProbeTec Urine Preservative Transport Kit Vaadake sümbolite seletust infolehe lõpus. SIHTOTSTARVE "# 8012543 2005/06 Eesti Patenteeritud BD ProbeTec Urine Preservative Transport Kit koos NAP Guard tehnoloogiaga

More information

JUHTIMISSÜSTEEMI SERTIFITSEERIMINE Väärtus, millest teavitada

JUHTIMISSÜSTEEMI SERTIFITSEERIMINE Väärtus, millest teavitada BUSINESS ASSURANCE JUHTIMISSÜSTEEMI SERTIFITSEERIMINE Väärtus, millest teavitada Juhised (ilma aastanumbrita) Juuni 2014 OHUTUM, NUTIKAM, KESKKONNASÕBRALIKUM Juhtimissüsteemi sertifitseerimismärgi juhised

More information

Köögikubu juhtimine mikrokontrolleri baasil

Köögikubu juhtimine mikrokontrolleri baasil INFORMAATIKATEADUSKOND Thomas Johann Seebecki elektroonikainstituut Köögikubu juhtimine mikrokontrolleri baasil Microcontroller-based kitchen hood control Üliõpilane: Juhendaja: Alfred Hiie dots. Mihhail

More information

MS Excel 2007 jätkukursus

MS Excel 2007 jätkukursus MS Excel 2007 jätkukursus Tallinn 2008 2 Erinevate andmetüüpide sisestamine, probleemid ja vead Positiivsed numbrid Tavaliselt kirjutad ikka positiivseid numbreid ehk lihtsalt 1 või 2. Siin pole plussmärki

More information

Stanley Black & Deckeri ülemaailmne privaatsuspoliitika

Stanley Black & Deckeri ülemaailmne privaatsuspoliitika Stanley Black & Deckeri ülemaailmne privaatsuspoliitika VIIMATI UUENDATUD 27. september 2018 Reguleerimisala. Siinne privaatsuspoliitika kehtib ettevõtte Stanley Black & Decker, Inc. ning selle sidusettevõtete

More information

TARK AUTO VIHJE TARK AUTO. Eesmärk Arendada keskmiseid programmeerimise kontseptsioone ning kõrgeid inseneri oskusi.

TARK AUTO VIHJE TARK AUTO. Eesmärk Arendada keskmiseid programmeerimise kontseptsioone ning kõrgeid inseneri oskusi. TARK AUTO Eesmärk Arendada keskmiseid programmeerimise kontseptsioone ning kõrgeid inseneri oskusi. Teadus Valgussensorite kasutamine Sonari kasutamine Matemaatika Loogika Järjestamine VIHJE Robot Educator

More information

Infootsing ravijuhendite koostamiseks. Ravijuhendid. Pärnu Otsime: ravijuhendeid. süstemaatilisi ülevaateid

Infootsing ravijuhendite koostamiseks. Ravijuhendid. Pärnu Otsime: ravijuhendeid. süstemaatilisi ülevaateid Infootsing ravijuhendite koostamiseks Pärnu 17.06.2014 Otsime: ravijuhendeid süstemaatilisi ülevaateid randomiseeritud kontrolluuringuid Ravijuhendid Spetsiaalsed ravijuhendite andmebaasid Artiklite otsing

More information

TEIE VALIKUD MUUDAVAD MAAILMA. Tarbimisjuhend. Keskkond

TEIE VALIKUD MUUDAVAD MAAILMA. Tarbimisjuhend. Keskkond TEIE VALIKUD MUUDAVAD MAAILMA Tarbimisjuhend Keskkond 2 Sisukord Kampaania 3 Tõhus ressursikasutus 4 Mis see on? 4 Miks me seda vajame? 4 Jäätmete muutmine ressursiks 4 Vesi, eluliselt oluline ressurss

More information

LASTE ÕIGUSTE TAGAMINE

LASTE ÕIGUSTE TAGAMINE LASTE ÕIGUSTE TAGAMINE This text is an informative guide addressed to social care professionals working with children and young people in alternative care. Designed to complement the booklet Children and

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-ISO 4037-2:2015 RÖNTGENI JA GAMMA REFERENTSKIIRGUS DOSIMEETRITE JA DOOSIKIIRUSE MÕÕTESEADMETE KALIBREERIMISEKS JA NENDE KOSTE MÄÄRAMISEKS SÕLTUVANA FOOTONI ENERGIAST Osa 2: Kiirguskaitseline

More information

Difficult airway management- our experience

Difficult airway management- our experience Difficult airway management- our experience J. Starkopf, A. Sell, A. Sõrmus, J. Samarütel Clinic of Anaesthesiology and Intensive Care Tartu University Clinics Estonia Clinic of Anaesthesiology and Intensive

More information

KASUTUSJUHEND PB-770

KASUTUSJUHEND PB-770 EST EESTI (Originaaljuhend) KASUTUSJUHEND PB-770 HOIATUS TUTVUGE JUHENDIGA JA PIDAGE KINNI OHUTUSNÕUETEST. OHUTUSNÕUETE EIRAMINE VÕIB PÕHJUSTADA TÕSISEID KEHAVIGASTUSI. Tähtis info Enne toote kasutamist

More information

Travel List I Estonian with English captions

Travel List I Estonian with English captions Travel List I Estonian with English captions Travel List I 4 Copyright 2008 by Steve Young. All rights reserved. No part of this book may be used or reproduced in any manner whatsoever without written

More information

1.1 Põhjavee kaitstuse määramine

1.1 Põhjavee kaitstuse määramine Põhjavee taseme ja kaitstuse määramiseks kasutatavad andmebaasid ja registrid Põhjavee taseme määramiseks saavad nii KOV-i ja Keskkonnaameti spetsialistid kui ka RVKS-i kavandajad kasutada täpsustavaid

More information

Data Mining Research Project Report Generating Texts in Estonian Language. Author: Robert Roosalu Supervisor: Tambet Matiisen

Data Mining Research Project Report Generating Texts in Estonian Language. Author: Robert Roosalu Supervisor: Tambet Matiisen Data Mining Research Project Report Generating Texts in Estonian Language Author: Robert Roosalu Supervisor: Tambet Matiisen Tartu University Institute of Computer Science January 2016 Introduction The

More information

Instructions. Kasutusjuhend. The-Safety-Valve.com

Instructions. Kasutusjuhend. The-Safety-Valve.com Instructions Kasutusjuhend The-Safety-Valve.com Sisu 1 Sissejuhatus... 3 1.1 Tootja...3 1.2 Käesolevast kasutusjuhendist...3 1.3 Esitusviisid...3 2 Ohutus... 4 2.1 Sihipärane kasutamine...4 2.2 Mittesihipärane

More information

From the brain to intelligent systems: The attenuation of sensation of self-generated movement

From the brain to intelligent systems: The attenuation of sensation of self-generated movement UNIVERSITY OF TARTU Institute of Computer Science Computer Science Curriculum Kristjan-Julius Laak From the brain to intelligent systems: The attenuation of sensation of self-generated movement Master

More information

TARTU ÜLIKOOL Matemaatika-informaatikateaduskond Arvutiteaduse instituut. Referaat. XP vs. RUP. Autor: Martin Mäe. Juhendaja: Erik Jõgi

TARTU ÜLIKOOL Matemaatika-informaatikateaduskond Arvutiteaduse instituut. Referaat. XP vs. RUP. Autor: Martin Mäe. Juhendaja: Erik Jõgi TARTU ÜLIKOOL Matemaatika-informaatikateaduskond Arvutiteaduse instituut Referaat XP vs. RUP Autor: Martin Mäe Juhendaja: Erik Jõgi Tartu, Sügis 2005 SISUKORD SISSEJUHATUS...3 XP...4 RUP...6 KOKKUVÕTE...8

More information

Intrastati elektroonilise aruandevormi kasutamise ja andmete edastamise juhend

Intrastati elektroonilise aruandevormi kasutamise ja andmete edastamise juhend Intrastati elektroonilise aruandevormi kasutamise ja andmete edastamise juhend Tallinn 2010 2 Sisukord Eessõna...4 Andmekaitse...4 Aruandeperiood...4 Aruannete esitamine...4 Andmete avaldamine...4 Koopiad...4

More information

ONLINE KASSASÜSTEEMIDE KASUTAMISE VÕIMALUSED EESTI TOITLUSTUSETTEVÕTETES

ONLINE KASSASÜSTEEMIDE KASUTAMISE VÕIMALUSED EESTI TOITLUSTUSETTEVÕTETES Sisekaitseakadeemia Finantskolledž Anna Haritonova ONLINE KASSASÜSTEEMIDE KASUTAMISE VÕIMALUSED EESTI TOITLUSTUSETTEVÕTETES Lõputöö Juhendaja: Maret Güldenkoh, MBA Tallinn 2017 SISEKAITSEAKADEEMIA LÕPUTÖÖ

More information

Palun lugege kasutusjuhendit tähelepanelikult ja veenduge enne masina kasutamist, et te saate juhenditest aru

Palun lugege kasutusjuhendit tähelepanelikult ja veenduge enne masina kasutamist, et te saate juhenditest aru Palun lugege kasutusjuhendit tähelepanelikult ja veenduge enne masina kasutamist, et te saate juhenditest aru Masina tööjõudluse, konstruktsiooni ja ehituse parendamiseks teostatakse muudatusi ette teatamata.

More information

TÄIENDATUD JUHENDID KONTAKTISIKUTELE nr 1

TÄIENDATUD JUHENDID KONTAKTISIKUTELE nr 1 TÄIENDATUD JUHENDID KONTAKTISIKUTELE nr 1 Teema: elektroonikaromude vedu 1. Käesolev juhend kontaktisikutele esindab kõigi liikmesriikide ühist arusaama sellest, kuidas tõlgendada määrust (EÜ) nr 1013/2006

More information

Alajäsemevaevuste ennetamise kontroll-loend

Alajäsemevaevuste ennetamise kontroll-loend 42 Alajäsemevaevuste A osa. Sissejuhatus Tööga seotud alajäsemevaevused on peamiselt tööst või vahetu töökeskkonna mõjust tingitud või nende tõttu halvenevad kõõluste, lihaste, närvide, liigeste ja liigesepaunade

More information

Pakendi infoleht: teave kasutajale

Pakendi infoleht: teave kasutajale Pakendi infoleht: teave kasutajale Seretide Diskus 100, 50/100 mikrogrammi annustatud inhalatsioonipulber Seretide Diskus 250, 50/250 mikrogrammi annustatud annustatud inhalatsioonipulber Seretide Diskus

More information

3) HOIATUSED Käesolev toode sisaldab niklit ja seda ei tohi kasutada patsientidel, kellel esineb teadaolev ülitundlikkus selle metalli suhtes.

3) HOIATUSED Käesolev toode sisaldab niklit ja seda ei tohi kasutada patsientidel, kellel esineb teadaolev ülitundlikkus selle metalli suhtes. ProTaper Gold Ravi ET AINULT HAMBARAVIS KASUTAMISEKS ProTaper Gold KASUTUSJUHEND A04092XXGXX03 - A04102XXGXX03 - A04112XXGXX03 Instrumendid ProTaper Gold endodontiliseks raviks: Töötlemisviilid ProTaper

More information

Ülevaade intelligentsetest valgussüsteemidest ja nende juhtimine arvutipõhiste juhtseadmete abil

Ülevaade intelligentsetest valgussüsteemidest ja nende juhtimine arvutipõhiste juhtseadmete abil Tallinna Ülikool Informaatika Instituut Ülevaade intelligentsetest valgussüsteemidest ja nende juhtimine arvutipõhiste juhtseadmete abil seminaritöö Autor: Maddis Reitav Juhendaja: Andrus Rinde SISUKORD

More information

FEI TAKISTUSSÕIDU MÄÄRUSTIK 2013

FEI TAKISTUSSÕIDU MÄÄRUSTIK 2013 1: FEI TAKISTUSSÕIDU MÄÄRUSTIK 2013 24. väljaanne, kehtiv 1. jaanuarist 2012, täiendused kehtivad 1. jaanuarist 2013 Tõlkinud Malle Einaste ja Eva-Maria Vint-Warmington EESSÕNA Käesolev Takistussõidu Määrustik

More information

Katre Kõvask: Ühtne tarkvara hoiab kõvasti meie aega kokku. Premia Foodsi juhatuse esimees. Mobile Loyalty lahendus, mis tagab konkurentsieelise

Katre Kõvask: Ühtne tarkvara hoiab kõvasti meie aega kokku. Premia Foodsi juhatuse esimees. Mobile Loyalty lahendus, mis tagab konkurentsieelise Mobile Loyalty lahendus, mis tagab konkurentsieelise Komplekteerimisest võidab nii klient kui ka ettevõtja LK 16 LK 26 Kaardipilt annab hea ülevaate klientidest, varadest ja logistikavõrgust LK 32 ÄRIRAKENDUSTE

More information

Kadri Rootalu (Tartu Ülikool), 2009

Kadri Rootalu (Tartu Ülikool), 2009 Kadri Rootalu (Tartu Ülikool), 2009 E-kursuse "Statistikapaketi SPSS kasutamine" materjalid Tartu Ülikoolis õpetatava vabaaine SOSS.02.018 " Statistikapaketi SPSS kasutamine" juurde Aine maht 3 EAP Kadri

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 16872:2016 HOMÖOPAATIA LISAKVALIFIKATSIOONIGA ARSTIDE (HLKA-DE) TEENUSED. NÕUDMISED HOMÖOPAATIA LISAKVALIFIKATSIOONIGA ARSTIDE OSUTATUD TERVISHOIUTEENUSTELE Services of Medical Doctors

More information

3.3 Projekti rakendamine. Ban Uppa! juures : Millega? Kellega? Millal? Kus? Kuidas? Tegevuste plaani kavand (Kommentaarid teretulnud!

3.3 Projekti rakendamine. Ban Uppa! juures : Millega? Kellega? Millal? Kus? Kuidas? Tegevuste plaani kavand (Kommentaarid teretulnud! Ban Uppa! juures : Tee üles! Ban Uppa! uus projekt Koostanud Dali ja Matto Veebruar-märts: Aprill: Mai: Juuni: Juuli: August: September: Oktoober detsember: Detsember: Jaanuar veebruar: Tegevuste plaani

More information

FitekIN arvekeskuse administraatori, sh raamatupidaja juhend

FitekIN arvekeskuse administraatori, sh raamatupidaja juhend FitekIN arvekeskuse administraatori, sh raamatupidaja juhend Käesolevas juhendis on antud ülevaade üldseadete sisust. Arvekeskuse FitekIN menüü punkt Minu ettevõte on nähtav ainult administraatori õigustega

More information

Nutiseadmete kasutajate turvateadlikkuse ja turvalise käitumise uuring. Uuringuaruanne TNS Emor. Tellija: Riigi Infosüsteemi Amet

Nutiseadmete kasutajate turvateadlikkuse ja turvalise käitumise uuring. Uuringuaruanne TNS Emor. Tellija: Riigi Infosüsteemi Amet Nutiseadmete kasutajate turvateadlikkuse ja turvalise käitumise uuring Uuringuaruanne 2014 Tellija: Riigi Infosüsteemi Amet Täitja: TNS Emor Kuupäev: 05.12.2014 TNS Emor Sisukord Sissejuhatus 3 1. Nutiseadmete

More information

Rahvusvaheline telekommunikatsiooni andmekaitse töörühm

Rahvusvaheline telekommunikatsiooni andmekaitse töörühm Rahvusvaheline telekommunikatsiooni andmekaitse töörühm 675.36.5 4. märts 2008 Aruanne Taust Lõplik eelnõu Aruanne ja suunised sotsiaalvõrkude teenuste privaatsuse kohta - Rooma memorandum - 43. koosolek,

More information

Miks on kliendirahulolu väärtusetu?

Miks on kliendirahulolu väärtusetu? Miks on kliendirahulolu väärtusetu? Märkused 2 Isiklik tegevuskava Tegevus Prioriteet A B C Service Solutions Plus 2010 3 Märkused Lekkiv ämber Enamik ettevõtteid kulutavad terve varanduse püüdes uusi

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN ISO 16498:2013 Dentistry - Minimal dental implant data set for clinical use (ISO 16498:2013) EESTI STANDARDI EESSÕNA NATIONAL FOREWORD See Eesti standard EVS-EN ISO 16498:2013 sisaldab

More information

EESTI KOOLINOORTE LUGEMISHARJUMUSED MEEDIA NÄITEL

EESTI KOOLINOORTE LUGEMISHARJUMUSED MEEDIA NÄITEL doi:10.5128/erya7.11 EESTI KOOLINOORTE LUGEMISHARJUMUSED MEEDIA NÄITEL Helin Puksand Ülevaade. Õpilase kirjaoskuse edukaks arendamiseks tuleb võtta arvesse teismeliste mitmesuguseid kultuurilisi, lingvistilisi,

More information

Soovitused EYLEA (aflibertsept) kasutamiseks JUHISED ARSTILE

Soovitused EYLEA (aflibertsept) kasutamiseks JUHISED ARSTILE Soovitused EYLEA (aflibertsept) kasutamiseks JUHISED ARSTILE Käesoleva ravimi suhtes kohaldatakse täiendavat järelevalvet, mis võimaldab kiiresti tuvastada uut ohutusteavet. Tervishoiutöötajatel palutakse

More information

IT-turbejuhend Lühiülevaade olulisematest IT-turbe alastest turvameetmetest

IT-turbejuhend Lühiülevaade olulisematest IT-turbe alastest turvameetmetest IT-turbejuhend Lühiülevaade olulisematest IT-turbe alastest turvameetmetest IT-turbejuhend: juuli 2009 Copyright Käesolevas dokumendis sisalduv informatsioon on kaitstud autoriõigustega. Igasuguseks informatsiooni

More information

KASUTUSJUHEND MURUNIIDUK Partner P 4546 SX/4546 SDX

KASUTUSJUHEND MURUNIIDUK Partner P 4546 SX/4546 SDX KASUTUSJUHEND MURUNIIDUK Partner P 4546 SX/4546 SDX Enne seadme kasutamist lugege hoolega läbi kogu kasutusjuhend ja veenduge, et olete sellest täielikult aru saanud. Täname Teid meie muruniiduki valimise

More information

TALLINNA ÜLIKOOL Informaatika Instituut. Sirle Budris MULTIMEEDIUMIPÕHISTE ÕPIOBJEKTIDE KOOSTAMINE. Magistritöö

TALLINNA ÜLIKOOL Informaatika Instituut. Sirle Budris MULTIMEEDIUMIPÕHISTE ÕPIOBJEKTIDE KOOSTAMINE. Magistritöö TALLINNA ÜLIKOOL Informaatika Instituut Sirle Budris MULTIMEEDIUMIPÕHISTE ÕPIOBJEKTIDE KOOSTAMINE Magistritöö Juhendajad: Kai Pata, PhD Andrus Rinde Autor:........... 2008 Juhendaja:........... 2008 Juhendaja:...........

More information

Tiraaž 1000 eks. Levitatakse tasuta

Tiraaž 1000 eks. Levitatakse tasuta on ingliskeelse internetipõhise üllitise 'Introduction to Combination Therapy' tõlge, üks viiest juhisest, mis on mõeldud tasuta kasutamiseks mittetulundusühingutele. Eestikeelses brošüüris tehtud muudatuste

More information

Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor. Ettevõtluse Instituut Turunduse eriala

Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor. Ettevõtluse Instituut Turunduse eriala Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor Ettevõtluse Instituut Turunduse eriala Marko Prede UUE MEEDIA TURUNDUSKANALITE VALIMINE JA RAKENDAMINE KONETEX GRUPP OÜ NÄITEL Lõputöö Juhendaja: Rode Luhaäär Tallinn 2015

More information

Mobiiliäpid turunduses must auk?

Mobiiliäpid turunduses must auk? Turundus Facebook`is raiskab aega? Mobiiliäpid turunduses must auk? Väärarusaamad Facebooki võludest Mobiiliäppide võlud ja valud Nipid Facebookis ellu jäämiseks Koostanud: Aiki Arro Mida siit leiad? Kas

More information

Koolituskeskuste tulevikuvisioonid -Some on kohal

Koolituskeskuste tulevikuvisioonid -Some on kohal Koolituskeskuste tulevikuvisioonid -Some on kohal Koolituskeskuste tulevikuvisioonid -Some on kohal Koostaja: Satu Nurmela Brahea Koolitus- ja Arenduskeskus Turu Ülikool - University of Turku Turun yliopiston

More information

Signe Leht. MateMaatika iii. arvutamine. Töölehtede komplekt. Toimetulekuõppe II III arengutase

Signe Leht. MateMaatika iii. arvutamine. Töölehtede komplekt. Toimetulekuõppe II III arengutase Signe Leht MateMaatika iii arvutamine Töölehtede komplekt Toimetulekuõppe II III arengutase 1 ÜKS RÄÄGI! MIDA ON PILDIL ÜKS? VÄRVI! JOONISTA 1 MAJA! 1a MITU? ÜKS MITMES? ESIMENE VÄRVI IGAS REAS ERINEV!

More information

NÜÜDISKULTUURI HÄÄLEKANDJA KOLMEKÜMNE VIIES number : JUUNI/JUULI 2014 HIND 2 / VABALEVIS TASUTA #35

NÜÜDISKULTUURI HÄÄLEKANDJA KOLMEKÜMNE VIIES number : JUUNI/JUULI 2014 HIND 2 / VABALEVIS TASUTA #35 NÜÜDISKULTUURI HÄÄLEKANDJA KOLMEKÜMNE VIIES number : JUUNI/JUULI 2014 HIND 2 / VABALEVIS TASUTA #35 2 : KOLMEKÜMNE viies NUMBER : juuni/juuli 2014 Esikaanel Viljandi pärimusmuusika festival. Foto: Renee

More information

Indrek Otsus Ott Kiivikas

Indrek Otsus Ott Kiivikas Indrek Otsus Ott Kiivikas Indrek Otsus Ott Kiivikas Lugupidamisega Indrek Otsus Aprill 2012 Kuus aastat on liiga lühike aeg, et tuua muutusi kulturismi treenigumetoodika või toitumise põhimõtetesse, aga

More information

probleemidest tuleb rääkida kohe LK 34 Mobiilisõbralik koduleht toob kliendid teie juurde

probleemidest tuleb rääkida kohe LK 34 Mobiilisõbralik koduleht toob kliendid teie juurde EMT ja Elioni ärikliendiajakiri Sügis 2015 Heli Sadam: probleemidest tuleb rääkida kohe LK 8 LK 4 Kus peitub maaettevõtluse elujõud LK 30 Soomlase kogemus Eestis: kiire ja paindlik töötempo, kuid olematu

More information

EAK LOGO JA AKREDITEERIMISSÜMBOLI KASUTAMISE JA AKREDITEERINGULE NING MLA- LIIKMESUSELE VIITAMISE KORD

EAK LOGO JA AKREDITEERIMISSÜMBOLI KASUTAMISE JA AKREDITEERINGULE NING MLA- LIIKMESUSELE VIITAMISE KORD EAK LOGO JA AKREDITEERIMISSÜMBOLI KASUTAMISE JA AKREDITEERINGULE NING MLA- LIIKMESUSELE VIITAMISE KORD CONDITIONS FOR THE USE OF EAK LOGO, ACCREDITATION SYMBOL AND REFERENCE TO ACCREDITATION AND MLA SIGNATORY

More information

Uued antikoagulandid e. NOA-d (DOAC`d) perioperatiivses situatsioonis.

Uued antikoagulandid e. NOA-d (DOAC`d) perioperatiivses situatsioonis. Uued antikoagulandid e. NOA-d (DOAC`d) perioperatiivses situatsioonis. Indrek Rätsep PERH Antitrombootilise ravi perioperatiivsest käsitlusest sõltub: VeritsusRISK Kirurgiline veritsus Anesteesia valik

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN ISO 6876:2012 Dentistry - Root canal sealing materials (ISO 6876:2012) EESTI STANDARDI EESSÕNA NATIONAL FOREWORD See Eesti standard EVS-EN ISO 6876:2012 sisaldab Euroopa standardi

More information

Kataloog - failide haldamise viis. Kataloog on loogiline struktuur, mis hõlmab mingite

Kataloog - failide haldamise viis. Kataloog on loogiline struktuur, mis hõlmab mingite Aja kvantimine - on vaja kindlalt paika panna, kui kaua mingi protsess saab protsessoriaega kasutada. Aja kvantimisel antakse igale protsessile protsessoriaega ajakvandi q (1..200 ms) jagu. Round Robini

More information

Praktilised meetodid programmeeritava loogikakontrolleri tarkvara testimiseks

Praktilised meetodid programmeeritava loogikakontrolleri tarkvara testimiseks TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Infotehnoloogia teaduskond Informaatikainstituut Informaatika aluste õppetool Praktilised meetodid programmeeritava loogikakontrolleri tarkvara testimiseks Magistritöö Üliõpilane:

More information

Bo Hejlskov Elvén ja Tina Wiman PAHURAD LAPSED. Miks lapsed tujutsevad ja kuidas sellega toime tulla?

Bo Hejlskov Elvén ja Tina Wiman PAHURAD LAPSED. Miks lapsed tujutsevad ja kuidas sellega toime tulla? Bo Hejlskov Elvén ja Tina Wiman PAHURAD LAPSED Miks lapsed tujutsevad ja kuidas sellega toime tulla? Originaal: Barn som bråkar Att hantera känslostarka barn i vardagen Bo Hejlskov Elvén, Tina Wiman Copyright

More information

VARIATIONS IN TACTILE SIGNING THE CASE OF ONE-HANDED SIGNING

VARIATIONS IN TACTILE SIGNING THE CASE OF ONE-HANDED SIGNING ESUKA JEFUL 2011, 2 1: 273 282 VARIATIONS IN TACTILE SIGNING THE CASE OF ONE-HANDED SIGNING Johanna Mesch Stockholm University Abstract. Tactile sign language is a variety of a national sign language.

More information